Advertorial

Door Tweakers Partners

Paas-platform Previder biedt gebruiksgemak en stabiliteit voor devops

01-02-2022 • 09:00

8

Met een paas-platform dat geschikt is voor containers - maar waarop ook zaken als Java-applicaties direct kunnen draaien - maakt Previder het werk voor developers een stuk eenvoudiger. Door eenvoudige bediening en een groot aantal integraties met onder meer Kubernetes heb je hierop al binnen een paar minuten een omgeving draaiend.

“Developers zijn goed in developen, maar het beheren van systemen is normaliter niet hun kerntaak. Je wil gewoon code kunnen uitrollen en niet te maken hebben met andere zaken zoals onderhoud, updates en beheer van de onderliggende infrastructuur”, stelt Peter Bult, lead consultant bij Previder. Dit is volgens Bult een van de redenen waarom zijn werkgever het platform Previder PaaS+ heeft gebouwd, met de technologie van Jelastic. Bekende containeroplossingen als Kubernetes en Docker Swarm kunnen hierop draaien, maar het is ook mogelijk om applicaties direct te deployen zonder gebruik te maken van de hiervoor genoemde orchestration tools. “Het zijn weliswaar containers, maar je gebruikt dan niet Kubernetes of iets anders”, aldus Jurgen Bruggeman, system engineer bij Previder. “Als je bijvoorbeeld een Java-applicatie hebt, kun je die gewoon uploaden naar het platform, zonder dat je daarvoor zelf een container hoeft te bouwen.”

Code kan direct landen

Vanuit drie datacenters levert Previder als Nederlandse managed service provider het IT-fundament voor veel bedrijven; van werkplekken tot bedrijfskritische applicaties die draaien in de eigen datacenters, met als garantie dat de data hierop ook echt in Nederland blijft staan. Peter werkt al ruim twintig jaar voor het bedrijf, in verschillende technische functies (“ik ben begonnen in de tijd van analoge inbellijnen, destijds met een 2Mbit-backbone naar Amsterdam en een enkele mail- en DNS-server. Nu ben ik vooral bezig met het adviseren van isv’s”). Collega Jurgen werkt er inmiddels acht jaar: “Eerst als Linux-engineer voor verschillende klantomgevingen, maar inmiddels hou ik me bezig met onze platformen, waaronder Previder PaaS+.” Dit platform is gemaakt met het idee om klanten te ontzorgen in het onderhoud van onderliggende infrastructuur. “Code kan op het platform direct landen, al dan niet in containers, en op het platform is ook een volledige devops-pipeline in te richten. Naast Kubernetes is het mogelijk om diverse ontwikkel- en beheertools te installeren, direct vanaf een marktplaatsomgeving, zodat je heel snel een volledige CI/CD kunt draaien.”

Marketplace
Marketplace

Een belangrijk aspect is ook de schaalbaarheid. Peter: “Veel van onze klanten op Previder PaaS+ komen van een situatie waarin ze VM’s hadden draaien op een iaas-platform, of ergens fysieke servers huurden. Die waren dan gedimensioneerd op de piekbelasting, bijvoorbeeld die ene maandag per maand waarop de facturen door hun organisatie werden opgesteld.” Het nieuwe platform bevat het mechanisme om niet alleen horizontaal te schalen (door meer nodes bij te plaatsen wanneer het gebruik toeneemt), maar ook verticaal te schalen. “De toegekende cpu-capaciteit wordt zwaarder als de loads zwaarder worden, en vice versa. Daarmee heb je het probleem van het moeten oversizen van machines ook niet meer. Je hebt dus altijd de zekerheid dat er genoeg capaciteit beschikbaar is voor je workloads, en het is vaak nog veel goedkoper ook.”

Van bouwbedrijven tot applicatieontwikkelaars

De gebruikers van Previder PaaS+ zijn heel divers. “We hebben bijvoorbeeld een bouwbedrijf dat met Mendix-code draait op het platform”, zegt Peter. “Zij maken prefabhuizen op basis van software die is ontwikkeld door hun eigen developers. Een ander voorbeeld is een cateringbedrijf in de zorg, dat zijn software voor het bestelproces van 50.000 maaltijden per dag op ons platform heeft draaien. Juist voor dit soort soms nog behoorlijk grote bedrijven die zelf niet de capaciteit hebben om een platform te beheren, is Previder PaaS+ interessant. Maar daarnaast zijn er ook heel veel webdevelopers en applicatieontwikkelaars die hun code op het platform laten landen.”

Veel van deze bedrijven zetten met hun overgang naar het paas-platform een flinke stap naar de toekomst. Jurgen: “Het uitrollen en inrichten van bijvoorbeeld een applicatieserver op een traditioneel iaas-platform kan zo een half uur duren, maar op dit platform draait zoiets binnen een paar minuten, met drie clicks.”

Behalve het simpelweg uploaden naar het platform kunnen gebruikers ook kiezen voor Kubernetes of Docker Swarm. “In de praktijk gaat het vooral om Kubernetes. Docker Swarm is wat simpeler in gebruik als orchestration tool, maar daardoor ook wat beperkter. De leercurve van Kubernetes is steiler, maar bij onze klanten zien we dat ze liever Kubernetes hebben. Alles zit erin, ook dingen als self-healing pods en auto-scaling.”

Stabiliteit

Het eigen portal van Previder draait overigens ook in Kubernetes. Jurgen: “We hebben geprobeerd dat in Swarm te doen, maar we liepen tegen beperkingen in onder andere DNS aan. We hadden daardoor problemen met het updaten van systemen. Ook ondervonden we dat de mogelijkheden rond het deployen en alle tools eromheen bij Kubernetes gewoon een stuk uitgebreider zijn.” Peter voegt daaraan toe dat als het gaat om grote schaalbare platformen, Kubernetes steeds meer de standaard vormt. Over Jelastic is hij al even positief. “We hebben nog wat alternatieven bekeken, zoals OpenStack en OpenShift. Daar hebben we zelfs nog behoorlijke projecten mee gedraaid, maar het gebruik ervan bracht voor ons aan de achterkant meer beheer en minder stabiliteit met zich mee. Previder PaaS+ is gebaseerd op Jelastic en hadden we in twee maanden staan, terwijl we het met OpenStack na een project van een half jaar nog steeds niet productiewaardig kregen.”

Complexe omgevingen met een paar clicks uitrollen

Van klanten krijgt Peter vaak terug dat zij het platform waarderen. “Het dashboard vind ik zelf ook heel prettig werken. De belangrijkste opties zijn direct zichtbaar en je zou bijna zeggen dat een kind er de was mee kan doen. Vergelijk het met het draaien van een container in AWS: je begeeft je daarbij in een jungle van duizenden opties die je nooit gebruikt. Met Previder PaaS+ is het anders. Je kiest voor een gratis trial-account en binnen vijf minuten draait er al iets.” Jurgen voegt toe dat Previder regelmatig opdrachten uitvoert met studenten van de nabijgelegen Universiteit Twente. “Zij hebben geen vragen, gaan gewoon aan de slag en je ziet binnen een paar minuten allerlei omgevingen in de lucht komen. Bij OpenStack maak je dat niet mee.”

Installatie Kubernetes
Installatie Kubernetes

De kracht van Jelastic daarbij is behalve de genoemde eenvoud dat het een groot aantal nuttige integraties bevat, zoals Gitlab en tooling als Jenkings en Jira, namen die developers erg bekend in de oren zullen klinken. Jurgen: “Met een paar clicks kun je iets uitrollen en ook complexe omgevingen automatiseren via de web-api of cloudscripting. Het neemt ook de netwerkzorgen weg: het platform voorziet onder meer in ondersteuning voor zowel IPv4 als IPv6. Firewalling en security zitten er ook allemaal in. Met Previder voegen we daar onder meer onze ddos-mitigatie aan toe, wat handig is voor als je eens onder vuur komt te liggen.”

Configuratie detail
Configuratie detail

Kostenbesparing tot 70 procent

Nog afgezien van het gebruiksgemak zit de eerste winst bij het gebruik van Previder PaaS+ al in het tegengaan van overdimensionering. Doordat je op het platform gemakkelijk terug kunt schalen tot de resources die minimaal nodig zijn om een omgeving überhaupt te laten draaien, realiseren klanten die van iaas naar paas gaan al snel een kostenbesparing tot 70 procent. Door het beheer via een webinterface is dit snel inzichtelijk. “Het deployen van je containers met loadbalancers, applicatieservers en eventuele onderliggende (database)servers gaat hier op een heel visuele manier. Daarnaast zie je ook direct wat het gaat kosten, inclusief de variabele kosten, met minimale en maximale indicatoren.” Ook kun je hier de talen kiezen, zelfs direct op het platform. Zonder dat je zelf de containers hoeft te bouwen, ondersteunt Previder PaaS+ Java (in verschillende versies), PHP, Ruby, .NET Core, NodeJS, Python en Go." Tot slot is de Nederlandse ondersteuning een voordeel, vindt Peter. “Dat moeten we niet vergeten te noemen. Wij proberen je echt overal in mee te nemen, van onboarding tot advies. Misschien krijg je zelfs Jurgen nog eens te spreken, wanneer het wat ingewikkelder wordt!”

Meer weten? Maak op de website een gratis Previder PaaS+ 30 dagen-testaccount aan.
We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met Jelastic en Previder. Deel ze vooral in de comments!

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Previder en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (8)

8
7
6
1
0
0
Wijzig sortering
Ik zou verwachten dat IAC dan ook wel aan bod zou komen. Naast het leuk inklikken lijkt het mij wel handig om alles als code te kunnen behandelen. Dan hoef je er ook niet meer aan te komen en kun je versioning gebruiken. Het maakt ook hergebruik net iets makkelijker.
Hoewel dit niet uitgebreid aan bod kwam in het artikel is dit wel mogelijk middels Cloud Scripting. Voor de documentatie hiervan zie: https://docs.cloudscripting.com/6.2.1/
Dramatisch platform. Slaat de plank volledig mis. Als developer kan ik het niemand aanraden.
Ik heb geen ervaring met het platform van Previder, maar waarom slaan ze de plank volledig mis?

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik dit stuk niet helemaal begrijp:
“We hebben nog wat alternatieven bekeken, zoals OpenStack en OpenShift. Daar hebben we zelfs nog behoorlijke projecten mee gedraaid, maar het gebruik ervan bracht voor ons aan de achterkant meer beheer en minder stabiliteit met zich mee. Previder PaaS+ is gebaseerd op Jelastic en hadden we in twee maanden staan, terwijl we het met OpenStack na een project van een half jaar nog steeds niet productiewaardig kregen.”
Zo ingewikkeld dat het een half jaar moet duren is OpenStack helemaal niet. Missen ze dan de kennis en kunde bij Previder of is het wat anders?

[Reactie gewijzigd door c-nan op 22 juli 2024 14:59]

Het verdient inderdaad ook wel enige toelichting:
We zijn hier in 2016 mee bezig geweest en hebben destijds een platform gebouwd op basis van Ubuntu OpenStack in samenwerking met nog een 3e partij. Naast een wat stroeve implementatie hadden we vooral veel problemen bij het updaten van de verschillende componenten (veel bugs in juju). Al met al vonden we het een te groot risico destijds om aan te bieden.
Wat denk ik natuurlijk wel zeker meespeelt is dat OpenStack destijds nog een stuk minder volwassen was dan dat het nu is.
Daarnaast vonden wij Jelastic gebruiksvriendelijker voor de eindklant. Maar dat is natuurlijk persoonlijk ;)

[Reactie gewijzigd door Previder op 22 juli 2024 14:59]

Eens, OpenStack is al flink volwassener. Ik heb van 2017 t/m 2020 een aantal OpenStack implementaties gedaan en in beheer gehad. In het begin tegen redelijk wat bugs aangelopen, het upgraden van de controller en compute nodes ging niet vlekkeloos, maar gaande weg is het steeds beter geworden.

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik enkel ervaring heb met de Red Hat OpenStack variant (TripleO, waarbij je een undercloud en overcloud hebt). Steeds meer services gingen richting containers, tegenwoordig draait bijna alles in containers denk ik. Wat het onderhoud (upgraden) weer veel makkelijker maakt :)
Er zal ook wel wat verschil zitten tussen de diverse implementaties ervan. En inderdaad, alles draait tegenwoordig in containers :) . Dit PaaS platform draait zelf ook volledig in containers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.