Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Welke onderwerpen mogen niet ontbreken op de komende Smarthome Meet-up?

28-01-2022 • 12:00

55 Linkedin

Deze Meet-up is verplaatst naar 3 september

Op zaterdag 23 april houden we een Tweakers Meet-up met als thema smarthome. Voor de invulling van het programma zijn we heel benieuwd naar jullie suggesties. Wil je zelf komen spreken of heb je een wens of idee voor iemand die niet mag ontbreken? Laat het ons weten!

Wie de Meet-ups al langer volgt, zal niet verbaasd zijn dat smarthome weer op het programma staat. Sinds we in 2015 zijn begonnen met de bijeenkomsten, is smarthome van de partij en elk jaar geven jullie aan er graag nog meer over te willen leren. De komende smarthome-editie is wat we vroeger een XL-Meet-Up zouden hebben genoemd; een die een hele dag in beslag neemt. We hebben dus veel ruimte op het programma en zijn erg benieuwd in welke onderwerpen jullie geïnteresseerd zijn. Heb je interesse in een bepaald onderwerp? Laat het ons dan weten in de reacties!

Ken je misschien een goede spreker of een bedrijf dat met interessante smarthometechnologie bezig is? Ook dat horen we graag van je. Je kunt daarvoor het formulier achter de rode knop hieronder gebruiken.

Communityleden op het podium

Omdat smarthome pas écht gaat leven in de praktijk, zijn we ook op zoek naar tweakers die het leuk vinden om over hun eigen smarthome te vertellen. Wees daarbij niet te bescheiden; niet iedereen bouwt zoals Femme alles from scratch. Heb jij iets geautomatiseerd dat je graag met anderen wilt delen, gebruik jij Node-red op een creatieve manier, ben je een tovenaar met ESP32 of hangt je smarthome aan elkaar van Arduino's? Laat dan een reactie achter. Dan kunnen we samen kijken wat er mogelijk is. Er is in elk geval een sprekerscoach beschikbaar ter ondersteuning.

Meet-up

We gebruiken een Google-formulier omdat dit een prettige manier is om alle informatie te verzamelen. De data die we vanuit de ingevulde Google-formulieren verzamelen, gebruiken we uitsluitend voor het programma van de Developers Summit. De gegevens zijn alleen toegankelijk voor degene die dit formulier heeft aangemaakt, Tweakers in dit geval. De data in G Suite wordt gehost bij Google, maar wel specifiek in Europa.

Meld je nu aan als je op de hoogte gehouden wilt worden van de kaartverkoop

Wil je direct een seintje krijgen als de kaartverkoop begint, zodat je zeker weet dat je er als een van de eersten bij bent? Meld je dan nu aan via onderstaande poll. Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra de kaartverkoop start.

Meet-up Smarthome 2022

Wil jij bericht van ons ontvangen als de kaartverkoop start?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Reacties (55)

55
55
45
2
0
6
Wijzig sortering
Paar onderwerpen die mij interessant lijken:
  • Smart home zonder "cloud". Ook zonder internet verbinding moet het kunnen werken en ik hoef geen pottenkijkers van buiten.
  • Duurzaamheid en efficientie, hoe kan ik een smart home maken met een laag energieverbruik?
  • Als niet alles in een keer kan, hoe kan ik het goed "stap voor stap" doen?

[Reactie gewijzigd door Electrowolf op 28 januari 2022 12:44]

Hierop voortbordurend:

• Effectiviteit smart homes zonder internetverbinding.
• Hoe onveilig IoT prul veilig (genoeg) gebruikt kan worden.
• Duurzaamheid. Behoudt een digitaal slot voor je deur net zo lang al diens functionaliteit als een ouderwets enkel fysiek slot?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2022 12:25]

Ik heb al het bovenstaande bereikt door, wel net als Femme, alles zelf te bouwen. Onveilig IoT spul, Tuya rommel, of alles wat ook maar (vermoedelijk) "buitenom" wil communiceren, komt er niet in. Van software tot hardware heb ik vrijwel alles zelf gedaan. Voornamelijk omdat ik het leuk vind en software en elektronica beide een hobby van mij zijn. Goed, software is ook mijn vak, maar toch...

Voor ieder onderdeeltje heb ik een Raspberry Pi (Zero W) gebruikt. Deze zijn uiteraard minder zuinig als bijv. een Arduino of Wemos, maar wel OTA te voorzien van nieuwe software. En omdat mijn modules overal en nergens zijn verstopt en/of ingebouwd, ga ik ze er niet allemaal om beurten uit halen om te flashen. Bij vrijwel alle modules heb ik er rekening mee gehouden dat ik hier niet eeuwig ga blijven wonen, waardoor alles eenvoudig weg te halen is, zodat het huis weer in originele staat is. Daarnaast heb ik alles via normale schakelaars en bediening ook laten werken, want er woont hier ook iemand in huis die niet alles via de app wil bedienen. ;)
Een idle Raspberry Pi Zero W gebruikt ongeveer 120 mA, wat neerkomt op 0.6W, als we de verliezen van de voeding niet meerekenen. Dit vond ik ruimschoots acceptabel.

Alle modules zijn verbonden met een websocket-server en geschreven in Python. De core van de applicatie is op alle modules hetzelfde en per module laad ik, afhankelijk van de configuratie, een extra python class in die module-specifieke dingen kan doen. Zo kan ik een update-commando sturen naar een specifieke module (of allemaal tegelijk), welke dan vervolgens zijn eigen software update en herstart. Vrijwel alle modules heb ik voorzien van meerdere DS18B20 temperatuursensors, zodat ik van alle vertrekken en (kleine) ruimtes de temperatuur weet. Dit logt allemaal naar een MariaDB-server welke, uiteraard, ook weer op een Raspberry Pi (3) draait. Hier draait ook de web-app, welke ik via een Android-app kan aanspreken.

Een greep uit de diverse modules:
Wekker
Ik heb mijn eigen wekker gebouwd voor op mijn nachtkastje. Hier zit een Raspberry Pi 3 in, met een 5" touch screen, mini audioversterker, Qi-oplader, LDR en een zooi WS2812-LEDs als "wake up light". Het hele handeltje zit in een 20x20x20 kubus van MDF welke ik met houtnerf-folie heb omwikkeld. Zo komt alleen het heldere licht van het scherm door de folie heen. De weergave van het scherm gebeurd door afbeeldingen met Python PIL te maken en deze rechtstreeks naar de framebuffer te sturen. Er draait dus geen grafisch OS op. Touch coordinaten lees ik ook rechstreeks uit. De LDR gebruik ik om de helderheid van het scherm te bepalen. Via het touchscreen, maar ook via mijn huis-app, kan ik het alarm instellen. Uiteraard is alles gekoppeld, dus als ik mijn telefoon op de wekker leg, verschijnt er een symbooltje op het scherm dat ie aan het opladen is. Als de wekker afgaat, gaan eerst de LEDs langzaam aan, daarna spreekt de wekker in het Vlaams (want dat vond ik leuk) een groet, de tijd en datum uit. Daarna speelt er een muziekje naar keuze (uiteraard instelbaar).

Badkamerverlichting
Hier heb ik een eigen lamp ontworpen welke voorzien is van 60 WS2812-LEDs. Afhankelijk van de hoeveelheid licht en tijdstip wordt de helderheid bepaald. Een PIR-sensor zorgt ervoor dat de verlichting inschakelt als ik de badkamer binnenloop. Deze gaat normaal na 4 minuten uit, dus ook als ik sta te douchen. Daarom vraagt deze module eerst aan mijn huis-API of de CV-ketel bezig is met het verwarmen van water, want dan sta ik hoogstwaarschijnlijk te douchen en blijft de verlichting nog eens 10 minuten langer aan. 's Nachts geeft ie net voldoende licht, zodat ik de WC kan vinden.
Ik heb hier een DHT22-sensor aan geknoopt voor het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid een bepaalde waarde bereikt, wordt automatisch de huisventilatie ingeschakeld (ook dit wordt met een Raspberry Pi Zero W en 4 relais geregeld). Welke uiteraard, beneden via de schakelaar in de muur, of via de app weer te overrulen is.

Weersensors
Buiten heb ik allerlei weersensors opgehangen. Deze zijn natuurlijk leuk voor de statistiek en het vullen van de MariaDB-server, maar 's zomers gebruik ik de regensensor en windsnelheid om te bepalen of het zonnescherm automatisch ingetrokken moet worden (wat uiteraard ook een Raspberry Pi module is).

Deurbel
Het deurbelknopje heb ik vervangen voor een mooie metalen versie met transparante ring om de knop en achterkant. Hier heb ik twee WS2812-LEDs in weten te proppen. Wanneer iemand nu op de bel drukt, wordt het relais van de deurbel ingeschakeld, gaan de LEDs knipperen en krijgen wij een push-melding. Alles is hier instelbaar, van de rinkeltijd tot de kleur van de LEDs in idle, of tijdens knipperen en uiteraard weer afhankelijk van de hoeveelheid licht buiten. Vooral de korte rinkeltijd die ik heb ingesteld is een grote ergernis van onze DHL-bezorger. Want uiteraard log ik de indruktijd van de deurbel, welke via een push-bericht naar onze telefoons wordt gestuurd, tezamen met de foto welke gelijk gemaakt wordt door de UniFi-camera die daar toch al hangt. En als die kleine van mij 's middags op d'r bedje ligt, schakel ik via de app de rinkel van de deurbel gewoon uit, dan krijgen wij alleen nog een push-melding.

Ik heb hier nu 4 willekeurige modules benoemd, maar het zijn er inmiddels bijna 20. Zoals ik al zei hebben vrijwel alle modules een temperatuursensor voor de ruimte, maar ik heb er ook 1 op de voeding geplakt. Wanneer een bepaalde sensor een te hoge waarde meet, krijgen wij een high-prio push-melding welke de doden wakker maakt. Leek me wel zo veilig.

Ik ben met dit project nu bijna 3 jaar bezig (in de avonduren). Ik heb een externe API beschikbaar gemaakt, zodat ik enkele functies van buiten mijn huis kan bedienen, maar meer niet. Alles draait intern en een internetverbinding is in principe niet nodig.

Ik kan hier uren over vertellen, maar ik weet niet men daarop zit te wachten. ;)

[Reactie gewijzigd door Bas_f op 28 januari 2022 14:14]

Ik moet zeggen, op veel vlakken denken we hetzelfde over thuis automatisering. Zelf ook veel dingen zlef gebouwd van software tot hardware. Toch klinkt in sommige gevallen jou oplossing een beetje over complicated. Het meten van temperatuur of detecteren van beweging kan prima met een Tuya of Aqara sensor, niks mis mee. Gewoon koppelen aan je eigen zigbee adapter en zigbee2mqtt gebruiken. Alles verloopt dan netjes via mqtt, waarna je alles aanstuurt via Node-red. Alle sensor data log je dan netjes vanuit Node-red in een MariaDB. Je hebt nu maar een Raspberry pi nodig, als je dan ook nog alles in losse docker containers draait heb je bij een eventueele crash alles binnen enkele minuten weer draaien. Dit is de oplossing waar ik zelf voor gekozen heb, met op een paar plaatsen wel een esp8266 omdat dit niet anders kon. Zo stuur ik bijvoorbeeld mijn mechanische ventilatie aan via een esp8266 met een 866 Mhz module er aan vast gemaakt. Het uitlezen en aansturen van deze esp`s verloopt allemaal via MQTT dus direct beschikbaar is Node-Red. Al deze esp`s zijn via ota the flashen dus hoef er nier meer fysiek bij te kunnen.
Indrukwekkend! Ik zou het graag horen :) Moet het zelf meer van off-the-shelf dingen hebben, vooral niet goed genoeg met electronica, maar vermijd wel graag contact naar buiten.
Misschien ook handig om de voor/nadelen van netwerksegmentatie toe te lichten.
  • Is het nodig om IoT op een andere VLAN te draaien?
  • Hoe kan je voorkomen dat apparatuur naar huis belt? (met het idee dat je alles enkel lokaal wilt hebben)
En weer voortbordurend op dat:
* Als ik IoT op wifi aansluit, wat heeft dat voor impact op het wifi netwerk?
* Moet ik een gescheiden wifi netwerk maken voor IoT met losse accesspoints?
En weer voortbordurend op dat:

Wat is de impact van Zigbee en Z-wave netwerken (beide op de 2.4GHz band) op Wifi (op radio-niveau)
Z-wave zit toch niet op 2.4 GHz maar op 868 MHz ?
No-Cloud lijkt me cruciaal op een TWEAKERS meet-up

KNX, Loxone, NikoHomecontrol, ... - Als je dan 1 moet eruit kiezen, neem dan de grootste --> KNX
Goed dat je deze 3 noemt.

Ik zou dan willen toevoegen: VOORKOMEN van vendor lock-in :X
Inderdaad, vandaar de suggestie voor KNX
Loxone en NikoHomecontrol hebben hun aanhangers, maar hier zelf ook geen fan van de vendor lock-in.
En in het verlengde daarvan: wat gaat Thread betekenen voor vendor lock-in? Bij Zigbee is dat makkelijk, daar ligt de applicatielaag in het protocol dus daar valt niet veel in te locken. Bij Thread is die open, en ben je overgeleverd aan de welwillendheid van de fabrikant.
Zeker noodzakelijk.

Precies dit. Smart Home zonder cloud.
Op een één of andere manier is 'Smart' (in de breedste zin) vaak weinig anders "met internet verbonden" of "met een app". Er zit over het algemeen weinig echt 'slims' aan veel apparaten. Je ziet vrij vaak dat als een apparaat een app heeft dat deze app via internet met het apparaat 3 meter verderop praat. Ook als alles in hetzelfde netwerk aanwezig is.
De volgende vraag lijkt me een goede voor discussie: Stel dat je verhuist of wegvalt, wat gebeurt er dan met de smarthome setup die je in een huis hebt opgebouwd? Hoe maak je dit toegankelijk en onderhoudbaar voor mensen die dit overnemen en/of je nabestaanden?
Als je verhuist -> Neem het mee
Verwissel je het tijdelijke voor het eeuwige -> Schrijf voor die tijd een handleiding (heb ik in ieder geval gedaan; je weet maar nooit)
Ik had besloten om het er voor de verhuizing uit te halen. Belangrijk was ook volgens de makelaar om het er al uit te halen voordat je je huis in de verkoop zet, omdat je anders mogelijk verkeerde verwachtingen kunt krijgen bij evt. kopers.

Sommige zullen het misschien als "meerwaarde" van een huis kunnen zien. Voor mij was de reden om het er uit te halen dat ik geen zin had in de support achteraf. Of een heleboel uitleg te moeten geven over het systeem.

Wat betreft de werking voor je nabestaanden: Ik probeer alles altijd zo te bouwen dat het origineel ook nog zo goed mogelijk werkt. Dus een schakelaar blijft het altijd doen, ook als de controller niet meer werkt. Ik weet niet hoe goed het uit te leggen is aan iemand die wat minder affiniteit met techniek en IT heeft. Mocht ik er niet meer zijn, dan denk ik dat het meeste weer naar oude staat hersteld zal worden.
Hoe hou je de WAF factor hoog.
Zorgen dat het consistent blijft werken :) (en dat is lastig!)
Zoveel mogelijk uit het zicht, geen draden of losse kastjes.
Anoniem: 30722
28 januari 2022 12:11
Esphome! Uiteraard in combinatie met doe het zelf sensoren.
Ik was altijd van de ESP Easy maar vorige week mijn eerste ESP Home node geflashed en ik ben helemaal om. Werkt echt super handig en overzichtelijk icm HA.
Home Assistant zonder twijfel :)
Nou is het mogelijk niet de plaats tijdens de meet-up, maar ik loop altijd te klooien met de kaarten in HA om die naar mijn hand te zetten of terug te vinden. Dus daar wat meer info over zou ik ook wel waarderen :)
Stel je legt smarthome aan. En dan heb ik het over verregaande integratie. Hoe ga je daar mee als de beheerder komt te overlijden, of niet meer in staat is om te beheren?
Goede onderwerp ook ik kamp met deze vraag en toevallig had ik het hier laatste ook met een collega over; hoe documenteer je het het hele zootje ;)

In mijn geval heb ik er in ieder geval voor gezorgd dat alle schakelaars ook een fysieke analoge knop hebben. Maar goed die worden sowieso nog overschreven door eventuele automations.
Vooral de focus op het tweak deel.

Dus niet teveel op welke producten je kant en klaar kan kopen.
Maar vooral hoe je creatief van weinig heel veel kan maken.
Weinig kennis hiervan, but here goes:
Wat zijn de verhoudingen van smarthome devices waar je geen account voor nodig hebt/lokaal kan draaien vs smarthome devices die je zelf 'kaal' kunt kopen en optuigen? Wat voor niveaugraad praten we hierover om het op te tuigen voor een leek? Zou het opwegen qua tijd/geld als je een lokaal stap-in pakket haalt vs bouw-zelf-je-smarthome pakket?
De zin en onzin van Thread. Hebben we aan ZigBee niet gewoon genoeg? En zijn er zoveel voordelen dat je je ZigBee spul langzaam aan moet vervangen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee