Advertorial

Door Tweakers Partners

Leer bij Capgemini Academy van echte Microsoft-experts

20-01-2022 • 08:00

22 Linkedin

Het zal voor IT-professionals niet als een verrassing komen, maar toch: Nederland is enorm Microsoft-minded. Hoewel cloudplatformen zoals AWS en Google zeker voet aan de grond hebben gekregen, is Azure absoluut de nummer één. Om het IT-landschap op orde te brengen met dit cloudplatform, zijn gecertificeerde IT-professionals nodig. "We horen bij veel van onze klanten dat zij moeite hebben de juiste mensen te krijgen", zegt Sjoukje Zaal, CTO Microsoft bij Capgemini. "Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de snelheid waarmee cloudtechnologie zich ontwikkelt, zal de behoefte nog verder toenemen." Met name op het gebied van cloud, data, data-engineering en AI zoekt men specialisten. Dit ziet ook Ernst van Dam, directeur van Capgemini Academy. "Onder meer voor klanten in de publieke sector verzorgen wij momenteel veel opleidingstracks rondom data en software-engineering. Ook rondom cloud computing in het algemeen zien we een grote vraag, met een nadruk op Azure."

Capgemini Academy is een dochteronderneming van Capgemini. "Als opleidingsinstituut bedienen we grote en kleine organisaties in alle sectoren, in Europa en zelfs wereldwijd”, zegt directeur Ernst van Dam. “Ook zijn wij er voor zelfstandige ondernemers en zelfs voor particulieren." Overigens bestaat Capgemini Academy al sinds 1974, toen nog onder de naam Volmac Toptraining. Inmiddels richt het opleidingsinstituut zich op drie onderdelen: training, digital learning services en learning advisory. Onder training valt onder meer de Microsoft Learning-propositie, maar ook is het mogelijk je er te bekwamen in zaken als cybersecurity, software-ontwikkeling en methodieken zoals agile, scrum en devops.

Capgemini Academy

Capgemini Academy biedt drie diensten: training, digital learning services en learning advisory. Het levert trainingen in drie domeinen: TechAcademy, met daarin alle Microsoft-trainingen; methoden & certificering, en personal skills & leadership. Digital learning services betreft het adviseren over en inrichten van learner experience-platforms, e-learning en webinars. Learning advisory gaat vooral over workforce transformation, bijvoorbeeld op basis van competentieprofielen.

Blik vooruit

"Microsoft loopt altijd een beetje vooruit op de markt en zal komend jaar onder meer inzetten op low code-"Wij helpen IT-professionals door hen een leerpad te geven en te ondersteunen om Microsoft-certificaten te halen, waardoor je up-to-date en dus relevant blijft."oplossingen en iot", zegt Sjoukje. "Met Azure heeft het een solide cloudplatform en daarom kijkt het nu een niveau verder, vooral gericht op wat je hier allemaal mee kunt doen. In de markt is de situatie iets anders; veel bedrijven zijn bezig de transformatie te maken van on-premise-IT naar de cloud." Juist hier zijn specialisten hard bij nodig. Ernst: "Microsoft levert een hele suite aan producten die klanten ondersteunen in hun reis naar de cloud, maar ook bij zaken als data-driven decision-making en customer experience. Wij helpen IT-professionals daarin mee te gaan, door hen een leerpad te geven en te ondersteunen om Microsoft-certificaten te halen, waardoor je up-to-date en dus relevant blijft."

Ernst komt veel verschillende situaties tegen waarbij mensen en bedrijven behoefte hebben aan training en ontwikkeling. "Een voorbeeld is een bedrijf dat iedereen een devops-training met Azure wil laten doorlopen. We kunnen ook worden ingeschakeld voor een coachingsessie met een organisatie die in een digitale transformatie zit. Daarbij denken we na over wat de volgende functie en bijbehorende stap voor betrokken medewerkers kan zijn, zoals het opleiden van deze mensen tot software-engineer." Hij geeft een voorbeeld dat illustreert hoe belangrijk het is om jezelf te blijven ontwikkelen. "Ik kwam kortgeleden een collega van twintig jaar geleden tegen. Hij was destijds Windows NT-specialist en zijn uren waren niet aan te slepen; klanten stonden voor hem in de rij. Inmiddels is hij actief in cybersecurity, want hij heeft zich ontwikkeld om relevant te blijven. Dat is mooi, maar om heel eerlijk te zijn: goede IT'ers willen ook niet anders. Ze zijn altijd bezig met the next big thing en wat ze kunnen doen om zich dat eigen te maken."

In de diepte of in de breedte?

Voor de meeste certificeringen binnen het Microsoft Learning-programma is het nodig elke twee jaar te hercertificeren. Is dit goed te doen? "Dat ligt natuurlijk aan hoeveel certificaten je moet halen. Voor mijzelf gaat er veel tijd in zitten om bij te blijven", zegt Sjoukje. "En daarbij is er nog de vraag of je echt de diepte in wil met bijvoorbeeld Azure of Power BI, of dat je je in de breedte wil ontwikkelen binnen de in totaal zeven domeinen die we aanbieden." Het belangrijkste advies dat Ernst kan geven, is dat een certificering je vooral moet helpen met je persoonlijke professionele doelstellingen. "Je moet iets leren op het moment dat je de kennis eigenlijk bijna nodig hebt. Onze kracht schuilt daarbij in het gegeven dat we onze
deelnemers echt meenemen en laten begeleiden door experts uit de praktijk. Dat zijn mensen die alle problemen die je onderweg tegenkomt zelf ook al eens hebben meegemaakt."

Certificeren alléén is
nog niet alles.
Certificeren alléén is namelijk nog niet alles. "Onze filosofie is 'al ben je nog zo'n super-duper Microsoft-held, het maakt je niet direct een goede IT'er", aldus Ernst. "Je moet ook mee kunnen werken binnen de methodes en technieken van een organisatie. We letten sterk op je professionele houding en persoonlijke vaardigheden. Ook als je een young professional bent, is het belangrijk dat je een prettige professional bent om mee samen te werken. Ben je al verder in je carrière, dan moet je ook in staat zijn om de leiding te nemen." Een voorbeeld van hoe theorie aan praktijk wordt gekoppeld, is een zes weken durende software-engineeringtrack. "Deelnemers leren hierin eerst programmeren aan de hand van een praktijkopdracht die zij met hun team uitvoeren. Voor de helft krijg je hierbij klassikaal les en voor de andere helft werk je in een team en zit je met je handen aan de knoppen. De opdracht voer je als agile project met je team uit en binnen die zes weken word je gechallenged op je persoonlijke vaardigheden. Je geeft dus ook een presentatie en leidt een vergadering; het komt allemaal samen. De trainer speelt hierbij de rol van opdrachtgever. Zoals in het echt gaat het in het begin heel aardig en schappelijk, maar na een paar weken stelt hij zich al anders op en komen de ongeduldige trekjes en scope creep in het project."

Actief leren

Maak kennis met het trainingsaanbod

Ben je IT'er en heb je in je werk veel te maken met Microsoft-oplossingen? Maak kennis met het trainingsaanbod van Capgemini Academy, waaronder het Microsoft Learning-programma. ‘Get the future you want’, check het hier!

Capgemini Academy leidt al 45 jaar IT'ers op, is Microsoft Learning Partner en werkt op het gebied van IT-dienstverlening en digitale transformatie nauw samen met het bedrijf uit Redmond. Toch is dit niet de belangrijkste reden om als Microsoft-professional te kiezen om hier je training te volgen. "Het verschil is dat we je niet alleen het 'kunstje' leren, maar je ook helpen dit bij jouw opdrachtgever te doen", zegt Ernst. "We hebben met onze trainers, die zelf ook met hun voeten in de klei staan, trainingspaden samengesteld die een heel logische opbouw hebben. Daarbij hanteren we het do-learn-do-principe en word je begeleid door coaches. Je probeert iets eerst, vervolgens ga je het leren en daarna doe je het nóg eens. Deze actieve vorm van leren maakt het verschil. Het is net als met fietsen: dat leer je ook niet uit een boekje. Je moet fouten kunnen maken voordat je een expert bent."

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf eens testen of je jouw kennis op orde hebt? Doe mee met de quiz en wie weet win jij! Als prijs ontvangt de winnaar een jaar lang All You Can Train. Dit betekent dat de winnaar een jaar lang onbeperkt groepstrainingen uit het standaard open rooster van Capgemini Academy kan volgen.

Ubisoft

Voor de quiz maken we gebruik van een online tool. Deze wordt beschikbaar gesteld vanuit autoweek en vandaar dat dit terug komt in de URL. Dit heeft verder geen invloed op de quiz.

Actievoorwaarden

 • Meedoen kan tot en met 27 januari 23.59 uur 2022, alleen via het de quiz-tool. Je kunt één keer aan de quiz deelnemen.
 • De winnaar krijgt uiterlijk 28 januari 2022 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • Alleen als je alle vragen goed hebt beantwoord ding je mee voor de prijs. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De winnaar wordt at random geselecteerd.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
 • Medewerkers van Tweakers en Capgemini Academy zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Capgemini Academy en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (22)

22
21
13
3
0
7
Wijzig sortering
Capgemini was dat bedrijf dat een enorme boete moest betalen omdat het onze belastingdienst had opgelicht. Daar heeft Zembla toen een heel stuk over gedaan. En dan hebben ze nog het lef om de Belastingdienst als success story op hun site te zetten.

Nee, het klinkt als een uitstekende partij om je trainingen bij te doen.
Ik zou er ook voor geen goud willen werken (niet dat je dat krijgt daar :P), maar voor cursussen vind ik ze wel redelijk. Maar natuurlijk zijn er nog steeds veel betere partijen om je kennis op te doen. Áls je dat al bij zo'n academy wilt doen, want volgens mij kun je voor de meeste certificaten prima thuis je ding doen...
Anoniem: 428562
20 januari 2022 09:34
Belangrijkste zijn je "billable hours"
Ik dacht dat ik altijd wel snel was met lezen maar vooral de code vraag is echt onmogelijk in mijn boek. Hoe kan ik nou de hele vraag, 8 regels code en de antwoorden lezen in 23 seconden?
Specs zullen wel van Capgemini komen, die geven alleen om snelheid en niet om een goed antwoord
Ordina, Cap Gemini, Logica CMG, allemaal boeven waar je als werknemer niet meer bent dan "warm vlees", je klep moet houden en uren moet maken. Sounds fun! Ik snap echt totaal niet waarom je bij een bedrijf als dit zou willen werken.
Als starter op de arbeidsmarkt zijn het anders prima leerbedrijven om veel ervaring op te doen. Paar jaar werken en dan met genoeg ervaring overstappen naar een ander bedrijf + beter salaris.
Vergeet Atos niet. Mijn ambitie naar de cloud was niet gegund. Ik mocht geen certificering doen en ook niet klanten zoeken op dat gebied. Ik moest in mijn "element blijven waar ik goed in was".

Ben blij dat ik er niet meer werk en nu leuke nieuwe dingen kan doen in de Cloud.

[Reactie gewijzigd door .je op 20 januari 2022 12:58]

Ik heb zelf bij Capgemini gewerkt en herken dit totaal niet. Prima werkgever.
Waarom staat er ".Adv" om een advertorial aan te duiden in plaats van "Adv."? Het is bij afkorting gebruikelijk om de punt na de afkorting te plaatsen en niet er voor.
Het is een afgeleide van .Plan.
Meer hierover: https://tweakers.net/info/faq/servers/
Oplichters; voornamelijk werkzaam bij domme overheidsinstanties voor exorbitante bedragen (belastinggeld) weggezet in India. youtube.com/embed/9XCmM-h0-0M
Hele stuk hier: Zembla Spaghetticode door Capgemini

[Reactie gewijzigd door Tyrian op 22 januari 2022 14:52]

"Ik kwam kortgeleden een collega van twintig jaar geleden tegen. Hij was destijds Windows NT-specialist en zijn uren waren niet aan te slepen; klanten stonden voor hem in de rij.
.....huiver. Dat betekend dat je dus nooit meer rustig ergens aan kan "prutsen", maar altijd "productief" moet zijn. Ik snap dat die man overgestapt is naar een ander werkgebied.
Heb best wat traingen "mogen/moeten" volgen bij de Academy flink wat jaren terug.
Misschien omdat ik werkte voor Capgemini Outsourcing. :)

Volgens mijn persoonlijke ervaringen is/was de Academy niet (veel) anders dan een andere onderwijsinstellingen als b.v. Global Knowledge: de kwaliteit verschilt per trainer.
Soms is die trainer intern van de organisatie zelf en soms is die trainer een "externe", soms steek je meer op van de trainer en soms wat minder.

Voor wat de eigenlijk niet zo relevante opmerkingen over de andere Capgemini onderdelen: ik mocht/moest toen ik daar werkzaam was behoorlijk wat trainingen volgen en (her) examens volgen zonder probleem en op kosten van Capgemini.
Vaak waren de trainingen wel in de avond/privé uren. Zelf had ik daar geen probleem mee.
Examens konden/mochten vaak wel overdag in overleg met je teamleider/collega's.
Wat vervelend om te horen!

Ik heb echt totaal de omgekeerde ervaring, werk nu 8 jaar in de ICT en heb nog geen enkele keer gehoord van mijn werkgevers dat ik een opleiding niet mag doen op kosten van de baas.

[Reactie gewijzigd door surfin op 20 januari 2022 08:51]

Dit gebeurd helaas bij veel kleine bedrijven. Die hebben geen klanten die vragen om certificatie en zien het dus als desinvestering. Ik heb ook enkele jaren moeten vechten om een opleiding (heeeeeel lang geleden) en het zelfs in mijn contract laten opnemen. Zelf toen werd er niets mee gedaan. Ik ben toen vertrokken naar een grotere IT-er waar het allemaal wel op orde was. Dat was wel met pijn in mijn hart want het was zo'n hechte groep collega's.... Maar het is een stap die je moet durven zetten en dat is voor sommigen (in hun hoofd) ook soms niet mogelijk als ze net net kinderen krijgen of een nieuw huis bouwen.

Ik ben echter niet bang dat dat bij Cap niet gewoon prima geregeld is. Opleidingsbudget is redelijk standaard tegenwoordig neem ik aan.
Jammer dat je een vervelende ervaringen hebt opgedaan in het zo mooie ICT vak. Ik heb een ander perspectief, ik heb bij al mijn werkgevers alle trainingen kunnen doen (en certificeringen kunnen halen) die ik mij kon wensen.

Overigens is dat ook de reden dat ik niet mee ga doen met de quiz. De 'prijs' die je kan winnen is voor mij gewoon werk. :Y)
Ze beloven hier helemaal geen gouden bergen. Ze informeren over de Capgemini Academy als opleidingsinstituut (daarom advertentie). Ze noemen alleen dat ze onderdeel zijn van de Capgemini groep.

Als dit bericht van Capgemini NL zou komen en ze je een baan aanbieden waarbij ze deze opleidingen aanbieden zou je kunnen praten over gouden bergen. Maar in dit geval hoef je als medewerker van Capgemini zelf niet te betalen voor deze opleidingen, daar zijn het interne trainingen. Dus die strontkar zal je op deze opleidingen niet (direct) vinden.
Dit hoor ik al echt 25 jaar in de ICT echter wat ze mij hebben beloofd heb ik zelf kunnen betalen../
Bijzonder dat je vanaf je 7e actief bent in ICT werkomgevingen...
Persoonlijke gegevens profiel Bruxelles: Geboortedatum 9 januari 1990

[Reactie gewijzigd door Bux666 op 20 januari 2022 09:38]

Het is dan ook een spreekwoordelijke ''metafoor.'' .(25 jaar).. :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee