Advertorial

Door Tweakers Partners

Zo werkt de technologie in Epsons warmtevrije inkjetprinters

19-01-2022 • 08:00

59 Linkedin

Papier printen en milieubewust bezig zijn: gaan die twee eigenlijk samen? Wel als het aan Epson ligt. Het bedrijf, dat tot de top één procent van meest duurzame technologiebedrijven ter wereld behoort, streeft ernaar in 2050 CO₂-negatief te zijn en niet langer gebruik te maken van niet-hernieuwbare grondstoffen zoals olie en metalen. Sinds 2018 heeft Epson meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in de doorontwikkeling en productie van zijn Heat-Free-inkjettechnologie, volgens het bedrijf de printtechnologie van de toekomst.

Computerrandapparatuur en duurzaamheid zijn wellicht niet direct begrippen die je aan elkaar koppelt. Het printen van documenten zul je waarschijnlijk ook niet zo snel associëren met milieuverantwoord werken. Niet voor niets is het reduceren van papiergebruik al jaren gemeengoed op veel kantoren, en ondertekenen steeds meer medewerkers hun mail met ‘Please consider the environment before printing this email’. Daarnaast heeft werken in de cloud eraan bijgedragen dat er vandaag de dag veel minder wordt geprint.

Toch is het volledig papierloze kantoor voorlopig een utopie en kunnen we printers nog niet wegdenken bij onze dagelijkse werkzaamheden, simpelweg omdat documentafdrukken voor bepaalde doelgroepen handig en soms zelfs noodzakelijk zijn. De keuze van het type printer kan echter zeer bepalend zijn voor het duurzame karakter van een bedrijf. Anders gezegd: als je toch (veel) moet printen, doe het dan zo schoon en energiebesparend mogelijk. Epson loopt hierin naar eigen zeggen voorop, met een aanbod van printers die veel warmteverlies voorkomen en dus energie besparen.

Warmtegebruik bij printtechnieken

De printerkeuze kan bijdragen aan duurzaam bedrijfsbeleid, door te letten op de verschillen tussen printtechnieken waarbij het printproces meer of minder warmte nodig heeft. Minder warmtegebruik bij het printen betekent logischerwijs een lager energiegebruik, wat er weer voor zorgt dat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat er minder koolstofemissie in de atmosfeer plaatsvindt. Zo wil Epson zijn steentje bijdragen aan het verkleinen van de impact van printen op de opwarming van de aarde.

Wie bij het lezen van bovenstaand verhaal denkt dat de keuze voor een duurzame printer een druppel op de gloeiendeIn 2020 werden er wereldwijd nog altijd bijna 95 miljoen printers verkocht. plaat is, heeft het mis: in 2020 werden wereldwijd nog altijd bijna 95 miljoen printers verkocht*. Die apparaten gebruiken allemaal energie en de onderlinge verschillen zijn groot. De meest gangbare zakelijke printers van vandaag de dag zijn laser- en inkjetprinters, en in technisch opzicht wijken ze flink van elkaar af. De injektprinters van Epson maken gebruik van de eigen Heat-Free-inkjettechnologie van Epson, waarmee ze zich qua energiegebruik onderscheiden, ook van andere inkjettechnologieën. Laserprinters beslaan nog altijd ruim de helft van het marktaandeel in de zakelijke printingmarkt, en door een overstap kunnen veel bedrijven profiteren van de energie- en kostenbesparing die de inkjettechnologie van Epson biedt.

Verschillen tussen laser- en inkjetprinters

In het bedrijfsleven is laser de meest toegepaste printtechniek. Laserprinters werden voor het eerst ontwikkeld in de jaren zestig en waren destijds gebaseerd op dezelfde technologie als die van fotokopieerapparaten. Eerst leest de laserprinter de elektronische gegevens waaruit de informatie of afbeelding die je wilt afdrukken bestaat, en straalt hij deze op een fotogevoelige drum. De informatie op de drum wordt vervolgens overgebracht op papier, door met behulp van statische elektriciteit kleine deeltjes tonerpoeder in het juiste patroon te plaatsen. Het tonerpoeder wordt vervolgens permanent op het papier gesmolten door de warmte en de druk van de rollen in de machine. Als een laserprinter een document produceert, ligt er dus in feite toner op het oppervlak van de afgedrukte pagina. Een laserprinter ontwikkelt bij dit proces veel warmte en heeft daardoor een hoog energiegebruik. Bovendien zijn laserprinters vrij complex; er zit veel verschillende onderdelen en techniek in. Dat maakt dat ze doorgaans groot, zwaar en onderhoudsgevoelig zijn.

Bij inkjetprinters verloopt het proces veel sneller. De printer ontvangt een printtaak, vervolgens vindt de inkt-ejectie op de juiste plek plaats en rolt het printje uit de machine. Bij conventionele inkjetprinters wordt elektriciteit gebruikt om de inkt te verwarmen voordat hij door de De technologie van Epson maakt gebruik van piëzo-kristallen die via stroomstootjes elektrische signalen naar de printer verzenden. printkop wordt uitgespoten. Dit worden thermische inkjetprinters genoemd. In tegenstelling tot thermische inkjet- en laserprinters vereist de Heat-Free Technology van Epson geen hoge temperaturen voor het inkt-ejectieproces. Deze technologie maakt gebruik van piëzo-kristallen die via stroomstootjes elektrische signalen naar de printer verzenden. Hierdoor worden qua vorm en grootte consistente, kleine druppels geproduceerd die heldere en scherpe afdrukken opleveren. Daarbij wordt druk uitgeoefend op het piëzo-element, dat achterwaarts en voorwaarts buigt bij het uitstoten van de inkt via de printkop. Dat verloopt nagenoeg warmtevrij.

De voordelen van Epson Heat-Free Technology

Er zijn tal van aanvullende voordelen. Dankzij de Epson Heat-Free Technology hoeft de printer niet op te warmen bij inschakeling of activering vanuit slaapstand. Dit betekent dat de printer onmiddellijk begint met afdrukken; dit in tegenstelling tot laserprinters, waarbij de fuser eerst moet voorverwarmen.

De printers van Epson hebben minder vervangingsonderdelen en zorgen dus ook op die manier voor geringere milieubelasting. Laserprinters consumeren meestal meer verbruiksmaterialen en vereisen in veel gevallen periodieke vervanging van de toner, de drum, de transferband en de fuser. De duurzame Epson Heat-Free-printers gebruiken naast inktcartridges of -zakken vrijwel geen verbruiksmaterialen. Er is alleen een maintenance-box die zeer incidenteel moet worden vervangen. Gebruikers houden dus nauwelijks afval over: alleen de lege cartridge of een zak. Ten slotte zorgt de warmtevrije structuur van Epson-inkjetprinters ervoor dat er minder onderdelen zijn waarbij eventueel storingen kunnen optreden, zodat er minder vaak een interventie nodig is. Dit alles is mogelijk zonder de consistent hoge printsnelheid op te offeren.

Printer wel of niet vervangen?

Zou jij je printer (op het werk) willen vervangen, nu je weet dat er energiezuinigere oplossingen zijn? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

*IDC, Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker, 2020 shipments, published Q3 2021.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Epson en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (59)

59
59
47
7
0
8
Wijzig sortering
Stroomgebruik is wel het laatste probleem van milieu-impact door printers.

De echte vraag is natuurlijk of de printers nog kunnen scannen als de inkt op is.

En of dat chips in de cartridge zitten die er voor zorgen dat je ze niet opnieuw kunt vullen (maar dat door het chiptekort de chips niet leverbaar zijn).

En wat de prijs van inkt voor deze unit überhaupt is.

En of je met standaard Windows/Mac software kan printen en scannen zonder Epson meuk software te installeren :)
Heb hier hp printer met scanner en ja gelukkig kan deze nog scannen als de inkt op is. Die inkt is ook al jaren op. Te veel problemen dus ik gebruik de inket alleen voor scannen naar pdf, netwerk of rechtstreeks als email.

Schreef het hierboven al inkjet was ooit veel goedkoper dan laser maar ondertussen is een kleurenlaser niet veel duurder meer en voor weinig gebruik betrouwbaarder.
Hier een Brother a3 printer en scanner waar we ook al jaren scannen zonder dat er überhaupt inkt cartridges in zitten. Geen probleem.
Dit betekent dat de printer onmiddellijk begint met afdrukken; dit in tegenstelling tot laserprinters, waarbij de fuser eerst moet voorverwarmen.
Maar juist een printer die voornamelijk in slaapstand staat wil je absoluut geen inkjet, want inkt droogt op en toner niet. Beetje raar argument om een inkt printer te kopen
Zeker bij Epson printers, waarbij de printkop in de printer en niet in de cartridge zit. Bij bijvoorbeeld HP is het vervelend als je cartridge opdroogt, maar geen enorm probleem, want de printkop zit in de cartridge. Bij Epson is naar mijn ervaring gelijk de printkop in de printer, en bij extentie dus de printer verziekt.
Zo is mijn peperdure Epson ook na 2 jaar overleden. Niks dan ellende gehad met opdrogende printkoppen en enorm veel inktverbruik. Wat een verspilling van geld en grondstoffen! En wat een ergernis iedere keer dat je een printje wil doen!
Voor mij nooit meer een Epson en eigenlijk helemaal geen inkjet meer. Nu een laserjet van Xerox die vermoedelijk 15 jaar meegaat.
Hetzelfde hier. Ik ben voor een HP LaserJet gegaan (met intentie om ook de originele toners te kopen!). Ik print weinig genoeg om na ruim 1½ jaar nu pas door mijn eerste zwarte toner heen te zijn, maar in de tussentijd had ik al een hoop geld verspild aan opgedroogte inkcartridges.
Ja… na vele jaren waarin we ict (proberen te) verbeteren blijft printen een bizarre ellende. Alsof je God op je blote knieën mag danken als je eens een keertje een printje maakt die er wél uit komt. Van alles in huis is er weinig zó frustrerend en bloed-onder-je-nagels-vandaan-halend als printers. Epson, HP, heb ze gehad en allemaal zwaar gefrustreerd de deur uit gedaan… 1 pot tranennat. Cartridges niet herkend, niet origineel en dus niet te gebruiken of ‘geven niet het beste resultaat’. Kleuren cartridges die vervangen moeten worden omdat ze niet zwarte tekst kunnen printen met de volle zwarte cartridge zonder dat er een kleurencartridge in zit. Opdrogen, vlekken, inkt verspillen, wéér calibreren, het houdt niet op met de ellende van die dingen. Ik moet harder werken voor de printer dan dat de printer voor mij doet. En dan heb je het nog niet over de software. Eerst kon ik dubbelzijdig printen (handmatig het stapeltje omdraaien en op ok drukken). Tegenwoordig moet ik HP smart start bullshit installeren met een verplicht account en kan dubbelzijdig alleen nog vanuit Windows (eh…juist). Bijna 1 gigabyte aan printerzooi op je systeem. En het kan niet wezenlijk meer dan een jaar of tien geleden. Het wordt steeds gekker. En als klap op de vuurpijl als je het printen met het apparaat opgegeven hebt want dat werkt toch niet: niet kunnen scannen omdat de inkt op is.
Nee, wat mij betreft hebben de fabrikanten de techniek en het gebruik van printers volkomen verziekt.
Tijd dat dat soort ellende ook eens bij reviews meegenomen wordt en er niet alleen naar de eerste drie super goed gelukte printjes gekeken wordt.
Zijn er nog tweakers met wél positieve ervaringen rond printers?
Inkjet printer is een techniek waar je dagelijks mee moet printen, niet te lang stil laten staan.
Vroeger was het veel goedkoper dan kleuren laser maar ondertussen is dat verschil er niet meer.
Heb hier ook hp all in one en gebruik alleen de scanner nog om naar netwerk te scannen. Voor printen te veel problemen, daarvoor een goedkope brother kleurenlaser die het gewoon doet.

Inkjet werkt in de bulk markt, wide format, printen van textiel maar daar heb je andere koppen en printers die continue draaien, soms 24/7
Nou nou, ik heb een HP375 kleuren laser MFP, en ik herken hier totaal niks van.
Draait al jaren zonder probleem, ik print zelden en één toner gaat dan ook jaren mee. Ik heb 2 jaar geleden de eerste keer de toners vervangen door "klonen" van Amazon, aan minder dan een derde van de prijs van originele.
Op windows heb ik helemaal niks geïnstalleerd, gewoon in de printers & devices Windows zelf de printer laten discoveren.

Dus ja, er zijn mensen met positieve ervaring ook :)
exact... met laserprinters!
Maar het ging dus over inkjet printers.
Ja hoor, Ik heb een Epson WF-7620 (A4/A3 inktjet) voor thuisgebruik (geen kleintje) en deze staat al sinds ik hem kocht op standby en nooit problemen.
Print draadloos/wifi en ook vanaf overal ter wereld via het Epsonadres dat hij toegewezen kreeg, als ik het daar naartoe mail dan print hij het automatisch uit.
Wel gebruik ik alleen hun dure Durabrite inkt, de usp waarvoor ik hem toen kocht : watervast printen met een inktjet. Verstopte koppen heb ik niet gehad, ondanks dat hij niet elke dag/week print.
Geen idee hoe oud hij is maar toch zeker 7 jaar denk ik.
Zag wel dat mijn servicedrum inmiddels voor ca 3/4 vol zit.
En kan je die servicedrum vervangen? Of legen?
In mijn inmiddels ex-printer van Epson zat een sponsje dat toen al zo vol zat dat het zijn prijs/gewicht met gemak goud kon overstijgen.
Hetzelfde hier. Ik ben voor een HP LaserJet gegaan (met intentie om ook de originele toners te kopen!). Ik print weinig genoeg om na ruim 1½ jaar nu pas door mijn eerste zwarte toner heen te zijn, maar in de tussentijd had ik al een hoop geld verspild aan opgedroogte inkcartridges.
Inderdaad, We kozen ook voor HP Laserjets op werk, we hebben hierdoor erg veel geld bespaard. We kozen voor toners met X of XD aanduiding (meer toner volume en dual toners voor goedkoper prijs).

Lang geleden gebruikten we inktjet printers... we hadden erg vaak last van opgedroogte inkt catridges en defecte printers... Daarom nooit meer inktcartridges en inktjet printers! We hadden ook goedkopere inktcartridges getest... maar ze sloopten de printers, niet heel erg betrouwbaar. Daarom nooit meer derde partij of veel goekopere inktcartridges.
In de wide format inkjet markt zijn er heel veel inktleveranciers. Daar print men meestal niet met de "originele"inkten maar inkten van verschillende andere fabrikanten. Zijn deze slecht, nee vele zijn gewoon goed, zitten er slechte tussen ja zeker.
Fabrikanten proberen graag het sprookje in stand te houden van hun betere inkten. In de bulk markt varieert de prijs per liter van goede inkt tussen de 20 en 60 euro per liter.
Verschil is natuurlijk die printers draaien continue, productieprinter en drogen ook niet snel op.

Toners idem origineel leuk maar het bedrijfsmodel van printerfabrikanten is verkoop van inkt en toner. Ook daar heb je verschil tussen 3de leveranciers. Maar er zijn er genoeg die gewoon wel een goed product leveren. Dat is vaak niet de aller goedkoopste maar wel stukken goedkoper dan "origineel"
Bij een aantal Epson modules is de printkop gewoon los te vervangen. Daarnaast is het vaak mogelijk om een printkop schoon te maken. De inkten zijn wateroplosbaar en een tijdje in een ultrasoon bad doet wonderen.
Voor kantoortoepassingen lijkt mij het uitdrogen van inkt in een printer eigenlijk geen issue. Over het algemeen worden die printers dermate vaak gebruikt dat uitdrogen nauwelijks voor kan komen.
Uitdrogen misschien niet, maar strepen, verstopping van 1 of meer gaatjes etc. Zijn ook veel voorkomende problemen, die je niet wilt.
Laser is helaas al jaren de enigste manier om een zeer beperkte hoeveelheid storingen te krijgen, en gewoon vanaf alles te kunnen printen.
Wanneer een inktjet net zoveel gebruikt wordt als een laserprinter zullen de gaatjes eerder slijten door het vele gebruik dan verstopt raken.
(kleuren) laserprinters zijn helaas ook geen summum van betrouwbaarheid. Ik heb heel wat keren een printer opengetrokken, meestal om vastgelopen papier te verwijderen, de papierbaan te reinigen of de fuser na te kijken.
Sinds 11 jaar werk ik voornamelijk thuis en na een paar jaar heb ik een goede inkjet printer gekocht. Toevallig een Epson. De kop is één keer verstopt geweest, maar dat is na een half jaar stilstand niet zo vreemd. Maar met een ultrasoon waterbad van een paar uur printte de printer weer in de oorspronkelijke kwaliteit en doet dat nog altijd. Strepen komen wel eens voor, maar dat is snel opgelost door de inkt bij te vullen.

Met een aftermarkt cis systeem ben ik niet afhankelijk van de dure cartridges. De prijs van een een halve liter goede kwaliteit inkt is vergelijkbaar met twee maal een originele Epson cartridge. Een Epson cartridge bevat echter maar 12 ml. De inktkosten vallen dus erg mee. Nu print ik niet zo heel veel (ca 250 vel + ca 30 A4 foto's per week).
Een inktjet kan echter niet tippen aan de snelheid van een laserprinter. In betrouwbaarheid zie ik een professionele inkjetprinter nog wel winnen van een laserprinter.
Ik beheer > 10 laser printers. Die op heel erg wisselend worden gebruikt. En het aantal storingen in > 5 jaar is echt nihil. En papier storingen heb ik ook meer dan vaak genoeg bij inkjets gezien, en fuser gaat zelden kapot, tenzij er bv nietjes in papier zitten.... of andere domme gebruikers acties. En echt alleen de prof > 500 euro inject zijn voor dingen als foto printing goed. Maar voor het echte kantoor werk zijn ze echt veel te fout gevoelig. En toners van 10.000 zijn ook maar 50 of minder voor kwaliteits-namaak, voor jouw dus bijna een jaar printen.
Verschillende ervaringen dus. Storingen vooral in de papierbanen en dat heeft eigenlijk weinig met de printtechniek te maken. Het zwakke punt zit vooral bij het grijpen van de vellen en dat is bij beide systemen min of meer gelijk. Uiteraard is de gebruiker ook een belangrijke factor, maar dat staat eigenlijk los van de printer zelf.
Zijn nog dure printers ook, raar dat ze dat zo hebben ontworpen..

Of zou dat bewust zijn? ;)
Wat ik begrepen heb van onze printer leverancier zit er bij Epson minder water in en een harsh combinatie wat ervoor zorgt dat het minder snel uitdroogt. En ook daarom zou het minder (niet volgens hun) moeten vlekken na het printen.
Volgens hun is het daarom zelfs ideaal in de bouw omdat dankzij het harsh het papier beter resistent is tegen vocht.
Inkt bestaat voor 5-10% uit kleurstoffen. De rest is water en chemicaliën voor de druppel te vormen. Hoe hoger het kleurstof percentage hoe groter de kans op het verstoppen van je kop. In de pro markt heb je koppen die vele grotere druppels kunnen spuiten maar waarbij de kop de inkt ook in de kop circuleert, dit zorgt er voor dat kleurstof zich niet in de kop kan vastzetten.
Wat je bij goedkope inkten ziet is een heel laag kleurstof percentage waardoor je voor meer moet printen voor een donkere kleur.
Hars zit er niet ink watergebaseerde inkt, hars zou bij verhitting ook hard worden en zelfs als de kop die temperatuur niet bereikt moet je hitte na het printen toevoegen om de hars te laten vloeien.

Zoek maar eens op pigment inkten. Dat is voor textiel en andere toepassingen de toekomst. Dit is een inkt die wel in een soort hars, bindmiddel zit. Je print deze op textiel, waarna met hitte smelt de hars op kleefstof samen met het textiel of ander materiaal om zo een verbinding aan te gaan. Je hebt echter nog steeds hitte nodig.

Idem met uv inkten. Na het printen fixeert een uv lamp met hitte de kleur en zorgt voor de verbinding met het materiaal.

Verschil is echter watergebaseerde inkten trekken in het materiaal, pigment, uv ligt er bovenop.
Thanks voor de hoop info,
Hars zit er niet ink watergebaseerde inkt, hars zou bij verhitting ook hard worden en zelfs als de kop die temperatuur niet bereikt moet je hitte na het printen toevoegen om de hars te laten vloeien.
Dit is wat ik van mijn leverancier kreeg(ja ik vroeg toen of er water in zat):

Er zit wel water in de inkt, maar er zit ook een hars component in. Dit zorgt ervoor dat het niet vlekt. Je kan dus prima een glas water over het net geprinte document gooien. Dit zal niet uitlopen. De inkt zal tevens niet uitdrogen, dit komt door een substantie in de inkt die dit tegengaat.

En ik begreep ook dat de kop niet verwamd wordt er amper hitte aan te pas komt maar door elektrische pulses het inkt op het papier aangebracht wordt. Tevens in artikel beschreven:
In tegenstelling tot thermische inkjet- en laserprinters vereist de Heat-Free Technology van Epson geen hoge temperaturen voor het inkt-ejectieproces. Deze technologie maakt gebruik van piëzo-kristallen die via stroomstootjes elektrische signalen naar de printer verzenden. Hierdoor worden qua vorm en grootte consistente, kleine druppels geproduceerd die heldere en scherpe afdrukken opleveren. Daarbij wordt druk uitgeoefend op het piëzo-element, dat achterwaarts en voorwaarts buigt bij het uitstoten van de inkt via de printkop. Dat verloopt nagenoeg warmtevrij.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 19 januari 2022 14:58]

[...]


Maar juist een printer die voornamelijk in slaapstand staat wil je absoluut geen inkjet, want inkt droogt op en toner niet. Beetje raar argument om een inkt printer te kopen
Ik denk dat de grootste verbruikers vooral de zakelijke markt is. En ik denk dat uitdroging daar niet echt een probleem is.

En voor die 10-15% van de thuisgebruikers zijn laser printers inderdaad een betere keuze.
Dan moet je het al over een zakelijke markt hebben waar veel met kleuren gewerkt wordt, want toner is volgens mij gewoon altijd goedkoper en minder stevig in het onderhoud.

Wij gebruiken op het werk ook gewoon toner printers, alleen de drukstraat of hoe het ook heet (waar echt flyers en boeken mee worden gedrukt en automatisch ingebonden en dat soort fratsen) is met inkt.
Klopt in de bulk markt gebruikt men inkt. Verschillende types inkt voor verschillende materialen. Toner met de hitte voor het fixeren is ook niet geschikt voor ieder materiaal.
Maar juist een printer die voornamelijk in slaapstand staat wil je absoluut geen inkjet, want inkt droogt op en toner niet. Beetje raar argument om een inkt printer te kopen
Naast een gebrekkigere ondersteuning voor Linux en een software probleem,* ben ik om deze bovenstaande reden overgestapt naar juist een ander merk: Xerox WF 6515DN, een LED laser printer. Deze printer alles lekker strak, geen strepen meer van een inktprinter.

*Software probleem: Certificaten voor Epson WF C-5710

[Reactie gewijzigd door 86ul op 19 januari 2022 09:22]

Ik heb een hele oude laserprinter van HP staan, nog nooit moeite gehad met printen los van OS want hij print gewoon over het standaard netwerkprotocol. Ook nog nooit software van HP voor geïnstalleerd.
Scannen gebeurt naar netwerkmap, printen kan zelfs via e-mail. In theorie kan iedereen een mailtje naar mijn printer sturen, maar er zitten altijd maar 10-20 blaadjes in dus dat is ook niet zo'n enorm risico.
Het is ook niet echt een issue meer. Wij hebben hier wat oude maar hele grote HP's staan, die moeten inderdaad voorverwarmen. Maar thuis heb ik een Color Laserjet MFP477 staan en daar rolt een papiertje vrijwel direct uit, ook als hij in sleep mode staat. 't verbruikt dan kortstondig even +/- 1 kW.
De oudere HP laser printer die ik heb staan begint ook gewoon zo goed als direct met printen
Dus eigenlijk is dit een ontzettend lang verhaal, doorspekt met sexy termen als "Heat free printing", over een simpele 13-in-een-dozijn inkjetprinter?

Wie kent er eigenlijk een inkjetprinter die wel warmte gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Mike2k op 19 januari 2022 08:25]

Staat in het artikel... zelfs bij "normale" inkjetprinters wordt warmte gebruikt want de inkt die wordt 'gespoten' op het papier wordt lichtjes verwarmd, dit is nodig om consistent nette prints te krijgen omdat bij verschillende temperaturen ook de viscositeit van de inkt anders is. Dat doen de Epson printers dus niet niet, die gebruiken een andere techniek om de kwaliteit van het printen te waarborgen.

Advertorial of niet, doorspekt met leuke termen of niet... Epson doet wel een inspanning om ook op detail besparingen te behalen... dat ze blijkbaar bij de top 1% behoren van meest duurzame bedrijven hoort is toch al best een prestatie op zich.
Dus ze doen heel veel moeite om een paar procent energie op bijna niks te besparen terwijl die hele inkjetprinters gewoon wegwerpapparaten zijn die meestal de 3 jaar niet halen? En dan alle cartridges die continu vervangen moeten worden? Wat zouden ze veel besparen als de hele lifecycle van inkjetprinters en toebehoren de helft duurzamer zouden zijn. Dat zet pas zoden aan de dijk.

[Reactie gewijzigd door page404 op 19 januari 2022 09:00]

Omdat er op andere vlakken (meer) winst valt te behalen, is het andere maar onzin? Iedere procent besparing is er eentje...omdat ze nu een speerpunt maken van energieverbruik zegt helemaal niets over de stappen die ze al ondernemen of eventueel in de nabije toekomst willen ondernemen. Dit artikel gaat over het energieverbruik van het apparaat...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 19 januari 2022 10:04]

Klinkt natuurlijk mooi energiebesparing maar hoeveel energie en inkt (afval) kost het om de koppen te spoelen als de printer te lang stilgestaan heeft ?

Misschien moet men gewoon eerlijker zijn dat inkjet vooral bedoeld is voor gebruikers die vaak en veel printen en minder voor af en toe printen. Lees je de commentaren hier dan lees ik alleen maar problemen met inkjet bij af en toe printen. Die ervaringen heb ik zelf ook.
Inkjet is helemaal niet om vaak en veel te printen... dan is een laserprinter veel goedkoper per print. De problemen van inkjet zijn al zo oud als dat de printers bestaan... de inkt droog uit, de printkop raakt verstopt. Ik zal zelfs voor iemand die niet veel print een laserprinter aanraden, hoger in de aanschaf maar zo'n ding gaat gewoon veel langer mee... al heeft het ding 5 jaar niet aangestaan, doet het zelfs na die tijd gewoon.
Inkjet is helemaal niet om vaak en veel te printen... dan is een laserprinter veel goedkoper per print.
Inkjet is de manier in breed formaat, textiel, dtg soms 24/7 printen.
Reclamedrukwerk inkjet.
Inkjet is juist om veel te printen.

voor weinig printen als particulier kun je idd beter laser nemen waarbij prijsverschil tussen inkjet en kleurenlaser ook niet echt groot meer is.
Nou, ik kan het niet oneens zijn dat elke stap de moeite waard is. Alleen doet Epson hier de inspanning om een "advertorial" te maken waarin ze hoog van de toren blazen en tegelijkertijd de echte problematiek nog niet aan lijken te pakken. Daar is een woord voor, dat heet GREENWASHING. En daar heb ik ontzettend de pesthekel aan, aangezien veel bedrijven zich daar schuldig aan maken en ondertussen gewoon doorgaan met wat ze altijd deden.
En wees nu eerlijk, energieverbruik van een inkjet? Die staat bij de meeste mensen altijd uit totdat ze hem nodig hebben, dan printen ze 5 minuten en gaat hij weer uit. Totale energieverbruik per jaar? Een kWh? of minder?
Klinkt leuk maar lees dit artikel maar eens over inkjet: https://www.blokboek.com/...regels-voor-inkjet-print/

Epson kan zich net als hp beter richten op het afbreekbaar maken van de inkt.
Er wordt niets genoemd over het wel of niet afbreekbaar zijn van de inkt in Epson printers, dit artikel gaat over het gebruik van energie.. maar aangezien het duidelijk een bedrijf is wat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft heb ik een licht vermoeden dat dit bij Epson wss wel goed zit.
Of het goed zit geen idee, las dat hp dus een probleem heeft en dat is ook watergebaseerde inkt. Ik gaf alleen maar aan dat er dus bij het ontinkten schijnbaar problemen kunnen zijn met watergebaseerde inkt.

Voor de rest inkjet voor klein gebruik is wat mij betreft ingehaald door laser.
Gebruik je je inkjet even niet moet deze altijd de koppen spoelen, hoeveel inkt gaat daar bij verloren iedere keer. Ook het spoelen kost veel energie.
Sta je op de loonlijst van Epson? Daar lijkt het wel op in ieder geval.
Ik wil best een andere printer kopen als deze defect is, maar niet eerder. Iets wat goed werkt vervangen kan bijna nooit uit tenzij je het veel gebruikt en de gebruik kosten zoveel lager zijn dat je de aanschaf prijs terug verdiend. Inkjet is goedkoop maar ook enorm waardeloos zoals al vaker vermeld. Wij printen erg weinig, zoals de meesten hier, maar het is af en toe erg handig om het wel te kunnen. Een laser printer is dat een perfecte oplossing die goedkoper is na een paar jaar en gewoon werkt als je hem nodig hebt.

Dus print je weinig is een laser printer beter, print je veel ook :) Ik snap de wegwerp markt van inkjet echt niet. Laat ze liever goede printers maken die lang mee gaan dan die goedkope troep die je gratis bij een setje cartridges krijgt.
Het enige is dat je goede fotos kan printen met een inkjet. Ik heb besloten dat we dat voortaan wel bij de HEMA of profotonet doen. Is wel even een uitgave dan maar staat niet in verhouding tot afschrijvings- en gebruikskosten van een inkjet. Voelt anders, maar het is echt zo.
Inkjet was vroeger goedkoper in vergelijking met kleurenlaser. De prijzen van een kleurenlaser zijn ondertussen ook zo laag geworden dat de prijsvoordelen in aanschaf van inkjet geen argument meer zijn.
Daarnaast zoals je zelf aangeeft bij af en toe printen werkt een laser gewoon, terwijl inkjet probleem heeft met uitdrogen van koppen. Dan moet je spoelen = inkt weggooien.
Inkjet voor de kleine markt kun je beter vergeten.
Als ik de advertorial had gemaakt, had ik de ecotank technologie nader uitgelegd en een afbeelding toegevoegd van een grote inkjetprinter. Nu staat er (toevallig) een kleine inkjetprinter onder het artikel gelinkt. Ga ik naar de site van Epson dan staan daar ook grote multifunctionals bij.
De specsheets van die inkjet-MFP’s zien er inderdaad erg indrukwekkend uit. Daar maakt het energieverbruik ook een groot verschil: de Epson verbruikt 170W tijdens het kopiëren terwijl de Sharp-kleurenlaser-copier die hier op kantoor staat 1840W zou verstoken. Dat maakt me vooral benieuwd hoe duur de inkt en onderhoud van die machines is, en wat de printkwaliteit is op die snelheid.

Voor een thuisprinter maakt de beschreven technologie in de advertorial inderdaad weinig verschil. Ze kunnen mijns inziens beter de focus leggen op het stand-byverbruik (die bij veel printers gênant hoog is).
Ik had het op m'n mobiel niet gelijk gezien, maar vond de tekst wat vreemd geschreven. Het is inderdaad gewoon reclame.

[Reactie gewijzigd door BounceMeister op 19 januari 2022 08:49]

Je verwacht het niet, vrijwel iedereen die negatief is over Inkjet printers over het algemeen en Epson in het bijzonder :)

Consumenten worden in de printermarkt uitgemolken met printers van inferieure kwaliteit die bijna niks kosten, om vervolgens kaalgeplukt te worden aan consumables. De energie die het kost om een defecte printer of eentje waar je ontevreden over bent te vervangen is factoren meer dan het energieverbruik gedurende de hele levensduur van het apparaat. Al helemaal als je 2 printjes in de maand maakt. Dat maakt deze advertorial een schoolvoorbeeld van greenwashing.

Budget laserprinters gericht op consumenten doen het overigens nauwelijks beter. Originele toners hebben torenhoge prijzen, zeker als je deze op capaciteit vergelijkt. Niet zelden kost een nieuw setje BCMYK zo'n 1,5 keer de aanschaf van je printer. En hoewel toner niet kan uitdrogen, zie je wel dat de cartridges op andere manieren inferieur ontworpen zijn. Toner die zich niet gelijkmatig verspreidt, waardoor er al snel "dunnere" banen verschijnen op de print. Of toners die vlekken en spikkels produceren. Voor een consumentenprintje vaak niet het einde van de wereld, maar het is zeker niet de norm. En dan heb ik het nog niet eens over de slechte bouwkwaliteit van de papier feeder die het papier laat vastlopen of meerdere vellen tegelijk oppakt. Kun je weer een van de 15 kleppen zoeken die je moet opentrekken om het papier eruit te krijgen. Niet-printer merken zoals Samsung, waar ik twee laserprinters van gehad heb, hebben hier heel veel last van.

De oplossing voor mij was uiteindelijk om iets meer te investeren in een kleinzakelijke printer van een gerenommeerd merk. Hier staat nu een Xerox Workcentre Multifunctional. Toners zijn goedkoop beschikbaar in huismerk en gaan heel lang mee (10k pagina's of meer). De prints zijn van uitzonderlijke kwaliteit, ook dankzij z'n hoge DPI van 1200x1200. Het apparaat doet 't letterlijk altijd en met 1 pagina per 2-3 seconden is 'ie razendsnel. En dat al vele, vele jaren achter elkaar. En oh ja, omdat ik maar weinig print, gaat 'ie als ik niet print gewoon van de stroom af. Op jaarbasis ben ik gegarandeerd zuiniger dan welke heat-free inktjet dan ook die het hele jaar standby MOET staan om z'n anti-uitdroog programma eens in de zoveel tijd af te draaien.

Ik zie mezelf nooit meer een consumenten A4 printer kopen, inktjet of laser.
Net zoals vele andere merken hebben Epson inktjet printers hebben een opvangreservoir waarin het inkt verdwijnt bij reiniging van de koppen. Echter besluiten Epson printers vaak opeens dat dit reservoir (een sponsje in een bakje) vol is. Vervolgens zou de printer naar de fabrikant opgestuurd moeten worden voor revisie. Dit is natuurlijk al veel prijziger dan een nieuwe printer kopen. En dit terwijl het opvangbakje reinigen (wat vaak nog niet nodig is) zelf makkelijk te doen is. De tellers blijken uiteindelijk wel te resetten met het rondzwervende Epson Adjustment Program.
Je goede printer vervangen door een energie zuinigere zoals het artikel afsluit lijkt me totaal onzinnig. Zoveel print een consument niet dat je dit milieutechnisch snel terug hebt verdient. Die oude moet namelijk ook weer vernietigd worden en een nieuwe geproduceerd. Zal vast vanuit de marketingafdeling komen. De meeste mensen kopen ook geen nieuwe auto als er een zuiniger model op de markt komt.
Onzin dit: Epson’s piezo technologie staat bekend om zijn vaak verstopte, extreem dure printkoppen die voor honderden euro’s aan inkt gebruiken om zichzelf schoon te spoelen. Soms lukt dat niet en mag je een nieuwe kop kopen à heel veel geld. Thermische koppen (die amper meer energie verbruiken overigens) doen dat stukken beter.
Ik heb ooit overwogen om een Epson of Canon fotoprinter aan te schaffen, maar kwam er na rekenen met de verbruikswaarden van deze apparaten achter dat afdrukken bij een professioneel bedrijf 50% goedkoper was en dezelfde of zelfs betere kwaliteit opleverde.
Uitzuigers zijn het, met hun inkt van 6000€/l, voor mij enkel een (HP in mijn geval) laser + goedkoopste imitatietoners (80 euro ipv 850(!)) die alleen aan gaat als ik wat moet printen, de rest gaat dus naar een professioneel afdrukbedrijf .
Sinds 2018 heeft Epson meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in de doorontwikkeling en productie van zijn Heat-Free-inkjettechnologie
Volgens mij maakt Epson al meer dan 25 jaar gebruik van Piezo techniek, een half miljard verspild om erachter te komen dat wat je al had gewoon zo blijft. En als je zo duurzaam en vooruitstrevend wil zijn, waarom dan pas in 2050 CO2 negatief... Lekker makkelijk, ver in de toekomst. Wie gaat het tegen die tijd controleren?
2050 kwam ik eerder tegen als klimaatdatum. Wat googelen zegt mij dat het een EU streefdatum is om climaatneutraal te zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee