Door Tweakers Partners

Oproep testpanel: help een n00b uit je omgeving, met SuperWifi van KPN

06-01-2022 • 08:00

137 Linkedin

Als jij toevallig iemand kent die een KPN-abonnement heeft maar nog niet over de KPN SuperWifi-punten beschikt, dan komt dat goed uit. Tweakers Partners en KPN organiseren een origineel testpanel waarin vijf tweakers de bekende witte ‘schotels’ mogen weggeven aan een vriend, familielid of buurman die de beste wifi-verbinding in het hele huis goed kan gebruiken.

KPN belooft dat iedereen - van je op leeftijd zijnde schoonmoeder tot je onhandige overbuurman - in staat is om de SuperWifi-punten zelf te installeren. Aan de Tweakers-community de taak een technisch minder goed onderlegde vriend of familielid hiervoor te selecteren. Als bedankje krijgen de vijf deelnemende tweakers een Bol.com-cadeaubon ter waarde van 100 euro.

Het zal voor menig tweaker een bekend gegeven zijn: smekende appjes, mailtjes of telefoontjes van paniekerige vrienden en familieleden (veelal liefkozend tot n00bs bestempeld) die erover klagen dat hun internet niet goed werkt. Met daarbij de vraag of je niet even langs kunt komen om te kijken waar het aan schort. Nu zijn de communityleden nooit te beroerd om een helpende hand toe te steken of tips en trucs te delen, maar het zou natuurlijk fijn zijn als mensen zelf hun wifi werkend krijgen. Met de Wifi Manager en KPN SuperWifi zou dat volgens KPN een fluitje van een cent moeten zijn.

KPN gooit momenteel hoge ogen met SuperWifi, een kit waarmee je je KPN-modem kunt aanvullen met een of meerdere steunpunten die tezamen een apart mesh-netwerk kunnen vormen. De SuperWifi-punten ondersteunen de 802.11ac-standaard (Wi-Fi 5), evenals band-steering waarmee clients automatisch optimaal over de 2,4GHz- en 5GHz-band worden verdeeld. Elk SuperWifi-punt heeft één ethernetpoort. Je kunt een (tweede) gastnetwerk aanmaken op zowel 2,4GHz als 5GHz.

Belangrijk is de Wifi Manager, een online tool waarmee consumenten thuis hun wifi kunnen optimaliseren. Deze tool helpt je na te gaan hoeveel SuperWifi-punten je eventueel nodig hebt. Als je al over die punten beschikt, geeft de tool uitleg over hoe je je huidige set-up beter kunt instellen en externe factoren zoals stoorbronnen en oude devices kunt elimineren. Hardware Info legde de SuperWifi-punten van KPN al eens op de pijnbank en daarbij kwamen ze goed uit de bus. Nu is het aan vrienden en familieleden van Tweakers-communityleden om te ervaren of de online tool inderdaad een goed hulpmiddel is en of de installatie van SuperWifi daadwerkelijk zo eenvoudig en vlot verloopt.

Zo doe je mee met het KPN SuperWifi-testpanel

Tweakers Partners en KPN geven vijf Tweakers-communityleden de mogelijkheid een n00b aan te wijzen die met SuperWifi aan de slag mag. Het is daarbij handig als het een n00b betreft met een woning met meerdere verdiepingen en matig draadloos internet of internet (van KPN) dat wel een upgrade kan gebruiken, want daarbij komt SuperWifi het best tot zijn recht. Ter plaatse moet de bewoner de WiFi Manager van KPN doorlopen. Die checkt of, hoe en waar de wifi-dekking kan worden verbeterd. Heb je als tweaker een n00b in je omgeving die aan deze voorwaarden voldoet, stuur dan een mail naar concepts@tweakers.net met daarin de naam van degene die je SuperWifi 'cadeau' wil doen, en leg ook uit waarom die persoon ervoor in aanmerking komt.

Als je geselecteerd wordt, laat je de n00b in kwestie KPN SuperWifi zelf installeren terwijl jij toekijkt. Mocht hij of zij er echt niet uitkomen, dan kan een helpende hand worden geboden, maar het is de bedoeling dat de leek in kwestie de installatie zoveel mogelijk zelf voltooit. De ervaringen die de bevriende n00b tijdens de installatie ondervindt, worden vervolgens door jou in een speciaal forumtopic gedeeld. Als bedankje voor hun goede daad krijgen de vijf deelnemende tweakers een Bol.com-cadeaubon ter waarde van 100 euro.

Wil jij een bevriende n00b uit de brand helpen met SuperWifi van KPN?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden acties

 • Je Tweakers-account moet voor 5 januari 2022 actief zijn.
 • Meedoen kan tot en met 13 januari 2022, alleen via de poll en door het sturen van een email. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
 • Winnaars krijgen uiterlijk 14 januari 2022 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • Winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in de twee weken na de installatie van de SuperWifi-punten hun ervaringen te delen in het forumtopic.
 • Winnaars ontvangen een Bol.com-cadeaubon ter waarde van 100 euro. De bevriende n00b ontvangt het SuperWifi-punt als bedankje voor het testen.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
 • Medewerkers van Tweakers en KPN zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij KPN en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (137)

Wijzig sortering
Ik help een n00b uit mijn omgeving graag door even een paar netwerkkabels door zijn huis te trekken en door connectortjes op de uiteinden te klemmen.
Precies dit. Een beetje Tweaker gaat een n00b niet opzadelen met dit soort meuk :P
Daarnaast liever universeel spul, en geen apparatuur wat enkel werkt met een KPN abonnement.
Ja, dat stoort mij ook het meest. Die dingen zijn niet goedkoop en je kan ze dinsdagochtend aan de stoeprand zetten als je van provider en/of modemrouter (je kan bij KPN tegenwoordig ook voor een Fritz kiezen en daar werken ze niet mee samen) wisselt.

Dat gezegd hebbende, ik heb die dingen onlangs geïnstallleerd bij een klant en los van het feit dat het installeren mij tegenviel (kan me niet meer herinneren waarom, maar had volgens mij met onduidelijke lampjes te maken), werd het draadloze probleem er ook nauwelijks kleiner van.
Inderdaad slechte zaak. Heb pas een tp link deco setje geïnstalleerd bij mijn ouders. Hebben ze ook via de provider gekregen. Maar het voordeel daar van is is dat het je niet afhankelijk van de provider maakt.

Maja. Het is allemaal om klanten binden. TV ontvanger hebben steeds minder mensen. Dus dan maar op deze manier en KPN hussel niet vergeten natuurlijk.

Voor veel mensen is internet gewoon internet. Net als stroom eigenlijk. Je betaalt ergens de rekening aan en als het maar niet te duur is en werkt.
Lever je dan ook micro-USB-C naar Ethernet converterblokjes mee? ;)
Ik bestempel mezelf niet als nieuwkomer op netwerkvlak, maar ik zou ook niet klakkeloos gaan voor KPN (misschien is het een goede keuze, maar ik zou meer zaken willen weten).

Een aantal valkuilen die je tegen gaat komen bij wifi:
1. praktijken om persoonlijk gegevens te delen. Ik heb een vriend met een Google mesh wifiset. Bij port forwarding activeren moest er akkoord gegaan worden met delen van data |:( . Bij een TP-Link AX1800 X20 moest ik via een mailadres registreren, vóórdat ik überhaupt iets kon instellen. Gelukkig heb ik daar een speciaal mailadres voor gemaakt, want ik wilde de set uiteindelijk niet.
2. Mogelijkheden qua instellen: kun je "basis" zaken gewoon instellen? Denk aan port forwarding, DHCP-server, wifi aan/uit. Ik vind het niet normaal als je zulke zaken niet kan regelen op je apparatuur (daarom wil ik de TP-Link AX1800 niet), of je "moet" gegevens afstaan, wat nonsens is.
3. (Ik denk) meest onderschat punt bij netwerkapparatuur: idle verbruik. Ik heb thuis in totaal 3 switches en 2 routers (mesh) staan. Routers/switches kunnen behoorlijk in idle verbruik schelen. Een verschil van 5 watt tussen twee modellen is niet vreemd. Maar 5 watt idle betekent €10 op jaarbasis. Bij mijn vorige router (5 jaar terug) heb ik een model gekozen wat een kleine €50 goedkoper was en door zo'n 5 watt verschil bespaarde ik €10 per jaar. In totaal heb ik daar €100 minder uitgegeven.

Wat we in het huidige digitale landschap vaak zien tegenwoordig, geldt helaas ook bij routers. Er zitten mooie producten bij, maar er zijn zóveel "valkuilen" en mitsen en maren dat het onnodig veel tijd kost om de relevante zaken uit te zoeken.
Idle verbruik is echt wel een dingetje om goed op te letten, ja.
Je kan vrij makkelijk honderd euro per jaar besparen met kleine dingetjes.
Tweedehands Netgear R7800 à €50-60 met *wrt erbij en klaar.
lekker dan, een noob opzadelen met custom firmware router :p
Lijkt me nou niet het meest slimme plan, eerlijk gezegd.
Alsof een n00b een standaard fabrieks interface wel snapt. Het is configureren en daarna nooit meer aanzitten voor de n00bs.
Alsof een n00b een standaard fabrieks interface wel snapt. Het is configureren en daarna nooit meer aanzitten voor de n00bs.
Dit. Precies dit. Een hoop Tweakers schijnen dit al snel te vergeten...
Punt is vooral dat het dan dus niet uitmaakt of jij als Tweaker eerst *wrt op zo'n router zet of niet. De "n00b" kijkt er immers toch niet, die is allang blij dat jij langskomt om eea te fixen. Dat is verder niet erg, maar vinden het vaak dan ook niet erg als je dingen gewoon goed doet. ;)
Jullie noobs zijn niet mijn noobs. Mijn noobs weten niet eens dat dat ding een interface heeft laat staan dat ze er wat mee kunnen. Mijn ouders hebben al een jaar of 6 ziggo (bah!) en ik kwam er laatst achter dat als ik naar de router pagina ging ik alles kon instellen zonder wachtwoord of iets dergelijks.
Welke versie van WRT gebruik jij voor de R7800 dan? Want met OpenWRT loop ik er tegenaan dat mijn glasvezel lang niet zo snel meer voelt (en werkt) op standaard instellingen, en met flow offloading heb ik helaas last van dropped packets. De originele firmware heeft hier geen last van, maarja dat heeft weer andere nadelen.
De meeste n00bs hebben geen PC maar een laptop of tablet en die willen geen touwtjes aan hun device dan hooguit de lader.
Ik ken echt maar 1 persoon die een tablet heeft. Voor de rest allemaal desktops, met toegegeven een incidentele verdwaalde laptop ertussen.
Ik ken echt helemaal niemand met een desktop thuis. Enkel smartphones en laptops, hier en daar een tablet.
Mensen die thuis werken vaak wel een bureau met monitor e.d. Maar dan gekoppeld aan de laptop. Ken inderdaad bijna niemand meer die een desktop gebruikt.
Voor normaal werk (en misschien zelfs iets zwaarder werk, gamen als uitzondering) volstaat een laptop toch ook gewoon prima. 100x praktischer, mocht je even op de bank, of in de tuin willen zitten.

Snap de meerwaarde van een desktop echt niet. Tenzij je echt een flinke workstation nodig hebt, of een gamemachine..
Het is wel wat makkelijker aan te passen. En je kan makkelijk meerdere harde schrijven gebruiken enzo. Grootste voordeel voor mij is wel dat ie gewoon op een vaste plek staat en je dus nooit met kabeltjes hoeft te klooien e.d. Ik heb ernaast wel een laptop voor onderweg maar die gebruik ik eigenlijk bijna nooit.
Ik heb bij mijn ouders ook al diverse kabels getrokken. Inmiddels hebben ze een mooi setje van ubiquiti hangen met een access point op de begane grond en op zolder en zijn ze dik tevreden. Allemaal leuk en aardig dat KPN superwifi maar too little to late als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 6 januari 2022 09:55]

Als ik die reclame op TV ziet van die heel enthousiaste kerel die honderd keer het wordt 'super' probeert te gebruiken in een halve minuut, dan gaan mijn nekharen overeind staan. Ik ben meer van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'.
Ja, zo'n kabeltje begrijpt mijn schoonmoeder van 85 nog wel.
Maar het die KPN medewerkers aandoen om haar door zo'n wifi setup heen te halen lijkt me geen goed plan. Vrees dat de doelgroep toch wat beperkter is dan ze hopen.
Dat zou ik ook niet willen zeggen, maar uiteindelijk ontvang ik altijd een Whatsapp bericht van familie als ze zelf dit soort dingen hebben proberen te installeren. Dus ja, een noob kan het maar het werkt dan net niet en moet je als "professional" toch komen helpen.
Heb zelf toevallig ervaring hiermee recent. Was meer dan 2 uur bezig met deze ongelovelijk slechte wifipunten. Lichtje ging telkens op paars na 10 min omdat ik blijkbaar de modem zelf moest resetten omdat deze in een error was gegaan tijdens de eerste koppeling met de punten (modem zelf deed het nog wel maar de koppel software niet). Paarse error staat doodleuk niet in de handleiding dus was telkens bezig met de punten zelf te resetten zoals de handleiding voorschreef. Uiteindelijk maar lekker in de wacht gestaan bij de helpdesk waar ze het eigenlijk ook niet wisten maar hij iniedergeval adviseerde om de modem te resetten. Kost tevens ~25 min per punt om zich te koppelen. Ook nog eens ouderwets Wifi5 laten we het niet te modern maken bij KPN he. En als klap op de vuurpijl zijn ze natuurlijk ook niet instelbaar en voor een prijs hoger dan andere wifi5 mesh oplossingen heb je nu iets wat 100% alleen met KPN werkt je gaat toch niet overstappen he ;)

Ohja en je kan ze ook niet aan de muur ophangen ze moeten op hun gammele designer standaardje staan zodat ze goed omgetikt kunnen worden door iedereen die er per ongeluk tegenaan stoot.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 6 januari 2022 09:27]

Na de recente (paar maanden terug) update van de 10A naar de mesh versie van de firmware moet je inderdaad het modem dus geheel resetten (waarbij wifi instellingen overigens wel behouden blijven). Dit staat inderdaad nergens.
De 10A functioneert op zichzelf ook prima zonder die reset, maar hij functioneert dus niet MET de Superwifipunten. Je kunt dan blijven koppelen tot je een ons weegt, maar hij blijft de verbinding verbreken tussen 10A en de superwifipunten. Daardoor zelf ook 2 uur bezig geweest, voor iets wat in 5 minuten kan als je het gewoon had geweten. (terwijl ik nog had gecheckt of de juiste firmware geinstalleerd was door erop in te loggen).

Overigens, nadat dat probleempje weg was, was de verbinding en de dekking prima, beter dan daarvoor.

Mbt ophangen:
Je kunt een iets langere spijker of schroef gebruiken en die 2cm laten uitsteken uit de muur, dan kun je hem alsnog ophangen.
Wil je hem alsnog plat aan de muur:
Je kunt de schotel open maken en de voetjes weghalen. https://forum.kpn.com/wif...?postid=805009#post805009

https://www.youtube.com/watch?v=ZSPiQRPdJi0
https://youtube.com/shorts/0EudTucDIl8?feature=share

[Reactie gewijzigd door Get!em op 6 januari 2022 10:47]

Bedankt! Hier liep ik tegen aan en had het opgegeven(niet heel erg sterke poging gedaan hoor), ik ga vanavond met deze kennis poging 2 doen.
Ohja en je kan ze ook niet aan de muur ophangen ze moeten op hun gammele designer standaardje staan en kunnen zo omgetikt worden.
Ja, dat vind ik ook jammer/onpraktisch. |:( Lijkt erop dat KPN heeft geprobeerd om deze er 'mooi' (smaken verschillen) uit te laten zien, zodat klanten de apparaatjes niet direct wegstoppen in/achter meubels/kasten (aangezien dat vaak niet positief bijdraagt aan het draadloze signaal).

Heb hier, ook sinds kort, twee van die witte ‘schotels’ in huis na een overstap op KPN glasvezel internet. (Als welkomstcadeau via KPN's "Black Friday" actie van afgelopen jaar, dus gelukkig niet de EUR 200,- betaald wat ze toen schijnbaar kostten).

Eentje in de woonkamer (vlak naast het modem KPN Box 12, waarmee het bekabeld is verbonden). De tweede 'schotel' staat op de 1ste verdieping van ons huis. Uiteindelijk lijkt het vrij aardig te werken, met zo'n 50% signaalsterkte nog op de zolder.

Eigenlijk had ik gehoopt dat de KPN Box 12 (net als een Experia Box, de v10? al heb ik hier persoonlijk geen ervaring mee), zelf een WiFi Access Point zou zijn. Maar in de praktijk wordt die WiFi van het modem uitgeschakeld en neemt SuperWifi-punt #1 de taak over.

Dit was mijn theorie vooraf: was het modem zelf een AP gebleven, dan had ik op de 1ste verdieping én tweede verdieping (zolder) die designer-'schotel' kastjes willen verspreiden. Op zolder heb ik al een UTP-kabel in gebruik voor thuiswerken, die mogelijk kon dienen als "wired ethernet backhaul". Maar het blijkt niet zo te werken, volgens de monteur. ;(

[Reactie gewijzigd door NetAmp op 6 januari 2022 09:12]

Update voor de v12 wordt uitgerold om deze ook als WiFi access point te laten functioneren.

https://forum.kpn.com/mod...-mesh-sgej10000448-552046
Dank voor de info @bbtweak :)
En een symbolische +1 hierbij (omdat: "Reacties op je eigen reactie kan je niet modereren.")

Afwachten dan maar, op die Box 12 update van KPN...
Super WiFi, ben benieuwd waar ze volgend jaar mee komen. SuperDuperWifi++

Gewoon netwerk kabels trekken is de goedkoopste , snelste, stabiele oplossing. Geen kpn voor nodig
Gewoon netwerk kabels trekken is de goedkoopste , snelste, stabiele oplossing.
mmh... Tablets en Telefoons met UTP kabel aansluiting... heerlijk praktisch ;)
Staat erbij :
In februari 2022 introduceert KPN SuperWifi2. Het betreft hier zwarte schotels met Wi-Fi 6 en een extra ethernetpoort (twee in totaal). De schotels zijn gemaakt van gerecycled plastic, dus extra duurzaam.
Mijn kalender is afgelopen jaarwisseling toch echt naar 2022 gegaan weet niet hoe het bij jou zit? :P

Dit is dus eigenlijk een afdankertjes actie. Ze kunnen er geen nieuwe klanten meer blij mee maken dan maar weggeven en meteen reclame maken voor het nieuwe product 8)7
Het ging dan ook om 2023. Wat ze in 2022 doen is al bekend, dat is SuperWifi2, maar in 2023, all bets are off.
Op alle drie de slaapkamers heb ik twee loze leidingen om ethernet erdoorheen te trekken, dus daar heb ik geen problemen. Maar op de zolder is het een ander verhaal…

Dus even zo maar overal kabels naar toe trekken is helaas niet overal de oplossing voor…
Misschien moet je er iemand naar laten kijken? Klusbedrijf oid.. Nog altijd goedkoper en stabieler internet dan dat je het via wifi gaat oplossen. Overigens moet je weg blijven bij alle netwerk apparatuur die de internet provider levert.
Gaat prima. Een klein gaatje is al genoeg. Ik heb zelf een kabel naar zolder getrokken en daar staat mijn NAS en een dikke server zodat ze niet beneden in de weg staan en geen geluid in de woonkamer geven.
Het enige wat ik adviseer aan mijn vrienden en kennissen is zo ver mogelijk weg te blijven bij alle bende wat providers aanbieden, en zelf samen een fatsoenlijke WiFi router oid te kopen.

Ik ben fan van ubiquite voor thuis. Kost een beetje geld voor een witte schotel (of 2), maar dan ben je wel van je gezeik af.
Ik vind wat jij doet wellicht slechter dan wat KPN doet. Je komt met relatief complexe apparatuur tevoorschijn, die qua bereik, capaciteit en stabiliteit geen meerwaarde hebben, maar alleen interessant zijn voor de vele geavanceerde opties die je erbij krijgt. Die opties leveren alleen verwarring en onduidelijkheid op bij de beoogde doelgroep en dat betekent ook dat er een kans is dat ze iets in de soep kunnen laten lopen of verkeerd begrijpen en ze nóg meer vragen blijven stellen die niets bijdragen aan hun situatie. Als je denkt dat voor opaatje of omaatje ubiquiti een idee is, sta je verder bij de realiteit vandaan dan KPN hier doet.

Je bent beter af met een fatsoenlijk simpel TP-Link Deco setje of een alternatief daarop. En zo gek zijn deze KPN apparaatjes toch ook weer niet. Zelf ben ik wel relatief technisch, maar toch leg ik geen ubiquiti in huis aan. Dat is zwaar overkill voor mijn simpele vraag en qua snelheid en bereik ga ik er met ubiquiti toch ook echt niet op vooruit ten opzichte van een capabel simpel AP en/of meshproduct.
Ik vind wat jij doet wellicht slechter dan wat KPN doet. Je komt met relatief complexe apparatuur tevoorschijn, die qua bereik, capaciteit en stabiliteit geen meerwaarde hebben, maar alleen interessant zijn voor de vele geavanceerde opties die je erbij krijgt.
Dat is jouw mening. Want kwa bereik (neem bijvoorbeeld de AC PRO) ben je meestal met 1 klaar in een gemiddelde woning. Heb je overal bereik, en nooit meer problemen. In tegenstelling tot een Asus AC68U die ik ooit had.

Een normale Asus, TP-link of wat dan ook router kan toch ook veel meer dan deze superwifi dingen?
Dat Ubiquite vooral gebouwd is voor de zakelijke markt betekend niet dat ze geen toegevoegde waarde kunnen hebben bij een simpele particulier thuis.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 6 januari 2022 10:06]

Dat is jouw mening.
Daarom begint mijn reactie ook met 'Ik vind'. Wat is dat toch voor defensieve dooddoener van je?

Een AC Pro biedt qua bereik niet veel meer in de praktijk dan een andere goede AP. Ik heb zelf ooit kunnen vergelijken met een ouder model TP-Link RE650, omdat ik die toevallig in bezit had, terwijl ik ergens een AC Pro installeerde en die RE650 deed qua performance en bereik echt niet onder, in sommige gevallen zelfs beter in AP mode. Sowieso lag de snelheid doorgaans hoger bij de RE650, maar die had dan ook voor z'n formaat een bijzonder capabele soc meegekregen voor die tijd (MT7621N). Die doet ook 4x4 mimo, waar de qualcomm soc in de AC pro stopt bij 3x3. De MT in de RE650 is dan ook sneller dan de Qualcomm in de AC Pro.

Maar als je gaat vergelijken met een Aldi AP van een tientje, ja dan doet een apparaat van minimaal 133 euro het wel beter ja. Een normale AP van TP-Link Deco kan eigenlijk niet veel meer dan deze superwifi dingetjes en dat is vaak ook helemaal niet nodig voor de beoogde doelgroep.

Ubiquiti kan bij een particuliere woning een meerwaarde hebben, als degene die daar woont ook behoefte heeft aan de extra's die ubiquiti levert. Dat is bij opa en oma nou niet echt het geval hè. Niet iedere particuliere woning heeft dezelfde bewoners.
Voor Jan (sorry Jan) en Greet (sorry Greet) is dit geen optie. Keygen nodig om die meuk te beheren en simpelweg onnodig voor de Medion tablet en de twee mobieltjes. Laat ze lekker op dat Ziggo of KPN ding zitten, daar krijgen ze ook support op als dat nodig is. Voor een barre hoop mensen is goed ook echt goed genoeg.
Enkel een n00b zou voor deze oplossing gaan. Elke l33t weet dat CAT6 de oplossing is.
Maar leuk geprobeerd KPN
Los van KPN, gebruik ik thuis ook mesh WiFi en powerline. Het is zeker niet perfect maar het is wel makkelijk.

Ik woon in een huis van 1955 en ga echt niet al mijn muren openbreken om nieuwe kabeltjes te trekken of grotere kabelbuizen te installeren.

Mijn ouders gebruiken ook gewoon mesh WiFi en voor hen is dat prima. 99% van hun internetgebruik is op de telefoon of tablet, dus daar is kabel geeneens een optie.
Inderdaad, er wordt vaak geroepen "trek gewoon kabels" maar je moet hiervoor wel de voorziening hebben. Veel bestaande huizen hebben hooguit een loze leiding naar de hoofdslaapkamer (of er ligt nog CAI/PTT) en dat is het. Dan is powerline echt een uitkomst.

Wil je meer, dan zul je inderdaad aan de slag moeten om een muur of schacht open te maken.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 6 januari 2022 08:46]

Ik heb Super WiFi van KPN en ben er erg blij mee.
Werk tegenwoordig 8 uur per dag op zolder heb de hele dag door Teams Call's en geen centje pijn.

Glasvezel met 1 GB up en Down. Super stabiel, ook als mijn zoon beneden op 4K aan het gamen is via Stadia.

Ieder Ziggo abbonee in mijn straat is jaloers.
KPN gaat hier deze maand glasvezel aanleggen en ik zou graag willen overstappen (vooral voor hogere upload), maar qua aanbieding komen ze niet verder dan 6 maanden een klein beetje korting. BIj Ziggo krijg ik elk jaar 9 maanden 50% korting waardoor een vergelijkbaar KPN abonnement al snel 200 à 300 euro duurder is.. als je dit telefonisch aangeeft bij KPN dan kunnen ze ècht geen betere aanbiedingen doen.

OT: Heb me overigens wel opgegeven voor deze actie, m'n vader zit bij KPN en kan wel wat extra WIFI bereik gebruiken.. dat is vrij dramatisch met alleen de Experia Box.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 6 januari 2022 10:54]

Je kan bij Ziggo ook mesh wifi punten erbij huren voor 3 euro/maand. Zijn van TP-link setje van 3 deco's. Werken goed en erg makkelijk op te zetten, aanrader om te proberen.

Edit: Experia box nvm las het niet goed

[Reactie gewijzigd door Sky4jug op 6 januari 2022 11:08]

Eenmaal glasvezel in je meterkast, heb je straks wel meer keuze. Bijv als je straks ook andere aanbieders, bijv Tmobile (€25/25 unlimited) hebt, kun je kiezen. En je kunt altijd nog terug naar Ziggo, want die halen ze niet weg :)
BIj Ziggo krijg ik elk jaar 9 maanden 50% korting waardoor een vergelijkbaar KPN abonnement al snel 200 à 300 euro duurder is
… Hoe dan? Als ik 300/30 pak bij Ziggo dan zou dat met 50% korting €35,50 kosten en daarna €71. Totaal €532,50 per jaar. Bij KPN pak ik 200/200 glas en krijg je 6 maanden voor €35 plus even het opnemenpakket erbij ad €4,99 om het gelijk te trekken met Ziggo’s aanbod; daarna €64,99 per maand. Totaal: €629,94 per jaar.
Verschil: €97,44 of €8,12 per maand.
(Als je evt ook KPN Mobiel hebt krijg je gratis pluspakket, €5 korting op Netflix/Spotify/VIAPLAY/ESPN en €5 korting op je mobiele aansluiting(en) en wordt t prijsverschil nog maar €3,12 per maand of is KPN zelfs €1,88 of meer goedkoper per maand.)

Ziggo is inderdaad iets “goedkoper”, maar aan €200 a €300 verschil kom ik niet. En om eerlijk te zijn; €8/maand extra (indien geen KPN mobiel abo’s) zou ik denk ik alsnog bereid zijn neer te tellen voor superieur glasvezel met een fatsoenlijke upload (liever iets lagere download en fatsoenlijke upload (200/200) dan (300/30) maar goed) ipv die belachelijk lage upload van Ziggo; maar alé dat is ieder voor zich. En als je ze opbelt krijg je wss dat opnemenpakket ook wel tenminste 3 maanden er nog gratis bij als extraatje als je doorzeikt.

Hoe dan ook: €300 verschil met Ziggo zit er nooit van z’n lang zal die leven in; zelfs niet met die enorme korting. ;)

Met gigabit
Als je op GigaNet zit dan is KPN zelfs aardig goedkoper/meer waar voor je geld. :+ Ziggo 1000/50: €99,50 per maand, als jij 50% korting krijgt voor 9 maanden is dat €746,25 per jaar.
KPN 1000/1000 met opnemen kost je met het huidige aanbod: €674,94.
KPN is €71,31 goedkoper en je krijgt een 20x zo hoge uploadsnelheid, lagere latency en wss vaker beloofde snelheden. :’)

… Zelfs met 9 maanden 50%(!!) korting bij Ziggo is KPN dan alsnog goedkoper én sneller. :P Afijn.
Als je dit telefonisch aangeeft bij KPN dan kunnen ze ècht geen betere aanbiedingen doen.
Wat ze natuurlijk ook geenszins verplicht zijn, anders kan je ook over brakke prijsvechters gaan klagen dat ze diens prijzen niet matchen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 januari 2022 03:21]

De berekening was alweer een tijdje geleden. Heb het net nog even opnieuw gedaan en ook even uitgezocht wat ik precies heb en betaal. Verder is vergelijken soms lastig vanwege afwisselende pakketen/functies.

Ziggo: Internet compleet (300/30) met TV Start.
Ze geven me 9 maanden 35 euro korting op het 63,45 tarief (dus 28,45 = meer dan 50% zelfs):
9 x 28,45
3 x 63,45
= € 449.55

KPN: 200/200 glasvezel met basis TV (geen 4K)
6 maanden 35 euro ipv 60
6 x 35
6 x 60
Eenmalig 25 (die zet ik op 0, kan je er vaak wel af lullen)
= € 570

Het verschil is inderdaad aanzienlijk lager met 120 euro, dus het scheelt netto € 10 per maand.

Voordelen Ziggo
€120 Goedkoper
100 Mbit download meer
TV via CI+ module (geen extra kastje / afstandsbediening)
Combinatie met Hollandsnieuwe abo = 1 GB extra + gratis zenderpakket (= niet heel waardevol voor me).

Voordelen KPN
170 Mbit hogere upload
Glasvezel (latency, futureproofing)
Geen coax kabel nodig

Ik heb sowieso dit jaar nog Ziggo aangezien m'n abonnement loopt tot 1 december 2022. Ziggo is momenteel voornamelijk interessant vanwege de bizarre korting die ze me geven (9 x 35 euro korting). Nadeel hiervan is dat het jaarlijks wel redelijk wat moeite kost om deze maximale korting te krijgen, je moet daadwerkelijk opzeggen en meerdere malen door de hele klantenservice mangel in de hoop de juiste persoon te krijgen.

Waar ik echt geen fan van ben is een extra kastje voor TV. Ik kijk wel lineaire TV, maar gebruik echt 0 functies als het aankomt op terugkijken, opnemen etc. Ik vrees dat ik bij KPN dan al snel vastzit aan een kastje vanwege internet TV versus Ziggo kabel tv. Scheelt wel weer 1 kabel in het huis natuurlijk.

Een ander 'probleem' is dat het KPN glasvezel modem waarschijnlijk in de meterkast komt te staan, terwijl het Ziggo modem nu in de woonkamer staat. Daar zijn alle internet kabels op ingericht (router woonkamer + wired mesh satteliet 1e verdieping).

Naja ik moet er maar eens over nadenken nog.. misschien eind dit jaar maar eens 1000/1000 overwegen en kabel TV de deur uit :+

PS. Ik laat trouwens Netflix en Spotify nog buiten beschouwing omdat we gedeelde familie accounts hebben hiervoor. Maar ook dit kan in de toekomst nog meespelen in het voordeel van KPN natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 7 januari 2022 15:02]

Goeie. Daardoor ben ik gaan kijken hoe het nou zit met cat 5 en 6, en daardoor kwam ik erachter dat er tegenwoordig retesnelle cat 8 is. (ook een 7, maar dat is commercieel geblaat). I was today years old. Dank u. 8-)
Over koper kun je toch niet sneller dan 10G, dus alles boven Cat 6 heeft weinig zin behalve op langere afstand (meer dan 55m), pak dan Cat 6a, kun je op 10G tot 100m.
Maar er zitten 4 paartjes in, en dus gaat het dut tot 40 Gbit, blijkbaar...
Er bestaan geen netwerkkaarten op RJ45 koper die sneller gaan dan 10G.

Alles boven 10G is glasvezel. (SFP+ 10G, SFP28 25G, QSFP+ 40G, QSFP28 100G, etc)

[Reactie gewijzigd door Navi op 6 januari 2022 10:58]

Nog niet, nee, maar wat niet is kan nog komen.
En de kabels zijn dus wel klaar voor:

https://www.cablesandkits...-are-cat8-ethernet-cables
Ehm... een paar is niet bi-directioneel, dus reken nog eens als je minimaal 2 paar nodig hebt voor een up en een down link.
Dat valt echt wel mee hoor. :)

Sinds ik ben overgestapt op 802.11ax heb ik vrijwel geen last meer van wegvallende of slechte verbinding.
Daarvoor heb ik wel een duurdere router gekocht van ASUS (+ merlin ondersteuning), en moet ik ook eerlijk zeggen dat ik gunstig woon (appartement). Gemiddeld haal ik hier dezelfde snelheid als met gigabit*.

WiFi6-E moet nog meer gaan oplossen, maar persoonlijk wacht ik liever even af als die prijzen gaan zakken.

Het makkelijkste en beste is, meerdere AP's en deze verbinden d.m.v. een CAT6 kabel. Of als het echt niet anders kan, Powerline. Maar dat werkt niet overal super - zeker niet bij mij en is ook veel langzamer/latency. Dan kan je beter Mesh gebruiken.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 6 januari 2022 08:27]

ik ben er mee gestopt om mensen te helpen als er problemen zijn met de wifi.
als het daarna weer niet goed is nadat ze zelf hebben zitten klooien heb ik het gedaan, en verwachten ze dat het gister opgelost is.
Wat dat betreft alles met elektronica. Zo gauw als er na een jaar ineens een probleem optreedt is het "ja maar jij hebt toen..."
Dan heb je betere vrienden nodig. :P
"Het was supercool hoe je het vorig jaar heb gefixt. Zou je misschien weer een keertje kunnen komen kijken als je tijd hebt? Dan kook ik voor je."
Haha precies dit. Ik kan me geen situatie verzinnen dat mijn vrienden zo negatief zouden reageren haha. Vage kennissen misschien, maar met zo'n reactie is de vage kennis ook gauw gewoon weer een vreemde hoor. Graag of niet ;)
Als het merendeel van mijn vrienden aanbiedt voor me te koken dan weet ik dat ik echt iets verkeerd heb gedaan. :P
Voor een paar uit de familie heb ik nieuwe kabels getrokken en Ubiquiti accesspoints opgehangen die aan m'n eigen controller zitten. Ik kan nu direct zien of de accesspoint het probleem, hun eigen router, of hun laptop/telefoon oid. Nooit meer gedoe gehad, want kan ze direct vertellen dat ze bij KPN / Ziggo / glasvezel aanbieder moeten zijn, of dat ze maar ff moeten langskomen met de laptop. Wifi zelf heeft nooit meer problemen met spul van Ubiquiti.
Die controllers die ik voor mijn werk beheer zijn anders nog redelijk lastig. Zeker de USG Pro die vaak vast blijft zitten in failover modus (WAN2) zelfs nadat WAN1 al een tijdje is hersteld. En natuurlijk willekeurig onbereikbaar worden.. enfin, het is veeel beter dan het alternatief (langsgaan op de lokatie), soms alleen de mensen daar vragen om de boel te power-cyclen.

Hoe doe je dat trouwens met die AP's op andere locaties? Geef je ze een USG mee die je dan als site opneemt in je CloudKey? Of moeten ze de hele boel in huis nemen (CloudKey+usg+AC)?
Heb de controller op Windows draaien thuis op een NUC. Poort open en via telnet/ssh ff op de accespoint inloggen en juiste ip voor de controller instellen, daarna adopten in de controller. Weet zo het commando niet, maar staat wel in de documentatie ergens.

Usg doe ik eigenlijk niet ergens anders. Gewoon provider router laten gebruiken, dan kan de provider daar ook niet over klagen en kan de helpdesk die resetten zonder dat de wifi instellingen veranderen van de accesspoints.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 6 januari 2022 22:33]

Exacte commando is: set-inform http://ipadres:8080/inform

AP moet eventueel van te voren terug naar factory default.
Dag KPN-marketingteam! De laatste keer dat l33t-sp34k nog cool werd gevonden was rond 2008 :)
Het voelt wel erg wanhopig en gemaakt ja, maar helaas zie ik het ook bij veel jonge bedrijven. Ik werk zelf bij een start-up en onze marketing-manager vroeg aan ons (het ontwikkel team) of wij onze release-notes konden schrijven zoals Slack dat doet. Zo van cool en hip...

Nee.
KPN helpen? Hoe zij met de vaste klanten en acties omgaan. Absoluut niet.

Om nog niet te spreken over het uitrollen van nieuwe Xperia boxen bij vaste klanten.
Om nog niet te spreken over het uitrollen van nieuwe Xperia boxen bij vaste klanten.
Ik heb een echte 'n00b' in mijn omgeving mogen helpen dankzij de KPN. Als vaste klant had hij een XPeria box uit het jaar kruik, en de iPad wilde er niet meer mee verbinden. Dus ik hem vertellen dat hij onder werktijd met de KPN moet bellen om een nieuwere box aan te vragen. Tot tweemaal toe is hij met een kluitje het riet in gestuurd, voordat hij een nieuwe XPeria box kreeg.

De volgende keer dat ik deze 'n00b' moet helpen, help ik hem over naar Ziggo of Freedom.nl
Zowel de omgang met vaste klanten (eigen ervaring) en het werven van nieuwe klanten is niet in de haak. Ons huis heeft op Funda gestaan en we hebben nu al 2 brieven in de bus gehad "voor de nieuwe bewoners" van KPN. KPN was hierin ook het enige "niet-verhuisbedrijf" die ons deze spam stuurt. Voor mij al 2 redenen om niet meer met dit soort partijen in zee te gaan :)
Helemaal mee eens. Mijn oude moedertje kreeg opeens een opzegbrief vanuit haar provider. Dus zei gebeld, maar het was door KPN opgezegd.
2 maanden ervoor was KPN glasvezel aangelegd, voor iedereen gratis in de wijk.

Ze is meerdere malen benaderd en heeft elke keer Nee gezegd, hebben ze gewoon een email adres ingevuld dat niet bestaat en haar oude gegevens die dus blijkbaar bij KPN nog bekend waren gebruikt om haar lid te maken.

Bij het opzeggen kwam ik eerst nog bij verkeerde afdelingen en die begonnen mijn moeder te bespotten dat ze toch echt toegezegd had. Bij de opzeg afdeling vertelde ik het verhaal en ja hoor, dit komt zo vaak voor vertelde hij mij.

Wat een schoften bij KPN
Vanwege het helpen van n00bs maar ook zakelijke dienstverlening al zoveel kafkaëske, ronduit bizarre situaties meegemaakt met kpn, zowel voor consumenten als zakelijke klanten, dat ik er een boek over zou kunnen schrijven.

Dat er grove fouten gemaakt worden is één ding, maar die na ontdekking compleet negeren, afschuiven op de klant of zelfs tot normaal verklaren, dat ben ik nergens anders in deze mate tegengekomen.

Klein voorbeeldje: Domeinnaamregistratie wegverhuizen lukte niet (zakelijk). Na drie keer met een kluitje in het riet gestuurd te zijn, bleken verschillende afdelingen zich hiermee te bemoeien, die hiervoor verschillende formulieren gebruikten en niet van elkaar accepteerden. Kortom interne onenigheid, waar de klant het slachtoffer van werd. Het is wat mij betreft bijzonder dat kpn überhaupt nog klanten heeft.
Ze herkennen tenminste dat elke willekeurig persoon van de straat het beter kan dan hun klanten service :+

Maar even serieus, zelf zit ik bij KPN en het is niet perfect, maar eigenlijk ook niet slecht. KPN is net zo goed of slecht als elke andere sinds het verdwijnen van xs4all.
het eerste wat je toch doet is de wifi op het provider modem uitschakelen en zelf goede accespoints plaatsen.
Waarom zou ik? Die fritzbox van mijn provider doet perfect zijn werk. :P
ik heb 4 accespoints (bedraad) in en om huis en eigenlijk moeten er nog 2 bij ;)
ik hoor echt heel vaak dat mensen geen goed bereik hebben met de standaard modem en de pods of boosters.
ik heb enkel in de zomer een extra bedraad AP nodig om vlot te surfen buiten.
Ik denk dat we onderschatten hoeveel mensen in wat kleinere huizen/kamers wonen. Als je een studio appartement hebt van 20m2 dan gaat zo'n Fritzbox het wel halen, of dat ene wifi router apparaat van de provider.

Ik zit zelf in een (volgens mij) redelijk gemiddelde eengezinswoning van 125m2. Dat is echt kansloos en heb zelf binnenshuis al 3 accesspoints (bedraad uiteraard, Aerohive/Extreme) om volledige dekking te krijgen. Dat gaat een simpel modem van de provider met die draadloze mesh bende nooit gedekt krijgen op maximale snelheden.
Ik heb met mijn fritzbox in de meterkast. In mijn betonnen huis (1993) van 110m2.
Beneden prima bereik boven ook nog 5g en op zolder enkel de 2.4g. Maar daar ligt alles bekabeld.
Voor de huis tuin en keuken gebruiker zeker, maar ik ben toch wel blij met mijn Ubiquity USG PRO 4 die ook wat vlans e.d. kan verwerken zodat ik alle iot meuk kan scheiden van alles wat veilig moet blijven.
Waarom?

Ik heb sinds 20 december voor het eerst sinds 10 jaar gewoon WiFi via het modem/router van mijn provider. Nieuw abbo dus puur een probeersel om eens te ervaren waar mensen ‘altijd’ over klagen.
Bereik is best OK, vergelijkbaar met mijn R7000P, tot nu toe geen drops of andere problemen.
Zeker goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker :?
WiFi op de nieuwere Experiabox valt reuze mee, t/m 8 was het sowieso een ramp, vanaf de 10a valt het reuze mee. Volgens mij heeft de laatste zelfs WiFi6.

Tuurlijk zal er spul zijn wat beter werkt, daar is vaak de prijs ook naar.

En KPN: lever eens superwifi met WiFi 6 gratis naar bestaande klanten.

[Reactie gewijzigd door EiT op 6 januari 2022 08:30]

Ik had dus de V10, die werd vervangen door de V10a en nu heb ik de nieuwe KPN Box 12...
Deze fasering heeft plaatsgevonden binnen 1 jaar waarbij de router altijd op dezelfde plaats heeft gestaan en de aangesloten devices dezelfde zijn. Mijn ervaring is dat het wifi-signaal bij ieder nieuw apparaat slechter is geworden. Waar ik eerst nog een beetje bereik had heb ik nu simpelweg geen bereik. Tevens zijn er opeens "pockets" ontstaan, bijv bij de keuken op 5 meter afstand maar dan wel net om een hoekje, waar ik eerst gewoon prima bereik had en nu nauwelijks.
Ik snap dat icm de KPN Box 12 een mesh -netwerk, aka SuperWifi, nodig is, maar niet zozeer omdat die mesh-nodes Super zijn maar omdat de KPN Box 12 gewoon slecht is...
Wat ik ook kenmerkend vond dat tijdens de installatie hiervan de monteur ook vond dat het eigenlijk tegen viel. Hij dus zijn test-router tevoorschijn halen, en ja hoor een V10. Geeft ie gewoon aan dat hij die ene gebruikt omdat het toch de beste is (geweest), daarmee bleek het signaal inderdaad beter te zijn. Hij kon dit oplossen door SuperWifi te installeren, voor volgens mij 129 euro voor twee punten. Daar heb ik voor bedankt.

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 6 januari 2022 09:42]

Een zelfde soort ervaring heb ik bij Ziggo met de Smart WiFi boosters. Met een update van het modem, waar de naam “Smart WiFi” aan werd gehangen, kwam ook de uitrol van de WiFi boosters.
Het bereik in huis was ineens duidelijk verslechterd waardoor ik wel genoodzaakt was zo’n booster af te nemen voor de bovenverdieping..

Ik vind het geen zuivere ontwikkeling

[Reactie gewijzigd door forto op 6 januari 2022 10:51]

Ho ho, als vaste klant voordelen krijgen? Dat is niet meer van deze tijd he.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee