AI wordt steeds belangrijker en een groeiend aantal bedrijven wil meer waarde halen uit hun datasets. In een door Tweakers en IBM georganiseerd webinar zullen experts de ontwikkelingen op dit vlak tegen het licht houden. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je nieuwe toepassingen gaat bedenken voor bestaande datasets? De onderliggende infrastructuur moet uiteraard op orde zijn, maar mag het allemaal ook wel? Experts van BrainCreators en IBM geven tijdens een webinar op 25 november antwoord op deze en andere vragen.
Belangrijke aandachtspunten waar tijdens het webinar op in wordt gegaan, zijn ethiek en regelgeving. Elke organisatie die 'iets met data' doet heeft ermee te maken. Het anonimiseren van beelden maakt hier onderdeel van uit. "Bij weginspecties (zoals bij de toepassing van BrainCreators) denk je daar misschien niet aan, maar hiervoor maakt men 360-gradenbeelden", aldus Sophie Kuijt, CTO en data & AI ethics lead bij IBM Benelux. "BrainCreators gebruikt ze niet alleen voor het controleren van wegdekken, maar ook voor zaken op en langs de weg, zoals verkeersborden." Hier ligt een uitdaging; als je meer kunt doen met AI voor data-analyse, kan dat dan ook vanuit het oogpunt van bijvoorbeeld privacy? ''Allerlei bedrijven denken na over wat zij kunnen doen met AI in datagedreven processen.''
Gerbert Kaandorp is CTO en medeoprichter van BrainCreators, en maakt 'digitale inspecteurs'. Dit zijn AI-gedreven softwarepakketten die lastig en repetitief werk kunnen overnemen van mensen en waarmee klanten gemakkelijker kunnen opschalen. "Daar zit een heel proces achter", vertelt hij. "We moeten software trainen om een bepaalde taak over te nemen, wat betekent dat we de juiste data moeten gebruiken en domeinexperts nodig hebben om deze data te duiden, en daar bouwen we dan een managementsysteem bij. De complexiteit zit met name in het 'vangen' van kennis die soms gestructureerd is in onder meer Excel-lijsten, maar soms ook in de hoofden van mensen zit."
Wat is er allemaal mogelijk?
Niet alle data kun je zomaar 'in de cloud gooien'. Wet- en regelgeving, waaronder de AVG, zijn een factor om rekening mee te houden. Een ander aspect betreft het anonimiseren van beelden. Een camera die 360-gradenbeelden maakt van de weg, legt immers ook al snel fietsers, voetgangers en automobilisten vast. Sophie heeft vaak te maken met dit soort vraagstukken. "Allerlei bedrijven denken na over wat zij kunnen doen met AI in datagedreven processen, maar ook over wat mogelijk is binnen de bestaande richtlijnen. Je kunt opeens veel meer met datagedreven analyses uitvoeren, maar vervolgens krijg je met allerlei zaken te maken. Hoe transparant ben je over je veranderende datagebruik? Wie worden daarin gekend en hoe zit het proces in elkaar? En ook de impact op betrokken medewerkers is belangrijk."
Tijdens het webinar op 25 november komen alle aspecten rond het gebruik van AI in datagedreven processen aan de orde. "We nemen mensen er doorheen, van begin tot eind", zegt Gerbert. "Hoe bouw je zoiets in de praktijk? Je hebt technologie nodig, maar ook mensen en de integratie tussen proces en werkelijkheid." In de verschillende tussenstappen blijkt wel hoe jong deze bedrijfstak is, vervolgt Gerbert. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld tussen het moment van de opname en het moment waarop de beelden worden geanonimiseerd? Hoe lang duurt deze periode? En weet je zeker dat er geen andere kopieën zijn als je data vernietigt? Om verder te professionaliseren, moeten veel details worden uitgewerkt."
Toepassing moet aansluiten bij waarden
IBM ondersteunt verschillende bedrijven bij het toepassen van AI, onder meer via consulting en diensten, en met hardware. Sophie: "De ontwikkeling die wij de afgelopen jaren hebben gezien, is dat we veel meer end-to-end naar de keten kijken, tot en met de eindgebruiker. Daarbij moet je goede afspraken maken. Gedurende het hele ontwikkelproces - vanaf het begin - hanteren we Design Thinking als aanpak." Behalve het goed ondersteunen van de toepassing vanuit design, tooling en governance is een belangrijke les dat je ook moet zorgen dat hij moet aansluiten bij de waarden die je als organisatie voor ogen hebt. "Wij hebben zelf een aantal principes opgesteld die we in het ontwikkelproces al heel concreet maken en waardoor je op verschillende momenten kunt ingrijpen."
''We moeten software trainen om een bepaalde taak over te nemen.''
Ten slotte moet de onderliggende infrastructuur de benodigde snelheid, robuustheid en veiligheid aan de toepassing geven. Tonny Bastiaans, product manager bij PowerVS, is in zijn rol verantwoordelijk voor IBM's Power-systemen die veel zware, datagedreven processen ondersteunen. “Met IBM Power Systems hebben we een bewezen staat van dienst; we kunnen zware datagedreven processen goed aan. Deze servers kunnen snel heel veel data verwerken. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de veiligheid van deze servers.”
Op weg naar data-driven werken
Het toepassen van AI voor weginspecties is slechts een van de vele projecten waarbij de bovenstaande vraagstukken steeds weer terugkomen. Gerbert vertelt dat hij onder meer met een groot retailbedrijf in kleding kijkt naar hoe zij het totale interne proces meer data-driven kunnen opzetten. "We zijn begonnen met datacollectie met general adversary networks (gan's) die oneindig veel menselijke gezichten kunnen genereren. Deze beelden embedden we in producten die als inspiratie dienen voor designers en ook inkopers kunnen helpen. Ook voor een bedrijf in de afvalverwerking bouwen we een oplossing, zodat op basis van camerabeelden afvalstromen steeds beter kunnen worden gesorteerd voor recycling."
Het voortdurend verbeteren, aanpassen waar nodig, en monitoren van de kwaliteit van zulke toepassingen is belangrijk, voegt Sophie toe. "Je moet blijven instaan voor de kwaliteit ervan. Je creëert een intelligente toepassing en die moet je blijven begeleiden." Met het webinar hoopt ze het enthousiasme te vergroten voor AI-projecten in het algemeen. "Technologie hoort daarbij, maar het is ook belangrijk dat wordt nagedacht over manieren om het op een verantwoorde manier te doen." Tonny voegt eraan toe dat juist de praktijk de plek is waar academische kennis de harde werkelijkheid ontmoet. "Je zult moeten blijven samenwerken om de verschillende problemen op te lossen." Gerbert: "Het is een uitdaging om ook als AI-developer steeds weer buiten je comfortzone te treden. De praktijk is onderdeel van je probleem en daar moet je mee om kunnen gaan."
Meld je aan!
Zin om deel te nemen aan het webinar van IBM en Tweakers? Meld je dan snel aan, middels onderstaande button.
Programma webinar 25 november*
19:30 start - Opening
Welkom en voorstellen sprekers
19:35 - 20:05 - Baas in eigen AI
AI is een relatief nieuwe ontwikkeling. Waar loop je tegenaan als je AI wil gaan toepassen binnen een organisatie? Wat mag wel, wat mag niet, en niet te vergeten: wat moet je niet willen? Wat zijn de gevolgen van de bias en ethiek van AI?
20:05 - 20:35 - AI in de praktijk
Hoewel AI nog relatief nieuw is, wordt het meer en meer toegepast. Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden van IBM en BrainCreators gaan we verder de diepte in. Wat waren de uitdagingen en hoe werden deze opgelost?
20:35 - 20:55 - (panel)discussie tussen Frank, Tonny, Sophie en Gerbert - AI to cloud or not to cloud: that's the question
Wanneer kun je wel of juist niet naar de cloud met AI; waar moet je rekening mee houden? Hoe maak je een goede AI-architectuur? Wat zijn de eigenschappen van AI-workloads? Deep Dive IBM Power10 in combinatie met AI: IBM heeft onlangs het Power10-platform gepresenteerd. Wat zijn de mogelijkheden van dit platform voor AI?
20:55 - 21:15 - Deep Dive IBM Power 10 in combinatie met AI
21:15 - 21:30 - Q&A en afsluiting
7 december: webinar over AI en cybersecurity
Op 7 december 2021 wordt in samenwerking met IBM nog een webinar georganiseerd. In het hart van de organisatie vind je vaak de AI. Het is een van de belangrijkste onderdelen van veel primaire processen. Daarom is het van het grootste belang om je AI-omgeving zo goed mogelijk te beschermen tegen aanvallers.
Niet alleen je eigen AI moet je veilig houden, je moet er ook rekening mee houden dat aanvallers AI inzetten om toegang te krijgen tot jouw netwerk en data. Beveiliging wordt daarom steeds belangrijker en dit onderwerp centraal tijdens het webinar van IBM en Tweakers op 7 december. We gaan daarbij verder in op de brug die tussen AI, systemen en databeveiliging wordt geslagen. Het webinar in december bouwt dus verder door op de materie van 25 november en leert je nog meer over wat er komt kijken bij het uitrollen van AI-toepassingen en het creëren van een veilige omgeving voor organisaties.
Net als het webinar van 25 november wil je dit webinar eigenlijk niet missen! Wil je hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via onderstaande poll. Als je bij het webinar wil zijn, ontvang je de week voor het webinar een e-mail met de registratielink.