Advertorial

Door Tweakers Partners

KPN belooft beter draadloos internet door vernieuwde Wifi Manager en SuperWifi

10-11-2021 • 13:00

93 Linkedin

Niets is zo irritant als een wifi-signaal dat niet overal in huis even sterk is. Er zijn tal van oplossingen voor, en een daarvan is KPN’s vernieuwde Wifi Manager. Deze online tool moet een hoop irritaties verhelpen door wifi-problemen op te lossen. Daarnaast biedt hij bestaande klanten aanvullende hardware in de vorm van SuperWifi-punten, tegen volgens de provider scherpe prijzen.

Het zal niemand vreemd in de oren klinken: zit je lekker beneden aan de keukentafel te werken, schreeuwt een huisgenoot een verdieping hoger dat ‘het wifi-signaal weer eens zo slecht is’. Met de moderne manier van huizen bouwen - veel beton, veel isolatiemateriaal - zal dat eerder vaker dan minder vaak voor gaan komen.

Wat is mesh en hoe lang bestaat het al?

Voor het boosten van je thuisnetwerk en draadloos internet thuis bestaan tal van oplossingen, maar een toepassing die steeds vaker voorbijkomt, is het creëren van een mesh, oftewel een multiroom-wifi-netwerk. Een dergelijke opstelling bestaat uit twee of meerdere nodes die samen een enkel netwerk aanmaken en je apparaten automatisch op een intelligente manier verbinden met de node die het beste bereik biedt. KPN’s SuperWiFi biedt als mesh-netwerk altijd het beste bereik in huis. Voor we daar verder op ingaan, eerst een klein stukje geschiedenis.

De technologie achter mesh is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. De kenmerken van mesh-netwerken hebben zich in de afgelopen decennia in verschillende vormen en toepassingen gemanifesteerd. De huidige mobiele mesh-netwerken vinden hun oorsprong in tientallen jaren militair onderzoek en ontwikkeling in Amerika. De geschiedenis gaat terug tot begin jaren '70 van de vorige eeuw, met de ontwikkeling van pakketradionetwerken door het U.S. Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa), dat trachtte het Arpanet (de voorloper van het huidige internet) na te bootsen via draadloze verbindingen. Deze netwerken maakten gebruik van enorme radio's met een laag doorvoervermogen. Ze vormden de basis voor een lange reeks ontwikkelingen op het gebied van mesh-technologie binnen het leger.

Mesh versus wifi-versterkers

Fast forward naar de 21e eeuw was het Sonos dat als een van de eerste elektronicapartijen met zijn speakers mesh-technologie in de huizen van consumenten bracht. Een Sonos-systeem creëert een eigen AES-gecodeerd mesh peer-to-peer-netwerk, bekend als SonosNet, voor het gelijktijdig streamen van muziek in verschillende ruimtes. Vandaag de dag is een multiroomsysteem thuis redelijk eenvoudig gerealiseerd. Er zijn natuurlijk verschillen tussen deze systemen. De meeste meshnetwerken zijn volledig draadloos, met een apart wifi-kanaal en een aparte antenne. Zo wordt storing en vertraging - die bijvoorbeeld bij wifi-versterkers veel optreedt - gereduceerd.

KPN’s Wifi Manager en SuperWifi

Terug naar KPN. Het bedrijf zet al langer in op SuperWifi, een kit waarmee je je KPN-modem kunt aanvullen met een of meerdere steunpunten die tezamen een apart mesh-netwerk kunnen vormen. Speerpunt in deze strategie is de Wifi Manager, een online tool die consumenten thuis hun wifi laat controleren. Zo helpt de tool je na te gaan hoeveel wifi-punten je eventueel nodig hebt. Als je al over die punten beschikt, geeft de tool uitleg over hoe je je huidige set-up beter kunt instellen en externe factoren zoals stoorbronnen of oude devices kunt elimineren. Daarnaast helpt de tool met het optimaliseren van je wifi-signaal, zonder extra benodigde hardware.

De Wifi Manager controleert eerst bij consumenten thuis of hun verbinding met het KPN-netwerk op orde is. Er wordt gevraagd om in te loggen met een KPN-ID om de verbeteringen op afstand door te voeren. Natuurlijk kun je ook tal van andere wifi-apps downloaden om thuis je wifi-signaal te controleren, maar als klant van KPN mét apparatuur van KPN is het handig om deze manager zeker te proberen. Het is wellicht zelfs interessant om resultaten van verschillende apps naast elkaar te leggen.

Ieder huis is anders en een ouder, afgelegen huis met veel houten delen zal andere resultaten opleveren dan een modern huis in een woonwijk van een grote stad. Om te bepalen wat een specifieke situatie nodig heeft, moet de gebruiker antwoord geven op een paar korte vragen. Volgens KPN zijn er wel honderd verschillende uitkomsten mogelijk, wat betekent dat de ontwikkeling van de tool niet over één nacht ijs is gegaan.

Het meeste uit je wifi-signaal halen

De Wifi Manager biedt de mogelijkheid om je wifi te verbeteren op basis van de huidige, aanwezige apparatuur. Hij kan ook tips en tricks delen om de kwaliteit van de wifi-verbinding te verbeteren. Daarnaast kan het advies tot de aanschaf van SuperWifi-punten uit de tool rollen, waarna klanten direct een scherpe aanbieding krijgen voorgeschoteld. Kritiek die KPN nogal eens krijgt - ‘men gebruikt de Wifi Manager enkel om SuperWifi-punten aan te smeren’ - kan gemakkelijk door het bedrijf worden gepareerd. De punten worden zeer scherp aangeboden (momenteel 29,50 euro per punt, aanbieding alleen verkrijgbaar via de Wifi Manager), ver onder de marktwaarde van vergelijkbare apparatuur op de markt. Het is volgens KPN dan ook niet de bedoeling zoveel mogelijk hardware te verkopen of hier geld aan te verdienen, maar om gebruikers zoveel mogelijk uit hun wifi-signaal te laten halen en de beste service te leveren.

Minder hulpvragen over wiebelende wifi

Kijken we naar de SuperWifi-punten, dan valt een aantal zaken op. De SuperWifi-punten ondersteunen de 802.11ac-standaard (Wi-Fi 5), evenals band-steering waarmee clients automatisch optimaal over de 2,4GHz- en 5GHz-band worden verdeeld. Elk SuperWifi-punt heeft één ethernetpoort. Je kunt een (tweede) gastnetwerk aanmaken op zowel 2,4GHz als 5GHz. Handig als je niet wil dat bezoekers zich gaan bemoeien met je Sonos-afspeellijsten of op je nas rondneuzen.

SuperWifi lijkt dan ook vooral bedoeld voor mensen die snel en relatief eenvoudig een oplossing willen creëren (de installatie kan via QR-codes binnen een paar minuten zijn afgerond) en daar niet te veel voor willen betalen, maar wel hun signaal stabiel en beter willen krijgen. Leuke bijvangst van een dergelijke set: de helpdesk van KPN (die overigens volledige service aanbiedt) zal door het laagdrempelige karakter minder vaak worden gebeld, schatten wij zo in. Het zal ook veel internetgerelateerde vragen van vrienden en familie richting de tweakers zelf schelen.

Meer lezen over de gemeten snelheden van KPN SuperWifi?

Vorig jaar testte Hardware Info de SuperWifi-punten van KPN en daarbij kwamen ze goed uit de bus. Op de 5GHz-band waren de prestaties in combinatie met de Experia Box v10a zelfs erg goed: als gemiddelde snelheid werd 571Mbit/s genoteerd, terwijl de nummer twee op de ranglijst bijna 100Mbit/s trager was. Op de 2,4GHz-band werd gemiddeld 155Mbit/s gehaald, waarmee KPN SuperWifi op die frequentie als solide middenmoter uit de test kwam.

Meer informatie over die specifieke test vind je hier.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij KPN en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (93)

93
93
44
4
0
6
Wijzig sortering
Ik heb sinds kort Superwifi in gebruik genomen en voor mij is het echt een verbetering.

Als je op de site van KPN kijkt bieden ze de sets aan voor 200 euro voor 2 punten of 300 euro voor 3 punten, nogal aan de prijs!
Maar als je even de wifi manager runt, 2 vragen beantwoord, dan krijg je via daar een aanbod om ze veeeeel goedkoper aan te schaffen namelijk 60 euro voor 2 of 90 euro voor 3 punten
Hoe is dit geen kritiek op een absurde winstmarge op de apparatuur? 210 euro meer als je niet de app runt?
Ik denk dat je de prijs van dat spul onderschat, 30 euro per punt vind ik bijzonder goedkoop eigenlijk. Die 100 euro per ding is wat overdreven, maar ik vind niet zoveel mis met een euro of 60-80 voor een mesh-AP dat goed werkt (vooral dat laatste is belangrijk, dan vallen de goedkope TP-Links en soortgelijk meteen af).

Je kunt ze zelf goedkoper krijgen, maar dan mis je sowieso een algemene managementinterface, de prestaties verschillen enorm per fabrikant en de stabiliteit is altijd maar de vraag.

Ik vind die 30 euro eigenlijk verdacht goedkoop, ik denk niet dat je jaren firmwareupdates en hardware kunt krijgen voor die prijs als het van een andere fabrikant komt. Misschien dat dit de inkoopprijs is zonder enige vorm van marge of doorberekende transport- en opslagkosten, want ik zou het bijna illegaal goedkoop noemen. Hier kan bijna niemand tegenop concurreren.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 10 november 2021 14:32]

Zelfs de goedkoopste tp link extenders supporten onemesh en met een geschikte router als de Archer ax-10 is dit een prima oplossing. De TP-link re190 koop je voor 18 euro bij de action

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 10 november 2021 15:55]

Het is gewoon een cadeau voor bestaande klanten door het achter een inlog te stoppen.

Specs best aardig toch
https://nl.hardware.info/...e-hoge-band-specificaties
Het is een oplossing voor een. Door kpn zelf veroorzaakt probleem. Mag het dan kado gegeven worden?
Ik snap niet wat je bedoelt? Welk probleem?
Het bereik van de v10a en V12 die momenteel geleverd wordt is zwaar teleurstellend tov de v10 die tot een jaar terug geleverd werd. Verder hebben beide modems diverse firmware issues die de wifi niet ten goede komen. Door de wifi uit te schakelen en via deze super wifi punten te doen fix je dat probleem. Kpn zou ze eigenlijk kado moeten geven.
Zie fvdberg in 'plan: KPN belooft beter draadloos internet door vernieuwde Wifi M...

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 10 november 2021 16:43]

Jaa, laten we mesh maar niet als acceptabele oplossing zien.
Dat zie ik wel als acceptabele oplossing maar niet wanneer hier voor betaald moet worden terwijl het door kpn geleverde modem gewoon interieur is
KPN maakt er ook verlies op de superwifi via de wifi manager, maar elke call die een klant maakt kost ook geld en dat is de reden dat ze worden aangeboden voor 30 euro per stuk. Ik dacht dat de Super wifi om te , ontwikkelen, te produceren, te verschepen en after service voor update's en verbetering ongeveer over 2 jaar KPN iets meer dan 80 euro kost.

De laatste verbetering is dat je met de nieuwste modem de superwifi niet meer bedraad hoeft aan te sluiten.

KPN is zo'n beetje het enigste bedrijf die eigen hardware ontwikkeld, software ervoor maakt en ook nog zelf laat produceren en dat is redelijk uniek binnen de EU.
Dat is het wel?
Ik mag aannemen dat iedereen die dat leest het bizar en absurd vindt?
Nee de uitleg lijkt me heel eenvoudig.
De app gaat er van uit dat je een kpn verbinding hebt en dus kpn klant bent. als klant krijg je die lage prijs.
KPN zal daar reden voor hebben, bijv veel minder klanten die bellen vanwege slechte ontvangst = minder kosten op de klantenservice en meer tevreden klant.

Als niet kpn klant betaal je het volle pond, wat ook weer logisch is want waarom zou men hardware extreem goedkoop aan niet klanten verkopen ?
Een klant die WiFi manager niet gebruikt koopt ze ook voor het volle pond.

Om klanten te lokken worden de superwifi punten ook als lokkertje gebruikt. Gratis superwifi ter waarde van 200 euro terwijl je dus beter 6 maanden korting kunt nemen en de WiFi punten voor 60 euro aanschaffen
volgens mij is het bedoeld dat je korting krijgt op het moment dat geobjectiveerd is dat de dekking niet in orde is in je huis. anders betaal je de gewone prijs.
Waarom zou dat effect mogen hebben op de prijs? Het is ook niet dat mensen bij wie het geobjectiveerd is minder betalen, het is de rest die meer betaalt. KPN doet niet echt aan liefdadigheid.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 10 november 2021 13:51]

Net doorlopen maar je krijgt een advies op basis van je input, je kunt er echter tot 2 bijplussen.
Via de manager moet je extern apparatuur bij aanschaffen voor een fatsoenlijk wifi signaal in de woning of de manager verbeterd is of niet de uitkomst zal het zelfde zijn. mooi extra verdienmodel.
En voor buitenoplossingen hebben ze helemaal geen oplossingen voor.
Een afstand bediening rijkt verder dan het wifi signaal of een weerstation :P maar ook een andere techniek.
Bedankt voor de Tip! Voor 59 Euro 2 punten besteld, voor die prijs kun je je er niet echt een buil aan vallen.
Op marktplaats gaan ze soms nog wel iets scherper weg dan 2 voor 60 is mijn ervaring.
Plus wat mij overkwam; bij een verhuizing krijg je er 2 cadeau, zelfs als je nog gewoon in contract zit en dus niet eens kunt overstappen.
Nou, ik kreeg niet de mesh superwifi aangeboden, maar 3 losse wifizenders. Weliswaar gratis, maar het bereik van de router alleen is beter dan deze drie punten samen.
Wat me ook stoort aan KPN (andere aanbieders doen het ongetwijfeld ook) is dat nieuwe klanten steeds gratis de nieuwste technieken krijgen, en trouwe klanten (ben al 20 jaar bij ze) mogen dik betalen.
Nu worden ze verkocht, heb deze setje aan begin van jaar gratis gekregen.

Wel nieuwe glasvezel abbo afgesloten, zat dit gratis bij.

Ze werken inderdaad super, heb er een in woonkamer achter tv en een in schuur die vast zit aan huis waar ook me pc staat. Modem is in meterkast.

Heb door hele huis goede wifi bereik en zelfs aan het eind van achtertuin die vanaf huis 25 meter lang is.

Alleen ben ik benieuwd of ze op andere modem kunnen en andere provider. T-Mobile heeft nu hier ook 1000/1000 glasvezel en kost 25 euro per maand, KPN kost kost me nu 56,50.
ik heb super wifi, maar er is weing supers aan de wifi kan niet wachten tot de vrije modem keuze.
De beperkingen van je router worden steeds erger. Dan heb je je Pihole geconfigureerd als DNS en dan elke keer bij een poep en een scheet zet je internet router de DNS weer terug naar de default settings.

Daarnaas kan je zonder die defauilt DNS niet meer bij de pagina van het apparaat komen ook zo handig.

Meshing werkt gewoon niet goed. Ik heb een robo s1 waarmee ik wel eens een rondje om het huis doe.
Als je niet op het zelfde wifi punt zit dan stopt de boel er gewoon mee.

Eigen moden keuze en dan over naar iets als ubiquiti dat is mijn advies.

[Reactie gewijzigd door thewiseman op 10 november 2021 13:57]

Je kan de KPN Modem vervangen voor een Fritzbox 7590 en nog een paar andere modellen. Deze kan je zelf aanschaffen of leasen bij KPN.

Niet helemaal "vrije keuze", maar het is iets
Die heb ik gehad met het testen maar dat had negatieve invloed op het internet.
Die kon mn 1gb verbinding niet aan, en ook werkte super wifi niet (wifi 6)
dus ja als je je snelheid niet haald.
Ik zit hier met een Fritzbox 7590 en haal 960mbit op een 1gbit verbinding. Heb je enig idee waarom hij jouw verbinding niet aan kon?
Je kunt mijnmodem.kpn denk ik ook wel door pihole laten resolven naar 192.168.2.254, dan blijft dat ook gewoon werken.
Thanks ik gebruik het nu om te checken of de default DNS actief staat.
als ik opeens op de pagina kom dan weet ik dat het fout is :)
De vrije modem keuze is er al een tijdje. De instellingen heeft KPN op haar website gepubliceerd.
Wil je hier ondersteuning op hebben dan heb je een extra module voor je abonnement nodig (KPN Service Plus).
Ik heb al jaren via voorheen Telfort een FRITZ!Box 3490. Eerst via een handmatig aangepast profiel, later via de Telfort instellingen welke na een update van de router beschikbaar waren. Nu heeft recent KPN een update uitgevoerd en werkt e.e.a. via de standaard KPN instellingen van de router en op IPV6.
Ook draait er bij ons probleemloos een Pi-Hole. Als accespoint (dus bekabeld aangesloten) heb ik een FRITZ!Repeater 3000 welke samen met de router ons huisje voorziet van een Mesh netwerk.

Ik heb allen een paar mailtjes van KPN gehad dat ze mijn Experiabox niet kunnen updaten, ik zal zo even terugmailen dat ze die in de berging kunnen vinden.....
Dit kun je ook alsnog achter je KPN modem zetten en gebruiken.
Voor diegene waarbij het deuntje van de TV commercial in z'n hoofd blijft hangen, maar geen idee heeft hoe het nummer ook alweer heet. https://www.youtube.com/watch?v=EXmABxvHTG4

OT: Zelf sinds kort ook internet van KPN. Heb m'n oude ASUS NT-66U als AP ingesteld (ethernet in de muur). Wat blijft deze router/modem een mega goed bereik hebben zeg. Dus voor nu nog geen superWifi nodig. Maar voor 30€ per punt misschien toch het overwegen waard.

[Reactie gewijzigd door cardboardgenie op 10 november 2021 13:32]

Yep en die of asus rt-ac68 of ac86 zijn voor habbekratsen op marktplaats te hebben.

Met aimesh- wat voor de medium gebruiker best goed is. Al dan niet (hoi, tweakers) met Custom fw asuswrt-merlin erop.

Paar door je huis verspreiden en presto.

[Reactie gewijzigd door Ro-Maniak2 op 10 november 2021 13:51]

Maar wat voegt het mesh principe nog toe, ik heb gewoon een aantal routers als AP geconfigureerd staan. De laptops en telefoon pakken altijd het sterkste signaal. Ik heb asus mesh geprobeerd maar zie vooral een nadeel dat dan alle accespoints op dezelfde frequentie band uitzenden.
Ja, same here!

...maar voor de gemiddelde gebruiker != Tweakers, is mesh met automagische handoff, backhaul enzo zonder dat je iets hoeft te configureren of nadenken over signaalsterktes van de verschillende APs zodat er goed geroamed wordt.... wel een erg goed idee.

Met die relatief goedkope asus routers kun je beide doen, net wat het beste past.
Voor een minder it onderlegd is dat inderdaad wel zo :)
Sympathiek vond ik het van KPN dat er twee Superwifi punten met een Experiabox V10A werden geleverd. Voorheen gebruikte ik voor de Wi-Fi dekking op zolder en in de tuin een range extender. KPN's oplossing vind ik een stuk robuuster en gebruiksvriendelijker, maar het is natuurlijk wel een klassiek geval van vendor locking.

[Reactie gewijzigd door John Duh op 10 november 2021 13:07]

Je kan de v10a nu ook als wifi punt gebruiken. Ik weet niet of je 1 super wifi nog naast het modem hebt staan maar dit is niet meer nodig
Dat is wel een verbetering inderdaad. In praktijk volstaat daardoor in mijn geval 1 punt.
Als ze nu eens de mogelijkheid zouden bieden om de 2,4 en 5GHz banden van elkaar te scheiden (los van het opzetten van een gastennetwerk) zou ik weer de spullen van KPN in gebruik nemen.

Weet echter niet of de Superwifi schotels wifi 6 ondersteunen, volgens mij niet.
SuperWifi ondersteunt inderdaad geen Wifi 6.

Nu ben ik wel nieuwsgierig, waarom wil je die banden graag scheiden? Als dat echt belangrijk voor je is, kan je trouwens bij KPN ook kiezen voor een Fritz!Box, die je die mogelijkheid wel biedt.
Omdat ik graag alleen gebruik maak van 5GHz voor zo snel mogelijke verbinding en minder storing. Ook in een appartement.
Welke Experiabox heb je? Naar wat ik begreep gaat het niet in de modems (mij onbekend waarom), maar wel via de tool op de website van KPN.
De tool is een tijd geleden onbruikbaar gemaakt helaas! Dat was inderdaad de enige optie die nog bestond.
Ik heb ook kpn met een V12 modem sinds een maand. En ondanks de belofte van KPN dat de wifi superieur zou zijn hebben we na de vervanging van een v10 modem naar de V12 vanaf moment 1 issues met de wifi gehad

Vooral icm low power 2.4ghz apparatuur als de smart lampen, deursensoren en de camera's door het huis heen gingen een eigen leven leiden.

Eigenlijk elk device had wel iets, ook de laptops met wifi6 ondersteuning.

Dit was er met de geboden opties in het modem niet uit te filteren. Dus ook niet door bewust te kiezen voor een oudere standaard.

Doordat de superwifi punten die niet met de V12 werken was ook dat geen optie.

De oplossing was om de V12 zijn wifi uit te schakelen, en er een TP-Link Archer AX-10 router in de DMZ achter te plaatsen. Deze support ook wifi-6, en ondersteuning voor onemesh waardoor we TP-link RE190 V4 extenders (o.a.van de action) kunnen gebruiken om een mesh te creëren.
Daarmee hebben we voor ongeveer 100 euro een dekkend mesh door het huis kunnen creëren. (58 voor de ax-10 en 18 per re190 extender, 3 stuks)
De wifi werkt nu helemaal top. En de Wifi-AC is voor ons goed genoeg.

Wil je meer dan kan je uiteraard een duurdere RE range extender met onemesh en wifi6 ondersteuning kopen. Of natuurlijk het andere systeem, Deco wat Ziggo als range extender optie aanbied.

Superwifi? Erg duur voor wat het is. Daar zijn zo als je leest goedkopere alternatieven voor.

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 10 november 2021 16:51]

Het ligt ook sterk aan de client of deze 1x1 of 2x2 Mimo ondersteund en dat staat weer los van WiFi 6, de goedkopere apparaten kunnen alleen maar 1x1.
Een router van een provider dient gewoon backwards compatibel te zijn net als de TP-link Archer. Dat is de V12 niet. Daarmee is het een waardeloos apparaat qua wifi om als provider te bieden. De v10 is op alle vlakken beter.
En met super wifi los je de problemen van de V12 idd wel op. Die kunnen ze er dus wel gratis bij geven. De reclame rond wifi6 icm die box V12 echter is hier misleidend. Dat ding is niet superieur

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 10 november 2021 15:50]

zover bekend kan de V12 gewoon WiFi AC ofwel backwards compatible met de rest.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 10 november 2021 16:07]

Heb je er ervaring mee zelf? In de praktijk absoluut niet. O.a esp8266 en esp32 gebaseerde smart home spullen (o.a. tuya camera's, deursensoren, sirenes, rookmelders) en een groot aantal wifi n/ac realtek wifi chipsets die veel op USB adapters en wifi camera's zitten werken niet of niet correct. Ook is er zeer veel packet loss te zien. De adapters werken wel met de v10 en de TP-link spullen. Daarbij is er geen Packet loss

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 10 november 2021 16:17]

nvt

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 10 november 2021 16:21]

Nee. Zelfs als je terug schakelt naar b/g/n blijven de issues en huidige Archer staat ook op ax zonder problemen

[Reactie gewijzigd door fvdberg op 10 november 2021 16:22]

V12 krijgt wel een update voor mesh support. Die zou er zeer binnenkort moeten zijn. Dan wordt de V12 de primaire wifi punt icm super wifi.

En anders vraag je toch de V10 weer terug? Dat is inderdaad een zeer stabiele modem alleen zonder support met super wifi.
Dat kan. Je kan hem na overleg met de klantenservice zo omwisselen bij de KPN winkel. Maar nee het werkt perfect met eigen router er achter.
Die update is de 3e uitgekomen.
die update maakt de wifi niet stabieler
Gisteren de KPN Box 12 geïnstalleerd. In tegenstelling tot alle positieve berichten online, ben ik minder tevreden. Dekking is ronduit waardeloos. Snap wel waarom, ze proberen die "SuperWifi" te pushen. Mij niet gezien, Fritzbox is al onderweg
Zolang voor ISP's een modem een middel is om hun product te kunnen laten gebruiken, zal dit altijd zo goedkoop mogelijk moeten zijn omdat het een kostenpost is. Aangezien leveranciers van consumenten routers/mesh/ap/etc daarvan moeten bestaan, zullen zij producten moeten verkopen die werken, anders zijn ze zo out-of business.
Ik vind de reclame wel leuk

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 10 november 2021 13:23]

Ik weet van Ziggo's SmartWifi pods, dat je gastennetwerk alleen op de modem/Connectbox wordt uitgezonden. Dus jammer gasten, jullie mogen lekker in de buurt van de Connectbox blijven voor Wifi!

Bij een Fritzbox Mesh gaat alles wel over naar de repeaters. Een gastennetwerk komt magisch ook op de repeaters terecht en blijven netjes gescheiden. Ik geloof zelfs DECT-toestellen kunnen overgaan naar andere nodes binnen de Mesh. En dat werkt zowel via UTP (direct aangesloten op modem) en via wifi-backhaul.

Bij KPN is dat zo te lezen ook goed geregeld... Jammer dat Ziggo's SmartWifi daarin achterblijft!
Die 'SuperWifi' punten werken alleen maar als je 1 Wifi netwerk gebruikt.
Je kan wel een gast netwerk toevoegen, maar geen compleet separaat Wifi netwerk.

Anders kun je beter gebruik maken van de oude Wifi kastjes van KPN: productreview: KPN WiFi Versterker DualBand (Arcadyan) review door cmndr_adama

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee