Door Tino Zijdel

Senior developer

Maart 2006 changelog

31-03-2006 • 12:23

24 Linkedin

Maart 2006 changelog (31-03 12:22)
 • 31-03 (ACM): Reacties zijn nu enkel met scores van 0 of 1 te plaatsen, de waardes -1 en 2 zijn verwijderd om de werking van het modsysteem meer tot zijn recht te laten komen.
 • 30-03 (Femme): Viewcounters worden nu ook bijgehouden voor Meukposts en .plans.
 • 28-03 (ACM): Het aantal queries dat nodig was om de reacties onder de diverse artikelen (nieuws/meuk/reviews/plan) op te halen teruggebracht van "per subthread twee" naar een in totaal. Dit zal zeker voor de artikelen met net genoeg reacties om een enkele pagina te vullen flink schelen in het aantal queries en daarmee in de performance. In een enkele test case met 40 reacties waren er eerst 21 queries en is er nu één query nodig.
 • 21-03 (Femme): Copyrightvermelding geactualiseerd.
 • 21-03 (Femme): High-quality versie van menuheader en menuplaatjes gemaakt met hogere kleurdiepte en mooiere gradient zonder banding. Tevens betere anti-aliasing gemaakt op schuine lijnen (rechtsboven).

 • 17-03 (Femme): Kiq en Tweakgear verwijderd uit Shop-menu
 • 16-03 (Tino): Diverse wijzigingen om de vindbaarheid van ons nieuws via searchengines te verbeteren. Zo is de titel van een nieuwsbericht nu opgenomen in de link, wordt het begin van een nieuwsbericht gebruikt als content voor een meta-description tag, wordt de titel van een bericht netjes in een header-tag geplaatst en hebben we een doorzoekbaar archief gemaakt voor alle nieuwsitems op jaar/maand/dag basis.
 • 16-03 (Tino): logincheck voor files.tweakers.net gefixed; door recente wijzigingen in ons sessie-systeem werkte die check niet meer en kon iedereen zomaar leechen.
Bugs en featurerequests kunnen gemeld worden op Devtrack of geplaatst worden in het forum Frontpage Algemeen. De met een hekje aangegeven nummers verwijzen naar de ID's van bugs en requests op Devtrack.

*

Reacties (24)

Wijzig sortering
Netjes gedaan crisp.
Ik merk het op mijn bescheiden 'logje' dat het erg zinvol is om ook de titel mee te nemen in de link EN in de <title>.

Worden speciale characters in de title bewust niet omgezet?
(Denk aan de ' en de @)
Ik heb ondertussen eea aangepast om netjes om te gaan met vreemde tekens die anders urlencoded zouden worden.
Sommige tekens worden gestripped, andere weer omgezet naar iets leesbaars (% wordt procent bijvoorbeeld) :)
Ik kom af en toe nog een dubbele punt tegen in de URL, mag dat?
Jep, een dubbele punt behoort tot de 'allowed characters' binnen een path-segment van een URL :)
Trouwens,

voor de zoekbaarheid te verbeteren is de url aangepast. Maar is het iets om er toch een soort check in te hebben om te zorgen dan niet alle extensies werken?

VB:
nieuws: Palm werkt zelf aan eigen op Linux gebaseerd OS
Bijna alle sites werken zodanig dat 'extra' informatie in de URL genegeerd wordt, zo kan je net zo makkelijk dit doen:

http://politics.slashdot....weakers-are-the-best.html

of bij andere sites die met search-engine friendly URL's werken:

http://www.telegraaf.nl/p...a-is-een-lekker-ding.html

Niet echt een issue dus imho
Viel me meteen op, en ziet er goed uit. :) Vraagje: is het niet beter voor de leesbaarheid om in de links de spaties te vervangen door underscores in plaats van liggende streepjes?
Voor bijvoorbeeld Google is een - (streepje) hetzelfde als een spatie en dus 2 losse woorden en _ (liggend streepje of underscore) ziet google als een vast woord.
Zie ook: http://www.mattcutts.com/blog/dashes-vs-underscores/
Inderdaad; daarom is ook bewust voor hyphens gekozen ipv voor underscores :)
Ik zag net nog twee argumenten voor streepjes:
- Mensen zijn meer bekend met streepjes dan met underscores (computer-dingetje)
- Underscores kunnen visueel wegvallen in onderstreepte links.

Goed, ik ben om. Bedankt! Ik zal er met mijn eigen websites ook rekening mee gaan houden.
Het Google verschil tussen mintejes en underscores in niet van belang. Dat is namelijk marginaal. (dit heb ik gewoon proefondervindelijk getest).

Het gaat om de leesbaarheid van het Nederlands! Dta is ook iets wat Matt niet kan weten ;)

Het ziet er mooier uit om underscores te gebruiken, het bevoordeeld de leesbaarheid van een text. Minnetjes zijn koppeltekens in het Nederlands, en dat is meestal niet de bedoeling.

Juist omdat de underscore wegvalt in de underline van een link is een voordeel omdat de underscore niet voorde leesbaarheid is.

Ik beveel altijd underscores aan en Matt spreekt uit de nerd mond, ik uit de proefondervindelijkheid en de consument. Iedereen moet zelf maar vinden wat hij uiteindelijk gebruikt maar mijn advies is altijd underscores.

Overigens vind Matt dat je underscores wel in direcorys moet gebruiken maar niet in het laatste nivau..

Update!
Dit is trouwens een goed voorbeeld van het verschil wat ik bedoel:
De title is :"DNS-variant ddos-aanvallen lastig te bestrijden"
De Link is deze:
DNS-variant-ddos-aanvallen-lastig-te-bestrijden.html
Wat je nu mist is dat er een koppel teken is tussen DNS-variant en ook tussen ddos-aanvallen.

Als je underscores had gebruikt dan had er zo:
DNS-variant_ddos-aanvallen_lastig_te_bestrijden.html
uitgezien
Hierbij kun je dus wel zien dat er een koppel teken is tussen die woorden. Ik vindt dit een groot voordeel, en het vergoocht de verduidelijking van de URL.
Vraagje: is het niet beter voor de leesbaarheid om in de links de spaties te vervangen door underscores in plaats van liggende streepjes
Een liggend streepje ís een underscore ;) Dat is de benaming er voor namelijk
Is er eigenlijk een reden om .html achter de URL te plakken? Dacht nl. dat (sub)directorynamen ook een hogere informatie waarde hebben voor zoekmachines dan bestandsnamen.
In feite niet, maar het is een goed herkenningspunt voor onze path-splitter ;)
Dat is er weldegelijk! Het is namelijk altijd noodzaak je zoveel mogelijk aan de Mime/type instructies te houden en er voor te zorgen dat je zonder de URL te gaat bekijken al weet wat je kunt verwachten.

In dit geval kun je HTML verwachten, dus zet je dat er achter. Als er later een specifieke XML feed vand e pagina is dan kun je dus eenvoudig een link naar .xml daarvan maken. Ook WML etc. en wat ze in de toekomst gaan uitvinden.

Kortom altijd aangeven en niet de directory structuur kiezen.
Ik kom Tweakers.net steeds vaker tegen in Google's index! Soms staan ze zelfs hoger geranked dan de site van de maker van het product :P
De statistieken van het aantal nieuwspageviews laten een gigantische stijging zien over de afgelopen drie weken. van 10-03 op 17-03 een stijging van 2,3 miljoen naar 2,875 miljoen per week (ongeveer 25 procent extra) en van 17-03 op 24-03 ook 2,85 miljoen. Een vergelijkbare grote stijging hebben we slechts enkele keren eerder gezien en die hielden niet aan.
28-03 (ACM): Het aantal queries dat nodig was om de reacties onder de diverse artikelen (nieuws/meuk/reviews/plan) op te halen teruggebracht van "per subthread twee" naar een in totaal. Dit zal zeker voor de artikelen met net genoeg reacties om een enkele pagina te vullen flink schelen in het aantal queries en daarmee in de performance. In een enkele test case met 40 reacties waren er eerst 21 queries en is er nu één query nodig.
Dat is een flinke performance boost. Is dit nu mogelijk omdat in recentere mysql versies betere joins gerealiseerd kunnen worden ?
Of kreeg ACM een spontane ingeving en dacht he dit kan met minder queries ?

Dit omdat het reactie systeem al vele jaren op dezelfde wijze functioneerd en er aan het weergeven eigenlijk niet veel veranderd is.
Het was code die indertijd vrij "naief" opgezet was, checken of een reactie een parent is en vervolgens de bijbehorende childs ophalen, etc.

Effectief zorgde dat er voor dat er aardig wat queries nodig waren om een enkele pagina te tonen.

Met mijn herschrijving pak ik er gewoon veel meer in een keer, wat dus wat meer netwerkverkeer/overhead voor de triviale gevallen oplevert, maar omdat die ene query wel minder kost dan al die losse samen is het uiteindelijk een leuke winst en daarbij is ook nog een deel van de belasting naar de webservers verschoven.
21-03 (Femme): High-quality versie van menuheader en menuplaatjes gemaakt met hogere kleurdiepte en mooiere gradient zonder banding. Tevens betere anti-aliasing gemaakt op schuine lijnen (rechtsboven).
Dat geldt alleen voor de standaard template, of niet?

edit:
sugt, niet dus, gewoon caching probleem :+
21-03 (Femme): High-quality versie van menuheader en menuplaatjes gemaakt met hogere kleurdiepte en mooiere gradient zonder banding. Tevens betere anti-aliasing gemaakt op schuine lijnen (rechtsboven).
Ik weet niet of het daar aan ligt, maar bij het plaatje van de CPU socket zijn alle gaatjes linksbovenin weggevallen, is dat al langer zo of sinds de update?
31-03 (ACM): Reacties zijn nu enkel met scores van 0 of 1 te plaatsen, de waardes -1 en 2 zijn verwijderd om de werking van het modsysteem meer tot zijn recht te laten komen.
Kom het zo inderdaad meer tot zijn recht? In mijn ervaring worden nieuwe posts op 1 nogal eens onterecht door iemand weggemod en blijven dan op 0 omdat bijna niemand ze nog ziet (1 is nu eenmaal het standaard niveau). Zelf postte ik daarom de laatste tijd op 2. Dan zijn er tenminste twee mensen nodig om de post onzichtbaar te verklaren. Zo'n post die op 2 begon en wat toe te voegen had, heb ik nog niet zien 'verdwijnen'.
16-03 (Tino): Diverse wijzigingen om de vindbaarheid van ons nieuws via searchengines te verbeteren. Zo is de titel van een nieuwsbericht nu opgenomen in de link, wordt het begin van een nieuwsbericht gebruikt als content voor een meta-description tag, wordt de titel van een bericht netjes in een header-tag geplaatst en hebben we een doorzoekbaar archief gemaakt voor alle nieuwsitems op jaar/maand/dag basis.
Dacht dat Google en diens concurrentie niet meer indexeren op de meta tag? Of kom ik nu onder een steen vandaan?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee