Advertorial

Door Tweakers Partners

Freedom Internet: de privacyvriendelijkste provider

30-04-2021 • 08:00

71

Freedom Internet viert zijn eerste verjaardag. De provider, die een jaar geleden van start is gegaan als alternatief voor het gestopte XS4ALL, onderscheidt zich vooral door jouw privacy en veiligheid op één te zetten. Directeur Anco Scholte ter Horst legt de strategie uit en blikt vooruit op de plannen die Freedom Internet voor de nabije toekomst heeft.

Eind 2019 haalde de actiegroep XS4ALL Moet Blijven 2,5 miljoen euro op om een nieuwe, privacyvriendelijke internetprovider op te starten. De massale steun kwam voort uit KPN’s beslissing om te stoppen met XS4ALL. Die nieuwe provider werd Freedom Internet genoemd en Tweakers schreef er destijds een uitgebreid artikel over. Freedom Internet blaast nu zijn eerste kaarsje uit. De provider levert vast internet, eventueel gecombineerd met vaste telefonie en televisie.

In tegenstelling tot concurrerende providers heeft het bedrijf geen op winst beluste aandeelhouders bij wie goede dienstverlening en service niet op één staan. De provider wil de klant als mens zien, in plaats van hem als ticketnummer te behandelen. Freedom is daarom eigendom van Stichting Appeltaart, die erop toeziet dat de onafhankelijke provider zich aan zijn kernwaarden en -activiteiten houdt: als netwerkonafhankelijke provider in heel Nederland kwalitatief uitstekende diensten leveren via de dsl- en glasvezelnetwerken van onder meer KPN, T-Mobile en E-Fiber. “In de tweede helft van het jaar willen we uitbreiden op het glasvezelnetwerk”, verklapt Scholte ter Horst alvast. “We gaan in Den Haag en op andere locaties glasvezel aanbieden via het T-Mobile-netwerk. Daarnaast zijn we ook met andere partijen in gesprek, ik verwacht hier over een paar maanden meer over te kunnen vertellen.”

Privacy by design

Freedom onderscheidt zich van andere providers met zijn privacy by design-insteek. Die filosofie zie je overal in terug. Van een uitgebreid responsible disclosure-beleid en het zoveel mogelijk gebruiken van opensource-software, tot een nieuwsbrief zonder tracers en adverteren op Facebook en Google zonder cookies en trackers. “Wij nemen beveiliging en privacy heel serieus”, vertelt Scholte ter Horst. “We volgen mensen niet via tracers en cookies omdat we dat onwenselijk vinden en er niet op hoeven te verdienen. Ons verdienmodel bestaat uit de abonnementen.”
De directeur vervolgt: “We scoren als enige consumentenprovider AAA op onafhankelijke tests die de beveiliging van onze website en e-maildienst meten. En om onze gebruikers zo veilig mogelijk te laten internetten, krijgen ze gratis F-Secure-beveiligingssoftware, zolang ze klant zijn.” Dit F-Secure-pakket kost normaliter tachtig euro, is op vijf apparaten te gebruiken en beschermt toestellen onder meer tegen virussen en spionagesoftware.

Ook noemenswaardig is Freedoms strijd tegen het verstrekken van onnodige klantgegevens aan technische en logistieke partners. De provider heeft met al zijn partners een glasheldere verwerkingsovereenkomst afgesloten die vastlegt welke gegevens de betreffende partij ontvangt en voor welk doel ze mogen worden gebruikt. Sommige partners moeten wennen aan Freedoms focus op privacy, stelt Scholte ter Horst. “We nemen dan het privacybeleid door en helpen de partij indien nodig met het verbeteren van de voorwaarden. Dan leggen we bijvoorbeeld uit waarom de partner niet hoeft te weten of onze klant een man of vrouw is, hoe oud hij of zij is en welke tv-programma’s hij of zij graag kijkt.” De Freedom-directeur weet inmiddels dat het doorvoeren van een nieuw privacybeleid even kan duren, maar dat vrijwel alle bedrijven ervoor openstaan. “Als ze toch weigeren omdat ze het te veel werk vinden, houdt het voor ons op en zoeken we een andere partij.”

Encryptie stimuleren

De privacy by design-insteek komt ook terug in de samenwerking met privacyorganisatie Bits of Freedom. Freedom Internet is bedrijfsdonateur en de partijen overleggen veel over relevante vraagstukken. Zo kwam Bits of Freedom onlangs met de website stimuleer-encryptie.nl om de overheid te wijzen op het belang van end-to-end-encryptie. Dit plan ontstond nadat de overheid in het geheim plannen maakt om de encryptie van digitale diensten af te zwakken. Scholte ter Horst: “Wij hebben ons samen met Bits of Freedom achter dit initiatief geschaard. Dankzij de brede steun van uiteenlopende partijen ontstond er veel aandacht voor het initiatief. We blijven ons hard maken voor deze en andere zaken. We werken bijvoorbeeld aan een adviesproduct dat het personeel van bedrijven en overheden gaat helpen veiliger en privacybewuster te werken.”

Klantenservice zonder doorschakelen

Freedom wil zich ook van de concurrentie onderscheiden met zijn klantenservice, legt Scholte ter Horst uit. Bij de provider werken daarom geen callcentermedewerkers die zich met een andere naam voorstellen, een belscript volgen en je doorschakelen zodra je een technische vraag stelt. “We werken alleen met eigen technische medewerkers die de hulpmiddelen en kennis hebben om nagenoeg elke vraag te beantwoorden. Het maakt daarbij niet uit of je belt omdat je twijfelt over het overstappen naar Freedom of omdat je met OpenWrt aan de gang wilt op je router.”

Bij Freedom kun je kiezen voor het standaard geleverde routermodem of een eigen routermodem gebruiken. Dat laatste zal vooral techneuten aanspreken. Beginnende hobbyisten die even vastlopen, kunnen advies vragen aan de klantenservice. Freedom-medewerkers hebben uitgebreide handleidingen van een aantal van de populairste routermodems, vertelt Scholte ter Horst. “Het instellen van tv is vaak het lastigst vanwege de aparte vlan. Maar hoe meer ervaring we ermee opdoen, hoe vaker we mensen kunnen helpen. En als het toch niet lukt, kun je altijd nog een FritzBox bij ons afnemen. Die is vooraf al ingesteld en eenvoudig te configureren.”

Webhosting en andere nieuwe plannen

Gevraagd naar de toekomstplannen van Freedom weet Scholte ter Horst bijna niet waar hij mee wil beginnen. “We willen heel veel dingen ontwikkelen en uitbrengen. We bieden al een tijdje colocatie-hosting, maar werken ook aan andere webhostingproducten. Op korte termijn lanceren we bijvoorbeeld shared webhosting, mede naar aanleiding van het bericht dat XS4ALL per 1 oktober stopt met het aanbieden van deze dienst aan hun klanten. We hebben hiervoor een speciale aanbieding bedacht: klanten kunnen met korting overstappen naar onze webhosting of helemaal overstappen naar Freedom.”
Scholte ter Horst vervolgt: “Op dit moment hosten we al grote websites als coronamelder.nl en we willen dit mogelijk ook gaan doen voor het mkb.” De provider onderzoekt ook de mogelijkheid om een monteur bij een niet-technische klant langs te sturen om letterlijk alles te regelen. “Van de router aansluiten en wifi instellen tot antivirussoftware op de computer installeren en de webmail uitleggen. Ook al kost het een halve dag.” Freedom inventariseert ook of het als netwerkonafhankelijke provider mobiele abonnementen wil gaan aanbieden, met 4G- en later 5G-toegang.

Veilige cloudopslagdienst

Directeur Scholte ter Horst geeft aan dat Freedom ook werkt aan een eigen cloudopslagdienst die een beter alternatief moet worden voor de bekende clouddiensten uit de Verenigde Staten. Die diensten zijn niet te controleren en je data vallen buiten het privacy shield, wat betekent dat de Amerikaanse inlichtingendiensten je data mogen inzien en gebruiken. “Onze cloudopslagdienst is gebaseerd op het opensource-platform Nextcloud, waarvan de servers in Amsterdam staan. Je data vallen dus onder onze strenge privacywetgeving.” Scholte ter Horst verklapt dat de clouddienst later dit jaar start en dat Freedom-klanten 2GB gratis opslagruimte krijgen. Tegen betaling kun je 200GB of 1TB extra ruimte kopen. Het 1TB-pakket zal rond de tien euro per maand kosten.

Freedom werkt ook aan een losstaande e-maildienst. Die geeft je voor ongeveer vijf euro per maand een Freedom-domeinnaam waar je je eigen mail aan kunt toevoegen. De e-maildienst is van het Nederlandse Soverin, dat je mails niet scant en je data niet doorverkoopt. Populaire gratis maildiensten doen dit wel, iets wat veel mensen niet weten.

Nieuwe crowdfundingactie

Al die groeiplannen van Freedom vergen nieuwe investeringen. Die moeten deels gefinancierd worden door groei van het klantenbestand, maar ook via een nieuwe crowdfundingactie. De provider gaat dit jaar een crowdfundingactie organiseren waarbij deelnemers certificaataandeelhouder en daarmee mede-eigenaar van een klein stukje Freedom kunnen worden. In april of mei zullen webinars plaatsvinden om geïnteresseerden te informeren. Scholte ter Horst kijkt ernaar uit. “Mede dankzij de eerste crowdfunding zijn wij in een één jaar tijd van een idee naar een vernieuwende provider met negentien medewerkers en toekomstperspectief gegroeid. De aanstaande crowdfundingactie is een unieke kans om samen met onze community verder te groeien.”

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Freedom Internet en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (71)

71
69
29
2
0
28
Wijzig sortering
Nu ik de reacties hieronder zo lees snap ik iets meer de noodzaak bij Tweakers om over te gaan op een plus model. Het gezeik en wantrouwen naar een adverterende partij toe is nogal extreem, ik snap wel dat je als adverteerder voortaan je centjes elders brengt...

Er zijn daadwerkelijk mensen hier die Google eerder geloven dat deze transparanter is dan privacy bewuste providers als deze.

Ongelofelijk
Welke reacties doel je op precies? (die voor jou post geplaatst zijn)
Of verwacht je dat mensen dit nog gaan doen en loop je hierop vooruit met je reactie?

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 15:16]

Reacties op tweakers verschijnen niet op chronologische volgorde van posten.
Kan je instellen welke sorteer volgorde je wil, rechts boven de reacties. Maar het lijkt mij eerder dat zijn post al een voorloop is op de reacties die hij denkt te verwachten dat er gaat komen.
Persoonlijk zou ik dat pas over iemand uitspreken als ik het daadwerkelijk zelf gezien heb. Het zou kunnen, i guess.
dat je mails niet scant en je data niet doorverkoopt. Populaire gratis maildiensten doen dit wel, iets wat veel mensen niet weten.
Ik denk dat ze o.a. Gmail bedoelen maar zij doen dit al jaren niet meer.
Anoniem: 486069 @mrwiggs30 april 2021 08:11
Maar dan heb je toch weer een mooi marketingpraatje
Dit hele artikel is een marketing praatje met veel BS waarvan ik mij afvraag wat ze er van gaan bakken...

Dat hele “ Privacy by Design” is ook zo’n lekker nietszeggend buzzword en is wel iets meer dan wat DPA’s en een Nextcloud servertje in Amsterdam draaien

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 22 juli 2024 15:16]

Je noemt privacy by design een nietszeggend buzzword maar waaruit maak je dat op? Je stelt namelijk zelf al dat het meer is dan wat DPA's en een Nextcloud. Dus of je trekt het zomaar in twijfel zonder dat je naar meer gekeken hebt dan deze advertentie, of je weet meer hoe ze met privacy by design omgaan wat je niet zegt. Op de manier waarop je schrijft en een verkleinwoord gebruikt maak ik nu op dat het je meer te doen lijkt om denigrerend te doen omdat het kan? Of heb je werkelijk redenen om aan te nemen dat ze geen privacy by design toepassen, los van deze advertentie?
Dit hele artikel is een marketing praatje
Bovenaan het artikel staat 'Advertorial'. Dus ja, marketing praatje.
Nu ben ik het eens met je dat er vaak loze kreten in dit soort teksten staan, maar ik moet zeggen dat ik bij de actiegroep XS4ALL Moet Blijven en nu de mensen van Freedom Internet het gevoel heb dat zij echt het hart op de juiste plek hebben en écht een veilige en privacy-georienteerde provider willen zijn.
Van het hart op de juiste plaats kan je niet eten. Uiteindelijk is het gewoon een commercieel bedrijf en dan zullen ze ook wel eens dingen moeten doen die ze misschien niet leuk vinden maar wel moeten doen om aan de wet te voldoen of om simpelweg voldoende geld binnen te krijgen.
Iedereen moet aan de wet voldoen.

Nu ken ik een hoop mensen van de actiegroep en sommige freedom Internet vanuit mijn tijd bij XS4ALL en kan je melden dat als er afwegingen gemaakt moeten worden dat deze altijd met jou als gebnruiker/klant in gedachten worden genomen. Privacy alleen al is iets wat jammergenoeg tegenwoordig als iets onderscheidends gezien wordt. En als je dan een club mensen hebt die zich daar dan ook, in woord en daad, zich echt hard voor maken verdiend dat in ieder geval steun.

Wees kritisch, eis transparantie maar wees ook blij dat dit soort partijen er zijn.
Als jij het gevoel hebt dat ze het hart op de juiste plaats hebben heeft de marketing in ieder geval goed gewerkt.

Dat echt veilig en privacy verhaal is met avg wetgeving al redelijk dichtgetimmerd en iedere provider moet daar ondertussen aan voldoen.
Je noemt dan niet op dat ergens aan moeten voldoen en er aan kunnen of willen voldoen twee totaal verschillende werelden zijn. Legacy systemen veranderen niet zomaar, ingekochte software voldoet niet zomaar, de cultuur in een bedrijf in prioriteit geven aan privacy verandert niet zomaar. Of denk je dat al die systemen spontaan zijn vervangen en voldoen? Dat mensen die hun adresboek met andere bedrijven delen dat spontaan niet meer normaal vinden omdat ze bij bedrijf werken en de wet is aangepast? Daarbij is de wet en interpretatie toch wel flexibel gebleken waardoor de toezichthouder nodig blijkt te zijn en nauwelijks toe lijkt komen aan toezicht. Dus waaruit blijkt dan dat die bestaande bedrijven net zo goed voor de privacy van hun klanten zijn als deze nieuwe provider die hier wel vanaf het begin mee bezig is?
wat een verhaal.
De AP is vrij stevig met uitdelen van boetes.
Regelmatig lees je ook op tweakers berichten van datalek, dat doen bedrijven nu vrijwillig.

Maar je zegt dus eigenlijk dat de grote providers ziggo, kpn noem ze maar op gegevens van klanten delen ?
Die grote bedrijven liggen als eerste onder een vergrootglas en AP deelt aan deze bedrijven als er misstanden zijn ook snel boetes uit.
Wat ik stel is dat je er niet zomaar vanuit kan gaan dat bedrijven zich werkelijk genoeg aan de wet houden en dat het voor bestaande (vaak ook grote) bedrijven om tal van redenen lastiger is dan voor een bedrijf dat nieuw is en kennelijk vanaf het begin bezig is om voor de privacy van klanten op te komen. Ik zeg daarmee niet dat het dus perse slecht is, maar zolang geen van de bedrijven dat wil aantonen staat een bestaand bedrijf dat nauwelijks laat merken aandacht voor privacy te hebben nog niet zomaar gelijk aan een bedrijf dat dit wel openlijker doet.
Je stelt dat je er niet van uit kan gaan dat bedrijven zich werkelijk aan de wet houden. Waarom zou een nieuw bedrijf als freedom dat dan wel doen ?

Waarom zou je als bestaan bedrijf moeten laten merken dat je privacy respecteert als je je gewoon aan de wet houd die met de avg al vrij strak is.

Grote bestaande bedrijven liggen nu zelf meer onder een vergrootglas door de avg.
Ik geef aan dat de kans door vele factoren groter is dan bij een nieuw bedrijf dat ook nog eens wel duidelijk stelt dat belangrijk te vinden. Uiteindelijk heb je natuurlijk niet alleen iets aan mooie woorden, maar dat wil niet zeggen dat je het dus maar gelijk kan stellen alsof die factoren er niet toe doen. Er is hoe dan ook verschil, dat heeft niet zomaar minder invloed.

Ik stelde eerder de vraag waaruit volgens jou blijkt dat de bedrijven wel voldoen. Dat gaat net zo goed op voor dit bedrijf. Daar heb je nog niet echt antwoord op gegeven, dus kom zelf eens met inbreng door op mijn argumenten in te gaan wat betreft dit bedrijf.
Je stelt een vraag dan is het antwoord waaruit blijkt dat bedrijven niet aan de avg voldoen en dus niet goed omgaan met jou privacy.
Het mooie is, ze zeggen niet hoe ze het wel doen... zelfs de links die zeggen "klik hier om te lezen hoe we wel je data processen" zie je allerlei verhalen hoe veilig het al niet is en hoe je in control bent. Maar uiteindelijk de vraag beantwoorden hoe ze *wel* je data processen om je persoonlijke ads voor te schotelen vertellen ze niet. Magie?
Dat staat er wel, heel duidelijk in de eerste paragraaf:
These ads are shown to you based on your online activity while you're signed into Google. We will not scan or read your Gmail messages to show you ads.

[Reactie gewijzigd door mrwiggs op 22 juli 2024 15:16]

Ja en wat is de "online activity" ? Het is nog steeds een enorm abstract verhaal...

snap ik wel, als ze letterlijk vertellen welke gegevens ze van je bijhouden wordt het niet een mooi verkooppraatje natuurlijk.
Het ging er hier om of je mail werd gelezen om advertenties te tonen en er staat duidelijk dat dat niet het geval is.

Hoe ze het wel doen, tja.
Maar is gebaseerd op je volledige 'activiteiten' binnen Google, wat voor hun al jaren gezien was al veel betere targeting dan enkel de inhoud van email. Ja ze doen het niet meer, nee dat is niet 'ooh wat netjes van ze', dat is meer een 'het is efficienter/interessanter om dit vanuit je volledige google activiteit te doen'.
Of het netjes is niet gaat de discussie niet over.

Freedom pretendeert uniek te zijn met hun e-maildienst omdat ze niet "zoals de populaire diensten" de e-mails scannen met advertentiedoeleinden. Als ze op Gmail doelen (en dat doen ze) dan klopt hun bewering dus niet. En Outlook heeft het voor zover ik weet nooit gedaan.
Net als Freedom dan.
Google is een advertentiebedrijf met flinke datahonger, freedom is een internetprovider.

Dus ik zou het eerder bij Google met een korrel zout nemen, zeker gezien hun reputatie.
Het is 100% duidelijk wat Google wel en niet doet. Dat staat glashelder in hun voorwaarden. Veel bedrijven kunnen daar een voorbeeld aan nemen. En op een enkele bug na is nog nooit aangetoond dat Google zich bewust niet aan hun eigen voorwaarden houdt.
Ik ben het met je eens dat je Google niet kan betichten van dat ze andere dingen doen dan dat ze zeggen, maar als er een bedrijf veel data over zijn gebruikers verzameld, dan is het Google wel.
Wat er dan allemaal in de voorwaarden "helder" staat is niet relevant. Je wordt echt overal getracked door Google. Op zo ongeveer iedere website, en ook door de 36 play services op je telefoon wordt een shitload aan "analytics" doorgestuurd.
Dus nee, een "voorbeeld" nemen aan Google...alsjeblieft zeg. Meen je dat echt, of vind je het leuk om advocaat van de duivel te spelen?

Wat betreft Freedom: ik ben zelf klant. Heb oprecht vertrouwen in dit bedrijf, de mensen die erachter zitten hebben vroeger(o.a. xs4all en ander soort activisme) al laten zien dat ze echt achter de zaken staan waar Freedom nu voor staat. Verder bieden ze ook mooie mogelijkheden voor de mensen die b.v. een eigen maildomain willlen hebben(zit er gratis bij - een eigen .nl domain naar keuze) en b.v. een eigen mailserver willen draaien(reverse DNS, static IP), ook ipv6, encrypted DNS etc is dik voor elkaar, en dat kan je van de meeste andere providers niet zegge. Ook kun je b.v. snel "dummy" emailadressen aanmaken wat anti-spam technisch gezien handig is.
Kortom: je betaald iets meer, maar je krijgt er ook wat voor terug.
Jij kan dat glashelder vinden, maar niet iedereen is het daar mee eens. :) Vandaar dat Google hier ook wel is boetes voor krijgt.
According to CNIL, google.fr placed several web cookies solely for advertising purposes on the computers of users without their consent, and Google’s privacy banner lacked details about this secretive cookie.
Precies, daarom snap ik je argument niet. Het staat er duidelijk in wat voor data ze allemaal verzamelen, en het is niet mals.
Vind ik toch ook een goede opmerking Andros.

Té vaak gaan we er van uit dat bedrijven écht doen wat ze zeggen dat ze doen.
Overheden ook overigens.

Het verleden wijst ons toch uit dat bij zulke enorme belangen alles uit de kast wordt getrokken om schimmige zaken te verdoezelen.
Marketing afdelingen zijn daar heel goed in. De juridische constructie en/of bewoordingen iets aanpassen waardoor het lijkt alsof iets verbetert terwijl het effectief hetzelfde blijft of zelfs verslechtert.
En jij kunt aantonen dat ze dat wel doen? Als je zo'n statement maakt zal je iets van bewijs hebben.
Welk statement?
Alleen als je daar een opt-OUT voor doet....
To opt-out of the use of personal information for personalized Gmail ads, go to the
Dus dat is niet automatisch. Daarnaast is er geen juridische bescherming als google zegt "oopsie toch gescanned"...
Ik denk dat ze o.a. Gmail bedoelen maar zij doen dit al jaren niet meer.
Zeggen ze, blijft toch een datagraaier, juist daar is veel relevante data te halen. Ik ben al een tijdje aan het ont-googlen en ben ook over gegaan naar een betaalde emaildienst als Pronton. Bevalt mij een stuk beter dan al die volg praktijken. Jaren lid geweest van xs4all, maar de snelheid kwam niet boven de 17mb uit, terwijl ze 100mb aanboden. Anders was ik nu ook wel overgestapt naar freedom, maar dat gaat via het zelfde lijntje. Dus dan maar 4G genomen, snel voor weinig. Zodra er glas komt te liggen, stappen we wel weer over...
al betwijfel ik of ze deze data niet meer verkopen, ze scannen je e-mail wel degelijk en maken een mooi (marketing-)profiel zodat het voor adverteerders interessant is om reclame te kopen die in beeld komt naast jouw e-mails.
Nee, als je de tekst die gelinkt staat had gelezen: ze scannen de mail al enige jaren niet meer, ze plaatsen wel ads bij je gmail gebaseerd op de rest van je profiel. Het is natuurlijk wel een reden om ingelogd te zijn, dus in die zin hebben ze er wel voordeel uit, daarmee wordt je profiel wel sterker.
Dit gooi ik toch in het mapje complottheorieen. Dit is 1 voorbeeld. Als google dit echt als beleid zou hebben zou er veel meer verdwijnen.
Ze halen wel dingen “weg” (blokkeren het sharen) van dingen die een gevaar zijn voor de samenleving, dat is hun beleid:

https://www.washingtonpos...rus-plandemic-workaround/

Lijkt me ook goed dat ze dat doen. Als je als een malloot op straat gaat staan schreeuwen dat het einde van de wereld nabij is wordt je ook afgevoerd in een busje, dan laten ze je ook niet door gaan onder het motto vrijheid van meningsuiting. Als de volksgezondheid in gevaar komt is er een grens gepasseerd. Heel goed dat een platform dan in grijpt.
Je hebt het verhaal waar je naar linkt niet goed gelezen: “ It was saved to and being shared from Google’s cloud storage service Google Drive.”

Het sharen is wat ze blokkeren. Het was dus niet enkel prive en het document was ook niet weg, maar het sharen werd geblokkeerd.

Dit lijkt me toch juist goed dat ze complottheorieen blokkeren? Wat mij betreft mag dat wetgeving worden dat ze verplicht worden dat soort dingen te blokkeren. Op YouTube zijn ze gelukkig al goed bezig daar mee, al houden de echte complotliefhebbers dan de theorie aan “het is weggehaald, dus dat bewijst dat het waar is”.

Complottheorieën zijn een groot gevaar voor de maatschappij.
Dit is niet iets fouts, dit is gewoon goed beleid. Ze weren het verspreiden ban misinformatie via hun platformen: https://www.washingtonpos...rus-plandemic-workaround/

Lijkt me ook goed dat ze dat doen, hun morele plicht. Niet wegkijken omdat er aan de advertenties verdient wordt zoals Facebook doet. Reken maar dat er veel te verdienen valt aan mensen die dit soort misinformatie voor zoete koek slikken, die kan je alles verkopen. En dan tegelijk vinden ze zichzelf heel slim en skeptisch.
dat ben ik met je eens.. maar een bekende anti google propaganda website gebruiken is niet echt een goede manier om je gelijk te halen :+
De kracht van XS4ALL was ook voor een groot gedeelte het nostalgische rebelse gevoel wat mensen bij de naam krijgen. Ik kan me nog herinneren dat ik als klant een stoffig kantoorpand/kelder aan een amsterdamse gracht in liep en vroeg of ik abonnee kon worden. Ik moest een formuliertje invullen met mijn toen nog 3 letterige loginID (alles was nog vrij jiehaa).. En ik kreeg een telefoonnummer en een login + ww voor unix shell toegang mee.

Ik voelde me king of the world met alle data van de wereld at my fingertips, "binaries" van newszilla server en chatten met mensen via Lambda Moo.

Nu lees ik dit en lees de buzzwords, het krampachtige gehamer op privacy en onafhankelijkheid maar realiseer me dat je je onafhankelijkheid op het web niet kan regelen via je provider. Maar voornamelijk via de software/diensten die je wel of niet gebruikt op je pc of tablet.

Ik ben niet heel krampachtig in het afschermen in wat ik doe, ik klik ook nog wel eens te snel akkoord. Maar gebruik bijvoorbeeld wel weer protonmail.

Ben al een jaar of 16 geen abo meer van xs4all en Freedom gaat me ook niet over de streep trekken.. de enige die ik echt vertrouw met mijn data ben ik zelf...
Nu lees ik dit en lees de buzzwords, het krampachtige gehamer op privacy en onafhankelijkheid maar realiseer me dat je je onafhankelijkheid op het web niet kan regelen via je provider. Maar voornamelijk via de software/diensten die je wel of niet gebruikt op je pc of tablet.
Ondertussen hebben we sinds paar jaar privacywetgeving die al vrij ver gaat er waar iedere provider zich aan moet houden inclusief alle bestaande providers. Ik vraag me dan ook af wat men dan bovenop jou wettelijke bescherming nog extra wil doen.

Maar het is leuke marketing, niets meer niets minder en die hebben ze nodig om zich af te zetten tegen bestaande partijen. Marketing werkt nu eenmaal zo en sommige mensen overtuig je er mee en geef je dan een goed gevoel. Prik je er doorheen dan blijft er weinig meer over van het echte verhaal.
XS4ALL was mijn eerste internetprovider, in 1996 of zo. De ronkende ontstaansgeschiedenis is een prachtig piratenverhaal, wat iedereen kent.

Maar uiteindelijk hebben dezelfde oprichter het toch gewoon verkocht aan KPN. Gewoon gecasht als wat we nu een succesvolle startup zouden noemen.

Het verhaal is nog steeds dat ze extra service leverden maar je betaalde ook extra. Uiteindelijk zat je toch gewoon vast aan het netwerk van KPN.
Bij de provider werken daarom geen callcentermedewerkers die zich met een andere naam voorstellen
Zijn er mensen die uit ervaring kunnen zeggen of dit echt gebeurt dat je met een andere naam moet voorstellen? Ik moest lachen toen ik het las, maar vind het ook wel apart.
In april of mei zullen webinars plaatsvinden om geïnteresseerden te informeren.
Dat zal wel mei worden gezien het anders vandaag nog moet zijn of gaat het om 2022. Wat ik eigenlijk wil vragen kan ik eventueel me aanmelden voor een nieuwsbrief of iets zodat ik snel op de hoogte kan zijn. Ik ben namelijk wel benieuwd.
Als iemand die in verschillende callcenters heeft gewerkt voor o.a. KPN, HP etc. Het is een schattig, amusant sprookje. Maar die situatie is veruit in de minderheid.
Bij KPN werd het na een tijdje wel aangeraden vanwege de dagelijks bedreigingen en andere rotzooi die we kregen (gestalk op social media etc etc)
Precies. Net zoiets als waarom cabinepersoneel van bijvoorbeeld KLM geen naamplaatje meer heeft. Ze werden teveel lastig gevallen. En er zijn ook gevallen bekend dat medewerkers met een niet-Nederlandse naam een Nederlandse naam gebruiken omdat er nogal wat racistisch gedrag onder die "gezellige Nederlanders" die bellen heerst.
Dat is bij de gemiddelde IT helpdesk de standaard ja helaas. Ik had 2 marrokaanse collega's die standaard de naam "Mark" en "Tim" gebruikten, want hun eigen naam gaf meer dan 20x per dag (we handelden 60-70+ meldingen per persoon per dag af) "mag ik een nederlander spreken"
Ook noemenswaardig is Freedoms strijd tegen het verstrekken van onnodige klantgegevens aan technische en logistieke partners. De provider heeft met al zijn partners een glasheldere verwerkingsovereenkomst afgesloten die vastlegt welke gegevens de betreffende partij ontvangt en voor welk doel ze mogen worden gebruikt
Dit is tegenwoordig toch gewoon verplicht? Beetje raar om dit apart te noemen, alsof ze hierin uniek zijn.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 22 juli 2024 15:16]

Het is dan ook gewoon een compleet marketingverhaal en doen ze voorkomen of het allemaal zo bijzonder is. Maar dat is het niet. Het feit alleen al dat ze weer een crowdfunding moeten opzetten geeft ook te denken over de haalbaarheid en de kosten.
De verwerkingsovereenkomst is niet uniek, daadwerkelijk over ieder stukje data nadenken of het echt nodig is, en indien het ‘nee’ is het ook niet delen is echt wat anders.
Voorbeeld: voor de communicatie met externe partijen (bv. Cambrium ... ) heb je een anoniem adres:
via sinenomine.email. Dat soort adressen worden ook gebruikt als jij een CC'tje moet krijgen.

Ik betwijfel of als KPN of Ziggo een dienst van een 3e nodig hebben dat die zo'n adres aanmaken en routeren.
Zijn opmerking over diensten die buiten het Privacy Shield vallen geven wel te denken: in juli heeft het EU hooggerechtshof het Privacy Shield ongeldig verklaard. Je zou verwachten dat ze iets beter op de hoogte zouden zijn bij Freedom Internet als ze privacy zo hoog in het vaandel hebben staan...
Daarom vallen ze dus buiten het "Privacy Shield", voordat het opgeheven was bleek het een wassen neus.

(De hhogste EU rechts instantie is tot de conslusie gekomen dat het verdrag niet nageleefd werd dan wel te kort schoot in de correcte beschermende bepalingen. )
En Safe Harbour (leek op Privacy Shield) is enkele jaren geleden om precies dezelfde redenen opgeschort.

Toen was er in 2 maanden "Privacy Shield" opgetuigd. Het heeft alleen zo lang geduurd omdat alle termijnen in de rechtspraak zo lang duurden.
Dus mogelijk heb jij zelf iets meer info nodig.
Er is geen Privacy Shield meer. Ongeldig verklaard. Je kunt toch niet spreken over partijen die buiten iets vallen wat uberhaupt niet bestaat?
Als je je positioneert als voorvechter van digitale privacy dan hoor je hiervan op de hoogte te zijn. En als je op de hoogte bent formuleer je het niet zo.

Geen idee waarom je weer direct de conclusie trekt dat anderen geen idee hebben waar ze het over hebben....
Privacy Shield is niet helemaal opgeheven nl. Er staat nog een klein stukje overeind als er al bestaande contracten waren..waarin arbitrage en verhaal geregeld werden. Dus technisch gezien is er nog steeds een wassen neusje van Privacy Shield.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 15:16]

Ik vraag me af hoe snel hier echt feitelijk onderzoek naar gedaan kan worden. Welke claims kloppen wel, en welke niet.

Hoeveel bedrijven hebben we al gehad die "privacy vriendelijk" zijn, en dan achteraf het totaal niet zijn?

Het is een geinig marketing praatje, maar eerst zien, dan geloven.
Wanneer een bedrijf een proprietary software of dienst levert ga er maar gewoon vanuit dat het spyware meuk is. In 99/100 keer zal je dan met deze assumptie goed zitten.
Als een bedrijf een variant (smaak) van Office-365 of Google cloud services levert kun je daar zeker niet op vertrouwen.

Als een bedrijf zich baseerd op tools die wel al enige tijd als privacy vriendelijk te boek staan baseert hebben ze in ieder geval een voorsprong .. (Nextcloud, Soverin, ...).
Anoniem: 30722 30 april 2021 10:00
Nu nog een provider met snelheid ;)
47 Mbit max, sorry, ga ik niet voor.
Pomp dat glas maar de grond in jongens!
Ik heb een 1Gbps waar KPN max 500 wil leveren. (Ze belden me een paar weken geleden nog triomfantelijk op vanuit een KPN pusher dat ze een aanbod hadden dat ik niet kon weerstaan...
de helft van de snelheid voor EUR 10/ maand meer.... idd het was geen serieus te nemen aanbod).
Mogelijk een leuke dienst om te overwegen is een DNS ala Adguard DNS:
https://adguard.com/en/adguard-dns/overview.html

Zou mooi passen binnen het gehele aanbod.
Veel mensen hebben hiervoor al een pi-hole oid.
Ben zelf sinds kort klant bij Freedom en zeer tevreden (afkomstig van XS4ALL.. ahum, KPN).

Mooi dat we opslagruimte krijgen.

Het 1TB-pakket zal rond de tien euro per maand kosten.
Dat is aardig aan de prijs.
Bij Stack krijg je daar 2TB voor (heb nu bij Stack voor €3 1250GB als een vroege aanmelder destijds).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.