Advertorial

Door Tweakers Partners

Assassin’s Creed door de jaren heen, geschiedenis als speeltuin

12-02-2021 • 08:00

76

Zeg je Ubisoft, dan heb je het over iconische series als Assassin’s Creed, Rainbow Six, Far Cry, Anno en vele andere. Daarnaast is de Franse uitgever succesvol met zijn eigen Ubisoft Store waarin die series verder worden uitgediept, met naast de games ook figurines, merchandise en andere collectibles. Assassin’s Creed is duidelijk het kroonjuweel. Twaalf delen en talloze spin-offs later is deze serie uitgegroeid tot een wereldberoemd fenomeen. Er zijn inmiddels comics, boeken, animated shorts, een bioscoopfilm (met Michael Fassbender in de hoofdrol) en bordspellen rond Assassin’s Creed verschenen. In dit eerste artikel in een serie van vier verkennen we de iconische series van speluitgever Ubisoft. We kijken naar de geschiedenis van de meest bekende games en testen de kennis van de Tweakers-community. Assassin's Creed bijt het spits af.

Ubisoft

Iedere nieuwe Assassin’s Creed bezorgt Ubisoft een klinkend succes, maar ieder nieuw deel zorgt ook steevast voor levendige discussies onder de fans van de serie. Feit is dat Assassin’s Creed alweer dertien jaar het gamelandschap domineert en inmiddels een allround entertainmentproduct is geworden dat alle vormen van media bestrijkt.

Na het succes van Prince of Persia: The Sands of Time mag designer Patrice Désilets in 2003 nadenken over een mogelijk vervolg. Dat vervolg betreft niet de twee sequels die in 2004 en 2005 verschijnen (respectievelijke Warrior Within en The Two Thrones), maar een spirituele opvolger. Désilets komt namelijk met iets heel anders op de proppen. Hij laat zich inspireren door de mysterieuze cult rond de Assassijnen (de Asāsiyyūn) en ontwerpt een prototype waarin stealth, combat en parkour (ook wel bekend als free running) hand in hand gaan.

De naam van het prototype luidt Prince of Persia: Project Assassin en de meest vroege beelden laten al heel goed zien wat Désilets toentertijd voor ogen had. Deze demo zou uiteindelijk uitgroeien tot Assassin’s Creed en het spel was een instant succes. De game ging 8 miljoen keer over de toonbank en een nieuwe franchise was geboren. Hij behoort inmiddels tot de top 15 van meest meest succesvolle commerciële franchises ooit. Het was echter Jade Raymond die als producer uitgroeide tot het gezicht van de game. Zij werd in de eerste jaren steevast in één adem genoemd met de franchise en zorgde ervoor dat het ontwikkelproces van de eerste games uit de serie werd gestroomlijnd.

Loyaliteitsprogramma

Ubisoft heeft al een aantal jaar een loyaliteitsprogramma. Hiermee kunnen spelers zogenaamde Ubisoft Connect-punten (Units) sparen door in-game uitdagingen te voltooien in Ubisoft-games. Bij iedere bestede euro in de Ubisoft Store krijgt de klant één Unit. Spelers krijgen bij inlevering van 100 Units 20% korting op een complete bestelling. Dat betekent korting op games, waaronder pre-orders en games in de sale, maar ook op figurines, merchandise en andere collectibles. Daarnaast kunnen spelers ook in-game Units inwisselen voor exclusieve skins en wapens.

Klimmen en klauteren in Jeruzalem en Rome

Het spel wist op verschillende opzichten de juiste snaar te raken bij spelers. De rivaliteit tussen twee oude, geheime genootschappen - de Assassijnen en de Tempeliers - viel gelijk met de toenmalige Dan Brown-hype wiens The Da Vinci Code in 2006 werd verfilmd. Désilets liet zich inspireren door het boek Alamut van Vladimir Bartol, waarvan het credo van de Assassijnen ‘nothing is true; everything is permitted’ bijna letterlijk is overgenomen (in het boek luidt het ‘nothing is an absolute reality; all is permitted’). Ook de mix tussen de moderne wereld waarin hoofdrolspeler Desmond via een mysterieuze machine genaamd The Animus het leven van zijn voorouders kon herbeleven, sprak tot de verbeelding. Met name de verschillende onderlinge familiebanden en de connectie met Desmonds voorouders gaf de gameplay een extra laag. Een laag die in de latere games veel minder bepalend zou zijn.

Toch was het vooral de gameplay die indruk maakte. De manier waarop sluipmoordenaar Altaïr Ibn-La’Ahad zich vloeiend over daken, stadsmuren en kantelen bewoog tijdens de derde kruistocht in de middeleeuwen maakte indruk. Niet eerder was een spelkarakter op een dergelijke manier te besturen. Bijna alles in de omgeving was voor de speler te beklimmen, terwijl dat in andere games altijd contextueel en veel beperkter was. Geen gebouw of vestiging te hoog, Altaïr kon erop klauteren. Grafisch was de game zijn tijd ver vooruit. Hij benutte de mogelijkheden van de destijds nieuwe spelcomputers PlayStation 3 en Xbox 360 ten volste. De speler bewoog zich voort langs omvangrijke mensenmassa’s in indrukwekkende, groots opgezette steden als Jeruzalem, Acre en Damascus, waarbij iconische gebouwen minutieus waren nagemaakt. Historische steden op een dergelijke schaal en met zoveel detail tot leven wekken in een game was nog nooit eerder gebeurd, maar de Anvil-engine van Ubisoft klaarde de klus (zie alinea hieronder).

Met Assassin’s Creed II en Assassin’s Creed: Brotherhood kwamen de mogelijkheden van de serie echter pas goed uit de verf. De Renaissance in Italië leverde met zijn tot de verbeelding sprekende steden fraaie decors voor het sluipende klimmen en klauteren van de charmante Ezio Auditore Da Firenze. Als oudere Ezio, met grijze baard, mocht hij in Assassin’s Creed Revelations waardig zijn trilogie beëindigen. Rome, Florence, Venetië en Constantinopel kwamen in het ‘Ezio’-drieluik knap tot leven.

Anvil herschrijft geschiedenis

De motor waarop de Assassin’s Creed-games draaien, is sinds jaar en dag Ubisofts eigen Anvil-engine. Hij heeft door de jaren heen flink wat upgrades gekend en is inmiddels omgedoopt van Anvil Next naar Ubisoft Anvil. Van meet af heeft de engine gebruikgemaakt van Autodesks HumanIK-middleware om de handen en voeten van de hoofdpersonages correct te positioneren tijdens het klimmen en klauteren en bij het wegduwen van de menigte in de steden. Daarnaast zijn global Illumination, reflection mapping, volumetrische mist, dynamisch weer en dynamische ‘foliage’ (bladeren, struiken) door de jaren heen voortdurend verbeterd.

Tijdens de ontwikkeling van Unity was physically based rendering (pbr) een belangrijke toevoeging waardoor materialen, objecten en oppervlakken er realistischer uitzagen en beter reageerden op belichting en schaduw. Daarnaast is het aantal in real-time gerenderde niet-speelbare personages (npc’s) opgevoerd tot vele duizenden, waar het er voorheen enkele honderden waren.

In dit filmpje zie je goed welke op de Anvil-engine gebaseerde games er tussen 2007 en 2020 allemaal zijn verschenen bij Ubisoft.

Piraterij, Franse revolutie en een klassieke reboot

Na de eerste vier delen verkende Ubisoft verschillende paden, met wisselend succes. Gamers moesten wennen aan de grote open natuur en de trage opbouw van het verhaal van Assassin’s Creed III, terwijl het piratenavontuur, inclusief naval combat, in Black Flag al snel uitgroeide tot een publiekslieveling. Ondertussen gingen er geluiden op dat de jaarlijkse releases van AC-spellen wellicht wat te veel van het goede waren. Dat weerhield Ubisoft er niet van om in 2014 maar liefst twee Assassin’s Creed-games uit te brengen: Unity en Rogue. De Franse Revolutie stond centraal in Unity. Het spel kende een getroebleerde lancering, met de nodige technische onvolkomenheden die pas na flink wat updates werden rechtgetrokken.

Tegelijkertijd waren de details waarmee de Nôtre Dame was nagebouwd in het spel indrukwekkend. Toen de echte versie in 2019 grotendeels afbrandde, klopte Parijs aan bij de makers van de game. Ubisofts level artist Caroline Miousse heeft meer dan twee jaar gewerkt aan het virtueel bouwen van de beroemde kathedraal voor het spel. Haar 3d-mapping draagt nu dus bij aan het herstelproces van de Nôtre Dame. Na Parijs was het de beurt aan het Victoriaanse Londen tijdens de industriële revolutie, in Assassin’s Creed Syndicate. Daarna kreeg de franchise eindelijk even rust.

Na twee jaar volgde een heuse reboot, met Origins dat zich afspeelt in het oude Egypte. Het spel speelde als een echte actie-rpg, waarbij het achtergrondverhaal van de oorspronkelijke spellen meer en meer naar de achtergrond verdween. Opvolger Odyssey had nauwelijks nog iets met ‘The Creed’ te maken en breidde de serie uit met nog meer rpg-elementen. De laatste game, Assassin’s Creed, Valhalla (die Tweakers beoordeelde met een 9), borduurt voort op de paden die Origins en Odyssey zijn ingeslagen. Eind vorig jaar brak de titel een nieuw record: het was de snelst verkopende AC-game aller tijden.

Ubisoft

Interactieve geschiedenisles met Assassins’ Creed

Inmiddels wordt Assassin’s Creed ook ingezet als lesmateriaal. Zowel Assasin’s Creed Origins als Assassin’s Creed Odyssey kennen een Discovery Tour, een educatieve modus waarin gevechten en missies achterwege blijven en waarin leerlingen of geïnteresseerden in alle rust door het oude Egypte en het mythologische Griekenland kunnen struinen. Zo zijn bij Discovery Tour: Ancient Greece 29 regio’s met honderden informatiepunten te bezoeken, verdeeld over een vijftal hoofdthema’s: architectuur, filosofie, oorlog, dagelijks leven en de Griekse mythologie. Koning Leonidas doet zelfs dienst als gids die gebruikers desgewenst een rondleiding geeft. Ook voor de laatste Assassin’s Creed-game, Valhalla, staat een gratis Discovery Tour als dlc gepland, voor mensen die de game reeds in hun bezit hebben.

Trouwe fans van de franchise

De games blijven kaskrakers. In oktober 2020 waren van alle Assassin’s Creed-games bij elkaar opgeteld 220 miljoen stuks verkocht. Het voorlaatste deel, Odyssey, is meer dan 10 miljoen keer over de toonbank gegaan. De game kent dan ook miljoenen fans die alles wat Assassin’s Creed ademt willen hebben. Ubisoft is, vergelijkbaar met Nintendo, een speluitgever die merchandise ten volste heeft omarmd. Figurines (beeldjes) van de hoofdrolspelers uit Assassin’s Creed die via de Ubisoft Store worden aangeboden, verkopen als zoete broodje, net als kleding, artwork en andere collectibles. Behalve alle beschikbare games biedt de uitgever er unieke collector editions van games aan die niet via reguliere retailers kunnen worden aangeschaft. De vraag ernaar is groot. Zelfs collector editions van 200 tot 300 euro zijn veelal binnen een paar weken uitverkocht.

Het blijft opvallend om te zien dat Ubisoft elke keer zijn meest succesvolle franchise opnieuw weet uit te vinden. Assassin’s Creed is voor Ubisoft wat het MCU is voor Disney. Uiteenlopende historische tijdperken laten zich steeds opnieuw lenen voor nieuwe avonturen vol bekende kopstukken, intriges, gevechten en parkour-gameplay. Daarnaast blijft Ubisoft zijn trouwe fans belonen met Ubisoft Connect Units en breidt het bedrijf zijn franchise voortdurend uit met tal van extra’s waar gamers maar wat graag mee pronken. De Ubisoft Store fungeert inmiddels als kloppend hart voor gamers die fan zijn van alles wat met Assassin’s Creed in het bijzonder en Ubisoft-games in het algemeen heeft te maken.

Wat is volgens jullie de beste Assassin’s Creed? Ben je fan van het eerste uur of ben je inmiddels afgehaakt? Of ben je wellicht pas bij de latere delen ingestapt? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Ubisoft en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (76)

76
75
23
4
0
51
Wijzig sortering
Een van mijn meest favoriete game series door de jaren heen, vooral de laatste jaren nog beter geworden met Odyssey en Valhalla. Kan me nog precies herinneren dat ik Assassins Creed toen op de gamebeurs Gameplay 2007, 23 - 25 Nov Jaarbeurs Utrecht zag en toen al tegen mijn vader zei papa dit gaat iets groots worden. En kijk waar de game series nu staat, een pareltje in de game wereld!
Voor mij was de laatste assassin's creed, unity. Daarna zijn de games volledig vervreemd van de franchise. Het zijn geen assassin's creed games meer. Helaas...

Overigens is de korting niet echt een goede deal. De game is goedkoper te krijgen bij Amazon.nl

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 16:21]

Kun je ook uitleggen wanneer iets wel een assassin's creed game is?
Moeten ze een remake maken van de eerste?
In de eerste paar games was er nog een verhaallijn te vinden door alle games heen, o.a. Abstergo, templars, Assassin's etc. Nu is daar nog weinig van over en is er elke keer een generieke verhaallijn die niks met Assassin's creed te maken heeft. Bij origins was nog het verhaal dat dit zich afspeelde voor de eerste Asssassin's creed, maar de games daarna hebben dat ook al los gelaten. Je hebt geen idee meer waar dit stukje verhaal past in de Assassin's creed tijd.

Daarnaast waren de eerste games vooral gefocust op stealth, alleen dat is nu bijna volledig weg. De setting in de viking tijd leent zich hier ook totaal niet voor, enorm grote mannen die zijn te log om stealth te zijn. Ook door de RPG elementen die er zijn toegevoegd, hierdoor heb je dus niet altijd meer de mogelijkheid om stealth te gebruiken als je dat wilt. Sinds Black flag zijn ze bij Ubisoft ook erg fan geworden van boten, want sinds die tijd moet je ook elke keer overal heen varen en is dit een groot element geworden in de game. Ik zie de toegevoegde waarde totaal niet.

Het is nu gewoon een generieke action adventure game geworden met RPG elementen zonder enige inhoud. Naast dat het acteerwerk enorm slecht is geworden, met slechte accenten die totaal niet overkomen. Dat was bij de eerste paar games wel wat anders.

Dat er dan maar een remake gemaakt moet worden van de eerste vind ik een beetje een dooddoener. Waarom zou dit nodig zijn? Het moet een echte Assassin's creed zijn, met stealth, templars, Abstergo etc.

Maar blijkbaar verkopen de games goed, dus dan blijven ze de games op deze manier maken. Maar plak er dan een andere naam op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 16:21]

Helemaal mee eens, ik mis in de 3 "nieuwe" ook het een beetje het hele verhaal. Het is er wel, maar toch anders..

Wat ik echter het irritanste vind, is het combat systeem. Daar speelde ik AC niet voor. Dat enemies levelen en dat je met elke enemy moet 'urenlang' moet vechten ipv gewoon in 1x uitschakelen -O-
Ik speelde het juist voor het verhaal, de mysteries, de puzzels, het ontdekken etc.. niet om alleen maar bezig te zijn met vechten zoals in elke andere game.

Omdat je al zo lang p.p. bezig bent, plus de steeds groter wordende maps, zorgt ervoor dat ik er al heel snel (na de hoeveelheid tijd die je eerder in een AC stopte) mee klaar ben.. en dan nog niet ver ben gekomen. Daarna wordt het gewoon een 'moetje'.

Dit is persoonlijk natuurlijk :/
Dan heb je in de eerste delen het verhaal waarschijnlijk ook niet goed gevolgd. De strijd tussen de Templars (die het bedrijf Abstergo runnen) en de Assassin's Creed is juist dat de Templars de wereld willen beheersen door middel van de artefacten van de eerdere beschaving (ISU) en de Creed probeert dit te voorkomen. Met de Animus proberen ze te achterhalen waar deze artefacten gebleven zijn zoals de appel, speer of staf en gaan ze terug naar de herinneringen van bepaalde voorouders om zo meer te leren

De laatste trilogie vertelt het verhaal van de hidden ones en hoe hun de assassins creed werden en hoe de order of the ancients de templars werden en kom je meer te weten wat er met de isu is gebeurt. Er zit dus wel degelijk een verhaal in.

Schepen zijn ook een groot deel van de geschiedenis dus het is niet meer dan logisch dat ze dit erin hebben verwerkt al zitten er in Valhalla geen grote zeeslagen als in voorgaande delen.

De ene persoon zegt dat het spel te veel knip en plak is van voorgaande spellen en de andere zegt dat het spel teveel verschilt van zijn voorgangers.

Ik hoop wel dat volgend deel weer meer stealth missies krijgt en misschien als het kan ook weer een soort brotherhood systeem waar je echt assassins kun rekruteren
Ik ben het zeker niet eens met dat stealth in de eerste games sterk aanwezig was, en nu weg zou zijn. Zeker qua mechanics, vind ik stealth vanaf Origins juist veel beter uitgewerkt. In de vorige games was het heel arbitrair afstand houden, en beetje mengen in groep burgers, maar ik miste het echte sluipen. Dat hebben ze juist mooi gedaan in nieuwere games.

Er zijn zeker aspecten van oude games, die wat mij betreft terug kunnen komen (al heeft Valhalla bijvoorbeeld alweer het blending in terug gebracht (op een bankje chillen, doen of je aan het bezemen bent).

Qua serie ben ik het deels met je eens. Maar ik vond vanaf Brotherhood het achterliggende verhaal al een beetje uitgerekt raken, en dat hele Abstergo game development verhaal vond ik ook niet bijster sterk. Dus wat dat betreft, hield het voor mij al op rond Black flag.

Dat gezegd te hebben, heb ik me enorm vermaakt met AC: Origins, Odyssey, en Valhalla. Vooral Origins sprong er qua verhaal erg uit, al vond ik Odyssey op dat gebied inderdaad één van de zwakkere. Maar het speelt lekker weg, en de historische settings zijn prachtig uitgewerkt.
Was dat met assassins creed 3
Want ik was er ook en heb er videos nog van
Nee op die beurs was Assassins creed 1
En hier de backlog van Zero Punctuation waarin hij ze allemaal bespreekt:
https://www.youtube.com/w..._2iARxmU7AQiNs20EsZeynAC_

Deel elf (Valhalla) vindt je hier:
https://www.escapistmagaz...alhalla-zero-punctuation/

Met de geniale quote:
But who the fuck cares. It’s just another point on the line graph. Another shake of the bag full of the same shit.
Dus alsjeblieft Ubisoft, maak nog eens tien keer de zelfde game want de reviews zijn geweldig :+

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 16:21]

Ik denk dat de hoge scores voor valhalla voornamelijk te maken hebben met hoe je een game reviewed. Bekijk je de game afzonderlijk, of bekijk je ze als deel van een serie.

Op zichzelf staand is vrijwel elke game in de AC serie geweldig, en die dikke 9 is ook meer dan verdiend voor Valhalla. Als je ze echter gaat vergelijken met de voorganger is het echter teveel hetzelfde, en ik merk dan ook dat de laatste iteraties bij mij na een aantal uren al sleur beginnen te worden. Dit is mijns insziens een probleem waar alle ubisoft franchises last van hebben.

[Reactie gewijzigd door Magic op 23 juli 2024 16:21]

en ik merk dan ook dat de laatste iteraties bij mij na een aantal uren al sleur beginnen te worden. Dit is mijns insziens een probleem waar alle ubisoft franchises last van hebben.
Zero Punctuation gaat daar ook op in rond deel 8 of 9: Dat is namelijk het moment dat Ubisoft level en xp mechanics aan de franchise toevoegde, om zo de in-game store aantrekkelijker te maken. Hij geeft ook aan dat een nieuwe gamer hier misschien genoegen mee kan nemen, maar dat als Assassin's Creed-veteraan er echt geen fuck aan is.
Mwa, dat is ook maar net hoe je er als reviewer in staat,
De spellen zijn allen niet slecht (qua gameplay, bugs even daar gelaten) als je ze afzonderlijk bekijkt,
Het toevoegen van Level/XP aan een spel hoeft niet nadelig te zijn, maar kan wel zo ervaren worden.

Niet iedereen heeft dat nadelige gevoel, getuige ook de review scores:
https://www.youtube.com/watch/zT7iZWm7LJc
(IGN in dit geval)
Metacritic geeft de laatste 3 delen (origins, odyssey en valhalla) allen een 8 of hoger.

[Reactie gewijzigd door dragoncry op 23 juli 2024 16:21]

Reviews zijn altijd persoonlijk en als consument moet je dus vooral reviewers zoeken die aansluiten bij jouw eigen voorkeuren en achtergrond. Yahtzee is 30+, reviewed videogames al 15 jaar, en hij heeft een lage tolerantie voor bullshit. Hij sluit dus duidelijk aan bij mijn voorkeuren, en hij heeft mij al vaak gewezen op goede games. Andere reviewers en aggregaat nummers zeggen mij dus niets. Ik kan niet weten wat de kwaliteitscriteria zijn van andere reviewers en aggregaat cijfers zijn al helemaal ontdaan van context.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel wat problemen in de game industrie die reviewers in de weg zitten. Ongunstige of kritische partijen krijgen bijvoorbeeld geen toegang tot de games en hardware, waardoor ze hun werk niet kunnen doen. Escapist Magazine kreeg bijvoorbeeld geen Playstation van Sony, en Jim Sterling staat ook al jaren op de zwarte lijst van meerdere partijen. Zero Punctuation is in mijn ogen dus een baken van onafhankelijke kritiek.

Mijn advies aan jou, zoek mensen op die games reviewen waarmee jij het vaak eens bent en volg hun, negeer de grijze media blob.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 16:21]

Ik speel AC al vanaf de eerste maar ik vond Origins juist een zeer fijne game, vooral omdat het weer eens een beetje anders was als al die voorgaande, ik had het juist helemaal gehad met de manier van spelen hoe het was....
Helaas vind ik bij één afzonderlijk deel al dat er zoveel repetitief is na een paar uur. De map is onderverdeeld in allemaal deeltjes waarin je ongeveer hetzelfde moet doen (hoog punt beklimmen,submissie, etc.) en daar doorheen loopt het hoofdverhaal. FarCry overigens idem. Kijk je dan naar de serie, elke nieuwe Assassins Creed brengt een nieuwe map en een nieuwe graphics layer en dan de laatste delen zijn zo uitgerekt, het voelt dan als werk.
Ik denk ook dat dit afhangt van hoe grote geschiedenis nerd je bent. Zelf vond ik Odyssey een geweldige game met veel knipoogjes naar historische events, maar als 'doorsnee' speler merk je die misschien niet en is de game soms wat langdradig.

Persoonlijk vind ik het goed dat ze zich richten op een bepaalde doelgroep en niet alleen kijken naar wat de massa wil. Als je dat doet krijg je weer een heel generieke game die nog meer hetzelfde is als de rest. Je kan helaas nooit iedereen tevreden stellen.
helemaal mee eens, dat het allemaal hetzelfde is, is toch ook logisch
elk jaar komt er ook weer een nieuwe fifa uit, is toch ook allemaal hetzelfde?
en toch vinden vele mensen dat van niet.

Elke AC komt er een nieuwe wereld, her ingericht in een ander tijdperk, andere kostuums, andere wapens, andere gebouwen andere sfeer, andere dialecten. Dit maakt AC games geweldig, dat er wel is waar minder assassin gameplay inzit en dat je meer opties krijgt om een missie te spelen en af te ronden is een keuze maar maakt de game niet minder goed. Alleen dat de game veel al tegenwoordig een enorme tijd nodig heeft aan extra side-missies om betere gear te verkrijgen of skill set, waardoor je dus veel herhaling krijgt, dan begint erbij mij ook irritaties te komen en verveling.
Anoniem: 390145 @Magic12 februari 2021 10:53
Ook als losstaande game zou ik deze nooit een 9 geven. De AC games zijn vooral sinds Origins meer een bezigheidstherapie geworden. De werelden zijn te groot geworden en worden volgekwakt met activiteiten die je afleiden van het verhaal. Je raakt daardoor zo ver verwijderd van het verhaal dat je na een tijdje het niet meer volgt. En het is ook niet optioneel om de activiteiten te doen door het levelen tegenwoordig.

Zelfs als losstaande game zou ik nu al niet meer kunnen vertellen waar het verhaal in Valhalla om draait, en ik heb het spel een maand geleden uitgespeeld. Nu speel ik ze allemaal omdat ik ze vermakelijk vind en het is weer iets om te doen. Als ik kijk naar soortgelijke open wereld games zoals Horizon en Spiderman kan ik daar nu nog vertellen wat het verhaal om draaide.
Ik heb ook een haat-liefde verhouding met AC zoals Yahtzee. Sommige waren écht heel leuk (Black Flag), anderen echt heel meh (Valhalla). Ik kwam heel moeilijk door Origins en Oddysey, naar mijn mening één van de betere van allen, heb ik ook niet uit kunnen spelen. Het is teveel van hetzelfde na x uur, terwijl Oddysey's wereld vele malen intrigerender is dan Engeland, inclusief de geschiedenis. Yahtzee omschrijft Valhalla dan ook geweldig. De constante retcon met niet alleen de voorgaande series (hier heb je een hidden blade), maar ook de setting van Valhalla zelf: we zijn Vikings: "Arggh" maar oh wee als je onschuldigen deert, want op een of andere manier komt dat niet overeen met de politiek correcte weergave die ... ja, wie eigenlijk, je voorschrijft om je aan te houden. Want die lollig gebrachte 'geschiedenis als speeltuin' omvat toch echt pure wreedheid. Die je alleen ziet als het het verhaal of gameplay helpt. Hell(heim), ze schuwen bepaalde executies niet, maar een monnik prikken mag niet hoor. Ik gewoon hem er gewoon in: Ludonarrative Dissonance. There, I said it.
Gameplaytechnisch is Valhalla wat mij betreft iets meer meegegaan met de trend van Jedi: Fallen Order, of de Souls-serie, wat niet per se een goed ding is. Wat de reacties al zeggen: het ligt aan de reviewer. Jurian is erg tevreden over de combat, ik vind het vooral vervelend traag en oppervlakkig. Het craften en verzamelen van items/wapens is niets meer dan een linear levelsysteem (je kan niet upgraden voordat je in hoger leveled gebied betere goederen kan krijgen) en het looten levert nooit iets op wat je het gevoel geeft er beter van te worden. Ja, skills. maar dat is in de eerst 10 uur voor een groot deel al compleet. Uiteindelijk besef je dat je dit truukje moet gaan doen met alle gebieden, en dan begint de sleur. Want heel eerlijk: voor een veelbesproken historisch volk zijn de Vikingen in AC ontzettend saai. Waar voorgaande games soms nog best goed werk leverden om kleur te geven aan een bepaalde groep mensen in een bepaald tijdperk, zijn de Vikingen in Valhalla voorspelbaar (plunderen! alles hakken!) en simpel (wraak, uitbreiden, waarrrhgg). Dan is een kleurrijke gebalanceerde geschiedenis alles wat rest: die speeltuin waar ze het hierboven over hebben. Daar had zoveel meer in kunnen zitten. Maar ook hier kleurt het verhaal flets, zoals Engeland in die tijd. Ik twijfel: was dat nu écht zo, of missen we hier geschiedgetrouwe inbeelding?

En dan nog de spreekwoordelijke olifant in de kamer: Ik herinner me nog het mysterie van Desmond in AC 1 en 2. Dat ik minutenlang geïntrigeerd zijn bekladde kamermuur in het Abstergo-gebouw zat te bekijken. Wat hij zag, wat de Animus bleed hem vertelde, wat het moest betekenen over alle tijden van de wereldgeschiedenis. Dat ik oprecht benieuwd was naar wat de volgende AC's zouden vertellen... En dat het me nu geen zier meer interesseert. Ergens zijn ze me kwijtgeraakt. Ik mis het mysterie. Ik mis de verfijndheid om zélf uit te vogelen wat iets betekend in the greater scheme of things in plaats van het zo mainstream mogelijk te presenteren. Over het algemeen werden de (geforceerde) non-Animus momenten vaak gezien als een saaie intermezzo waar we zo gauw mogelijk doorheen willen. Bij Valhalla, ben ik geneigd te zeggen dat het andersom is. En dat is niet per se een goed ding, omdat het mysterie nog steeds mist.

[Reactie gewijzigd door Mday op 23 juli 2024 16:21]

Odyssey, en daarvoor origins als basis. Je zou het niet meer kunnen noemen als de klassieke AC (gezegd met altair of ezio), maar maakt voor mij met name de gameplay leuker. Je kon zelf je eigen playstyle kiezen. Of stealth iedereen uitschakelen (wat mijn favoriet is) of met bruut geweld kampen binnen stormen en iedereen uitmoorden (wat wel een stuk lastiger gaat worden op den duur).

Al om al, ik heb intens genoten met een icoon als Ezio (rome blijft altijd in mijn hart), maar met de komst van een simpele crouch, kon je toch weer wat meer naar mij inzicht :).
Voor mij is deel 1 nog altijd de beste. Dat was zo’n vooruitstrevende game. Het voelde ook heel volwassen aan. Iets wat ze in de games erna verloren zijn in mijn ogen. Het moest steeds epischer worden, waardoor het meer een Hollywood spectakel werd. Van mij mogen ze weer terug naar de basis, maar dat zie ik niet meer gebeuren. Logisch ook als je naar de verkoop cijfers kijkt. Blijft een leuke game om te spelen overigens. Hopelijk binnenkort met Amsterdam als setting.
Geweldige games, ik vind het jammer dat ze de animus en de moderne wereld op de achtergrond hebben geschoven.

Edit:
Ik vroeg mij even af waarom ik Valhalla nog niet gespeeld had, maar dat komt omdat het niet op Steam staat. Weet iemand of dit tijdelijk zo is of dat het nooit voor Steam uitkomt?

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 23 juli 2024 16:21]

Epic en Uplay meen ik als enige.
Ja deel 1 was al mind blowing. Wordt gezegd dat het te repeterend was. Zelf geen last van gehad. Vond ze allemaal heel goed met Black Flag en Roque als toppers (beide zowel op ps3 als ps4 uitgespeeld incl Adewele DLC). Moet Odessey (ultimate gekocht) en Valhalla (nog niet gekocht) nog doen. Kijk erg naar uit maar nog veel andere games te doen. Hoop dat ze nog lang doorgaan met deze serie.
Black Flag was heel cool. Tot het punt waarop je zo overpowered was dat ik in mijn eentje meerdere grote vijandelijke schepen aan kon. Maar goed, dat was dan ook mijn streven. Lekker upgraden om sterker te worden. Ik heb er van genoten.
Inmiddels wordt Assassin’s Creed ook ingezet als lesmateriaal
Is hier ook een bron voor? Dat je iets kunt leren ergens van betekent niet dat het lesmateriaal is. Dus tenzij er een bron is waar we kunnen zien dat AC op scholen / in lessen gebruikt wordt ter ondersteuning, is het geen lesmateriaal.
Ik ken toevallig een geschiedenis leraar die dit wel eens doet, maar meer op eigen initiatief. Geen echte bron, maar het gebeurd dus wel.
Dat is wel heel erg tof. Zo zou ik het ook gebruiken : )
Ze hebben toch die Discovery tours ontwikkeld samen met onderzoekers en scholen?
Er zijn genoeg voorbeelden waar de Discovery Tour van Assassin's Creed wordt ingezet in het klaslokaal. Ubisoft heeft vorig jaar ook een lespakket gemaakt die je kunt downloaden.
HEEL gaaf! Die had ik gemist. Bedankt voor het delen : )
Ik ben fan van(af) de allereerste Assassin's Creed, vooral ook door de historische setting. Zeker in het begin was het fantastisch om door Jeruzalem, Florence of een andere historische stad te klimmen en klauteren, en naast het verhaal te genieten van het uitzicht.
AC1 was nog redelijk strikt, maar AC2 was in mijn beleving heel wat vrijer en daarom waarschijnlijk mijn favoriet. AC3 ben ik verschillende keren begonnen, maar heb ik nooit helemaal uitgespeeld. De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog in combinatie met de heel open wereld vond ik een lastige combinatie. Pas afgelopen jaar ben ik daarmee verder gegaan.
Hoewel Black Flag blijkbaar een groot succes is, ben ik daarmee een tijd afgehaakt. Ik heb het een paar jaar later in de uitverkoop gekocht, maar het vechten met/op boten is niet mijn ding.
Toen ik vorig jaar wat monitoren in een computerwinkel zag met daarin gameplay beelden van AC Odyssey, moest ik die hebben. De Griekse wereld heeft me altijd enorm aangesproken, en de beelden zijn echt fantastisch mooi. Inmiddels ben ik daar al ruim 100 uur in aan het ronddwalen, en hik ik een beetje op twee gedachten: als losstaand (RPG) spel is het fantastisch, maar ik vind het jammer dat de link met heden en het gevecht tussen de Creed en de Templars bijna helemaal is losgelaten.
Odyssey heeft er wel voor gezorgd dat ik Origins ook gekocht heb; ik ben van plan die na Odyssey te spelen ook al ben ik bang dat ik de Egyptische wereld minder interessant vind dan de Griekse.
Vanwege een almaar groeiende backlog heb ik Valhalla nog niet goed bekeken, maar dat lijkt een voortzetting die ze met Black Flag zijn ingezet. Dat wordt dus waarschijnlijk ook een titel die ik over een (paar) jaar in de uitverkoop ga halen.
In Black Flag is de hedendaagse setting ontzettend goed uitgewerkt.
Origins en Valhalla zijn uitstekend; ook de DLC's van Origins en Odyssey.
Vraag: Zijn AC fans dat ook van Watchdogs? If so: 1 en 2 zijn fantastisch, Legion niet bepaald.
Ik heb Watchdogs 1 en 2 wel gekocht, maar door de toch al grote backlog ben ik met beide niet zo ver gekomen. Wel leuk om te spelen, maar niet te vergelijken met AC wat mij betreft.
Het eerste deel greep mij ook enorm door de pracht van de omgevingen en de historisch interessante settings. Ik verzamel de games wel, maar ik speel ze eigenlijk niet. Vandaar dat ik ze altijd uit de budgetbak pluk na een tijdje.
Games die ik sinds deel één, terug in 2007, altijd met veel plezier heb gespeeld, tot de reboot/Origins. Sinds Origins kan de serie mij niet meer bekoren en ben ik gestopt met Assassin's Creed. Odyssey en Valhalla zijn dan ook de enige mainline entries die ik niet gespeeld heb en ook niet van plan ben om te kopen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 16:21]

Als AC me iets geleerd heeft is dat in de gehele geschiedenis van de mensheid, geen enkele waterput waar dan ook water bevatte :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.