Advertorial

Door Tweakers Partners

KVK’s GegevensLeveringsPlatform: het Handelsregister krijgt een nieuwe motor

12-01-2021 • 08:00

78

kvk - Marcel

KVK werkt aan een schaalbaar fundament waarmee het straks mogelijk is gegevens uit het Handelsregister sneller en beter te ontsluiten. Dit moet gebeuren met een tweede, gesynchroniseerde database die draait op de Docker-Rancher stack met een NoSQL-databaseopslag. Een flinke uitdaging, waarbij 2021 in het teken zal staan van de eerste livegang.

Gegevens van bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties worden in het Handelsregister door KVK op een juridisch juiste manier opgeslagen. Begrijpelijk, maar de transactionele, objectgeoriënteerde wijze van opslaan maakt het de organisatie lastig gegevens snel uit te leveren, onder meer via API’s voor intern en extern gebruik. IT-architect Marcel van den Brink schetst de uitdaging. “Er is ons veel aan gelegen dat elke transactie goed wordt opgeslagen, waarbij telkens veel informatie wordt opgehaald om te beoordelen of wijzigingen voldoen aan wet- en regelgeving. Maar doordat je steeds het hele object met alle verwante informatie, waaronder de historie, ophaalt, ontstaan er knelpunten als het gaat om performance.”

Scheiding van modellen

Met het GegevensLeveringsPlatform (GLP) heeft KVK nu een technische oplossing ontwikkeld die gebaseerd is op Docker, Kubernetes, Kafka en een NoSQL-databaseopslag (MongoDB, Cassandra) waarbij vervangbaarheid van de componenten een uitgangspunt is. Ontwikkelaars zitten hierdoor niet vast aan één techniek. GLP scheidt het transactionele model van een lees-model volgens het CQRS-concept (Command Query Responsibility Segregation) waarbij KVK de informatie uit onder meer juridische overwegingen zo volledig mogelijk opslaat in de bestaande database en voldoet aan de behoefte van klanten die gegevens nodig hebben voor hun processen. Marcel: “Denk hierbij aan de vele gemeentes, banken, verzekeraars, leasemaatschappijen die vanuit wetgeving moeten weten met wie ze zaken doen en dit ieder jaar met een check-up moeten controleren.”

“Het huidige handelsregister is een traditionele multitierapplicatie, met een applicatielaag en een relationele database als opslagmedium”, zegt Marcel. “Dat model was tien, vijftien jaar geleden heel populair, maar de relationele database blijft de bottleneck. Je kunt de applicatielaag wel schalen, maar de database blijft in de huidige opzet een single node. Daarnaast is het probleem dat er een objectenmodel opgehaald wordt door de softwarelaag en de database zonder de softwarelaag niet leesbaar is. De combinatie van applicatielaag, objectenmodel en relationele database is niet schaalbaar”.

Containeromgeving

De oplossing lag in de al door KVK gebruikte private cloudomgeving, gebaseerd op Docker met Rancher en Kubernetes. Een volledige self-service containeromgeving waarin ontwikkelteams hun eigen deployments en scaling kunnen uitvoeren. Marcel: “Daarnaast zochten we naar een oplossing voor opslag waarbij we deze als component konden gebruiken. We zijn nu veel API’s aan het bouwen die werken met JSON wat in veel NoSQL-databases gebruikt wordt. Als je dan kijkt naar waar veel marktpartijen mee bezig zijn, kwam MongoDB al snel naar boven. Schaalbaar aan alle kanten, met volop mogelijkheden om loads over servers te verdelen. Maar we hebben ook Cassandra en andere NoSQL- databases opgenomen in onze plannen, omdat we daarmee o.a. hiërarchische relaties tussen bedrijven nog beter kunnen opslaan.”

Door in bouwblokken te gaan denken in de opslaglaag, met als basis een schaalbare infrastructuur met Docker en Kubernetes, wordt het mogelijk steeds de juiste technologie te gebruiken. “Daarnaast hadden we nog een omgeving nodig voor het publiceren van events bij het opslaan van gegevens in het Handelsregister. Dan kun je kiezen voor publish & subscribe-patronen waarbij je messagequeuing-oplossingen gaat gebruiken, of een streaming-oplossing zoals Kafka dat aanbiedt. Ook daar wilden we flexibel in zijn. We zijn uiteindelijk verder gegaan met Kafka.”

Rest-endpoints blijven onveranderd

Voor het ontsluiten van de data is een queryhandler nodig. “Deze hebben wij nu gebouwd op basis van het relationele, objectgeoriënteerde model. Het API-contract dat straks op het GLP draait is hetzelfde als het API-contract dat nu op het relationele model is gebouwd. Gebruikers, intern of extern, gaan hierdoor niks merken van de invoering van het platform, behalve een veel betere performance dan zij gewend waren.” Bij de keuze voor de architectuur en componenten ging KVK overigens zeker niet over één nacht ijs, merkt Marcel op. “De validatie hebben we laten uitvoeren door een erkende externe partij om te kijken of de gekozen architectuur bij andere organisaties gebruikt wordt voor het oplossen van het probleem dat wij hebben. Het betreft inderdaad veel gebruikte technologie, het is dus zeker een goed doordachte oplossingsrichting geweest.”

Er waren verschillende uitdagingen bij het bouwen van de oplossing. “Een daarvan was hoe wij het juiste moment moesten kiezen om de mutatie af te vangen”, vertelt Marcel. “Een mogelijkheid daarvoor was om direct ‘in te prikken’ op de database zelf, bijvoorbeeld met Change Data Capture, waarmee je low-level met bepaalde plugins heel snel data kunt ontsluiten met Kafka als event datastream. Alleen is het Handelsregister een monoliet met meer dan 160 tabellen die betrokken zijn bij het opslaan van gegevens, met daarbovenop een historieprotocol waarin we in verschillende tijdslijnen acties moeten kunnen reconstrueren. Die combinatie maakt het zo complex dat je data niet zomaar low-level kunt ontsluiten. Daarom zijn we naar een andere optie gegaan: inprikken op de applicatielaag van het Handelsregister. De aanpassingen hiervoor hebben we netjes geïsoleerd in de codebase in aparte modules. De rest van de Handelsregister-codebase wordt door een ander team beheerd, in de CI/CD-pipeline zijn er goede afspraken gemaakt zodat wijzigingen elkaar niet in de weg zitten.”

Steeds meer oplossingen voor persistency

Een andere uitdaging lag op het gebied van infrastructuur. “Kubernetes met Rancher is vooral gemaakt voor stateless applicaties die geen persistent opslag nodig hebben en waarop je heel gemakkelijk pods kunt spinnen.” De afgelopen jaren hebben verschillende makers van oplossingen, zoals Kafka, MongoDB en Cassandra hiervoor standaardcomponenten ontwikkeld die helpen met het beheer van zulke oplossingen in containerised omgevingen. “We hebben een aantal van deze operators, voor onder meer Kafka en MongoDB, geprobeerd om testen of we de juiste keuzes hebben gemaakt. Dat is gelukt, we hebben nu applicaties die in een Kubernetes-landschap draaien en die met persistent data om kunnen gaan.”

De verdere doorontwikkeling van het GLP is gebaseerd op een microservices-architectuur, waarbij de gelaagdheid in de architectuur en het opdelen in componenten het uitgangspunt is. “We hebben de les wel geleerd van die grote monolieten, niet alleen als KVK maar volgens mij wel in het hele IT-landschap”, zegt Marcel. “Wij gaan uit van de clean-architectuurprincipes van Robert C. Martin, die onder meer staan op zijn Agile Manifesto.”

Eat your own dogfood

Ondertussen groeit het aantal interne en externe API-bevragingen van het Handelsregister ieder jaar sterk. De verwachting van KVK is dat als het de drempel hiervoor verlaagt, dit door kan groeien naar honderden miljoenen bevragingen op jaarbasis. Met een robuust en schaalbaar fundament moet dit mogelijk zijn. Marcel: “Begin 2021 starten we echt met het live zetten van een eerste resource, zoals we dat noemen. In eerste instantie gebruiken we het alleen intern voordat we het extern ook beschikbaar gaan stellen. Dit is deels vanuit het principe van ‘eat your own dogfood’, maar ook omdat andere teams hiervoor ruimte moeten vinden op hun ontwikkelkalender. Onze verwachting is dat dit in het tweede halfjaar van 2021 kan gebeuren.” Vanaf dat moment kan het snel gaan met het GLP, zegt Marcel. “Wij leveren Rest-endpoints, die applicatie-agnostisch zijn en die wij niet gaan veranderen. Alleen onder de motorkap zetten we een volledig andere architectuur waardoor onze afnemers er niks van merken.”

Het belang van de gegevens in het Handelsregister staat voorop, benadrukt Marcel. “De buitenwereld vertrouwt daarop. Als je twee databases aan het maken bent, moeten die wel zodanig gesynchroniseerd zijn dat we honderd procent zeker weten dat het dezelfde gegevens zijn. Daar moeten we scherp op zijn en dat is waarom we deze reis stap voor stap uitvoeren.” Ondernemingen en andere rechtspersonen in het register zullen straks profijt hebben van deze reis, denkt hij. “We willen het register straks een stuk toegankelijker maken zodat zij hun gegevens goed kunnen inzien. Een idee daarbij is dat zij sommige dingen die nu heel omslachtig zijn, zoals het uitwisselen van informatie met andere partijen, straks ook makkelijker kunnen regelen. Maar daarvoor hebben we wel een goede, echt schaalbare basis nodig. Dat is waar we nu hard aan werken.”

Hoge ambities, de focus op digitalisering, het interessante werkveld tussen privaat en publiek en de prettige werksfeer met behulpzame collega's maken KVK uniek als werkgever. Wil je meer weten waar je in deze organisatie als developer aan werkt? Bekijk dan ook de actuele vacatures.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij KVK en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (78)

78
76
42
9
1
22
Wijzig sortering
Dan ook nog maar een ontopic reactie:
Maar we hebben ook Cassandra en andere NoSQL databases opgenomen in onze plannen, omdat we daarmee o.a. hiërarchische relaties tussen bedrijven nog beter kunnen opslaan.”
Dit is toch juist waarom je een relationele database zou willen gebruiken. Het is een leuke advertorial maar leg eens uit waarom er nu precies voor NoSQL gekozen is. Volgens mij is de data van de KvK relationeel én veranderd niet zo vaak mbt de velden die je op wilt slaan. Wat is daarom het grote voordeel waarvoor er voor NoSQL gekozen is?
Goede vraag. Vanuit data-engineering oogpunt roept het artikel bij mij wel meer vragen op (MongoDB!). Ik vrees 1. dat de auteur niet zal antwoorden omdat dat ik dat bij deze advertenties op Tweakers nog niet eerder gezien heb, en 2. je reactie tussen al het (terechte!) gebash op de KVK als schurkachtige privacy-schender ondergesneeuwd is.
Deze keuzes zijn 100% gemaakt om de KvK als nog relevant te laten overkomen. De vraag wat wij aan de KvK eigenlijk nog hebben lijkt vandaag de dag meer ter sprake te komen dan ooit. De KvK probeert dat vraagstuk te beantwoorden door als een soort geavanceerd hip dataverwerker over te komen waar wij heel veel aan hebben. In realiteit zijn ze gewoon een ouderwets adressenbestand, met gedeponeerde jaarstukken. Er is helemaal geen reden om geavanceerd te doen en ze vullen daar ook helemaal geen behoefte mee in. Laten we eerlijk wezen, wie van jullie hier heeft nou afgelopen paar jaar nog behoefte gehad aan enige dienstverlening die de KvK nog bied, anders dan beetje bij de concurrent de jaarstukken in te zien?
Inderdaad! Het klinkt nu alsof er voor NoSQL is gekozen omdat dat hip is / was. De technische argumentatie mist.
Ondernemingen en andere rechtspersonen in het register zullen straks profijt hebben van deze reis, denkt hij. “We willen het register straks een stuk toegankelijker maken zodat zij hun gegevens goed kunnen inzien. Een idee daarbij is dat zij sommige dingen die nu heel omslachtig zijn, zoals het uitwisselen van informatie met andere partijen, straks ook makkelijker kunnen regelen. Maar daarvoor hebben we wel een goede, echt schaalbare basis nodig. Dat is waar we nu hard aan werken.”
Komt er dan ook een manier waarmee je kan voorkomen dat de KVK je nummer verkoopt aan callcenters? Ik word minimaal 8x per werk gebeld door bedrijven die schijt hebben aan het bmn-register en de gegevens uit het KVK-register trekken :(
Ik denk dat het alleen maar erger wordt. Wat een drama is die club. Het is dat ik wettelijk gezien, bij ze ingeschreven moet staan, maar ik heb ze echt nergens voor nodig. Wat je ook doet, je kunt je niet beschermen tegen deze onzin. Een nieuw telefoonnummer nemen, en niet aan de KvK doorgeven? Dan ben ik in overtreding.
Ze zouden deze rare schakel uit de ondernemingsketen moeten verwijderen.
€1 simkaart kopen bij de HEMA en dat nummer gebruiken bij inschrijving. Bij andere organisaties die je telefoonnummer niet misbruiken kun je wel je echte telefoonnummer opgeven.

Op mijn KVK burner telefoon word ik tientallen keren per jaar gebeld. Af en toe neem ik op, tot nu toe nog geen enkele legitieme beller gehad.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 23 juli 2024 03:20]

Dat geloof ik graag. Je pikt ze er zo uit die jouw gegevens via de KvK gekregen hebben. Vorige week weer zo iemand. Een personal assistant van "iemand zonder naam" die graag wilde weten of ze mij met creditcard kunnen betalen. Dat in bijna onverstaanbaar gebrekkig Nederlands. Misschien is het interessanter, om eerst te weten, of ik wel de diensten kan leveren, waarvoor je wilt betalen. :P
De KvK doet gewoon zaken met criminelen.

Maar om nu met 2 telefoons rond te gaan lopen......
Ze kunnen beter de KvK eens goed aanpakken.
Mijn KVK telefoon staat meestal uit. Het nummer heb ik vrijwel nooit nodig.

De enige uitzondering is Apple geweest waarbij ze perse wilden bellen naar het bij de KVK ingeschreven telefoonnummer.

Bij de Belastingdienst en dergelijken kun je een ander telefoonnummer opgeven dan bij de KVK geregistreerd staat.

Verder ben ik het met je eens dat dit nooit nodig had moeten zijn.
Misschien ga ik het toch maar eens proberen. Dank voor de tip

Edit: Zojuist de tip van Rino uitgevoerd

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 23 juli 2024 03:20]

Dat is mosterd na de maaltijd. Als je een bedrijf wil opzetten dan doe je dat met de intentie dat de kvk ook hulp kan bieden met nieuwe klanten bijvoorbeeld of dat ze je kunnen bereiken als er iets is. En je staat in het kvk register zodat mensen je kunnen checken en bereiken als dat moet. Als je dan een tijdelijk nummer op geeft dan geeft dat toch geen goed gevoel.

En het nummer achteraf wijzigen heeft totaal geen zin, er gaan gewoon databases rond op internet met oude gegevens.
Met die naïeve intentie start je inderdaad je eerst bedrijf. Maar wanneer je je tweede bedrijf opzet of een B.V. opricht dan weet je wel beter en verstrek je niet je persoonlijke telefoonnummer.

Klanten kunnen mijn contactgegevens gewoon op mijn website vinden of in mijn e-mailhandtekening. Die gaan helemaal niet naar de website van de kvk voor mijn contactgegevens. Die gaan naar mijn website voor mijn contactgegevens. En als ze wel naar de kvk gaan dan vinden ze alsnog mijn website, en vervolgens ook direct mijn contactgegevens.
Een BV oprichten, misschien wel.. Maar er gaan gewoon databases rond met oude info. Je wordt dus nog steeds gebeld.

En een beetje slimme gast kan zo de kvk register scrapen en zo de urls weer scrapen op telefoon nummer en emailadres.
Bedrijf in een ander land binnen de EU inschrijven.
Dat zal niet snel gaan gebeuren omdat de KvK steeds meer als de basisregistratie voor overheidsinstanties gebruikt moet worden, zie ook https://www.kvk.nl/inform...delsregister-en-overheid/

De informatie in de KvK is daarbij nu al leidend voor a-bestuursorganen. Met de gedachte dat een onderneming zich maar een keer inschrijft, zijn mutaties bijwerkt bij de KvK en de gehele overheid dit direct kan zien en kan verwerken in de desbetreffende eigen systemen.
In overtreding volgens wie? Ik heb nooit een telefoonnummer doorgegeven bij oprichting van mijn bedrijf. De KVK stuurde toen een dreigbrief dat het verplicht zou zijn volgens de handelsregisterwet, maar nergens is daar iets over te vinden. Ik heb daar niet meer op gereageerd en dat is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden.
Verkoopt het KvK gegevens.... of Bevragen marketing bedrijven de database...
gewoon select * from .... ;
Iedereen mag KvK bevragen (particulieren die op zoek zijn naar de eigenaar ivm. garantie of aansprakelijkheid, juristen, etc. etc. ) die moeten aan adres, telefoon en andere contact informatie kunnen komen.
Voor elke bevraging is een afdracht verplicht behalve een maal per jaar een vraag over de eigen gegevens.
Ook de jaarcijfers moeten er terecht komen en opgevraagd kunnen worden. (bv. om te bepalen of en hoeveel krediet er verstrekt kan worden).

Als een Marketing bedrijf meer geld overhoud aan het uitvragen van KvK gegevens dan dat het moet betalen is het de moeite waard en zal het gedaan worden.
Niet de KvK maar de marketing bedrijven moeten in toom gehouden worden.

BTW, de KvK is geen nieuwe uitvinding, ze zijn al zo oud als de V.O.C....., feitelijk is het een restant van de V.O.C.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 03:20]

Marketingbedrijven betalen voor de bevragingen. Dus ja ze verkopen het. Ik ben niet de enige met deze klacht. Daar zou best iets aan gedaan kunnen worden om het te ontmoedigen vanuit de KVK zodat niet iedere kersverse ondernemer helemaal gek wordt gebeld door telemarketeers. Ze zouden bijv met een zwarte lijst van de echte ***bedrijven kunnen werken, of degene die ze misschien gebruiken fors uitbreiden.
De ontmoediging zou kunnen zijn dat bij elke 100 antwoorden aan een bevrager de prijs verdubbeld. niet per vraag, maar lopend totaal / jaar.
Dan wordt het al snel onbetaalbaar voor bulk bevragingen.
Maar blijft het redelijk voor de meeste "mensen".
Blijft het nog een beetje een issue voor bevragingen vanuit deurwaarders en andere juridisch bevragingen.

Of gewoon marketing verbieden, niet door KvK maar door marketing bedrijven incl. FB & Google.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 03:20]

Probeer eens op te zoeken naar 'Het recht van verzet' > https://www.consuwijzer.n...er-bellen-zo-regelt-u-het

Noteer tijdens het gesprek de naam, bedrijfsnaam en zeg in het gesprek dat je wilt gebruik maken van het recht van verzet.
Als zzp'er schijnt het bel-me-niet-register van toepassing te zijn. Ook kan je een zogeheten 'NMI'-indicator bij de KVK aanvragen (Non-Mailing-Indicator). Helaas houdt men zich daar niet aan, zowel call centers als grotere "gerenommeerde" partijen als Ziggo Zakelijk negeren deze.

Tijdens een gesprek kan je aangeven dat je aanspraak wilt doen op "recht van verzet". Mijn ervaring is dat dan de helft vd tijd gewoon wordt opgehangen.. Ook wordt "recht van verzet" niet juist toegepast, dit heb ik bijvoorbeeld meermaals bij Ziggo aangegeven, ik blijf echter rechtstreeks door Ziggo Zakelijk gebeld worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84997 op 23 juli 2024 03:20]

Het Bel-Me-Niet register beschermd een ZZP-er alleen van business-to-consumer verkooppraktijken. Business-to-business valt daar niet onder.
B2C gebeurd volgens mij nog maar vrij weinig en het bmn register is niet gericht op B2B, want je mag als bedrijf altijd ongevraagd een ander bedrijf benaderen.
Anoniem: 84997 @batjes12 januari 2021 13:20
Toelichtingspagina van de ACM zegt niks over uitzonderingen voor B2B, https://www.acm.nl/nl/ond...ster-ook-voor-ondernemers

Maar geen idee of dat leidend is.
Ze hangen inderdaad gewoon op. Sinds ik een eenmanszaak ben is het aantal geblokkeerde nummers gegroeid van 0 naar 121.....
Alleen voor consumenten. Zakelijk kun je daar geen aanspraak op maken, en als ze het nummer bellen wat jij hebt achter gelaten bij de KVK, dan is het zakelijk.
Het bel-me-niet register is voor consumenten en bedrijven die geen rechtspersoon zijn. Dus ook als eenmanszaak ben je gewoon beschermd. Als BV dus niet maar dat is nog wel begrijpelijk. Maar als kleine ondernemer kun je er wel degelijk wat aan doen. Maar ik denk dat veel eenpitters niet geloven dat ze er iets aan kunnen doen, of dat deze twee dingen werken:

1) Bij de KvK de non mailing indicator laten activeren
2) Het 06 nummer bij het bel-me-niet register aanmelden.

Als je tig telefoontjes per jaar krijgt, dan zou je eerst even moeten controleren of je echt goed in deze twee registers bent opgenomen. Als dat echt goed is geregeld, dan kun je iedereen die belt meteen melden dat ze in overtreding zijn en dat je niet meer gebeld wilt worden. Na een jaar ofzo neemt het af.

Ik krijg de afgelopen jaren gemiddeld 1x per jaar een ongewenst telefoontje. Het gaat dan om aanbiedingen voor grote bedrijven, dus dan zijn ze gewoon vergeten de eenmanszaken er uit te halen. Maar aanbiedingen van zakelijke energie en telefonie krijg ik echt al jaren niet meer. Die halen mij dus uit hun lijst voor ze gaan bellen. Dus ik geloof wel dat het werkt.

Is het irritant dat je een lange adem, moet hebben? Ja. Maar die twee acties kosten 5 minuten en dat is qua tijd wel handiger dan blijven geloven dat het geen zin heeft en je blijven irriteren...
De bedrijven die zich eraan houden worden idd tegengehouden door bel-me-niet.
Helaas zijn er ook nog een heleboel louche bedrijven die schijt hebben aan het register en de non-mail-indicator. Ik heb 3 jaar geleden het telefoonnummer uit KvK database laten halen, ik word nu vnml gebeld door "adviesbureau's" die zakelijke stroom op mijn huisadres willen leveren of mijn internet bij KPN onder willen brengen. Die werken dus met een KvK dump van een paar jaar terug die ze illegaal ergens hebben opgekocht, logisch dat die schijt hebben aan het bel-me-niet register.
Als je tig telefoontjes per jaar krijgt, dan zou je eerst even moeten controleren of je echt goed in deze twee registers bent opgenomen. Als dat echt goed is geregeld, dan kun je iedereen die belt meteen melden dat ze in overtreding zijn en dat je niet meer gebeld wilt worden. Na een jaar ofzo neemt het af.
Ik sta in beide goed ingeschreven, maar ben nu net een jaar bezig. Ik heb in oktober mijn nr bij de kvk gewijzigd in een prepaid nummer dat ik via e-sim heb geactiveerd (ja deze staat altijd aan). Die komen dus nog af en toe binnen, maar zijn makkelijk te blokkeren. Nu neemt het pas echt af.

Het is gewoonweg niet normaal dat dit soort praktijken er maar bij horen..

[Reactie gewijzigd door Banix op 23 juli 2024 03:20]

Dan krijgen ze heel veel haast om je op te hangen... en nee hoor, in de computer staat dat dit de eerste keer is dat ze je bellen. Uitdraai van gegevens? Snel doorschakelen naar het bel me niet register
Bij mij werkt de combinatie van een nep nummer bij de KVK, alle onbekende nummers blokkeren en mijn Samsung telefoon kan automatisch nummers blokkeren die gemarkeerd zijn als telemarketers of andere spam. Lekker rustig.
Bijzonder dat uitgerekend de IT architect van de KvK (Dhr. Marcel van den Brink) zonder telefoonnummer of emailadres geregistreerd staat in de KvK met z'n eigen IT consultancy club BlueORB. Dat lukte mij toch echt niet toen ik me wilde inschrijven. Ik moest en zou zowel een telefoonnummer als emailadres opgeven, wat nu natuurlijk kapot gespamd wordt (zowel telefonisch als per mail) met allerlei energie aanbieders.
Het emailadres staat inmiddels geforward naar info@kvk.nl onder het motto 'eat your own dogfood' (ik was zo slim om een alias op te geven) en het telefoonnummer was van een wegwerp prepaid kaartje.

Als er één instantie is die stelselmatig en doelbewust de AVG van privaat personen (denk aan eenmanszaken) overtreedt, is het wel de KvK. Tegen betaling wel te verstaan, en ze komen er nog mee weg ook.
je kan (inmiddels?) je mobiele nummer en e-mailadres verwijderen. Heb ik net ook gedaan, werd vorige week ook weer 2x gebeld door ServicePunt (namens KPN) en gevraagd hoe ze aan mijn nummer komen. Antwoord; "we halen (kopen) die gegevens via de KVK. Ok doei.

En nu staat er geen 06 / emailadres meer
Als ik een bedrijf check op KvK en er staan geen email of telefoonnummer bij, dan kijk ik toch eerst even verder. Het ontbreken van bepaalde gegevens hoeft niet natuurlijk niet te betekenen dat het onbetrouwbaar is, maar hoe meer gegevens hoe beter om een bedrijf te controleren voordat je er mee in zee gaat.
Ik snap je punt, voor mij geldt dat veel minder. Mijn klussen komen binnen via mijn netwerk of via (zelf ingeschakelde) brokers.
In Duitsland heb je gewoon impressum plicht.d.w.z alle gegevens moeten op de website vermeld staan inclusief adresgegevens, tel nummer en naam van de directeur c.q verantwoordelijke. Dit is trowuens ook van toepassing voor veel particulieren die een website maken. Zo weet je tenminste met wie je te maken hebt.

Maar de kvk is wel bezig met advertenties op tweaker. Een overbodig bedrijf dat zichzelf wil verkopen. Nog idioter de gegevens zijn gewoon openbaar volgens de wet, je mag ze gratis inkijken maar dat kan gratis alleen bij de kvk zelf. Via internet moet je voor openbare gegevens gewoon betalen, te gek voor woorden met dank aan de politiek in Den Haag.
Een bedrijf zelf controleren kost je dus gewoon geld. In België doet men dat anders de kruispuntbank vergelijkbaar met de databse van de kvk is gewoon openbaar voor iedereen te bekijken, gratis. Je kan er van een bvba nv alle gegevens opvragen, jaarrekeningen, bevoegd bestuurders dus je kan zien met wie je in zee gaat.
Je kan zien of het bedrijf in 1 jaar tijd al 4 keer verhuisd is, 3x andere directeur gekregen heeft.
Wil je dus zaken doen heb je al veel meer "gratis"informatie.

De kvk mogen ze wat mij betreft helemaal afschaffen en model vergelijkbaar met België met een database.

Het mooie verhaaltje hier, ik weet niet wat ik er mee moet. Het zal allemaal handig zijn voor bedrijven die data kopen bij de kvk en dat nu misschien nog sneller en gerichter kunnen doen. Voor de rest je moet gewoon keihard betalen voor openbare data. Te gek voor woorden.
Welkom in de bijzondere wereld van NGO's in Nederland.

Want om de huidige minister van financiën hoofdelijk verantwoordelijk te stellen voor alle fuckups in, om en rond het handelsregister is ook onwenselijk in ons huidige staatsbestel.

Zo is het CBR ook een NGO. Anders is de huidige minister van infra en waterstaat hoofdelijk verantwoordelijk voor iedere fuckup rond rijbewijzen.
Maar valideer je die gegevens ook? Want zoals ik aangaf, een alias en een prepaid telefoonnummertje is zo geregeld.
Ja de schade is al gedaan, want de nummers circuleren inmiddels binnen de verkochte bestanden. Ik word nog steeds gebeld voor een opgeheven KvK account, naast de constante spam voor mijn huidige. KvK moet opgeheven worden.
Nee Marketing moet opgeheven worden.
Juiste oplossing voor het juiste probleem.
Met marketing bedoel je hun marketing afdeling? Want daar los je het probleem niet mee op. Het opereert als een zelfstandig bedrijf dat producten verkoopt aan 3den. Waarbij de ingeschreven bedrijven het product zijn. Niks mis mee, zij het niet dat het een verplicht is van de overheid om je in te schrijven.

Dit moet geen bedrijf zijn maar een onderdeel van de staat /belasting dienst. Met een open register zoals het bedoeld was. Moeten asiel aanvragen ook gedaan worden door een bedrijf? Patiënten dossier? Retorische vraag.
Nee ik bedoel al die Call-centers & marketing onderzoeksbureaus etc. (incl Google & Facebook).
Marketing als onderzoeksinstelling/-afdeling (bij welk bedrijf dan ook). Kortom de afdeling spionage op klanten en potentiele klanten zou verboden moeten worden.

KvK is een NGO, vergelijk Autoriteit Persoonsgegevens, RDW, CBR, etc.
En vergis je niet, bij het RDW kun je ook gewoon alle kentekens gegevens kopen.

Er is een goede reden voor registratie van bedrijven, juist omdat ze vaak als rechtspersoon opereren.
Verder moeten klanten evt. op basis van een bedrijfsnaam een eigenaar aansprakelijk kunnen stellen voor schade oid.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 03:20]

Thanks Rino! Wist ik niet, gelijk gedaan!
Inderdaad! Zojuist even gekeken. Gelijk aangepast. Email en telefoonnummer zijn weg. Dat is mooi. Nu alleen nog een nieuw telefoonnummer, want dankzij de KvK is de huidige besmet geraakt.
Goede tip, dank voor het delen. Mijn 06 nummer zit helaas al in een heel veel datasets, dat het eruit halen weinig nut zal hebben maar toch ga ik doen, puur als statement.
Het mail adres blijft fijn staan. Misschien heeft de KvK nog een goedkoop energiecontract nodig, je weet het nooit :+
En nu staat er geen 06 / emailadres meer
Als je 06 eenmaal in de molen zit, komt die er nooit meer uit.

Hier nog regelmatig last van energie telefoontjes, terwijl mijn 06 er al een aantal jaar niet meer op staat. Zéér vervelend.
Precies.

Het klinkt alsof de KvK meer de databroker kant op wil. Maar of dat zo is, is onduidelijk, want het artikel houdt wijselijk de mond over welke data er dan opgeslagen en gedeeld gaat worden...
Natuurlijk willen ze die kant op, het is afgezien van wat de overheid ze geeft een hele grote bron van inkomsten voor de kvk.
Dit idd. Was penningmeester van een sportvereniging. Wordt je ook constant lastig gevallen. Irritante club.

Toegevoegde waarde is voor mij ook onduidelijk.
Recent (opnieuw) ingeschreven. Werd in het verleden ook altijd lastig gevallen dus nu bewust aangegeven dat ze mijn emailadres en telefoonnummer niet mogen opnemen in het handelsregister.

Je moet het alsnog invullen voor de registratie maar tot dusver zie ik het nergens terug (ook niet als ik zelf inlog bij de KvK). Ik krijg helaas nog wel steeds reclame per post n.a.v. de inschrijving.

*Edit* Ik zie na het inloggen dat je ook de reclame per post en deurverkoop uit kunt schakelen (Non-mailing-indicator). Verwerkt dat gewoon in het inschrijfformulier, waarom staat dat überhaupt standaard aan?

[Reactie gewijzigd door WoutR op 23 juli 2024 03:20]

Je kan bij het oprichten van je bedrijf opgeven dat je je contactgegevens niet wil delen. Als je een BV opricht dan moet de notaris dat voor je doen.

Je kan het zelf ook achteraf doen. Bij mij is de schade al gebeurd. Ze hebben mijn telefoonnr al en wordt plat gebeld. Als je een paar keer heel naar doet dan bellen ze niet meer terug ben ik achter overigens.

De Indiërs zijn volhouders trouwens, als je ophangt in hun gezicht dan bellen ze een tijdje niet.
Hoe de kvk is geregeld, is juist socialisme: verplicht ergens geregistreerd worden (onder het mom van algemeen belang), geen concurrentie en vervolgens slaat die ene instantie (en de overheid) daar munt uit.
Aaah socialisme, waarin een enkele organisatie (de overheid) alle touwtjes in handen heeft.

En aangezien je geen kapitalisme meer wilt switchen we dus volledig over op een ander economisch stelsel waarin de overheid dus bepaalt wat je eet, wat je leert, welk beroep je beoefend en wat je bezit (niks).

Ik kan nog heel lang doorgaan maar het komt gewoon neer op dit: kapitalisme is verre van perfect maar socialisme is echt een heel stuk slechter. Google maar :)
Oké, maar kunnen jullie dat voor de grap ook eens niet doen? Ik ben die energie/telefoon/'dienstverlener' belletjes inmiddels best wel beu namelijk.
Dat is de core-busines van deze overbodige instantie. Adverteren op dit platform met bovengemiddeld veel zzp'ers is ook niet zo slim.
Overbodig? Zeer goed voor de werkgelegenheid zul je bedoelen }>
Maar wat willen de ondernemers? Voor mijn gevoel werkt de KVK vanuit haar eigen wensen en wordt er weinig rekening gehouden met ondernemers.

Persoonlijk heb ik meer behoefte aan een gratis uitreksel. Nu betaal ik enkele keren per jaar €7,70 voor een automatisch gegenereerde pdf.
Tja, die dure ingehuurde ZZP-er -die zijn eigen gegevens wel verbergt - moet ergens van betaald worden.
De politiek heeft bepaald dat je daarvoor moet betalen evenals kijken in het register dat aan de andere kant weer een openbaar register is. Gratis is het alleen als je op een kvk locatie inzage wil hebben. Online gewoon betalen.

Zoek in België maar eens op de kruispuntbank, beheerd door de overheid, daar kun je alles gewoon gratis opvragen en inzien van ieder bedrijf.
Zojuist even bij mijn eenmanszaak het email en telefoon nummer uit het register gehaald. Wat ik bizar vindt is dat je naast DigID ook een 1ct iDEAL transactie moet doen... Voor dit soort checks hebben we toch gewoon DigID, waarom is dat niet genoeg?
Ik wist niet dat dit kon, en probeer nu ook net in te loggen. De microservices met rancher en docker zijn op dit moment even druk met iets anders blijkbaar - na inloggen met Digid zie ik enkel een loadertje.

Edit: En gelukt. Thanks voor de tip @Rino

[Reactie gewijzigd door las3r op 23 juli 2024 03:20]

Omdat de KvK overal aan moet verdienen... Waar financiele instellingen, zorgverzekeraars en zelfs de Belastingdienst Digid voldoende vinden meent de Kamer van Koophandel dat ze 'verplicht zijn een extra check te doen'. (https://twitter.com/kvk_n...13003379003273216?lang=en)
Op de site van KvK zelf staat de volgende 'uitleg':
Waarom moet ik inloggen met DigiD en ook een 1 cent betaling doen via iDEAL?
​Door middel van de iDEAL 1 cent betaling krijgt KVK extra zekerheid over de identiteit van degene die het wijzigingsverzoek doet. DigiD alleen biedt hiervoor onvoldoende zekerheid.
(https://www.kvk.nl/vragen/?questionId=446781)
Als Henkie weet in te loggen als Jantje via Digid en als Henkie 1 cent betaalt, wat is die extra check dan waard?
Ergens zijn al die KVK advertenties wel handig. Heel zelfstandig ondernemend Tweakers kan weer even zijn gal spuwen op de meest nutteloze organisatie in onze bureaucratische molen.
Ik opende deze link dan ook specifiek om deze reacties te lezen. :+
Kunnen jullie met die nieuwe motor de gegevens van iedereen dan nog sneller doorverkopen? :+
Ik heb voor mijn stamrecht bv ook een inschrijving bij de KvK , ik word op het achter gelaten telefoon nummer alleen maar gebeld door energie verkopers, wazige telefoontjes van investerings bureaus uit binnen en buitenland. Belastingdienst en mijn accountant gebruiken gewoon mijn 06 nummer.

Heel af en toe zijn er nog bedrijven die ongevraagde post sturen met voorstellen, maar gelukkig gaan de tarieven van PostNl stees verder omhoog. Vroeger moest je ook elk jaar nog even flink wat euro's over maken naar deze club, dat is voorbij gelukkig.
De KvK, is dat niet die club waar je als ondernemer verplicht een hele lading aan gegevens bij moet achterlaten, die vervolgens doodleuk aan allerlei partijen worden doorverkocht, om je vervolgens lastig te gaan vallen met allerlei onzin?

Mja...

Die doorgifte van gegevens hoeft dan van mij niet per sé zoveel sneller makkelijker of 'beter', eigenlijk...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 23 juli 2024 03:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.