Advertorial

Door Tweakers Partners

TTNL PowerCloud met Power9 brengt ops naar dev

18-12-2020 • 16:15

10 Linkedin

Als developer werk je met IBM Power op een platform dat niet alleen hoge prestaties levert, maar ook heel efficiënt is. Door de ingebouwde virtualisatie en de mogelijkheid om industriestandaard Linux-instances te gebruiken, blijf je gewoon in je vertrouwde omgeving werken, met alle tools van jouw keuze.

De ontwikkelingen rond het IBM Power-platform hebben de afgelopen jaren bepaald niet stilgestaan. Deze zomer werd de IBM Power Chip 10 aangekondigd, waarmee een grote stap is gezet wat betreft platform performance. Een ‘Powercore’ is twee tot drie keer krachtiger dan een ‘Intelcore’ of core van AMD, en met acht smt-threads (per core acht threads tegelijkertijd, bij Intel en AMD is dit twee) verslaat de Power-chip met gemak de meeste X86-varianten.

Tot drie keer hogere prestaties

De Power10-generatie is de opvolger van de Power9-chips die IBM sinds 2017 levert. Daarmee maakt IBM de overstap van de 14nm-chipnode van Power9 naar 7nm bij Power10. Niet alleen is de nieuwe chip krachtiger, het platform is ook tot drie maal krachtiger en zuiniger dan de voorganger Power9. “IBM is heel hard bezig geweest om de footprint van de chip kleiner te maken “, zegt Derk-Jan Boon, cto van TTNL, dat verschillende managed services aanbiedt op het platform. Met TTNL PowerCloud kunnen geïnteresseerden kennismaken met de kracht van deze technologie in een voorgeïnstalleerde (OpenShift-)omgeving. “Het is een heel veelzijdig platform. Niet alleen voor zaken als SAP HANA en Analytics, maar ook voor devops-gebruik. Het brengt als het ware ops naar dev, waarbij developers alle power krijgen die ze nodig hebben voor zware toepassingen.”

Meer informatie

Ben je opzoek naar meer informatie over de IBM Power-systems?

Download dan de TTNL brochure of de whitepaper!

Support voor Linux

Voor devops-omgevingen is IBM Power vaak niet de meest voor de hand liggende keuze, maar juist hier is het platform op zijn plaats. Waar traditionele toepassingen met het platform vaak gebruikmaken van het IBM-i OS en AIX, is het ook mogelijk om met volledige support voor Red Hat Linux een krachtige Kubernetes-omgeving met bijvoorbeeld OpenShift te realiseren, waarin de containerperformance granulair (tot op 0,05 core) kan worden ingeregeld.

“Onbekend maakt onbemind”, zo verklaart Derk-Jan het gebrek aan populariteit van het platform onder developers. “Terwijl IBM Power altijd ergens in een hoekje achterin het gebouw bedrijfskritische zaken op een groen scherm uitvoerde, is de wereld voorbijgegaan aan wat er nog meer mogelijk is met het platform. Maar wat je op de platforms van Intel en AMD hebt geleerd, kun je inmiddels ook op IBM Power toepassen, bijvoorbeeld met Kubernetes en Docker waardoor alles gewoon crossplatform draait. En waar je bij IBM Power vroeger misschien aan die grote kasten dacht, kan het nu ook gewoon met één 2U-rackservertje.”

Geschikt voor AI

Onder meer Google en Amazon hebben hun oplossingen met de Power-chip gebouwd. “Interessant is dat voor Power een open memory-interface is ontwikkeld, waardoor je nodes kunt clusteren en een volledig adresseerbaar geheugen tot 2 petabytes kunt gebruiken”, zegt Antoni Uni, IBM Power- en IBM-i-specialist bij TTNL. “Deze technologie is bij uitstek geschikt voor de korte ‘bursts’ met veel rekenkracht die AI-toepassingen nodig hebben.”

“Wij hebben klanten die IBM Power-systemen draaien met 192 cores, met 64 terabyte aan geheugen”, vervolgt Antoni. Wanneer je dit systeem volledig hebt gevirtualiseerd, met partities die begrensd zijn tot 0,05 core, biedt dit de mogelijkheid om honderden VM’s (Lpars) uit te rollen. Al helemaal als je bedenkt dat je bij Intel en AMD een externe hypervisor nodig hebt, terwijl deze al native in het Power-platform zit.” Voor al die verschillende taken is het mogelijk om de processorcapaciteit dynamisch toe te wijzen, maar ook is het mogelijk om bepaalde partities daarbij uit te sluiten, zodat belangrijke taken altijd door kunnen gaan. “Eigenlijk is dat een oud trucje uit de mainframe-tijd, maar dit is op Power wel mogelijk en op andere platformen niet.”

Multi-layered security

Wat betreft security is er sprake van een benadering op verschillende niveaus. “Op hardwareniveau, dus fysiek, is Power het platform met de hoogste uptime in de markt”, zegt Derk-Jan. “Met end-to-end geheugenencryptie waar de hardware en software in zijn geïntegreerd, en dan heb je nog de firmware-stack, met een hypervisor die draait in een eigen kernel waar je niet zomaar bij kunt komen. Tot op heden is nog nooit een security breach gerapporteerd voor Power Hypervisor. Daar bovenop kun je het platform nog verder hardenen met Red Hat Enterprise, afgestemd op alle features die je nodig hebt.”

Een voordeel van IBM Power is dat het zowel on-premise, hybride als compleet in een private cloud (shared, als afgeschermde taartpunt) kunt draaien. De ingebouwde security, waarbij alles versleuteld kan worden op het platform, zorgt er daarbij voor dat je geen last hebt van noisy neighbours. “Je kunt begrensde resources uitdelen in de vorm van dedicated cpu’s of cores, deze worden nooit overstemd door resources in de buurt. Dit soort functionaliteiten is niet in de huidige x86-platformen voorhanden. Wij hebben klanten met zestig, zeventig partities draaien. Daar mogen andere klanten geen last van krijgen. Bij ons is daarom alles begrensd, behalve enkele testomgevingen.”

Efficiënter, ook qua kosten

Nu je als developer met IBM gewoon kunt blijven werken zoals je al deed met de Linux-variant van je keuze (ook als je vastzit aan bijvoorbeeld SUSE, Ubuntu, Debian of CentOS) en de ontwikkeltools die je al gebruikte in je vertrouwde omgeving, is er nog de vraag of het niet veel duurder is. “Nee, juist niet”, zegt Antoni. “Je hebt bijvoorbeeld geen 3rd party hypervisor nodig om te virtualiseren, dit kun je namelijk al op het platform zelf. Je bent minder resources kwijt aan de hypervisor-laag, wat efficiënter is. Daarnaast is niet alleen de kloksnelheid hoog; doordat het ram-geheugen bijna op de processor zit gaat het transporteren van de data met een hogere bussnelheid. Een voordeel is bovendien dat het tegenwoordig ook mogelijk is om gebruik te maken van little-endian, in het verleden was op Power alleen big-endian mogelijk.”

In een hybride cloud met OpenShift hoeft Power ook geen duurdere oplossing te zijn. “Door je omgeving goed te monitoren en te optimaliseren met live partition mobility, het virtueel verplaatsen en het aanpassen van partities, valt er veel winst te behalen”, zegt Derk-Jan. “OpenShift op Intel installeren met een hypervisor is in veel gevallen niet goedkoper dan hetzelfde doen in een Power-omgeving. Met IBM Power zijn minder cores en geheugen nodig voor dezelfde workload als op een Intel-platform. Naast besparingen op hardwarekosten levert dit in veel gevallen ook besparingen op voor softwarelicenties. Als je kijkt naar wat één fysieke Power-server doet in vergelijking met een serverfarm op Windows, pakt de vergelijking in heel veel gevallen zelfs gunstiger uit.”

Test het zelf!

Om developers kennis te laten maken met IBM Power kan TTNL helpen het OpenShift-platform op IBM Power in de IBM Cloud te verkennen. Naast het OpenShift-platform in de IBM Cloud kan een developer of geïnteresseerde kennismaken met de TTNL PowerCloud. Deze draait bij Equinix, een datacenteraanbieder met een hoge mate van beschikbaarheid en een groot aantal interconnectiemogelijkheden met cloudaanbieders. Hier kan een testrun worden gemaakt met Linux op Power en kan met hulp van een TTNL Power-specialist een kijkje worden genomen op de virtualisatiemogelijkheden.

Ben je developer en wil je IBM Power zelf ervaren? Vraag dan nu een testrun aan in de TTNL PowerCloud. In een pre-installed omgeving maak je hier kennis met de kracht van deze technologie. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: info@ttnl.nl.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij TTNL en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (10)

Wijzig sortering
En met een hypervisor op hardware layer, dual VIO server setups, altijd leuk. De IOPS die power er doorheen kan jagen is ook indrukwekkend.

AIX geniet bij mij nog altijd de voorkeur over linux on power. Het heeft meer consistentie en best goede en overzichtelijke structuur qua devices en packages.
Waarom zou ik als Linux admin, die de laatste jaren voornamelijk met x86-64 gewerkt heeft kijken naar dit platform?
Ik ben geen sales persoon, mijn ervaring komt van juist veel jaren in de AIX hoek en laatste jaren Linux erbij, volgens mij is het financieel lastiger (hardware + licenties is duurder). Zelf kan ik beter tegen AIX landschap aan scripten dan tegen Linux landschap voor het uitrollen van systemen en overzetten van data. Vooral het patchen, backuppen, en overzetten van het OS vind ik heel prettig werken via de NIM servers (al kan dat tegenwoordig ook prima met disk image copies en vmware templates en dergelijke).
Maar presteert AIX nog steeds beter dan Linux en heeft het bepaalde functionaliteit die in de laatste ontbreekt? Het is voor mij al een aantal jaar geleden dat ik voor het laatst met AIX te maken had.

Verder zou ik wel een vergelijking willen zien met de Ampere Altra servers, die goedkoper zijn en beter presteren dan vergelijkbare x86 servers. De nadruk op geheugen- en I/O-bandbreedte bij POWER is inderdaad vrij uniek, alsook de mogelijkheid bij POWER10 om het geheugen van andere servers aan te spreken.
Volgens mij is Linux, door de relatief goedkope hardware, makkelijker snel te maken, zeker via "bare-metal" systemen. Bij AIX vind ik dat alles meer 1 ecosysteem vormt, en het LVM gedeelte tot en met de OS disk gaat (waardoor ook die makkelijker te migreren/mirroren zijn). Bij linux vaak genoeg gehad dat een update weer niet wilde omdat er een pakket in de weg zat, laat staan de rare dingen die je tegen komt bij upgrade. Omdat ik ook nog storage erbij doe geniet ik bij AIX enorm van de virtuele fiberchannel adapters: snelle, direct gekoppelde storage met eigen zonering en koppeling op de storage box, maar wel zo op te pakken en te verplaatsen naar andere hardware.

In het verleden ook met live partition mobility gespeeld (via 10gbit netwerk). Gaat heel erg goed, tenzij er een fijne bug op treed met powerHA.
IBM is hier binnen het bedrijf een no-go, de producten beloven vaak van alles te kunnen, en achteraf is de helft niet werkbaar.

Alles behalve IBM is het motto.
Daar is IBM zeker niet uniek in...
Ben geen developer, maar wel een interessant artikel, ook al is het overduidelijk een advertorial. Maar jongens.... on-premise.... dat kan toch eigenlijk niet in zo'n artikel.
"Geschikt voor AI".

Moderne AI draait primair op GPU's. Nu weet ik toevallig dat Power 9 dat wel ondersteunt, zelfs in combinatie met Tensorflow. Maar blijkbaar heeft "TTNL" geen GPU's. Tja, als je dan toch over AI begint, dan maak je jezelf meteen ongeloofwaardig.

Als bedrijf op Tweakers adverteren kan verstandig zijn, als je inderdaad ook iets te bieden hebt. Maar het kan ook tegen je werken, als je meer hype dan inhoud bent.
Ook ik lees dit artikel niet helemaal objectief vrees ik, maar ook mij vallen verschillende dingen op waardoor ik aardig sceptisch wordt:
 • Het artikel gaat heel veel over hardware, wat voor bijna alle Devops teams erg onbelangrijk is.
 • Idem voor de hypervisor. In een tegenwoordig normale cloud omgeving vraag je gewoon een VM, mogelijk nog met een bepaalde seizing (vCore’s, memory) en krijg je die en kun je verder. Hoe het cloudplatform dingen plaatst op een fysieke blade zal je meestal een zorg zijn.
 • De grote cloudproviders hebben allemaal voor het overgrote deel de standaard x86 gebaseerde virtualiteit machines. Met sinds kort gelukkig ook nog weer concurrentie tussen AMD en Intel processoren. Door de standaardisatie wordt het goedkoop. Met in enkele gevallen ARM risc, en er zijn ook IBM power instances bij bijv. Amazon. Dus je kunt bij de grote cloudproviders al kiezen. Dan vraag ik me af wat de toegevoegde waarde is van TTNL, maar er staat eigen alleen maar in het artikel wat er allemaal kan...
Sorry, voor mij te veel Sales, met ook nog een erg egocentrische blik op de wereld...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee