Advertorial

Door Tweakers Partners

Choirless: ontdek in een webinar hoe corona leidt tot ‘Zoom voor muzikanten’

26-11-2020 • 07:55

25 Linkedin

Choirless, een toepassing die ontstaan is vanuit de wereldwijde competitie Call for Code, heeft als doel muzikanten te helpen tijdens de corona-lockdown. In een speciale webinar op 8 december, georganiseerd door IBM, krijg je als developer een ‘deep dive’ in dit bijzondere project.

Het idee achter Call for Code is het bijeenbrengen van developers om bij te dragen aan het oplossen van mondiale problemen. De afgelopen jaren was dit steeds klimaatverandering, maar dit jaar had het initiatief ook een track rondom corona. Met projecten voor onder meer onderwijs op afstand, crisiscommunicatie en het versterken van communities kunnen developers hier veel in betekenen.

Lockdown-project

Een van de projecten dit jaar is Choirless, een ‘musical collaboration platform’ waarmee groepen muzikanten een videowall maken met bijdragen van deelnemers op afstand. Zo’n toepassing was er nog niet en hij was hard nodig toen dit jaar een groot aantal landen maatregelen namen om de coronapandemie te bestrijden, waardoor bands, koren en andere muziekgezelschappen elkaar niet meer fysiek kunnen ontmoeten. Al snel kwamen zij erachter dat videoconferencing-platforms zoals Zoom en WebEx hen niet konden helpen, vanwege netwerk-latency en omdat ze vooral geoptimaliseerd zijn voor spraak.

Choirless maakt het bijvoorbeeld eenvoudig voor band- en koorleiders om nummers te organiseren die bestaan uit verschillende delen (bijvoorbeeld alt, tenor en sopraan). Deelnemers kunnen heel eenvoudig hun uitvoering van een onderdeel bijdragen. Video’s worden op een videowall bij elkaar gezet zonder dat daar speciale uitrusting of dure editing-software voor nodig is. Op de website van het project beschrijven de makers de door hen gebruikte technologie (vooral Node.js) en hoe zij het renderen van de muziek als proces hebben ingericht.

In bèta

Inmiddels is het project in de bètafase. In juni ging het project de alfaversie in, met een uitvoering van de ontwikkelaars zelf van het Beatles-nummer ‘Yellow Submarine’. Het project is opensource en de code is te vinden op Github. Een van de developers, Matt Hamilton, beschrijft in een blogpost hoe het project tot stand kwam en wat in de eerste fase enkele spannende momenten waren. Zo kwamen de makers vlak voor het uploaden van het project voor Call for Code nog een lastige bug tegen die de kwaliteit van de opgenomen audio verlaagde.

Aanmelden

Programma 8 december*

18:25-18:30 Inloop en welkom
18:30-19:30 Sessie 1
​​​​​19:30-19:35 Pauze
19:35-21:15 Sessie 2
21:15 - Einde

Let op: de webinar is in het Engels

*programma onder voorbehoud

Voor muzikanten overal ter wereld zal Choirless een uitkomst zijn, zeker nu is gebleken dat we nog lang niet af zijn van het coronavirus en de gevolgen van deze pandemie. Maar ook voor developers is het natuurlijk interessant. Daarom organiseert IBM een (Engelstalig) webinar over Choirless. Op 8 december laten we je nader kennismaken met de toepassing. Het event bevat twee sessies. In de eerste sessie krijg je een introductie van Choirless, inclusief het waarom van de toepassing, voorbeelden die zijn gemaakt met Choirless, en een deep dive in de technologie (waarbij onder andere wordt ingegaan op de cloudfunctionaliteit en hoe het synchroniseren werkt). Deze eerste sessie is geschikt voor elk niveau. In de tweede sessie, gericht op gevorderde developers, ga je hands-on aan de slag met de technologie, om hem voor jezelf uit te proberen. Benieuwd geworden? Schrijf je dan snel in voor het webinar, via de poll hieronder. Je ontvangt dan 4 december een aanmeldlink om jouw aanmelding definitief te maken.

IBM Webinar 8 december

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Actievoorwaarden

  • Meedoen kan tot 3 december 2020 23:59 uur, alleen via de poll.
  • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen.
  • Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
  • Deelnemers krijgen uiterlijk 4 december 2020 bericht per mail in de vorm van een officiële uitnodiging. Niet-deelnemers ontvangen geen bericht.
  • Deelnemers zijn op dinsdag 8 december 2020 beschikbaar om het gehele programma te volgen.
  • De uitnodiging voor het evenement is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen.
  • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.
  • Medewerkers van Tweakers & IBM zijn uitgesloten van deelname.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij IBM en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (25)

25
23
9
3
0
12
Wijzig sortering
Anoniem: 427069
26 november 2020 08:36
Ik heb mij opgegeven hier voor. Zelf zit ik ook in een koor en het is echt op z'n zachtst gezegd een uitdaging via Zoom. Een aantal wouden eens testen of het lukt om samen te zingen, maar er zit ruim een seconde vertraging in dan. Ik ben heel benieuwd naar die website en heb hem ook doorgestuurd naar mijn dirigent.

Wat dit alleen nog niet kan oplossen is het sociale aspect van een koor.
Mijn koor is nu aan het experimenteren met
https://jamulus.io/

Je hebt wel het liefst glas vezel internet (low latancy), een bekabelde internet aansluiting (geen wifi ivm latancy) een aparte audio interface (Scarlett - low latancy) en een moderne computer nodig die tijdens normaal videobellen geen krimp geeft.
En dat voor alle deelnemers.

Voor piano (en andere USB MIDI instrumenten) heb je al https://www.multiplayerpiano.com/

WebSockets en Progressive WebApp zijn mooie tools om gebruikers near-realtime met elkaar in sync te laten zijn.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 november 2020 09:10]

Jamulus heb ik geprobeerd met twee anderen. Helaas was daar de latency te hoog door de trage wifi van een van de deelnemers. Er is zoals je zegt een goede verbinding nodig bij alle deelnemers.

Choirless lijkt mij echter alleen een tool waarmee deelnemers hun filmpje kunnen uploaden, waarna choirless dit automatisch onder elkaar plakt zodat je een resultaat krijgt als in Zoom e.d., zodat iemand niet meer in Resolve of Premiere alles onder elkaar hoeft te plakken. Ik lees volgens mij nergens dat het real-time is?
Ah, en synchroniseert deze software de zang ook? Want daar zit het meeste werk in, synchronisatie, volume aanpassing, verwijderen van achtergrond geluiden en tijdelijk onderdrukken van stemmen die uit de harmonie vallen.
En dan zorgen dat het samen goed klinkt in balans over het hele nummer, incl. dynamiek.

Ik gebruik meestal het fourier spectrum visualisatie om de partijen te synchroniseren. En dan een voor een aan de mix toevoegen om de stoor geluiden snel te vinden.

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 november 2020 09:34]

Volgens de blogpost:
Choirless aims to make it very easy for choir leaders create songs made out of several parts (e.g. alto, tenor, soprano) and to organise choir members to provide renditions of a part. All of the contributed videos are stitched together into an video wall with no special equipment and without employing costly and time-consuming video editing software.

...

Letting real users loose on the site to record their own renditions, and submit them. And have the servers convert, process, synchronise and stitch the pieces together with no human interaction at all.
Ik vind het erg bijzonder dat er in plaats van een .actie niet ook (of alleen maar) een .adv voor staat. Dit lijkt toch wel erg veel op een verkapte IBM reclame.
Goedemorgen! Dank voor je bericht. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen.
Voor iemand die werkelijk probeert op de link te klikken, bespaar je de moeite. Dit krijg je te zien onderaan de github page:
How can I try it?
Simpy visit choirless.com and sign up for an account.
En als je naar de site Choirless.com gaat en je probeert het te gebruiken krijg je dit:
Don't have an account? No worries! you can register your interest for our closed beta and we'll get back to you soon!
Klinkt wel typisch als een IBM project. Gigantisch opscheppen maar geen functioneel product om te laten zien. Gelieve geen clickbait troep op de frontpage.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 26 november 2020 09:42]

Klinkt wel typisch als een reactie van iemand die niet de moeite heeft genomen zich aan te melden voor de beta. Want als je dat wel had gedaan zat je 10 minuten later al te spelen met de functionele software.
Je klinkt als iemand die verwacht dat omdat er iets is gemaakt dat ik door 50 hoepeltjes ga springen om het te gebruiken. Als ik op een artikel klik om iets te checken wil ik dat graag per direct, niet "wanneer het uitkomt". Het feit dat je doet alsof het vanzelfsprekend is dat zo'n beta aanmelding binnen 10 min goedgekeurd wordt spreekt boekdelen.

Ik heb al 3 paginas doorgescrollt met doorwijzingen, ik ga niet oneindig doorklikken (en mijn email invullen??) tot de goedgezinde heren van IBM mij eindelijk klik waardig vinden om hun beta productje te proberen waar ze zo veel over opscheppen.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 26 november 2020 14:33]

Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag.
Het idee is simpel. Hou op met liegen en noem een advertentie een advertentie.
Hi! Normaliter is de samenwerking die we met IBM hebben het organiseren van een volledig verzorgd en inhoudelijk evenement, maar gezien covid is dit helaas niet mogelijk. We zullen opnieuw afwegen of dit onder .adv valt of niet en voor nu maken we er een .adv van.
Het is jammer dat je het woord 'liegen' gebruikt en daarna nog een keer fel van leer trekt tegen een medewerker van Tweakers die er alles aan doet wat in haar macht ligt om juist de feedback van de community serieus te nemen. 'Liegen' en 'in de war zijn', serieus?! Het mag wat mij betreft wat respectvoller, bereik je denk ik ook meer mee.

Feitelijk is een .actie ook een advertentievorm en daar zijn we ook duidelijk en transparant over, dus het verschil is ook weer niet zo groot. Dat hier een .adv beter past is terecht overgenomen en daarmee is in mijn ogen heel goed gehandeld.
'Liegen' en 'in de war zijn', serieus?!
Het woord liegen' was absoluut serieus bedoelt want jullie liegen ook bewust. Jullie weten namelijk dat het om een advertentie gaat, maar proberen de lezer in eerste instantie om de tuin te leiden door het geen advertentie te noemen. Pas onderin het artiekel geven jullie toe dat de lezer eigenlijk een advertentie aan het nuttigen was.

De woorden 'in de war zijn' gebruikte ik ironisch. Je zult moeten toegeven dat de twijfel over of jullie een advertentie, waarin jullie notabene onderin letterlijk toegeven dat het een advertentie is, wel een advertentie moeten noemen, enigzins ironisch is.
Feitelijk is een .actie ook een advertentievorm en daar zijn we ook duidelijk en transparant over, dus het verschil is ook weer niet zo groot.
Hoezo spreek je van duidelijk en transparant?
Volgens mij hebben jullie een tekst geschreven dat moet lijken op een normaal artiekel terwijl het een advertentie is. Het is nogal lef hebben om dat 'duidelijk' en 'transparant' te noemen. Transparant zijn betekent bij jullie dus dat je je advertenties niet meer advertenties noemt en verpakt in een nepartiekel om zo de lezer om de tuin te leiden.

Probeer mij en de andere lezers dus niet te 'gaslighten door het transparant en duideijk te noemen. Het is niet transparant. Bewust niet. En dat maakt het leugen en bedrog.
Mischien denk je zelf dat je goede motieven hebt om te liegen en bedriegen, maar dat maakt niet dat het opeens 'transparant' of 'duidelijk' wordt. Het lijkt me ook dat je volwassen genoeg bent om te snappen dat je hier bewust de lezers aan het manipuleren bent. Je ophef over deze woorden komt daardoor over als nep. :O
Het mag wat mij betreft wat respectvoller, bereik je denk ik ook meer mee.
Respect? En hoeveel respect toon je aan je lezers als je advertenties verhult als artiekelen in de hoop die lezer op het verkeerde been te zetten zodat die alsnog onbedoeld de advertenties leest?
Als je het niet erg vind dan laat ik mij niets door jullie vertellen als het gaat om respect.
What you sow is what you reap...
...daarna nog een keer fel van leer trekt tegen een medewerker van Tweakers die er alles aan doet wat in haar macht ligt om juist de feedback van de community serieus te nemen.
Hoe kan ze de community feedback uberhaupt serieus nemen als jullie advertenties publiceren die sprekend lijken op normale artiekelen? Heeft de community er dan om gevraagd om op die manier voorgelogen te worden?
En die macht die ze heeft, dat is door jullie aan haar gegeven. Een beetje raar om daar dan naar te verwijzen. Ze doet ongetwijfeld haar best, maar het is een rol die door jullie als bedrijf is bedacht. Wat dat betreft zijn jullie hier onethisch handelen. Aan de ene kant liegen jullie tegen je lezers en aan de andere kant werpen jullie de medewerker in kwestie in de ring als er (terecht) kritiek komt en doen dan zielig over de medewerker.

Wat je je goed moet blijven realiseren is dat het allemaal begint bij het feit dat jullie advertenties slijten als nieuwsartiekelen. Als je het zielig vindt voor de medewerker dat ze met kritiek moet omgaan dan zou je kunnen overwegen om eens op te houden de lezer op deze manier om de tuin te leiden.
Overigens is dat nieuwe rode balkje met het woord -advertorial- bovenin de pagina helemaal duidelijk.
Wel een beetje mosterd na de maaltijd, maar in ieder geval duidelijk.
Als jullie dit in het vervolg met al dit soort artiekelen doen is het helemaal prima en zal er in de toekomst geen ophef meer over ontstaan. :D
Dit klinkt niet als een oplossing voor het probleem met samenspelen, maar als het automatiseren van een stukje editing dat je moet doen om reeds gespeelde stukken samen te voegen.

De titel is dus een enorm stuk misleiding en voelt als clickbait/advertentie.

Mocht ik er naast zitten dan hoor ik dit graag, want het is wel een enorm probleem voor een (naar mijn mening) belangrijke sector die nu veel op de handen zit.
Tweakers: Choirless: ontdek in een webinar hoe corona leidt tot ‘Zoom voor muzikanten’
Je bedoelt hoe regeringen geleid hebben dat muzikanten nu Zoom (veel) meer gaan gebruiken, de virus heeft niet alles gesloten en gesloopt, dat hebben de regeringen gedaan wereldwijd.
Dit deed me direct denken aan een virtueel koor van Eric Whitacre, een initiatief om een groot koor op de been te brengen via ingestuurde stukken. Ik hoorde het bij de 20k podcast. Wat sowieso een aanrader is voor alles met geluid. https://www.20k.org/episodes/virtualchoir
... Zo’n toepassing was er nog niet...
Er is genoeg te vinden: Jamkazam, Jamulus, Jacktrip, Soundjack. Het probleem is dat veel muzikanten / koorleden de technische feeling (& hardware) missen om alles goed werkend te krijgen. Ik heb met een aantal mensen geexperimenteerd met Jamkazam en op z'n best hebben we dan een latency van zo'n 30ms. Dat gaat aardig maar is nog steeds merkbaar (je begint een nummer en het tempo zakt gaandeweg in omdat iedereen denkt dat de anderen achterlopen).

Ben benieuwd of de latency nog verder omlaag kan met choirless (of bv Jamulus) maar uiteindelijk is er toch een technische limiet.
Dit bestaat toch wel al in "jamkazam"?
Doet volgens mij exact hetzelfde, maar ook wel nood aan de juiste hardware, bekabeld internet, liefst een externe interface, ...
Het idee achter Call for Code is het bijeenbrengen van developers om bij te dragen aan het oplossen van mondiale problemen.
En ik maar denken dat het idee achter "Call for Code" was dat je als bedrijf zijnde gratis wat FTE er bij kreeg. Terwijl de ontwikkelaar droog brood eet, het bedrijf er goed aan verdient.
ik ben er graag bij. karen@ziezedoen.be
Het klinkt dus als een oplossing om een video te maken, maar niet om samen te zingen. Dat gaat met Jamulus een stuk beter (of evt Jackaudio). Er zijn nu allerlei koren en bands wereldwijd die daarmee repeteren, voor als mensen dat interessant vinden. Latency is best te doen, wifi is doorgaans niet handig inderdaad

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee