Advertorial

Door Tweakers Partners

Jori Blatter (ChipSoft): “De zorg wordt steeds interessanter voor IT’ers”

03-11-2020 • 13:00

61

Vroeger was de zorg misschien wel de laatste sector waarin je als IT’er wilde werken. Dat is nu wel anders, vindt security-specialist Jori Blatter van ChipSoft, dat software voor de zorg ontwikkelt. “Cutting-edge technologieën zoals machinelearning zijn natuurlijk interessant, maar nog belangrijker zijn de toegenomen samenwerking en gegevensuitwisseling.”

Als het gaat om privacy en security ligt de zorgsector onder een vergrootglas, stelt Jori Blatter, securityspecialist bij ChipSoft. Tijdens de Tweakers Digital Meet-up Privacy & Security verzorgt hij een talk over de wijze waarop zorginstellingen dit regelen, afgezet tegen de achtergrond van een toenemende vraag Meet-upnaar data, gegevensuitwisseling en patiëntbetrokkenheid. “Een verkeerd gestuurd mailtje door een medewerker kan al leiden tot een datalek, en de maatschappelijke verontwaardiging is snel heel groot. Maar de toegenomen risico’s zijn ook een gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen. Data blijven niet langer tussen de muren van het ziekenhuis, maar gaan over het internet. We hebben het dan over dataverkeer tussen zorginstellingen onderling, maar ook tussen zorginstellingen en patiënten."

Hoge verwachtingen
Patiënten hebben een ander verwachtingspatroon gekregen en er is politieke druk om meer mogelijk te maken. “Als patiënt vind je het niet meer normaal dat je, als je wordt doorgestuurd naar een ander ziekenhuis, met een dvd’tje op pad moet met daarop je mri-scan. En de uitslag van een test in een lab wil je ook zo snel mogelijk online in kunnen zien.” ChipSoft loopt met zijn ict-ondersteuning vooruit op deze ontwikkelingen. Het bedrijf begon in de jaren tachtig met een facturatiepakket voor de OK. Inmiddels levert het met meer dan 850 medewerkers (waaronder ruim 300 developers) zorg- en informatiesystemen die zo’n beetje alles automatiseren. Van de software die medicatie voorschrijft bij de huisarts tot de hartmonitoren op de IC. Maar het bedrijf heeft ook zorgportalen voor patiënten en een platform voor gegevensuitwisseling ontwikkeld.

Jori werkt op de R&D-afdeling, samen met onder meer developers en pentesters. “Mijn voornaamste aandachtspunt is het vormgeven van het ontwikkelproces. Wij bouwen de software van de grond af op, met security als integraal onderdeel.” Het zoveel mogelijk automatiseren van securityprocessen is een belangrijk middel om data-uitwisseling in de zorg veiliger te maken. ChipSoft gaat uit van drie stappen: “Het in kaart brengen van de dreigingen, een ontwikkelproces met checks & balances waaronder code-review, en het continu doortesten en doorlichten van code. Ons patiëntenportaal wordt bij klanten zo’n zeventig keer per jaar volledig doorgelicht middels audits en wij hebben intern ook nog mensen die dit doen."

Langzame migratie naar cloud
Inmiddels is er sprake van een overgangsfase naar meer cloudbased software. “Het zorgportaal staat nu bij klanten lokaal op een server. Als patiënt kun je op afstand inloggen met je DigiD. Wanneer zorgsoftware meer naar de cloud migreert, betekent dit ook dat er meer verantwoordelijkheden bij de leverancier komen te liggen, beseft Jori. ”Denk aan het inrichten van een firewall, het reclinen van harde links en het configureren van proxyservers. Qua ontwikkeling en beheer van zo’n omgeving kom je meer in een CI/CD-situatie terecht, wat op securitygebied weer allerlei nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Iets wat overigens heel interessant kan zijn."

Toch zal deze gang naar de cloud in de zorg in kleine stappen gaan. “Een webapplicatie in een cloudomgeving hosten is wat anders dan patiëntendossiers zelf in de cloud zetten. Dat is meer een proces van de lange adem. We doen dit nu eerst met huisartsen en apothekers; gebruikers die gewoon een portaal willen hebben om aan te sluiten op hun markt en die er geen project van een half jaar van willen maken om het in te richten. Daar ligt voor ons een rol, om daarmee te helpen. Aan de andere kant: een groot universitair medisch ziekenhuis heeft zelf al veel IT-kennis in huis en echt geen hulp nodig om bijvoorbeeld een eigen firewall te configureren. Zo'n organisatie zal ook niet zo snel naar een multi-tenant-omgeving willen migreren, denk ik.”

Zorg-IT schudt stoffig imago van zich af
Een talk over security in de zorg is interessant voor techies, denkt Jori. “Als je vroeger een IT-opleiding had gevolgd was de zorg misschien wel de laatste sector waar je wilde werken. De zorg was stoffig, maar wordt nu juist steeds interessanter. Er waait een andere wind. Je ziet dat de innovatiedrang enorm toeneemt, bijvoorbeeld met wearables bij patiënten en toepassingen van data-analytics en machinelearning. Wat ik wil zeggen: als je op zoek bent naar een carrièreswitch in de IT, kijk dan eens naar de zorgsector. Dat hoeft echt niet per se bij ChipSoft te zijn, de zorg is in zijn geheel een mooie markt waar veel gave dingen gebeuren.”

Waar wordt Jori zelf het meest enthousiast van? “Machinelearning en data-analytics zijn misschien wel het meest cutting-edge, maar waar ik de meeste winst in zie is de samenwerking over de muren van de zorginstellingen heen. Wij hebben bijvoorbeeld een actieve koppeling tussen ziekenhuizen die systemen gebruiken die met elkaar concurreren. Dat ze nu actief gegevens uitwisselen, vind ik een voorbeeld van een bijzonder project. In vertrouwensmodellen proberen wij zorginstellingen en IT-leveranciers samen te laten werken, waarbij ze openheid moeten geven over wat ze te bieden hebben op het gebied van privacy en security. Het is mooi om te zien dat dit steeds weer lukt.”

Aandacht voor databeschikbaarheid
Twee van de drie pijlers van informatiebeveiliging zijn de laatste jaren wat onderbelicht gebleven, vindt de securityspecialist. “De focus lag de laatste jaren vaak op de vertrouwelijkheid van informatie. Die is ook belangrijk, je wil niet dat mensen onterecht in dossiers kunnen kijken. Maar wat mij betreft is de integriteit en beschikbaarheid van informatie veel kritischer. Het kan letterlijk een zaak van leven of dood zijn als je je informatievoorziening niet op orde hebt. Een arts neemt bijvoorbeeld beslissingen op basis van wat hij ziet op een hartmonitor.” Overigens zijn de grootste datalekken in het ziekenhuis niet digitaal, besluit Jori. “Het grootste datalek is de wasserette van het ziekenhuis. Er komen altijd briefjes met patiëntgegevens uit de jassen van artsen en verpleegkundigen. Wij ontwikkelen verschillende apps waarmee zorgverleners de informatie aan de bron registreren. Hierdoor zijn die briefjes verleden tijd en staat informatie altijd direct op de juiste plek. Zo zie je dat het veiliger maken van de zorg in sommige gevallen helemaal niet te maken heeft met het dichttimmeren van systemen, maar gewoon met het logisch toepassen van al beschikbare technologie.”

meer-informatie-transparant

Registreer je nu!

Mocht je enthousiast zijn geworden en wil je graag zeker zijn van een online plekje om de Digital Meet-up Privacy & Security te volgen, registreer je dan nu voor een gratis ticket. Het platform dat we voor deze meet-ups gebruiken is EventInsight. De Digital Meet-up Privacy & Security is alleen bij te wonen via je desktop. Om de meeste vragen hierover alvast te beantwoorden, hebben we een Q&A opgesteld.

Nadat je je hebt geregistreerd ontvang je een ticket. De QR-code die is afgebeeld op het ticket wordt niet gebruikt voor deze digitale meet-up. Je hoeft hem dus niet te gebruiken voor het aanmeldproces. Op 7 november om 12.30 uur ontvang je een e-mail vanuit @Eventinsight (check ook je spambox) met jouw inloggegevens.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij ChipSoft en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (61)

61
61
48
10
1
8
Wijzig sortering
Ook interessant m.b.t. ChipSoft:

https://demonitor.kro-ncr...-tang-van-it-leveranciers

hier een citaat uit de betreffende uitzending:
Quote 500

De tipgever houdt die middag een omstandig en nadrukkelijk verteld verhaal over één bedrijf; Chipsoft. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de oprichters staan in de Quote 500 op plek 80, geschat vermogen 420 miljoen euro. Daar is op zich niks mee. Maar zodra je begrijpt dat het zorggeld is, betaald door de belastingbetaler, roept dat vragen op.

De tipgever werkt in de zorg en heeft met Chipsoft gewerkt. Dat is niet raar, want deze bouwer van ziekenhuisinformatiesystemen, of elektronisch patiëntendossiers, heeft twee derde van de Nederlandse markt in handen. En dat is meteen het eerste probleem: Chipsoft heeft een veel te dominante positie gekregen in Nederland. Want naast het Amerikaanse Epic met 11 ziekenhuizen, en nog een paar kleine spelers, levert Chipsoft aan 50 van de 75 ziekenhuizen.



Je kan nooit meer weg

Volgens de tipgever komt dat omdat hier sprake is van een vendor lockin of een fuik. Een ziekenhuis haalt Chipsoft binnen, dat bedrijf neemt je systemen over en je komt er nooit meer vanaf. Het is precies Hotel California. ‘You can check out anytime you want, but you can never leave.’ Want niet alleen beheerst zo’n ziekenhuisinformatiesysteem je totale ziekenhuis, het is ongelooflijk duur in aanschaf, laat staan om het voortijdig in te ruilen voor iets anders. Bovendien is er nauwelijks een alternatief. En dat maakt dat een bedrijf als Chipsoft ontzettend machtig is.

Hier kun je de uitzending terugkijken:
https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/ict-in-de-zorg
Geldt dit niet voor alle IT-leveranciers aan zorginstellingen? Ik heb nu meerdere jaren ervaring bij verschillende zorginstanties en overal kom ik hetzelfde tegen: vendor lock-in, geen SLA-afspraken (dus alles afgerekend onder consultancy), dwingen om bepaalde diensten af te nemen... Ik houd eerlijk gezegd mijn hart vast nu onze organisatie aan het onderzoeken is om alles (IT-gerelateerd; werkplekken, servicedesk,systeembeheer) te gaan outsourcen en naar de cloud te gaan. De leveranciers wrijven al in hun handjes en accountmanagers overtuigen de managers in de zorg met gemak, want men heeft er over het algemeen toch geen verstand van.

[Reactie gewijzigd door PeterM007 op 23 juli 2024 10:26]

Is het niet zelfs zo dat het eigenlijk gewoon voor een hoop IT-leveranciers geldt? Even overschakelen zit er bijna nooit echt in, kost altijd wel klauwen met geld.
Zie de eerste regel die ik eerder typte ;-)
Zie de eerste regel die je eerder typte ;)

SuperDre bepert zich hier niet tot alleen leveranciers van zorginstellingen.
Maar zodra je begrijpt dat het zorggeld is, betaald door de belastingbetaler, roept dat vragen op.
Ik heb er maar een antwoord op: maak alle nieuwe code publiek! (Dat kon toch ook met de corona-app?)
Het meeste bizarre is nog dag veel ziekenhuizen een eigen systeem hadden. Kijk bv. naar het Erasmus mc die hadden PICIS en ELPADO deze laatste was een inhouse systeem waar jaren aan is gewerkt en miljoenen heeft gekost en gewoon weg gegooid is om ge vervangen voor Chipsoft. Als je dan het verpleegkundig personeel hoor zijn ze niet positief over chipsoft. In de zorg wereld is het teveel vriendjes politiek of : hij zou het wel weten want hij heeft een pak aan (letterlijke uitspraak van een afdelingshoofd) tenenkrommend.
Een zeer slecht en suggestief stukje 'journalistiek'.

Een ziekenhuis heeft een EPD nodig. Zonder EPD zou de zorgverlening veel minder efficient, minder betrouwbaar en minder veilig zijn.

Het klopt dat Chipsoft gigantisch veel geld verdient, maar er gaat sowieso gigantisch veel geld om in de zorgwereld. Maar wanneer het Chipsoft niet zou zijn, zou het wel het Amerikaanse EPIC of Cerner of het Duitse SAP zijn.
Je kunt hetzelfde zeggen over AFAS, dat draait ook bij veel ziekenhuizen voor alle organisatorische processen.

Er zijn gigantisch veel ondernemingen die rijk worden van de zorg en die worden vaak indirect gefinancieerd door belastinggeld.

[Reactie gewijzigd door Abom op 23 juli 2024 10:26]

Alleen is Chipsoft in Nederland bijna monopolist, en dat is te merken aan de dienstverlening.

Belabberd. Wijzigingen zijn niet mogelijk, ieder ziekenhuis moet naar hetzelfde standaard keurslijf (dus een UMC naar hetzelfde pakket als een klein streekziekenhuis) en veranderingen zijn bijna altijd reactief, nooit pro-actief. Veranderde wetgeving? Chipsoft zal ergens aan het einde van het jaar misschien iets veranderen, waardoor de meesten ziekenhuizen qua registratie al een jaar niet voldoen aan de vereisten.
Precies dit dus. Heel gewaagd dat Chipsoft op een dergelijke manier reclame durft te maken. Of gewoonweg dom?

De tarieven die Chipsoft rekent zijn enorm hoog en ziekenhuizen hebben eigenlijk amper een keuze. Dat kun je Chipsoft op zich niet direct aanrekenen - ze zijn gewoon commercieel - maar het wringt wel enorm. Zeker gekeken naar de door jou terecht benoemde slechte dienstverlening.
...
Dat kun je Chipsoft op zich niet direct aanrekenen - ze zijn gewoon commercieel -
...
Tuurlijk kan je het chipsoft wel aanrekenen, “gewoon commercieel zijn” in de zin van het maximale voor het minimale eruit willen slepen is een keuze, men kan best anders kiezen. Ik denk ook beter.

[Reactie gewijzigd door begintmeta op 23 juli 2024 10:26]

Een aantal dingen die je zegt kloppen niet:
Wijzigingen zijn wel degelijk mogelijk. Zitten alleen wel kosten aan als dat alleen voor jou gemaakt moet worden.
Het "keurslijf" is niet verplicht om af te nemen. Je kunt het ook bekijken dat een kleiner ziekenhuis dezelfde mogelijkheden krijgt als een groot ziekenhuis.
Nieuwe wet- en regelgeving wordt ieder jaar in november, uiterlijk december voor de ingangsdatum al aan de klanten beschikbaar gesteld. Dat de klanten dat niet installeren is aan hen.
Onzin en onzin. Chipsoft doet het minimum vereiste. Ze zullen in november inderdaad wat kleine kruimeltjes opleveren, maar heeft Chipsoft al iets fatsoenlijks in elkaar zitten voor de registratie van belconsulten?

En "verplicht", tja, dat is maar hoe je het ziet. Er is in ieder geval een behoorlijke push naar standaard content. Waardoor niet de zorg leidend is, en het systeem volgend, maar waardoor ziekenhuizen het proces moeten aanpassen naar hoe Chipsoft denkt te moeten werken.

Hell, ik heb zelf meegemaakt dat een consultant van Chipsoft aangaf dat een functie die het ziekenhuis nodig had, nóóit in HiX zou kunnen werken. CMIO zat ook aan tafel, en die toonde gewoon letterlijk dat die functie al werkte in de oude versie van HiX. En wat deed de Chipsoft consultant? Geen excuses, geen verontschuldiging, neen, gewoon vasthouden aan z'n verhaaltje: "Wat jullie willen kan niet".

Man man, we hebben je net letterlijk laten zien dat het werkt. Uiteindelijk heeft de CMIO maar gewoon een andere consultant aangeschoten, en die had binnen een dag de juiste inrichting voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 23 juli 2024 10:26]

Ik werk op dit moment in een ziekenhuis met de concurrent. Uiteraard is dit ook niet perfect, maar er zit wel een groot verschil tussen. Wat jij schrijft hoor ik zeer regelmatig over Chipsoft en dat is op z'n minst teleurstellend te noemen. Het kan namelijk zeker weten sneller, beter en goedkoper. Ik ben ook van mening dat Chipsoft zich eens goed achter de oren moet krabben over de dienstverlening.
Nexus, Epic of SAP?

Ik ga even uit van Nexus of Epic, want SAP is ook een draak van een systeem.
Dat heb je goed, ik werk met de Amerikaan.

Nexus zie ik trouwens vaker in GGZ omgevingen.
Gek, ik ken toch een flink aantal ziekenhuizen waar juist voor EPIC is gekozen, omdat Chipsoft op bepaalde punten niet mee kon komen. Dit zijn juist de grote huizen en niet de kleintjes die voor EPIC hebben gekozen. Dus monpoly....nee, misschien duopoli, want de andere aanbieders van gelijke systemen, konden niet eens aan de basis criteria voldoen.

Los van dit zit je eigenlijk altijd vast aan een leverancier , want overstappen is enorm kostbaar.
- nieuwe licenties, (oude afkopen)
- Transitie (extra personeel, consulatancy, additionele software/modules)
- Verloren zorg uren (en deels administratief)
- overbelasting van huidig (IT) personeel
(- eventuele claims?)
Een paar UMC's hebben inderdaad Epic.
Niemand is verplicht ChipSoft klant te worden. Daar kiezen ze zelf voor. Dat er weinig alternatieven zijn is niet de schuld van ChipSoft. Een ziekenhuis kan er ook voor kiezen zelf een ontwikkel afdeling op te zetten en een maatwerk pakket te maken. Dit is exponentieel duurder.
Daarnaast is de cultuur binnen ziekenhuizen een kruizing tussen militair en ambtenarij. ChipSoft is hier zeer van bewust. Gerrit Mulder is zelf jarenlang hartchirug geweest en is uit hetzelfde hout gesneden als alle andere chirurgen, wat op zijn minst "eigenaardig" genoemd mag worden. Dit maakt samenwerking vaak een uitdaging.

Wanneer je een kijkje in de keuken gehad hebt bij alle partijen is er een grote nuance in het verhaal.
Het probleem is waarschijnlijk dat Chipsoft het veel te druk heeft doordat ze te weinig mensen hebben. Bovenstaande ad kan mogelijk helpen om nieuwe collega's te werven.

Even voor de duidelijkheid, ik vind Chipsoft ook maar een matig bedrijf. Ze lopen gigantisch achter; elke IT'er in de ziekenhuiswereld kent hun achterhaalde 'vizie' over VDI en RDSH wel.
Neemt niet weg dat Chipsoft niet de enige software leverancier in de zorgwereld is die te veel geld vraagt voor te slechte software en/of dienstverlening. Ik noem: Philips, Agfa, Siemens etc.
Chipsoft HIX kost inderdaad klauwen met geld. Een van de redenen dat de zorg zo duur en log is is dit systeem. Maar er is ook niet zo heel veel anders. Er zijn maar 3 andere partijen waar we zoiets mee zouden kunnen opzetten.

Maar mijn probleem zit 'm veel meer in dat ze niet echt werken voor hun geld. Enorme contracten worden er afgesloten maar als je wat wil aanpassen dan
- Valt dat buiten de afspraken --> extra geld
- Kan het niet vanwege standaard implementatie
- Kan het wel, maar gaat het nog 2 jaar duren voor het erin zit.

Het systeem werkt ook nog eens alsof het in 1980 gemaakt is... Nee, het is niet echt heel user friendly.


En dan even ontopic: IT in de zorg is echt een wedstrijdje tussen "Hoe ver zetten we het dicht" en "hoe fijn willen we dat het werkt". Voor de eindgebruiker is de ICT in een ziekenhuis een hindernis. Vele van mij en mijjn collega's pleiten voor een gescheiden netwerk. Eentje voor de zorg, en eentje per afdeling voor wat die afdeling moet doen. Lekker gescheiden. Lekker veilig. Lekker aanpasbaar. Maar de beheerlast die daar bij komt kijken.... pfff... Ga er maar aan staan.
Draait een groot gedeelte niet nog steeds op Pascal (of Delphi)? Dat verklaart het wellicht :) . Weet niet of het nog zo is, maar nieuwe medewerkers moesten ook altijd iets van een spoedcursus en/of test Pascal doen.
Nee gelukkig niet. Dat is allemaal C# tegenwoordig :)
Heel jammer dat het op +3 staat. De bijbehorende uitzending ging volgens mij zelfs voor een groot deel over Epic.
Anoniem: 696166 @ehtweak3 november 2020 13:14
...geschat vermogen 420 miljoen euro. Daar is op zich niks mee. Maar zodra je begrijpt dat het zorggeld is, betaald door de belastingbetaler, roept dat vragen op.
Welke vragen dan? Letterlijk elke acteur in de gezondheidszorg wordt al dan niet rechtstreeks met belastinggeld betaald.
Moet je niet aan mij vragen, maar aan de makers van die documentaire... ;)

Ik kan me er wel wat bij voorstellen trouwens. Het gaat er niet om dat er niks verdiend mag worden aan de ellende ('de zorg' dus) van anderen. Maar er is een verschil tussen redelijk/fatsoenlijk en buitensporig... :)
Anoniem: 1463186 @ehtweak3 november 2020 13:21
Maar dan is dus de vraag, wat is buitensporig. En in hoeverre kun je de plek op de quote gebruiken als een bron, en dan bedoel ik niet jij specifiek maar het programma had van mij wel iets meer feiten aan mogen leveren als ze het zo beschuldigend stellen. Private zorg bestaat ook, en voor zover ze het presenteren hebben ze niet echt de moeite gedaan om te kijken hoe de verdeling privaat/publiek is.
Bijzonder dat een dergelijk programma zo veel conclusies hangt aan een schatting van de Quote. Als je het met vrienden hebt over vermogen is de Quote leuk, als je het als onderzoek doet vind ik dat je toch wat meer je best moet doen dan "Hey Google, hoeveel geld hebben de oprichters van ChipSoft" roepen tegen je Google Home en dan wat conclusies er aan hangen, bij wijze van ;)

Dezelfde discussie heb je ook vaak met goede doelen, dat de directie te veel zou verdienen. Maar je moet alles in context plaatsen natuurlijk, een directie moet ook goed zijn anders gaat zo'n bedrijf ten onder.
Geschat vermogen is ondertussen 730 miljoen.
https://www.lc.nl/friesla...e-Quote-500-26183083.html

Post liquide middelen: 321 miljoen euro. Ze krijgen het geld niet eens op!

Ik snap nu de titel van dit artikel wel: “De zorg wordt steeds interessanter voor IT’ers”.

De Wet normering topinkomens zou ook moeten gelden voor leveranciers van de zorgsector.
Ik werk zelf ook voor een EPD leverancier (niet Chipsoft), maar alles wat wij ontwikkelen is al snel 'te duur' voor de zorgverlener. Dus het is "knap" dat Chipsoft zo'n vendor lock-in weet in te regelen bij de besluitnemers (aka bestuurders).

Binnen de zorgverleners hoor ik alleen maar verhalen dat de gebruikers vooral aan het klagen zijn over de flexibiliteit en het gebruiksgemak van HiX.
Chipsoft is ontwikkeld door (ex) artsen. Ze richten zich ook specifiek op artsen. Chipsoft ondersteund dan ook specifiek de artsen in hun werkzaamheden... alle andere "ondersteunende" diensten zijn dan vaak ook niet zo enthousiast over de backend waar ze mee moeten werken.

Wat Chipsoft goed begrepen heeft is dat het de artsen zijn die binnen een ziekenhuis besluiten maken. vanwege hun dubbele vertegenwoordiging van een lid leveren aan het RvB en hun eigen aparte BV binnen een ziekenhuis. Als de RvB niet meegaat, dan levert hun eigen BV minder "producten" aan het ziekenhuis.

Chipsoft heeft een goed netwerk rondom de artsen, dus die bespelen ze. Op persoonlijk vlak was het vaak frustrerend onderhandelen met Chipsoft... iedere aanpassing of wijziging op HL7 / koppeling moest meteen geld kosten. Ze verkochten zelfs oplossingen die door collega's in andere ziekenhuizen zelf waren bedacht.
Of durfden een rekening met terugwerkende kracht te sturen voor oplossingen die men zelf had gemaakt.

Dan is het werken met Epic echt een enorme verademing, kennis delen wordt ondersteund en gefaciliteerd. Collega ziekenhuizen delen kennis & kunde en er is een heel platform waar je wensen / ideeen kan indienen en later kan pilot draaien ter verbetering van alle ziekenhuizen
Het grappige is dan weer dat ik als arts Epic een draak van een systeem vind. Alles kost tien klikken, het is onoverzichtelijk door de veelheid aan veelal overbodige informatie en zaken kunnen op tien verschillende manieren geregeld worden. Wellicht werkt het als IT-er prettig, maar wij moeten er in de kliniek mee werken :) Er is blijkbaar toch nog een grote kloof tussen de artsen en de IT, een die wat mij betreft snel geslecht moet worden want we lopen jaren achter op het bedrijfsleven en IT voelt als een frustratie, niet als een zegen. En dat voor iemand die geïnteresseerd is in technologie en veel op Tweakers zit.
Het fijne aan EPIC is dat ik als eindgebruiker 'physician builder' ben. Ofwel, EPIC kan ik een deel in richten zoals ik/wij dat op onze afdeling willen, binnen de grenzen van EPIC/ziekenhuis. Zo hebben we zélf een groot deel van de stamceltransplantatie'module' ontwikkeld, in samenwerking met EPIC en de ICT afdeling van het ziekenhuis. Deze door ons ontwikkelde 'module' kan makkelijk ingezet worden in de andere academische centra die ook stamceltransplantaties verrichten.

Ander voordeel: omdat je zelf arts/physician builder bent, kunt je heel snel reageren en zaken aanpassen in het EPIC.

En zeker wat @caspar M ook aangeeft: er is een zeer actieve community die kennis deelt, er zijn jaarlijks fysieke meetings in Nederland van de EPIC-gebruikende centra, de cursussen van EPIC in Den Bosch zijn interactief doordat er deelnemers uit verschillende centra en disciplines zijn. ICT meets eindgebruiker.

Ja, het was een flinke overstap van de oude situatie naar EPIC, en in het begin een 'draak' van een systeem. Maar ik zou niet meer terug willen; álles binnen handbereik in 1 EPIC, geen externe programma's meer opstarten.

[Reactie gewijzigd door cyclofosfamide op 23 juli 2024 10:26]

Helemaal mee eens - ik werk zelf met zowel EPIC (superuser, geen builder) als HIX, en onze EPIC omgeving is gewoon prima ingeregeld - alles valt of staat met aanvullend van de inhoud en bouwen van paden/procedures/ordersets/smartphrases. Ja, ik zou graag hebben dat ik iets meer controle had over welke (nooit gebruikte) tabjes ik verder weg kan verstoppen om de boel te streamlinen. En je merkt wel dat het primair op de achtergrond gemaakt is om te zorgen dat alles gefactureerd kan worden (in de VS, iets minder van toepassing in NL met de DOT/DBC systemen). Maar met een goede builder die wekelijks tweaks naar de productieomgeving creëert een goed werkbaar systeem.

Dat HiX nou veel beter of overzichtelijker is en het primaire proces beter ondersteund...nee. Ik werk veel sneller en efficiënter in EPIC.
In mijn beleving zijn die 10 extra klikken geen technische belemmering maar gevraagde (noodzakelijke) veiligheidsmaatregelen en of vragen voor patiëntveiligheid. Dat kan je de IT niet kwalijk nemen.

Daarnaast heb je nog allerlei extra zaken die uitgevraagd worden. Ziekenhuizen zijn nu eenmaal heel goed in het bezuinigingen op essentiële zaken. Zoals bemande patiënten balies,waar men al die noodzakelijke ontbrekende gegevens van patiënten kunnen registreren zodat uiteindelijk verslagen weer correct bij een huisarts komen... Of dat er uiteindelijk correct gedeclareerd kan worden... Dat beelden en verslagen landelijk uitgewisseld kunnen worden... Maar helaas is het schijnbaar goedkoper om deze problemen achteraf te corrigeren of de artsen tijd hiermee te belasten...

Heb je mooi toch wat Fwg 40 schalen bespaard... Maar geef je het 3x uit door de hogere schalen dit te laten corrigeren :+

[Reactie gewijzigd door caspar M op 23 juli 2024 10:26]

Die 10 klikken is een keuze van beheer(autorisatie).
Zelf ook met EPIC gewerkt, maar dan als techneut (en ondanks dat het gewoon makkelijker kan, wordt er vaak gekozen om het moeilijker te maken.
Ik kan mij herinneren dat er toiletpaier besteld was, maar omdat een manager op vakantie was, dit doorgeschoten werd op de secudaire route....5 bevestigingen verder, moest de directeur akkorderen er voor. Dit wil je gewoon niet, maar vaak vloeit dit voort uit andere protocollen/regelgeving . Als IT heb je dan weinig keus.
HIX is troep. Vooral dat standard content onzin.Daarnaast elke scheet 5 ton. Traag aan alle kanten. HL7? Die kan je vergeten. Wil je iets koppelen? Kan niet. Mag niet. Willen ze niet. Ik betaal toch 20 miljoen euro mag ik even zelf bepalen wat ik wil? Ehum Nee. Wij hebben noodgedwongen keuze gemaakt voor Chipsoft niet omdat ze zo geweldig zijn. Chipsoft arrogantie heeft ook daardoor prima gebruikt gemaakt van de situatie..
Dat IT in de zorg interessant is ben ik absoluut met Jori eens.

Iig in de GHZ is het alleen jammer dat er geen hond wil werken want de salarissen zijn een stuk lager dan bij commerciële partijen.

Een groot deel van systeembeheer bij 'ons' is via detacheerders omdat er gewoon amper mensen te krijgen zijn. Ja er word wel gereageerd op vacatures maar wat ik meerdere malen begrepen heb is dat de kandidaten simpelweg niet voldoen/capaciteiten niet hebben/salaris te laag vinden/ect.
Imho jammer want het is een enorm leuke sector waar de waarde van ICT binnen de organisatie vaak echt wel op waarde word geschat en met voldoende doorgroei mogelijkheden :)
Dat IT in de zorg interessant is ben ik absoluut met Jori eens.

Iig in de GHZ is het alleen jammer dat er geen hond wil werken want de salarissen zijn een stuk lager dan bij commerciële partijen.

Een groot deel van systeembeheer bij 'ons' is via detacheerders omdat er gewoon amper mensen te krijgen zijn. Ja er word wel gereageerd op vacatures maar wat ik meerdere malen begrepen heb is dat de kandidaten simpelweg niet voldoen/capaciteiten niet hebben/salaris te laag vinden/ect.
Imho jammer want het is een enorm leuke sector waar de waarde van ICT binnen de organisatie vaak echt wel op waarde word geschat en met voldoende doorgroei mogelijkheden :)
Maar als de ICT binnen de organisatie op waarde wordt geschat, dan mag dat toch ook te merken zijn in de salarissen? Dan begrijp ik niet waarom de salarissen nog steeds zo laag zijn (volgens jou).
Omdat er maar een beperkt budget is in de zorg. En tja, wat is laag? Wat maakt deze persoon zo veel meer waard dan bv een verpleegster? Moet zeggen dat de verwachting van sommige nieuwkomers wat ze willen hebben wel erg hoog is, maar ook dat er soms veel te veel gekeken wordt naar het papiertje in plaats van wat de persoon werkelijk zou kunnen. Mijn persoonlijk ervaring is dat vaak degene zonder het papiertje beter zijn/haar taken kan uitvoeren dan degene die dikke waslijst aan papiertjes heeft.
En tja, wat is laag? Wat maakt deze persoon zo veel meer waard dan bv een verpleegster?

Laag is laag vergeleken met wat je met dezelfde kennis bij een commerciële dienstverlener kan krijgen. Ik heb ook wel eens naar een IT functie binnen de zorg gekeken maar je raakt zomaar tussen de 500 en 1000 euro per maand kwijt ten opzichte van een baan in de commerciële IT, nog los van de rek die in schalen zit. In het bedrijfsleven plak je gewoon iets als "senior" voor de functie waarna het salaris weer omhoog kan, dit zie je ook niet veel in de zorg.

Een IT-er is niet meer waard dan een verpleegster maar de markt beloont IT-ers beter dan verpleegsters, dat is een feit waar zorginstellingen niet omheen kunnen als ze personeel willen werven.
Als iedereen een hersenchirurg was dan zou dat ook slecht betalen.
De markt betaalt echt geen dubbeltje teveel hoor.
Vraag/Aanbod

Ik heb in de zorgsector ge-IT'd. Als freelancer. Wat mij op viel was dat veel IT'rs daar eigenlijk meer een liaison zijn voor dure consultants en zelf weinig weten van IT-Toeten noch IT-blazen. Zodra er een moeilijke vraag binnenkwam gelijk de hulplijn aanspreken. De wat meer technische medewerkers zijn naast bezig zijn met hun eigen ding vaak ook aan het puin ruimen van hun doorgestroomde collega's of uitleg aan het geven aan eindgebruikers omdat de tussenlaag onvoldoende kundig is. Wel relaxte omgeving en over het algemeen mensen met de beste bedoelingen. Maar ik blij ben dat ik er nu niet zit tijdens deze Corona ellende.
Een vriend van me zit nog wel in de zorg.. hij heeft al 4 keer 'Corona gehad'. Hij is een beetje hypochonder momenteel, bij elk kuchje en scheet... 'CORONA!' :)
Tot nu toe gelukkig elke keer negatief getest.
[...]

Maar als de ICT binnen de organisatie op waarde wordt geschat, dan mag dat toch ook te merken zijn in de salarissen? Dan begrijp ik niet waarom de salarissen nog steeds zo laag zijn (volgens jou).
Als IT'er heb ik bij verschillende ziekenhuizen gewerkt. (op dit moment ook). Binnen ziekenhuizen wordt IT tot op de dag van vandaag niet op waarde geschat. Immers het gaat om het verlenen van zorg. Dit zie je dan ook (niet) terug in de vertegenwoordiging van IT in ziekenhuizen. Bij de meeste ziekenhuizen is er nauwelijks vertegenwoordiging in de hogere lagen. hooguit via verschillende tussenlagen door niet IT achtergrond mensen, (of als een moetje erbij omdat ze al een ondersteunende dienst onder zich hebben)

De artsen / specialisten zijn overigens vaak dubbel vertegenwoordigt. (leveren lid van RvB en zitten direct aan tafel met gehele RvB) het gewone zorgpersoneel, samen met de IT'ers kan terecht bij de OR met "advies" recht.

Salarissen voor de IT'ers worden kunstmatig laag gehouden, immers moeten deze mee in de gewone FWG schalen en zorg CAO waar ze een vreemde eend in de bijt zijn. de standaard FWG voor een IT'er is FWG 50, 55, 60. Hoger is verbonden aan management functie. Artsen en specialisten doen uiteraard niet mee aan de zorg CAO die maken geheime afspraken met de RvB binnen de eigen B.V. (voorheen maatschap)

Al jaren is het nauwelijks mogelijk om nieuw/gekwalificeerde IT'ers aan te trekken in ziekenhuizen ondanks de vele open posities, pogingen om de functies hoger in te schalen naar enigszins marktconform worden de nek omgedraaid door de ziekenhuizen zelf. Vaak onder de noemer dat men de zittende mensen dan ook beter moeten gaan belonen. Ondertussen zitten er veel, veel externen voor een fors hoger salaris de gaten op te vullen... en van de ene op de andere dag is de kennis weer weg.
(of afhankelijk van het ziekenhuis blijkt dat een miljoen euro voor externe inhuur toch een beetje gortig is)
Hier in België net hetzelfde, salaris is extreem laag binnen. Dit gaan volgens loonschalen hier en volgens diploma. Met maar een bachelor zou ik dus beginnen aan 1700 euro netto per maand of zoiets. 20 jaar geleden had ik al meer ... dat zegt genoeg zeker. En bij anderen krijg je dan dikwijls wagen, gsm, etc nog allemaal, tsja dan is de keuze snel gemaakt zeker. Ik heb nu een tijdje meegewerkt aan software voor rusthuizen, dat is nog zo een niche markt. Hier in België heb je de keuze tussen A of B en daar stopt het dan. En als je denkt we gaan effe C maken .. dan ga je toch moeten zien dat je een migratie hebt met import van alle gegevens of je zal het echt niet verkocht krijgen.Die software is ook niet op een jaartje geschreven, dus je moet al zeer diepe zakken hebben wil je dit toch doen. Net hetzelfde voor software van een ziekenhuis. Zelfs binnen grote bedrijven is het een probleem. Mijn vader werkte voor een grote chemische producent van goederen waar er maar wereldwijd een paar zijn. Daar gebruiken ze SAP of zoals mijn vader broer zei “software aus Pakistan” of “samen aan prutsen”, werkte nooit, wijzigingen en/of duurden eeuwen, als ze al werkten. Heb ooit eens een offerte gemaakt voor 1/3de van wat ze nu betalen jaarlijks. Nee niet goed, veel teveel geld al uit gegeven dus we doen niks anders, dat is wat het management beslist heeft. Zeer ingewikkelde setup voor 5 tables die ze in elk land moeten kunnen zien ... Moesten ze het toch ooit aanvaarden dan koop ik gelijken huis in Hawaï op het strand en hoef ik niet meer te werken eigenlijk. Dikwijls is verandering een groot probleem. En dan migreren en personeel trainen met de nieuwe applicatie ... dat vergt ook tijd. Kijk maar in Duitsland van Windows naar Linux ... die gebruikers vonden dat allemaal niet zo leuk. Als je echt betere software hebt dan zal het personeel niet het struikelblok zijn. Zelfs als je het voor een pak minder kan doen, dan is het nog niet goed omdat de reeds gemaakte investeringen groot was. Er moet eigenlijk al.bijna een kerncentrale ontploffen voor sommige er misschien over denken om te wijzigen
de standaard FWG voor een IT'er is FWG 50, 55, 60.
Was het maar waar. Bij ons 45 voor een technisch applicatiebeheerder :|
Stemmen met je voeten zou ik zeggen....
Bij ons, een GGZ-instelling, is de helpdesk zelfs ingeschaald op FWG45, TAB op FWG50 (en ik vind de max van FWG50 al laag voor een TAB'er, als je ziet dat een functioneel beheerder hetzelfde krijgt).
Ze zijn niet laag, alleen niet zo hoog als bij een commerciële partij mede omdat het gebonden is aan een zorg CAO.
Mooie Tesla van de zaak zit er ook niet in.

Blijkbaar is dat voor veel mensen een ding (constatering,geen waarde oordeel) :)
Een systeembeheerder/applicatiebeheerder wordt over het algemeen in FGW 50 ingeschaald. In de salaristabel kun je zien wat het bedrag is dat daarbij hoort, uiteraard afhankelijk van ervaring. (per 1-1-2021):

https://cao-ziekenhuizen.nl/media/310/download

Er is overigens ook een arbeidsmarkttoeslag waar HR gebruik van kan maken, bijv. wanneer men lastig aan nieuwe mensen kan komen. Dit gaat om 10% van het maandsalaris. Volgens mij worden ICT'ers helemaal niet zo slecht betaald in de zorg, want men heeft ook nog recht op een 13e maand.

[Reactie gewijzigd door PeterM007 op 23 juli 2024 10:26]

Ik zeg ook nergens slecht, alleen lager dan wat ik hoor wat collega's via hun detacheerde verdienen.

Ik zou teken voor schaal 50 hoor :+
Maximaal €3774 bruto per maand en gemiddeld €3322? 10 jaar geleden vond ik dat al te laag voor een Senior beheerder. Zelfs ChipSoft zelf betaald beter dan dat wanneer je goed onderhandeld.

Deta en consultancy zit significant hoger dan dat.
Anoniem: 420148 @sapphire3 november 2020 13:53
Bij de meeste detacheerders is het ook een hondenloontje voor veelal matige opdrachten. Het loont veel meer om met een sterk CV zelf bedrijven te benaderen.
Ben in de zorg ICT werkzaam geweest en blij er weg te zijn. De specialisten (de groep waar ik mee werkte) wilde helemaal geen IT om een veelvoud van redenen. Dat is vrij beroerd automatiseren als je doelgroep te horen krijgt te moeten automatiseren maar het niet wil. Was wel meer dan 20 jaar terug, dus wellicht is die generatie nu weg. Maar ik probeer het liever niet.
Heb toen nog met Chipsoft om tafel gezeten in het kader van een samenwerking. Nou dat ging dus niet door het was of Chipsoft eigen spul of niets. Wat nou platform overstijgend automatiseren.
Nogmaals, het is van 20 jaar terug, maar iets zegt mij dat er weinig veranderd is behalve de druk van buitenaf. Of dat voldoende is om de branche om te laten denken: ik geloof het niet.
Werk zelf in een ziekenhuis als systeembeheerder waar we zeker steeds meer uitdagingen krijgen. Het is een ontzettend leuke omgeving om te werken, maar ook met de hele regel en wetgeving heel erg complex aan het worden. Waar vroeger nog een dokter een computer op zijn bureau had staan en terug kon vallen op een papieren dossier, is dat nu niet meer. Waar een uitwisseling van data vroeger eigenlijk niet gebeurde (of op papier) is het nu "normaal" om dat digitaal te doen. En dat moet IT maar even regelen dat het veilig en geborgd gebeurt ene oh ja ook nog gebruikersvriendelijk.
Kortom meer dan genoeg uitdaging. Wat betreft de EPD's zijn er een paar grote spelers op de markt. Grofweg, Epic, Chipsoft en Nexus is ook lekker bezig. Om een idee te geven van kosten bij een ziekenhuis voor aanschaf -> Epic (30 Miljoen, Chipsoft 15 Miljoen, Nexus 7 Miljoen). Dit zijn alleen getallen de daadwerkelijke implementaties zien er echt anders uit. Bij de een zit er dan weer PACS beelden bij in, bij een ander moet je dat met koppelingen zelf gaan regelen en mogelijk een ander pakket wat ook weer geld kost. Er moet in de eerste plaats gekeken worden wat past bij de organisatie.
Overigens zit zo'n vendor lockin bij een hoop, wat te denken aan Windows besturing systemen. Zijn er hier bedrijven die zonder office kunnen?

Nu zitten wij redelijk buiten de randstad (Ede) maar de sallarissen zitten bij ons schaal 50 voor een systeembeheerder en schaal 55 voor een senior. Dit betekend dat er maximaal voor een senior ongeveer 4100 euro te halen is. Buiten de voordelen van 36 uren werken om is dit salaris prima te noemen. Tuurlijk ik kan bij een detacheerder gaan zitten voor 5/6k? Maar dan ben ik wel 40 uren bij een klant en dan moet ik nog even wat gaan reizen dagelijks, om nog maar even te vergeten dat als het met de zaak slecht gaat.. Tja dan kun jij ook vertrekken.

Dus ja ik ben heel tevreden over mijn werk en kan ook eenieder aanraden om eens te komen kijken in de zorg (stuur rustig een PB). We hebben momenteel zelfs een vacature open staan voor systeembeheerder!
Natuurlijk fijn dat je tevreden bent met je werk, maar 4100 euro per maand voor een senior? Dat lijkt me ver beneden markconform.
Wat is dan wel marktconform voor een senior? Op basis van 40 uur zal je daar nog eens 10% bovenop moeten doen. Dan zit je rond de 4500 te kijken. In de detachering kun je meer per maand op de rekening gestort krijgen dat geloof ik wel. Maar het is niet voor niets dat ik veel (ex) detachering zie bij ons aan de sollicitatie tafel.
Rondkijkend in de vacatures om me heen zie ik daar nou niet echt iets tussen waarvan je denkt dan komt in de buurt.
"verzorgt hij een talk"
wat is dat, "een talk"?
Heet dat niet gewoon een presentatie in het Nederlands? Of is het gewoon een gesprek?
Misscchien doet hij iets met talkpoeder?
Anoniem: 39993 4 november 2020 06:27
De zorg is zo breed. Ik heb vroeger als eerste baantje systeembeheer in de zorg gedaan, maar het was geen ziekenhuis. Het werk was op zich prima, leuke collega's ook.... Toen kwam er een reorganisatie en moesten we allemaal mogelijk vertrekken (hoop vage praatjes en net-niet-toezeggingen). Toch maar gaan solliciteren vanwege die onzekerheid. Blij toe, want toen kwam het leven er financieel ineens een heel stuk rooskleuriger uit te zien. :)

Misschien is het nu op veel plekken beter, maar wij voelden ons destijds vooral een opgedrongen kostenpost. Functies waren echt bizar laag ingeschaald. Het was voor mij eigenlijk niet meer dan het opstapje naar "het betere werk".

Poosje terug nog vluchtig contact gehad over functies bij ziekenhuizen: 1 UMC en 1 wat groter algemeen ziekenhuis. Die eerste leek interessant, bij de tweede zou ik min of meer 1 dag per week vrijwilligerswerk gaan doen vergeleken met mijn huidige salaris.

Ik doe soms nog steeds wat werk voor zorginstellingen, maar dan als "externe". Dat bevalt op zich goed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 39993 op 23 juli 2024 10:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.