Advertorial

Door Tweakers Partners

LG UltraGear 27GN950: 'eerste 1ms 4k Nano IPS-gamingmonitor ter wereld'

02-11-2020 • 08:00

69 Linkedin

LG gooit de laatste jaren hoge ogen op het gebied van (oled)televisies, maar ook de monitorenlijn onder de naam UltraGear scoort goed. Kijk op Tweakers maar naar de gebruikersreviews van LG UltraGear-monitoren, waar enkel waarderingen van vier of vijf sterren bij zijn te vinden. Met de UltraGear 27GN950 hoopt LG opnieuw op hoge scores. Het techbedrijf realiseert naar eigen zeggen de perfecte game-ervaring door als eerste ter wereld een 1ms 4k Nano IPS-gamingmonitor zonder motion blur te introduceren.

Een serieuze gamer besteedt veel geld aan zijn hardware, en niet enkel aan de desktop-pc. Uiteraard vormt de pc het kloppend hart, maar ook de muis, het toetsenbord, de headset en de monitor moeten van hoge kwaliteit zijn. Spelers willen tenslotte het langverwachte Cyberpunk 2077, Call of Duty: Black Ops Cold War en Assassin’s Creed: Valhalla zo mooi en soepel mogelijk in beeld zien. Dat zou met de LG UltraGear 27GN950 geen probleem moeten zijn. Volgens LG hebben we hier namelijk te maken met de snelste uhd 4k Nano IPS-gamingmonitor die er is. Gebaseerd op DSC-technologie en met 4k-resolutie, 10bit kleurdiepte en 160Hz verversingssnelheid (overklok) moet deze monitor gamers een hoogwaardige beeldkwaliteit en snelle spelervaringen leveren.

Ips, TN en VA
Tot een tijdje terug was het onderscheid tussen monitortypen vrij overzichtelijk. Consumenten die het meeste belang hechten aan natuurgetrouwe, mooie, volle graphics kozen in de regel voor een ips-scherm. Deze monitoren kennen het hoogste kleurbereik, maar hebben tegelijkertijd een lagere verversingssnelheid.

Gamingschermen met een TN-paneel hebben in de regel een wat mindere kleurweergave, maar wel een hoge verversingssnelheid. Een gemiddelde van 144Hz in het hogere prijssegment is daarbij gangbaar. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de gamebeelden.

TN-panelen staan bovendien bekend om hun snelle reactietijd. Veelal bedraagt hij slechts 1 milliseconde, tegenover de 4 milliseconden die bij ips-schermen gangbaar is. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel frames per seconde een scherm kan berekenen, aangegeven in hertz. Hoe hoger het getal, hoe vloeiender het beeld. Met name bij racegames en snelle schietspellen kan dit een verschil maken tussen het wel of niet ervaren van ghosting of motion blur, vage strepen die als het ware achter een snel bewegend voorwerp aan bewegen. Veel fabrikanten voegen motion blur toe aan ips-panelen om een reactietijd van 1 in plaats van 4 milliseconden te halen. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Met Nano IPS is dit echter niet het geval.

VA-schermen, ten slotte, zitten qua prestaties tussen ips en TN in. Ze zijn minder snel, maar hebben een zeer goede contrastverhouding.

Nano IPS met 1 milliseconde
De LG 27GN950 heeft het beste van alle drie de werelden. Deze monitor heeft een 4k-resolutie en werkt native op 144Hz, maar kan in overklokmodus naar 160Hz schakelen. Daarnaast ondersteunt de monitor FreeSync Premium Pro en G-Sync. Om alles via een enkele kabel te kunnen weergeven, ondersteunt de UltraGear 27GN950 een techniek genaamd display stream compression (dsc) via DisplayPort 1.4, de nieuwste technologie voor het comprimeren van beelden. Zo is zonder kwaliteitsverlies een hoge resolutie en snelle refresh rate via één DisplayPort-kabel mogelijk. Bovendien kan het scherm ook nog probleemloos hdr-beelden weergeven en variabele verversingssnelheden gebruiken. Twee andere noemenswaardige verbeteringen in DP 1.4 zijn de voorwaartse foutcorrectie die transmissiefouten vermindert en de uitbreiding van het aantal audiokanalen tot 32 stuks.

Het resultaat is dat games met volle, diepe en uiterst gedetailleerde kleuren worden weergegeven. Het brede kleurengamma van Nano IPS kan tot 98% van de DCI-P3-kleurruimte weergeven en de snelle reactietijd van slechts 1ms dompelt gamers onder in gedetailleerde, stottervrije spelwerelden. Nano IPS levert een kleurbereik dat 35% groter is dan sRGB 100%. Door de hoge verversingsfrequentie en een reactietijd van slechts 1 milliseconde raken ogen veel minder vermoeid en komt gameplay altijd vloeiend en flitsend in beeld.

Doe mee met de LG-survey en maak kans op de LG UltraGear 27GL850
LG is benieuwd naar jullie ervaringen met monitoren en gaming. Samen met LG hebben we daarom een survey opgezet die je hieronder terugvindt. Uiteraard wordt deelname gewaardeerd, daarom ligt er een mooie beloning voor één gelukkig lid van de Tweakers-community in het verschiet. Door deel te nemen aan de survey maak je namelijk kans op de LG UltraGear 27GL850-monitor.

LG button

Voor het onderzoek gebruiken we een Google-formulier, omdat dit een prettige manier is om alle informatie te verzamelen. De data die we verzamelen vanuit dit formulier gebruiken we alleen voor het LG-onderzoek. De data zijn alleen toegankelijk voor degene die dit formulier heeft aangemaakt, Tweakers in dit geval. De data in G Suite staat gehost bij Google, maar wel specifiek in Europa.

Actievoorwaarden

 • Je Tweakers-account moet voor 1 november 2020 actief zijn.
 • Meedoen kan tot en met 9 november 2020, alleen via de vragenlijst.
 • De winnaar krijgt uiterlijk 10 november 2020 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de vragenlijst deelnemen.
 • De winnaar ontvangt de LG UltraGear 27GL850.
 • De winnaar worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Medewerkers van Tweakers & LG zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden. Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij LG en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (69)

69
68
20
5
0
43
Wijzig sortering
ik vind het wel beetje zorgelijk dat er bij coolblue van de 27GN950 momenteel 5 geretourneerde exemplaren in de verkoop staan, Vraag me af waarom zoveel mensen een goede monitor terugsturen, maar kan er verder geen info over vinden, terwijl er ook niet heel veel reviews van zijn. zou er iets misgaan met de QA?
Meestal omdat mensen die zoveel geld uitgeven aan een monitor geen enkele dode pixel accepteren, wat logisch is. Dat icm het Nederlandse retourrecht.

Ik accepteer ook geen enkel pixel probleem of een meer dan normale hoeveelheid blb. Een monitor gaat dan gewoon retour.
nee, gaat volgens CB niet om dode pixels, dat is een aparte "tweede kans"-categorie.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 2 november 2020 09:40]

CB verkoopt ook tweedekans producten met schade en/of gebruikssporen.
Zelf ervaren.
dat zie ik, maar vzv ik zie is dat een aparte categorie naast "nieuwstaat"?
Wie weet heb je gelijk. Ik heb maar een ervaring wat dat betreft. Gelijk de laatste keer 😉

Edit: wat je zegt klopt; er staat inderdaad zelfs lettelijk bij dat het product dode pixels heeft.
"Tweede kans met (lichte) gebruikssporen"

Ik heb sinds 4 vorige monitoren geen dode pixels meer gehad in een nieuw paneel.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 2 november 2020 11:10]

Van die 5 heb ik er gisteren een besteld en zojuist aangesloten. Als ze hadden gezegd dat die nieuw was, zou ik het ook geloven. Alleen de doos was een beetje gebutst en ik zag dat het plakband erop was vernieuwd. Verder zat alles in de verpakking, inclusief accessoires en plakplastic op de glimmende onderdelen.

Lijkt er inderdaad op dat de doos gewoon even open is geweest en vervolgens weer teruggestuurd. Ik ben er in ieder geval blij mee. Toch een mooiere prijs, zonder te hoeven wachten Black Friday (die waarschijnlijk oververhit zal zijn dit jaar, arme pakketbezorgers...).
Is backlightbleeding een veelvoorkomend probleem? Ik zie het vaak opgenoemd worden, maar heb er zelf nooit mee te maken gehad, of het is me niet opgevallen (NB ik heb al tien jaar dezelfde monitor).
Er is altijd wel enige vorm van blb of ips glow. De vraag is in welke hoeveelheid en hoeveel last je ervan hebt. Vaak zie je fotos hiervan maar dat geeft een vertekend beeld omdat door de automatische belichting het excessief uitvergroot, helemaal bij een zwarte achtergrond. Maar het is iets wat altijd nog kan voorkomen.
Ik heb er toevallig zeer recent 1 teruggestuurd. Had geen last dode pixels oid. maar voor mij was de combinatie van 27 inch en 4K het gewoon niet Ik heb ook de LG38GN950, maar daar heb ik wel veel problemen met de dode pixels gehad. Meerdere exemplaren moeten ruilen om tot een goed scherm te komen. Overigens is dat wel echt een top scherm :D
Misschien van klanten die willen zien of het echt wat toevoegt, en als dat niet zo blijkt, dan hoppa weer terug.
kan natuurlijk, maar 5 binnen 1 week is wel erg veel. (ik volg het al een tijdje omdat ik hoop op een prijsdaling die maar niet wil komen. ;) )
Kan veel zijn, kan weinig zijn. Is een redelijke aanname die je hier maakt, als ze er 5 verkocht hebben in de afgelopen maand is het inderdaad veel, als ze er 50 verkocht hebben is het weinig... De retourtermijn bedraagt 30 dagen dus kan prima zijn dat er een hoop verschil in de aankoopdatum zit.
Het kan ook zomaar zijn dat er mensen bij zitten die de monitor ergens anders goedkoper hebben gevonden of welke andere reden dan ook.
nja, er verdwijnen en verschijnen constant webshops uit het rijtje verkopers op tweakers, en ook in duitsland zijn er maar weinig shops met voorraad. dus ik gok dat het geen enorme absolute aantallen zijn.
Ik hoor in de verte al Black Friday aan komen. :)
"Even proberen en dan retour sturen" of 4k bleek toch te zwaar voor de videokaart. Genoeg redenen te bedenken.
Wkoa is nu eenmaal erg makkelijk.
Het verbaasd mij niet dat er al zo'n 5 tweede kans monitoren te koop staan.
Ik heb met de mijne geen problemen.
Misschien dat andere mensen zwartwaardes verwachten net als VA- panelen en het terug sturen. In ieder geval voor IPS doet hij het heel goed qua contrast en helderheid. En voor echt goede zwartwaardes heb je toch meer local dimming zones nodig. Geen last van backlight bleeding(IPS glow hoort erbij en is niet veel) of dode pixels. Het is een prachtig scherm.

[Reactie gewijzigd door akaash00 op 2 november 2020 10:47]

IPS glow (die blijkbaar bij elke IPS er wel is, maar sommige hebben meer/minder). Ik heb de 28gl750 en de brightness laag staan en ik werk altijd in een verlichte ruimte. Bij mij valt t niet op / zie t niet.
ik vind het wel beetje zorgelijk dat er bij coolblue van de 27GN950 momenteel 5 geretourneerde exemplaren in de verkoop staan, Vraag me af waarom zoveel mensen een goede monitor terugsturen, ...
Wellicht mensen die geen greintje Backlight Bleeding accepteren.
Wellicht even vermelden dat 1ms pure markting is. Op dit scherm (ook op de 27GL850) is 1 ms onbruikbaar (extreme ghosting). Gewoon standaard 4ms gebruiken dus.
De lg ultra LG27GN950 (besproken in de test van tweakers) is niet over klokbaar. (zie lg webside)
Max. resolutie is 144. Discussies op you tube. Heb deze kort geleden gekocht. Is dus misleidende reclame.
Verder prima scherm, hopelijk komt er voor de 160 res. nog een firmware update? LG duik hierin!
De LG38GN950 het grotere model is wel overklokbaar.
Nogmaals een prima scherm en heb geen dode pixel kunnen ontdekken.
Heel erg mooi scherm en leuke actie! Ik was al opzoek naar een nieuw 4K 144Hz scherm voor de aankomst van de PS5 hier! Zou natuurlijk een goede timing zijn :+ :*)
Helaas is het scherm dat je kan winnen *niet* het 4K scherm waar deze advertorial over gaat..
Als het goed is gaat het over de https://tweakers.net/pric...l850-zwart/specificaties/. Als ik dan naar specificaties ga, zit dit er wel uit als een 4K scherm.

edit; inderdaad excuses, het blijkt niet om een 4k scherm te gaan. Alsnog geen verkeerd scherm om te kunnen winnen en te gebruiken i.c.m. een (next-gen) console.

[Reactie gewijzigd door qlimax43 op 2 november 2020 10:58]

Je krijgt een -1. maar dat vind ik niet akkoord, dat zou een 0 moeten zijn. Het is geen 4k 2160p, maar 1440p quad hd. Dat is een heel andere resolutie.

Hmmm, we gaan voor mijn vrouw een werkkamer inrichten. Heb wel mijn oude Dell die wat probleempjes heeft... Klagen en toch mee doen. :P
Jammer overigens dat het artikel gaat over de GN950 en je dan niet die kan winnen. Ligt niet aan tweakers en iedere prijs is een goede en leuke prijs natuurlijk, maar staat in mijn ogen echt los van waar het artikel over gaat. Beetje zonde.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 2 november 2020 08:54]

Oh verrek inderdaad. Blijkbaar had ik nog niet genoeg koffie op vanmorgen. Maar goed, ik zou het alsnog niet erg vinden om een 1440p scherm erbij te hebben :+
Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat dit een meer dan prima scherm is (wat ook mag voor deze prijs), behalve dat mijn exemplaar te rood stond afgesteld. Gelukkig is dat te kalibreren. 1440p tv 1080p is al een hele verbetering. Natuurlijk geeft 2160p nog meer mogelijkheden maar dan zit je vast aan lager dan 144 Hz of een gigantische prijs (1000 EUR IIRC).
Het is nog steeds best een OK scherm dat je kan winnen, daar niet van, maar de 27GN950 en de 27GL850 zijn niet hetzelfde.
Ook al is die niet "4K" het is toch een 1440p scherm met 144Hz.
Die zal zeker passen naast de huidige pricewatch: Samsung LC27HG70 Grijs, Zwart :D :*)

[Reactie gewijzigd door Boermansjo op 2 november 2020 08:35]

Helaas heeft het scherm dan geen HDMI 2.1; 4K 120hz zou daardoor niet via deze port weergegeven kunnen worden.
Wat moet je met zo'n scherm en een ps5, sorry maar dan snap je het echt niet.
Met een controller beweeg je te langzaam om de voordelen te kunnen ervaren, en de ps5 gaat geen 4k 120fps ondersteunen uiteraard.
Ik zou dit scherm ook niet aanraden voor een Ps5 of Xbox Series X, puur vanwege Hdmi 2.0. Het klopt overigens niet wat je zegt. Zowel de PlayStation 5 als Xbox Series X ondersteunen 4k/120hz te gelijk. Daarnaast maakt het niets uit hoe snel je controller is. Het betreft de ververssnelheid van het scherm en die is volledig onafhankelijk van wat jij met je controller doet.
Met een muis maak je zodanig snelle bewegingen dat er ghosting optreed wat met dit beeldscherm verholpen is.
Met een controller beweeg je te sloom om er ook maar enig voordeel uit te halen. Niemand zet de sensitivity voluit met een controller, onspeelbaar.

De Xbox series x en ps5 ondersteunen 4k EN 120hz. Er is nog geen game aangekondigd die het beide ondersteund.
Dirt 5 krijgt bv wel een performance modus, maar met lagere resolutie en grafische instellingen.

Dit beeldscherm is voor PC gamers bedoeld. Kun je defensief reageren, maar je console is een enorme mismatch met deze monitor.
Ghosting treedt ook op zonder user input. Als een object heel snel door het beeld raast heb je precies hetzelfde.

Dat er nog geen game is aangekondigd doet er verder niet toe. Dat gaat komende tijd veranderen zodra de consoles op de markt zijn. Beide consoles beschikken over HDMI 2.1. Dat is dus een kwestie van tijd. Wellicht eerst wat simpele Indie titels zonder grafische hoogstandjes.

Ik ben zelf overigens PC gamer en heb geen console in huis.
Ahja, je bent gewoon wat optimistischer dan mezelf.

De monitor die je kan winnen heeft geen hdmi 2.1, en is 1440p ipv 2160p.
Beetje verwarrend moet ik zeggen.

Met racegames bv kan je ook wel ghosting tegenkomen, maar dan heb je ook wel een brakke monitor.
Het gaat hier om zodanig weinig ghosting en lage inputlag, dat je imo het alleen in snelle shooters met muis merkt.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 2 november 2020 12:56]

Volgens mij wordt input lag en/of reactie tijd van het scherm minder naarmate de refresh rate en fps hoger zijn.
Dat merk je dus wel degelijk met een controller.
Ik merk verschil tussen 75 hz/fps en 120 hz/fps.
Je ziet wel een visueel verschil qua fps, maar qua latency niet (verschil tussen niets en heel weinig) en qua ghosting ook niet (beweegt niet snel genoeg).
Daarnaast draaien console games op vaste framerates wat VRR/freesync overbodig maakt, en er is dan ook geen hdmi2.1.

Een console koppel je aan een mooie hdr tv. Niet een monitor volledig gericht aan pc gamers.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 2 november 2020 12:26]

De monitor van de actie is een 2k scherm, geen 4k :)
Een 1440p scherm. Beetje tussen 2k en 4k in. :)
Dan moet je deze niet kopen. Deze is namelijk HDMI 2.0. Dat doet geen 4k 120 / 144 hz :)
Ik heb ook meegedaan! Ben nooit verder gekomen dan een 60hz monitor, en die ik nu heb heeft 4ms vertraging en 1440p. Toch wel een beetje zonde met een 2080 ti :)
Dat zal ik je direct maar teleurstellen. 1 ms is gewoon marketing. Dit scherm is niet werkbaar op 1 ms. Veel te veel ghosting. Gewoon 4ms dus. Verder prima scherm trouwens.
Dat is wel jammer dan, ach als ik win zal ik waarschijnlijk niet teleurgesteld zijn 😜 kopen doe ik 'm niet
Wat een gave actie! Ik was al aan het kijken naar deze monitor voor black friday. Zeer goede monitor blijkt.
Mooie actie! :) Succes allemaal
Dat lijkt me erg lekker gamen.
Mooie actie! En toffe schermtechniek dat nano-ips
Leuke actie inderdaad. Ik vind het wel nice dat je nu als je behoefte hebt iets meer kwijt kan in het deelname formulier _/-\o_ .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee