LG gooit de laatste jaren hoge ogen op het gebied van (oled)televisies, maar ook de monitorenlijn onder de naam UltraGear scoort goed. Kijk op Tweakers maar naar de gebruikersreviews van LG UltraGear-monitoren, waar enkel waarderingen van vier of vijf sterren bij zijn te vinden. Met de UltraGear 27GN950 hoopt LG opnieuw op hoge scores. Het techbedrijf realiseert naar eigen zeggen de perfecte game-ervaring door als eerste ter wereld een 1ms 4k Nano IPS-gamingmonitor zonder motion blur te introduceren.
Een serieuze gamer besteedt veel geld aan zijn hardware, en niet enkel aan de desktop-pc. Uiteraard vormt de pc het kloppend hart, maar ook de muis, het toetsenbord, de headset en de monitor moeten van hoge kwaliteit zijn. Spelers willen tenslotte het langverwachte Cyberpunk 2077, Call of Duty: Black Ops Cold War en Assassin’s Creed: Valhalla zo mooi en soepel mogelijk in beeld zien. Dat zou met de LG UltraGear 27GN950 geen probleem moeten zijn. Volgens LG hebben we hier namelijk te maken met de snelste uhd 4k Nano IPS-gamingmonitor die er is. Gebaseerd op DSC-technologie en met 4k-resolutie, 10bit kleurdiepte en 160Hz verversingssnelheid (overklok) moet deze monitor gamers een hoogwaardige beeldkwaliteit en snelle spelervaringen leveren.
Ips, TN en VA
Tot een tijdje terug was het onderscheid tussen monitortypen vrij overzichtelijk. Consumenten die het meeste belang hechten aan natuurgetrouwe, mooie, volle graphics kozen in de regel voor een ips-scherm. Deze monitoren kennen het hoogste kleurbereik, maar hebben tegelijkertijd een lagere verversingssnelheid.
Gamingschermen met een TN-paneel hebben in de regel een wat mindere kleurweergave, maar wel een hoge verversingssnelheid. Een gemiddelde van 144Hz in het hogere prijssegment is daarbij gangbaar. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender de gamebeelden.
TN-panelen staan bovendien bekend om hun snelle reactietijd. Veelal bedraagt hij slechts 1 milliseconde, tegenover de 4 milliseconden die bij ips-schermen gangbaar is. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel frames per seconde een scherm kan berekenen, aangegeven in hertz. Hoe hoger het getal, hoe vloeiender het beeld. Met name bij racegames en snelle schietspellen kan dit een verschil maken tussen het wel of niet ervaren van ghosting of motion blur, vage strepen die als het ware achter een snel bewegend voorwerp aan bewegen. Veel fabrikanten voegen motion blur toe aan ips-panelen om een reactietijd van 1 in plaats van 4 milliseconden te halen. Dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Met Nano IPS is dit echter niet het geval.
VA-schermen, ten slotte, zitten qua prestaties tussen ips en TN in. Ze zijn minder snel, maar hebben een zeer goede contrastverhouding.
Nano IPS met 1 milliseconde
De LG 27GN950 heeft het beste van alle drie de werelden. Deze monitor heeft een 4k-resolutie en werkt native op 144Hz, maar kan in overklokmodus naar 160Hz schakelen. Daarnaast ondersteunt de monitor FreeSync Premium Pro en G-Sync. Om alles via een enkele kabel te kunnen weergeven, ondersteunt de UltraGear 27GN950 een techniek genaamd display stream compression (dsc) via DisplayPort 1.4, de nieuwste technologie voor het comprimeren van beelden. Zo is zonder kwaliteitsverlies een hoge resolutie en snelle refresh rate via één DisplayPort-kabel mogelijk. Bovendien kan het scherm ook nog probleemloos hdr-beelden weergeven en variabele verversingssnelheden gebruiken. Twee andere noemenswaardige verbeteringen in DP 1.4 zijn de voorwaartse foutcorrectie die transmissiefouten vermindert en de uitbreiding van het aantal audiokanalen tot 32 stuks.
Het resultaat is dat games met volle, diepe en uiterst gedetailleerde kleuren worden weergegeven. Het brede kleurengamma van Nano IPS kan tot 98% van de DCI-P3-kleurruimte weergeven en de snelle reactietijd van slechts 1ms dompelt gamers onder in gedetailleerde, stottervrije spelwerelden. Nano IPS levert een kleurbereik dat 35% groter is dan sRGB 100%. Door de hoge verversingsfrequentie en een reactietijd van slechts 1 milliseconde raken ogen veel minder vermoeid en komt gameplay altijd vloeiend en flitsend in beeld.
Doe mee met de LG-survey en maak kans op de LG UltraGear 27GL850
LG is benieuwd naar jullie ervaringen met monitoren en gaming. Samen met LG hebben we daarom een survey opgezet die je hieronder terugvindt. Uiteraard wordt deelname gewaardeerd, daarom ligt er een mooie beloning voor één gelukkig lid van de Tweakers-community in het verschiet. Door deel te nemen aan de survey maak je namelijk kans op de LG UltraGear 27GL850-monitor.
Voor het onderzoek gebruiken we een Google-formulier, omdat dit een prettige manier is om alle informatie te verzamelen. De data die we verzamelen vanuit dit formulier gebruiken we alleen voor het LG-onderzoek. De data zijn alleen toegankelijk voor degene die dit formulier heeft aangemaakt, Tweakers in dit geval. De data in G Suite staat gehost bij Google, maar wel specifiek in Europa.
Actievoorwaarden
- Je Tweakers-account moet voor 1 november 2020 actief zijn.
- Meedoen kan tot en met 9 november 2020, alleen via de vragenlijst.
- De winnaar krijgt uiterlijk 10 november 2020 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
- Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de vragenlijst deelnemen.
- De winnaar ontvangt de LG UltraGear 27GL850.
- De winnaar worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
- Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
- Medewerkers van Tweakers & LG zijn uitgesloten van deelname.
- Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
- Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden. Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij LG en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].