Advertorial

Door Tweakers Partners

Lloyd Hopper (Veeam): “Je kunt veel meer met je back-updata dan je denkt”

13-10-2020 • 08:00

35 Linkedin

Wie zegt dat goed datamanagement belangrijk is, predikt in de Tweakers-community voor eigen parochie. Data moeten goed benaderbaar zijn, maar natuurlijk niet voor iedereen. En back-ups zijn noodzakelijk, of ze nu op je nas-server thuis staan, op servers op je werk, of elders. Maar denk je ook na over cloud-datamanagement?

Bij bedrijven is datamanagement vaak het staartje van het bewustwordingsproces rond data, zegt Lloyd Hopper, sr. director Technical Sales van Veeam in de Benelux en de Scandinavische landen. Hopper, van huis uit techneut, stuurt de pre-sales (technische) teams aan in deze regio’s. “Meestal is de volgorde: storage, compute, hypervisor, bedrijfskritische applicaties, en dan pas een keer datamanagement, waaronder back-ups.” Op zich is het wel begrijpelijk, geeft hij toe. “Het is net als met verzekeringen, waar je de waarde vaak pas van ervaart wanneer de nood aan de man komt.”

Cloud is hooguit best effort
Toch is de term ‘back-up’ breed ingeburgerd. Dit was voor Veeam goed te merken toen het bedrijf in back-upsoftware enkele jaren geleden de term ‘data availability’ vaker ging gebruiken. “Dat sloeg toch minder aan”, zegt Hopper. “Iedereen is gewend aan de term back-up.” Maar nu veel werknemers als gevolg van de corona-pandemie meer remote gaan werken, zijn bedrijven nog eens extra goed gaan kijken naar hun maatregelen op het gebied van datamanagement.

Een van de aspecten waarbij ze dikwijls tekortschieten, is cloudcomputing. “Wat we vaak zien gebeuren, is dat men denkt dat het wel goed zit. Bijvoorbeeld omdat een organisatie al gebruikmaakt van Microsoft 365 met OneDrive. De perceptie is dan snel: ‘Het staat bij Microsoft, het zit wel goed’. Toch is dat maar deels waar.” Veel van wat Microsoft garandeert, is hooguit ‘best effort’. Dit is het gevolg van het beleid van Microsoft om bijvoorbeeld verwijderde bestanden binnen Office 365 niet langer dan dertig dagen te bewaren. Voor langetermijnretentie van bestanden zul je toch echt een extra oplossing moeten zoeken.”

Nog veel bedrijven zonder ‘inboedelverzekering’
Veeam, dat dertien jaar geleden startte als bedrijf dat VM’s veiligstelde door middel van back-upsoftware op de hypervisor van VMware, ontwikkelt verschillende oplossingen voor datamanagement voor de cloud. “We willen bewustwording creëren rond de gaten die er op dit gebied vaak nog zijn. In feite is het een inboedelverzekering voor je data. Je kunt dan denken: ‘Waarom heb ik die nodig als ik al sloten op mijn deuren en ramen heb?’ Maar die geven slechts een beperkte garantie.” Een datamanagement-oplossing met een specifieke functie voor de cloud kan data terugschrijven naar een eigen omgeving of wegschrijven naar een ander cloudplatform. Ook een restore-functie in de cloud is mogelijk, zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen.

Hopper merkt dat veel organisaties leren door vallen en opstaan. “Ransomware-aanvallen bijvoorbeeld. We hebben gevallen met bedrijven meegemaakt die door zo’n aanval al hun data kwijt waren. Ook op die behoefte spelen wij in met oplossingen voor Azure en AWS, die wij overigens vaak als eerste in de Benelux uitproberen omdat deze regio bekendstaat als een gebied van early adopters. Van vrij recente datum is de toevoeging van een ‘immutability’-slot voor AWS-back-ups. Je kunt deze als admin voor je data instellen voor een bepaalde periode waarin data alleen kunnen worden gelezen en op geen enkele wijze aangepast of gewist.” Voor Azure is dit overigens nog niet mogelijk. “Dat heeft te maken met Microsoft-standaarden. We zijn hier met Microsoft wel over bezig, de bedoeling is dat we de functionaliteit breder uitrollen.”

3-2-1-0-regel
Hoewel de bewustwording in grote organisaties toeneemt, onder meer door back-upadmins aan te nemen, is veiligheid van data op andere plekken een relatief nieuw concept. “Zeker in het midden- en kleinbedrijf denken veel ondernemers nog vaak dat zij hun data op een schijfje kunnen zetten om die vervolgens in een kast te bewaren. Maar dat is natuurlijk niet veilig. Een harddisk kan stuk gaan, data kan corrupt raken, noem maar op.” Door tips te geven wil Veeam dit verbeteren. Zoals de 3-2-1-0-regel, een principe dat werkt voor elke (virtuele en niet-virtuele) omgeving. De regel is simpel: bewaar ten minste drie kopieën van je data, bewaar deze op twee verschillende media en bewaar één kopie van je back-up off-site. De nul staat ten slotte voor een foutloos restore-proces van data, oftewel: nul zorgen. Het off-site bewaren hoeft overigens niet op een van internet losgekoppelde machine. “Gebruik je de immutability-functie, dan heb je in feite al een air-gapped back-up die online niet is te manipuleren.”

Het slimmer inregelen van het back-up- en restore-proces is een must. Geen oponthoud bij het restore-proces is de inzet als het gaat om goed datamanagement. “Zelfs terwijl het nog enkele jaren geleden gewoon standaard was dat je uren of zelfs dagen moest wachten op het terugzetten van een back-up.” Met Virtual Labs, een geïsoleerde virtuele omgeving binnen de Veeam Backup & Replication-tooling, hebben gebruikers de mogelijkheid van SureBackup, een geverifieerde recovery van je data. Met Secure Restore weet je verder zeker dat de data die je wil terugzetten vrij van ransomware is, en je kunt er met een staged restore voor zorgen dat je compliant bent alvorens je restore uit te voeren. Met Instant VM Recovery van Veeam zorg je ervoor dat je snel je teruggezette data en VM’s weer beschikbaar hebt. Met back-updata wordt direct een VM opgestart (on premise of in de cloud). Binnen enkele seconden kun je hiermee aan de slag en draait de VM, terwijl onder water de rest van de data is overgezet naar de productieomgeving. Mits goed ingericht, bereiken organisaties die hiervoor kiezen een zo laag mogelijke Restore Time Objective (RTO).

Gebruik je data
Een belangrijk winstpunt is ook het gebruiken van je back-updata. “Risico’s hiervan zijn er in principe niet, want je werkt gewoon met een kopie van je data. Je kunt identieke productie- en ontwikkelomgevingen hebben: de beschikbaarheid van real-time productiedata zonder dat je daarvoor veel moet doen. Dat was vroeger voor de meeste bedrijven onmogelijk, maar met alles virtueel en in de cloud is het goedkoop en kun je deze data slim inzetten. Bijvoorbeeld voor testen, ontwikkelen en datamining. In het laatste geval natuurlijk alleen als de data aan AVG-eisen voldoet. Of voor gewoon dagelijks beheer, zoals patches uitrollen en kijken hoe kritische applicaties reageren.”

Hopper vindt het ‘zonde’ dat veel bedrijven hun back-updata wegschrijven en vervolgens helemaal niet gebruiken. “Het is net alsof je een auto koopt en die alleen gebruikt voor noodgevallen, terwijl je die auto ook gewoon elke dag kunt gebruiken. Wij zeggen dan ook: zet je back-updata in, het opent allerlei mogelijkheden en je bespaart er geld mee als je dit doet als alternatief voor parallelle productie-, ontwikkel- en testomgevingen met afzonderlijke resources.” Om het bewustzijn rondom mogelijkheden als deze te vergroten, is de tech-community hard nodig, beseft Hopper. “Wij richten ons als merk commercieel veelal op beslissers, maar de tech-community staat wel centraal voor ons.”

Rolls Royce of Ford Fiësta?
Hoewel Veeam b2b verkoopt aan bedrijven, stelt het ook gratis software beschikbaar aan thuisgebruikers en kleine ondernemingen. Zo hebben zij een goede en gratis back-uptool zonder de poespas die b2c-softwarebedrijven er omheen verzinnen. Maar zoals wel vaker bij softwareoplossingen gaat ook de regel op dat goed gereedschap geen meerwaarde heeft als iemand het niet goed gebruikt. Of zoals Hopper het zegt: “Wij zien bedrijven die een Rolls Royce hebben gekocht en hem vervolgens gebruiken als een Ford Fiësta.” Zijn boodschap: “Benut je gereedschap volledig en laat de data voor je werken.”

Mogen we nog wat meer van je weten?
Veeam wil graag weten hoe de Tweakers-community aankijkt tegen datamanagement. Welke maatregelen neem jij om je data - privé en professioneel - te beschermen? En wat doe je om het maximale eruit te halen? Wil je meewerken aan dit onderzoek? Vul dan hieronder de vragenlijst in en maak kans op een bol.com-cadeaubon ter waarde van 50 euro!

Veeam button

Voor het onderzoek gebruiken we een Google-formulier omdat dit een prettige manier is om alle informatie te verzamelen. De data die we verzamelen vanuit een Google-formulier gebruiken we alleen voor het Veeam-onderzoek. De data zijn alleen toegankelijk voor degene die dit formulier heeft aangemaakt, Tweakers in dit geval. De data in G Suite zijn gehost bij Google, maar wel specifiek in Europa.

Ben je geïnteresseerd in data-protectie voor je thuissituatie? Dan is het mogelijk om hier de gratis Community Edition-producten van Veeam te downloaden.

*Edit: kans maken op een bol.com-cadeaubon toegevoegd.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Veeam en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (35)

Wijzig sortering
Een van de meest kostenvriendelijke en doet-wat-het-moet-doen pakketten voor back-up, met intuïtieve interface, eenvoudig in te richten en zeer betrouwbaar. Sinds versie 10 ook full offloading support naar cloud storage voor je 3-2-1 strategie. Enige puntje wat mist: een webinterface, zowel voor B&R als voor de Office 365 back-up. Een native Win32/.net app is zo 2010 ;-)
Al eens gekeken naar de Veeam Enterprise Manager? Volledige Web Interface voor Veeam B&R met zelfs een Self Service Portal mogelijkheden aan toe.
Gebruik syncbackse pro voor onedrive backups. Je kan meerdere acounts back-uppen op je server. Snachts draai ik om het uur 4 acounts.
Vervolgens sluis ik dat door naar een seperate hd waar het cumulatief op staat met versie beheer.
Wij gebruiken op het werk alleen maar Altaro. En zijn aan het kijken om naar iets anders(veaam) over te gaan vanwege de vele problemen die we met Altaro hebben (vooral op voor ons grotere omegivingen), alles op hyper-v

Iemand ervaring met beide pakketten die iets zinnigs kan vertellen over stabiliteit en bijvoorbeeld deduplicatie van veaam? En misschien een dergelijke transitie al gedaan?
Al gekeken naar Commvault?
Zou zeker naar Commvault kijken.
Dat is naar mijn mening echt superieur aan Veeam.
Veeam werkt goed op VMware en op Microsoft Hyper-v

Voor Hyper-V
Heb ik ervaring met VMM; Om te integreren met je hyper-v host.
en je zult de Hyper-V rol op je backup server moeten zetten zodat die ook kan fungeren als Backup proxy, zo kan die bijv Cluster Shared Volumes op die manier benaderen als fallback als op storage niveau (ervaring met 3PAR VSS zeg maar) niet werkt.

Veeam is echt nice.
Maar zoals met alles moet je het even uitwerken / uitdenken en ligt het helemaal aan wat voor omgeving je hebt draaien / wat de mogelijkheden zijn.
Gebruik Veeam prive en ook bij bijna alle klanten. Super support, zelfs als het probleem niet echt bij veem maar bijvoorbeeld bij de ESXi ligt.
Ik gebruik momenteel nog steeds VMExplorer. Dit is oorspronkelijk door Micro Focus ontwikkeld en was toentertijd een veel betaalbaarder alternatief voor kleine installaties. Echter, sinds Micro Focus onderdeel is geworden van HP zijn de prijzen als een raket omhoog gegaan en zit er volgens mij nog weinig verschil tussen de in mijn ogen grotere jongen Veeam en VMExplorer. Aangezien ik nog een legacy licentie heb die doorloopt, blijf ik nog even hangen.
Is het voor prive gebruik echt gratis? Ik bedoel welke beperkingen mag ik verwachten als ik dit zou gaan gebruiken in mijn thuissituatie?
10 VM's limiet schiet alvast te binnen.
Je krijgt zelfs support op de gratis versie, maar het is best effort als de helpdesk niet te druk is met betalende klanten.
Zoetsappig artikel, echter backup is een noodzakelijk kwaad en of het word afgedwongen door auditing instanties zoals Deloitte.
Enkel voor verversing van een OTA omgeving is het praktisch inzetbaar.

VEEAM is wel echt goed, maar ze hebben net als bij VMware de dollar tekens in hun ogen gekregen, het is gewoon duur geworden.

Azure en de andere platformen bieden zeer goedwerkende snapshot technology en dat werkt perfect in combinatie met een PaaS en SaaS dienst.
Dus ik vraag mij af wat de houdbaarheid is van producten zoals VEEAM op de lange termijn.

Last but not least, Backup is een security breach waar velen niet bij stil staan.
Backup terug halen, vervolgens belangrijke data gestolen, vind het maar terug.

@Corrit
:P

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 13 oktober 2020 15:00]

Het is dan ook een 'advertorial' ;)
Helaas nog steeds niet beschikbaar voor Apple omgevingen.
Ik zat er ook net naar te zoeken, maar volgens de forums is de Mac versie in private beta
https://forums.veeam.com/...t-t24646-150.html#p386817
Heee dat wist ik nog niet.
De aanvraag bij het Veeam Sales staat inmiddels uit.
De beta is binnen, maar...

• MAC Agents are always managed in Catch-All protection groups
• Only scheduled start, no manual start/stop or active full
There is no standalone version of Veeam Agent for MAC
Linux backupservertje - /etc/ssh/sshd_config:
[..]
Match User backup
ChrootDirectory /backup/
ForceCommand internal-sftp -u 0066
Windows met winscp - c:\Users\<user>\backup.bat:
"\program files (x86)\winscp\winscp.com" /command "open sftp://backup@<linux-backupservertje>/" "option batch continue" "sync remote /Users/<user>/ /backup/<laptop-naam>/Users/<user>/" "sync remote /fotos/ /backup/<laptop-naam>/fotos/" "exit"
Is dit ook gratis voor thuisgebruik beschikbaar. Wil dit thuis ook hebben. Op werk gebruiken we het. Maar wil thuis ook . Zou tof zijn.
Jazeker, thuisgebruik is gratis. een zeer kleine tool, goed instelbaar en doet precies wat het moet!

na een kleine instructie heb ik zelfs mijn pa kunnen uitleggen hoe hij kan zien of zijn backup is gelukt, en wanneer deze gemaakt word.
Dan verstoppen ze het erg goed. Want ik kan namelijk geen gratis versie vinden. Wil dit graag gebruiken..
Genoemde producten zijn voor thuis PC's. Als je de oplossing zoekt voor je thuis ESX of Hyper-V server, kijk dan eens naar Veeam Community Edition: https://www.veeam.com/nl/...backup-solution-free.html
Volgens het artikel wel.
Hoewel Veeam b2b verkoopt aan bedrijven, stelt het ook gratis software beschikbaar aan thuisgebruikers en kleine ondernemingen.
Ik gebruik Commvault. Dat is de Rolls Royce, die je ook als Fiesta kan gebruiken én betalen.
Enkele jaren geleden was Commvault nog vele vele malen duurder dan Veeam. Het was toen wel zeer uitgebreid en Veeam was vrij simpel. Maar voor 99% van de organisaties voldoet Veeam volledig en was Commvault nodeloos complex en te duur.
Dat klopt helemaal, en nu hebben ze (ook) een simpele interface (Command Center), prijzen zijn concurrerend aan Veeam, en sinds afgelopen maand hebben ze ook documentatie voor eindgebruikers opgeleverd (https://documentation.com...1.21/essential/index.html).
Verder lopen ze gewoon voorop m.b.t. ontwikkelingen.

Enneh... ze hebben nu ook een SaaS oplossing voor SMB (https://www.commvault.com/metallic)

[Reactie gewijzigd door Fallout op 13 oktober 2020 10:13]

Gebruik Veeam zakelijk en zeer fijne en betrouwbare backup software. Zeer tevreden over. Alleen hun office 365 licentie model laat te wensen over. Licenties kosten per gebruiker per maand voor backup software is vervelend. Geef gewoon een jaarlijkse add-on voor onbeperkt aantal gebruikers. Het is nu relatief duur omdat we werken met een groot aantal flexibele poel zzn/inhuurkrachten. Tot wel 20/25% van totaal aantal medewerkers.

Ben nu zelf een on-pemise goedkopere office 365 backup aan het zoeken. Die vm backup ik dan wel weer met vmware.
Koop een Synology NAS en je hebt een Super Backup voor bijna alle daten van Office 365! Support voor Public Folders komt nog, verder alle users :-). Ook met Self Service Portal en alles.
Ik gebruikte jaren geleden de index van de backup om illegale downloads te vinden en geautomatiseerd de gebruiker te notificeren dat wat ze deden in strijd was met de it policy.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee