Advertorial

Door Tweakers Partners

PostNL wil pakketbezorging verbeteren met cloud-native- & opensource-oplossingen

10-09-2020 • 08:00

188

Als het gaat om post- en pakketbezorging verandert het verwachtingspatroon van klanten snel, net als de achterliggende techniek die nodig is voor een soepel logistiek proces. PostNL is daarom al enkele jaren onderweg in een grootschalig verandertraject. Van de eigen datacenters was al afscheid genomen, de volgende stap is een eigen cloud-native engineering-capability die vooruitstrevende, zelf ontwikkelde oplossingen moet opleveren.

PostNL maakt als bedrijf een transitie door: van een traditionele post- en pakketbezorger naar een logistiek e-commercebedrijf. Dat gebeurt binnen een markt die veel kansen biedt. Enerzijds zijn er ‘IT-heavy’ spelers zoals nationale en internationale webshops, waarbij PostNL streeft naar ketenintegratie door systemen goed op elkaar aan te sluiten. Anderzijds werkt PostNL continu aan het verbeteren van de eigen operatie. Hier liggen talrijke mogelijkheden voor optimalisatie vanuit IT-perspectief. Iets wat begint met een goede informatievoorziening. Ronald Allard, lead architect voor het logistieke domein binnen PostNL: “Onze logistiek verwerkt dagelijks alleen al honderdduizenden pakketten. Om dit zo optimaal mogelijk in te richten, is het de uitdaging dat we alles wat er op ons afkomt in beeld hebben. En dat we de zendingen daardoor snel, goed en passend bij de wensen van de klant afleveren.”

Multicloud

Net als veel andere bedrijven zag ook PostNL jaren geleden het potentieel van de cloud. “Het was een ontwikkeling waar we in geloofden. Alle infrastructuur die in onze datacenters stond, zijn we vanaf dat moment gaan migreren naar de cloud, waarbij we kozen voor een multicloudstrategie.” Afhankelijk van het domein werd gekozen voor een optimale aanbieder. Logistieke processen gingen primair naar AWS, andere domeinen verhuisden naar onder meer Salesforce en SAP.

Wat het draaien van de logistieke processen op AWS betreft, zegt Allard: “We zijn er langzaam ingegroeid. We zijn ooit, alweer tien jaar geleden, begonnen met een kleine proof of concept en inmiddels draait vrijwel alles op dit platform. We hebben het per applicatie benaderd. Van legacy-applicaties hebben wij voor een groot deel afscheid genomen. Als je kijkt naar onze logistieke backbone, werken veel systemen daar nu met een totaal andere technologie dan vijf jaar geleden. Toen deden we nog veel lift&shift-migraties waarbij we de server een-op-een naar de cloud migreerden. De laatste jaren is dat veranderd en maken wij meer gebruik van cloud-native technologieën, waardoor we automatisch kunnen schalen en minder beheer nodig hebben.”

Einde aan legacy?

De manier van werken met betrekking tot de cloud verandert doorlopend. Waar bijvoorbeeld enkele jaren geleden nog veel gebruik werd gemaakt van “verschillende kleine cloudproducten”, zijn deze inmiddels uitgefaseerd wegens een gebrek aan schaal en integraties. Met dat laatste doelt Allard op integraties met tooling zoals Kafka, Kinesis en SQS, die AWS wél biedt. Dit wil overigens niet zeggen dat cloud-native overal heilig is. “We maken uitzonderingen als dit nodig is. Het product van onze interne klant staat centraal. Een systeem moet bijvoorbeeld altijd werken. Het logistieke proces dat wij ondersteunen gaat vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week door. Wij kunnen ons geen onderhoudswindow van vier of vijf uur veroorloven waarin alle systemen plat liggen.” Onderdeel van deze keuzes is dat er nog wel it-infrastructuur aanwezig is in de sorteercentra, maar verder alles in de cloud draait. Of de on-premise systemen op termijn ook naar de cloud kunnen? “De tijd zal het leren, het zijn essentiële systemen die weliswaar een on-premise component nodig hebben, maar voor inzicht en sturing wel zijn verbonden met ons centrale it-landschap.”

Met cloud-native en serverless technologie, draaiend op het AWS-platform, wil PostNL niet alleen sneller pakketten kunnen afleveren, maar ook beter kunnen reageren op pieken en dalen in volumes. Allard: “Wij willen onze planning- en forecastingmogelijkheden verbeteren. Daarvoor gaan wij onze eigen data efficiënter gebruiken. Dat zal voor ons verschillende voordelen met zich meebrengen, maar als eindklant zul je het vooral merken in onze informatievoorziening over de status van je pakket. Bijvoorbeeld over waar je pakket op elk moment is.” Een ander voordeel is dat je als klant veel meer controle krijgt, met daarbij volop mogelijkheden om in te grijpen. Als je onverwacht niet thuis bent, kun je heel eenvoudig last minute een pakket bij je buren laten afleveren. Of desnoods gewoon op het terras, als dat je op dat moment beter uitkomt.”

Als ‘logistiek e-commerce bedrijf’ wil PostNL op het gebied van de it-logistiek vooroplopen. “De Champions League van de logistiek, dat is ons speelveld. Om die positie vast te houden, zetten we in op wat wij hier ‘software defined logistics’ noemen: cloud-native logistieke it met daarbij - en dat is essentieel - onze eigen cloud-native software engineering-capability. Allard verwacht dat PostNL met partners voor specifieke it-processen blijft werken, “maar wel in een andere verhouding dan nu”. Meer regie op it is de inzet, met mensen die de eigen (logistieke) organisatie van A tot Z kennen en daardoor het verschil kunnen maken. “We verwachten dat we niet alle producten die we nodig hebben, off-the-shelf kunnen kopen. Die moeten we zelf realiseren, toegespitst op onze eigen behoeften, met onze eigen mensen en expertise. Daarmee gaan wij als logistiek bedrijf het verschil maken in de e-commerceketen.”

Opensource waar mogelijk

Het platform draait zoals gezegd op AWS, met Mendix-tooling en onder de motorkap veel C# en Java. Allard legt de keuze voor Mendix uit. “Hiermee doen we vooral low code-development op systemen die pakketten routeren door ons landschap. Met Mendix kunnen wij onze ontwikkelsnelheid vergroten.” In de keuze voor software is er zeker geen sprake van ‘one size fits all’. De trend binnen PostNL is wel om steeds meer opensource-producten te gebruiken, merkt Allard op. “In het verleden hadden we veel meer corporate, proprietary software. Opensource is echter veel flexibeler, al moet je er wel zelf de expertise voor vinden.”

Voor dit laatste zijn mensen nodig met gevoel voor it én logistiek. De engineering-afdeling werkt bij PostNL volgens het DevOps-principe ‘you build it, you own it, you run it’. De volgende stap is nu het bouwen en verbeteren van cloud-native oplossingen. In eerste instantie moet de eigen cloud-native software engineering-capability, waarvoor PostNL bezig is engineers aan te trekken, leiden tot een verbeterd logistiek it-platform. Maar er ligt ook een enorme uitdaging op het gebied van innovatie. “Binnen deze verzameling systemen, waar alle pakketten doorheen gaan, zullen bijvoorbeeld technologieën zoals ai en iot de komende jaren steeds belangrijker worden.”

Pionierswerk

Organisatorisch heeft de omslag naar een eigen cloud-native software engineering-capability, die binnen de komende twee jaar moet plaatsvinden, de nodige voeten in de aarde. “In sommige zaken zijn wij al heel goed, bijvoorbeeld in procesintegraties met onze partners, waarvan wij er heel veel hebben. Maar wij creëren nu ook voor het eerst een engineering-capability binnen ons bedrijf, die gebruikmaakt van mobile, opensource Mendix- en AWS-technologieën. En ci/cd-pipelines om dit kostenefficiënt te kunnen doen, met een buitengewoon hoge mate van beschikbaarheid.” Kortom: pionierswerk. Dat ook gekoppeld is aan een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Allard, ten slotte: “Dat maakt het werk hier zo interessant. Wat we hier doen, heeft impact op al die honderdduizenden pakketjes en miljoenen brieven, en de reis die zij afleggen, van verzender naar bestemming. Als je daar iets in kunt verbeteren, profiteren daar miljoenen Nederlanders van.”

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij PostNL en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (188)

188
179
87
13
0
70
Wijzig sortering
Begin anders eerst eens met de optie "niet thuis" voordat de bezorger langs geweest moet zijn...
Ik weet dat ik niet thuis ben op het moment van levering, maar moet meneer of mevrouw dat nou elke keer gaan checken in die ronkende diesel?
En verplichten dat webshops 'afleverpunten' ondersteunen. Ik weet al dat ik niet thuis ga zijn!
Ik heb liever dat de webshop een keuze geeft voor afleverdatum. Soms bestel ik iets pas 3 dagen nadat ik weet dat ik het wil hebben omdat ik weet dat ik de dag erna thuis ben. Dit houd dus in dat ik wacht met bestellen terwijl de mensen in het distributiecentrum hun longen uit hun lijf moeten rennen om op tijd de bestelling gereed te hebben.
Maar dat komt dan vooral neer op "we weten dat deze verkocht is, maar mag nog blijven liggen. Over drie dagen gaan we hier pas onze longen voor uit het lijf rennen."
In de meeste gevallen wil je iets wat verkocht is gewoon zo snel mogelijk je magazijn uit hebben. Shelf space is kostbaar.
En in de praktijk zal er niets met je bestelling dat daar op de plank ligt te wachten gebeuren, maar de verkoper is wel drie dagen lang verantwoordelijk voor iets wat al zo'n beetje van jou is.
Je weet dat er in de avond/nacht uren mensen werken om op tijd je "voor 23:00 besteld morgen in huis" pakketjes gereed te hebben? Als ik een optie heb om te zeggen "dit mag over 2 dagen bezorgd worden" zullen ze deze pakketen op een rustiger moment uitvoeren bijvoorbeeld rond 10 uur 's ochtends.
Hou er wel rekening mee dat PostNL, DHL en anderen geen ruimte hebben om pakketten op te slaan. Het gehele systeem is ingericht om een pakket door het gehele process te loodsen met zo min mogelijk handelingen. De bus van de bezorger is in feite de enige opslag locatie die er bij deze dienstverleners bestaat. De panden die worden gebruikt voor de sortering hebben enkel ruimte om te laden, sorteren en te lossen. Rollend materieel als de vrachtwagens rijden zo goed als continue met chaufeurs in ploegendienst. Dus ook de ruimte in vrachtwagens kan eigenlijk niet worden gebruikt voor opslag.

Als een pakket eenmaal in bezit is van een bezorgdienst zal deze het altijd zo snel mogelijk van de hand willen doen.
Dat weet ik, ik doelde ook op de infrastructuur bij de webshop. Als ik vandaag kan bestellen voor een bezorging aankomende maandag (als ik weet dat ik de rest van de dagen niet thuis zou zijn) zorgt dat ze niet op zondag in de avonduren moeten haasten de bestelling bij elkaar te zoeken, dit kan in de goedkopere ochtenduren gebeuren.
De meeste warehouse management systemen zijn (nog) niet op zo'n dergelijk niveau ontwikkeld dat dat mogelijk is. Denk aan kleinere webshops die zelf picken, of webshops die het laten uitbesteden.

Wat we zien in de markt is dat nu alles werkt, maar klanten willen meer; vandaag bestelt vandaag in huis, of zoals je zegt, vandaag besteld maandag in huis. Deze eisen zijn relatief groot en kosten veel geld om de keuze te implementeren in de software (die vaak al standaard is bij kleine- tot middelgrote bedrijven). PostNL kan dit veroorloven, maar de meesten distributie centra's niet.
Dat lijkt mij niet juist; een afhaalpunt is toch ook een locatie waar pakketten kunnen worden opgeslagen?
DHL slaat pakjes op bij een afhaal punt. Ooit geprobeerd om een pakje dat ze overdag wilde bezorgen naar de avond te krijgen maar dat gaat niet zo geweldig (het zijn twee verschillende hubs) Als het meteen naar de avondbezorging gaat dan gaat het goed. Kon op de dhl website aangeven dat het 's avonds moest maar dat was niet gelukt, de volgende dag 's avonds was niet beschikbaar, de dag erop wel alleen kwam het toch eind van de middag. Ondertussen was het bij een afhaalpunt geweest. Dus dat doen we niet meer.
De Bruna heeft een postagentschap met een hokje voor pakketjes uit China. Alleen het afhaalbericht was woensdagavond al beschikbaar in de post.nl app maar kwam maandag pas per post. Ze bewaren het maar een week.
Lijkt me stug. Veel bedrijven maken anders gebruik van wat je noemt “value added logistics”. Daarbij doen deze dienstverleners niet alleen bezorgen, maar ook opslag, inpakken en dat soort zaken. Mijn huidige en vorige werkgever maken gebruik van deze opties en hebben hallen van 400m breed in gebruik als “magazijn”.
Zeker, ben ik door mijn werk ruimschoots bekend mee. Rustige momenten betekenen in magazijnen één ding: de planner heeft zijn werk niet goed gedaan en teveel order pickers ingeroosterd. Die komen zo min mogelijk voor.
Het punt wat ik maak is dat je mensen uit de nachtdienst kan halen en sochtends kan laten werken (goedkopere uren).
De avonduren zijn erg druk bij DCs van webshops, de ochtenden relatief rustig.
En, tenzij de verzender al van tevoren weet welke pakketjes later bezorgd mogen worden, zullen de pakketjes die door verzender bij PostNL worden aangeleverd, toch eerst deels verwerkt moeten worden, voordat geconstateerd kan worden dat deze mogen blijven liggen. Vervolgens moet die dan tijdelijk uit proces gehaald worden en ergens opgeslagen worden, iets dat ook tijd, ruimte en geld kost. Het is een gemak voor jou als ontvanger, niet per se ook voor PostNL.
Het punt wat ik maak is dat je mensen uit de nachtdienst kan halen en sochtends kan laten werken (goedkopere uren).
De avonduren zijn erg druk bij DCs van webshops, de ochtenden relatief rustig.
oftewel: vang het probleem op voordat het bij PostNL komt.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 24 juli 2024 15:22]

Dat zou sowieso een hele verbetering zijn. 99 van de 100 pakketen leid ik uiteindelijk om via de app naar een afhaalpunt. Dan kan ik het halen als ik er de tijd voor heb zonder ervoor thuis te hoeven zitten wachten of gestoord te worden in een meeting als ik aan het werk ben.
Wat dat betreft zou een optie in je Mijn PostNL profiel waarmee je aan kan geven dat je geen pakketen van de buren wilt aannemen dan ook een goede toevoeging zijn. Nu fungeer ik eigenlijk als ophaalpunt voor de buren omdat ik al sinds begin maart fulltime thuis moet werken terwijl ik mijn eigen pakketen gewoon nog altijd laat afleveren bij het ophaalpunt.
Je hoeft de pakketten voor je buren niet te accepteren. Dat klinkt misschien asociaal, maar PostNL legt de last van het overdragen van het pakket wel bij jou neer.

Een ophaalpunt is gewoon veel beter. Je krijgt een notificatie als het pakket er is. Het is vaak niet ver. Het zorgt voor PostNL voor minder stops en slecht geparkeerde busjes, bezorgers hoeven minder aan te bellen. Ik zie vooral voordelen.
Weet ik. De kattengrind en dergelijke voor het begin van de straat laat ik inderdaad ook niet bij mij binnen. Voor de directe buren aan weerszijden neem ik het wel aan. Meestal sturen ze inmiddels op de dag zelf al een berichtje naar me. Ik heb ze de afgelopen maanden wel uitgelegd dat als ze de PostNL app gebruiken het eenvoudig zelf kunnen omleiden naar het afhaalpunt of de bezorgtijd kunnen veranderen. Handig dus! 2 zijn inmiddels over, dus nog maar 2 te gaan ;)

Af en toe een pakketje die er doorheen glipt is niet zo een probleem, maar in het begin van de corona tijd was ik de enige die wel continue thuis was, en toen bestelden ze ook nog eens veel meer extra online. Toen was het wel even te gek aan het worden met op de meeste dagen 2 koeriers aan mijn deur.

En inderdaad. De Karwei zit hemelsbreed op zo'n 500 meter van ons (met omrijden zo'n 800 meter) en die is heerlijk ruim geopend en altijd parkeerplek voor de deur.
Ik weiger zelf als men aan mijn deur staat met een pakket dat niet voor mij is. Ik wil geen verantwoordelijkheid nemen voor een pakket waar ik niets mee te maken heb. Blijkt uiteindelijk dat de inhoud beschadigd is, dan kan men mij ineens aansprakelijk gaan stellen. Nee, dank je. Pakketten bij buren afleveren zou wat mij betreft verboden moeten worden. Of bij de geadresseerde, of niet.
Dan geef je het adres op van een pakketpunt, probleem opgelost.
Misschien dat het goed gaat bij jouw pakketpunt, maar dat is dus niet de bedoeling.

Veel pakketpunten weigeren ze ook, want:
- Ze hebben niks besteld
- Je ondermijnt hun inkomen

[Reactie gewijzigd door timberleek op 24 juli 2024 15:22]

Jup. Ik heb het bij de Primera bij mij in de buurt gevraagd. Die wilden er dus niets van weten.
Vind je het heel gek? Extra werk voor hun waar ze niks voor terugkrijgen. Je laat toch ook geen pakketjes bij je buren bezorgen op jou naam, zonder ze daarover te informeren?

Pakjesgemak is een service die je kunt gebruiken om pakketjes bij ophaalpunt af te laten leveren. Dan moet de verzender (en het ophaalpunt) hier echter wel gebruik van maken.
En dat tweede is dus het probleem. Er zijn er heel veel die het niet gebruiken. Al helemaal als je pakketten uit het buitenland bestelt. Dan zou het fijn zijn als het toch op een of andere manier in de adressering kom worden geregeld.
Officieel doet PostNL gewoon aan poste restante: https://www.postnl.nl/kla...vaste-woon-verblijfplaats

Ze noemen het hier specifiek voor mensen zonder vaste woonplaats, maar iedereen kan het gebruiken.
Als de bezorgpunten het niet accepteren (terwijl je de adressering wel juist hebt) ga ik er vanuit dat ze hun afspraken met postNL overtreden.

In tegenstelling tot wat bovenstaande PostNL pagina zet, wordt de term poste restante in de meeste landen gebruikt. Let wel op dat je niet een bevestigingsbriefje of iets krijgt op je adres, je moet zelf in de gaten houden of je pakket bezorgt is :)
Belangrijke nuance is hier wel dat je dit kan doen bij een postkantoor.
Het gemiddelde pakketpunt is geen postkantoor (vziw)
Als je een pakket naar een afhaalpunt addresseerd, dan wordt dat pakket in het systeem gemarkeerd als afgeleverd en verdien dat afhaalpunt er niet aan. Als het naar jouw thuis gestuurd wordt en dan doorgestuurd naar een afhaalpunt, dan krijgt dat punt wel betaald voor stockage en verwerking.

PostNL heeft het op die pagina trouwens specifiek over brieven en kaart en aan de andere kant ook over postkantoren. Dat is nog net iets anders dan een pakket en een afhaalpunt.
Dan geef je het adres op van een pakketpunt, probleem opgelost.
Dat schijnt een issue te zijn, het afhaalpunt krijgt er dan niet voor betaald als ik het goed begrepen heb
Tegenwoordig staan er ook kluizen op straat waar de bezorger het pakketje in laat. Dan zou jij het zelfs om 2 uur in de nacht jouw pakketje op kunnen halen.
Ja, maar kan je ook naar zo'n kluis versturen? Bv bij het bestellen op een webshop?
Dat kan per webshop verschillen. Op 10 minuten lopen staat een PostNL afhaalpunt, maar deze is niet altijd te selecteren.
Ah mooi, de dichtstbijzijnde is voor mij slechts 25 minuten rijden, mits buiten de spits.
Dat gaat dus echt niet werken voor de meeste.
Deze dingen zijn nog redelijk nieuw, dus het is logisch dat ze niet in 1 dag overal binnen 5km er eentje hebben staan.
In een dag niet nee, maar in bijna 5 jaar wel. Zo nieuw zijn die niet meer.
Voor mij is het alleen al een uur met de trein. En dan moet ik nog naar het treinstation, van treinstation naar kluis, en weer terug. Maak er maar gerust anderhalf uur reizen van.
Tja, maar je kan niet verwachten dat zulke dingen binnen een paar jaar overal staan, maar het is ook denken aan de toekomst en niet alleen 'ik wil nu alles'. Het is in ieder geval dat je het nu weet, en dan in de toekomst wellicht kunt gebruiken.

En 'de meeste' is dus mensen die buiten de stad wonen, aka 'de verspreide minderheid', dan ben je een van de laatste die dit soort dingen kan gebruiken. Net als deelmobiliteit, in de stad echt een ding, maar daarbuiten is het niks.
Ah mooi, de dichtstbijzijnde is voor mij slechts 3 minuten fietsen.
Dat gaat prima werken voor de meeste (anderen).

Of niet natuurlijk... N=1 ;)
Juist... 'N=1' is altijd lekker populair om te roepen :')
Hier is veel meer aan de hand natuurlijk. N is helemaal niet 1. Hoeveel mensen denk je dat je voorbij fietst in die drie minuten? Dat is jouw N. Voor al die mensen is jouw punt het dichtste bij.
Maar hoeveel mensen denk je dat ik, met de snellere auto, in bijna tien keer zoveel tijd voorbij rijdt? Dat is mijn N.

Daarbij zijn er maar iets meer dan 100 van die dingen in Nederland, maar als je alleen maar even naar je eigen locatie kijkt... Dan is N inderdaad 1.
Was zeker niet zuur naar jou toe bedoeld hoor, sorry! En ik begrijp wat je bedoeld.
Ik ben als noorderling uiteindelijk zelfs naar de randstad verhuist, niet omdat ik dat nou zo graag wilde maar omdat een aantal zaken die een belangrijke rol spelen in mijn leven daar +/- 10 keer makkelijker zijn.
Nou is die pakket-kluis daar niet 1 van ;) maar het is wel 1 van de vele extra gemakken waarvan veel mensen hier denken dat ze overal aanwezig/normaal zijn terwijl dat dus vaak niet zo is.
In Nederland zijn die automaten zeer dun bezaaid. Vaak moet je een uur reizen voor je er een tegenkomt. In Duitsland heeft DHL meer dan 5.500 van die automaten staan, dus er staat er bijna altijd een in de buurt. Daar kan je bijna alles direct laten bezorgen door de webshop.
https://www.dhl.de/de/pri.../packstation-empfang.html
Ja die gebruikte ik erg veel. Maar nu is die hier weg gehaalt. (geen idee waarom)

Dus ik laat spullen thuis bezorgen, ik weet dat ik vaak niet thuis ben, maja, dan komt het bij de Bruna te liggen en haal ik het daar soms op. Of laat het pakket gewoon terug sturen en opnieuw bestellen in de hoop dat ik dan wel thuis ben. Openingstijden van de Bruna zijn namelijk niet ideaal.

Meest ideaal is als ze het aan de buren geven
Ah mooi, er zijn er 7 op zo'n 61 tot 66 km afstand. Lekker in de buurt :+
Ik heb nog nooit zo'n kluis gezien. Als dat bestaat dan is het waarschijnlijk maar in een paar steden zo.

Edit: de dichtstbijzijnde is ruim een uur reizen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 24 juli 2024 15:22]

Ik plak altijd gewoon een briefje op de deur met de vraag of ze het in de tuin willen leggen. Lekker low-tech en werkt altijd!
Hahas de sigarenzaak ging laatst helemaal over de zeik omdat even iemand het handig vond 2 pallets daar te laten lossen :P
Adres van het pakketpunt is ongewenst omdat ze geen plek hebben daarvoor.
Ja, dan wordt dus je pakket geweigerd omdat het pakketis voor iemand die zij niet kennen.
Die vraag heb ik bij meerdere pakketpunten gesteld en die sturen 't pakket gewoon retour onder 't mom van "die kennen we niet".
Kan me nog herinneren dat op het forum iemand inderdaad het adres van een jumbo pakketpunt had opgegeven om een paar euro te besparen.

Dan komt zo'n pakket bij de jumbo binnen en die hebben totaal geen idee wat het voor pakket is.

Dus het probleem is niet opgelost en als je pech hebt ben je je geld nog kwijt ook.
Bij mijn vaste afleverpunt wel eens gevraagd of ik gewoon hun adres kon opgeven als er geen afleverpunt beschikbaar is, geen probleem. Accepteren de meeste websites zonder afleverpuntenkeuze het adres niet, met als reden: Dat het een afleverpunt is. Duh.
Dit zou eigenlijk wettelijk moeten bepaald worden.
Hoeveel km's zouden daarmee niet bespaard kunnen worden!
Mwoa, uiteindelijk niet veel, tenzij iedereen ineens de boel NIET met de auto op gaat halen ;)
https://nos.nl/artikel/23...-met-fiets-opgehaald.html
Dat is nu toch net het gemak van een ophaalpunt?
Dat doe je op plekken vlak bij je huis of onderweg van je werk naar huis.
Dat schiet natuurlijk alleen op als het pakketpunt pal aan je route ligt.
Ik haal wel vaker pakketjes op bij een pakketpunt onderweg naar huis en dat is (in mijn geval) echt niet beter voor het milieu. De afstand die ik hiervoor om moet rijden is niet veel, maar wel zo'n beetje gelijk aan de afstand vanuit mijn huis naar het meest dichstsbijzijnde punt daar.
Effectief is in dit geval mijn extra uitstoot dus gelijk aan het met de auto ophalen als ik het pakketje bij een punt dichtbij huis liet bezorgen.
Zelfs als mensen het wel met de auto opschalen, meestal wordt dat gecombineerd met woon-werkverkeer of boodschappen doen. Dan zijn de extra kilometers/vervuiling ook gewoon 0 :P

Denk dat weinig mensen de auto pakken naar een pakket punt alleen maar om dat pakket je op te halen

[Reactie gewijzigd door !mark op 24 juli 2024 15:22]

Dat. Ik verbaas me nog steeds over het feit dat er geen 'algemene verzamellocaties' zijn. Afleverpunten op verschillende plekken in de stad, waar je pakketjes van álle diensten kan laten bezorgen. Dan hoef je niet naar 3 verschillende locaties om een pakketje van PostNL, DHL en DPD op te halen. Gewoon, één plek. Hoe simpel kan het zijn...

Scheelt een hoop uitstoot, kosten en frustratie; de diensten hoeven dan nog maar naar een paar locaties te rijden. Wellicht wel minder gunstig voor de werkgeledenheid.
Ah! Alleen nog in Amsterdam, maar wel een goed begin!
Hier loop ik dus ook steeds tegen aan en het is niet alleen bij de Post.nl maar ook DHL, DPA ed.
Ik kan op sommige werkdagen in de week, zeer moeilijk vrijnemen, dus wil ik zelf mijn bezorgdag kunnen kiezen wanneer ik wel kan. Ook al heel complex bij sommige webshops, ondanks het verzoek per Email voor een bepaalde dag, wordt er gewoon, ik denk automatisch, om 3:00h een Email verzonden dat er dezelfde dag het pakketje wordt afgeleverd.
Ik snap heel die ICT nerds dus niet, de oplossing zit niet in die dure cloud, servers en whatever, nee de ontvangers willen zelf bepalen welke dag en het kunnen selecteren van een evt afhaalpunt, zodat je in de avond het pakketje bij de AH of Jumbo kunt ophalen. Als er dan ook zoiets is, als realtime tijdtracker, op welk uurvak ik het pakketje kan verwachten die dag, zou echt een actie zijn om het plaatje kompleet te maken.
Dat kan je toch gewoon aangeven als je wat besteld? Ik laat het bijna altijd hier bij het afleverpunt bezorgen.
En dan ook graag afleverpunten die dan na werk nog open zijn. Hier zijn alle afleverpunten na 17:00 dicht.
Uitgezonderd de AH, die enkel bol.com doet.
Met een pakketbrievenbus of box heb je je eigen afhaalpunt aan huis. Dan hoef je niet thuis te zijn....
Begrijp ik het goed? Je bestelt iets, laat het versturen naar je thuisadres op een moment dat je al weet dat je niet thuis bent en wil de transporteur opdracht geven om jouw bestelling in opslag te doen totdat jij thuis bent om het pakket te ontvangen?
Waarom vraag je de verzender niet om het een dag later te versturen?
Als je iets bestelt met een levertijd van bijv. 3-5 werkdagen, is het meestal een verrassing wanneer ze het versturen.
Ik denk dat je hier over een uitzondering praat. Gros van wat er besteld wordt heeft levering de volgende dag en dat is heel goed te plannen. Misschien iets voor onze buren, kan bijna niet thuis komen of er ligt wel weer iets van de Wehkamp, Zalando of Bol in de gang te wachten tot onze buren weer thuis zijn.
Dat, of je kan het niet aanpassen. Laatst een bestelling bij bol.com en voor mijn adres kon ik geen bezorgmoment kiezen, ander adres wel vreemd genoeg, heb het dus maar bij mijn ouders laten droppen maar liever had ik gewoon het bezorgmoment kunnen kiezen zodat het de dag daarna bij mij kwam.
En ja, ik had natuurlijk de bestelling ook een dag later kunnen plaatsen maar dat is nu ook niet echt praktisch.
Dat werkt zeer wisselend.

Heel vaak heb je geen eens keuze om een afleverdag te kiezen.
Of het wordt gewoon genegeerd en ze staan er gewoon de volgende dag.

Of je boekt wel bezorging op een specifieke dag, en ze komen niet opdagen (herhaaldelijk gehad). En dan de volgende dag moeilijk doen dat je niet thuis bent.

Ik kan gelukkig steeds vaker voor bezorging aangeven dat het naar een ophaalpunt mag. Dan ligt het pakket nog steeds nutteloos in een busje voor het grootste deel van de dag, maar is in ieder geval het beste van 2 werelden.

Als postnl gewoon de mogelijkheid zou geven om ALTIJD naar een pakketpunt te verzenden als het voor jouw adres is, GRAAG
En dan de volgende dag moeilijk doen dat je niet thuis bent.
Oh bij ons doet PostNL nooit moeilijk, ze proppen het gewoon in de bus.
Ook stond er 'breekbaar' op, was het aangetekend verstuurd, en waren we gewoon thuis, toch zat de doos tot 2 keer toe verbogen in de brievenbus gepropt. 8)7 Gelukkig was het een SSD die wat kon hebben, maar het zal toch iets met een printplaat zijn.
Bij mijn zus worden pakketjes regelmatig gewoon naast de woning achtergelaten, zonder briefje.

Dus IT is leuk, maar misschien dat PonstNL gewoon zijn bezorgers iets meer moet gaan betalen?
Soms zou het ook makkelijk zijn om een leverdatum te kunnen kiezen, ipv de standaard 'next day'. Dat scheelt ook al de helft.
Sinds maart heb ik nauwelijks een pakket gemist.

Maar het is domweg raar dat ik bij een gemist pakket de optie krijg om het af te halen, terwijl ik diezelfde optie niet op moment van bestelling kan doen.

Dat betekende een hoop zinloze logistiek en een saggerijnige hond, want die gaat wel blaffen als er iemand voor de deur staat..

Pre-corona gebruikte ik nagenoeg altijd afhalen op een pakketpunt als de optie er was. Op sommige punten hoefde ik niet eens meer mijn ID te laten zien.

Intussen vraag ik me af of ik de postbodes/pakketbezorgers een kerstpakket moet geven, want we zien elkaar zoveel, het voelt praktisch als familie.
Intussen vraag ik me af of ik de postbodes/pakketbezorgers een kerstpakket moet geven, want we zien elkaar zoveel, het voelt praktisch als familie.
Kerstpakket is misschien wat veel, maar een kleinigheidje .... tja
Hier ook prima contact met de bezorgers, PostNL en DPD dagelijks/wekelijks aan de deur, en zo nu en dan zorgen dat ze zonder wachttijd een kop koffie ( of broodje kroket zoals vorige week ) krijgen brengt veel goodwill, voor als je een keer niet thuis bent :+
Je kan van te voren een tijd blok aangeven, als je dan niet thuis bent is het je eigen schuld.

Maar dan brengen ze het naar een depot en kan je het zelf ophalen, prima toch.

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 24 juli 2024 15:22]

Net zoals direct kiezen voor afleveren bij een pakketpunt, is ook de optie tijdvak lang niet bij elke webwinkel beschikbaar.
Maar dan brengen ze het naar een depot en kan je het zelf ophalen, prima toch.
Persoonlijk vind ik het ontzettend vervelend dat daarvoor eerst rondgereden moet worden, dat is verre van duurzaam.
Je kunt van tevoren een tijdblok aangeven, dat tijdblok is bij mij meestal 4 tot 8 uur lang en de bezorger komt bij mij ongeveer de helft van de tijd net ervoor of ruimschoots na het afgesproken tijdsblok.
Je kan lang niet altijd een tijdblok aangeven.
Vaak zat is de "indicatie" die je krijgt een halve of hele dag, zeg dan niks
Vaak zat verschuift de indicatie nog door de dag heen, dan kan ik er ook niks mee
Of ze komen gewoon niet op de aangegeven tijd
OF "u was niet thuis", omdat de bezorger er geen zin in had.

Ben wel al lang blij dat ze tegenwoordig na 1 poging naar een shop gaan.
Maar als ik de keuze zou krijgen graag by default naar de shop (doe het nu via de postnl app zo vaak mogelijk). Scheelt transport, verkeersopstoppingen, agressieve bezorgers, kosten, etc
Inderdaad, bij UPS kan je het wel meteen naar het pakketpunt laten brengen. Bij PostNL kan dat niet, ze moeten eerst een keer falen en dan brengen ze hem pas naar het pakketpunt.
Als je een account hebt bij PostNL, dan kan je dat via de app meestal aanpassen. Doe ik ook altijd, als je de pushmelding krijgt dat het pakket verzonden is, open je de app en pas je de levering aan naar je pakketpunt. Wel onhandig als het pakket pas in de nacht verzonden wordt door de grotere webshops.
Zolang de bezorger nog niet onderweg is kan ik de locatie nog aanpassen, heb ik vanmorgen nog gedaan.
Bij de webshops waar ik bestel kan je dat gewoon aangeven hoor. Zal dan aan de webshop liggen ipv aan post nl
Helemaal mee eens. De bezorgers komen sowieso niet tijdens het window dat PostNL aangeeft bij mij, ik zit aan het einde van een route blijkbaar.
Ik wil gewoon de optie dat alles van mijn adres automatisch doorgestuurd wordt naar het afhaalpunt.
Die optie kan je heel vaak gewoon aangeven in de desbetreffende webshop. ;)
En vaak ook niet. Ik vermoed dat dit bij PostNL een betaalde optie voor verzenders is.
Tja maar niet altijd, daar zit juist het probleem.
Ik ben weinig thuis en ik wil niet de hele dag op een bezorger wachten die dan ineens toch niet op komt dagen (gebeurt regelmatig).

PostNL kan toch net als bij de verhuisdienst gewoon een alternatief adres op mijn naam instellen lijkt me.
Dat hoeft helemaal niet spannend te zijn, "altijd naar afhaalpunt voor [straat] [nr]"
Ze zouden zelfs een optie kunnen toevoegen aan de app dat PostNL obv je telefoon’s locatie weet of je wel of niet thuis bent. Hierdoor kan de bezorger al zien of je thuis bent voor hij aanbelt en kan de app als de bezorger onderweg is een melding sturen met de vraag of het lukt om op tijd thuis te zijn.

Sommige mensen zullen natuurlijk iets vinden over de privacy van zo’n functie, maar de keuze is aan de klant. En het is in principe mogelijk om de app zo te bouwen dat de app alleen een ja/nee terug geeft op de vraag of je thuis bent ipv je precieze gps locatie.
Dat werkt misschien als je alleenstaand bent en ook niet iets van een oppas of schoonmaker etc hebt. Dat ik niet thuis ben betekend niet per se dat er helemaal niemand thuis is.
Daar heb je gelijk in, je zou eventueel een nog geavanceerdere versie kunnen bedenken dat je meerdere personen toevoegt aan een huishouden. Smart home apps werken ook zo; lampen gaan uit als de laatste persoon weg is.

Het is complexer, maar het is mogelijk. Voor de schoonmaker is het iets complexer.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 24 juli 2024 15:22]

Haleluja!
Dit is een feature waar ik al jaren op wacht. Meer flexibiliteit in bezorging of gewoon vooraf slots op kunnen geven wanneer je altijd thuis bent. We hadden vroeger een bezorger die slim genoeg was om te onthouden wanneer we wel en niet thuis waren en dus steevast om 1730 de spullen kwam brengen. Altijd thuis, hij als ZZP'er altijd zijn geld, top. Nu heb ik iemand met een PostNL shirt die "gewoon zijn route rijdt" en dan meestal ergens tussen 1200-1600 langs komt. "Gelukkig" zorgt Corona voor een betere track record als het gaat om daadwerkelijk thuis zijn, maar net zoals bij andere pakketdiensten vooraf het bezorgmoment en/of bezorglocatie kunnen wijzigen is het belangrijkste verbeterpunt van PostNL.
De suggestie van @JustFogMaxi om 'PakjeGemak' te verplichten zou de kers op de taart zijn.
Het hangt inderdaad sterk van je pakketbezorger af. Een paar jaar terug had ik een topbezorger. Hij paste zijn schema zo veel mogelijk aan op de thuistijden van de bewoners, en op een niet-thuis-bericht stond altijd zijn privé-telefoonnummer. Had ik hem toch net gemist, even bellen en op de fiets een stukje verder in de wijk hem even opzoeken om het pakket alsnog op te halen. Of als hij te ver weg was kwam hij het vaak alsnog langsbrengen. Helaas werd hij wegbezuinigd en kwam er een uitzendkracht voor in de plaats waarbij het vaak al te veel moeite was om mijn deurbel in te drukken voordat hij het op de stoep bij de buren neerzette.
Die feature is er gewoon al. Mijn pakket eergisteren nog voor de eerste bezorgpoging laten afleveren bij een pakketpunt. Dat kan gewoon bij PostNL. Je kunt ook tegen bijbetaling bv in de avond laten bezorgen.
Dit is wel een goede. En komt best vaak voor.
Dat kan allang en maak ik veelvuldig gebruik van.
Installeer de postnl app. in de meeste gevallen kun je het afleveren wijzigen naar een afhaalpunt zodra postnl het pakket heeft ontvangen op het depot. Let wel dit is alleen in een kort tijdsvenster mogelijk van enkele uren. Daarna moeten ze eerst even checken of je thuis bent voordat je het weer kunt wijzigen.
Bedankt voor de tip!

Ik heb de PostNL app geïnstalleerd staan en ben ook ingelogd met een account. Echter heb ik deze optie nog nooit gezien.
ik zal de volgende keer na mijn bestelling een paar keer kijken of de optie verschijnt.
Heb je je adres al bevestigd?

Dan krijg je een brief thuis met verificatie code. Dan hoef je niet meer te wachten op een niet-thuis code oid voordat je dingen kan wijzigen.
Ik kan van uit de app, ook al bood de webshop de mogelijkheid niet. Voor een poging tot levering het pakket al her-routeren naar een ophaal punt. Al meerder malen s ochtend's(+/- 07:00) nog voor dat het pakket die dag geleverd werd hem al kunnen her-routeren naar de bruna bij ons op de hoek.
@degrashopper reageerde net toevallig ook al met een soortgelijk verhaal.
Bedankt voor de tip allebei! Ik ga het zeker wéér proberen bij de volgende bestelling
Of standaard afleveren bij afhaalpunt, en tegen extra betaling thuis bezorgd. Ik gok dat veel mensen wel een afhaalpunt hebben op 5 a 10 minuten fietsen, op deze manier hoeven er niet meerdere busjes per dorp/stad rond te rijden de hele dag. En met een beetje mazzel heeft de lokale ondernemer ook nog wat potentiele klanten in de winkel.
Goed idee, zal veel werk druk verlichten. Ook graag met de mogelijkheid om dit tijdens de bezorging aan te kunnen geven (onverwachts weg moeten) & de mogelijkheid tot aantekeningen zou fijn zijn.

Al hoewel, steeds vaker doen de chauffeurs dit al zelf :+ , hoe vaak gaat mijn pakketje naar "niet thuis" zonder langs geweest te zijn ;(
Wat ik ook zou willen is dat ze een foto van je voordeur of brievenbus moeten maken als ze in hun systeem invoeren dat je niet thuis was. 9 van de 10x is dat gelogen en doen ze om de klant de schuld te geven en de cijfers positief houden. Ik heb ook een bezorger erop aangesproken, hij zei ook dat hij het er niet mee eens is om het zo in te voeren, maar dat hij dit verplicht van zijn manager zo moet invoeren in het systeem als ze niet tijdig kunnen leveren.
Kies een afleverdag dat je wel thuis ben, of kies voor avond levering kan je ook al vaak voor kiezen.

Anders een afhaalpunt de ah of iets, als je weet dat je niet thuis bent die dag doe je het zelf.
Er zijn ook kluisjes op stations en buiten al veel te vinden.

En als je bericht krijgt via de email en notificatie als je de app gebruikt, kan je vaak tot 22:00 nog een wijziging in de bezorging maken.

Genoeg opties dus in plaats van snel door klikken en thuis laten bezorgen.
Dan kan altijd nog een keer voorkomen dat je er niet bent, maar kan je wel voor zorgen dat ergens wel terecht komt.
Ze mogen ook wel beginnen met hun hele bedrijfsethiek aanpassen. Zoals stoppen met "contracting" in de sorteercentra en de bezorgers fatsoenlijk in dienst nemen. Maar ach, we weten dat dit soort dingen gebeuren in monopolie posities.
Hier in Japan kun je je aanmelden bij het postkantoor voor pakketbezorging notificatie. Als er dan een pakket bij hen binnenkomt krijg je een Line (soort van WhatsApp) bericht met de keuze op welke datum en tijd je het bezorgd wilt hebben. Dan kun je kiezen tussen s'ochtends/12:00-14:00/16:00-18:00/18:00-20:00/20:00-21:00.

En als je niet hebt aangemeld bij het postkantoor krijg je een notificatiebriefje in je brievenbus als je niet thuis bent en dan kun je via internet aangeven welke datum en tijd de volgende afleverpoging gedaan dient te worden. Tevens bezorgen ze hier nooit bij de buren.

Ik vind het wel een fijn systeem

[Reactie gewijzigd door brauwser op 24 juli 2024 15:22]

Ik vind het onbeschoft om post af te leveren bij buren zonder uitdrukkelijke toestemming. Sowieso ik heb het item gekocht niet de buren, die hebben helemaal niks met mijn post te maken. Ze hebben mijn post helemaal niet bij de buren af te geven. Maar ja. Zolang de politiek dat soort toestanden toestaat kun je er niks anders tegen doen dan de post vervelende berichten sturen.
Je was mij ruimschoots voor.
Ik denk inderdaad dat er buiten cloud en andere spannende dingen nog voldoende winst te behalen valt.
Zo'n 20 jaar gelden gewerkt bij TPG Post en dat al eens voorgesteld rond die periode

Maar misschien is de optie wel thuis ook een idee, gisteren de gehele dag thuis en toch lag het pakje bij de buren.....
Aangezien SAP een nogal groot product portfolio heeft is het wellicht handig om te weten dat PostNL dus gebruik maakt van SAP Business ByDesign. Dit is een SAAS oplossing van SAP en is een “suite in a box” ERP. Als ik me niet vergis voeren ze daar vooral de financiële administratie.

Ik was niet bij het project dus ik weet niet alle details, maar dit is wat ik gehoord heb.

Er wordt vaak alleen gesproken over SAP maar niet over de daadwerkelijke oplossing terwijl je daardoor juist een belangrijk detail mist. SAP is de maker van software en er zijn dus ontzettend veel oplossingen die ze maken. Overigens is Mendix tegenwoordig ook van SAP.

Ik word terecht gecorrigeerd. Mendix is inderdaad niet van SAP maar ze hebben een partnerschap.

[Reactie gewijzigd door MaNdM op 24 juli 2024 15:22]

Overigens is Mendix tegenwoordig ook van SAP.
Nee dat klopt niet helemaal, Mendix is onderdeel van Siemens sinds eind 2018. Ze hebben wel een partnership met SAP.
Mendix is gekocht door Siemens in 2018. Het draait op SAP HANA.
https://www.computable.nl...met-siemens-huwelijk.html

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 24 juli 2024 15:22]

PostNL blijft de nummer 1 in Nederland en klanten van webshops vragen er ook nog steeds om wegens onvrede over de andere bezorgers, maar toch moeten ze meer moderniseren, bijvoorbeeld DPD gaat heel hard:

- 'Live' GPS tracking van de bezorger (heel kleine delay)
- Tijdvak van 1 uur (t.o.v 2 uur PostNL)
- Gemakkelijk het afleveradres aanpassen via de track & trace
- Ook kun je de bezorging verplaatsen, of naar een pakketpunt sturen via de track & trace

Dingen die PostNL ook zou kunnen overnemen.
Volgens mij is er wel een test bezig met Live GPS tracking. Als ik op zondag een pakketje krijg van PostNL kan ik die namelijk wel live tracken.

Hopelijk word het snel ingevoerd, want kunnen zien hoeveel pakketjes tot die van jou word geleverd is een stuk fijner dan 2 uur lang klaar zitten om naar de deur te racen.
Ook hier erg laat doorgeven , dat er die dag bezorgd gaat worden. Misschien leuk als je toevallig thuis bent, maar op je werkplek een berichtje krijgen, dat een uurtje later een pakket bezorgd zal gaan worden, kan toch voor wat onvrede zorgen. Zeker als je dan een bericht krijgt, dat het door is naar het pakketcentrum.
Ik hoopte eigenlijk op een verhaal met iets meer diepgang en uitleg waarom sommige keuzes gemaakt zijn. Het schemert af en toe een beetje door het artikel heen, maar wat ik vooral hoor is "PostNL gebruikt heel veel buzzwords."
PostNL heeft toch helemaal geen diepgang? Het verwachtingspatroon van de klant is sinds jaar en dag hetzelfde: dat er naar de klant geluisterd wordt en dat de organisatie daar lering uit trekt. PostNL wordt daar jaar op jaar slechter in, want zoiets is niet efficiënt..

Recent toppunt (eh dieptepunt dus) voor mij: PostNL past postcode van een verzonden pakket aan - zo maar dus, nadat het op het postkantoor al goed was ingevoerd - wat prompt niet aan komt. Wilde hier een klacht over indienen, want het lijkt me dat je dit soort stommiteiten erg lastig wil maken. Telefoniste wist te vertellen dat het helaas heel vaak voorkomt. Maar de klacht kan PostNL niet aannemen.. er is geen vakje voor dat type klacht |:(.
Allemaal woorden waar de IT-manager op zit te wachten, maar niet de programmeurs (die ze hiermee willen lokken, denk ik?). Het komt meer over als een hiërarchisch bedrijf, waar de 'devs' weer eens een 'U-turntje' moeten draaien als 'management' het verzoek van 4 maand geleden ineens begrijpt.

Deze vond ik mooi:
De engineering-afdeling werkt bij PostNL volgens het DevOps-principe ‘you build it, you own it, you run it’.
Vertaling:
De engineering-afdeling werkt bij PostNL volgens het DevOps-principe ‘if you fuck up, it's all your fault’.
Dan heb je er weinig van begrepen. Hoe het eigenlijk vertaalt is dat je niet meer de inefficiënte en fragiele 'dev flikkert het over de schutting bij beheer'-situatie hebt. Traditioneel beheerders zijn vaak niet in staat de keten te begrijpen en zijn dagelijks bezig risico's te mijden waardoor de release cycle veel te traag is, en zelfs dan krijgen ze het voor elkaar om er een potje van te maken. In die omgevingen zie je vaak ook ontwikkelaars die geen reet willen weten van hoe het uiteindelijk in productie gaat draaien. Mooie cocktail voor ellende.

Deze 'u-turn' is waar gepassioneerde developers juist wel op zitten te wachten.
Hopelijk is dat ook goed doorgevoerd.
Wij doen ook "devops", maar acceptatie en productie zijn in beheer van een 3e partij. Het gaat wel allemaal via puppet, maar sommige dingen kunnen we niet.
Dat is eigenlijk precies niet DevOps dus :)
Altijd in organisaties gewerkt waar binnen IT er weinig "over de schutting van beheer flikkeren" was, op 1 uitzondering na - maar dat was me er ook eentje. Dus als we in 2020 zitten te wachten op een beetje structuur, ben ik blij dat ik dit niet heb begrepen
Mij valt juist op dat binnen de IT heel weinig mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen werk.
Heeft weinig met structuur te maken, maar vooral met doorbreken van silo's. In kleine organisaties heb je dit probleem niet zo, maar wordt het wat grootschaliger krijg je gewoon eilandvorming. Dev/beheer is typisch iets waar je geen scheiding wilt hebben om verschillende redenen.

Eigenaarschap is belangrijk, zodat men zich ook echt verantwoordelijk voelt voor het eindproduct. Simpele psychologie. En dit is zeker niet iets dat door/voor IT managers is verzonnen, want die heb je hierdoor juist minder nodig ;-)
Waar ik de meeste problemen zie, is tussen het eilandje opdrachtgever en het eilandje uitvoering. Maar als ik jouw verhaal zo begrijp, gaat "you build it, you own it, you run it" echt over devops en niet over communicatie met de (interne) opdrachtgever. Toch heb ik moeite met "you own it" voor als het niet goed gaat met de communicatie met de opdrachtgever - dat vind ik lastig om apart te zien.

Mijn favoriete slechte uitspraak ooit gehoord van een opdrachtgever: "Het is niet een 'moving target', maar voortschrijdend inzicht" - en dan maar verwachten dat de IT-afdeling creatief mee zou bouwen ("own it").

Wij werken volledig met Gitlab (gebouwd rondom devops). Voor effectieve communicatie moet de verantwoordelijkheid niet altijd intern gehouden moet worden. Voorbeeld: als de klant stiekem toch niet weet wat ze willen (en dus al snel de "moving target red flag" gerezen wordt), dan proberen we juist niet met de klant mee te bewegen maar stoppen meteen met al het werk en leggen we de verantwoordelijkheid bij hen neer om eerst goed te bepalen wat dan wel gebouwd moet worden. Een groot deel van ons werk is dan ook begeleiden van de klant in het tijdig bepalen waar de prioriteiten liggen, om bruggen te blijven slaan tussen die 2 eilandjes.

Terug naar KPN. Wat ik niet goed terug zie is hoe verantwoordelijkheden in de rest van de organisatie doorsijpelt. De hele tekst is doorspekt van visie en een nieuwe richting - moet alleen nog effe gebouwd worden. De IT-afdeling is dus een silo waar ze zowel volledige controle hebben - krijgen zij dan ook inspraak in de features die op de lijst komen te staan, of is dat buiten IT? Zoals ik het lees, blijven dat management-beslissingen. En daarom hou ik dat gevoel dat "own it" niet altijd zo fijn is.
KPN? Het ging hier over PostNL toch?
De tekst geeft juist aan dat de transitie al voor een groot deel gemaakt is, volgens de visie die al eerder is gevormd. Hoeft dus niet 'nog effe gebouwd' te worden, maar is gewoon een weg die ze verder aan het bewandelen zijn.
Features, zoals je ze noemt, komen normaal tot stand door een samenspel van business/klant/stakeholder en het team dat het product 'ownt'. Dat is geen eenrichtingsverkeer.
Mijn favoriete slechte uitspraak ooit gehoord van een opdrachtgever: "Het is niet een 'moving target', maar voortschrijdend inzicht" - en dan maar verwachten dat de IT-afdeling creatief mee zou bouwen ("own it").
DevOps gaat hand in hand met Agile, een methodiek waarmee je wendbaar zou moeten zijn om met 'moving targets' te kunnen dealen. Desondanks horen functionele eisen niet elke week een verrassing te zijn natuurlijk, wat ik ook weleens heb zien gebeuren.
Niet zomaar De Cloud, maar Multicloud!

Niet zomaar de computer van een ander, maar de computers van vele anderen! Daar gaat de PostNL in de toekomst vast geen problemen mee krijgen...

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 24 juli 2024 15:22]

Inderdaad vol met 'engelse' buzzwords
Heel mooi blabla verhaal. Maar zodra er iets mis gaat met de bezorging dan moet ik het maar via de verzendende partij regelen. Dan geeft PostNL ineens niet thuis. Meest bijzondere voorbeeld: Ik krijg een melding dat mijn pakket is bezorgd terwijl ik thuis ben. Nergens een pakketje te vinden en ook geen briefje. Op de camera beelden ook te zien dat er niemand aan de deur is geweest. Op de vraag waar mijn pakket is gebleven geeft PostNL eerst aan geen idee. Wacht nog twee werkdagen. Twee werkdagen later: PostNL waar heb je het over, is toch bezorgd (zien we in ons systeem). Neem maar contact op met verzender (leuk die zit in china, specifieke onderdelen). Verzender: ik zie dat pakketje bezorgd is, wat moet ik doen? Ik kreeg al een donkerbruin vermoeden dat het pakketje gedumpt was ergens anders.
Buren komen een week later thuis, he buurman er is een pakketje bezorgd in de bloembak voor jou 8)7
Briefje in de brievenbus. WTF PostNL. En ik was ook zo vriendelijk om de planten water te geven maar nooit een pakketje gezien.

Dus als PostNL alle kracht in de cloud ook eens zo gebruiken om gewoon simpel te helpen bij het opsporen van pakketjes (he bezorger, ben jij op dit adres geweest vandaag en zo ja waar is het bezorgd?)
Ik heb ook nog een leuke. Pakketje van buiten de EU, met een waarde van een euro of 20. Dus geen invoerkosten. PostNL had het verkeerd verwerkt waardoor ik toch iets van 25 euro moest bijbetalen. Dat moet je aan de deur afdragen, anders sturen ze het pakje weer terug. Dat was geen optie. Dus ik betalen met de gedachte "Dat regel ik later wel".

Lang verhaal kort: uiteindelijk heb ik gelijk gekregen. Ze hebben het bedrag teruggestort. Maar NIET de administratiekosten. Dat konden ze niet doen. Bizar beyond words. Door hun fout maak ik dus alsnog 13 euro extra kosten!

Alsof je een bekeuring krijgt voor te hard rijden, het toch onterecht blijft maar je wel kosten voor de administratie moet betalen.

Uiteindelijk geen werk meer van gemaakt, geen zin om energie in te steken. Maar ik vind het nog steeds onverklaarbaar.
Ze kunnen beter investeren in bezorg personeel. Alles maar op proberen te lossen met hippe marketing termen terwijl het probleem ergens anders zit.
"Niet thuis" terwijl je thuis bent.
"Bezorgd" terwijl je nog niks hebt.
"Afgeleverd bij de buren" terwijl het persoonlijk overhandigd moet worden.

Dan worden de notificaties in de huidige app over de bezorgtijd wellicht ook wat nauwkeuriger, want 3 notificaties achter binnen 24u waarbij de bezorgtijd varieert tussen 8-20u gaat natuurlijk nergens over.

Dat zijn persoonlijke ervaringen, hebben we het verder niet over waardevolle spullen in de kliko of achter een struik.

En graag verplichten dat webshops gelijk een pickup point laten selecteren. Soms kan dat helemaal niet, soms alleen een selectie. Als ik vooraf weet dat ik niet thuis ga zijn en het met spoed nodig heb, dan bespaar ik de overbelastte bezorger graag een zinloos ritje. En ik bespaar mezelf een vrije dag dat ik zit te wachten op iets dat niet bezorgt wordt.
Helaas komt dat hier van alle bezorgdiensten bij PostNL nog het minste voor. Ik bestel al niets meer, als het met DPD of GLS komt en alleen in geval van 'nood' als het met DHL komt. Jammer genoeg geeft niet iedere webshop aan, waarmee verzonden wordt.
Inhoudelijk kan ik niets over het artikel zeggen, maar aangezien ik genoeg commentaar zie over de bezorgingskwaliteiten doe ik ook een duit in het zakje.

Voor het traceren van mijn pakketjes maak ik vaak gebruik van deze website (ook gewoon van PostNL):
https://www.internationalparceltracking.com/

Je krijgt er meer gedetailleerde informatie dan de laat ik zeggen "consumenten" versie van Track en trace. Aan het daadwerkelijke bezorgingsmoment (en hoe tevreden je erover bent) veranderd niets, maar je weet wel op de minuut wanneer je pakketje verwerkt is en met de bezorger is meegegaan. Meer een gevoelskwestie dus. :)
Ik gebruik al een tijdje de app "Deliveries", daarin kun je pakketten van elke dienst toevoegen. Werkt ideaal :D
Zou zelf graag zien dat er een soort 2 factor aflevering komt, zodat een chauffeur een zending alleen af kan leveren op het juiste adres en aan de juiste persoon met een soort extra code ofzo.
Zeker in corona tijd waar de chauffeurs de handtekening voor ontvangst mogen zetten gaat er veel mis, en daarna is het volstrekt onduidelijk waar je pakket gebleven is.
Momenteel vind ik dat de zwakste schakel in het bezorgproces als je in de track en trace op gaat vragen wie getekend heeft en bij naam staan dan bijv een 'C' en een nietszeggend kruisje als handtekening.

En meer afhaalpunten, waar je het direct kunt afhalen zonder bezorgpogingen aub.
Wat betreft het zelf tekenen. Als je echt zelf tekent zegt dat ook niets. De bezorger kan immers jouw handtekening niet controleren. Er is sowieso nergens een officiële registratie van handtekeningen. Ik zet zelf altijd gewoon een kruisje.
Dan zie je in elk geval of het voor jou of voor een ander is. Nu leggen ze de aangetekende stukken voor de verkeerde deur.
De beste oplossing voor mij is dat je bij elke bestelling kan opgeven : afgeven op dichtst bij zijnde Postnl punt. Bij sommige webshops kan dit al wel. Is beter voor de bezorger die bijna altijd voor dichte deur komt overdag. Dit komt mede door de webshops die beloven het bestelde op dag x te leveren, maar wat dan niet gebeurd.
Dat zijn waarschijnlijk twee verschillende bezorgers.

De bezorger die bij jou voor een dichte deur staat kan jouw pakket misschien nog bij de buren kwijt. Dan krijgt hij alsnog zijn geld. Stuur jij naar het pakket punt dan ziet hij jouw pakket überhaupt nooit en verdient hij er dus ook niks aan.

Niet dat we om deze reden dan maar geen pakket punten moeten gebruiken (er zijn andere belangen, zoals het milieu, de buren, etc) naar de realiteit is dat het wel bezorgers hun baan zou gaan kosten als veel meer mensen pakket punten gaan gebruiken. (Komen dan misschien wel weer pakket punt banen bij.)
En vergeet niet dat de pakket punten ook geen onbeperkte ruimte hebben. Het pakkethok van de Plus stroomt nu al letterlijk over, als daar nog een significante hoeveelheid pakketten bij komt moeten ze gaan uitbouwen :)
Pakketten die ik niet bestel maar in de winkel koop krijgt hij ook niets voor. Helaas heeft PostNl het voor elkaar om stuk betaling te doen IPV gewoon een normaal uurloon.
Nodeloze kilometers die hij niet hoeft te maken is ook goed voor de (bezorger)portemonnee en milieu.
Probleem is dat dan je dichtst bij zijnde PostNL punt vol is en geen pakketten meer aanneemt, dan mag je uiteindelijk alsnog 20 min rijden naar het punt waar wel ruimte was om je pakket te bewaren.
Daarom liever dat PostNl daar in investeerd. Meer ruimte. Overigens is dat bij mij in het dorp geen issue.
Eens, maar dan moeten we misschien ook accepteren dat we of iets meer moeten gaan betalen per pakketje (want die investering moet ergens vandaan komen) of toe moeten naar het Finse model. Pakketjes worden nooit thuis bezorgd, alles gaat altijd naar afhaallocaties.

Weet alleen zeker dat bij die laatste optie er weer net zo hard geklaagd gaat worden, over hoe onhandig het wel niet is.
Meer moeten betalen? Het scheelt voor de bezorger nogal of ze een bus 100% vol kunnen gooien, naar een afhaalpunt kunnen rijden en alles daar af te kunnen geven of dat ze maar een halve bus vullen, 3x door de wijk moeten rijden en nog niet alles kunnen bezorgen.

Met die bezuiniging kan je prima extra opslag verzorgen. Tevens, standaard bij een afhaalpunt afleveren betekent ook meer inkomsten voor die toko. Dus dat trekt vanzelf weer recht.
Ja ik denk dat je ook bij alles versturen naar een PostNL punt moet meer betalen, want inplaats van een deel van de pakketjes naar het PostNL punt rijden zullen alle pakketjes naar een PostNL punt moeten. Dit betekend dat de opslagcapaciteit van PostNL punten enorm vergroot moet worden en ik vermoed dat het omlaten bouwen van elk PostNL punt toch iets meer kost dan het ontslaan van pakket bezorgers zou opleveren, anders had PostNL die stap al lang genomen.

Tevens verdienen die 'toko's' helemaal niks aan een PostNL punt. Misschien dat de supermarkten een deal hebben met PostNL, maar denk je nou echt dat de lokale tabakzaak geld krijgt van PostNL? Nee die kleine winkels hopen door een PostNL punt te worden meer klanten de winkel binnen te halen die dan hopelijk ook iets kopen.

[Reactie gewijzigd door Cogito.ergo op 24 juli 2024 15:22]

Tevens verdienen die 'toko's' helemaal niks aan een PostNL punt
Ze krijgen gewoon een vergoeding per pakket. Het is niet veel, maar het is niet niks.
Nu nog een CDN waar scans van je post niet 10-tallen seconden nodig hebben om te laden, of helemaal niet :+

De mogelijkheden, tracking en informatievoorziening, als particulier, bij PostNL zijn wel echt de beste van alle pakket en postboeren in Nederland. Top!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.