Advertorial

Door Tweakers Partners

Vliegensvlug een volle accu met Oppo’s SuperVOOC-snellaadtechnologie

06-03-2020 • 08:00

33 Linkedin

Een lege accu is de nachtmerrie van iedere smartphonebezitter. Met de snellaadtechnologie van de recente Oppo-modellen is dat euvel razendsnel opgelost. Hoe werkt dat snelladen precies, en hoe kun je ervoor zorgen dat je mobiele telefoon langer meegaat?

De accuduur van smartphones is de laatste jaren een hot item. Niet alleen doen fabrikanten er alles aan om accu’s van smartphones zo lang mogelijk mee te laten gaan, ook het opladen gaat steeds sneller en efficiënter. Met name de Chinese aanbieders lopen hierbij voorop, waarbij Oppo dankzij zijn snellaadtechnologie absoluut als pionier mag worden gezien. Het bedrijf is al langere tijd actief met snelladen, maar sinds 2018 beginnen ook Westerse consumenten daar de vruchten van te plukken.

Wat is VOOC?
VOOC staat voor Voltage Open Loop Multi-step Constant-Current Charging en is een door Oppo Electronics ontwikkelde snellaadtechnologie. VOOC Flash Charge gebruikt een speciale adapter en kabels om apparaten veilig op te laden bij 25 watt, zonder risico op oververhitting. De techniek werd in 2018 opgevolgd door SuperVOOC. Smartphones als de Oppo Find X en Oppo RX17 Pro maken daar gebruik van om de accu razendsnel op te kunnen laden, met maar liefst 50 watt. Door de aanwezigheid van twee afzonderlijke cellen in de accu, die ieder 25 watt per stuk voor rekening nemen, gaat het opladen met een indrukwekkende snelheid en heeft de concurrentie het nakijken.

Die twee afzonderlijke cellen vormen dus de sleutel tot het snelle laden. En daar zit veel technisch vernuft achter. Tijdens het gebruik halveert een laadpomp de spanning die door de twee cellen wordt gegenereerd, zodat de dubbele batterij-indeling compatibel is met chipsets van de telefoon.

Verschillende chips
Het laadcircuit bevat meerdere aangepaste chips: een smart Voltage Control Unit (VCU), ac/dc-transformator, monitorbesturingseenheid, batterijbeheersysteem en aangepaste protocol-handshake-chip. Deze chips zorgen ervoor dat de adapter, oplaaddraad en telefooncomponenten exact op elkaar zijn afgestemd om het snelle laadprotocol op alle fronten door te voeren.

De Oppo Find X2 Series, die vandaag (6 maart 2020) wordt geïntroduceerd, zal deze techniek weer beter benutten waardoor opladen waarschijnlijk nóg sneller gaat. Wie weet worden snellere oplaadtijden behaald (uiteraard afhankelijk van de accugrootte). Nu zijn de Find X en RX17 Pro in 35 tot 40 minuten volledig opgeladen, terwijl de meeste high-end smartphones daar veel langer voor nodig hebben.

SuperVOOC 2.0 Flash Charge
Maar het kan nóg sneller. Op 17 september 2019 introduceerde Oppo SuperVOOC 2.0 Flash Charge. Hierbij is het laadvermogen verhoogd tot bijna 65 watt, zodat in Oppo-telefoons een batterij van 4000mAh in ongeveer 30 minuten volledig is opgeladen. Energieverslindende apps zoals videostreaming en gaming worden steeds populairder onder telefoongebruikers, wat volgens Oppo betekent dat consumenten een nog betere (lees: snellere) ervaring met het opladen van hun telefoon eisen. De komst van 5G zal deze trend alleen maar versnellen.

De resultaten mogen er zijn. Bij verschillende laboratoriumtests van Oppo kon een gebruiker na vijf minuten laden (gestart vanaf 0 procent) 2 uur en 15 minuten op 30fps spelen voordat de telefoonaccu weer leeg was. Op 60 fps kon men na die vijf minuten laden 1 uur en 39 minuten spelen.

De laatste technieken
Bij SuperVOOC 2.0 maakt zowel de adapter als de batterij gebruik van de nieuwste technologie. De SuperVOOC 2.0-adapter gebruikt galliumnitride-halfgeleiders (GaN) van de derde generatie. Galliumnitridematerialen maken een extreem hoge laadcapaciteit en de toepassing van kleinere componenten in de adapter mogelijk. Oppo is een van de eerste telefoonfabrikanten die deze bijzondere nieuwe materialen gebruikt. Dankzij het gebruik van dual board-to-board-verbindingen (BTB) is het laadcircuit van de batterij gescheiden van de ontladingscircuits. Dit zorgt voor kortere laadcircuits met een lagere weerstand. Er wordt minder energie verspild in de vorm van warmte, en de batterij wordt sneller opgeladen.

Bespaartips
Voor smartphonegebruikers die veel onderweg zijn of remote werken, is ‘superchargen’ uiteraard een welkome uitkomst. Een stopcontact in een openbare ruimte of koffiecafé is snel gevonden, zodat je accu binnen afzienbare tijd weer op sterkte is. Nog beter is het natuurlijk om het gebruik van een smartphone zo in te richten dat het apparaat minder snel energie verliest en ook de accu lang(er) meegaat.

Oppo geeft zijn gebruikers hier veelvuldig tips over, waarbij de belangrijkste tip niet per se de meest bekende is. Zo is het verstandig om niet te wachten tot je telefoon bijna uitvalt (of al is uitgegaan) en dan pas weer op te laden. Als je batterijniveau tot 10 à 15 procent is gedaald, doe je er goed aan de smartphone op dat moment op te laden. Als de batterij van de telefoon volledig leeg is, bestaat namelijk de kans dat hij ‘diep’ wordt ontladen en daardoor licht beschadigt. Andersom geldt dat tot 100 procent opladen niet het beste is voor je batterij. Een volledig opgeladen accu slijt namelijk sneller. Gedurende de nacht je telefoon in het stopcontact houden en hem er pas de volgende ochtend uit halen, is dus niet per se een goed idee. Idealiter hou je de accu van je telefoon op een lading van tussen de 65 en 75 procent.

Andere tips zijn een stuk makkelijker op te volgen. Het gebruik van Auto-Helderheid- of Adaptive Brightness-functies is aan te raden om de levensduur van de batterij te verlengen. Veel apps hebben tegenwoordig bovendien een ‘donkere modus’-optie. Dat scheelt een hoop witruimte die om meer licht vraagt, dus beperk je zo het stroomverbruik. Een wifi-verbinding verbruikt minder stroom dan een verbinding met een mobiel netwerk, dus hou waar mogelijk wifi ingeschakeld. Een derde tip is het minimaliseren van locatie-, notificatie- en pushberichten. Iedere notificatie verbruikt een beetje stroom omdat je smartphone als het ware steeds weer een opkikker krijgt.

Volg de OPPO Find X2 Series-lancering live, op 6 maart om 10:30 via YouTube

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij OPPO? Volg het bedrijf op Instagram en Facebook via @OPPONederland.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (33)

Wijzig sortering
USB Power Delivery gaat tot 100W bij 20V.

Waarom moet er wéér een proprietaire laadtechniek worden bedacht die inferieur is aan een wereldwijde open standaard? We hadden al QuickCharge (een prorpietair bedenksel van Qualcomm) en WarpCarge (misbaksel van OnePlus) en whatever Apple heeft.

Nu heeft het USB Forum eindelijk een standaard ervoor bedacht, is iedereen blij en gebruiken de meeste fabrikanten van devices het waar het sense maakt. En vervolgens gaan een stelletje omhooggevallen lieden van Oppo wel eventjes iets nieuws bedenken? Wie denken ze wel niet dat ze zijn?
Apple gebruikt gewoon USB PD voor hun producten, staat ook zo op hun product sites. Samsung vanaf de S20 ook dacht ik officieel (maar werkt er wel al langer mee)
Apple gebruikt toch een Lightning connector? Dat maakt het dan proprietair.
VOOC bestond al voor USB PD gefinaliseerd was. Hier werd het eerst verkocht als dash charge door OnePlus.

Ik ben het ermee eens dat er geen nood meer aan is nu, maar het is zeker nu nu even bedacht.
Of het eerder bestond, is niet aan de orde. Het lichtnet was er ook eerder, maar dat gebruiken telefoons ook niet wereldwijd om op te laden. Het gaat erom dat USB PD een open standaard is, en VOOC is proprietair, waardoor laatstgenoemde simpelweg niet (meer) hoeft te bestaan, laatstaan doorontwikkeld te worden.
hoezo is warpcharge een misbaksel?
puur uit interesse want ik ben hier niet erg bekend mee
Meer om hoe ze het brengen. Met warpcharge doen ze net alsof ze de wereld hebben uitgevonden. Terwijl het eigenlijk een aftreksel van quickcharge is, een namaaksel om het patent van Qualcomm te omzeilen. En ook omdat het geen enkele reden heeft om te (blijven) bestaan, omdat we al geruime tijd USB PD hebben.
duidelijk dank je ja dat is inderdaad minder leuk
Warp Charge van oneplus is toch ook gewoon een VOOC-systeem?

VOOC is het systeem dat oppo ontworpen heeft, dat laten ze hun dochterbedrijf oneplus ook gebruiken, die hangen er alleen een ander labeltje aan.

Overigens ben ik het niet met je eens dat VOOC inferieur is aan USB-PD. Het hele idee van VOOC is IIRC dat alle charge circuitry zich in het laderblok bevind, en dat exact het juiste voltage rechstreeks de accu in de telefoon ingaat. Hierdoor is geen DC-DC conversie nodig in de telefoon, wat anders veel hitte opwekt door inefficiëntie. Die 100 watt bij 20v kan USB-PD misschien wel aan, maar als daarbij 10 watt aan hitte vrijkomt in de telefoon bij conversie naar 3.7-4.2 volt zal het laadtempo afgezwakt moeten worden.
Leuke dat ze dat bedacht hebben, maar dat betekent dat de lader weer heel ingewikkeld wordt, en je dus ook niet zomaar een andere lader kunt pakken en daarmee snel kunt laden. Het betekent ook dat je een duurdere kabel nodig hebt. Want om de accucellen rechtstreeks te laden, zal ongeveer 4V nodig zijn, en bij 65W is dat een gigantische stroom van 16A, waarvoor bijna alle bestaande USB-kabel te dun zullen zijn.

Het betekent ook dat elke andere lader die dit verkeerd doet, je accu kan vernielen en je telefoon kan bricken. Dus eigenlijk is het een waardeloos systeem, zelfs als het een leuk idee is.
Klopt, om VOOC te laden heb je een VOOC lader nodig. Echter ondersteunt Oneplus afaik ook gewoon quickcharge, en naar mate PD meer voorkomt ga ik er van uit dat ze dat ook toevoegen.

Bij VOOC heb je idd ook een geschikte kabel nodig, dit wordt gecontroleerd door de lader en telefoon voordat het snelladen begint.

Je telefoon zal alleen proberen te VOOC-laden nadat dit overlegd is tussen je telefoon en de lader. Ik heb nog nooit gehoord dat een 3rd party lader schade veroorzaakte, al zijn die er ook nauwelijks. Gelukkig heeft mijn hele familie Oneplus, dus hebben we een hele lading VOOC-laders in huis.
Ja dus het is gewoon Quickcharge namaken op een nét iets andere manier, zodat ze het patent van Qualcomm omzeilen. Het is niet beter, het is alleen anders. PD was een perfecte oplossing geweest. Kennelijk heeft Oneplus dus ook last van het "not invented here" syndroom.
Hier ben ik het mee oneens. VOOC werkt significant anders dan quickcharge. 1+ ontwijkt quickcharge patenten ook niet, immer gebruiken ze nog steeds qualcomm chips en is het gebruiken van quickcharge ook nog steeds mogelijk (dat laatste AFAIK)
Oh als dat zo is, dan is het helemaal stupid. Dan is het dus compleet overbodig, omdat het voordeel van de intelligentie in de lader houden, wegvalt.
En ik snap niet waarom je een +2 krijgt, deze manier van laden bestaat al veel langer en is eigenlijk geweldig, de warmte ontwikkeling vind grotendeels niet in de telefoon plaats maar in het laadblok waardoor je zelfs als je hem gebruikt tijdens het laden het laden gewoon op volle snelheid door gaat (probeer dat maar eens met Quickcharge of PD).
Van mij mag elke smartphone wel deze manier van laden krijgen, veruit de beste gebruikerservaring.
En nee, niet iedereen is blij met de standaard die nu gekozen is, heel die USB standaard is maar een zootje (heb ik het niet over alleen laden).
Ik zie de accu vrij snel verslijten hierdoor, leuk dat m'n telefoon snel opgeladen is maar ik heb liever een toestel die een hele dag mee gaat en 2 uur moet laden (meestal midden in de nacht) dan een toestel die 2 keer per dag aan de lader moet maar zo vol is.

Goed om te zien dat snel laden steeds beter wordt, echter persoonlijk zie ik meer nut in het snel laden van een electrische auto dan een telefoon, huidige telefoons laden in feite al best snel.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 6 maart 2020 08:34]

Het is niet bewezen dat door snellaadtechneiken je accu sneller verslijt.(zie reacties hieronder) Het is wel bewezen dat de accu sneller verslijt als je m 100% oplaad. Als je dankzij deze snellaadtechnieken je accu niet meer 's nachts oplaad maar gewoon af en toe naar 80% oplaad, zal je accu minder snel verslijten.

Ik denk overigens niet dat je hier een 65 watt lader nodig hebt. Ik laadt mijn telefoon huidige telefoon (18 watt lader) en mijn vorige telefoon (20 watt lader) al jaren niet meer 's nachts op.

[Reactie gewijzigd door Bennnie op 6 maart 2020 11:21]

Het is niet bewezen dat door snellaadtechneiken je accu sneller verslijt.
Jazeker wel
Figure from Choi 2002: Fig. 3. Effect of charge rate on cycle performance. Test cells charged at constant current at various rates to 4.2 V followed by CV float charging at 4.2 V for 2.5 h and then discharged to 2.75 V at 1C rate.
Hier wat simpel leesvoer met bronnen.

Geen idee onder welke rots jij geleefd heb want het is al sinds het beginne bekend dat hogere C waardes sneller Li-Ion batterijen verslijten. Zowel qua laden als ontladen.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 6 maart 2020 10:45]

Volgens jouw bron, heeft een 900 mAh accu na 500 charge cycles,
op 1C => 11% capaciteitsverlies (800 mAh)
op 1.4C => 72% capaciteitsverlies (250 mAh)

Als hardware engineer geloof ik hier helemaal niks van. Maar zelfs als we aannemen dat het wel klopt. Li-ion batterijen worden al decennia lang gebruikt, en met regelmaat worden nieuwe verbeteringen aangebracht waardoor ze een hogere efficiëntie halen, meer capaciteit (zo'n 10% per jaar) en een lagere ESR weerstand krijgen, waardoor ze sneller op kunnen laden (zonder warm te worden).
Je gaat niemand wijsmaken dat alle Lithium accu's 72% van hun capaciteit verliezen na 500 cycles, dat is echt grote onzin, zeker niet op 1.4C.

[Reactie gewijzigd door mohf op 6 maart 2020 14:49]

Niet bewezen dat wanneer een accu sneller geladen wordt dat dat minder slijt? Waar komt het vandaan dat dat niet bewezen is?

Als ik mijn Lipo's of Li-ion accus met een hogere C rating op laad gaat de accu wel degelijk sneller achteruit. Vooral op 3 tot 5c vinden accu's dat totaal niet leuk. Hetzelfde geld als je ze te snel leeg trekt.
Daarom wacht ik dus op een telefoon die, net zoals de iPhone, slim laadt en (als je dat wilt) laadt tot 80% gedurende de nacht.

Voorlopig doe ik het met een app die een melding geeft als hij bij de 80% is. Ik laadt nu enkel overdag op: als ik op werk toekom (daar ligt een snellader), en nog even 's avonds voor ik naar huis ga. 's nachts laadt ik niet meer, en mijn batterij zit zo eigenlijk altijd tussen de 40 en 80%.

Alleen als ik een dag op stap ben laadt ik voor 100% op.

[Reactie gewijzigd door kiang op 6 maart 2020 09:25]

Ik heb alleen echt tijd in de nacht voor laden, en ik ben zelf juist geen fan van "even bijladen" dus vol is het enige wat ik 99% van de tijd wil.

overigens meeste apparaten zijn slim genoeg om nooit huidige accu's echt leeg of echt vol te laden, dus laden tot 100% is prima over het algemeen, het is in feite geen echte 100% voor de accu zelf alleen het OS

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 6 maart 2020 12:30]

Donkere achtergronden (en wellicht ook donkere modus) helpen ook met batterij, ook bij LCD schermen. Waarschijnlijk omdat je backlight minder helder hoeft te staan.

Zie o.a. https://www.heise.de/select/ct/2019/18/1566746569788297
Alleen... is het nergens te kopen.
Op Amazon zijn geen SuperVOOC 2.0 opladers te vinden en online vind je ze alleen op aliexpress en banggood (wat echt te vetrouwen is met elektronica). En als ze je dan al vindt betaal je vaak makkelijk 20-40 euro voor de opladers (ook bij OnePlus) wat echt duur is.
SuperVOOC is een vrij goede standaard maar duurder dan PowerDelivery (usb standaard) en slecht verkrijgbaar in NL.
ehh ja het is een nieuwe techniek je kunt niet verwachten dat dat vanaf dag 1 overal regulier verkrijgbaar is zeker als OPPO het zelf ontwikkeld heeft zullen er best weer wat pattent achtinge dingen omheen zitten zodat niet iedereen het even zomaar namaakt.


Wat ik me dan wel afvraag kunnen we deze techniek door schalen 4 keer parralel voor 100 watt. en dan zeg maar naar autos om die op te laden binnnen 5 minuten.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 6 maart 2020 08:21]

Super VOOC zelf is ook echt slecht te vinden, geen resultaten op amazon.de en NL webshops zijn niet beter.

Tesla gaat momenteel al met 350KW en dat vereist ook al flinke koeling.
Vergelijk je nou echt een Tesla die met 350kW laad, met een USB standaard die tot 100W gaat? :')
Nee? De reactie boven mij heeft 2 delen, 1 over de verkrijgbaarheid van SuperVOOC 2.0 en 1 over laadtechniek in auto's.
ja maar is die techniek dan gebaseert op paralelle cellen of zouden zijn ook hier baat bij kunnen hebben zeg maar pack in 2e splitsen helft voor, helft achter in de auto en dan 700Kw laden.
De cellen zouden het aan moeten kunnen, want 100/4 blijft 25W. USB-C kan 20V/5A aan, dus dat zou ook moeten lukken, maar waarschijnlijk is het grootste probleem de warmte die bij het opsplitsen van de spanning vrijkomt. Dus zal dat misschien wel extra koeling nodig hebben, en sowieso meer ruimte. Daar wordt de batterijduur niet langer van, en dat is natuurlijk ook niet wenselijk.
"Gedurende de nacht je telefoon in het stopcontact houden en hem er pas de volgende ochtend uit halen, is dus niet per se een goed idee."

Het is ook niet per se een slecht idee.

Als de batterij toch al tot 100% is opgeladen, kan het geen kwaad om de telefoon aan de adapter in het stopcontact te houden (behalve dan dat de adapter dan nog onnodig wat sluipverbruik heeft). Die 100% betekent namelijk dat het criterium van het laadcircuit in de telefoon om het laden te stoppen is bereikt, de batterij zal dan niet verder worden opgeladen.

Overigens is het wel correct dat de batterij de langste levensduur zal hebben als je hem zoveel mogelijk rond 75% opgeladen houdt. Maar het is onpraktisch om dat steeds in de gaten te houden. Het zou eigenlijk wel handig zijn als de gebruiker een optie zou kunnen instellen dat het laadproces moet worden gestopt op, zeg, 85% in plaats van 100%. Ben je iemand die heel regelmatig je telefoon aan de lader hangt, dan zou je zo je batterij langer goed kunnen houden.

<edit> Het bericht van @kiang maakte mij erop attent dat Apple in iOS13 precies zo'n functie beschikbaar maakt :) </edit>

[Reactie gewijzigd door Brousant op 6 maart 2020 09:37]

Hou wel rekening mee dat als je de telefoon gebruikt en oplaad tegelijk, de telefoon snel warmer of heet kan worden, wat ook minder goed is voor levensduur van de accu, vooral bij warme dagen en wanneer je wat langer wilt gamen of een game wilt streamen met bijvoorbeeld Steam Link (Gaat de accu snel bij leeg en wordt scherm warm van).

Gelukkig hoeft opladen niet al te lang te duren met al die snelle oplaad methoden. Anders kan er ook op een lage voltage en ampere opgeladen worden, wordt de telefoon iets minder snel heet.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 6 maart 2020 10:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee