Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

De stembussen voor de Tweakers Awards 2019/2020 zijn geopend

20-12-2019 • 12:53

58 Linkedin

Terwijl velen van jullie zich opmaken om van een welverdiende kerstvakantie te gaan genieten, zijn de voorbereidingen voor de Tweakers Awards 2019/2020 in volle gang. In de afgelopen twee weken konden jullie producten nomineren die wat jullie betreft niet op de stemlijsten mochten ontbreken. Vanaf vandaag kan er ook daadwerkelijk worden gestemd.

De stemlijsten kwamen dit jaar net iets anders tot stand dan vorig jaar. Als voorzet hebben we gekeken naar welke producten per categorie het populairst waren in de Pricewatch. Vervolgens hebben jullie daar aanvullingen op kunnen doen. Tot slot is onze redactie nog een keer door alle lijsten gegaan om te kijken of er geen belangrijke producten ontbraken of andere producten er toch niet in thuishoorden. Daarbij gold een aantal regels: het product moest na 1 januari 2018 op de markt gekomen zijn, het moest nog steeds te koop zijn in Europa en het mocht niet opgevolgd zijn door een directe opvolger.

Dit jaar zijn er dertig categorieën; daarbinnen hebben we enkele wijzigingen doorgevoerd. We hebben de categorie Laptop opgesplitst in Gaminglaptop en Laptop, en de categorieën Printer en Drones verwijderd. We hebben dit jaar geen prijs voor de beste user-reviewer, omdat dit slechts een van de manieren belicht waarop je kunt bijdragen. Dat betekent niet dat we zullen stoppen met communityleden tijdens de Awards in het zonnetje zetten; we hebben zelfs drie nieuwe categorieën bedacht. Op basis van data over heel 2019 gaan we kijken wie de succesvolste nieuwssubmitter was, wie de hoogste gemiddelde reactiescore onder artikelen ontving en wiens posts op het Forum het vaakst gemarkeerd werden als beste antwoord.

Zoals elk jaar maakt iedereen die meedoet aan de stemronde, kans op een aantal mooie prijzen. Dit jaar bevinden zich in de prijzenpot de Google Stadia Premiere Edition, een Nintendo Switch inclusief Mario Kart en een setje Sony WF-1000XM3 in-ear oordoppen. De stemperiode loopt van vrijdag 20 december tot zondag 19 januari. Op donderdag 6 februari worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de Tweakers Awards-uitreiking.

Awards prijzen

Reacties (58)

58
56
47
1
0
4
Wijzig sortering
Blijf dit toch een raar jaarlijks evenement vinden. Het zijn in principe gewoon populariteitsverkiezingen. Mensen stemmen over het algemeen op de eigen ISP, eigen mobiele providers, eigen console etc...

Hoeveel mensen hebben een PS4, Xbox én een Switch? Om echt te vergelijken. Wie heeft Ziggo én KPN thuis? Hoeveel mensen gebruiken meer dan één laptop of desktop vaak genoeg om hier een favoriet aan te wijzen?

Ach, zat zelf een robotstofzuiger te overwegen dus misschien rolt hier nog wat verrassends uit.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 20 december 2019 13:07]

Sterker nog: in de categorie Robotstofzuigers staat maar liefst 3x het zelfde product onder een ander naampje 8)7 De Roborock S5, S50, S55, Roborock 2 S5 etc zijn allemaal het zelfde model. Ja een ander kleurtje voor de S55, vooruit dan maar.

Wat betreft advies: mocht je iets zoeken dat ook kan dweilen, ik ben trotse bezitter van een Roborock S5 MAX. Die stofzuiger is in november uit gekomen en hij bevalt zeer goed.

Mocht je de dweil functionaliteit niet willen: de Roborock S4 is ook een paar maandjes nieuw welke het beter doet dan de meeste premium stofzuigers voor een mooi prijsje.
Haha bedankt voor de aanbeveling. Kreeg ook de iLife V5s pro door van iemand. Die is vooral goedkoop, vaak minder dan de helft van concurrenten. Maar geen idee hoe die zich verhoudt.
Maar die Roborock S4 kan je niet echt in Nederland kopen toch? Hij is - vziw - alleen bij Amazon te koop en dan alleen bij Amazon.com die dat ding niet naar NL verzendt :/
Ik denk dat dat nog wel categoriën zijn waar je in ieder geval nog mensen over hoort praten, ook al zit je niet in die bubbel. Voor camera's, camera's met vaste lens (waarom niet gewoon lekker bij elkaar jongens), access points en routers of robotstofzuigers is het een stuk lastiger imo. En bij bepaalde hardware, boeding, SSD, NAS of behuizing zal ook niet vaak alle producten zijn geprobeerd. Heb je dit jaar geen PC gebouwd, dan is dat een stuk lastiger bv.

Ik vraag me af hoeveel stemmen je in een bepaalde categorie krijgt van mensen die wat aanklikken zonder echt ervaring ermee te hebben of het de beste uit de groep te vinden. Van KPN en Ziggo lees je genoeg over klachten en onbereikheid, van een NAS zou ik echt niet weten hoe goed de QNAP is als je er zelf geen hebt.
Ja ik heb zelf een Zyxel NAS bijvoorbeeld. Wil best op Zyxel stemmen want ding doet het prima. Maar of hij beter is dan QNAP? Of Synology? Ik heb geen idee.

Zelfde als met je internet, heb vast en mobiel van KPN. Geen downtime nog gehad thuis. Maar hoe Ziggo is op mijn adres mag Joost weten. Kan me ook niet voorstellen dat er heel veel mensen zijn die ervaring hebben met meer dan één robotstofzuiger bijvoorbeeld.
Het is ook echt een verkoop peiling, waar is het meeste van verkocht.

Van mij mogen ze het afschaffen heel die awards of flink op de schop gooien, het zijn er ook veel teveel trouwens er is niet doorheen te komen dus ik stem ook al jaren niet meer.

Wat ze beter kunnen doen is het aantal reviews van een product pakken maal de gemiddelde score ofzo en daar een cijfer uit laten rollen en zo de beste bepalen, dus volledig automatisch.
Absoluut mee eens. Ik kan je nu al zeggen dat Ziggo als beste provider wordt gekozen, en dat ook even in een reclame laten weten begin volgend jaar, gewoonweg omdat de meeste mensen Ziggo hebben.

In 2017 vond ik de beste telefoon van het jaar de Motorola Moto G5 Plus. 250 euro voor een telefoon met een uitstekend 1080p lcd dat de 650 nits in helderheid haalde, een camera die ongekend goed was voor de prijsklasse (het was de galaxy s7 sensor - ois), goede accuduur, snellader in de doos, dual sim, micro sd, headphone jack, een heel fijne vingerafdrukscanner, standaard 32gb opslag (veel telefoons hadden nog 16gb in die prijsklasse). Maar kreeg die telefoon stemmen? Natuurlijk niet. Iedereen maar weer stemmen op een Samsung of Iphone, wat geen slechte telefoons zijn, maar als totaalplaatje minder dan die Motorola, gewoonweg omdat ze grofweg 4x zoveel kosten, en de G5 plus was een nieuwe standaard in de 250 euro prijsklasse.

Zie je veel vaker dit soort dingen. Wordt er een voetbaltrainer 9e ofzo met een degradatiekandidaat, maar wie wordt verkozen tot de beste trainer van de eredivisie? De trainer van Ajax of PSV, want die is kampioen geworden. Ja joh, dat is je doelstelling behalen. Dat is in mijn ogen minder bijzonder dan een 7e plek met heracles terwijl ze qua begroting #14 oid zijn.
Maar juist iets als een provider, waar mensen jaarlijks kunnen wisselen, vind ik dan wel weer een betrouwbare uitslag in deze poll.

Verder ben ik wel met je eens dat het bijna een “wij-van-wc-eend” verkiezing is..
Met een provider kan je maximaal een keer per jaar wisselen, met je telefoon kan het dagelijks en voor de meeste mensen gebeurd het elke twee jaar. Daarbij blijft de gemiddelde Samsung gebruiker een Samsung kopen en een iPhone gebruiker een iPhone.

De verkiezingen kunnen beter gaan over product reviews dan over producten zelf. In de huidige vorm is het Apple's met peren vergelijken met de grote prijsverschillen tussen de producten en de producten met een grote groep fans (die er soms helemaal geen verstand van hebben).

Mogelijk is het een idee dat er voor de verkiezingen van 2020 - 2021 een nieuw format bedacht wordt.
Ik heb even de resultaten bekeken, en had inderdaad wel een Pocophone verwacht. Maar het is nu 3x op rij een OnePlus :X .

Ik denk dat de Galaxy Fold wel toestel van het jaar is. Ja het is een beetje brak in elkaar gezet, maar wel een compleet nieuwe technologie.

Overigens zal dit het eerste jaar zijn dat AMD de prijs voor beste CPU pakt.
In 2017 vond ik de beste telefoon van het jaar de Motorola Moto G5 Plus. 250 euro voor een telefoon met een uitstekend 1080p lcd dat de 650 nits in helderheid haalde, een camera die ongekend goed was voor de prijsklasse (het was de galaxy s7 sensor - ois), goede accuduur, snellader in de doos, dual sim, micro sd, headphone jack, een heel fijne vingerafdrukscanner, standaard 32gb opslag (veel telefoons hadden nog 16gb in die prijsklasse). Maar kreeg die telefoon stemmen? Natuurlijk niet. Iedereen maar weer stemmen op een Samsung of Iphone, wat geen slechte telefoons zijn, maar als totaalplaatje minder dan die Motorola, gewoonweg omdat ze grofweg 4x zoveel kosten, en de G5 plus was een nieuwe standaard in de 250 euro prijsklasse.
Afgezien van het feit dat OnePlus nu al een paar keer heeft gewonnen en dat niet de meestverkochte toestellen in Nederland zijn, is het natuurlijk niet voor iedereen een reden om op een telefoon vanwege zijn prijs/kwaliteit verhouding. Soms willen mensen gewoon vooral kwaliteit, ook al kost het dan wat meer. Dat de device met de beste specs wint vind ik dan ook geen probleem.
Nee, de betere is de Audi, de Kona is alleen een redelijkere keuze als je op je centen moet letten en je dus meer bang for buck wil. Prijs/kwaliteit zegt niks over kwaliteit overall. Alleen dat je met de prijs in het achterhoofd een goede kwaliteit krijgt. Dat maakt een Kona niet meteen een goede auto. Ik heb er zelf nooit in gereden, maar kan me voorstellen dat er heus nadelen aan zijn.

Zoiets is alleen relevant voor als iets voor dezelfde prijs is. Een bioscoop kaartje kost voor 2 films evenveel, maar kan voor de ene film een topavond zijn en voor de ander een reden om eerder de zaal te verlaten.
Tja, het is eigenlijk een community-sponsored reclame die tot pageviews leidt. En dan ook nog eentje op basis van kwantiteit ipv kwaliteit. Dat is inherent aan populariteit; de meest populaire is niet per definitie de beste. Vooral niet als ook niet-experts hun zegje mogen doen. Want wat weet ik nou van game consoles? De laatste die ik heb gebruikt was een Nintendo Wii meer dan 10 jaar geleden.

Ik zou dit dan ook niet gebruiken als (ver)koopadvies maar meer van: "lees hier 'ns een review over" of "verdiep je 'ns in dit product".
En zelfs met de robotstofzuiger zegt het niets. Heb zelf de 11s in huis en die doet wat het moet doen, maar om nou te zeggen dat het de beste robotstofzuiger is... Dan zou ik op zijn minst die andere ook geprobeerd moeten hebben.

Ik heb zo goed als overal geen mening ingevoerd omdat ik geen ervaring heb met meer dan 1 product uit de categorie.
hand vol verkiesbare prullaria en super intelligente stemmers die er alles vanaf weten, uhuh.
lijkt de democratie wel.
Gaaf dat je het totaal aantal uitgebrachte stemmen ziet oplopen terwijl je je stemmen uitbrengt!
Dat komt omdat iedereen die Switch light wil hebben natuurlijk :P
Elke categorie wordt denk ik als 1 stem geteld. Het lijkt mij sterk dat deze site en enkele seconden door 1.000 bezoekers is bezocht en tevens is gestemd.
Nadat ik het had ingevuld, blijft het aantal wel enkele seconden staan. Het is een vreemde teller :)
Op heel veel categoriën op "geen mening" gestemd, want geen ervaring in.

Maar bij de monitoren categorie vond ik persoonlijk dat de AOC CQ32G1 ontbrak.
Hoewel de monitor voor mij te groot is, hebben 2 vrienden van mij die monitor gekocht en dat ding is werkelijk fantastisch voor z'n prijs.

Beste SSD was dit jaar, hands down, gewoon de Corsair MP510. Top prijs/kwaliteit.

Beste Processor was gewoon de Ryzen 5 3600. Als je met zo'n laag bedrag aan de performance van een i7-8700 komt, dan ben je wat mij betreft gewoon de winnaar dit jaar.
Beste SSD was dit jaar, hands down, gewoon de Corsair MP510. Top prijs/kwaliteit.
Maar goed dat we kunnen stemmen dan, want ik vind persoonlijk de 660p de winnaar :)
Die vond ik persoonlijk wat prijzig bij lancering.
Maar nu ik die prijzen opnieuw opzoek... Vind ik het aardig meevallen, niets schokkends.
Dus ik denk dat deze ook erg goed is.
Kingston A2000 in mijn geval.
Beste Tweaker, Seasonic M12II Evo is een voeding uit 2013.
het product moest na 1 januari 2018 op de markt gekomen zijn
Je hebt helemaal gelijk! Vreemd dat die ertussen zit, zelfs met reviews uit 2015.
Ai. Die is door de laatste check heen geslopen :( Hij is er meteen uitgehaald, voldeed inderdaad niet aan de regels
AXi serie was ook niet genomineerd, kan ook niet ook te oud. Was alleen de AX1600i die genomineerd was, de enige nieuwe AXi ook.

Juist, het verbaast mij niet eens dat je weigert het probleem op te lossen. Dit is gewoon hoe je bent denk ik... Liever duizenden mensen verkeerd informeren dan één foutje moeten toegeven.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 21 december 2019 20:11]

Ik blijf deze awards raar vinden, sorry dat ik het zeg. Het zegt eigenlijk niks over de producten, enkel dat het veel gebruikt wordt. Alsof iedereen alle, of uberhaupt meerdere, muizen gebruikt heeft uit dat lijstje. Bij games kan ik het begrijpen, maar toetsenborden, moederborden, gaminglaptops en internet-providers? Als ik nu zou stemmen op een muis is dat niets anders dan 'ik ken deze en vind hem wel prima, de rest ken ik niet'. Bij een internet-provider kan het twee kanten op gaan, wellicht stem ik op een ander omdat ik baal dat ik geen andere zinnige provider kan kiezen. Mijn intel processor werkt prima, maar eigenlijk gun ik het AMD meer. Zal ik daar een willekeurig product aanklikken?
Met je eens betreft AMD, voorgaande jaren was Intel altijd de betere keuze, maar dit jaar heeft AMD toch echt de slag wel gewonnen in mijn ogen. Ik zou een middenklasse AMD kiezen, aangezien de gemiddelde Tweaker niet altijd de duurste zou pakken en ook zeker niet de langzaamste.
Zo ben ik altijd fan van de i5 CPU geweest en de i3 voor kantoor/schoonmoeder PCtjes.
Als de 3600 niet de winnaar van het jaar is... Man wat een top ding is dat toch. Ik heb hem zelf niet en ben voor de 3900x gegaan. Maar prijs / technisch gezien is het een monster die markttechnisch erg goed is neergezet.
Ik vind dat beste product ook niet gelijk de duurste/snelste moet zijn, maar juist het geen dat prijs/kwaliteit technisch het beste product is om aan te schaffen. Soms heb je weleens situaties waar je voor 10-20% snelheidswinst, gelijk ook de dubbele prijs mag neerleggen. Dan vind ik zo'n uitknaller niet het beste product, maar juist het iets kleine broertje vaak wel.
Verder zijn de toetsenborden en muizen vaak een persoonlijke smaak. Ik heb graag mechanische keyboards en muizen met draad, de ander wil juist absoluut geen draad. Verder wil ik op een game muis zo min mogelijk knoppen, alleen de standaard (2 duim, 2 normale, scroll(middle mouse) en een dpi knopje).
Andere mensen willen vaak weer een enorm futuristische muis met zoveel mogelijk knoppen, lichtshow, draadloos en het liefste nog een ingebouwde biertender....
Geen Apple Watch 5 maar wel de 4 :?
Daar was het foute product in de backend gekoppeld. Is nu rechtgezet.
Jammer dat er geen categorie voor VR/AR devices is.
Ben het met je eens. Zeker in vergelijking met 2018 was 2019 echt een heel goed VR jaar wat 2020 waarschijnlijk hét jaar voor VR zal maken.

- De Oculus Rift S, eerste 'lage prijs' instapmodel PC VR wat gewoon echt goed werkt.
- De Oculus Quest "draadloze" VR met recent PC VR functionaliteit (alhoewel iets gelimiteerder).
- En natuurlijk de Steam Index, prijzig maar zo onwijs goed uitgedacht, de echte 2e generatie PC VR headset.

Voor mij toch wel de 3 genomineerden die deze prijs zouden kunnen ontvangen.
Top, altijd leuk om weer in te vullen!
Anoniem: 120539
20 december 2019 13:12
De suggesties voor de nominatielijsten zoals ze op deze pagina staan zijn helaas niet meer toegankelijk.
Ben voor sommige onderwerpen nog wel nieuwsgierig naar de discussies, en sowieso leuk in de toekomst voor het historisch perspectief om dit gewoon beschikbaar te houden, dunkt me.
Toch altijd weer leuk dat stemmen en dit keer leuke prijzen. Zou maar wat graag die Switch willen.
Verder komen er zoals verwacht weer producten voorbij die ik graag koop, ook betreft onderdelen als ik voor mensen een PC in elkaar zet.
De Fractal kasten ben ik voornamelijk erg over te spreken, ze kosten best wat, maar betreft bouwcomfort en stevigheid (voor een zware kast, dat dan weer wel), heb je een leuk systeem bij elkaar.
Verder betreft vaste provider gestemd op een provider die in mijn regio helaas nog niet actief is (geen glasvezel), want Ziggo die ieder jaar 2,50 per maand meer wil van mij vind ik de prijs niet waard helaas...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee