Advertorial

Door Tweakers Partners

Side Project Show: Hoe Bastiaan zijn huis steeds slimmer maakt

20-12-2019 • 08:00

35 Linkedin

IoT is veel laagdrempeliger dan veel mensen beseffen. Developer Bastiaan de Vries maakt als hobby zijn hele huis 'smart'. Tegelijkertijd leert hij zijn collega's hoe zij op een gemakkelijke en goedkope manier ook met IoT aan de slag kunnen.

Innovatieve ideeën zijn er overal, maar ze komen vooral tot leven door de mensen die er iets mee doen. Met de Side Project Show zet ABN AMRO makers van bijzondere side projects in de spotlights. In deze podcast vertellen zes creatieve geesten hoe hun ideeën tot stand kwamen, zoals Bastiaan de Vries. In het dagelijks leven is hij developer bij ABN AMRO. Tech-journalist Bram van Dijk zocht hem op in zijn nieuwe appartement in Haarlem.

Het huis volgt de bewoner
Het appartement hangt vol smarthomesystemen, deels van fabrikanten als Ikea, Xiaomi en Google, en deels zelf ontworpen. Bastiaan is er voortdurend mee in de weer om ze te verbeteren. Bij thuiskomst is het "Hey Google, ik ben thuis", waarna het alarm uitschakelt, de verlichting aanspringt, de thermostaat op een behaaglijke stand gaat en Bastiaans favoriete muziek begint te spelen op de achtergrond. Tot zover is het nog redelijk standaard, maar dit is pas het begin. Koppelingen tussen bijvoorbeeld de Yeelight-, Xiaomi- en Ikea Tradfri-systemen zorgen voor ideale lichtwarmte en muzieksterkte op iedere plek in het huis. Alles is spraak- en beweginggestuurd, waardoor de technologie Bastiaan als het ware 'volgt' door zijn woning.

Hij woont pas enkele maanden in dit huis, en alles moet nog een plekje krijgen. Het moet nog wat professioneler, vindt hij, met minder kabels die her en der door de woning lopen. Op zijn vorige adres begon hij met het bouwen van IoT-systemen. Hier ging hij als eerste aan de slag met een deursensor, omdat dit nu eenmaal het simpelste was. "Ik plakte een breadboard aan de muur naast de voordeur, met een NodeMCU die verbinding maakte met mijn wifi-netwerk. Aan die NodeMCU zat een Reed Switch die kon detecteren of de deur open of dicht was. Als er iemand binnenkwam, stuurde de NodeMCU via MQTT een bericht naar mijn Raspberry Pi waarop Domotics draaide.”

Is er al post?
Dat was nog niet alles. Via een web-api kreeg Bastiaan in zo'n scenario een pushbericht op zijn telefoon. "En omdat ik ook graag zag wie er dan binnenkwam, lanceerde de Pi in zo'n geval een Python-script. Hiermee werd de ruwe video-output van mijn Ribbon Camera verwerkt tot een video en screenshot die werden verspreid naar een lokale OwnCloud Machine en Dropbox." Zo knutselde hij steeds verder. Zou zoiets ook met de brievenbus in het gedeelde portiek mogelijk zijn?

De hal met de brievenbus bevond zich buiten het bereik van het eigen thuisnetwerk, maar dit was snel opgelost door de wifi-modem in de hal. "Een mailtje naar de huisbaas was voldoende om het wachtwoord te krijgen. Hij begreep niet zo goed wat ik allemaal wilde, maar zei: 'prima joh'. De magnetische schakelaar in de brievenbus registreerde het geklepper van de bus wanneer de postbode kwam, waarna een pushbericht volgde. Ook gingen de led-lampen in huis knipperen, afhankelijk van de stand van het systeem. De achilleshiel van deze postmelder was de energievoorziening, vertelt Bastiaan. "In theorie kon de powerbank jaren aanstaan doordat de NodeMCU in een slaapstand kan worden gezet. In de praktijk was het steeds maar vier dagen, omdat het systeem de godganse dag de volledige hoeveelheid ampère trok."

Voortdurend nieuwe ideeën
De 2.0-versie van het brievenbussysteem in de nieuwe woning moet het batterijprobleem oplossen. Maar ook is er een andere uitdaging, waardoor hij terug naar de tekentafel moet. "Er is geen manier om vanuit de hal op het internet te komen, omdat de brievenbus een kooi van Faraday is. Misschien ga ik gebruikmaken van LoRa, waarbij ik verbinding maak met een gateway vanuit mijn appartement. Of misschien kan het ook wel met ZigBee, een energiezuinig mesh-systeem waarmee ik een signaal kan doorsturen. Of met een radiofrequentie die ik middels apparatuur op het balkon opvang. Ik heb verschillende ideeën om de brievenbus 'low level' aan te sluiten, maar moet er nog even goed over nadenken."

Veel van zijn collega's hebben inmiddels gebruik kunnen maken van de IoT-kennis van Bastiaan. Met een IoT- workshop spijkert hij zijn collega's bij op dit vlak. "Als ABN AMRO willen wij een IT-savvy organisatie zijn. In de workshop gaan deelnemers zelf met elektronica en verschillende programmeeropties aan de slag, zoals Lua en Python. Op die manier krijgen ze meer feeling met wat er op IT-gebied gebeurt. Ik laat zien hoe zo'n ledje werkt en hoe een stroomcircuit werkt. Vervolgens klikken we het allemaal met een NodeMCU in een breadboard en voegen we code toe waardoor het lichtje aangaat. En zo gaan we steeds verder. We kijken bijvoorbeeld wie het eerst een deursensor kan installeren met een Raspberry Pi."

Spelen is leren
Aan het einde van de workshop krijgen bezoekers onderdelen mee om thuis verder te experimenteren. Zo verlaagt ABN AMRO de drempel voor mensen die normaliter niet met dit soort technologie in aanraking komen, zoals een accountmanager of klantenservicemedewerker, om ook hun huis te automatiseren met een homemade IoT-systeem. De reacties die Bastiaan krijgt, zijn enthousiast. Vooral het besef dat iedereen ermee kan beginnen, blijkt voor veel deelnemers een ware eyeopener. "Er zijn veel kleine problemen die je kunt oplossen of dingen die je leuker kunt maken met apparatuur die je voor een tientje koopt. Zelf ben ik er natuurlijk al jaren mee bezig, maar niet iedereen hoeft er even ver in te gaan. IoT is veel laagdrempeliger dan mensen vaak beseffen. Zeker met de systemen die tegenwoordig te koop zijn. Ze worden steeds beter. Het hoeft ook allemaal niet in één keer te werken, en je moet het vooral niet als een opgave zien. Dan is het al snel niet meer leuk. Leer het liever spelenderwijs."

Meer weten over Bastiaan en zijn slimme huis, of over andere side projects? Ontdek nu de podcastserie op abnamro.com/sideprojectshow.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (35)

Wijzig sortering
Leuk dat je voor weinig geld allemaal gadgets aan je huis kunt toevoegen, maar wat win je er nu echt mee? Typisch voorbeeld van onnodig consumeren. Die bordjes, batterijen en andere onderdelen moeten allemaal gemaakt worden, en waar komen ze terecht als je met het volgende project begint?
Verder maakt zo'n verregaande automatisering dat je nog een stapje onbewuster door het leven gaat. Je hoeft niet eens stil te staan bij het licht, en je hebt eigenlijk altijd een achtergrondmuziekje aan.

Nee, een smarthome klinkt misschien leuk, maar ik zie het voordeel er niet van.
Waarom hebben we een vaatwasser, wasmachine en droger. Dit zijn allemaal dingen die onnodig het milieu belasten, waar denk je dat die allemaal terecht komen wanneer je deze vervangt. Over een aantal jaar zullen we niet anders weten dan dat we in smarthomes leven.
Als dit bedoeld is als tegenargument snap ik je niet :P

Ik kan prima zonder droger. Ik héb er een omdat ik dacht van niet, maar hij wordt niet gebruikt. Zonde eigenlijk :Y wie weet gaat ie komend jaar de deur uit, de kleinste is nu 2 dus ik zie niet snel meer grote niet-aflatende stromen vieze kleding binnenkomen. We drogen eigenlijk alles gewoon op een rek, gaat prima.

De vaatwasser is niet essentieel, maar heb ik wel om de simpele reden dat het me écht tijd bespaart. Inruimen en uitruimen is een kwestie van 5-10 minuten afhankelijk van de hoeveelheid haast en nauwkeurigheid, en draaien doet ie als we slapen. Handmatig afwassen kost je al snel 30 minuten voor een kleine vaat, als je het met z'n tweeën doet.

De wasmachine doet iets essentieels: het maakt je kleding schoon. Als je dat zelf moet doen, met de hand, ben je úren bezig.

Kijken of er post is, muziek en lichten aandoen, het alarm uitdoen zijn allen handelingen die je in enkele seconden prima zelf kunt doen, én het laat je vrij om dit bewust te doen of niet te doen.

Iedere dag, iedere keer onbewust automatisch hetzelfde programmaatje af laten draaien door je smarthome maakt je kwaliteit van leven niet zozeer beter. Want misschien heb je na een dag werken al zoveel getetter in je oren gehad dat een half uurtje zonder muziek beter voor je zou zijn. Maar dat is niet wat je geprogrammeerd hebt, het programma houdt geen rekening met hoe jij je voelt.
Het verkleint je perspectief, je creativiteit, je impuls om actief te zijn en zelf na te denken.

Over een aantal jaar doet mijn huis praktisch hetzelfde als nu, waarschijnlijk dan zonder (ongebruikte) droger :P
De vaatwasser is niet essentieel, maar heb ik wel om de simpele reden dat het me écht tijd bespaart. Inruimen en uitruimen is een kwestie van 5-10 minuten afhankelijk van de hoeveelheid haast en nauwkeurigheid, en draaien doet ie als we slapen. Handmatig afwassen kost je al snel 30 minuten voor een kleine vaat, als je het met z'n tweeën doet.
Serieus? Ik doe de handmatige (grote) afwas in 5-10 minuten.

Ik heb het puntje snelheid al wel vaker gehoord, maar zie dat tot dusver niet. Neemt niet weg dat, mocht ik in de toekomst voldoende ruimte hebben voor zo'n machine, die er nooit zou komen. Maar vooral omdat het weer een "niet interessant" klusje minder is :)
Van de rest weet ik het niet. Maar vaatwassers zijn rendabeler dan met de hand afwassen.
Omdat die apparaten het leven leuker maken en niet iedereen aan milieu hysterie lijdt
Klopt en daar komt nog bij dat al dat spul na 5-7 jaar begint te haperen. Ik heb bv zelf twee Velux systemen en wat heb ik spijt dat ik niet voor de veel goedkopere manuele versie heb gekozen om de rolluiken dicht te doen. Weleens waar, na 1,5 jaar zijn beide aandrijf systemen met garantie vervangen, maar na 1,5 resp 2 jaar zijn ze weer stuk gegaan en tja geen aandrijving ook geen bediening meer mogelijk. 8)7
Als je slaapdronken naar de WC strompelt is het leuk als er automatisch een paar grondspotjes of een led stripje de gang een beetje verlichten. Verders hoeft het van mij ook allemaal niet, zijn alleen maar extra dingen die stuk kunnen gaan.
Leuk dat je voor weinig geld allemaal gadgets aan je huis kunt toevoegen, maar wat win je er nu echt mee?
In het geval van Bastiaan lijkt me dat wel duidelijk. Onder andere dat hij een leuke hobby heeft waar hij dingen van leert die hij mogelijk op andere gebieden kan toepassen, en dat hij de opgedane kennis kan delen met anderen die er ook interesse in hebben.

In het algemeen kan home automation ook echt toegevoegde waarde hebben. Als bijvoorbeeld bij mij 's avonds, of al eerder als ik de avond niet thuis ben, de thermostaat automatisch laag zou worden gezet, zou me dat significant energiekosten schelen, omdat ik zelf weleens vergeet dat te doen. Ik stel me voor dat die besparing al snel kan opwegen tegen de investering en energiekosten van de apparatuur. Zo is er nog wel meer te verzinnen waarbij home automation meer kan betekenen dan alleen dat het leuk is.
Hangt er sterk vanaf wat je ermee doet inderdaad. Sommige dingen zijn misschien alleen maar leuk of makkelijk.

Ben er zelf ook mee bezig maar op heel beperkte schaal. Ik heb 2 weken geleden lekkage gehad in mijn kelder(wegens kapotte afvoerpomp) daar kom ik niet elke dag en heb dat dus pas na een dag of vijf ontdekt. Daar komt dus nu een watersensor (floodsensor). Omdat ik niet veel thuis ben wil ik er niet eentje die alleen maar piept maar eentje waarbij ik gewoon een die mij een appje/mailtje/sms stuurt. Dan kan ik tijdig iemand die de sleutels heeft even laten kijken.

Ik ben al eens om half twee s' nachts naar huis gereden om een piepende rookmelder (getriggered door stof van verbouwing) uit te zetten en de buren gingen klagen.

Dat soort dingen ben ik liever voor.

Wat handig is, is voor ieder anders.
Het heeft zo zijn voordelen, maar imho is goedkoop vaak duurkoop...

Ik wil met d'r tijd alle verlichting vervangen door Hue, dit aan wat sensoren koppelen om zo de verlichting naast omzetten naar geheel led, ook efficiënter te laten werken. Zit er enige tijd niemand beneden, dan mag de verlichting een stuk minder (aantal uit) en waarschijnlijk de radio uit. Als mensen ergens niet bij stil staan dan is het wel licht en muziek.

Ik zou zoiets bv. ook wel willen bij de lamellen en de (rol) gordijnen. Vaak van die stomzinnige bezigheden die je 2x per dag doet. Als je dat 2x365x5 voor het hele huis rekent, dan scheelt dat uiteindelijk behoorlijk wat tijd=geld.
Vreemde opmerking anno 2019. Normaal past zo'n opmerking bij iemand die geen idee heeft wat het precies inhoudt, no offence. Je vraagt je feitelijk af wat het nut is van een smarthome, terwijl juist nu dit enorm aan het opbloeien is. Maar goed, Anderen hebben er al uitgebreid gereageerd :)
Hoewel ik gerust durf te denken dat dit vaker voor gaat komen in de toekomst, vind ik het volgende wel leuk en handig voor de inbrekers: hey google ik ben thuis, se alarm is uit en doe je ding.
Uiteraard moet je wel je eigen unique "phrase" gebruiken gecombineerd met stem herkenning van Google assistent ;)
Unieke zin kan nog een bruikbaar systeem zijn, maar de stemherkenning is absoluut niet betrouwbaar.
Waarschijnlijk werkt dit alleen op stemherkenning. Daarnaast kan je het ook nog combineren met je locatie via GPS of door verbinding met WiFi te maken.
Praktijk leert dat Google het ook wel eens fout kan hebben en jouw linkt met de verkeerde persoon.
Nota bene als ik roep 'ik ben thuis' verwelkomt hij m'n vrouw, wanneer ik het nog wil checken met 'hey Google, wie ben ik?' dan weet hij donders goed dat ik "ik" ben...

Door op z'n minst een MFA uit te sturen naar GSM voor het alarm alvorens deze uitgeschakeld wordt zou niet verkeerd zijn.
Gevalletje iedereen zijn hobby. Ik heb er iig helemaal niets mee. Het enige slimme apparaat is mijn thermostaat zo dat ik die alvast aan kan zetten en de temperatuur laat in de avond weer omlaag gaat. Voor de rest blijf ik voorlopig lekker op knopjes drukken en heen en weer lopen :)
Geen van mijn apparaten zijn 'slim', je moet ze alles voorkauwen en controleren dat ze het doen! Het lijken bijna wel collegae... ;-)
Snap ik, maar er is nou eenmaal voor gekozen om dit soort apparaten slim te noemen. Zoals een Smart TV die ook behoorlijk dom is :)
Nutteloos consumeren, en ook nog eens heel wat privacy inleveren. Gemak dient de mens, maar laten we ons nu alle kleine taakjes die we nog moeten doen afpakken? Lijkt mij niet gezond voor de mentale en fysieke ontwikkeling.
Zijn manier van werken (voor zover hier beschreven) kost hem net GEEN privacy omdat hij alles zelf in elkaar knutselt... :z
"Er is geen manier om vanuit de hal op het internet te komen, omdat de brievenbus een kooi van Faraday is."

Dat snap ik niet, volgens het artikel werkte het toch al via wifi?
Hier volgde ik ook niet meer, hij had toch net het paswoord van de wifi gekregen?
Of heeft hij pas daarna ontdekt dat het niet werkte...
Betaald de ABN zijn sideprojects?
Haha geweldige anchortekst voor een backlink naar abn amro: "zocht hem op in zijn nieuwe appartement in Haarlem". Daar zal het SEO team blij mee zijn :*)
Home automation is in de eerste plaats een hobby. Veel techneuten zijn daarnaast bereid om veel (tijd/moeite) te investeren, om er daarna voordeel van te hebben. Het rendement van inspanning/voordeel is dan niet altijd positief, maar het gaat om het idee. Bij mij is het hobby-genot van domotica wel een beetje over, maar ik ben blij met de geneugten ervan op gebied van slim lichten schakelen, integratie van versterker met mediaplayer, verbeterde temperatuurregeling etc. Het werkt (eindelijk) vlekkeloos en is door iedereen te bedienen en te overrulen op een natuurlijke manier. De automatisering is er dus, maar je merkt er bijna niets van. En ja, het gebruikt allemaal een Watt'je hier en daar, dus daar is geen energiebesparing. Licht zal mogelijk ook eerder langer dan korter aan staan, omdat je ook niet wil dat domotica je in het donker zet. Energiebesparing is daarom een slecht argument en hoeft dan ook niet ingezet te worden om met domotica te werken.

Het is bijvoorbeeld jammer dat Tasker niet goed werkt op Android als het scherm uit is (sleep modus), maar anders had ik het volgende gerealiseerd:
- Als ik met de auto thuis kom (dus met een van de bekende GSM-masten verbonden ben) en het contact uit zet (bluetooth verbroken) en het is donker (lichtsensor in huis), wordt het buitenlicht bij de voordeur automatisch aangezet.

Geinig toch? 1 hobbel te gaan nog (Tasker het signaal laten sturen naar Domoticz, zonder dat de telefoon uit standby gehaald moet worden)
Ik heb ook wat Hue, Home en MCU: het kost bakken vol tijd en vervolgens 20 in plaats van 2 seconden om het licht te dimmen ofzo. Vervolgens maken de kinderen of visite weer te veel herrie om nonchalant het licht feller te zetten en als 's avonds iedereen slaapt maakt de Home speaker weer teveel herrie als je 'Goodnight' zegt.

Het licht met je mobiel regelen is overigens nóg onhandiger. Hue met de simpele afstandsbediening op vaste plekken (op de muur naast de deur!!) gaat eigenlijk nog het best.

Deze domotica liefhebber is pas goed bezig, matrassensor, raam gaat niet open als de vuilniswagen langskomt etc:
http://www.picbasic.nl/huis-automatisering.htm
Tech-journalist Bram van Dijk .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee