Advertorial

Door Tweakers Partners

Openen Azure-stack voor VMware is kans om weer eigenaar te worden van data

11-09-2019 • 08:00

13 Linkedin

Outsourcing en de cloud brachten de eenvoud in it niet terug, maar nu kunnen bedrijven de regie over hun data en workloads weer in eigen hand nemen. Met VMware in Azure creëren it-organisaties een generieke, vloeibare omgeving waarin ze workloads probleemloos tussen clouds en lokale systemen kunnen bewegen.Het voordeel is dat de datastructuur hetzelfde blijft, je bent er immers eigenaar van

Ooit bracht de cloud de eenvoud van het mainframemodel van de jaren zeventig terug. Het data- en applicatielandschap werd weer overzichtelijk, maar inmiddels is die eenvoud weer verdwenen door de opkomst van multicloud. De mogelijkheid om met VMware workloads zowel lokaal als in de publieke cloud te draaien, biedt een nieuwe oplossing. Dit kan onder meer met Google, AWS en binnenkort ook in Azure, maar dan moeten bedrijven wel datacentrischer gaan denken. Op het evenement Stacks, Racks & Ribs op 30 oktober gaat IT creation, Titanium Partner van Dell Technologies, graag met tweakers in gesprek over datacentrisch denken en hybrid cloud.

Vrijheid leidde tot wildgroei aan datamodellen

Wat is er precies aan de hand? Hans Timmerman, cto van Dell Technologies in Nederland, spreekt over een ontwikkeling die zich in een cirkel heeft voltrokken. "Het begon ooit met het mainframe, wat een ontzettend datacentrisch it-model is; alles staat op één plek. Eigenlijk werkte dat perfect, maar het was ook een starre omgeving. Als antwoord daarop kwam in de jaren tachtig het client-servermodel. Elke afdeling kon op een server eigen apps draaien. Die vrijheid vonden we fantastisch. Ongemerkt gebeurde het echter ook dat elke applicatie een eigen datamodel had, waardoor applicaties niet met elkaar konden samenwerken. Met het verschijnen van grote enterpriseapplicaties, zoals erp- en crm-systemen, ontstonden enorme applicatielandschappen, met data die op veel plekken telkens op verschillende manieren waren opgeslagen. Heel inefficiënt natuurlijk."

Als het datamodel maar overal hetzelfde isAls reactie op de ontstane diffusie gingen veel bedrijven aan het begin van deze eeuw outsourcen met de gedachte: laat de leverancier het maar oplossen. Vanaf de jaren 2010 deed het verschijnsel cloud in veel organisaties zijn intrede. "Daardoor kregen we weer alle data en applicaties bij elkaar, een beetje zoals het geval was met de mainframes. Daarom was cloud ook zo'n succes, maar inmiddels gebruiken de meeste organisaties zo'n zes tot tien cloudleveranciers. Alles staat weer op verschillende plekken, met verschillende datamodellen. We creëren in de cloud precies dezelfde datadiffusie als we eerder al deden." Daarom stelt Timmerman dat organisaties de regie moeten nemen over hun data. "Anders kun je niet efficiënt een multicloudomgeving hanteren."

De verwachting was dat de cloud de infrastructuur zou vereenvoudigen. De praktijk blijkt anders.

Opkomst van nieuwe standaarden

Eigenaar worden van data als gebruiker van informatiediensten betekent leveranciers toegang verlenen tot een centrale dataset. Deze kan overal staan: lokaal of bij een cloudprovider. "Als het datamodel maar overal hetzelfde is." Dit is mogelijk door het ontstaan van een aantal standaarden in de publieke cloud. "Microsoft met Azure is redelijk standaard geworden, evenals AWS. Google heeft een positie veroverd, vooral door Kubernetes, en we zien IBM als grote speler." Aan de privatecloudkant geldt VMware als standaard. Bedrijven draaien hun workloads op een virtual machine en draaien deze, met Cloud Foundry als standaard, even eenvoudig lokaal als in een hyper converged omgeving in een public cloud.

Het beheren van een hybridcloudomgeving is nog aantrekkelijker sinds Microsoft in mei aankondigde dat klanten in het vierde kwartaal van dit jaar hun VMware-workloads in Azure kunnen draaien. Bedrijven kunnen dus straks een lokale VMware-omgeving hebben en deze óók centraal bij Microsoft in de publieke cloud laten draaien. "Het voordeel is dat de datastructuur hetzelfde blijft; je bent er immers eigenaar van. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen maken of data compliant is, waar deze ook draait. Met de vijf standaarden - Azure, AWS, Google, IBM en VMware - maakt het niet meer uit welke omgeving je gebruikt voor je data. Je creëert als het ware een vloeibare omgeving die morgen weer anders kan zijn dan vandaag. Met de publieke cloud als verlengstuk van je lokale omgeving, maar dan pay-as-you-use.

Het dashboard van de Azure Stack

Cloud gemanaged als on-premise

De Azure-api voor VMWare is in wezen je eigen op Microsoft gebaseerde hybridcloudinfrastructuur. Vooral voor organisaties die al met Azure werken, zal de nieuwe mogelijkheid interessant zijn, denkt Terry Storey, global lead Azure Stack voor Dell. "Met deze dienst kunnen klanten VMs draaien met dezelfde tools als hun fysieke vSAN-cluster, met een hoge beschikbaarheid en disaster recovery. Het staat bij Microsoft, maar wordt gemanaged alsof het on-premise is." Vooral wet- en regelgeving zal daarbij een overweging zijn voor enterprisegebruikers. "Zeker voor grotere, internationale bedrijven met een complexe bedrijfsvoering speelt dit altijd, vooral als het gaat om persoonsgegevens. Daardoor willen ze meer controle over waar ze hun data plaatsen, en hoe ze deze monitoren en managen."

Storey wijst op het gegeven dat Microsoft heeft aangekondigd VMware in private clouds in Azure te gaan ondersteunen, samen met clouddienstverleners Virtustream en Cloudsimple. Dit creëert nog meer goede hybridcloudmogelijkheden, wat de sleutel is tot meer data-eigenaarschap en een efficiëntere bedrijfsvoering. "Als je het operationele beheer van multicloud inricht als hybrid cloud, voorkom je nieuwe operationele silo's. Verschillende typen cloud zijn nodig, beheerd op een generieke manier. Daarom is hybrid cloud zo interessant. Hierdoor kun je databeslissingen nemen op basis van wezenlijke argumenten, zoals wetgeving, beschikbaarheid, latency, security enzovoort."

Stacks, Racks & Ribs - Praktische informatie

Datum: ​​​​​​woensdag 30 oktober 2019

Locatie: Mt. Lincolnweg 40, Amsterdam

Programma:
De avond begint met een overheerlijke barbecue. Hierop volgend vinden twee plenaire keynotesessies en twee break-outsessies plaats. De onderwerpen die tijdens het evenement worden belicht, zijn It-infrastructuur, Networking, Storage, Compute, Hyperconverged en Cloud. De avond wordt afgesloten met een borrel.

Eenvoud

De mogelijkheid om ook met Azure verbinding te maken met andere public clouds en workloads hybride toegankelijk te maken, maakt het mogelijk om workloads flexibel te bewegen. Storey: "Met VMware hebben gebruikers daarbij de beschikking over een gemeenschappelijke omgeving, on-premise en in Azure. En niet onbelangrijk, het is eenvoudig. Je hebt echt geen PhD in Azure nodig om je workloads optimaal te managen.

Een kijkje achter de schermen geven we binnenkort met IT creation en Dell Technologies op het evenement Stacks, Racks & Ribs op 30 oktober. Je krijgt dan een duidelijk beeld over hoe je workloads hybride toegankelijk maakt, met een praktische uitleg over hoe het allemaal werkt. Plaats van handeling: het Tweakers HQ in Amsterdam. Wil je erbij zijn? Vul dan de poll in en maak kans om op woensdag 30 oktober bij Stacks, Racks & Ribs te zijn! We selecteren dertig mensen voor het evenement.

Wil jij op 30 oktober aanwezig zijn bij het IT creation en Dell Technologies-evenement: Stacks, Racks & Ribs?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Actievoorwaarden

 • Je Tweakers-account moet voor 10 september 2019 geactiveerd zijn.
 • Meedoen kan tot 15 oktober 2019, alleen via de poll.
 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen.
 • Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
 • Aanwezigen krijgen uiterlijk 16 oktober 2019 bericht per mail in de vorm van een officiële uitnodiging. Niet-aanwezigen ontvangen geen bericht.
 • Aanwezigen worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Deelnemers zijn op woensdag 30 oktober beschikbaar om het programma bij te wonen.
 • De uitnodiging voor het evenement is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen.
 • Voor het evenement is er plek voor dertig man.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.
 • Medewerkers van Tweakers, IT creation & Dell Technologies zijn uitgesloten van deelname.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (13)

Wijzig sortering
En geloof vooral heel veel van de marketing talk... vooral van de azure kant :D

Het beheren van een hybridcloudomgeving is nog aantrekkelijker sinds Microsoft in mei aankondigde dat klanten in het vierde kwartaal van dit jaar hun VMware-workloads in Azure kunnen draaien..
"Met deze dienst kunnen klanten VMs draaien met dezelfde tools als hun fysieke vSAN-cluster, met een hoge beschikbaarheid en disaster recovery. Het staat bij Microsoft, maar wordt gemanaged alsof het on-premise is.

Hun originele replicatie ASR is EOL gezet, het is enkel nog op basis van snapshots en replicatie...
Met Linux VM hebben ze een speciale conversie engine nodig.

De marketing machine werkt idd goed.
Ik zie het punt niet hoor. Ja ASR is EOL maar ik mis in Azure Migrate geen functies die ik in ASR wel had....
Outsourcing en de cloud brachten de eenvoud in it niet terug
Dan is je een oor aangenaaid!

Het succes van outsourcing ligt geheel aan de kwaliteit van de outsourcing partner en ja daar zijn teveel toko's die er een puinhoop van maken.

Het succes van de cloud zit hem gedeeltelijk in het niet meer hoeven beheren van hardware en de sloot flexibiliteit die je meekrijgt. Als we het over IaaS hebben, dan heb je natuurlijk nog steeds het beheer over je OS en alles wat er op draait, maar niet meer over de VM laag. Waar we echter steeds meer naartoe gaan is SaaS, waardoor je het technisch beheer over het OS en de applicatie ook niet meer hoeft te doen. Als ik bv. kijk naar het klassieke Exchange en Office 365 Exchange Online, dan scheelt dat enorm in beheer en dus de 'eenvoud', laten we het al helemaal niet hebben over de kosten besparing (voor de meeste organisaties).

Outsourcing en de 'cloud' zijn zeer zeker niet geschikt voor alle klanten, maar dit klinkt meer als dat IT Creation al hun klanten naar de cloud heeft gebracht en ze zich nu zitten af te vragen: "Waar gaan we nu geld aan verdienen?". Toko's als IT Creation zijn niet gebaad om eenvoud aan te brengen in hun 'cloud' oplossingen, dat verdient namelijk minder omdat ze dan minder nodig zijn. Dit is een issue waar veel IT leveranciers last van hebben. Persoonlijk zie ik ook nog een lokale server omgeving met redundantie, beheer, etc. niet als het terugbrengen van eenvoud in de IT...

Natuurlijk zullen er een hoop mensen direct tegen de pro 'cloud' houding ingaan met argumenten als privacy, security, kosten, uptime, etc. Vaak zijn dat heel oppervlakkige analyses door mensen die een hoop zaken vergeten mee te rekenen of hun eigen positie zien verdwijnen. Als ZZPer al vaker meegemaakt dat ik mijn eigen positie overbodig heb gemaakt, dat is imho alleen maar een teken dat je je werk goed heb gedaan en structureel heb gezorgd dat er minder werk is voor de IT afdeling. Laat bedrijven zich bezighouden met hun core business, voor het merendeel van de bedrijven is dat niet IT (ook al zien veel beheerders dat wel zo). IT is een ondersteunende dienst (die niet meer weg te denken is), maar dient zo efficiënt mogelijk te draaien.
Dit is duidelijk gericht aan managers die IT niet begrijpen maar heel graag veinzen dat ze dat wel doen. Oeh, warrig verhaal, en eigenaar van de data en die is compliant! Doe mij maar een vijf kilo Azure.
Het voordeel is dat de datastructuur hetzelfde blijft; je bent er immers eigenaar van. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen maken of data compliant is, waar deze ook draait.
Wat is dat voor onzin? Natuurlijk moet je dat wel. Je data staat elders hoe je het ook wil bekijken..

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 11 september 2019 10:16]

TL;DR , hieronder de belangrijkste info uit dit artikel:

Stacks, Racks & Ribs - Praktische informatie
Datum: ​​​​​​woensdag 30 oktober 2019
Locatie: Mt. Lincolnweg 40, Amsterdam

Programma:
De avond begint met een overheerlijke barbecue. [Knip] De avond wordt afgesloten met een borrel.

:Y) :9
Ik ben gewend aan enterprise onzin en het smijten met nietszeggende IT termen maar dit artikel slaat werkelijk alles. Er is geen touw aan vast te knopen. Waarschijnlijk door Google Translate gehaald?
Ik heb toevallig gisteren nog een VMUG presentatie gegeven over Hybrid cloud met End User Computing.
Misschien helpt deze beknopte samenvatting:

Hybrid Cloud bij VMware hoeft niet te betekenen dat je überhaupt een workload bij een cloud provider draait, maar je hebt een omgeving waarbij je de optie open kan houden. Je kunt on-premises (private "cloud") je workloads draaien en/of bij één of meerdere cloud providers (bij EUC momenteel VMware Cloud on AWS, Azure of IBM Softlayer, later waarschijnlijk ook Google). Je krijgt een single pane of glass qua management en terwijl infrastructuur belangrijk blijft is het eigenlijk vluchtig.

Specifiek voor EUC worden ook image management en applicatie management makkelijker gemaakt, zo hoef je als je dat niet wil niet zelf je base images te managen en kun je applicaties één keer capturen en uitrollen naar verschillende clouds, on-premises virtueel of fysieke machines en kun je zelf kiezen of deze voor login of na login (on demand) attached worden en niet meer alleen tijdens login en zo een zeer korte login duur krijgen. Management componenten kunnen voor je geïnstalleerd en ge-update (je hoeft alleen te goedkeuren/uitstellen) worden. Licenties zijn universeel per gebruiker en kunnen gebruikt worden op elke cloud of on-premises.

[Reactie gewijzigd door |sWORDs| op 11 september 2019 13:20]

Hoezo? Dit is alles wat ik altijd al wou. Ik pak m'n Multivers + SQLBase applicatie, of m'n .NET site + MS-SQL pleur em op Azure/VMware en ineens bepaal ik het datamodel? Dus Multivers kan nu op MySQL draaien en die .NET code doet het ineens op linux onder apache met PHP en PostgreSQL! Fantastisch.

Geen idee hoe m'n virtualisatie laag dat gaat regelen, maar het is wel fantastisch. Dat ze dat niet eerder bedacht hadden zeg...

Inderdaad complete onzin, hoe ze het proberen te verkopen iig wel. Daarbij erg benieuwd hoe je bij SaaS diensten, zoals veel administratieve pakketten, nog af wilt dwingen dat de data in jouw beheer is, over het algemeen bepalen zij toch echt waar je data staat in zo'n opzet en ze zijn er geheel niet bij gebaat om migreren makkelijk te maken (sterker nog, ze zijn er bij gebaat om het nagenoeg onmogelijk te maken en de meeste business modellen neigen dan ook meer naar onmogelijk dan naar makkelijk).
Ik had precies hetzelfde tijdens het lezen. 8)7
Alleen de titel lezen doet al pijn.. Openen Azure stack voor VMware?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee