Door Tweakers Events

Durf jij je eigen werk weg te automatiseren?

12-09-2019 • 16:00

62 Linkedin

Het outsourcen van taken via de cloud is gemeengoed geworden, maar in sectoren zoals de zorg hebben beheerders nogal eens de neiging om repeterende taken zelf uit te voeren. Een gemiste kans? Misschien wel, want er is ook ander, uitdagender werk waarop zij zich kunnen richten.

Zomaar een doordeweekse ochtend in een zorginstelling: de beheerder komt om acht uur binnen en na het eerste kopje koffie begint hij met het doorspitten van de eventlogs. Als die in orde zijn bevonden, volgt de rest van de 'vaste ronde'. Zijn de databases nog oké? Hoe zit het met de back-ups? Waarna het ochtendritueel wordt afgesloten met patchwerkzaamheden en het tijd is voor het oppakken van eventuele tickets van gebruikers.

Routine is fijn

Het vaste rondje is belangrijk voor veel beheerders. "Er zijn veel beheerders die al tien, vijftien jaar op hun plek zitten en daar altijd hetzelfde dingetje hebben gedaan. Die vastigheid, dat is iets wat we als techneuten fijn vinden", signaleert Marijn van Wijngaarden, DevOps-engineer bij Intermax Cloudsourcing, een it-dienstverlener met vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Zwolle. "Dat zomaar uit handen geven is voor hen lastig. Zij kennen hun organisatie en de uitdagingen die er spelen als geen ander."

Toch kan het automatiseren van repeterende taken hen ook helpen. Er komt tijd vrij die ze kunnen gebruiken om collega's beter te ondersteunen. Ook ontstaat ruimte om aandacht te besteden aan taken die nu vaak blijven liggen. Het uitfaseren van legacy-applicaties bijvoorbeeld. In de zorg zijn er soms applicaties die al jaren op een XP-bakje draaien, omdat niemand de tijd heeft gehad om daar eens rustig naar te kijken en te besluiten wat ermee moet gebeuren. En dan hebben we het nog niet gehad over het spannendere werk, zoals de introductie van iot-toepassingen die een serieuze kwaliteitsinjectie kunnen betekenen voor het zorgproces.

Wat te doen met de beheerder?

Steeds meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen kiezen ervoor hun infrastructuur en applicatieomgeving in de cloud onder te brengen. In veel gevallen gaat het dan om private of hybride cloudomgevingen die specifieke garanties geven voor onder meer databescherming en -locatie. Maar wat te doen met de beheerder? "De beheerder weet hoe het it-landschap werkelijk in elkaar steekt", vertelt Rijnier Renes, cloudarchitect bij Intermax. "Een besparingsdoelstelling of een besluit de infrastructuur te moderniseren komt doorgaans van bovenaf. Om deze plannen uit te voeren is juist de beheerder belangrijk, omdat deze meestal een veel beter beeld heeft van de daadwerkelijke situatie."

Door de samenwerking met de beheerder moet niet alleen een modus ontstaan waarin de externe partij de beheerder van dagelijkse taken werk uit handen neemt, maar ook ruimte om nieuwe dingen te doen. De 'purpose built cloud' die Intermax heeft ingericht en waarop het alleen zorginstellingen toelaat, blijkt vaak een opstap voor klanten om meer te kijken naar innovatieve oplossingen uit de public cloud, bijvoorbeeld op het gebied van iot. Het is echter vooral security dat op dit moment een trending it-onderwerp is in de sector, constateert Renes.

SOC 2.0

"Dat klinkt gek, want je zou denken dat dit in de zorg al goed geregeld is. In veel gevallen is dat ook zo, maar wat ontbreekt, is vaak een goed overzicht. We merken dat er veel interesse is in ons eigen Security Operations Center, waarmee we alle activiteiten in een omgeving volledig automatisch monitoren en bijvoorbeeld een inbraakpoging snel signaleren. Een voordeel van deze oplossing is het aanhaken van databases van securitypartijen die voortdurend wereldwijd monitoren op nieuwe risico's en het samenbrengen van verschillende informatiestromen in een enkel dashboard. Daardoor kunnen gebruikers, waaronder zorginstellingen, sneller handelen als er sprake is van een security breach."

Een ander terrein waarop veel gebruik wordt gemaakt van leveranciers op innovatiegebied is iot. Een terrein waarop Intermax overigens een trackrecord kan overleggen. Al in 2015 was het hiermee bezig. In dat jaar introduceerde het zelfs een lora-netwerk voor iot met dekking in de hele stad Rotterdam, inclusief het havengebied. Op dat moment was dit het grootste iot-netwerk van Nederland. Inmiddels is de technologie een stuk volwassener en is het uitwisselen van informatie door en tussen verschillende objecten nog interessanter voor de zorg. Ziekenhuizen in Nederland hebben in de afgelopen jaren bijvoorbeeld proeven gedraaid met sensoren aan het bed en zelfs op de patiënt zelf, met slimme pleisters, waarmee het werk van verpleegkundigen lichter wordt. Intermax faciliteert partijen die allerlei vormen van zorginnovatie bedenken en realiseren op it-gebied. Op die manier zorgt het ervoor dat de technologie werkt op het moment dat het nodig is.

Hulp van buitenaf

Juist ook met deze ontwikkelingen kan de beheerder alle hulp die hij kan krijgen, goed gebruiken, zegt Wijngaarden. "Zeker met de intrede van iot-systemen in de zorg neemt de hoeveelheid data toe. Het it-landschap wordt alleen maar complexer en security wordt belangrijker. In een dergelijke wereld moet je als beheerder wel je eigen werk weg durven automatiseren, zodat je je kunt richten op de zaken die je organisatie verder kunnen brengen. Nu gebeurt het bijvoorbeeld regelmatig dat een van onze engineers contact opneemt met een beheerder bij een klant als wij in ons monitoring- en ticketsysteem een veiligheidsrisico signaleren. Fijn toch als je daar als beheerder op kunt terugvallen?"

Fan van alles wat met Tech in de zorg te maken heeft? Kom dan op donderdag 19 september naar onze Meet-up Tech in de zorg in Amsterdam. Tijdens deze derde Meet-up van het jaar duiken we dieper in de wereld van de zorg en de ontwikkelingen die hierbij komen kijken.

Koop je ticket

meer-informatie-button

Reacties (62)

Wijzig sortering
Je taken weg automatiseren of je taken out sources is volgens mij hier de vraag.

Elke beheerder, zal zich herhalende taken, weg automatiseren.
Maar out sourcen is naar mijn mening iets anders en je verantwoordelijk heden voor al bij een 3de partij neerleggen. Waarmee je dikken contracten hebt afgesloten.
In grotere organisaties ontbreekt vaak zelfs de mogelijkheid om taken te automatiseren. Toen ik enkele jaren terug begon bij mijn huidige werkgever was automatisatie van de processen in mijn team zo goed als onbestaande. Van zodra men er eindelijk werk van wenste te maken ben ik zelf mee op die kar gesprongen en heb zo ondertussen een groot deel van ons dagelijks takenpakket weg geautomatiseerd. Spijtig genoeg heeft mijn huidige manager meer interesse om het werk dat we nog wel doen weg te duwen naar andere teams dan dat hij interesse heeft om interessante projecten binnen te trekken in ons team. Heeft veel beloofd voor de tijd wanneer we meer tijd hadden en het minder druk was. Maar tot op heden weinig van gezien.
Zo'n situatie over gebrek aan mogelijkheden qua automatiseren komt in bijna alle gevallen omdat de IT-afdeling niet in staat is de voordelen voor de bedrijfsprocessen te vertalen naar managementniveau. Te vaak zie ik IT-ers de techniek induiken om iets uit te leggen. Terwijl iemand die er geld in moet steken alleen maar wil weten wat het oplevert.
+1Anoniem: 428562
@wica12 september 2019 19:16
Outsourcing is handig voor als er dingen misgaan, de schuld ligt dan automatisch bij een ander ...
Ik heb liever dat als er iets mis gaat ik dat er zelf naar kan kijken
Outsourcing kost meer, is minder wendbaar, duurt langer om problemen op te lossen, niemand is er over te spreken, bureaucratie ten top en je bent afhankelijk van een ander.

Zijn jullie ooit al iemand tegengekomen die zei: "Wauw, heel tof sinds we met een IT helpdesk in Oekraïne moeten werken!"? En het kost vaak 2-5x zoveel als een IT'er in dienst nemen, eens je voldoende groot bent.

Je kan als bedrijf ook je boekhouding outsourcen, je productieproces en je management. En dan hou je enkel nog een lege doos over. Dat lijkt me ook niet heel slim. -Maar het kan! Bv die "Amazon" bedrijfjes, die enkel een virtuele shop hebben en al de rest "outsourcen". Alleen is dat geen langetermijn strategie en kan je bedrijf van vandaag op morgen irrelevant zijn en helemaal weg.
Je hebt absoluut een punt, maar schetst wel een beetje een worst case scenario natuurlijk. Daarnaast ga je er ook aan voorbij dat over het algemeen een gehele IT organisatie meer kennis en flexibiliteit in huis heeft dan de ene ITer die je in dienst zou hebben.
Als je ene ITer ziek is, of er is periodiek meer te doen kan diegene zich niet in 2en splitsen natuurlijk.
Verder kan je ook nog gewoon naar een bedrijf in eigen land uitbesteden i.p.v. een eventueel "laag loon land"

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 13 september 2019 12:15]

Ja vast, maar de praktijk wijst vaak iets anders uit.
Bel je naar de vaste ITer om 3u 's nachts, dan komt die wel eens in een noodgeval. Loyaliteit aan het bedrijf.

Een externe gaat dat nooit doen, tenzij er een dik betaald contract is dat elke nacht een wachtdienst voorziet en een response binnen het uur.
Het is eigenlijk heel simpel: De meeste mensen willen meerwaarde bieden als ze werken. En als die meerwaarde gewaardeerd wordt, krijgen ze energie en worden ze blij. In de evolutie van IT zie je dat steeds meer zaken die vroeger speciaal waren nu verworden tot massa en lopendebandwerk.
Logisch dat je die gaat automatiseren. Door bijscholing/omscholing kun je die mensen die dat werk eerder met de hand deden nu inzetten voor die automatisering, kennis van het proces en aansturing/monitoring van het geautomatiseerde proces.
De exta meerwaarde is dan dat je met dezelfde hoeveelheid mensen uiteindelijk veel meer meerwaarde kunt bieden, en tegelijkertijd dezelfde mensen niet in een rondje om de kerk laat verzanden.
Doen! Zo houd je tijd over voor de echt belangrijke zaken of leuke dingen!

Voor outsourcen: het aansturen van de organisatie en vertalen business wensen naar de cloud provider (bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door Theone098 op 12 september 2019 16:17]

Hey je hebt tijd over, je kost teveel doei! ;)
Slimmer zijn dan dat! Altijd werk overhouden ;)
Of taken erbij nemen zodra je daar tijd voor hebt. Deed ik ook. Ik beheerde jarenlang een AIX-server omgeving, 20 servers, waarvan ik het onderhoud in de loop der jaren steeds verder automatiseerde. Op het eind had ik er totaal geen omkijken meer naar, de systemen onderhielden zichzelf. Onlangs is het beheer hiervan gestopt, omdat het bedrijfsonderdeel zich van ons bedrijf afscheidde en zelfstandig verder ging, maar het was leuk om te doen. In de loop der jaren heb ik er gewoon linux-beheer bij genomen en de monitoring van ons serverpark en recentelijk mijn oude job als packager weer opgestart, hier was behoefte aan. Ik blijf dus heus wel bezig. :)
Je moet ook niet uit je neus gaan eten ;).

Er is zoveel waar jij je tijd beter aan kunt besteden om meerwaarde te creëeren voor de organisatie i.p.v. repterende taken.
Voor outsourcen: het aansturen van de organisatie en vertalen business wensen naar de cloud provider (bijvoorbeeld).
Houdt er dan wel rekening mee dat dit doorgaans geen taken voor een beheerder zijn maar meer in lijn ligt met een management- of informatiemanagement functie. Dit zijn functies waar lang niet alle beheerders geschikt voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Bor op 12 september 2019 19:40]

Dit onderwerp geeft ook wel weer aan dat de ICT wereld nog steeds onvolwassen is. Iedereen vindt het normaal mobiliteit te outsourcen naar bijvoorbeeld een leasemaatschappij. En dat gaat ook allemaal goed. Auto stuk, en er staat een nieuwe klaar. Want daar worden afspraken over gemaakt bij het maken van het contract.

Maar in de ICT gaan nog heel veel dingen fout op dit gebied. Er wordt veel te veel aangenomen, zonder dat daar goede afspraken over worden gemaakt. Hoe vaak ik al niet in discussie heb gezeten waarbij contracten gewoon rammelen (aan beide kanten).
Je hoort bij wijze van spreke niemand ook niemand klagen over het leasen van laptops en andere systemen. De vergelijking met auto lease gaat vaak niet op. Dat komt mede omdat het leasen van een auto vele malen minder complex is dan het outsourcen van ICT middelen tot een hele infrastructuur inclusief beheer en applicaties.
Dit Artikel geeft ook wel weer aan dat de tweakers nog steeds onvolwassen is.
Er is een verschil tussen werk automatiseren of je werk outsourcen.
Dat eerste is juist het mooie van ICT (zo veel mogelijk werk in zo weinig mogelijk tijd). Dat tweede betekent vaak een reorganisatie.
Met out sourcen , dus beheer door externe leverancier word een beheerder vanzelf het technisch aanspreekpunt hoe, de leverancier de zaken moet inrichten. Dus je taak als beheerder zal wijzigen naar: meer vertalen wat de klant (je collega's) wil naar de leverancier toe. En dan erop toe zien dat alles juist geïmplementeerd wordt wat opzich ook weer uitdagingen met zich mee brengt.
Met out sourcen , dus beheer door externe leverancier word een beheerder vanzelf het technisch aanspreekpunt hoe, de leverancier de zaken moet inrichten. Dus je taak als beheerder zal wijzigen naar: meer vertalen wat de klant (je collega's) wil naar de leverancier toe. En dan erop toe zien dat alles juist geïmplementeerd wordt wat opzich ook weer uitdagingen met zich mee brengt.
Daar zit best wel een probleem, want dit is niet de sterke kant van de meeste IT'ers.

Veel IT'ers zijn juist de techniek in gegaan omdat ze niet de hele dag met mensen of contracten bezig willen zijn, maar omdat ze met de techniek bezig willen zijn. Aangezien er momenteel een nijpend personeelstekort is vertrekken ze. Het werk wordt overgenomen door mensen die zelf minder technisch zijn en bij ieder probleem de helpdesk van de leverancier moeten bellen om daar een oor aangenaaid te krijgen. Ze stellen prachtige contracten op waarin de technische eisen zo zwak zijn geformuleerd dat je er als gebruiker niks aan hebt, je leeft bij de gratie van de leverancier die altijd z'n smoes klaar heeft.

Dan krijg je al snel een "cover your ass"-organisatie, waarin men alleen maar bezig is met verantwoordelijkheid af te schuiven naar leveranciers of andere afdelingen, zonder ooit nog stil te staan bij de te bereiken einddoelen, of de mensen die de software moeten gebruiken. Op papier ziet het er allemaal indrukwekkend uit, in praktijk heb je er geen fluit aan.
[...]

Aangezien er momenteel een nijpend personeelstekort is vertrekken ze.
Ik denk eerder dat ze vertrekken omdat ICT in Benelux niet zo goed betaald is als elders...

Al moet ik eerlijk zijn, ik weet alleen dat het in Belgie om van te huilen is....

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 12 september 2019 19:17]

Nederlanders willen ook altijd voor het dubbeltje op de eerste rang zitten. Ook om te huilen dus.
@CAPSLOCK2000 Pfffff, heb ik ook heel veel mee te maken. Ik kreeg laatste bij een nieuwe klant een lijst met telefoonnummers en email addressen van software/hardware wanneer er een probleem was.
Blijkbaar deed de vorige MSP niks anders dan leveranciers bellen als er iets mis ging in plaats van zelf oplossen. Ik snap dat er support contracten zijn maar hier moest ik wel om lachen. Als het niet te duur is en bedrijfskritisch dan is een support contract welkom maar om nou voor elk klein dingentje het af te dekken en dan doorschijven is te gek voor woorden. De vorige MSP was meer een IT manager/spin.
Ik hoor, vooral in USA, dat men dikke support contracten afsluiten terwijl er eigenlijk niks geleverd word.
Bij ons is het meer goede sla's en inderdaad hun desk opbellen, ondertussen zitten we al in de eventviewers te kijken en wijzen hun erop wat ze moeten oplossen :+ tja.. voor de rest kom ik om in het werk dus af en toe iemand bellen om het voor je te op te lossen is mij best.
Beheerders die en techniek en social skills bezitten wil je graag in je organisatie hebben
3x uitleggen is documenteren
3x dezelfde handeling uitvoeren is automatiseren

ICT zo simpel :+
En vervolgens 30x uitleggen waar die documentatie staat :+
Botje schrijven, top requester bijhouden :)
Ook alleen maar handig als je documentatie eenvoudig vindbaar is. Niet zoals bij ons. Een systeem waarin je moet weten wat je wilt vinden (juiste zoektermen) anders krijg je het niet gevonden.
kwestie van beter indelen en keywords noteren lijkt me?
als je 5 x zoekt op term HDD omdat je raid instellingen wilt weten lijkt het me handig dat je het woordje HDD onderin je handleiding bij Raid instellingen neer zet..
En 60 keer uitleggen wat je nou bedoelt in je document :+
Mijn handleidingen hebben al jaren uit dezelfde opmaak.
Je begint met een kop en een subkop die in het kort de handleiding beschrijven. Daarna versiebeheer (waarbij je kunt zien of de handleiding nog enigszins actueel is bijgewerkt), inleidende tekst, waarbij wordt uitgelegd waarvoor de handleiding precies is, voor wie deze bedoeld is en welke handelingen uitgevoerd gaan worden.

Vervolgens komt er een eenvoudige tabel met 2 kolommen.
In de linkerkolom staat textueel uitgelegd wat er per stap gedaan moet worden, in de rechterkolom staat vervolgens een screenshot van de stap.

En ja, deze handleidingen beschrijven dus vaak bijna klik voor klik wat er gedaan moet worden. Als engineer/3e lijn systeembeheerder schrijf ik dus handleidingen voor mijn directe collega's, maar ook voor een skilled Servicedesk medewerker. Uiteraard zal voor laatstgenoemde iets meer begeleidende tekst zijn, omdat je daar dan ook probeert uit te leggen waarom specifieke stappen uitgevoerd moeten worden, waar ik bij een directe collega verwacht dat hij die zelf de link kan leggen naar de redenen.
Alles wat je meer dan 1 x doet moet in code.. sowieso alles in code altijd beter automatisch te testen..
"de beheerder komt om acht uur binnen en na het eerste kopje koffie begint hij met het doorspitten van de eventlogs."

Ik zou eerst een nieuwe beheerder aannemen. Eentje die wel twee simpele dingen als koffiedrinken en lezen tegelijkertijd kan.
Whahaha inderdaad. 8)7 Maar doorspitten van eventlogs? Een mooie filter erover is genoeg, als je het dan nog moet doorspitten is er toch iets mis met je infrastructuur
Een beetje ICT-beheerder heeft een goede monitoring ingericht en hoeft helemaal geen logs door te spitten. Als er iets mis is, krijgt de beheerder vanzelf een bericht op zn mobiel.
Eenmaal aangekomen op het werk, is 1 blik op het monitoring-dashboard genoeg om te weten hoe alles ervoor staat.
"Out sourcen".... Pffff. Nu met Wit Rusland. Capabele mensen maar zodra ze daar zitten voeren ze blind de taken uit zonder echt te weten wat de impact is. Vandaag weer een paar uur productie verstoring gehad doordat iemand iets stoms gedaan had.
Eigen taken automatiseren: altijd. I only do this once. Duurt daardoor soms wel wat lang voordat de eerste keer klaar is maar dat is dan meteen ook wel de laatste keer :)

Rondje langs de logs??? Echt?
Als outsourcen niet goed werkt zit het probleem altijd aan 2 kanten. Outsourcen is niet hetzelfde als over de schutting gooien. En dat gebeurt nog altijd veel te veel. En om jouw voorbeeld te gebruiken: als ze blind een taak uitvoeren komt dat omdat er niet meer is afgesproken in het contract. Als je meer wilt moet dat in de SLA en WLA staan.
Hmmm, ik denk dat je gelijk hebt maar ons team werkt juist zeer flexibel en veel op eigen initiatief. Het zit niet in de cultuur om alles in contracten vast te leggen en daar gaat het idd mis. Nederlanders zijn meer gewend om zo te werken dan mensen uit India of Wit Rusland of de Oekraïne.
Cultuurverschillen zijn al lastig als je vlak bij elkaar zit. Maar met remote teams ervaar ik het als zeer lastig.
Zomaar een doordeweekse ochtend in een zorginstelling: de beheerder komt om acht uur binnen en na het eerste kopje koffie begint hij met het doorspitten van de eventlogs. Als die in orde zijn bevonden, volgt de rest van de 'vaste ronde'. Zijn de databases nog oké? Hoe zit het met de back-ups? Waarna het ochtendritueel wordt afgesloten met patchwerkzaamheden en het tijd is voor het oppakken van eventuele tickets van gebruikers.
Wat een stoffige en tenenkrommende generalisatie. Ik zie werkelijk vrijwel geen zorgbedrijf waar het er zo aan toe gaat als hierboven beschreven.
"Een besparingsdoelstelling of een besluit de infrastructuur te moderniseren komt doorgaans van bovenaf. Om deze plannen uit te voeren is juist de beheerder belangrijk, omdat deze meestal een veel beter beeld heeft van de daadwerkelijke situatie."
Oursourcen of een cloud migratie is lang niet altijd gelijk aan moderniseren of een besparingsdoel wat te behalen valt. In sommige gevallen is een cloud oplossing zelfs duurder dan een on premise oplossing. Laten we vooral stoppen met het verkopen van dit soort onzin en ons richten op meer objectieve eigenschappen van cloud vs on premise, outsourcen vs zelf doen.
Dit is klaarblijkelijk weer reclame van Tweakers over Intermax die heel duidelijk achterloopt of compleet stereotype beeld heeft.
"Er zijn veel beheerders die al tien, vijftien jaar op hun plek zitten en daar altijd hetzelfde dingetje hebben gedaan."
Hier kan ik echt niet bij. 10 jaar in het IT landschap is een eeuwigheid. We hebben net de hele transitie naar cloud gehad, de mobiele revolutie, enz. Ik kan me niet voorstellen dat het werk van een beheerder niet extreem veranderd is in die tijd.

Ik ben geen beheerder als zodanig (officieel architect maar er zit wel wat beheer bij) en wij gooien constant dingen overhoop omdat ze beter, veiliger, goedkoper enz. kunnen.

In het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld voor alle applicaties MFA ingevoerd, een complete overgang van AirWatch naar MS Intune, zijn Macs nu in beheer (vroeger deden we daar niks voor). De manier waarop we Android devices beheren is compleet veranderd in het afgelopen jaar (Android Enterprise, met Work Profile) en nog veel meer. Dit is dan in de mobiele sfeer die sowieso wat dynamischer is. Maar ook op Windows desktop gebied is het enorm veranderd van self-hosted exchange en AD naar O365 en Azure AD, en gaat zowat alle beheer met powershell dat 15 jaar geleden niet eens bestond.

Ik durf zelfs wel te zeggen: Als je als beheerder 10 a 15 jaar hetzelfde werk doet, dan doe je je werk niet goed en ben je niet bezig met je techniek mee te groeien.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 september 2019 22:02]

Ik durf zelfs wel te zeggen: Als je als beheerder 10 a 15 jaar hetzelfde werk doet, dan doe je je werk niet goed en ben je niet bezig met je techniek mee te groeien.
Ik onderschrijf deze mening :).

Maar (en dit heb ik bij heel wat verschillende bedrijven gezien in mijn 20 jaar ICT carriere en 15 jaar detachering) de beheerders die al jaren bij dezelfde werkgever op dezelfde functie zitten, hebben simpelweg gewoon geen ambitie om te verbeteren, te stroomlijnen of om uberhaupt te veranderen.
Ze zitten veilig, hebben hun werk, het is niet te moeilijk, ze weten waar ze aan toe zijn en voelen zich juist heel erg op hun gemak in de status quo en zullen deze dus willen behouden.

Toen ik 15 jaar geleden begon in de detachering, was ik een telefoon slaaf op een non-skilled-Servicedesk. Telefoon aannemen, vragen wat er aan de hand is, en ticket doorschuiven.
Ik heb de non-skilled SD als meewerkend voorman omgezet naar een skilled SD, ben daarna werkplek en junio systeembeheer gaan doen. Daarna werd binnen ons detacheringsbedrijf de lead-systeembeheerder voor MKB outsourcing. Daar meer kennis en ervaring opgedaan, in 2014 terug de detachering in gegaan. Nu, 4 klussen verder zit ik bij de Windows Engineering & Architecture unit voor een vrij bekende luchtvaartmaatschappij :)

Ter vergelijking, een collega van mij, die nu ook al 12 jaar bij het bedrijf werkt, is ook begonnen als SD medewerker en is nooit verder gekomen dan een junior werkplekbeheer functie, omdat hij geen ambitie heft om meer te doen. Hij is tevreden met zijn salaris, heeft geen (of maar heel beperkt) zin in zelfstudie of klassikale lessen, vind het werk wel oke en gaat gewoon zijn gangetje.

Ik ga niet beslissen voor hem dat zijn carrierepad verkeerd is, want hij is gelukkig en tevreden met zijn werk en leven, net zoals ik dat ben met het mijne. De een is alleen ambitieus, de ander wil graag in/op een veilige plek zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee