Door Roelant Kooij

Buyers Zone-update

18-11-2003 • 13:21

20 Linkedin

De Pricewatch en Shop Survey zijn twee nuttige en populaire onderdelen van Tweakers.net en behoren tot het dagelijkse werkterrein van de Frontpage Admins. Voor- en achter de schermen besteden zij - vrijwel onzichtbaar - de nodige uren aan het onderhouden ervan. Om deze voor sommige bezoekers in nevelen gehuld lijkende onderdelen van hun geheimzinnige karakter te ontdoen, is deze update in het leven geroepen. Hierin zul je meer informatie vinden over waar we ons de laatste tijd zoal mee bezig hebben gehouden en wat er op onze 'todo' staat.

*Shop Survey-opruiming

Een goed voorbeeld van een recent met succes afgerond project binnen de Buyers Zone is de Shop Survey-opruiming. Alhoewel een zo groot mogelijke database leuk is, zijn er diverse websites die niet in de Shop Survey thuishoren. Een eerste indicatie voor de crew dat er iets niet in de haak is met een vermelding is wanneer er geen Shop Surveys zijn ingevuld en geen vermeldingen in de Pricewatch bestaan voor de winkel: een zogenaamde "nul/nul-vermelding". Die shops zijn natuurlijk met één druk op de knop uit de database te halen, en dat leverde dit keer een lijst van ruim 600 winkels op waarvan de vermelding is gecontroleerd.

Uiteraard heeft dat er ook toe geleid dat vermeldingen naar de eeuwige jachtvelden gestuurd werden. Naast de gebruikelijke "winkels die niet meer bestaan" (winkels waarvan wij langdurig niet in staat waren de website te bereiken) en dubbele vermeldingen, zijn ook de nodige winkels waar niet online besteld kon worden of zelfs de prijzen zelf niet op de website terug te vinden waren, verwijderd. Zoals in de FAQ te lezen is horen dergelijke winkels nu eenmaal niet in de Pricewatch of Shop Survey thuis. Behalve het 'standaard werk' werden we verrast met concurrerende prijsvergelijkingssites, niet voor particulieren toegankelijke groothandels, websites van Linux-distributies en producenten. Hoewel een vermelding als Hielko Imports BV een glimlach op onze gezichten toverde, bleek Hielko via zijn website geen producten te verkopen en diende hij de Shop Survey-database per direct te verlaten.

Voor wie de logica nog niet helemaal te pakken heeft: een winkel hoort alléén in de Pricewatch en Shop Survey thuis als die aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet. Dus de winkel dient een online bestelmogelijkheid te hebben die voor Jan en alleman toegankelijk is en prijzen moeten op de website terug te vinden zijn (anders kunnen bijvoorbeeld Pricewatch-vermeldingen niet worden gecontroleerd).

*Vernieuwd Shop Survey-reactiesysteem

Naast de opschoonacties door de Frontpage Admins zitten ook de Tweakers.net devvers niet stil, of wiebelen in ieder geval een stuk meer dan menigeen zou vermoeden. Zo heeft Femme onlangs een reactiesysteem voor winkelhouders geïntroduceerd en zit er nog veel meer zoets in de planning voor de Buyers Zone, waaronder Vraag & Aanbod v2.0.

*Actueel: de Pricewatch-opschoonacties

Met de mouwen nog opgestroopt van de Shop Survey-opruiming werd het tijd om iets nieuws aan te pakken. Uit feedback werd ons duidelijk dat de Pricewatch wel een poetsbeurt kon gebruiken. Deze wordt nu dus door ons onder handen genomen.

Eerder dit jaar werd de mogelijkheid om producten toe te voegen voor bezoekers uitgeschakeld om de enorme chaos die aan het ontstaan was enigszins te beteugelen. Het is niet onwaarschijnlijk dat de mogelijkheid om producten toe te voegen in de toekomst in hernieuwde vorm zal terugkeren, maar voorlopig zullen jullie het nog even zonder moeten stellen. Eerst wordt nu de draad opgepakt waar we gebleven zijn en wordt per categorie de hark door de naamgeving van de producten gehaald. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan een eenduidige naamgeving en duidelijkheid in zijn algemeen. Waar dat nodig blijkt worden categorieën ook onderverdeeld in subcategorieën.

Ook voor de Pricewatch hebben zowel onze devvers als de Frontpage Admins nog lang niet al hun kruit verschoten, maar voorlopig is dit even hoe de zaken ervoor staan.

*Nog iets te melden?

Zoals ondertussen hopelijk duidelijk is, is een Frontpage Admin meer dan "een PowerMod die ook reacties kan wijzigen" en zijn de Pricewatch en Shop Survey alles behalve ondergeschoven kindjes. Mocht je vinden dat er groot onrecht gaande is of iets anders absoluut niet aan onze aandacht mag ontsnappen, zijn de Lieve Adjes dus de aangewezen personen om bij aan de bel te trekken. Je kunt hiervoor in het speciaal met dit doel opgerichte Buyers Zone-forum terecht. Mocht je huiverig zijn voor de potentiële sociale contacten die dit oplevert, kun je natuurlijk altijd rechtstreeks met de crew contact opnemen. Het aangewezen adres hiervoor is buyerszone@tweakers.net, je mailtje komt dan direct bij de juiste personen in het postbakje.

Reacties (20)

Wijzig sortering
Hulde :)

Maar wat ik eigenlijk echt mis is wat er precies nu gedaan gaat worden om al dit werk in de toekomst voorkomen te worden ?

Users mogen geen producten meer toevoegen in de PW was een goede start. Maar gaat Tweakers.net nu ook shops aanpakken die structureel hun import lijsten niet in orde hebben of constant foute ( lage ) prijzen invoeren ?
De hernieuwde vorm waarin bepaalde features zullen terugkeren, zal er onderandere op gericht zijn dit soort werk te voorkomen. Globaal zijn er een aantal ideeën waarbij bijvoorbeeld kan worden gedacht een queue voor nieuwe producten (producten die worden toegevoegd moeten eerst langs de crew voor ze online verschijnen). Voor de Shop Survey zijn vergelijkbare ideeën in de maak. Omdat er echter weinig concreet is ingeplanned en vastgesteld nog (er zijn dus nog geen deadlines en andere projecten hebben op het moment meer prioriteit) kan ik daar niet verder op ingaan :).
Idd hulde aan onze oud collegaŽs :) Keep up the good work. Ben blij dat onze tijd die wij er ook al ingestoken hadden niet voor niets is geweest :P
En ook leuk om te zien dat enkele van de ideeën verder zijn uitgewerkt en hoop dat het doel bereikt wordt.
Het zal er hoop ik voor zorgen dat de PW en V&A en ook de ShopSurvey nog beter zullen gaan lopen en netjes blijven.

Suc6 :>
Mag ik voorstellen de rating van een bedrijf terug te laten komen in de weergave, iets meer dan nu het geval is?

edit: te snel

Dit is ook vanwege de te lage prijzen om maar klanten te krijgen. Als users een rating kunnen geven op "prijs betrouwbaarheid" of iets dergelijks (en aan de hand van de karma etc van de user kan een oordeel zwaarder tellen), dan kun je makkelijk de oplichters (zwaar woord, sorry) eruit filteren.

Het is redelijk frustrerend dat pas het 5e bedrijf in de lijst eigenlijk het goedkoopst is, en zelfs het laatste bedrijf nog goedkoper is dan het eerste :o

Hulde voor de pricewatch trouwens, fantastische tool :)
Ik heb diverse veranderingen meegemaakt met pricewatch. Inderdaad werd het een zooitje toen mensen zelf producten konden invoeren. Wat er nu gaande is dat bedrijven en/of mensen meer hits op hun pagina willen en een lage prijs opgeven in pricewatch maar als je gaat kijken deze niet op hun website bestaat (ook niet bij veiling/koopjeskelder/aanbiedingen e.d.), This pisses me off :( maar is moeilijk te voorkomen denk ik. Ook 'best buy' in je mandje doen met goedkoopste webshop of alles bij 1 webshop was een leuke feature. Het kost veel tijd wat jullie doen en het is ook nog eens eentonig werk. Keep Up The Good Work (KUTGW :))
Goede actie!
Vooral winkel en productnamen opruiming was zeker wel nodig! :)

Wat ik me nu afvraag is in hoeveel tijdsbestek de veranderingen worden doorgevoerd?

PS: Is het niet handig om ook een soort Changelog ervan bij te maken?
Intern is wel overwogen een publiek changelog bij te houden, maar uiteindelijk is besloten dat niet te doen. Behalve dat je weer wat meer in de eeuwige behoefte naar informatie van een bepaalde groep voorziet, zijn er bar weinig voordelen te behalen, en daarvoor brengt het wel het nodige onderhoud met zich mee: tijd die we ook aan het onderhoud zelf kunnen besteden.

Dat nog even los gezien van de continue stroom users die vervolgens in onze nek hijgen waarom het niet opschiet of waarom iets nog niet af is ;). Niet dat je geen users in je nek hebt als je dat niet vermeldt, maar de praktijk heeft geleerd dat de meerderheid nog veel ongeduldiger wordt als men precies van de hoed en de rand weet. Kijk maar hoe dat met nieuwe features gaat :).
Zeer goed initiatief!!

Wel mis ik idd de mogelijkheid om zelf producten toe te voegen.

Wellicht is een methode:
1) User voegt toe.
2) Tweakers personeel screent alle toevoegingen binnen bijv 24 uur en na goedkeuring wordt e.e.a. gepost in de live database.
Realiseer je je wel wat voor een enorme administratieve rompslomp dat wordt met 100k users? En dan er dan altijd grappenmakers tussen zitten die crap toevoegen. Dat weegt vaak niet op tegen de moeite, hoe leuk het idee ook is :)
Roelant:
Globaal zijn er een aantal ideeën waarbij bijvoorbeeld kan worden gedacht een queue voor nieuwe producten (producten die worden toegevoegd moeten eerst langs de crew voor ze online verschijnen).
(link: http://www.tweakers.net/reacties.dsp?Action=Posting&ParentID=899649)

Er is blijkbaar vraag naar en men wil het iig overwegen. Deze embargo fuctie heeft als voordeel dat de vervuiling niet optreed en men het kan beheren ipv de rotzooi opruimen. :)
Dit -wat niet genoemd wordt-:
http://www.tweakers.net/products
met als gevolg bijv. dit:
http://www.tweakers.net/products/11421

Vindt ik pas echt een héle vordering van van de buyers zone. Want vaak zit je ff te zoeken naar wat leuke producten en dan weet je net ff niet wat de verschillen zijn tussen bijv. de ASUS P4P800 en de P4P800 - Deluxe. In zo'n geval kun je straks mooi ff op het "?" knopje drukken en hoef niet helemaal meer naar de site van desbetreffende producten te zoeken, wat je een hoop moeite en tijd bespaart!

En verder is het ook gewoon een goede zaak dat die mega partij aan brakke vermeldingen een keer verwijdert worden. Hulde aan de mensen dit allemaal doorspitten hoor!
Inderdaad! Dat is heel chique.

Lijkt me dat je dan ook twee (of meer) verschillende producten (uit dezelfde categorie) tegen elkaar zetten om te vergelijken?

Dit ala de CarBase van Autoweek?

Met al deze fraaie dingen zou Tweakers al bijna in het Engels en Nederlands moeten.
Mijn god, da's geweldig! Het lijkt me wel een enorme hoop werk om dit allemaal netjes in te voeren elke keer, aangezien er nog al een berg aan nieuwe producten verschijnt elk jaar/elke week/elke dag.. maar verder, echt supergoed, kan niet wachten tot dat geïmplementeerd wordt :9~
Het enige dat ik nog mis dat nergens in de plannen is opgenemen. Een goede sortering van de producten. Bijvoorbeeld 1024Mb ram staat hoger dan 256Mb terwijl 512Mb wel weer lager staat dan 256 mb.

Ik weet dat dit moelijk te implementeren is maar misschien dat mensen toch op een idee komen om dit op te lossen.
Die sorteermethode heet alfabetisch :) en dit is volgens mij de beste methode. Op het moment dat je op hoeveelheid gaat sorteren komen er twee verschillende methodes (numeriek / alfabetisch) in een systeem.....geloof me, dat wil je niet !
Dat wil ik eigenlijk juist wel.

bij geheugen of HD's zoek ik eerst op groote en dan op merk. En ik denk de meeste mensen met mij.
[dream-mode]Ideaal zou het natuurlijk zijn als je een systeem zou ontwikkelen wat zelf de prijzen van sites gaat rippen. Een leverancier geeft dus zijn producten op en zijn producten-pagina en na een bepaalde tijd gaat een speciaal script kijken of de pagina nog wel bestaat, en of de prijze nog wel er op staan. "'t kost wè mar dan hedde ok wè" [/dream-mode] :*)
Dat is al wel mogelijk, alleen moeten shops een Pricewatch Manager abonnement hebben.
Wat ik beijvoorbeeld wel spijtig vind is dat er dikwijls dezelfde producten onder een andere naam worden aangeboden en dat vind ik zou er ook wel uit moeten.

Bv. Bij DDR-Ram is dit wel vrij hard het geval.
Hoewel een vermelding als Hielko Imports BV een glimlach op onze gezichten toverde, bleek Hielko via zijn website geen producten te verkopen en diende hij de Shop Survey-database per direct te verlaten.
Dat vind ik nou toch wel jammer ;)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee