Door Wouter Tinus

Eerste introductie PowerModerators

11-09-2003 • 16:25

24 Linkedin

Al sinds de introductie van het huidige moderatiesysteem vier jaar geleden zijn er mensen die (al dan niet terecht) vinden dat sommige reacties verkeerd beoordeeld worden. In zo'n geval kun je niet alleen zelf modpunten gaan uitdelen, maar ook de hulp inschakelen van het Tweakers.net Moderator Forum (TMF). Helaas was er zelfs met de hulp van deze toegewijde bezoekers soms geen beginnen aan, en men kwam een hele tijd geleden dan ook al met het voorstel om een krachtig controlesysteem in te gaan bouwen. De zogenaamde PowerMod zou moderaties moeten kunnen corrigeren en mensen die het systeem op wat voor manier dan ook verkeerd gebruiken aan moeten kunnen pakken.

De scripts voor de PowerMod zijn in juni voor een groot deel online gezet. Hoewel het nog niet helemaal af is kan het al wel goed gebruikt worden, en we hebben dan ook besloten om dat te gaan doen. Er zijn sinds kort twee mensen aangesteld die de functie van PowerMod gaan bekleden: KeX en botoo. Beide zijn oudgedienden in TMF en worden door de crew dan ook zeer geschikt geacht om onpartijdige beslissingen te nemen. Verder zullen ze natuurlijk helpen met het testen en verder doorontwikkelen van de PowerMod-features.

Primair zullen hun taken bestaan uit het corrigeren van foutieve moderaties die door de normale moderators (bijna) niet meer te veranderen zijn. Daarbij kun je denken aan reactie die op +4 staat, eigenlijk niet meer dan +1 waard is, maar die te oud of te vaak gemodereerd om nog invloed op de eindscore uit te kunnen oefenen. Verder zal er worden gekeken naar zaken als bijvoorbeeld links naar warez. Deze kunnen door een PowerMod direct naar een score van -2 worden gezet, waardoor de post uit het overzicht verdwijnt en een administrator vervolgens de verdere afhandeling op zich kan nemen.

Aan de tekst: "Op deze reactie heeft powermoderatie plaatsgevonden." kun je zien of iemand zijn speciale modrechten heeft gebruikt om een reactie van score te veranderen. De powermoderatie wordt bovendien in rood aangegeven. Het volgende screenshot laat zien hoe het eruit ziet als een PowerMod een reactie van score verandert, in dit geval van -1 (Troll) naar 0 (Gemodereerd). De PowerMod console die gebruikt kan worden om dit soort acties uit te voeren is uiteraard niet zichtbaar voor normale gebruikers.

Mocht je vragen over een (power)moderatie hebben dan kun je daarover een topic starten in TMF. Een verdere uitleg zal daar met alle plezier gegeven worden, en er is ook veel meer informatie te vinden over de PowerMod in zijn geheel.

Reacties (24)

Wijzig sortering
Niet dat ik dit initiatief wil afschieten hoor, maar kan je niet makkelijker de boel controleren/sturen door de moderaties van users met een hoger aantal eigen modpunten per reactie zwaarder te laten wegen ?

Iemand die zelf op of boven de 2 punten per gepostte reactie zit, die vertrouw ik meer in zijn/haar(?) :+ moderatie oordeel dan iemand die ergens rond de 1-1,2 zweeft...
Iemand die hoge scores krijgt is niet per se een goede en/of actieve moderator, een gemiddeld aantal punten per reactie zegt weinig zonder het aantal reacties erbij te wegen, je zit met een tijdslimiet, je kunt een reactie nog altijd maar één keer modden, en zelfs als je stem dubbel meetelt dan is dat voor de PowerMod-gevallen niet zwaar genoeg.

Bovendien kunt wel een complex rekenkundig model gaan maken waarin mensen waarvan jij denkt dat ze in theorie goed zouden moeten zijn zwaarder meetellen, maar dan heb je nog steeds niemand om aan te spreken als het fout gaat.
Zit iets in. Maar dan kan je toch een constructie als deze toepassen ?

ALS ( (totaal aantal posts) > 500 EN (gemiddelde score) > 2 ) DAN (moderatie telt dubbel mee)
Dan zou je niet op aantal posts maar op aantal moderatie's moeten tellen. Een dergelijk systeem is er al op Newgrounds.com. Iemand die vaak zijn stem laat horen krijgt ook meer invloed, omdat mensen ervaring en vergelijkismateriaal hebben lijkt dit heel logisch.
Het is alleen wel een stuk minder democratisch, na een grote tijd heb je een paar grootmachten (users) en voor de nieuwkomers is er geen beginnen aan. Bovendien is het invoeren van een dergelijk systeem voor reactie's een beetje over-done en kost het ook ontzettend veel tijd, terwijl een goed beoordelingssysteem al bestaat.
Er zijn wat dat betreft veel verschillende voorstellen geweest in de afgelopen drie jaar met betrekking tot het veranderen van de modstructuur op de frontpage. De PowerMod als concept is daar slechts een onderdeel van. Veel plannen betreffen/betroffen ook de reguliere mod wat in weze niets anders is dan de user.

In het introductietraject van de PM in eerste instantie het effect op het modniveau bekeken. Daarvoor is veel feedback van de users nodig. Daarna zal bekeken worden met hoeveel mensen met welke mogelijkheden de uiteindelijke modload verwerkt kan worden. Het is absoluut niet uitgesloten dat er ondergrenzen aan modmogelijkheden voor users gaan komen. Een karma per post ratio met als ondergrens een aantal postings zijn daarvoor genoemde criteria.

In de faq van het TMF zijn onder de noemer "discussies over (aanpassingen) van het modsysteem" enkele links verzameld met de diverse id-en uit het verleden.
Ja wat is er mis met het democratische systeem zoals er nu is, vind het een beetje jammer ergens dat er nu mensen oppermachtig worden gemaakt.
Natuurlijk is het soms nodig, maar ik vind dat er niet te vaak op deze manier ingegrepen moet worden.
Hiep hoi!
Na jarenlang ijveren* voor een nazorginstument is het officieel!
Als ex-LM'er feliciteer ik TMF :*).
Ik heb er het volste vertrouwen in dat er eerlijk en goed gebruik gemaakt zal worden van dit instrument suk6 guys!

* http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/292297/last
(bijna 2 jaar dus }>)
Twee jaar en er komt nog steeds tijd bij omdat de Powermod zoals die nu bestaat een hoop feature's nog niet heeft, dus die twee jaar kunnen best wel eens 3 jaar worden :+

De huigie Powermod zit nog in de beta fase, en de huidige twee PM's zijn vooral bezig met de kristalisatie van de werkwijze, dus welke procedures ze "moeten" volgen.

De Powermod als "applicatie" is zoals die nu is verre van af. Het kan zijn dat die achter de schermen wel verder klaar is, maar dat weet ik natuurlijk niet.
Wat leuk.. ik post iets, krijg een score van 3,5 en een of andere mod maakt er maar 0 van (-3,5). Wat is het nut van modereren als een of ander modje toch maar beslist welke score iemand krijgt :r

Ik modereer niets meer vanaf nu.
Er wordt hierboven tot twee keer toe genoemd in welk forum je dit soort dingen aan kan kaarten; TMF dus. Daar staat zelfs de uitleg zelfs al in. Ik kan alleen maar concluderen dat het ingrijpen van de PowerMod op jouw reactie volledig terecht was, hij is hoe dan ook geen +4 waard en kon niet meer rechtgezet worden door normale moderators (omdat hij al 26 keer gemodereerd was en de weging van nieuwe moderaties in de tienden van punten lag).
Wat is het nut van modereren als een of ander modje toch maar beslist welke score iemand krijgt
Dat is altijd al zo geweest, de eindscore is afhankelijk van het gemiddelde, en niet alleen van wat jij invult. De groep bepaalt samen met jou de score. Alleen zijn er mensen die niet snappen hoe het modereren hoort te werken, waardoor er fouten ontstaan. Dat soort fouten kunnen PowerMods rechtzetten, maar dat wil niet zeggen dat niemand nog inspraak heeft. Sowieso is de PowerMod in 99,5% van de gevallen niet nodig, maar in die andere 0,5% van de gevallen, zoals de jouwe, telt de mening van de groep ook.

Alleen dan niet de mening van iedereen die toevallig ingelogd is, maar alleen van de mensen die zichzelf serieus onderbouwen. Dus als jij kunt beargumenteren waarom die reactie van je wel op +4 thuishoort dan kan ie nog makkelijk teruggezet worden. Mijn gok is alleen dat je dat niet gaat lukken, en dat je dat zelf ook wel weet.
Krijgen de Powermods op de FP ook een rode nick zoals op het forum? Verder feli :)
Nee, op de frontpage doen we niet aan kleurtjes enzo :). Op het forum hebben ze wel een blauwe nick, omdat het gewoon crewleden zijn.
Volgens mij, is dat wel nieuw -2! Ik neem aan dat ook alleen de power mod dat kan doen?
Volgens mij, is dat wel nieuw -2!
De -2 is al sinds de beta-PowerMod in gebruik, en zelfs een paar keer toegepast. Het niveau -2 wordt gebruikt om reacties buiten het zicht te houden van de bezoekers en de -1 surfers. Alleen een PowerMod kan deze geven en weegt even zwaar als een -1 moderatie. Reacties zoals warez requests, hevige troll's/flames en de useless reacties komen in aanmerking voor deze score. De reactie is wel nog te bekijken via de directe urrel, zoals dit plaatje.
Ik neem aan dat ook alleen de power mod dat kan doen?
De score is alleen voorbehouden aan de PowerModerator, zodat de reactie uit het zicht blijft van de bezoeker. Zoals ik al hierboven heb getikt, wordt de -2 alleen gebruikt voor administratieve doeleinden.
Nou Wouter, je hebt duidelijk nog steeds niet geleerd hoe een net screenshot te maken... het doet wéér pijn aan de ogen :(

ontopic:
leuk id, maar ik betwijfel of dit gaat werken. Iedere mens heeft de neiging partijdig te zijn, vooral onderbewust. Als je favoriete muziekgroep of voetbalclub wordt afgekat, ga je daar tegenin, ook al is het geheel terecht. Bovendien lijkt het me erg moeilijk voor slechts 2 mensen om alles netjes te controleren. We zullen zien...
Nou Wouter, je hebt duidelijk nog steeds niet geleerd hoe een net screenshot te maken... het doet wéér pijn aan de ogen
Pfff, sorry dat ik het moet zeggen, maar ga hier niet verder klagen. Dat kan je doen in je topic in TFF.
leuk id, maar ik betwijfel of dit gaat werken. Iedere mens heeft de neiging partijdig te zijn, vooral onderbewust. Als je favoriete muziekgroep of voetbalclub wordt afgekat, ga je daar tegenin, ook al is het geheel terecht.
De twee gekozen mensen, buiten enkele van de crew die de status PowerMod hebben, zijn capabel genoeg om een objectieve mening te geven. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt zodat een PowerMod geen draad mag behandelen waarin hij al gereageerg en er een strenge (sociale) controle is over de gedane PowerMods. Elke PowerMod wordt gemeld in TMF zodat er verhaal kan worden gehaald naar het waarom.
Bovendien lijkt het me erg moeilijk voor slechts 2 mensen om alles netjes te controleren. We zullen zien...
Voorlopig zijn het deze twee mensen die officieel de status PowerMod hebben, daarnaast zijn er nog een stuk of vijf crewleden die de status ook hebben voor test-doeleinden. Zodra het testen afgerond is en we klaar zijn voor de PowerModerator, zullen er nog meer PM's volgens. Hoeveel het er uiteindelijk zijn is nog niet echt duidelijk, maar houd het op een stuk of vijf. Het lukt natuurlijk niet om elk draadje te behandelen, daarom is er ook de mogelijkheid dat mensen een verkeerd gemodereerde reactie kunnen melden zodat deze onder handen wordt genomen. Dit kan dan gaan van een te hoge of lage score tot de verkeerde tag.

Gezien het aantal PM-topics in /16 die tot nu toe zijn gestart, gaat het erg lekker. Als dit tempo aangehouden wordt hebben we over enkele weken een goed lopend mod-systeem :).
Hopelijk zorgt dit bericht er voor dat weer wat meer mensen zich serieus met het modden bezig gaan houden, of in ieder geval dat TMF beter bekend wordt zodat feedback nog meer daar afgehandeld kan worden.
Gaat dit systeem net zo rampzalig werken als op het forum?
Hoe bedoel je precies? Momenteel hebben we geen PowerMods op het forum rondlopen? :)
De meeste mods op GoT zijn Imo nou niet het "je van het" als het om goed modden gaat IMO. Vrij rampzalig eigenlijk. Ligt misschien ook wel aan de strakke policy, maar bijvoorbeeld enigzins off-topic gaan is meestal uit dne boze etc. opp heeeeel veel andee boards kan en mag dat wel en gaat het ook prima. het heeft IMO ook de cultuur danig aangetast.
Mja, als je moeite met het beleid en/of de mods heb, dan kan je ook altijd naar een ander forum gaan.

Je bent nog steeds vrij om "op te stappen". Of je kan de mod mailen en een discussie met hem/haar aangaan.

En verder valt het wel mee hoor wat jij nu zeg. Enigszins offtopic kan nog steeds imho.
Je kunt PowerMods niet echt vergelijken met de forum-moderators, net als je het reactiesysteem hier niet echt met het forum kunt vergelijken. Op de frontpage zijn we voor een groot deel afhankelijk van zelfregulatie (democratische beoordelingen van reacties), men kan hier niet zelf een discussie starten, men kan gebruik maken van subthreads waardoor offtopic posts de discussie niet onoverzichtelijk maken, en als je te vaak negatief beoordeeld wordt ben je standaard niet meer zichtbaar. Er zijn nog meer dingen, maar dat het anders is kan iedereen denk ik wel onderschrijven :).

Op het forum heeft een gebruiker meer vrijheden, met als gevolg dat het ingrijpen van de crew veel vaker nodig is. Wij willen het het liefst zelfregulerend houden, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. De PowerMod dient als laatste redmiddel / vangnet voor situaties waar de bezoekers er zelf niet uit komen, en probeert die situaties ook te voorkomen door personen die structureel verkeerd modereren aan te spreken. We zijn echt niet van plan om bijvoorbeeld een OW uit te gaan delen voor offtopic gaan, daar hebben gewoon de 0 (Offtopic) score voor :).
Als je vind dat er te strak gemod wordt, dan kan je best wel een topic openen in Lieve Adjes met argumenten waarom jij vind dat wij het verkeerd doen. We staan altijd open voor verbeteringen :)

Als je het liever alleen met een mod erover hebt: een ICQ berichtje of e-mailtje en dat komt wel goed denk ik. Als iemand denk dat ik het verkeerd doe wil ik best wel horen wat en waarom :)
Tegenwoordig kom ik eigenlijk alleen nog maar in één soort topic op GoT: Flightsim ralated en af en toe een ander spel dat ik speel. voor de rest ga ik ergens anders heen. ik ben min of meer geen actieve gebruiker meer afgezien van dat. Daarom ben ik niet zo veel meer in de wweer met mods enzo, maar als ik soms ff een kijkje neem in de technische fora zie ik alleen maar een GoT van welke ik ben vervreemd. Ik ben waarschijnlijk al meer dan een jaar niet meer actief met de technishe gedeeltes op GoT. Op de frontpage gebruik ik alleen de PW en lees ik het nieuws.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee