Advertorial

Door Tweakers Partners

Contactloos betalen met Rabobank– Community-lid Inferno IV doet verslag

02-05-2019 • 08:00

89 Linkedin

Je ziet het steeds vaker in winkels, restaurants en cafés: mensen die met hun horloge of telefoon betalen. Ze houden hun gadget tegen de pinautomaat en klaar; afgerekend. Rabobank startte al in 2018 met contactloos betalen met Garmin-horloges en heeft nu ook de Fitbit als wearable toegevoegd.

Een tijd terug hebben we een oproep gedaan voor testers en de afgelopen weken zijn verschillende communityleden aan de slag gegaan met een wearable om het systeem van de Rabobank aan de tand te voelen. De reviews staan inmiddels in het forumtopic en we zijn met testpaneldeelnemer Inferno IV ook op pad geweest om te kijken hoe dit nou in de praktijk werkt. Hoe ervaart hij de installatieprocedure? En hoe gemakkelijk is het betalen in een winkel of het opladen van je ov-chipkaart? Bekijk hier de video!

Benieuwd naar de andere reviews? Klik dan hier.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (89)

Wijzig sortering
Waarom moet je nogmaals de beveilingscode indrukken om je betaalpas te tonen? Dat gaat met Apple Watch toch wat makkelijker in combinatie met Apple Pay.
Ligt aan de instelling.
Ik heb het getest met een Fitbit Ionic.

Ik moet 1x per 24 uur of nadat ik mijn horloge heb afgedaan de code invoeren.
Je kunt instellen dat je de code alleen op betalen wilt toepassen, ik heb ingesteld dat hij voor de gehele smartwatch geldt, waardoor de bovenstaande situatie van toepassing is.

Details:
https://gathering.tweaker...message/58383492#58383492
Duidelijk. En geldt er dan nog een betaallimiet van 25 euro?
Niet bij de Garmin. Zoveel betalen als je wilt.
Eerste 2 weken een max van 75 euro per keer, daarna de limiet die op de pas ingesteld staat (niet die van 25 euro).

Ook heb je hierbij niet de kosten van 0,50 euro per maand die je bij contactloos betalen met de smartphone hebt.
Wel ‘toevallig’ dat deze ad verschijnt een dag nadat ING Apple Pay support aankondigt.

Wanhopige poging klanten te behouden ?
Dit filmpje stamt af van de actie vanuit eind februari: https://tweakers.net/plan...een-fitbit-of-garmin.html ;)
Klopt, maar het is wel verdachte timing dat ad opeens weer runt.
Ik denk dat er maar weinig mensen overstappen naar een andere bank vanwege een feature. Het is namelijk een heel gedoe om al je incassos en andere zaken aan te passen
Gelukkig is er de overstapservice: https://www.overstapservice.nl/

Deze is beschikbaar voor alle grootbanken. (Dit is een eis van de toezichthouder, juist om overstappen makkelijker te maken en concurrentie te bevorderen. Bij de banken wordt het naleven van de kwaliteit van deze dienst vrij serieus genomen, omdat ze anders ernstig op de kop krijgen.)

Ongeveer een jaar lang worden dan incasso's e.d. automatisch doorgeleid. Heb je een jaar de tijd om het een en ander aan te passen.
https://www.overstapservi...at-wordt-voor-u-geregeld/

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 2 mei 2019 10:24]

Dat is inderdaad een goede service. Toch blijft overstappen voelen als gedoe - en de laatste keer dat ik het deed was het dat ook.

Het is ook een grote misser geweest dat bij de invoering van IBAN de naam van de bank is opgenomen in het rekeningnummer. Het rekeningnummer had gewoon losgekoppeld moeten worden van de bank, net als telefoonnummers. Dan had je kunnen overstappen 'met behoud van nummer'.
Ik heb al tientallen jaren ING en Rabo , Ik heb alles kort geleden overgeheveld naar mijn de Rabo rekening om mijn inkomsten en uitgaven wat overzichtelijker te houden, en daar had ik totaal niets aan deze overstapregeling, in het kort… uiteindelijk moet je zelf bij alle instanties de rekening wijzigen waar de betaling van moet worden afgeschreven, probeer eens je wegenbelasting van een andere rekening te laten afschrijven dat lukt je niet via het internet, ouderwets nog met briefje, schattig hé :)
Het is alweer enkele jaren geleden dat we zijn overgestapt van bank en daarbij ook gemerkt dat de overstapservice vaak niet werkt. Inderdaad zijn het ook overheidsincasso's/bijschrijvingen die niet automatisch naar de nieuwe rekening gaan.
Ik heb zowel een Rabo als ING rekening, dus ik ga die laatste meer gebruiken.
Het zal de bank een rotzorg zijn of jij een rekening veel of weinig gebruikt. Liever weinig dan veel.
Leg de tarieven van zakelijk betaalverkeer maar eens naast het maandbedrag voor een particuliere rekening, dan snap je waar het grote geld gehaald wordt:
- kosten per transactie
- kosten per vermelding in internetbankieren
- kosten voor incasso's
- kosten voor mislukte incasso's
- kosten voor internetbankieren
- kosten voor je betaalpas
- kosten voor contant geld opnemen
- kosten voor koppeling met boekhoudpakket

Ik zit als ZZP'er met niet eens heel veel transacties al op 20 euro per maand aan bankkosten. Er zijn goedkopere banken, maar daar kan je geen incasso's aanbieden. Als ik moet kiezen tussen 2,50 voor een incasso doen bij een klant of elke maand herinneringen en aanmaningen sturen omdat de klant "vergeet" te betalen, dan liever die extra kosten.

Die particuliere rekeningen zijn leuk voor erbij, maar niet kostendekkend. Ze moeten het vooral hebben van de mensen die rood staan, een creditcard met gespreide betaling erbij nemen of hun hypotheek en verzekering bij de bank onderbrengen.
groot gelijk, ING en Apple krijgen overal gratis media-aandacht. Maar toen Rabobank en Garmin afgelopen oktober live gingen, hoorde je daar bijna nergens iets over.
Tja, op zich leuk natuurlijk. Maar als Rabobank klant kijk ik nu vooral jaloers naar ING die Apple Pay gaan krijgen. Zeer grote kans dat ik overstap. En goede kans dat Apple Pay de nodige extra klanten naar ING trekt want er zijn genoeg mensen geïnteresseerd.
Tja het feit dat banken x% aan apple moeten betalen per transactie zou mij als bank ook niet geinteresseerd maken.

Persoonlijk ga ik bij de ING weg niet omdat de app enz niet fijn werkt in tegendeel dat is altijd DE rede voor mij geweest om bij de ING te zitten; Het betaal gemak is daar gewoon erg goed geen geklooi met kastjes die je nooit bij je hebt waardoor je niet kan betalen.

Echter vind ik groen en goed voor de samenleving tegenwoordig belangrijker dan betaalgemak en kosten. Alle grote banken in NL scoren daar gewoon niet goed. ASN en Triodos doen het daar wel goed dus ik ben om die reden nu aan het overstappen naar de ASN.

Ik kan gewoon contactloos betalen met mijn Android telefoon en ook in de app kan ik betalingen doen zonder extra kastje dus het werkt allemaal goed genoeg. En op die manier lever je toch een kleine bijdrage aan een beter milieu en samenleving omdat je spaargeld beter besteed wordt.

ING doet het daar slecht met wapenhandel in het verleden en recent/afgelopen jaren hele hoge salarissen en bonussen voor het bestuur.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 2 mei 2019 08:36]

Je weet hopelijk dat ASN gewoon van de volksbank (SNS) is, en Triodos van deltaloyd en Rabobank?
Triodos is zo'n 6% van Delta Loyd en zo'n 4% van Rabobank. "gewoon zijn van" lijkt me dan ook iets te sterk. De Volksbank is overigens van de Nederlandse Staat. Bovendien hebben deze banken een eigen raad van bestuur en hebben hun eigen geld en beleid; dus overstappen voor een beter beleid kan prima.

[Reactie gewijzigd door RedPixel op 2 mei 2019 08:54]

Ik weet dat ASN Volksbank is en dat SNS daar ook bij hoort. Ik heb daar zeker onderzoek naar gedaan en ook de Volksbank is al groener dan de andere banken. Maar ASN investeerd het geld nog steeds anders.

Dat van Triodos en Rabo wist ik niet ben daar toen niet heel diep in gedoken Triodos viel voor mij om een andere rede af. Maar ook daar geld dat Triodos het geld wat daar binnenkomt wel zo investeerd dat het beter is voor het milieu en de samenleving. Het is hoe dan ook beter in dat opzicht dan bij de ABNA, ING of Rabo het geld weg zetten. Als je meer rente wil moet je niet bij ASN of Triodos zijn. Maar daar gaat het mij ook niet om.

Ik betaal ook meer voor mij Gas en elektriciteit om dat groen af te nemen en zo veel mogelijk CO2 te compenseren. En zo zijn er wel meer dingen die ik ben gaan doen en van plan ben om te gaan doen om een steentje bij te dragen. Van bank wisselen is daar een van. Het is relatief simpel en als meer mensen dat zouden doen gaat dat zeker effect hebben. Misschien gaan de andere grote banken daar dan ook wat meer op in zetten.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 2 mei 2019 08:58]

En jij weet hoop ik dat SNS tegenwoordig op veel vlakken zelfs hoger scoort dan Triodos? Wat is het probleem dan precies?
Je overweegt serieus over te stappen naar ING alleen maar omdat zei als eerste apple pay gaan ondersteunen?
Het is een leuke feature maar om alle automatische incasso's over te zetten en andere diensten waar rabo al aan gekoppelt is zou een volle dag werk zijn. Dan hou ik het wel even bij een pasje
ING heeft wel meer nadelen wat mij betreft. Bonuscultuur daar (Ralph Hamers).
Maar waarom zou je extra willen betalen om te kunnen betalen?
Ach, je gegevens worden tenminste niet onnodig gedupliceerd en gedeeld (PSD2).
Heb het ook op mn Fitbit Versa gehad toen het net beschikbaar kwam. Maar ben er snel weer vanaf gestapt toen mijn Versa in een onherstelbare lockmodus kwam. Je bent namelijk verplicht om een pincode in te stellen. Als je die te vaak fout intikt dan locked je Fitbit. In mijn geval gebeurde het toen ik het bandje van de Versa wilde vervangen door een metalen bandje van Ali. Je drukt dan onbewust wat knopjes in.

Na locken moet je het herstellen vanuit de App. Maar dat werkt in veel gevallen niet. Ik ben uiteindelijk genoodzaakt geweest om mijn Versa op te sturen naar Fitbit voor een vervanging.

Verder vond ik het in veel gevallen ook onhandig om mn pols dusdanig te draaien dat ik het tegen het apparaat kon houden. Dat werkt met een mobiel met NFC toch een stuk handiger. Ik snap niet waarom het gebruik van dit wel gratis kan zijn bij de Rabobank en betalen met je telefoon (Rabo Wallet) geld moet kosten. Sponsoring?
Nu ik een Android telefoon heb, wilde ik ook contactloos betalen met mijn telefoon, maar ik kwam er inderdaad ook achter dat ik daarvoor Rabo Wallet moet hebben á €0,50 per maand. Niet veel, maar voor een paar keer betalen per maand vond ik het eigenlijk al teveel; dan haal ik mijn pasje wel uit mijn portomonnee
ING sinds kort 'kosteloos' !
Precies bij mij net zo, als extraatje is het leuk maar 9 van de 10 keer ga je toch met portemonnee weg waar je pasje in zit die het ook heeft.
Hoe kan jij maar een paar keer per maand iets hoeven te betalen?
Omdat ik veel dingen automatisch of contant betaal en daarnaast kennelijk niet zoveel koop :)
ABN Wallet is gratis voor 'n smartphone. Maar voor wearables ook €0,50..
Ik weet niet hoe het bij de Versa is, maar bij de Fitbit Ionic hoef je niet persé je pols te draaien.
In de buurt houden is voldoende en werkt ook door kleding heen.
ok, dat heb ik niet geprobeerd. Maar ik ga het ook niet meer activeren. Terugsturen naar Fitbit was al een drama op zich. Ik kreeg namelijk een andere (of dezelfde) gelockte Fitbit weer retour. Dus die kon ook weer retour. Al met al bijna een maand kwijt geweest.
Dat hele contactloos betalen is leuk, totdat het 1 op de 5 keer niet werkt en je dan alsnog je pas moet trekken. Als je pech hebt is het ook nog een oud model pinautomaat en moet de hele transactie afgebroken en opnieuw. Dat kost zoveel tijd en irritatie dat het voordeel van de 4 keer dat het wel goed gaat alweer is verdwenen.
wat bedoel je met oud model pinautomaat en transactie afgebroken ?

oud model heeft geen contactloos dus dan werkt het helemaal niet toch? dan valt er toch geen transactie af te breken maar moet je gewoon je pas erin duwen
Ik bedoel de automaten die wanneer dat nodig is niet gewoon aanvullend om je pincode vragen maar de transactie op afbreken.

Gaat wel om contactloos betalen. De automaten bij AH bijvoorbeeld doen dat allemaal heel goed. Maar bij kleinere winkels met losse betaalautomaten is het een ramp.
Ik verwacht dat de Rabobank de ING zal volgen met Apple pay. Ik ben ook bereid om indien nodig 2 maanden te wachten na de introductie door ING. Volgt de Rabobank dan niet, dan is dat voor mij een reden om over te stappen. Het zal alleen wat moeite kosten om overal rekeningnummers aan te passen.
Jammer dat ze geen app hebben voor de galaxy watch bij rabobank om contactloos te betalen.
Precies, ik vraag me af waarom dat niet mogelijk is. De Galaxy watch is toch best goed verkocht en Samsung is een grote speler.
Dank aan Tweakers dat ik heb mogen meedoen aan deze actie!
Is dit het antwoord van Rabo op de aankondiging van Apple Pay door ING van gister? Beetje jammer dit...

Het is nu Mei. Wacht mooi tot WWDC totdat ik een keuze maak om over te stappen naar ING. Andere banken zullen wellicht volgen. Overstappen is niet echt een pretje.

Dan in september de Apple Watch 5. Eindelijk de killer feature in Nederland voor de Apple watch.
Als het om betalen gaat, ben ik vrij conservatief. Daarom heb ik bij al mijn (Rabo) bankpassen en creditcards het contactloos betalen uitgezet. Op momenten dat ik het wel nodig heb of makkelijk vind, zet ik het even aan via de bank app. Één van die momenten is tijdens het gebruik van het openbaar vervoer in Londen. Daarmee kun je via de bankpas in- en uitchecken. Dan zou een koppeling met m'n horloge wel makkelijk zijn. Die, een Huawei Watch 2 Classic, wordt echter nog niet ondersteund.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee