Advertorial

Door Tweakers Partners

5g brengt forse veranderingen in de ambulancezorg

01-05-2019 • 16:00

29 Linkedin

Ook in de zorg zal 5g forse veranderingen met zich meebrengen. Ambulancezorg Groningen test een toepassing waarmee medisch specialisten vanuit het ziekenhuis live met het ambulancepersoneel meekijken in noodgevallen en acute zorgsituaties.

Bij de test met Ambulancezorg Groningen zijn verschillende partijen betrokken, waaronder het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis, KPN, Health Hub Roden en 5Groningen. Zij onderzoeken hoe de zorg kan worden verbeterd door een brandwondenverpleegkundige via een beeldscherm op afstand te laten meekijken met ambulancepersoneel.

In de proef draagt de ambulanceverpleegkundige een assisted reality-bril, die live opnames maakt van de situatie ter plekke en die verstuurt naar de specialist in het ziekenhuis. Deze kan de situatie beoordelen en rechtstreeks overleggen met de ambulanceverpleegkundige over de beste behandeling.

Betere zorg voor de patiënt

De proef draait op dit moment vooral om het beter kunnen behandelen van patiënten met ernstige brandwonden. Ambulanceverpleegkundigen krijgen hier in Groningen weliswaar relatief weinig mee te maken, maar de impact is groot, vertelt beleidsadviseur en projectleider Bram Oosting. "Het komt zo'n veertig keer per jaar voor. Onderzoek toont aan dat het bepalen van de ernst van brandwonden lastig is. Meestal schat ambulancepersoneel deze ernstiger dan ze zijn, waardoor een deel van de patiënten naar een specialistisch ziekenhuis wordt verwezen terwijl zij ook goed in een streekziekenhuis dichter bij huis kunnen worden behandeld. Dit is niet alleen minder heftig voor de patiënt, het is ook kostenefficiënt. In het brandwondencentrum wordt immers een kamer gereedgemaakt en staat een team specialisten klaar terwijl dat wellicht niet nodig is."

Het is de bedoeling dat de nu ontwikkelde technologie in de toekomst voor allerlei situaties in te zetten is. "Op dit moment bellen ambulanceverpleegkundigen nog met het ziekenhuis als ze ondersteuning nodig hebben. Beelden zeggen echter meer dan woorden en bovendien hebben we liever dat zij hun handen vrijhouden. De bril heeft daardoor een duidelijke meerwaarde." Voor een nog betere toepassing onderzoeken de betrokken partijen verschillende mogelijkheden, zoals het kunnen tonen van medische protocollen in het gezichtsveld van de brildrager, op te roepen door middel van spraaksturing. Ook een koppeling met medische data over de patiënt zelf, bijvoorbeeld medicijngebruik en allergieën is mogelijk. "De uitdaging is om die informatie gemakkelijk en snel beschikbaar te maken voor de hulpverlener."

Zorg profiteert van nieuwe netwerktechnologie
In de toekomst zullen ambulancehulpverleners en patiënten veel baat hebben bij de snelheid en betrouwbaarheid van 5g. Hans Bodenstaff, programmamanager bij KPN zegt daarover: "We zien dat het op afstand ondersteunen van ambulanceverpleegkundigen door medisch specialisten waarde toevoegt." KPN draagt op twee manieren bij aan het project. Allereerst brengt KPN de verschillende partnerbedrijven bij elkaar om op basis van ieders expertise tot een gezamenlijke oplossing te komen. Ten tweede levert het de netwerkconnectiviteit. "Dan hebben wij het over de onderliggende infrastructuur, maar ook het mogelijk gaan maken van snelle communicatie met een heel lage latency." De komst van 5g betekent een grote impuls voor data-intensieve en latencygevoelige toepassingen.

Nog belangrijker dan deze verbetering op het gebied van mobiele netwerken is de overkoepelende trend van de digitaliserende samenleving. "Alles wordt uiteindelijk digitaal en met elkaar verbonden. Nu al raken we meer gewend aan het internet of things met machine-to-machinecommunicatie. We gaan daar op een gegeven moment ook op rekenen en vertrouwen. Daarvoor is een robuuste connectiviteit nodig, voor het versturen, bewerken en teruggeven van data in milliseconden." Bij gebruik van een connectiviteitstoepassing in de ambulancezorg is dit al helemaal cruciaal, geeft Bodenstaff aan. "Bij een calamiteit moet het gewoon werken. En dan hebben we het niet alleen over beschikbaarheid en snelheid, maar ook over capaciteit."

Aan de vooravond van grote veranderingen

Bodenstaff geeft als voorbeeld een noodsituatie waarin ambulancehulpverleners in een vol voetbalstadion in actie moeten komen. "Dan gaat het niet alleen om een snelle dataverbinding, maar ook om gegarandeerde netwerkcapaciteit in dergelijke situaties." Door voorop te lopen met testen in de zorg, maar ook in andere sectoren, anticipeert KPN op de verdere digitalisering van de maatschappij. "Het is een uitdaging om overal de vragen naar boven te krijgen die pas over een paar jaar gaan spelen, maar misschien eerder. Ik werk samen met mensen uit verschillende disciplines. Van mensen met verstand van antennetechnologie tot salesmedewerkers en consultants. Het is mooi om te zien wat we samen allemaal mogelijk maken. Dan merk je echt dat we aan de vooravond staan van grote veranderingen als het gaat om de digitaliserende wereld."

Meer weten over hoe KPN omgaat met innovaties als 5g in de gezondheidszorg of hoe het andere onderdelen van de samenleving verbetert en hoe jij daaraan kunt meewerken? Kijk op Fieldlab.nl.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (29)

Wijzig sortering
En welk stuk hiervan zou hier niet over 4G kunnen? Zo'n bril zal niet snel een dusdanig hoge bitrate stream opleveren dat 4G dat niet aan zou kunnen. De latency wat in het filmpje wordt genoemd lijkt mij niet echt zoveel verschillen dat dat zo'n livestreampje onmogelijk maakt.
Een reden die mij nu binnenschiet: zelfs met 4G heb ik soms snelheden van max 10Mbit up/down. In de stad zal het qua capaciteit prima gaan, maar op het platteland trek je met een stream die hele mast vol. (Uitgaande van een 4G mast zonder Carrier Aggregation, en die zijn er zat in het Noorden van NL, vooral bij Vodafone en mindere mate KPN). Dan zit de pijp zo vol.
5G biedt een gegarandeerde maximum latency bij bepaalde snelheden die 4G niet biedt.
Dit dus. Providers zijn van 5G zo een achterlijke hype aan het maken, het is echt belachelijk.
Dit dus. Providers zijn van 5G zo een achterlijke hype aan het maken, het is echt belachelijk.
Ik ben benieuwd wat jij een hype hier aan vindt. Er zijn echt boeken vol redenen te bedenken waarom 5g meer toekomstperspectief bied dan 4g. Een consument met zijn smartphone zal hier niet snel voordelen aan hebben, maar de rest wel.
En welk stuk hiervan zou hier niet over 4G kunnen? Zo'n bril zal niet snel een dusdanig hoge bitrate stream opleveren dat 4G dat niet aan zou kunnen. De latency wat in het filmpje wordt genoemd lijkt mij niet echt zoveel verschillen dat dat zo'n livestreampje onmogelijk maakt.
De piek snelheden bij 4g zijn het probleem niet, maar 5g is stabieler en kan continu een hogere datasnelheid leveren dan 4g. Die pieken die in 4g zitten kunnen funest zijn voor een stabiele video verbinding.

Je hebt het hier niet over een Whatsapp video gesprek, maar 4k ongecomprimeerde streamings en daar is 4g niet geschikt voor.
Voor een ongecomprimeerde 4k stream heb je inderdaad meerdere gbit/s nodig, wat 4g inderdaad niet kan leveren. Echter zie ik niet in waarom er totaal geen compressie uitgevoerd zou kunnen worden op deze stream.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 1 mei 2019 16:54]

4k ongecomprimeerde streamings en daar is 4g niet geschikt voor.
En 5G zal daar ook niet geschikt voor zijn, 4K ongecomprimeerde video is 6Gb/s, dat ga je echt niet stabiel halen.
Op dit moment kun je met bestaande techniek, door 4g modems van de verschillende netwerken te koppelen, al bijzonder hoge bitrates halen. De omroepen in Nederland maken dagelijks gebruik van deze technologie en het werkt 99,9% feilloos.
De vertraging is als het moet minder dan 1 seconde.
Het is prima dat er geïnvesteerd wordt, maar de telecom-boeren moeten niet doen alsof er noodzaak is. Zeker niet aangezien ze al bijna 20 jaar tevergeefs proberen een NL-alert bij alle geschikte telefoons af te leveren.
Duidelijk een ad dit artikel. Vol met buzzwords en nietszeggende termen.

Ik geloof ook echt niet dat de latency en doorvoersnelheid van 4G of zelfs 3G niet toereikend zijn voor zo een brilletje.

Verder wel mooie ontwikkeling, vooral als het ook echt werkt en iets toevoegt.

[Reactie gewijzigd door Bose321 op 1 mei 2019 16:46]

Het staat er ook boven hé ;) "Advertorial"
Daarom zeg ik ook dat het duidelijk is hé. ;)
Ik ben benieuwd wat hier nu 5G aan is, behalve de naam.
En ik maar denken dat ambulancepersoneel in fracties van seconden beslissingen neemt die mensen het leven redden. Dat moeten ze nu als virtual reality kapstok voor de specialist de goede kant opkijken zodat er een snelle diagnose kan komen? Volgens mij is diagnostiek geen ambulanciertaak, een ambulance medewerker zorgt dat er zo veel mogelijk van het golden hour over is als de patiënt in het ziekenhuis binnen komt. Het verbaast me ook dat ik die superbril nu niet zie, over 4G+ moet er toch ook wel een redelijk beeld in de SEH binnen kunnen komen?
Het verhaal klinkt ietsje hyperig. Vooral in crisissituaties heb je het meeste aan een enkele kok in de keuken, er is volgens mij niet echt tijd voor overleg als een bijna overleden patiënt in leven gehouden moet worden. Als je met toeters en bellen iemand binnen probeert te rijden, kun je beter een matige beslissing goed uitvoeren dan een betere veel te laat starten.
Ik denk dat het vooral op het gebied van eerste diagnostiek en inzet tijdige/correcte behandelingen een toevoeging kan zijn dat er direct contact is met een specialist op de SEH. Ik zelf verwacht overigens dat zulke technologien nog lang niet in de dagelijkse praktijk gebruikt gaan worden puur vanwege het geld. Er is zoveel bezuinigd de afgelopen jaren op alle vormen binnen de (Nederlandse) gezondheidszorg dat er echt geen miljarden klaar liggen voor een infuus aan high-tech toepassingen ;) Eerst dienen ze geld te pompen waar het zijn moet, aan het bed en op de werkvloer....
Interessante ontwikkeling, ik ben benieuwd wat ander ambulancepersoneel er van vind.

Mocht je willen weten hoe het er op een ambulance aan toe gaat dan is dit een interessant youtubekanaal om te volgen:

https://www.youtube.com/c...N-N35LuEl-Z1zW5A_A/videos

Hoogwaardige productie en zeer goede tips en informatie via de ondertiteling.
Hoewel ik het een erg leuk kanaal vind laat dit bar weinig zien "hoe het er op een ambulance aan toe gaat".
Alleen het rijden wordt getoond, en laat dit nu net één van de onbelangrijkere zaken zijn, de behandelingen die men ter plekke (en onderweg achterin) uitvoert, dat is "hoe het er op een ambulance aan toe gaat"
Je krijgt juist enorm veel info over de verkeerssituaties en hoe het er op de ambulance aan toe gaat tijdens de rit. Het lijkt mij dat jij ook wel snapt dat ze ivm privacy maar heel weinig van de behandelingen van patiënten kunnen laten zien. De ondertitels geven veel meer info dan wat je hoort of ziet in de video. Wat er overigens "ongewenst" is aan mijn post is mij een raadsel.
Je kan beter zoeken op youtube naar "Ambulance UK" alhoewel dit niet in Nederland is maar bij onze buren laten ze hier juist wel vrij veel en heftige stukken zien.
Beetje achterhaald. Net over de grens maken de Duitse ambulances gebruik van de zogenaamde 'Telenotarzt'. Een arts meekijkenend vanuit een seh oid in de ambulance. Niks nieuws dus.
Prachtige dit stukje reclame, slaat trouwens echt ook helemaal nergens op.

5g gaat op 700mhz 3.5ghz en 26ghz werken. Nu is 700mhz goed bereikbaar (lagere feq betere penetratie, en grotere dekking, maar erg lage doorvoer) de 3.5ghz is al veel sneller maar komt moeilijker door gebouwen heen, de 26ghz is leuk voor indoor.

4g heeft veel meer smaken, 900 1800 1900 2100 en 2600mhz dacht ik. Daardoor alleen al, heb vaak een betere feq te pakken. 4g is trouwens in NL ook niet vol benut....

Eerst maar eens de massive mimo antennes in de masten hangen, en gaan we er al erg op voorruit 😁
Dit heeft niets met AR te maken. Het is gewoon live video streaming..!

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 13 mei 2019 07:24]

Kan je dat even preciseren? Welke 'straling' precies?
De 5g straling want daar gaat dit over? Hij zal wel denken dat die straling schadelijk is, maar die frequenties zijn zo laag dat ze ons niks doen. Pas als je bij extreem hoge frequenties zit zoals gammastraling mag je je pas zorgen maken.
Ten eerste is de wetenschap hier nog steeds niet eenduidig over, er zijn nog steeds onderzoeken met tegenstrijdige resultaten. De ene keer is het wel schadelijk voor ons, de andere keer niet. Het lijkt erop dat de consensus meer aan de kant van "niet schadelijk" zit.

Ten tweede zijn mensen niet het enige wat zich in een ambulance of een ziekenhuis bevindt. Of straling voor ons schadelijk is of niet, is ook nooit de reden geweest waarom je mobiele telefoons uit moest zetten. De reden waarom je dat wel moest doen is exact hetzelfde als de reden waarom je dit nog steeds moet doen in het vliegtuig. Het gaat om storing van de apparatuur en daar zitten wel degelijk risico's aan vast. Hierover is wetenschappelijk onderzoek gedaan die je zelf in kunt zien: https://dare.uva.nl/searc...60-4721-ab1f-0ce0fb9e3913 Hierbij is hoofdstuk 2 gewijd aan mobiele telefoons en hun straling. In de samenvatting staat dat er het nodige aan medische apparatuur is getest waarbij er dit als resultaat wordt opgemerkt:
Twenty six devices (43%) demonstrated 48 incidents. These were classified as light (25%), significant (42%) or hazardous (33%).
De hier gestelde vraag is dan ook geheel valide en dient gewoon als een +1 ipv de huidige -1 te worden beoordeeld! Om de vraag een beetje te beantwoorden citeer ik weer een stukje uit die conclusie:
In 2007, the GPRS signal was used for data transfer in GSM networks and induced the most EMI incidents (41%). 3G technology like the UMTS signal induced 13% of the incidents.
Dat lijkt erop te duiden dat met nieuwe telecom technologie het risico omlaag is gegaan. Of dat echt hier zo wordt bedoeld zul je even moeten nalezen in de rest van die thesis.

Noot: dit onderzoek gaat over de MICU: een speciaal soort ambulance bedoeld voor transport van IC patiënten (zowel volwassen, kinderen als babies). Dat is net even een tikkeltje anders dan de gewone ambulance waar het in dit artikel om gaat. Wie nog een oud filmpje van het AMC terug kan vinden over de MICU zal zien dat ze daar al hadden bedacht dat je middels camera's mee kon kijken in de MICU zodat een specialist in het ziekenhuis mee kon beslissen wanneer dat nodig was. De specialist had dan ook een MICU-dienst en moest een notebook plus mobiele telefoon bij zich hebben.

Leuk dat in het filmpje de nieuwe ambulancekledij is te zien!

[Reactie gewijzigd door ppl op 3 mei 2019 00:29]

Telefoons moeten uitstaan tijden de vlucht omdat je anderes de lokale zendmasten overbelast, aangezien je met een zodanige snelheid onderweg bent, dat de carrier continu aan het switchen is.

the Federal Aviation Administration (FAA) does not actually prohibit the use of personal electronic devices (including cell phones) on aircraft. Paragraph (b)(5) of 14 CFR 91.21 leaves it up to the airlines to determine if devices can be used in flight, allowing use of "Any other portable electronic device that the operator of the aircraft has determined will not cause interference with the navigation or communication system of the aircraft on which it is to be used."

The U.S. Federal Communications Commission (FCC) currently prohibits the use of mobile phones aboard any aircraft in flight. The reason given is that cell phone systems depend on frequency reuse, which allows for a dramatic increase in the number of customers that can be served within a geographic area on a limited amount of radio spectrum, and operating a phone at an altitude may violate the fundamental assumptions that allow channel reuse to work.[42]

[Reactie gewijzigd door Jacco011 op 3 mei 2019 13:48]

Ik laat die mensen graag zelf aan't woord maar hoe zit het dan bij microgolven?
Een microgolf (ik ga uit van 2.4ghz aka magnetron) is op zichzelf ook niet schadelijk. Het geeft geen enkele genetische of elk andere vorm van verandering in ons lichaam.

Punt is wel dat als je vervolgens een 1000w bron in een klein hokje opsluit waardoor alle energie geabsorbeerd wordt in "iets" dat de hierbij vrijkomende warmte niet helemaal fijn is.

Elke straling is bij een extreem hoge dosis in een hele korte tijd schadelijk.
Maar alleen ioniserende straling is cumulatief schadelijk. Dit betekend dat ioniserende straling zoals rontgen of gamma bij lage dosis voor een lange tijd wel schadelijk is terwijl dat bij normale elektromagnetische straling alleen bij extreem hoge dosis in korte tijd wegens hitte schadelijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee