Advertorial

Door Tweakers Partners

Kunstmatige intelligentie moet politie helpen bij cold cases

10-04-2019 • 13:01

33 Linkedin

De Nationale Politie heeft het druk. Zo zijn er bijna 1800 ernstige zaken die, soms al dertig jaar, wachten op een oplossing. De ontwikkeling van een ai-tool moet in de toekomst zorgen voor doorbraken in deze 'cold cases'. Op de kortere termijn ziet de politie er een manier in om objectiever te bepalen welke oude zaken heropend worden.

Wanneer je denkt aan de politie zijn de eerste beelden die bij je opkomen waarschijnlijk reflecterende uniformen, zwaailichten, handboeien en wapenriemen. Logisch ook: dit is de agent in het straatbeeld. Maar politiewerk heeft veel meer aspecten, ict bijvoorbeeld. Om aansluiting te houden bij de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt in de samenleving, zijn er verschillende initiatieven opgezet. Zo is er bijvoorbeeld sinds enkele jaren een aantal 'Q-teams' actief binnen de politieorganisatie. Dit zijn teams die zich richten op kortcyclische experimenten en die de ruimte krijgen om te werken aan innovatie.

Innovatielab
"Het Q-team lijkt op een innovatielab, zoals je dat ook in corporate organisaties vindt", vertelt Roel Wolfert, recherchekundige bij het Q-team van de Politie Oost-Nederland. "Tijdens operationele, reguliere recherchewerkzaamheden is het moeilijk om structureel tijd te vinden voor innovatie." Hier is geen woord van overdreven: niets illustreert de werkdruk bij de politie beter dan de enorme berg onopgeloste, ernstige delicten, de zogeheten 'cold cases'. Dit zijn misdrijven van soms wel dertig jaar oud, waarbij nabestaanden en achterblijvers nog altijd in onzekerheid verkeren en daders mogelijk nog vrij rondlopen. Nederland kent maar liefst 1774 cold cases. "Dit aantal loopt ieder jaar op, mede doordat vaak de capaciteit ontbreekt om deze dossiers te heropenen."

Toch gebeurt het regelmatig dat nieuwe aanwijzingen na jaren van stilte plotseling voor doorbraken zorgen. Om toch nog getuigen te vinden voor onopgeloste zaken ontwikkelde het Q-team een coldcasekalender die werd verspreid in gevangenissen. "Mensen melden zich soms jaren na dato alsnog met nieuwe informatie", vertelt Roels collega Rutger, ook rechercheur in het Q-team van de Politie Oost-Nederland. "Maar er zijn ook nieuwe opsporingstechnieken, bijvoorbeeld in de vorm van dna-technologie. Dat kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een bloedvlek die twintig jaar geleden geen match opleverde met een verdachte, dit nu wel doet."

25 miljoen pagina's
Sinds de landelijke reorganisatie van de politie in 2013 is er structurele aandacht voor cold cases. Elke eenheid is verplicht hierin te investeren. "We blijven aan de boom schudden om getuigen te vinden voor deze zaken", zegt Roel. Maar nog opvallender is de ai-tool die het Q-team heeft ontwikkeld om te zoeken naar forensische sporen en nieuwe mogelijkheden met die sporen. Dit is hard nodig, want het screenen van de ruim 25 miljoen pagina's aan ongestructureerde data in dossiers is nu nog handmatig werk. Het kost één rechercheur vaak tot wel zes weken om de forensische kansen van een dossier te beoordelen. Rutger: "We moeten met een beperkte capaciteit aan rechercheurs bepalen welke zaken wij oppakken. Het is nu nog ondoenlijk om dit objectief te bepalen. Het is zó veel data dat je van een menselijk brein niet kan verwachten het objectief tegen elkaar af te wegen. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren toch een rol en ook media-aandacht kan medebepalend zijn."

Dit laatste werd zeer duidelijk in de zaak Nicky Verstappen. Misdaadjournalist Peter R. de Vries ijverde zich voor het oplossen van de zaak rondom de elfjarige jongen die in 1998 uit een Limburgs zomerkamp verdween en op een dag dood werd aangetroffen. Grootschalig dna-onderzoek leidde vorig jaar tot de aanhouding van een verdachte. Sinds deze doorbraak roeren veel nabestaanden en achterblijvers zich nadrukkelijk, onder meer in verschillende media. Rutger: "Zij vragen zich af waarom op deze zaak wel over een lange periode veel recherchecapaciteit is gezet en op hun zaak niet." Het is terecht dat onder meer journalisten aandacht vragen voor cold cases, voegt Roel eraan toe. "Maar er is ook het belang van veel andere nabestaanden en achterblijvers. Wij zijn daarom op zoek naar een objectieve prioritering."

Informatie

Dit artikel beschrijft hoe de Q-teams op een innovatieve manier werken aan o.a. het inzetten van ai in de aanpak van cold cases. Maar it'ers spelen in veel meer teams van de politie een cruciale rol, bijvoorbeeld als cybercrimespecialist bij de digitale recherche of legale hacker bij het Digital Intrusion Team. Lees meer op it.kombijdepolitie.nl.

Toekomstmuziek
Kunstmatige intelligentie kan hier een rol in spelen. De politie kijkt met grote belangstelling naar technologie als deep learning en machine learning. Veel daarvan is echter nog toekomstmuziek. "We staan aan de vooravond van een spannende tijd, waarin we met nieuwe technologie oude zaken oplossen", zegt Roel. Toch is de realiteit weerbarstig, geeft hij erbij aan. Op dit moment is nog maar vijftien procent van alle dossiers gedigitaliseerd. Hier komt overigens snel verandering in: door het succesvolle ai-experiment wil de politie nu ook de rest van de dossiers snel digitaliseren. Rutger: "Wij hebben in afgelopen jaar gemerkt dat het screenen van dossiers met de rekenkracht van computers ontzettend veel tijdswinst oplevert. Nu gaan we de volgende fase in. Dat is het objectief prioriteren van zaken op basis van forensische opsporingskansen."

De tool zoals deze nu bestaat, is in feite een data mining-tool die als proof of concept is ontwikkeld. Tijdens proeven bleek al snel dat rechercheurs hiermee veel tijd kunnen winnen. "In plaats van dagen of weken, kost het screenen van een dossier met een computer maar enkele seconden", zegt Rutger. Dit voordeel is extra interessant gezien het huidige tempo waarmee forensische technieken zich ontwikkelen. "Nu duurt het tientallen jaren om overzicht te krijgen van alle zaken. Maar er komen elke paar maanden wel nieuwe opsporingsmethoden beschikbaar, waardoor je dan eigenlijk iedere keer alle dossiers zou moeten doornemen. Een data mining-tool om te zoeken en te analyseren heeft dan ook echt een meerwaarde."

Nieuwe verbanden
Met deep en machine learning kunnen rechercheurs in de toekomst ook op zoek naar verbanden tussen zaken en bewijs. Er zijn veel voorbeelden van zaken waar achteraf veel verbanden bleken te zijn tussen zaken. Zo werd in 2017 in Rotterdam een seriemoordenaar gearresteerd die het in de jaren tachtig en negentig op prostituees had voorzien. Rutger: "Na maanden werk hebben rechercheurs verbanden gevonden die bijzonder lastig te zien waren. Dit is typisch een voorbeeld van een zaak waar ai in de toekomst veel sneller verbanden zou kunnen leggen." Maar, wanneer het zover is, is het wel belangrijk dat deze verbanden goed uit te leggen zijn wanneer een zaak eenmaal voor de rechter komt. "We willen zeker geen ai als black box, we moeten kunnen aantonen hoe we met behulp van de tool tot bepaalde beslissingen zijn gekomen."

Veel politieonderdelen zijn gebaat bij innovatie, maar zeker in het geval van cold cases valt veel te zeggen voor experimenteren. Roel: "We kunnen goed uitleggen waarom we hier iets nieuws gaan proberen. Alle andere initiatieven hebben immers niet tot oplossingen geleid." Maar de absolute reden om het experiment met ai te doen, is toch wel het belang van achterblijvers en nabestaanden, voegt Roel toe. "Ik heb er veel ontmoet en het verdriet dat zij voelen, is niet te beschrijven. Dit is voor ons een belangrijke motivatie. En daarbij vinden we natuurlijk dat daders hun straf niet mogen ontlopen."

Nieuwe inzichten hard nodig
Binnen de politieorganisatie staat het Q-team van de Politie Oost-Nederland niet alleen als het gaat om innoveren met ai. In januari werd het Politielab Artificiële Intelligentie opgericht, waarin de politie samenwerkt met promovendi om innovatie op een juridische en ethisch verantwoorde manier in te zetten voor opsporingswerk. Wel is het zo dat de initiatieven onafhankelijk van elkaar werken. Roel: "De kracht van de Q-teams zit in het feit dat bij ons ontwikkelaars letterlijk naast de rechercheurs zitten. Zo werken wij nauw samen met het Cold Case Team Oost-Nederland, zodat we de tool zo kunnen inrichten dat deze goed aansluit bij de opsporingspraktijk." Dit toont ook de meerwaarde aan van het samenbrengen van verschillende disciplines. Zelf volgden Rutger en Roel enkele jaren geleden de recherchekundige opleiding als zij-instromers en ook nu is de politie doorlopend op zoek naar mensen die vanuit een andere achtergrond, bijvoorbeeld ict, bij de politie willen werken. Met al deze specialismen kan de politie blijven innoveren om voor cold cases, maar ook op tal van andere gebieden, haar taken steeds beter uit te voeren."

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (33)

33
31
15
4
0
13
Wijzig sortering
Ik werk zelf als developer bij IBM en ik wordt vaak op project gezet waarbij voor lastige, vage problemen dan als oplossing AI wordt genoemd. Maar wat is het AI nou eigenlijk? Natural language recognition via Watson? Statistische voorspellingen maken met een random forrest? Plaatjes herkennen met een neural network?

Volgens mij is het geen van die dingen. Het is een indicatie dat de kaders van het probleem nog onvoldoende gedefinieerd zijn. Vaag probleem, vage oplossing. Wat ze uiteindelijk waarschijnlijk gewoon gaan doen is een paar data scientists een model laten maken die een oplossingskans aan cold cases hangt. Goed idee hoor, maar het klinkt een stuk minder spectaculair dan Kunstmatige Intelligentie.

[Reactie gewijzigd door aufbakanleitung op 10 april 2019 13:42]

Vind het wel grappig dat er altijd maar gestrooid wordt met AI en deeplearning terwijl in bij dit soort onderzoeken niks meer dan datasets aan elkaar geknoopt worden met code en queries. Grootste uitdaging is zijn de datasets zelf die niet goed zijn gestructureerd en het vinden van matches lastig is.
AI en deeplearning zijn abstracte termen die helemaal niks zeggen over een oplossing en waarschijnlijk niet nodig zijn in dit verhaal
Profiling is racisme dus we laten AI het doen?
UK idem, helaas zegt de AI hetzelfde als politie op straat }>

Dus nu zijn de coders racistisch ... :+
Sandra Wachter, a lawyer and researcher in data ethics, AI and robotics at the Oxford Internet Institute said: "The coding community needs to be more diverse. If we only have white, male coders, of course the systems are going to be biased."
https://www.bbc.com/news/uk-politics-41996422

[Reactie gewijzigd door OxWax op 10 april 2019 13:15]

De politie heeft een tijdje selectie op ras en gender gehad om overpopulatie van mannelijke blanke programmeurs tegen te gaan. Nu nog voert het er beleid op.

Als '90 kid vind ik het kleur/ras-denken echt iets van de vorige eeuw. Zowel in het aannamebeleid als in de opsporing moet ras gewoon niets uit maken.
Als '90 kid vind ik het kleur/ras-denken echt iets van de vorige eeuw. Zowel in het aannamebeleid als in de opsporing moet ras gewoon niets uit maken.
Idd , bij aanwerving zoek je gewoon de best man/vrouw/alien for the job en in geval van opsporing is het bekend wie wanneer waar welke soort misdrijven pleegt. Zolang ze maar ook een onderzoek a la décharge voeren.
Anoniem: 421923
@OxWax10 april 2019 14:10
maar dat is niet fancy en niet modern.
De maatschappij loopt qua denken nog steeds achter op mensen zoals 3x3, jij en ik. Wij vinden het kinderachtig en achterhaald en willen gewoon de juiste mensen op de juiste plek...
maar de rest van de maatschappij zit nog steeds in een identiteitscrisis en zit nog in het stadium dat de oude gender (mannelijk) eerst benadeeld moet worden ten gunste van de 'nieuwe gender' (vrouwelijk, en de rest van het gender-circus) zoals we kunnen zien in allerlei wazige quota en 'positieve discriminatie' zoals in gelijke gevallen ALTIJD kiezen voor de vrouw, lesbienne, gehandicapte. Wat dus eigenlijk weer discriminatie is van de man... wat heeft die misdaan anders dan een fictieve historisch opgebouwde schuld waar de betreffende sollicitant niets aan kan doen maar er wel door benadeeld wordt?

De maatschappij is nog niet zo ver als weldenkende mensen die het niet boeit wie of wat iets of iemand is zolang hij/zij/het maar capabel is.
zoals we kunnen zien in allerlei wazige quota en 'positieve discriminatie' zoals in gelijke gevallen ALTIJD kiezen voor de vrouw, lesbienne, gehandicapte. Wat dus eigenlijk weer discriminatie is van de man...
Het punt van positieve discriminatie is dat degene van de minderheid die het wordt anders lastiger aan een baan zou komen dan degene [in dit voorbeeld] de man.

Daarnaast is vergelijking mank: er zijn immers zat gehandicapte en homoseksuele mannen.

In de praktijk is positieve discriminatie zelden van toepassing. Want zoals je zei:
gelijke gevallen
Geen enkele twee gevallen zijn gelijk.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 10 april 2019 15:48]

Anoniem: 421923
@Jerie10 april 2019 16:11
positieve discriminatie is aan de orde van de dag, ook juist bij de overheid: want er moeten meer vrouwen komen, meer allochtonen en meer gehandicapten in welke vorm dan ook.
Als men er niet aan wil, dan kan men altijd wel iets vinden op gelijke gevallen -> Geen enkele twee gevallen zijn gelijk.

Verder heeft de overheid een voorbeeldfunctie, en zal mbt gehandicapten aan quota voldoen moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 10 april 2019 17:10]

Of die quota raar zijn of niet is een geheel andere discussie.

Verder valt de impact volgens mij redelijk mee. Bovendien zijn er genoeg competente minderheden te vinden (zo is het aantal afgestuurde hoogopgeleide vrouwen hoger dan afgestuurde hoogopgeleide mannen). Waarbij dient aangemerkt te worden dat bij andere vacatures die minderheden statistisch gezien minder kans hebben op succes. Kortom, de anti-SJW (*) kliek schreeuwt moord en brand maar ondervindt hier praktisch gezien weinig nadeel van. Het nadeel dat zo'n maatregel heeft weegt statistisch gezien niet op tov het voordeel dat ze statistisch gezien al hebben. Dat het per geval dan toch onrechtvaardig is, staat niet ter discussie.

(*) Als je dit soort termen gebruikt heb je wmb de discussie al verloren.
Anoniem: 310408
@OxWax10 april 2019 13:19
Waar haal jij profilering vandaan?
Rechts , het groene vierkantje :
Maar it'ers spelen in veel meer teams van de politie een cruciale rol, bijvoorbeeld als cybercrimespecialist bij de digitale recherche of legale hacker bij het Digital Intrusion Team.
Als jij vanwege kenmerken zoals je huidskleur minder kansen hebt in de samenleving, zul je ook eerder in de criminaliteit belanden. Je kunt daarom spreken van een selffulfilling prophecy. De vraag is echter in hoeverre die van belang is (daar zou ik dan ook wel graag wetenschappelijk onderzoek over zien -- daargelaten of dit al bestaat).
Dus in de toekomst gaan er overmatig meer "witte" hetero mannen in de misdaad belanden want minder kans op een baan? :P

Alle gekheid op een stokje, ik denk dat er heel wat andere factoren in het spel zijn zoals jij ook al aangeeft.
Ook tussen witte hetero mannen bestaat discriminatie. Bijvoorbeeld vanwege een ziekte (bijv depressie), een accent (bijv Zeeuws), of omdat ze een stoornis hebben (bijv autisme). Maar gemiddeld genomen gaat het met de witte hetero man wel aardig goed. Met de jonge Nederlandse vrouw gaat qua loon zelfs nog beter. Maar die haalt ook betere studieresultaten.
I call BS.
Mijn advocaat is een Marokkaan. Zag hem onlangs toevallig nog op een concert. (NL band trouwens :D )
Zowel in BE als in NL liggen de kansen voor het oprapen ongeacht kleur.
Zelfs mijn Poolse buurvrouw spreekt beter NL, na 5 jaar, dan sommige hier opgegroeide jongeren, dat is het probleem...mentaliteit.
Dat en het feit dat men er weg komt.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 10 april 2019 13:51]

Het is helaas geen bullshit dat veel discriminatie achter de schermen plaatsvindt. 5 seconden zoekmachinewerk:

https://nos.nl/artikel/20...minatie-in-nederland.html
https://www.bloovi.be/art...uwen-in-de-start-upwereld
https://webcache.googleus...&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

Die advocaat die Marokkaan is of burgemeester die Marokkaan is, is een uitzondering op de regel. Hij of zij heeft daarmee een voorbeeldfunctie, maar mag niet verzanden tot 'excuusneger' of iets soortgelijks.
"Minister Asscher vindt ..." Buiten het feit dat dat een PvdA'er is, lees ik verder geen enkele onderbouwing voor zijn mening (oh ja, teveel witte modellen :O )
Dat jij geen onderbouwing leest, ligt vooral aan jouw selectief lezen. Zo ook het feit dat hij PvdAer is. Hij is ook man, wit, en Joods.
Nee, er is grote voortgang in DNA analyse e.d., hierdoor is de kans groter om cold cases op te lossen. Filteren op dit soort cold cases met grote slagingskans kan door computer sneller gedaan worden dan door mensen.
AI zat niet alleen om DNA en cold cases. Dat is op zich vrij simpel. Je stopt DNA van een case in een database. Nieuw DNA wordt vergeleken met de Database en je hebt een hit of niet.

Vroeger waren er vingerafdruk kaarten die vergeleken moesten worden. Toen ging het de computer in met x aantal punten van een afdruk, dat maakte het al eenvoudiger.

Wat men nu wil doen is zaken vergelijken of er overeenkomsten zijn die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Het is een verdere automatisering van vergelijkingen.

Nu alleen maar hopen dat de tunnelvisie die er bij zaken is daardoor ook minder gaat worden.
Het artikel heeft het ook over bewijs, je kan wel overeenkomsten vinden maar je zal voldoende en goed onderbouwd bewijs moeten hebben voor een veroordeling.
In de US lossen ze regelmatig zaken op door in genealogie databases te snuffelen.
Als een familielid van de eigenaar van dna aangetroffen op place delict, zich ooit heeft aangemeld met DNA staal = bingo.

The case is the latest example of how the popularity of at-home DNA test kits — and the data they yield, often uploaded into open online genealogy databases — is a windfall for investigators. In the instance of McFadden, the DNA trail led to some surprising connections.
https://techcrunch.com/20...cs=aJrXxtmuGqP4jvKOuxyz9g
Nee, niet vrij simpel. Je moet analyseren of er sporen zijn, wat er toentertijd mogelijk was aan DNA extractie en of de sporen nog beschikbaar zijn en mogelijk wel DNA opleveren met de huidige technieken. Dan pas is het de moeite waard om een nieuwe poging te doen DNA te verkrijgen.
Anoniem: 421923
10 april 2019 14:06
eigenlijk wordt het hoe langer hoe meer misselijkmakend, al die aandacht voor AI, ook binnen de politiek.
Het is gewoon bullshit.

Wat hier bedoeld wordt met AI is gewoon een veredelde zoekmachine... laat ze dat gewoon zeggen.
Maar ja, in managersland moet je het AI noemen anders is het niet fancy.

Wel terecht wat die Roel zei over machine learning. Spijker op de kop. Het is gewoon nog niet bruikbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 10 april 2019 14:43]

Hoezo is ML nog niet bruikbaar? Als je ML traint op een grote database van moordzaken (bijv. met het slachtoffer profiel en werkwijze dader) zou ML daar relevante verbanden uit moeten kunnen halen. Juist dat heeft meerwaarde om makkelijk nieuwe zaken aan cold cases te koppelen.

Verder is het inderdaad een hype artikel, waarschijnlijk bedoelt om nieuwe mensen te trekken (want IT'ers moet je met een lampje zoeken…).
en het vereist extra mankracht om de resultaten te controleren.
Machinelearning is dat slopend trage proces van 'hoeveel is 15+3' en de ML heeft minimaal 10 foute antwoorden nodig om uiteindelijk uit te komen bij het daadwerkelijke 18.

Ik zou graag zien dat zoiets niet wordt toegepast op iets kritieks als justitie, aangezien we te maken hebben met de levens van mensen (die je verwoest als je niet zorgvuldig omgaat met ML en dus fouten maakt en onschuldige mensen veroordeelt).
Jammer dat het een lange lap tekst is zonder foto's of video.
Misschien verwacht men van IT'ers dat deze in staat zijn snel lange saaie teksten kunnen lezen? :X
Misschien kun je ne elke paragraaf effe alt-tabben naar www.miffy.com ...
In hoeverre voldoet de AI aan de (7) ethische richtlijnen voor betrouwbare AI zoals opgesteld door de Europese Commisie? [1]

[1] nieuws: Europese Commissie presenteert ethische richtlijnen voor betrouwbare ai

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee