Door Maite de Jong

Manager Product

Tweakers is op zoek naar een ux-designer/userresearcher

14-03-2019 • 15:00

62 Linkedin

Tweakers zoekt een ux-designer/userresearcher. Als ux-designer ben je in het productontwikkelingsproces van Tweakers verantwoordelijk voor product discovery. Je onderzoekt gebruikersproblemen, doet aannames, en bedenkt en valideert mogelijke oplossingen.

In deze rol analyseer je gebruikersgedrag en werk je oplossingen uit in de vorm van wireframes en prototypes. Je toetst oplossingen die je hebt bedacht, kwalitatief en kwantitatief in de vorm van A/B-tests, usabilitytests en andere vormen van onderzoek. Op basis van de opgedane inzichten breng je advies uit aan de productowner en werk je nauw samen met de productowner, designer en het developmentteam om de haalbaarheid van je oplossingen tijdig te toetsen.

Je kent de site door en door en weet precies met welke scenario’s allemaal rekening moet worden gehouden. Op basis van (eigen) analyses, en je kennis van de jongste internetstandaarden en gebruikersgedrag weet je perfect in te spelen op de behoeftes van gebruikers.

Kortom, je vervult een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de website en je hebt de unieke kans om substantieel bij te dragen aan een veel bekroonde site, waaraan dagelijks meer dan driehonderdduizend mensen plezier beleven.

Wat ga je doen?

 • Je maakt wireframes, schetsen en prototypes op basis van input van de productowner.
 • Je analyseert de data om inzicht te krijgen in de problemen waar gebruikers tegenaan lopen.
 • Je test je wireframes en prototypes onder gebruikers en verwerkt/presenteert de resultaten.
 • Je adviseert de productowner en lead-designer op basis van je ervaring met en kennis van UX, inzichten uit analytics en lessen uit de tests met gebruikers.
 • Je informeert de lead-designer en werkt nauw met hem samen in een adviserende rol.
 • Je zorgt voor heldere documentatie van concepten en ontwerpen, zodat de developers precies weten wat ze moeten doen.
 • Je bent onderdeel van het scrumteam en vervult een belangrijke rol tussen development, de productowner en design.
 • Je bent de ‘voice of the customer’ in al je voorstellen en beslissingen.

Jij

 • Beschikt over hbo of academisch werk- en denkniveau.
 • Hebt minimaal vier jaar ervaring in een vergelijkbare rol bij een website of onlineplatform.
 • Kunt goed overweg met prototype- en designtools als InVision, Balsamic, Sketch en Photoshop.
 • Hebt ervaring met het opzetten en analyseren van A/B-tests.
 • Hebt ervaring met het bouwen van high-fidelity- en low-fidelityprototypes.
 • Hebt ervaring met het opzetten, uitvoeren en rapporteren van usabilitytests.
 • Hebt kennis van html, css, JavaScript en JQuery.
 • Beschikt over sterke communicatieve vaardigheden.
 • Hebt kennis van en ervaring met design en researchmethodes.
 • Bent ervaren in het mobile first design.
 • Bent analytisch en perfectionistisch.
 • Hebt feeling met het merk Tweakers en een passie voor internet.

Wij bieden

Naast uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden we een 38-urige werkweek en een toplocatie aan het IJ om vanuit te werken. Ook is er veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling door middel van training en opleiding. De professionele, sociale en ondernemende collega’s zijn gewend om continu op zoek te gaan naar vernieuwende werkwijzen, producten en kansen. Natuurlijk wordt er ook getafeltennist, ge-‘mariokart’ en gevrijdagmiddagborreld.

Uitzicht vanuit het Tweakers-pand

Interesse?

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Syreetha Mijnals, recruiter, via telefoonnummer 06-11400174.

Reacties (62)

Wijzig sortering
Oh help, alsof (de FP van) Tweakers.net niet genoeg gedebunkt is.

UX Designers houden van loze lege ruimtes en pagina's met maar één zin, en haten poweruser features (custom CSS, RSS, Tracker). Kijk maar naar de ontwikkelingen van Firefox en Gnome in de laatste 5 jaar naar hun "toegevoegde waarde" .
Een goede UX-er maakt juist contact met gebruikers en haat gebruikers natuurlijk niet! Het zwaartepunt van deze baan is het bedenken van oplossingen voor gebruikersproblemen en de oplossingen daarvoor te toetsen bij gebruikers. En zoals je ook in deze reacties leest is dat geen makkelijke, maar wel heel uitdagende baan. Niet elke gebruiker heeft dezelfde voorkeuren, dat maakt de baan complex, maar ook heel leuk.
Het stereotype van de UX designer is dat eerst het resultaat getekend wordt, daarna verzinnen we de onderbouwing er wel bij :)
Dat is dan ook niet de kandidaat die wij zoeken :)
Feit is dat er ook een hoop UX-ers zijn die prachtige mockups kunnen maken die er fris uitzien, prachtige icoontjes hebben, light font en....niets zeggen. Er zijn gelukkig ook UX-ers die niet vies zijn van een hoge informatie dichtheid...simpelweg omdat ze kijken naar wat de _doelgroep_ wil en die groep vervolgens willen bedienen.
Huh wat is about:config weg?
Deze hebben ze inderdaad snel nodig aangezien de FP er niet beter op is geworden met de laatste update en de A/B-tests, usabilitytests en andere vormen van onderzoek.
Je doet hier alsof we dit nu niet doen. Maar dat is onzin. We hebben al jaren mensen met dergelijke rollen in Tweakers aan het werk.

Deze vacature is om iemand te vervangen die zijn reistijd voor het werk niet langer kan combineren met zijn priveleven :/
Supporten jullie geen thuiswerken dan? Valt me op dat daar ook niet over wordt gesproken in de vacature. Met name het uitwerken van wireframes naar prototypes (Axure?) kan natuurlijk prima vanuit een andere locatie.
Daar is zeker in overleg wat voor mogelijk. Maar we willen sowieso geen (bijna) 100% thuiswerken en de standplaats is in beginsel dan ook kantoor.
Ik vermoed trouwens dat voor deze collega zelfs 3 dagen op kantoor en 2 thuis niet voldoende was geweest, als hij dat al wilde :)

In onze ervaring is teamwerk en overleg in dezelfde ruimte toch beter dan via online tools. Dat zal wellicht komen omdat we niet zoals sommige organisaties (bijv Github) ermee zijn "opgegroeid", maar de realiteit is op dit moment dus dat we daar beperkingen door ervaren en er daardoor ook wat beperkingen aan stellen.

Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je sommige taken juist beter in alle rust thuis kan doen (vooropgesteld dat dat in het specifieke 'thuis' zo is). Of er zijn varianten waarbij je bijvoorbeeld wel bepaalde vaste dagen zou kunnen werken als je maar midden op de dag even weg kan (bijv kinderen van school halen). Wat voorbeelden van 'in overleg' zijn :)
In onze ervaring is teamwerk en overleg in dezelfde ruimte toch beter dan via online tools. Dat zal wellicht komen omdat we niet zoals sommige organisaties (bijv Github) ermee zijn "opgegroeid", maar de realiteit is op dit moment dus dat we daar beperkingen door ervaren en er daardoor ook wat beperkingen aan stellen.
Haal je dan ook weleens mensen van buitenaf om te adviseren? Als die grote banner op de FP het beste idee uit groepsrondje was dan heb je denk ik toch dat de groep last heeft van groupthink.

Probeer in het vervolg de groep eens wat op te delen in sub-teams die zelfstandig tot een idee komen en dat later pas in de groep brengen en dan pas gaan discussiëren.
Nou, ik heb zelf juist de neiging om te zeggen "liever geen inmenging van buiten". Ondanks de kritiek die er op de verandering van de afgelopen dagen was vind ik tweakers nog steeds een voorbeeld van een effectieve en responsieve site.

Wel zie ik dat bij iedere update het accent verder van functionaliteit naar looks verschuift. Op de argumentatie waarom ben ik kritisch. Als de site meer geoptimaliseerd zou worden voor mensen voor wie beeld informatie werkt, dan zou dat consequent met alle topics moeten gebeuren (oh horror) en niet alleen met een paar highlights. Deze tussenvorm lijkt mij zowel voor beeld- als teksttweakers daarom niet ideaal.

Mijn hoop is dat tweakers gewoon zijn eigen richtsnoer blijft volgen en zich niet te veel aantrekt van de laatste modes in webdesign. Naar mijn indruk is tweakers met name in het verleden trendsettend geweest voor hoe een effectieve en geoliede site in de lucht kon worden gehouden. Een trend setten hoeft op zich natuurlijk niet het doel te zijn. Maar als anderen je volgen is het blijkbaar omdat je iets goed doet.

Aan de huidige functionaliteit van tweakers.net kunnen veel andere sites een puntje zuigen. Dat is een vrij unieke positie die ook een unieke afwijkende aanpak voor de opbouw van de interface rechtvaardigd. Ga dus alsjeblieft af op de ingevingen die je zelf krijgt op grond van de analyses die je maakt, en laat conventies voor websitebouw een beetje links liggen, die zijn nooit bedacht met een tweakers.net in het achterhoofd.

[Reactie gewijzigd door teacup op 14 maart 2019 18:05]

Nou, ik heb zelf juist de neiging om te zeggen "liever geen inmenging van buiten". Ondanks de kritiek die er op de verandering van de afgelopen dagen was vind ik tweakers nog steeds een voorbeeld van een effectieve en responsieve site.
Met 'van buiten' bedoel ik buiten het designteam, niet per se buiten Tweakers. Ik bedoel, je hebt een community die overal wat van vindt, stuur 150 (of iets meer of minder) actieve users een notificatie:

'we hebben dit bedacht, hier een paar mock-ups, wat vind je ervan op een schaal van 1 tot 10 en heb je er op of aanmerkingen over?'

Dat kost bijna niets, users kunnen het gewoon wegklikken en je hebt toch waardevolle feedback. Daar kan geen duur marketingbureau tegen opboksen. ;)
[...]Ik bedoel, je hebt een community die overal wat van vindt, stuur 150 (of iets meer of minder) actieve users een notificatie:

'we hebben dit bedacht, hier een paar mock-ups, wat vind je ervan op een schaal van 1 tot 10 en heb je er op of aanmerkingen over?'

Dat kost bijna niets, users kunnen het gewoon wegklikken en je hebt toch waardevolle feedback.
Weet je, eigenlijk is dit best een heel goed plan. Als je het aantal genoeg maakt, en de users willekeurig genoeg selecteert kan dit best een hoop informatie geven, al was het maar dat het diverse publiek niet zo makkelijk beantwoordt aan verwachtingen. Voordeel is ook dat ten opzichte van een bijeenkomst de beoordeling in alle rust en zonder bias plaatsvindt (mening andere bezoekers, het pleasen van de Tweakers crew).

Maar even los van hoe je interfaces onderzoekt, die FP is het best onderhouden stukje Tweakers. Zelf zou ik willen dat ze die FP nu eens even een tijdje met rust laten en eens wat werk in andere gedeelten van het tweakers platform stoppen. Voor het forum, tweakblogs en de onderlinge integratie liggen een hoop wensen uit de community. Wil je de community verder stutten, dan zou ik daar mijn energie in stoppen. Het enige wat we nu steeds krijgen is FP design zoveel met daarin (nu) een steeds prominentere rol voor de pricewatch. Zie ik een kanteling van community naar toevallige bezoeker?
Zie ik een kanteling van community naar toevallige bezoeker?
Daar is opzich ook niets mis mee denk ik. Als iemand die vaak terugkomt en genoeg karma heeft kan je gewoon custom CSS nemen en dat in de instellingen naar wens configureren. Zolang Tweakers dat faciliteert (doen ze al jaren?) en de namen van clsses en id's hetzelfde houden vind ik dat een prima oplossing.
Met je eens. Moderne web design trends laten desktopgebruikers juist links liggen. Tweakers is een genot in die zin dat het nog een "good old" website is die goed te gebruiken is op een desktop.

Ik zie het met lede ogen aan hoe deze waarheid verdraaid wordt. In plaats van goed, krijgt een dergelijk design al snel het label "oudbollig". Ook een vreemd fenomeen is dat hoeveel onderzoek je ook doet, blijkbaar de uitslag altijd hetzelfde is: we moeten mee in die trend, en in feite iedere andere website kopieren met hun opgerekte mobieltjes ontwerp.
Je reageert op mijn opmerking over thuiswerken, maar het is me niet duidelijk waarom je verwacht dat wel/niet thuiswerken invloed zou hebben op de gekozen wijzigingen aan de site?

Verder ben ik geen medewerker van dat team, dus kan ik je vragen niet inhoudelijk beantwoorden.
Wat ik wel weet: Er werden bij o.a. de benoemde usability tests een extern bureau betrokken. Er worden op andere momenten externe bureau's betrokken (bijv bij SEO-analyses). Er zijn binnen de organisatie (de Persgroep Online Services) diverse productteams die gezamenlijk overleg plegen en ook breder binnen het bedrijf (de Persgroep Nederland) vinden er kennisuitwisselingen plaats.

In hoeverre dat allemaal voor deze wijzigingen relevant was weet ik niet, ik zit niet bij die meetings :)

Maar als je denkt dat je hier verbetering kunt brengen; kom vooral solliciteren.
Supporten jullie geen thuiswerken dan?
Shhsss! ZO ver zijn ze nog niet... ;-)
De indruk dat het niet gebeurd wekt @HKLM_ naar mijn idee totaal niet met zijn post. Ik snap dat je dat wellicht zo ervaart, maar het staat er wel degelijk niet. Er is een groot verschil tussen dingen niet doen of dingen slecht doen. HKLM doelt duidelijk op dat laatste. Waren die zaken namelijk wel goed gedaan, had die negatieve feedback er ook niet geweest. ;)

De kritiek van hem vind ik dan eigenlijk ook wel terecht. De laatst(e) opgeleverde iteratie is al de tweede iteratie in 2019 waar veel negatieve feedback uit naar voren komt en waar gewoonweg niet of te weinig mee gebeurd.

Wat dat betreft is Tweakers naar mijn idee echt een partij wat weinig tot niets met feedback doet, maar wat wel steeds nadrukkelijk laat weten er wel voor open te staan. Ik kan me discussies herinneren met de launch van Tweakers 7 die maanden duurden voordat er überhaupt een klein beetje verbetering (of eigenlijk een tegemoetkoming) kwam.

En nu en naar aanleiding van feedback uit plan: Garantietermijn bij refurbished producten - Development-iteratie #148 (waarin zijdelings / tussendoor vermeld wordt dat de compacte weergave verwijderd is, wat ook veel mensen op tegen waren) ben ik eigenlijk bang dat hetzelfde gaat gebeuren; men wacht liever af, omdat het vanzelf wordt geaccepteerd.

Dat is ergens natuurlijk ook wel zo (al vind ik het aan de andere kant ook kwalijk om bezoekers / klanten te negeren en zelf lekker arrogant door te gaan alsof er niets aan de hand is, terwijl de vele feedback anders laat zien...), maar het jaagt ook veel bezoekers weg, zeker die al vaker feedback gegeven hebben en totaal geen verandering of verbetering gaan zien; ik ben daar om eerlijk te zijn een van, al blijf ik nu nog wel komen, maar vraag mij af hoe lang ik dat zal blijven doen.

Blijkbaar vind men (naar mijn gevoel) hun eigen ivoren toren het beste voor alles en iedereen alhier, ondanks gigantisch veel feedback, wat door de jaren heen voorbij komt, maar waar niets mee gebeurd. Zonde.

EDIT:
Had het laatst ook in een bericht naar Femme gezet, maar kreeg er totaal geen reactie op, de witruimte (of in deze post de roodruimte) onder de zoekbalk en tot de content alhier is op 1440p echt huge. Je bent haast verplicht om te scrollen voordat je de content kan gaan lezen. Dat kan niet de bedoeling zijn van een website, wat min of meer een digitale krant wil zijn.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 maart 2019 16:51]

Ik vond dat wel:
Deze hebben ze inderdaad snel nodig aangezien ...
Dat zie ik als een interpretatie van hetnu afwezig zijn van zulke personen. Maar blijkbaar had hij wel door dat er allerlei onderzoeken zijn gedaan, dus wellicht vooral niet dat dat juist mede door de huidige UX-mederwerker was gedaan.

Verder heb ga ik niet inhoudelijk op je reactie in. Het hier herhalen van je klacht is niet erg fijn, want hier hebben we het over een sollicitatie en niet over wijzigingen die gedaan zijn of nog gaan komen.

En ja, de persoon die deze vacature gaat vervullen krijgt uiteraard een rol in wijzigingen van dit type. Maar laten we het alsjeblieft (onder dit .plan) daarbij laten.
Dat jij dat wel vond snap ik, maar nogmaals, dat iets slecht gedaan is, betekend niet dat het niet gebeurd is. Er zal vast door iemand met hart en ziel aan gewerkt zijn, maar ook dat betekend niet dat het goed gegaan / gedaan is en dat er iets uit kwam rollen waar zeg 80% van de gebruikers het mee eens is. Een misser noemen ze dat ook wel.

De overige feedback uit mijn reactie heb ik trouwens zojuist (wederom) op het forum gezet in het nieuwe topic over de FP aanpassingen.
Dat is jouw mening.
In het draadje waar je later naar refereert reageren voornamelijk mensen die het niet goed vinden.
De overgrote stille meerderheid hoor je normaal gesproken niet.
Klopt, maar dat ze stil zijn betekend niet dat ze het een goed idee vinden. Ik vind het zelf lastig voor te stellen dat er een significante groep mensen is die het als een positief iets zien dat zonder te scrollen ik letterlijk nul nieuwsberichten zie. Tenzij je de enorme bovenste banner meerekent, dan zie ik één bericht. En daar ben ik niet uniek in, dat is gewoon met een full HD scherm en adds.
Daarvoor hebben we analytics om bezoekgedrag te analyseren :) Zo krijgen we ook een indicatie wat de grote (stille) groep doet (of opeens niet meer doet).

Het is niet zo dat we intern iets releasen en daarna nooit meer ernaar kijken. We houden veranderingen goed in de gaten en proberen dat altijd te verbeteren.
Neem je in die analyse ook mee of bepaalde dingen geladen worden? Denk daarbij aan custom css of third-party ad / extreem grote banner blockers? Zodra mensen die geïnstalleerd hebben hoor je ze natuurlijk niet meer klagen (of wegblijven). ;)
Daarom staat er indicatie! Als je een adblocker gebruikt, dan is de kans ook groot dat onze analytics geblokkeerd wordt.
Als BPI'er weet je toch wel hoeveel bezoekers relatief een adblocker gebruiken (i.e. waarvan je de data niet volledig doorkrijgt)? Ik gok dat dat percentage op een site als deze vrij hoog is (50%+?) dus dan zit die indicatie sowieso al wat scheef. Het is immers niet zo dat wel of niet een ad-blocker mooi uniform verdeeld is over de bezoekers, maar de reden om geen ad-blocker te gebruiken valt waarschijnlijk in twee categorieën: een abbo waardoor het overbodig wordt of een gebrek aan know-how om het te installeren. Ga je alleen die groepen peilen dan heb je waarschijnlijk geen representatieve indicatie van al je bezoekers.
Zou je tips en vragen wat positiever willen formuleren? Je gebruikt zo vaak woorden als 'niet', 'gebrek', 'scheef', 'klagen', 'wegblijven', 'overbodig' en 'geen' dat ik 'geen' positieve vibe krijg van jou berichten, terwijl je er inhoudelijk best wel wat vanaf lijkt te weten.

(ontopic)
Zou je alsjeblieft willen soliciteren? Wat zou je wel doen als je de UX-er was / wat kon influisteren?
Zou je tips en vragen wat positiever willen formuleren? Je gebruikt zo vaak woorden als 'niet', 'gebrek', 'scheef', 'klagen', 'wegblijven', 'overbodig' en 'geen' dat ik 'geen' positieve vibe krijg van jou berichten, terwijl je er inhoudelijk best wel wat vanaf lijkt te weten.
Het was geen tip maar kritiek. Overigens waren de meeste van de 'gemene woorden' (als je ze al zou zou kunnen bestempelen) niet gericht naar de mensen die bij Tweakers werken maar beschrijven de meeste het gedrag van sommige Tweakers en niet-geregistreerde bezoekers.

Dat was ook mijn punt in een andere reactie, als je altijd in hetzelfde team werkt zonder kritisch te kunnen zijn dan krijg je last van groupthink, lees de Wiki pagina maar door, dat is niet iets waarmee ik iemand of Tweakers als geheel probeer af te zeiken, het is meer iets om rekening mee te houden (in elke organisatie of project in groepsverband).
terwijl je er inhoudelijk best wel wat vanaf lijkt te weten.

(ontopic)
Zou je alsjeblieft willen soliciteren?
Dat valt toch wel tegen, het zijn best specifieke eisen qua werkervaring en tools.
Wat zou je wel doen als je de UX-er was / wat kon influisteren?
UX veranderingen alleen als het echt nodig is of in overeenstemming met / op verzoek van de community.

(ik heb weinig verstand van UX, maar toch maar iets bedacht)
Zomaar een idee is om iets met tags te doen, denk aan de vragen op Stack Overflow waar je meteen een aantal tags eronder ziet. Wist je bijvoorbeeld dat nieuwsberichten hier ook getagged worden? Ze hebben alleen weinig functionaliteit, voornamelijk in zoekopdrachten volgens mij.

Je zou dit idee dus ook kunnen implementeren, een extra balkje onder de titel op de FP met de tags met als bijkomend voordeel dat je als gebruiker favoriete tags kunt opgeven zodat de achtergrond van die artikeltitel net wat gekleurd wordt, je kunt tags blokkeren waardoor het artikel helemaal niet zichtbaar wordt (of onderaan die dag in een uitklap-dingetje oid).

Maar zoiets dus eerst pitchen om te kijken of er animo voor is. Nu gebruik ik zelf nu een aangepaste versie van deze CSS van een andere devver hier, dat werkt erg fijn. Ik zie trouwens dat die van mij een heel stuk beknopter is:
#categoryBar, .fpAnkeiler, #fpPromo, .inBetweenContent, #newsletter {display: none;}
table.highlights td {padding: 0; line-height: normal;}
Je kunt hier custom css 'kopen' met karmapunten en dan kun je in de instellingen die quote hierboven plakken, dan is de meeste overbodige blokken (bijvoorbeeld over de nieuwsbrief) weg (en door die van Rob te nemen en zelf te editen kun je net wat andere keuzes maken naar je eigen smaak). Nu kan ik op een FHD scherm de nieuwsberichten van +-anderhalve dag zien zonder te hoeven scrollen.
We meten 80% van onze bezoekers met een van onze analytics systemen. Dat vind ik een representatief genoeg aantal om mee te werken. Tuurlijk: de 20% die ik niet zie op de site is erg jammer, maar als we niet op basis van de cijfers gaan werken maar op onderbuikgevoel dan wordt het helemaal niets meer.
In dat geval denk ik dat ook een hoop mensen met ad-blocker gewoon in de analytics voorkomen. ;) Zou een leuke zijn voor een poll op de FP, al is dat natuurlijk ook niet representatief.
Tuurlijk: de 20% die ik niet zie op de site is erg jammer, maar als we niet op basis van de cijfers gaan werken maar op onderbuikgevoel dan wordt het helemaal niets meer.
Er zijn natuurlijk ook andere manieren om te peilen, meest voor de hand liggend is om het gewoon zo te vragen, bijvoorbeeld zoals hier.

Voordeel daarvan is dat je achteraf kunt zeggen dat bijvoorbeeld 80% in een steekproef van genoeg mensen positief was over een bepaalde verandering. Bij A/B testen heb je denk ik niet (of minder) zo'n expliciete feedback.
Alleen geeft die analyse wel het gebruik weer, maar verteld zo een analyse niets over hoe de gebruiker zich voelt bij de veranderingen. Het geeft inderdaad wel een verandering in gebruik weer, maar geeft niet noodzakelijk een uitleg over waarom dat gebruik veranderd is.

Al moet ik direct ook toegeven dat ik zelf geen goed idee heb van hoe je een beter inzicht kunt krijgen van het gevoel dat je gebruikers hebben bij een verandering.
Gevoel is inderdaad lastig uit te drukken met analytics. We kunnen moeilijk iedere gebruiker gaan vragen "en hoe voel je je vandaag op de frontpage?" en dan ga je waarschijnlijk ook krijgen dat niet iedereen het invult.

Maar tools zoals heatmaps geven bijvoorbeeld een indicatie of men nu verder doorscrollt of niet (wat de bedoeling is geweest van de nieuwe frontpage door meer ankeilers te plaatsen en verder naar onderen). Als dat niet zo is, dan weten we in ieder geval dat het verder naar beneden duwen van de ankeilers niet het gewenste effect heeft gehad. Ook andere waarden zoals time on site, aantal gelezen artikelen (als dat minder is dan voorheen, dan doen we iets niet goed, tenzij we minder artikelen schrijven) helpen mee bij het analyseren of de frontpage goed werkt of niet.
Analytics zijn levensgevaarlijk.

Zo wil het nieuwe design er artikelen uit laten springen door ze enorm op te blazen. Analytics zullen tonen dat er meer op geklikt wordt. Vrij logisch. Succesvol ontwerp dus!

Nee, de intentie van de klik is niet duidelijk. Je wil ook weten of het ten koste van de andere artikelen gaat, hoe ver men scrolled, etc. Dat iemand ergens op klikt is geen bewijs dat iets goed ontworpen is.

Ik zal nog een voorbeeld geven: stel je hebt een newsletter. En je wil meer subscribers. Dus doe je een test met een irritante popup die bedelt om je email adres. Je runt deze test en kijk eens aan...30% meer subscribers. Werkt goed!

Nee, je hebt hier mogelijk het merendeel van de bezoekers mee geirriteerd, maar dat meet je niet.

Zodra marketeers met analytics tools het voor het zeggen hebben op een site, is het gedaan met je. Ik heb er helaas maar al te veel ervaring mee.
Analytics zijn inderdaad levensgevaarlijk als je de cijfers verkeerd interpreteert of verkeerd implementeert.

Maar ik heb ook nooit gezegd dat we alleen kijken naar slechts 'succesvolle clicks'. Er is inderdaad meer dan dat, zoals het aantal artikelen dat geklikt wordt, de diepte (dus hoever men naar beneden scrollt), de elementen van een klik, de gemiddelde page duration van een nieuwsartikel (wat wel lastiger is, omdat niet alle nieuwsartikelen even lang / zijn, al is het aantal outliers te overzien).

Tuurlijk: dingen als sentiment en irritatie kunnen we niet meten. Dat kan met geen enkele analytics tool en daar zijn we ook van bewust. De enige indicatoren die we daarvoor hebben is het aantal artikelen dat gelezen wordt en de tijd die men doorbrengt op bijvoorbeeld de Frontpage.

Zolang je meerdere factoren meeneemt, is analytics prima om een indicatie te geven en het product team daarvoor op de hoogte te stellen. Dat is de taak van BI. Ik heb een 'onafhankelijke' rol; ik doe mijn bevindingen en communiceer ze naar de stakeholders om hij/zij op de hoogte te stellen van de resultaten. Ongeacht of ik een voorkeur heb voor iets of niet.
Ik weet niet wat voor beeldscherm je heb, maar dan zie je wel heel weinig! Zonder adds zie ik 10 nieuws berichten als regeltjes, een grote banner bovenaan die ook al in de regeltjes staat en een halve banner onderin die weer wat anders aanhaalt.

Ik gebruik een 4k monitor met Firefox en 200% scaling (in Windows). Wat in 1/8e usefull information geeft, wat imho niet veel is op de frontpage.

Nu kan ik het linker menu uitklappen op de hoofdpagina en daar instellen 20 nieuws items, 10 reviews en 8 geek items. Maar imho leest dat niet zo fijn weg.

Persoonlijk vond ik de oude layout veel beter omdat het meer nieuws items liet zien en bovenaan meer uitgebreidere artikelen.
Ook ik vind het linker menu niet handig lezen, en wil het gewoon in het midden hebben. Jij hebt 1/8ste, wat wel redelijk overeen komt: Ik heb een full HD laptop (XPS 15) die gewoon de standaard Windows schaling heeft, wat 125% is. Dat vind ik overall ook lekker in gebruik, en dan ben ik dus die 1/8ste nuttige informatie van jou kwijt.

Maar dus 1080p, met 125% schaling (standaard van Windows), en 100% Chrome schaling, zie ik als er een add is enkel de bovenste menus, de add, en de bovenste nieuws 'banner'. Nul nieuwsberichten, en ik heb daarmee denk ik een behoorlijk normale setup.
Het gaat hier niet alleen over hoeveel nieuwsberichtjes je nog ziet maar ook over het feit dat die giga-banner weinig tot helemaal niets toevoegt behalve dan een (mooi) plaatje. Er zijn zat pagina's waar je mooie plaatjes kan plaatsen maar de FP hoort daar niet bij. De FP hoort to the point te zijn, wat je snel gedurende de dag even kan openklappen om dan op één oogopslag de headliners door te nemen.

Er zijn er vast een aantal die zich afvragen, waarom is dit dan zo dramatisch? Als je gewoon even naar beneden scrolt dan zie je toch ook alles? Elke ervaren web-designer weet wel beter, zelfs de kleinste obstakels hebben altijd effect op de gebruikerservaring. Onnodige handelingen gaan na een tijdje doorwegen en kunnen uiteindelijk als gewoon irritant ervaren worden. Het boek 'Dont Make Me Think' is interessant leesvoer hieromtrent.

[Reactie gewijzigd door jos707 op 14 maart 2019 23:24]

Je weet dan ook niet of die overgrote meerderheid het wel goed vindt :P

Maar ik denk dat jullie zijn post iets te serieus nemen. Volgens mij is die toch (ietwat cynisch) grappig bedoeld :)
Azijn is in de aanbieding lees ik?
HKLM_ als je niets nuttigs hebt bij te dragen, druk dan niet op de 'Reageer' knop...

Je kunt Tweakers ook voorzien van concrete feedback op de homepage. Hebben ze veel meer aan dan een bevestiging van deze vacature.
Ik verwacht dat ze er wel degelijk naar kijken en het meenemen in hun analyse voor toekomstige aanpassingen. Maar ze weten ook dat elke aanpassing aan de layout voor negatieve reacties zal zorgen en kunnen onmogelijk bij iedereen hetzelfde blijven herhalen.
[Cynisme-modus]Ze zullen er gerust naar kijken hoor, en ik ga ook niet roepen dat er geen moeite in wordt gestoken. Maar als je bedenkt dat sommige problemen al 2 jaar respectievelijk 7!!! jaar al op tafel liggen en deze met iedere tussenliggende iteratie doodleuk weer terugkomen noem ik dat geen sporadische kritiek, maar is dat een telkens terugkerend universeel probleem.

Op zon moment verwacht je uit die analyse eenzelfde of vergelijkbare conclusie. Maar wat blijkt, die conclusie wordt niet gemaakt. Ondertussen hebben we in 2019 een discussie over exact dezelfde punten als die we hadden in 2017 en 2012. Dat heeft niets met negativisme te maken, wel dat de roep om feedback een dubbele bodem kent.
[/cynisme-modus]

De toevalligheid van deze vacature is wel weer toepasselijk te noemen :)
“doet aannames”

Ik heb een stuk of 10 collega’s die dit dagelijks doen. Jullie mogen ze gratis hebben! 😂

Veel succes met het vervullen van deze vacature!
Assumption is the mother of all fuck-ups, of hoe ging dat gezegde ook alweer?
To assume: Making an ass out of u and me
Subtiel verschil tussen gegronde en ongegronde aannames, he? :P
Je onderzoekt gebruikersproblemen, doet aannames,
Hier haakte ik af helaas, aannames zijn fataal heb ik geleerd. :+
De kern is juist dat je aannames doet, zodat je ze kunt toetsen. Vanzelfsprekend is een niet gevalideerde aanname vrij weinig waard of is het in ieder geval onduidelijk wat de waarde is. Hier doelen we dus op aannames als synoniem voor hypotheses.
Ik weet wat het is, ik ben een kwaliteitsmedewerker en het doen van aannames om deze later te toetsen is wat ik vaak doe.

Het zinnetje "aannames zijn fataal" is er op school ingeramd en als grap bedoeld. :P
UX en usability spelen een heel belangrijke rol binnen Tweakers. Die rol was er al en aan deze discipline wordt heel veel tijd en aandacht aan besteed. Met de onderzoeken streven we ernaar behoeftes van gebruikers en effecten van aanpassingen goed inzichtelijk te krijgen. Geen reden om dat minder te gaan doen in onze ogen, integendeel.

[Reactie gewijzigd door Maite de Jong op 14 maart 2019 16:22]

Alle geïnteresseerden voor deze functie veel succes met je sollicitatie!

Kijken of jullie T.net nog beter kunnen maken.
Ux-designer, dacht even dat het ging om een persoon ging die verstand van Unix had.
UX? Was da.
Btw, al die imperatieven, zoals: je gaat dit, jij hebt zus en jij doet dit. Schrikt mij een beetje af maar ik ben dan ook niet geschikt voor dergelijke functies,

[Reactie gewijzigd door Kafka op 14 maart 2019 22:56]

Tof! Moet misschien toch maar gaan overwegen om te verhuizen :P
Ik kan best goed aannames doen :+
Dat kun je helemaal niet! Althans, dat neem ik dan maar aan.
Ben je net aangenomen, mag je anderen weer gaan aannemen. :+

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee