Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Bepaal de nominaties voor de Tweakers Awards 2018/2019

14-11-2018 • 12:48

39 Linkedin

Begin volgend jaar worden weer de Tweakers Awards uitgereikt. Voordat we kunnen beginnen met stemmen, moeten we de nominatielijsten op orde krijgen. Dit jaar mogen jullie als eerste nomineren. De redactie kijkt achteraf naar de lijsten en doet eventueel aanvullingen.

Net als bij de vorige editie zijn er dit jaar weer 32 categorieën, maar daarbinnen hebben we enkele wijzigingen doorgevoerd. Dit jaar hebben we de categorie 'Camera' opgesplitst in 'Camera vaste lens' en 'Camera verwisselbare lens', de categorieën 'Console' en 'Actioncam' verwijderd, en de categorie 'Robotstofzuiger' toegevoegd.

Je mag alles nomineren, dus ook individuele producten. Voor dit jaar hebben we de regel over de leeftijd van het product aangepast. Niet langer moet het product in het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen. We houden nu een periode van twee jaar aan. Het product moet dus na 1 januari 2017 op de markt zijn gekomen en moet nog steeds te koop zijn in Europa.

Suggesties voor de nominatielijsten kun je in onderstaande topics achterlaten. Je hoeft het product niet te bezitten om het te nomineren en je motivatie is het belangrijkst. Het feit dat jij een bepaalde tv thuis hebt staan, wil nog niet zeggen dat dat de winnaar moet zijn in de categorie 'Televisie'. Vertel ons waarom je voor een product kiest. Nominaties die alleen uit een productnaam bestaan, tellen niet mee.

 1. Access point
 2. Behuizing
 3. Camera met vaste lens
 4. Camera met verwisselbare lens
 5. Drone
 6. Game
 7. Internetprovider BE
 8. Internetprovider NL
 9. Koptelefoon audio
 10. Koptelefoon gaming
 11. Laptop
 12. Mobiele provider BE
 13. Mobiele provider NL
 14. Moederbord (product)
 15. Monitor
 16. Muis
 17. NAS
 18. Printer
 19. Processor (product)
 20. Robotstofzuiger
 21. Router
 22. Smarthomeplatform
 23. Smartphone
 24. SSD
 25. Tablet
 26. Televisie
 27. Toetsenbord
 28. Userreviewer (op basis van de 'Gebruikersreview van de maand')
 29. Videokaartchip
 30. Voeding
 31. Wearable
 32. Webwinkel

De nominatieperiode loopt tot zondag 25 november. Daarna maken we de balans op en nemen de genomineerden het vanaf ergens in december tegen elkaar op in de Tweakers Awards-verkiezingen. We maken de winnaars bekend tijdens de Tweakers Awards-avond, die begin 2019 plaatsvindt. De datum en locatie worden op een later moment bekendgemaakt.

Reacties (39)

Wijzig sortering
Om iets tot beste te kunnen bestempelen zou je ervaring moeten hebben met alle genomineerden. Ik ga er vanuit dat het gros van de stemmers die ervaring niet heeft. Kortom, het is met name een wedstrijd 'wie heeft de grootste achterban'.
Je kan bijvoorbeeld een beter, maar duurder, product hebben dan de concurrent waardoor meer mensen kiezen voor het goedkopere alternatief. Daarmee is het product niet beter. Hooguit is de prijs-kwaliteit verhouding beter.
Helemaal waar maarja hoe zou je het anders moeten doen? De populairste/meest gebruikte wint nou eenmaal, dat is al zo sinds VHS vs. Betamax.
Je geeft het antwoord zelf al. Door de Awards niet te framen als de beste in categorie X of Y, maar als populairste.
Maar dat is nou juist pertinent niet de bedoeling van de awards, dan kunnen ze net zo goed de verkoopcijfers erbij halen. Hebben ze ons ook niet meer nodig.

Uit het artikel hierboven:
Je hoeft het product niet te bezitten om het te nomineren en je motivatie is het belangrijkst. Het feit dat jij een bepaalde tv thuis hebt staan, wil nog niet zeggen dat dat de winnaar moet zijn in de categorie 'Televisie'.
Dat dat dan toch elke keer weer gebeurt is erg jammer, want dat raakt aan de geloofwaardigheid en dus het bestaansrecht van de Tweakers Awards.
En daarom: kappen met deze bullshit-awards. Ik snap dat het publiciteit oplevert voor Tweakers, maar serieus: dit gaat echt he-le-maal nergens over.
Ik denk dat algemene verkoopcijfers geen (volledig) beeld geven wat bij Tweakers het meest populair is. In die zin zijn wij nodig om invulling te geven aan deze Awards.
Nog ouder zelfs. En inderdaad, noem het beestje bij de naam: de populairste. Niet de beste. Het woord beste staat niet in dit artikel als zodanig, maar wel op tweakers.net/awards
Helemaal waar maarja hoe zou je het anders moeten doen?
De vraag is dan eerder: 'Moet je het desondanks toch doen?' Ieder jaar deze discussie, en ieder jaar herkent het gros van de community zich niet in de uitkomst. Maar goed, commercieel zal het voor Tweakers wel interessant zijn, aan ons de keus of we er energie in willen stoppen of niet...
Op gebied van provider zal het wel weer Ziggo worden, niet omdat het de beste is maar simpelweg omdat het de grootste is en veel mensen geen andere uit ervaring kennen.
Hoe bepaal je dan of iets het "beste" is? Daar kan iedereen eigen redenen voor hebben, redenen die jij misschien niet belangrijk vind... en andersom werkt dat uiteraard ook zo, wat jij misschien de beste vind heeft een ander weer mindere ervaring mee. Dit soort zaken worden bij vele mensen ook veel minder beïnvloed door persoonlijke ervaringen en gevoel dan dat het op harde cijfers is gebaseerd... het is dus vooral populariteitswedstrijd.

Om maar even een heel voor de verbeelding sprekend voorbeeld te nemen... wat is het beste: Android of iOS? ;)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 14 november 2018 13:12]

..maar iOS of Android is beschikbaar voor iedereen, ongeacht dekkingsgebied, dus ja, dit soort awards bieden meer houvast dan wanneer mensen gebonden zijn aan 1 enkel product.
Waar zijn mensen dan alleen maar gebonden aan Ziggo? Zijn er geen andere providers beschikbaar dan? Als jij thuis een Coax hebt liggen dan ligt er vrijwel altijd ook een telefoonlijn... dat is een argument wat niet echt standhoud. Vind je dat andere providers veelal niet dezelfde snelheid kunnen bieden? Dan heb je dus al een goede reden waarom Ziggo 'de beste' is voor sommige mensen.
Mijn hele dorp zit vast aan Ziggo, het is Ziggo of koper met 3mbit. 3mbit is totaal niet realistisch zeker niet met een bedrijf aan huis dus ja je zit vast aan Ziggo. Ook is klantenservice echt ondermaats, ik heb bijna geen goed woord over voor Ziggo.
Zo zitten heel veel mensen vast aan Ziggo, er komt hier wel over ongeveer een jaar glasvezel te liggen waar ik met smart op wacht.
Je moet uiteraard wel proberen objectief te blijven... Je zit niet vast aan Ziggo, het alternatief is alleen niet best... en dat ligt niet aan Ziggo. Wat dat betreft kan je dus stellen dat Ziggo in die gebieden 'de beste' aanbieder is als het om snelheid gaat.
Je hebt Ziggo of een alternatief, maar die alternatieven zijn veel meer versplintert dan Ziggo (want overal hetzelfde)
M'n zusje woont in een wijk van Barendrecht, volgens mij van ergens eind de jaren 90. ADSL gaat daar tot 3mbit (nee niet haar huis, wel dezelfde knooppunt). Lekkere keuzevrijheid.

Er was een tijdje een upgrade ingepland voor afgelopen augustus, maar sinds de regering heeft gezegd in de toekomst geld uit te trekken om breedband achterstanden weg te werken is die planning opeens zomaar verdwenen ("geen idee waarom").

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 15 november 2018 13:15]

Dat de alternatieven van veel mindere kwaliteit zijn is wat anders, er is keuze voor een andere provider... alleen of je dat wil is wat anders. Dat zijn toch echt twee dingen die los van elkaar staan...
Op een 3mbit lijn is ADSL over het algemeen niet stabiel. Dus er is in feite geen keuze. Zeg maar, hun oude ADSL boer probeerde het niet eens om toch te verkopen, toen hun nieuwe postcode en huisnummer werd genoemd en opgezocht.
Ben ik geheel met je eens... maar in feite is er wel keuze, maar praktisch gezien is het geen beste keuze.
ze zijn ook wel grootste met een reden natuurlijk.
ik zeg niet dat ik altijd blij ben met Ziggo (ben wel klant) en ken de gebreken ook, maar gras aan de andere kant is niet altijd groener.

ik ga dan liever voor de extra's die Ziggo biedt, dan een heel circus door met overstappen wat mijn problemen met Ziggo niet eens oplost.
(of soms zelfs überhaupt kan oplossen)

dus bedankt voor je min-stem, maar meest populaire = beste in dit geval.
Ziggo is opzich redelijk stabiel en levert wat ze zeggen. Maar ze leggen wel de halve markt plat en de klantenservice is waardeloos. Als het lukt met Ziggo en je tevreden bent over de prestaties is het goed maar als er iets mis gaat dan ben je de lul bij Ziggo naar mijn ervaringen.
Zolang het concept niet verandert is het niet gek dat nog steeds de partijen met de meeste klanten hoog eindigen. Het lijkt mij ook vrij duidelijk dat dit vooral een populariteits wedstrijd is.
Zouden eigenlijk inderdaad 2 catagorie'n moeten zijn, "Kabel (coax)" en "Glas/Koper". Zou het inderdaad eerlijker maken. :)
vind het kwalitatief wel een slechte/slechtste provider

//edit; tv/mediabox meuk
internet is prima, zeker na dat fiasco ~15jr geleden met die versplintering. maar de infrastructuur is echt een zooooooooooitje, daar waar oprecht verbaast ben dat het nog werkt; repear op repeater op versterker, op verdeel etc. (netwerk monteur geweest) complete versplintering van netwerken en apparatuur. dat het werkt, is een wonder

//edit2; ziggo is overigens een maand geleden begonnen met het vervangen van apparatuur; klaar maken voor upgrade en extra bandbreedte - hopelijk geeft dat verbetering aan het kwaliteit. want huidige is echt slecht

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 14 november 2018 13:16]

Waarom? Ik vind van niet namelijk. Geen storingen, soms onderhoud wat netjes in de nachten gepland wordt en aangekondigd wordt en vanaf het AOP is alle bekabeling prima de luxe in orde bij ons thuis. Geen problemen met Ziggo. Vroeger ook Breedband Helmond gehad, OnsBrabantnet en daarvoor nog UPC/Chello. In de Chello tijd was het serieus slecht maar die periode ligt allang achter ons. Gros van de problemen ontstaat denk ik vooral door het gebruik van de standaard Ziggo apparatuur en daar high end dingen mee willen doen door het hele huis en met name draadloos. Los van het feit dat heel veel kabels door 'handige Harrie's' zijn aangelegd op een onjuiste manier.
Waarom de keuze om producten vanaf 1 januari 2017 toe te staan?
Voor elektro als tv's, camera's of toetsenborden kan ik het nog begrijpen. Soms kan het zijn dan een product van de vorige generatie prijs/kwaliteit gezien de beste optie is.
Maar voor bijvoorbeeld de categorie 'game' vind ik dat een heel vreemde keuze.
Dat betekent dat Horizon Zero Dawn verkozen kan worden tot beste game van 2018/2019? Slaat eigenlijk toch nergens op?

[Reactie gewijzigd door Anton.net op 14 november 2018 13:35]

Ik vind het persoonlijk ook altijd raar om de term "2019" nu al te gebruiken.
Dat jaar is nog niet eens begonnen dus hoe kun je nu al weten dat iets bv game van 2019 zal zijn? Ik heb nog steeds geen glazen bol :P
Ik geloof zelf niet zo in die TOP dit of TOP dat. Misschien beoordeel ik wel op hele andere criteria dan iemand anders. Dan zet zo'n lijstje je toch op het verkeerde been. ;)
En daarom dat Tweakers dus ook op zoek is naar user-input. Nu draait men de rollen zelfs om; men gaat uit van de input van de community, met eventuele aanvullingen vanuit de redactie. Maakt het voor hen ook wat makkelijker (maar ook minder werk voor hen...) . ;)
There are lies and then there are statistics ;). Top lijstjes doen het goed om kliks te genereren maar zou zelf inderdaad persoonlijke research doen op de voor jou relevante criteria.
Die opmerking komt zo'n beetje jaarlijks voorbij. Gaat om de periode geloof ik waarin nieuwe producten zijn gekomen. ;)
Waarom zou het in de categorie "game" niet zo kunnen zijn dat een product dat ergens in 2017 is uitgekomen nog steeds de beste game is?

En stel dat het de uitkomst is dat een game uit 2017 de award gaat winnen, dan hebben de andere games is fout gedaan.

[Reactie gewijzigd door Ginz op 14 november 2018 13:04]

Volgens mij gaan de Tweakers Awards aangaande producten altijd over producten die in het afgelopen jaar nieuw erbij gekomen zijn.

Of daar uitzonderingen op gemaakt kunnen worden, lijkt mij meer om te bespreken in het betreffende topic. ;)
Ik mis eigenlijk een categorie in het lijstje.
Al zal je ook onder tablets kunnen scharen, mis ik de E-readers. Technologie beïnvloed ons leven, maakt iets gemakkelijker toegankelijker of leuker.

Al is de Ereadermarkt klein met maar een paar grote spelers. Het zijn apparaten die erin slagen digitaal lezen toegankelijker en comfortabeler dan ooit te maken . En ze verdienen wat mij betreft ook hun eigen categorie.
Kun je denk ik beter melden in een topic in Geachte Redactie, dan hier op de frontpage. Dat forum wordt door de redactie gelezen, terwijl zij jouw reactie op de frontpage wellicht kunnen missen. ;)
Dankjewel voor je waardevolle reactie. Ik zal de suggestie ter harte nemen. Maar het blijft natuurlijk wel dat tweakers meer is dan de opvatting (over ereaders) van 1 persoon.

Het viel mij op dat de ereader onverwacht populair was als cadeau-suggestie onder de 150 euro in het kerstcadeau topic.

Doordat je de reacties op dit nieuwsbericht een rating kan geven op inhoudelijke meerwaarde, heb je bij dit nieuwsbericht ook een soort democratisch validatie van de community of er niet ook een extra prijswaardige categorie bij mag komen.
Best confronterend dat de Tweakers Awards er weer aankomen, dan ga je toch weer even nadenken over of je het afgelopen jaar nog wat nieuws hebt of vervangen hebt.

Schrikbarend weinig dit jaar, enkel een telefoon + nieuwe simonly provider. Aan de andere kant ook een compliment dat m'n oude meuk het nog prima doet. ,
Confronterend dat je (bijna) niets gekocht hebt omdat je spullen het gewoon goed doen? Serieus? Dat hoort juist toch normaal te zijn?

[Reactie gewijzigd door Th_mas op 14 november 2018 16:40]

Ieder jaar weer hetzelfde geneuzel...

'Tuurlijk is het een populariteitspoll.
'Tuurlijk zegt het weinig over de daadwerkelijke kwaliteit.

De Top 2000 trekt ieder jaar weer duizenden luisteraars/stemmers. Zegt de Top 2000 iets over wat de facto de beste muziek is die ooit is gemaakt? Nee.
Doet dat er toe? Nee.

Iedereen die meedoet vult een lijstje in, daar komt een andere lijst uit. Lekker over discussiëren bij de koffieautomaat. Hopen dat jouw favorieten hoog scoren. Andere mensen overtuigen op al dan niet ergens op te stemmen.

Mensen; je hoeft niet mee te doen hè? Het is niet zo dat je account wordt geblokkeerd als je geen lijstje invult. Bewaar dat zure gedoe alsjeblieft voor zaken die daadwerkelijk een negatieve invloed op je hebben.

Hier in de comments gaan klagen dat deze populariteitspoll een populariteitspoll is komt op mij een beetje op hetzelfde neer als boos een snackbar binnenlopen en gaan zeuren over het feit dat ze gefrituurd voedsel verkopen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee