Door Femme Taken

Architect

Lancering nieuwe Tweakers.net layout

16-09-2002 • 00:34

316 Linkedin

Het kan je inmiddels niet ontgaan zijn dat Tweakers.net in een geheel nieuw jasje is gestoken. De vernieuwde Tweakers.net layout is het resultaat van een hele zomer onafgebroken proggen, en wat mij betreft is het een resultaat dat er zeker mag wezen. Naast een nieuwe vormgeving is de navigatie verbeterd, zijn nieuwe mogelijkheden toegevoegd en is de bestaande functionaliteit op tal van punten verbeterd. De zo bekende Tweakers.net stijl heeft op een aantal dagen na exact drie jaar stand gehouden en heeft in de tussentijd twee eerdere pogingen overwonnen om een nieuwe layout te introduceren. Ondanks vele verandering heeft het nieuwe Tweakers.net dezelfde herkenbaarheid als de vorige layout en is de basis van het beproefde concept gelijk gebleven. Iets dat niet stuk is, moet je immers niet willen fixen.

Het feit dat twee eerdere layoutpogingen vroegtijdig gestaakt werden, heeft zijn redenenen. Bij eerdere layoutwijzigingen bleek dat een groot deel van de bezoekers niet gediend waren van de veranderingen, ongeacht de kwaliteit van die nieuwe layout. Het gevolg hiervan was dat het bouwen van nieuwe functionaliteit keer op keer een hogere prioriteit kreeg dan het ontwikkelen van een nieuwe vormgeving. Bij elk besluit tot uitstel kwam echter ook het punt dichterbij waarop een nieuwe layout onafwendbaar werd. Vanwege de beperkte uitbreidingsmogelijkheden van de vorige layout en de enigzins achterhaalde vormgeving werd in april van dit jaar definitief besloten om aan de ontwikkeling van een nieuwe Tweakers.net vormgeving te beginnen. Dat het een heftige klus zou worden lag binnen mijn verwachtingen, maar nadien bleek zelfs dat zwaar onderschat. Dit was vooral te wijten aan het feit dat er veel meer verbeteringen en nieuwe functionaliteit is toegevoegd dan ik aanvankelijk van plan was. Het resultaat is dat de complete front-end van Tweakers.net is herschreven. De benaming 'nieuwe layout' doet dan ook geen recht aan de enorme hoeveelheid werk die is verzet.

De vier doelstellingen bij de ontwikkeling van het nieuwe Tweakers.net waren als volgt:

* Professionele en strakke vormgeving

In de drie jaar tijd dat de vorige layout dienst heeft gedaan, is Tweakers.net uitgegroeid van een hardwaresite voor hobbyïsten naar een site met een bredere oriëntatie op hobbytweakers en tweakende IT-professionals. Omdat het oude Tweakers.net met de tijd een wat gedateerde verschijning kreeg, groeide de vraag naar een nieuwe vormgeving met een strakker, professioneler en representatiever uiterlijk.

* Betere navigatiemogelijkheden

De navigatiemogelijkheden in de oude layout waren nogal beperkt. Daardoor waren vooral de dieper gelegen delen van de site slecht toegankelijk, en werd het moeilijker om nieuwe onderdelen van de site op een logische wijze in de bestaande navigatiemogelijkheden onder te brengen. Dankzij het gebruik van tabmenu's is de navigatie in de nieuwe layout sneller en overzichtelijker. Tevens zijn er verbeteringen aangebracht in de categorisering van de Shop Survey en Meuktracker, en zijn de laatste meuktracker updates overzichtelijker aanwezig op de frontpage.

* Integratie van nieuwe bannerformaten

Naast de bestaande ondersteuning voor normale full banners (468 x 60px) en skyscrapers (120 of 160 x 600px) kan de nieuwe layout van Tweakers.net overweg met leaderboards (728 x 90px), BigAd's (336 x 280px) en textads. De ondersteuning van deze extra bannerformaten is noodzakelijk omdat adverteerders hun budget anders simpelweg elders zullen besteden. Je kunt je voorstellen dat Tweakers.net hier niet bij gebaat is in een klimaat waarin de banneninkomsten toch al zwaar onder druk staan. Overigens is het niet zo dat er nu van de ene op de andere dag allerlei enorme banners op Tweakers.net zullen verschijnen. Het overgrote deel van de bannercapaciteit wordt gevuld met onbetaalde exchange en Shop-tweakers.net banners van standaard formaat. Tevens zal er met uitzondering van de frontpage per pagina maar één bannertype tegelijkertijd zichtbaar zijn. Je hoeft dus niet te vrezen dat t.net zal veranderen in een bannerkerstboom.

* Voorbereiding op functionaliteit betaalde abonnementen

In de toekomst zal Tweakers.net betaalde abonnementen introduceren waarmee je de beschikking kunt krijgen over talloze extra mogelijkheden die het gebruik van de site veraangenamen. Deze persoonlijke instellingen zullen ondergebracht worden in het My.Tweakers.net menu, waar je nu al de standaard mogelijkheden voor niet-betalende gebruikers kunt vinden. Een voorbeeld van extra functionaliteit is een customizable update tracker, waarvan je zelf kunt instellen welke items in welke volgorde en in welke aantallen zichtbaar moeten zijn. De nieuwe layout is voorbereid op de ondersteuning van deze extra's.

* Wat is er nog meer?

Zoals gezegd is het nieuwe Tweakers.net op veel grote en kleine punten verbeterd. De veranderingen zijn te groot in aantal op hier te noemen. Je zult ze vanzelf tegenkomen bij het opnemen van je dagelijkse dosering tweakotine. Om een paar voorbeelden te noemen: er is een Tweaker gallery toegevoegd, waar je een foto en wat info over je zelf kunt posten. De Meuktracker en Shop Survey hebben eindelijk een categorie-index en zoekmachientje gekregen. Statsfreaks kunnen hun hart ophalen op de statistieken pagina, waar naast pageview statistieken nu ook diverse serverstatistieken zijn te vinden. Verder is er op veel pagina's via het eerste tabmenu een snelle link beschikbaar naar de bij dat onderdeel behorende FAQ pagina. De FAQ is trouwens geheel herschreven. Losse frutseltjes zoals de sponsorbuttons zijn naar de onderkant van de pagina verplaatst, zodat de layout een cleaner aangezicht heeft. Naast de standaard beige kleurstelling kan er gekozen worden voor een grijs kleurpalet. De layout instellingen kunnen aangepast worden via de optie 'layout settings' in het My.Tweakers.net menu. Tweakers met een zware pc en IE6 of (bij voorkeur) Mozilla kunnen nog wat meer eyecandy verkrijgen door de optie voor fadende menu's aan te zetten.

Dankzij het effectief gebruik van javascript en HTTP compressie hebben de zwaardere pagina's geen negatieve invloed op de snelheid van de site. De compatibiliteit met Netscape 4 is komen te vervallen. Netscape 4 was een mooie en vooruitstrevende browser voor zijn tijd, maar vijf jaar na dato is er simpelweg geen plaats meer voor een verouderde browser die geen boodschap heeft aan de geldende standaarden. Het feit dat er sinds de release van Mozilla 1.0 een veel betere cross-platform browser beschikbaar is, is temeer een reden om Netscape 4 support te laten vallen. De javascript code van de nieuwe layout is zonder al te veel tweaks compatible met Mozilla, IE6, IE5 en Opera 6.

* What's next?

Ondanks een periode van bughunting voorafgaand aan de release van de nieuwe layout, is het mogelijk dat er nog wat oneffenheden zijn overgebleven. Als je denkt een bug gevonden te hebben, kun je deze melden op het Tweakers.net Frontpage Feedback forum. Geef duidelijk aan waar (URL en omschrijving) en onder welke omstandigheden (browser, layoutinstellingen e.d.) de bug zich voordoet, zodat fouten zo snel mogelijk opgespoord en verbeterd kunnen worden.

Nu de nieuwe layout is voltooid, zal het development team van Tweakers.net zijn focus verleggen naar de implementatie van de functionaliteit voor de abonnementen. Meer hierover lees je in het artikel 'vooraankondiging My.Tweakers.net abonnementen'.

Reacties (316)

Wijzig sortering
Even schrikken, maar het ziet er eigenlijk wel goed uit!

Alleen lees ik nou dat Tweakers.net deels een betaalde site gaat worden, ook al is het alleen voor "nieuwe functionaliteit" blijft het niet lekker klinken. Nouja, het moet natuurlijk wel financieel uitkunnen, maar het liefst natuurlijk alles gewoon, zonder echt te betalen.
Laat ik het zo zeggen: Wij zien het liever ook niet, we hebben liever dat er naast een stukje netiquette en kennis geen andere dingen worden gevraagd van de bezoekers, maar met de huidige technieken om omzet te behalen redden we het eenvoudigweg niet.

De bannerinkomsten zijn lager dan het vorige jaar, we hebben dan wel betaalaccounts voor bedrijven ingevoerd, maar dit loopt niet dermate storm dat het het gemis aan bannerinkomsten helemaal goed kunnen maken. Daarom zoek je naar andere mogelijkheden, waarvoor er al meerdere keren een onderzoekje is gedaan. (Tweakgear is ook een mogelijkheid natuurlijk, maar jullie begrijpen ook wel dat dit verhoudingsgewijs maar een klein beetje geld opbrengt.)
Ik zal zeker wel betalen voor een betaalde site.
Al is het alleen maar om te sponseren :)
Ik ben van mening dat indien die betaalde functies ingevoerd gaan worden, deze wel betaalbaar worden. €5 per jaar oid klinkt misschien weinig, maar liever 10.000x5 dan 100x20 toch? (bij wijze van spreken natuurlijk)
Tweakers.net wordt geen betaalsite, er komen betaalde accounts waardoor je wat extra functionaliteit krijgt...dat is iets heel anders :).
Niet om de pret te bederven. Maar ik kan niet zeggen dat ik deze layout een vooruitgang vind.

Wat graphics betreft ziet het er strak uit. mooi design.

Maar daar ligt voor mij ook gelijk het probleem. Het is te druk. te veel franje. En vooral teveel informatie in het eerste "beeld" wat je van de pagina ziet als je naar www.tweakers.net surft. Allemaal kolometjes. De headlines springen er niet meer uit zoals voorheen. OK als je er na een tijdje aan bent gewent vind je de nodige info wel weer. Maar iemand die niet vaak of mischien voor het eerst op T.net komt zal het volgens mij als chaotish en onoverzichtelijk ervaren.

Volgens mij weet elke page designer dat de informatie op de eerste plaats moet komen. oftewel de informatie moet duidelijk zichtbaar zijn. En makkelijk te vinden.
Het is nu veel minder duidelijk zichtbaar dan bij de oude layout. En voor mensen die niet 40x per dag op tweakers kijken is de informatie nu ook veel moeilijker te vinden.

Ik denk dat wanneer je de graphics & overige verbeteringen (banners & menu's) van deze layout zou combineren met de overzichtelijkheid (lees minder overdreven veel info op de frontpage.. b.v. twee kolomen i.p.v. drie) van de oude laout je een betere page zou hebben.

Maargoed. "That's my point of view"
Ik persoonlijk zal T.net er niet minder om bezoeken.
Mischien is 't handig om bepaalde tabellen weg te kunnen slopen a la startpagina.nl (hmm... slecht voorbeeld? ;))
Ik heb er even naar gekeken en ik ben er, nu ik het een paar uurtjes heb mogen meemaken ook niet bepaald enthousiast over, voor mij zouden ze zo een optie voor de oude layout erin mogen zetten...
De oude layout vond ik veel overzichterlijker, en vooral de doorzichtigheid van de linkerkolom kon ik erg goed waarderen.

Ik heb even in mŽn st. flat gepolld en vond al 2 mensen die het ook helemaal geen verbetering vonden...

Ik zou opzich goed luisteren naar eventuele wijzigingen die gebruikers aandragen, want er valt in ieder geval nog een hoop te tweaken aan deze nieuwe look. De oude look is ook geevalueerd, dat deze er net is is erg goed merkbaar...
Zeer netjes, ben alleen benieuwd op welke Unix / linux browsers jullie deze layout hebben getest, of hebben jullie het id dat iedereen die met deze systemen werkt maar naar Mozilla of Opera moet gaan?

Verder vind ik het wel een gewaagde stap om support voor NS4 te laten vallen, maar jullie hebben wel gelijk wat dat betreft.. Wanneer wordt de layout van de Post reply popup aangepast? B-)
Ach, we zitten hier op Tweakers.net, niet op huisvrouwenonline.nl ofzo. NS4.x is inmiddels een antieke browser en als je de energie/tijd die je bespaard aan NS4.x compatible maken in meer functionaliteit kan steken vindt ik dat het een goede beslissing was :). En come on, welke Tweaker surft er nou nog met NS4.x? (Zou ik trouwens echt wel willen weten ;))
Net zoals alle andere vind ik de nieuwe layout een hele verbetering, maar ik vraag me toch af welke feature's er straks allemaal voor een betaalde account bedacht/gemaakt gaan worden, want er zit nu zoveel in dat nieuwe dingen bedenken nog wel eens lastig zou kunnen worden.

En aangezien er altijd gezegd is dat je straks voor bestaande feature's in de toekomst niet hoeft gaan te betalen zullen die nieuwe feature's straks wel erg veel meerwaarde bieden willen er veel mensen overstappen, alleen de banners weg halen zal niet echt veel mensen over de streep trekken met het breedband internet wat de meeste mensen hebben.

Maar in ieder geval ziet de site er een stuk beter uit, kan je nu mooi aan de PM werken :P ;)
Het abo zou iets van een paar euro per maand moeten zijn. Als je een computerblad neemt ben je al meer kwijt! En op tweakers.net staat veeeeel meer nieuws. En als er extra dingen komen op t.net (meer reviews, geen banners, instelbare frontpage) dan zijn die paar euro's per maand niet eens zo veel.
Ik zou het er best voor over hebben, gezien de regelmaat waarmee ik tweakers.net bezoek.
Zolang GoT maar gratis blijft, betaalde forums gaan niet werken.
Ik geef toe dat je allemaal leuke dingen noemt, maar ik denk dat er weinig nederlanders zijn die werkelijk daarvoor willen gaan betalen. Misschien valt het tzt mee, maar betalen voor een site is iets wat in het algemeen maar meoilijk geaccepteerd wordt.

[nightmare-mode] krijgen we dan ook van die Tweakers.net spam enzo, net als je wel eens van andere pay-sites krijgt [/nightmare-mode]
Ben ik niet met je eens. Tweakers linkt bijna alleen maar naar andere sites. Als die andere sites opeens geld gaan vragen voor HUN artikelen valt er voor tweakers niets meer te linken.

De enige geldige reden om te betalen voor een site is als er unieke, eigen content op komt te staan. Voorlopig is dat nog zeeeeer beperkt bij tweakers.net en zal ik er dus ook niet voor betalen. Alle intressante dingen die op tweakers.net staan komen van de andere grote sites zoals tomshardware...
ja ze gaan zelf een e-mailbox aanbieden en die volgooien met spam??? niet errug slim he... dat kost ze alleen maar bandbreedte en daar zullen de bezoekers dan uiteindelijk weer voor moeten betalen, terwijl ze als ze al betalen dan natuurlijk een spam-vrij adres willen hebben...

ik zou voor bepaalde dingen iig wel willen betalen.
een *@tweakers.net email lijkt me wel wat, daarvoor heb ik wel 2 of 3 euro per maand over.
Je krijgt natuurlijk een echt onvervalst Nerd-Tweakers.net e-mailadres :) "Be a nerd, be a member of Tweakers" :+
Krijg de hele tijd de melding connect to dev.tweakers.net en dan moet je naam en password invullen. Krijg het niet echt weg
CTRL-F5 should do the trick (wel eerst ff loginvenstertje wegklikken/escapen, en dan ctrl-f5) :)
Feature request: Instelbare kleuren! :Y)
1 ding: originele kleurencombinatie vind ik het wel!
en verder een gelikte interface! het is wel even wennen natuurlijk ;)

Jammer dat je in de meuktracker bij software niet kunt sorteren op licentie en/of versienummer wat betreft beta's/rc's... ;(
Je kunt dus naast het standaard beige-achtige kleurtje ook voor grijs kiezen, mocht je dat mooier vinden.

Software in de meuktracker kun je idd niet sorteren op licentie, maar sorteren op versienummer is wel mogelijk. Klik op 'versienummer' in de tabelkop.
Anoniem: 51493
@Femme16 september 2002 20:34
Ohja sorteren op versie werkt wel, er staan er dan alleen een aantal fout: kijk maar bij de letters dan staat er bijv. v2.1 terwijl het gewoon 2.1 moet zijn, lijkt me. En ik bedoelde dus eigelijk per programma sorteren op versie.

Die themes zijn gaaf komen er ook nog andere themes? Bijvoorbeeld een groene zou wel tof zijn. Dat mis ik wel een beetje van eerst...
Ja, die kleuren vond ik ook erg tegenvallen. De vormgeving vind ik prima, maar beige als standaard? Gelukkig is grijs ook mogelijk 8-).
Ziet er strak uit.

Is t soms mode om van die schuine hoeken overal te doen? De Power Unlimited heeft dit ook...
Jaja, das nu helemaal in. Das echt de mode voor de winter van 2202/2003 :+ .

Dus we kunnen straks ook een kerst layout verwachten?

Zou wel een heel mooi idee zijn.

Echt top hoor, eerst GoT helemaal uptodate maken.

[GoT heeft zijn snelheid weer terug]

En nu dit, echt top.

Waar hebben we dit aan te danken.
Naar mijn idee zijn die schuine hoekjes meer de mode van 2001 oid... beetje jammer.
Het werkt nu goed hiero, ook met Mozilla.
In 1 woord mijn mening over de vernieuwde T.net: strak!
strakke layout. ik vind het mooi.
Als jullie van die items blijven highlighten hoop ik dat jullie een grote verzameling leuke plaatjes daarvoor hebben. :)
Ksnap het ni hoor , alleen op de frontpage zie ik een kolom aan de rechterzijde, als ik op artikel klik is die kolom weg, kneem aan dat het een foutje is. En de site neemt maar 1/2 of zelfs minder van mijn scherm in.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 24

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee