Door Femme Taken

Architect

Mega serverupgrade 30 - 31 augustus

31-08-2002 • 12:55

127 Linkedin

In de avond en nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus zal een lang geplande megaupgrade uitgevoerd worden waarbij vrijwel alle servers van Tweakers.net en Fok! een configuratiewijzigingen zullen ondergaan. De werkzaamheden beginnen om 21:00u en zullen vanaf ongeveer 23:00u voor merkbare downtime zorgen in verband met upgrades van de database servers. Het wegvallen van webservers zal opgevangen worden door de loadbalancers. Halverwege de nacht verwachten we het onderhoud af te ronden. Geïnteresseerden kunnen in vorige upgrade van de database servers werd ons duidelijk dat de rackmounts die we op dit moment voor Apollo (GoT database) en Alicia (Fok! databases) gebruiken niet meer geschikt zijn voor de taken en configuraties van deze servers. Zo is het onmogelijk om extra harde schijven toe te voegen, is de koeling van de harde schijven niet optimaal en biedt de CI Design RS 4100 rackmounts. Dit type kast gebruiken we al ruim anderhalf jaar naar volle tevredenheid voor Artemis. De RS 4100 heeft vijf hotswap SCA bays, vijf normale 5,25" drive bays, veel koelingsmogelijkheden en een zee aan ruimte waarin zelfs de Tyan Thunder K7 met zijn Extended ATX formaat zich een

Naast vervanging van de kast staan processorupgrades van Artemis en Apollo op de planning. De Athlon MP 1600+ processors van Artemis worden vervangen door twee Athlon MP 2000+ CPU's en Apollo wordt opgewaardeerd van dual PIII-1000 naar dual Athlon MP 1600+ op een Epox M672A moederplank met 3,5 GB Dane-Elec PC2100 DDR SDRAM. Het Supermicro 370DLE moederbord uit Apollo zal verplaatst worden naar Alicia en het Asus CUV4X-D dual Pentium III moederbord uit Alicia zal verhuizen naar Aphrodite. Verder zal het stapeltje 18,4GB Cheetah X15 SCSI schijven in Artemis uitgebreid worden met twee exemplaren, zodat het totaal op vijf keer 15.000 toeren wordt gebracht. Dit verzekert ons van voldoende opslagcapaciteit voor een toekomstige groei van de databases op Artemis. De twee X15's zijn overgebleven na de vorige upgrade, toen de X15's in Apollo werden vervangen door grotere Cheetah 36LP's.

Webservers

Ons gehele webserverpark zal met uitzondering van Achelois (Tyan Tiger MP mobo) en Aphrodite op Epox moederborden gaan draaien. Athena en Iris zullen uitgerust worden met Epox 8KHA+ moederborden en Athlon XP processors (respectievelijk een 2000+ en 2100+). Argus krijgt een Epox M672A moederbord en twee Athlon MP's op een kloksnelheid van 1,2GHz. Deze CPU's zijn overgebleven na een vorige upgrade van Achelois. Het PC133 geheugen in deze webservers zal vervangen worden door 1GB Dane-Elec PC2100 DDR SDRAM en tevens gaan we betere Spire Copperking koelertjes installeren. De Copperkings zijn door hun lage profiel erg geschikt voor 2U servers. Arethusa (IRC-server, backup- en crewdoos) ontvangt een snellere Thunderbird 1333 processor en 512MB PC133 SDRAM geheugen extra. De werkzaamheid aan Athena en Aphrodite zullen wat ongemakken opleveren voor Fok! bezoekers. De configuraties van Achelois (dual Athlon MP), Ares en Adonis (beide Athlon XP 2100+ machines op een Epox plank) zullen ongewijzigd blijven.

Fileservers

Atlas, onze enige niet-zelfbouw server, vertoont mankementen en zal teruggestuurd worden naar de Gigabyte. De taken van Atlas zullen overgenomen worden door Argus en de functie van Argus zal op zijn beurt waargenomen worden door Styx. Dit 1U Celeron 1200 servertje ligt al een tijdje niets te doen in de Redbus colo van TrueServer.
3com Superstack 3 switch
Switches etc.

De overgebleven 16-poorts Micronet switch zal vervangen worden door een tweede 24-poorts 3Com Superstack 3 3300. De eerste Superstack werd begin deze maand geplaatst. De upgrades geven ons de gelegenheid om de indeling van het rack te herzien en de bekabeling op orde te brengen. Volhardende tweakers zullen in de nacht wat ongemakken van deze werkzaamheden ondervinden.

Sponsoring

De upgrades zijn mogelijk dankzij de sponsoring van TrueServer (bandbreedte en co-locatie), AMD (processors), Dane-Elec (geheugen), Epox (moederborden), OC-Shop (CI-Design rackmounts), CompTech World (3Com switches) en niet te vergeten de inspanningen van Floris en Daniël. Hoewel velen er niet bij stil zullen staan, kost het regelen van sponsoringcontracten veel tijd en energie!

Update: na een lange avond, nacht en ochtend van aaneengesloten doorwerken zijn we erin geslaagd om alle geplande upgrades uit te voeren, zijn alle servers overgeplaatst naar een nieuw rack met een grotere diepte, en hebben we de bekabeling en indeling van ons rack eindelijk op orde kunnen brengen. Meer informatie volgt zodra we ontbrakt zijn. Hier is alvast een plaatje van het resultaat:

Colo-filmpjes:
- Cheetah 36LP Ledshow
- Colo + t.net rack rondleiding #1
- Colo + t.net rack rondleiding #2

Reacties (127)

Wijzig sortering
Waarom gebruiken jullie nog 3Com switches? 3Com is zich uit deze markt aan het terugtrekken en is straks niet meer leverbaar. Of is het dan juist goedkoper? ;)

Jullie hebben toch ook Extreme switches staan? Hoe zijn jullie ervaringen daar mee?
Die 3coms zijn rocksolid, betrouwbaar en snel. En dat is opbasis van langdurige ervaring. De HP en Cisco zijn duurder terwijl ze in de practijk niet sneller blijken. Het evt. toepassen van een andere switch is voor tweakers het komende jaar totally useless. Je hebt deze maar weer mooi bijelkaar gesponsord gekregen!
't Geld groeit niet dusdanig op de rug dat we zomaar willekeurig een switch kunnen kiezen en daar een uitgebreide test mee kunnen doen :)

3Com maakt geen slechte switches en ze zijn goed betaalbaar, das dus een van de belangrijkste redenen om die te nemen.
Dat HP/Cisco/Extreme/etc ook switches maken weten we, maar die zijn wel weer even wat duurder.
Garantie bij 3com is ook prima geregeld, we hadden op het werk hele oude token-ring switches. Deze werden na een rma aanvraag meteen omgerolen.
TrueServer gebruikt Extreme Networks Alpine's als core switches. De switches in de racks zijn meestal 3Coms.
Kan ik een linkje krijgen naar de webcam???
Of is deze wegens overweldigend succes soms prive?
Dus die webcam kijkt uit naar de T.net servers? Ow dan ga ik even kijken :)
Correctie, het is cam3.
Iemand heeft een deur opengelaten... Slecht!
Nou kan er wel geroepen worden dat sponsoring veel tijd en energie kost, maar het leverd wel goede resultaten op.

Er wordt namelijk naar mijn idee steeds meer ge upgrade wat in de geschiedenis veel minder was.

Ben ik overigens wel benieuwd waarom deze upgrade's noodzakelijk zijn.
Is er direkte aanleiding zoals capaciteits tekort/ te hoge belasting, of is het toch meer gericht op wat nog gaat komen?

iig een mooie vooruitgang, gezien het materiaal wat er allemaal aangehaald word.
Altijd leuk overigens, die tech. specs. :9
De upgrades worden voornamelijk gedaan om te anticiperen op toekomstige groei en om de (web)serverconfiguraties zoveel mogelijk gelijk te trekken. De performance problemen van de laatste weken hebben er niets mee te maken en zijn terug te voeren op de software (hier wordt uiteraard ook aan verbetering gewerkt). De nieuwe switches zijn nodig omdat we meer poorten nodig hebben en omdat we betere switches willen.
Arethusa (backup- en crewdoos) ontvangt een snellere Thunderbird 1333 processor en extra 512MB PC133 SDRAM geheugen.
Ah, dus de irc server ligt er ook tijdelijk uit?

En dat word mij niet eens verteld :? :+
Hou je mond, onbelangrijke wortel! :+

Sorry, ik onthou jou naam altijd aan die patser-wortel icoon van je op GoT :D
Je hebt je eigen IRC smurfer toch? :)
Das het eerste dat ik daar van hoor }>
T is wel een :9~ server

De upgrade is trouwens ook leuk, hopelijk komt murphy ni mee met kees :)

veel succes ermee
Ik heb de filmpjes zojuist omgezet naar Xvid

hierdoor is het een stuk kleiner + makkelijke codec om te downloaden.

alleen nog ergens heen kunne uppen?

ik ben al wa aan het zoeken.

Eentje heb ik op mijn webspace gezet... maar ik heb nie meer plaats...


http://members.home.nl/davy.landman/GoT/Cheetah_36LP_Ledshow_(Xvid).av i
codec:

http://www.divx-digest.com/software/xvid.html

benodigde ruimte voor alle filmpjes: 7 mb
Ik begrijp niet dat er Athlon processoren komen in de databaseserver, zijn die performanceverschillen echt zo enorm met Pentium III's :?
Ik begrijp niet dat er Athlon processoren komen in de databaseserver, zijn die performanceverschillen echt zo enorm met Pentium III's
Het gaat om het principe (zo weinig mogelijk intel)
Volgens mij hebben ze die Intel's gewoon gevonden en gedacht:"Ach voor deze keer maken we een uitzondering" :+
De Athlon MP's zijn dankzij de hogere kloksnelheid, grotere cache en snellere geheugen zo'n 50 procent sneller dan de PIII's.
*tikt op de vingers van Femme*
Dit is misschien voor JULLIE doeleinden, dat moet je er wel even bij zetten. Een AMD MP 1,2 is gewoon NIET 50% sneller dan een PIII 1GHz ;)

Ik ben dan wel pro-AMD, maar dit stukje info moest ik toch even waarheidsgetrouw aanvullen :)
Die MP 1.2 GHz processors gaan ook geen P3's vervangen: de dual P3 1 GHz van Apollo wordt vervangen door een dual Athlon 1600+. Die zijn wel degelijk rond de 50% sneller dan de P3.
Ik doelde inderdaad op een Athlon MP 1600+. Die heeft een kloksnelheid van 1,4GHz. Bij de vorige PIII->Athlon MP upgrade van Artemis was het verschil ook duidelijk merkbaar in de load en procbelasting.
AMD sponsort de processoren, dus dan is de prijs kwaliteit verhouding wat beter (gratis Vs betalen ;)).

Verder zijn AMD athlons bewezen gewoon proima processoren voor de servers :)
Daarnaast is het hele goede reclame voor AMD dat 1 van de bekendste en grootste hardware sites met alles wat eraan hangt geheel op AMD loopt.
als je kijkt valt amd onder de sponsors, dus niet zo gek dat er athlon mp's in gaan en geen pIII's
AMD versus Intel, de keuze voor AMD is meer een principe kwestie ;)
wat doen jullie eigenlijk met de hardware die over blijft??? (de "oude" hardware"..)
Deels willen sponsors dat weer terug.
En deels wordt er gekeken of er andere toepassingen zijn, bijv "kantoor pc's" of development machientjes.
Dat betekent een dev-machientje voor Femme erbij? ;)
Tis je van harte gegunt hoor ;) Iedereen die aan t.net meewerkt trouwens ;)

Komt er eigenlijk ooit nog een soort van "kantoor" voor t.net? of zijn de financieele middelen daar op dit moment niet voor? Ik hoor wel minder "geklaag".... Is dit een goed teken?
Ach, de hardware die overblijft is niet eens zo heel denderend tegenwoordig natuurlijk.
1Ghz cpu's, sdram etc :)

Veel meer dan een dev-doosje en wat office-bakjes kan je daar niet van maken, als je daarbij nog even vergeet dat er geen videokaarten en kasten bijzitten waar je wat aan hebt :)
Geef maar aan mij dan :+ Verzend kosten zijn voor mij :P ;)
Ja, een keer een vet groot gebouw... :) € 50 miljoen erin pompen :p en dan een vette kelder met een eigen colo erin! Dat willen we! Misschien als T.net Google zou heten, maar een aantal dikke bakken bij Trueservers is tot eind 2003 wel genoeg voor T.net
ik zie een dual p3 1ghz met 4gb ram wel zitten hoor. wat schuift het, of doen jullie het gratis weg ( :)) ?

[edit] ho, ik zie net dat deze enkel gaat verhuizen. nouja, alles wat jullie aan deze arme tweaker willen doneren is welkom :)
233 is niet beister snel dus ik houdt me ook aanbevolen

(en ja, alle reacties van mij in deze thread worden 1 of lager beoordeeld :P)
Ik vraag me af wat het nut is qua snelheidsverschil om 2x XP1600+ te gaan vervangen door 2x XP2000+ :)

Of is dit om die XP1600+ weer in een adere config te gebruiken.
Jep, de Athlon MP's uit Artemis worden verplaatst naar Apollo.
Hé, het ziet er qua layout nu een stuk verzorger uit (het serverrack dus), bekabeling netjes gewerkt. Tip: gebruik cableclamps, die kan je aan de zijkant van het rack vastmaken en daar kan je dan de kabels doorheen leiden, is nog nét een tikje verzorgder.

Zo te zien loopt het rack overigens aardig vol zo? Misschien een idee om eens over te stappen op 1U-units voor de webservers ipv 4U (zo te zien) van nu? Webserver heeft toch wel genoeg aan 2 disks in RAID1, dus qua ruimte geen enkel probleem. Ruimt lekker op, als je een paar 4U's vervangt door 1U's.

En voor de database-servers zou je dan eventueel ook 1U's kunnen nemen met een storage-cabinet eraan, scheelt ook weer een paar U.
Die 4U bakken zijn DB servers. De webservers zijn die 2U procase bakken, en die 3U ertussen is Apollo. De 1U units zijn de loadbalancers.
Maar is het niet praktischer om dan één storage-cabinet te gebruiken (4U), waar je dan die DB-servers naar kan koppelen? Kost je dus 3x1 U + 1x 4U = 7U. Nu kost het 3x4U = 12U.

Plus het feit dat je dan niet alle disks 3-dubbel hoeft uit te voeren, je kan voorstaan met 1 set (weliswaar grotere) HD's.
Als jij betaald...
Ik weet niet of je het weet, maar een entry-level diskstorage-oplossing van een bekende leverancier (HP/Compaq) kost net iets minder dan 3000 dollar, en daar kan je dus 14 hotplug disks in kwijt. En vergeet je ook niet dat je weer bespaart op de disks? In plaats van 15 disks in die 3 losse servers kan je bijvoorbeeld voorstaan met 5 disks (ik noem maar wat) van grotere capaciteit.

En ga je naar wat minder bekende merken dan kan je nog wel goedkoper shoppen ook nog.

Wat is nou 3000 dollar voor een goede server/storage-oplossing? Dat is dus helemaal NIKS. Je krijgt er namelijk wel een en ander voor terug.
Die 3U is niet apollo, Apollo is een DB server en is dus een van die 4U bakken... ;)
Die 3U bak is Achelois :)
Helaasch, de 3u is argus :)

Op het moment zijn Apollo, Artemis en Alicia ondergebracht in een 4u kast (dit omdat ze samen 15 schijven herbergen, 12xSCSI en 3xIDE)

Argus zit met 3 schijven (2xSCSI, fileserver en 1xIDE) in de 3u kast.

Achelois is helemaal onderaan te vinden met een 2u procase, daarboven zitten artemis, apollo, alicia (4u), 2x loadbalancers (1u), argus (3u), Ares, arethusa, adonis (2u), dan komen de 2x2u 3com switches (achter alkaar) en daarboven 2x 1u APC masterswitch, dan volgen Aphrodite, athena, iris (2u) en helemaal bovenop ligt de 1u styx.

webservers kunnen makkelijk op IDE draaien, staat weinig data op dat niet op de andere servers te vinden is en het is goedkoper en ruimtebesparend (geen scsi controller nodig naast de 2x netwerk en video).

Alles op 1 datastorage is ook mijn wens, maar ja, zie dat maar eens gesponsoort te krijgen, dat is niet heel goedkoop.. en ik denk dat op dit moment de snelste (en goedkoopste) oplossing nog altijd is om de databases lokaal op de schijven op te slaan op een RAID10 array.
Ow stom... Als Achelois in een 3U case zat hadden jullie ook niet zo creatief met die fans hoeven doen :)
Hmm... Het zijn maar 3 4U kasten hoor, en dat zijn de dbase-servers..
De webservers zitten allemaal in 2U kasten, wat qua zelfbouw echt een stuk makkelijker is dan 1U...
Mwah, een 1U is makkelijk zelf te bouwen hoor, mits je een beetje handige kast hebt (ik ken de procase verder niet). Alles kan je er tegenwoordig zó, klik, inschuiven. Bespaar je gewoon weer wat U'tje, voor eventuele toekomstige uitbreidingen.
Argus krijgt een Epox M672A moederbord en twee Athlon MP's op een kloksnelheid van 1,2GHz
Dit staat dus in het gedeelte over de webservers.
Maaruh bestaat er wel AMD MP's op 1.2Ghz? volgens mij beginnen die op 1.333Ghz
Alle multiprocessor athlons heten MP, ook de thunderbirds :)
De eerste Athlon MP's werden geïntroduceerd in juni 2001 voordat de QuantiSpeed rating was ingevoerd. Deze Athlon MP's waren gebaseerd op de Palomino core en liepen op 1GHz of 1,2GHz.
yup, ik heb er ook een (ja 1 dus, ik wilde toendertijd een palomino en de XP was er toen nog niet) en het is toch een echt 1,2GHz Athlon MP met Palomino core.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee