Door Daniel Kegel

Serveronderhoud woensdag 29 mei

30-05-2002 • 03:15

171 Linkedin

Voor het eerst sinds lange tijd zal er woensdag aanstaande weer groot onderhoud worden gepleegd aan het Tweakers.net serverpark. Dit onderhoud is de eerste stap in wat uiteindelijk de grootste upgrade van het serverpark in de geschiedenis van Tweakers.net gaat worden.

Woensdag staat het volgende te gebeuren:

 • Plaatsing van een nieuwe database-server voor Fok!. Deze server wordt aangedreven door twee Pentium III 1 GHz processoren op een Supermicro 370DLE moederbord met Serverworks chipset, 4GB ECC-Registered geheugen en drie stuks Seagate Cheetah 10.000 rpm SCSI schijven van 36GB in RAID-5.
 • GoT-webserver Achelois krijgt een upgrade van dual Athlon MP1200 naar MP1600+
 • De oude database-server van Fok!, Argus, wordt verlost van zijn afschuwelijk lelijke 4U kast en krijgt een plekje in een nette Procase 2U behuizing. Argus zal voortaan als backup-fileserver gaan fungeren.
 • Webserver Aphrodite wordt omgebouwd van een 2U SVEC kast naar een 2U Procase.
 • Tegelijk worden de MSI K7T-Turbo moederborden in Argus en Aphrodite worden vervangen door Epox 8KTA3. Binnenkort zullen deze een plekje gaan bieden aan AMD Athlon XP-processors.

 • Ook zal er weer aan de loadbalancers gewerkt worden, deze zullen onder andere een nieuwe software versie krijgen waardoor ze nu beter ingezet kunnen worden.

Deze werkzaamheden zullen logischerwijze wat downtime tot gevolg hebben. Fok! zal daar het meeste mee te maken hebben, maar ook een aantal Tweakers.net servers zal enige tijd buiten dienst gesteld moeten worden. Uiteraard zullen we proberen de overlast voor de bezoekers tot een minimum te beperken.

In de komende maanden zullen alle single-processor webservers voorzien worden van een Epox moederbord en een Athlon XP. Het SDR-geheugen blijft zo nog een tijdje bruikbaar. Omdat geheugenperformance niet echt belangrijk is voor de webservers is een overstap naar DDR nog niet noodzakelijk. De database-servers Artemis en Apollo zullen ook een processor-upgrade krijgen, maar in welke vorm is nog niet definitief bepaald. Tenslotte krijgt Apollo vier nieuwe 36 GB 10.000 rpm SCSI schijven in RAID5 + hotspare opstelling.

Update: Door onvoorziene probleempjes zal de downtime van Gathering of Tweakers wat langer duren dan gepland was. Zo is gebleken dat het SuperMicro bord voor de FoK! database-server niet in de 2U Procase behuizing past als er een riser gebruikt wordt. Daarom zal het SuperMicro plankje verwisseld worden met het bord dat nu in Apollo (GoT database server) zit en vice versa. Excuses voor het ongemak en we houden jullie op de hoogte .

16:40 Met enige moeite zijn Kees en Daniël erin geslaagd om de vier SCSI schijven in Apollo aan de praat te krijgen en de RAID 10 set te configureren. Op dit moment wordt de data van het forum teruggekopieerd naar de RAID schijven.

17:10 Achelois heeft inmiddels ook haar nieuwe processors gekregen. Voor de verandering heeft dat ditmaal geen onverwachte problemen opgeleverd .

18:00 De niet urgente mobowissel van Aphrodite gaat voorlopig niet door omdat het type Epox plankjes dat wij gekregen hebben niet in de Procase kasten passen (op de plek waar we het eerste PCI slot verwachten, vinden wij een AGP slot ). Daardoor past de PCI-riser niet. Op zich is het geen ramp, omdat de daadwerkelijke upgrade van de webservers pas over een aantal weken zou plaatsvinden.

18:35 Apollo is teruggedragen naar z'n hokje, en na een downtijd van ongeveer 5 uurtjes is GoT weer up. Nu resteert nog het leggen de de laatste hand aan de Fok-database-server en het toevoegen van twee SCSI-schijven aan Artemis.

19:45 Na een enorme worsteling is Kees erin geslaagd om een IDE disk en drie SCSI schijven in de 2U kast van Alicia te frutten. Alicia is succesvol geboot en is nu de RAID 5 set aan het bouwen.

03:15 Nadat Alicia in het rack gezet stond, was er geen tijd meer om de databases te kopieren. Dit heb ik dus net gedaan. Fok! en aanverwante sites waren ongeveer een half uur down maar draaien nu soepel op Alicia, de nieuwste spruit in het serverpark.

Reacties (171)

Wijzig sortering
Ombouwen naar ProCase kasten? Dat gaat dus nog wel door ondanks het cancelen van de sponsor-deal?

En MSI eruit voor Epox? Gesponsord ook?
Er zijn meer manieren om aan kasten te komen dan door sponsoring alleen. Deze kasten zijn gewoon betaald, ProCase heeft nu eenmaal goede kasten.

En yups, EPOX ipv MSI is ook een sponsorwissel :)
Staat nog ergens hier/Got waarom het is gecanceld?
Zie de vorige .plan van 24 mei.
Anoniem: 56222
27 mei 2002 18:01
Als jullie straks een X aantal webservers gaan gebruiken gaan jullie dan ook een netwerk file system gebruiken? Welke als ik vragen mag, want jullie zaten toch eerst te denken aan Coda? Of hebben jullie nu al een file systen?

En hoe doen jullie dat straks met jullie databases worden niet geloadbalanced? Want als er een DB down is hoe schakeld hij dan naar een backup DB server??
NFS wordt op dit moment al deels gebruikt en zal in de nieuwe serversetup breder toegepast worden.

De databases op Artemis krijgen misschien een replication slave. De andere databases zijn niet redundant. Dit is niet zo'n heel groot probleem omdat MySQL z'n werk de laatste tijd tamelijk probleemloos doet.
Waardoor kwam dat nou uiteindelijk? Hardware-upgrades, InnoDB of gewoon nieuwe MySQL versies :?. Ik moet inderdaad zeggen dat 't weer een tijd perfect draait :).
Sinds MySQL 3.23.49 draait 't veel beter. Dit is ook de release waarin InnoDB officieel stabiel werd verklaard. Uiteraard helpt het ook dat de hardware van de database servers meer dan voldoende capaciteit heeft.
Ook enig ID hoe laat eea gaat plaatsvinden?
Aantal t.net mannetjes in een autootje proppen, naar trueserver scheuren, de servers ombouwen, en terug naar huis. :+

of denk ik nu te simpel? :)

edit:
first post? uh nee.. tel nog zeker 10 posts hierboven :?
GoT ligt nu plat, dusse.... :)
Wat hoorde ik nou? Die moederborden en cpu's die eruit gaan worden verloot onder de bezoekers? ;) ;) :P
nee man, veilen en de opbrengst is voor Femme

die dude verdient het wel na al die jaren

wedden dat ie niet gaat kunnen slapen vannacht? :9
Nee man, die hebben we nog nodig. :)

Die paar moederborden en processoren die er uit komen, zijn die nou zo interessant? Kijk dat een van die procjes met een standaard koelertje 1400Mhz doet, dat is wat anders ;)
Anoniem: 36918
@Floor-is29 mei 2002 16:00
zijn die nou zo interessant?
Wrom dat dit interessant is?
Omdat die dingen door een zeer zware test gekomen zijn. Al die tijd zwaar belast en het werkt nog steeds! :+
Deze server wordt aangedreven door twee dual Pentium III 1 GHz processoren op een Supermicro 370DLE moederbord met Serverworks chipset ...
Quad dus.. :?
Maak er maar gewoon "dual" van ;)
Tenslotte krijgt Apollo vier nieuwe 36 GB 10.000 rpm SCSI schijven in RAID5 + hotspare opstelling.
Waarom een hot-spare ?
Zijn de schijven niet betrouwbaar genoeg ?
Of hebben 'we' de ruimte (nog) niet nodig ??
De hotspare geeft dubbele zekerheid en is prettig omdat we dan meteen een backup schijf van de band hebben, zodat er tijd is om zonder verlies van veiligheid een nieuwe schijf te krijgen.

De voornaamste reden waarom de schijven in Apollo vervangen worden is een uitbreiding van capaciteit. Zowel Apollo als Artemis (waar de X15's uit Apollo in komen) krijgen meer schijfcapaciteit.
Misschien wordt het dan toch eens tijd voor echte server, bv compaq daar heb je RAID 5 Controllers met ADG, dan mogen er 2 schijven uitklappen.
dus nog meer betrouwbaarheid.

Maar prijstechniesch begrijp ik femme en zijn maten wel, o ja tweaken wil natuurlijk ook zeggen niet iets standaard kopen, maar zelf doen.
Het lijkt erop dat RAID ADG ongeveer hetzelfde is als RAID 6 (dedicated parity disk + parity striping). RAID 10 of RAID 5 met een hotspare haalt in de praktijk dezelfde redundance.

Maar de betrouwbaarheid van de data was ons probleem niet, wel een gebrek aan capaciteit. Aanvankelijk was het de bedoeling dat we voor de database-servers 3U Procase kastjes met SCA hotswap bays zouden gebruiken, maar door het afketsen van de Procase sponsoringdeal is dat niet doorgegaan. De SCA drives waren al geregelen en die konden we moeilijk gaan omwisselen. De 3U Antec kast van Apollo is verre van ideaal als je vier SCA drives en een IDE bootdrive wil opbergen.
Waarom niet? Op zulke machines is 'better safe then sorry' wel van toepassing dacht ik zo. :)
Tja, met RAID5 mag er al 1 kapot gaan, dan draait de hele boel nog gewoon door. Als je zorgt dat je meteen bericht krijg als er 1 kapot gaat, kun je er vrij snel bij zijn.......
Klopt. Maar we zouden dan sowieso altijd 1 of 2 schijven in reserve moeten houden, om snel te kunnen vervangen als er zo'n schijf doodgaat. Zowel Apollo als de nieuwe database-server van Fok! krijgen deze schijven. Apollo krijgt er direct 4, maar bij de Fok!-server past dat niet in de kast. Die krijgt dus een RAID-5 met 3 schijven, en een losse schijf gaat in onze 'rescue-kit'
De kans dat er in de tijd die wij nodig hebben om in de serverruimte te komen nog een schijf doodgaat is te verwaarlozen, en zelfs dan zijn er altijd nog backups :)
Duurt het nog lang? M'n F5 begint een beetje lam te raken.
Ja, dat gaat nog wel even duren :{

Btw, jullie hoeven niet al die meldingen te quoten er zijn er een stuk 60-70 van en ik wil ze best voor jullie in LA neerkwakken als GoT weer online is.
Ik heb ze volgens mij allemaal > :)

hoewel, het zijn er maar 44 terwijl er 60 moeten zijn... toch nog ff doorklikken :P
Het gaat nog effe een klein beetje langer duren , dit omdat een van de moederborden niet past in combinatie met een riser in de 2U case :)
Er wordt dus even een plankje gewisseld nu :P

edit:
ACM niet zo snel tiepen :P
whahaha.. die code #1 dingen zijn echt lol

DROP DATABASE gotforum... Wat was daar toch mee?

Deze error wordt u aangeboden door: MySQL, Apache, Slackware, Trueserver, Tweakers.net en AntonT

Met 4 stemmen is MySQL de zwakste schakel. Tot ziens!

Hè wat? *burp*... Owja... Je query... Uhm... SELECT * FROM... Wat was het ook al weer? Zoek het zelf maar uit hoor, ik neem nog een Grolsch! - OiSyN

lol... sommige code #1 zinnen zijn nog van hogere kwaliteit dan de gemiddelde HK posts :P :7 :D

Hoeveel zijn er eigenlijk? 'k Ben de tel kwijt namelijk 8-)
Er zijn er een stuk of 60 a 70 zie ACM zijn post hier verder naar boven in de draad :P

Ook hier nog gelijk maar nog een keer het verzoek om alle Code #1 meldingen achterwege te laten, We willen ze met plezier in Lieve Adjes zetten als GoT weer up and running is.
Kan iemand mij de link naar die site geven waar de MySQL 'foutmeldingen' dan wel niet staan op GoT? Ik vind ze namelijk niet met behulp van de Search op GoT.
Dit bericht is voor hdd: het zijn totaal <?php count($error1); ?> random #1's
Hoeveel zijn het er nou :?
Anoniem: 43897
@DarthRaider29 mei 2002 15:41
Die #1 'foutmeldingen' zijn zeker wel lol :D :D alleen wanneer is het onderhoud klaar?
* 786562 Emphelator
Het is zover :(
Zit net op school, krijg ik #1 op GoT!

Waarom gebeurt zoiets niet 's nachts? Wel
kewle equipment die jullie erbij plakken :9
Misschien dat de adjes 's nachts willen slapen...
Nee, dan willen ze GoT zelf kunnen gebruiken... ;)
Ik had het ook 's nachts gedaan dit, maar wie ben ik :)

Veel succes heren. Dat het maar gladjes mag verlopen daar.
De meesten van hebben net zo als ik naast de "taken" bij t.net ook een euh normaal leven :P
Dat wil zeggen; gaan nog naar school, volgen een opleiding of werken.
En dan heb je overdag je verplichtingen dus en wil je soms 's nachts wel eens slapen :P
De meesten zijn geen fulltime t.net crewleden om het zo maar eens te zeggen :)
Anoniem: 20000
27 mei 2002 17:43
Geweldig jongens, die server update-meldingen!! vind * 786562 Boer_Frients
First post? tsssssssk, ik loop hier al 3 jaar man :D
First post? tsssssssk, ik loop hier al 3 jaar man
en
Registratiedatum 17-01-2001 12:59
Dat valt wel mee dus ;)
Anoniem: 37727
@wzzrd29 mei 2002 21:05
registratiedatum zegt niets over hoe lang je al lurkt :)
En daar hadden we het dus ook niet over.
hahaha lol


-1 overbodig (zo lang loop in nu wel al mee)
Duh het is toch gewoon een first post :Y)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee