Brieven bezorgen was bijna een eeuw lang de corebusiness van PostNL en zijn voorlopers.
Dat landschap is totaal veranderd. Niet alleen willen klanten snel pakketjes versturen en ontvangen, en alles online kunnen volgen, ze willen bij vlagen ook heel veel pakketten bestellen, zoals rond sinterklaas en kerst.
Vrijwel alle software in de keten van PostNL is volgens eigen specificaties gebouwd. Door de veelheid aan applicaties ontstonden problemen. Daarom besloot PostNL de hele ict-infrastructuur door te lichten. Hiervoor ging het bedrijf in zee met ict-dienstverlener Schuberg Philis, die het de opdracht gaf een deep dive te doen in de hele digitale pakketomgeving. PostNL wilde 'geen mooiweerverhaal', maar de naakte waarheid over de gezondheid van de systemen in het distributieproces.
In het kader van een duurzame groei en ontwikkeling had PostNL al stappen gezet op het terrein van logistieke infrastructuur en personeelsbeleid. Een aantal jaar geleden was het applicatielandschap gefragmenteerd. Er is toen gekozen voor een beweging naar de publieke cloud. Deze beweging leek een goede keus, totdat het bedrijf steeds meer ging outsourcen en het niet altijd meer duidelijk was door welke applicaties eventuele problemen ontstonden.
Applicaties
Voor het onderzoek naar de applicaties die PostNL gebruikte, stelde Schuberg Philis een team samen. Samen met PostNL verkende een team van de ict-dienstverlener welke applicaties een kritisch onderdeel zijn van het logistieke proces. Hierdoor was Schuberg Philis in staat om de belangrijkste applicaties te identificeren voor nader onderzoek. Bij de scan heeft Schuberg Philis zich per applicatie afgevraagd of het hiermee zelf, gezien de honderd-procent-uptimegarantie, live zou gaan. PostNL zat wat infrastructuur betreft al op Amazon Web Services en dat wilde het graag zo houden. Schuberg Philis heeft op kritieke punten als monitoring, beschikbaarheid, schaalbaarheid en beveiliging een categorisering gemaakt. Zo kon per applicatie een schatting worden gemaakt van de kwaliteit, flexibiliteit en stabiliteit.
Het volgende doel van het team was: rust creëren in het ict-landschap van PostNL, zodat PostNL straks zelf weer de teugels in handen kon nemen. Op dit moment bevindt het project zich nog grotendeels in deze breathe-fase en gaat het via continuous integration & continuous delivery, of ci/cd, langzaam maar zeker naar de interessantste fase voor ontwikkelaars: de innovatiefase.
Forumtopic Schuberg Philis
@meekoh is een forumtopic begonnen over Schuberg Philis. Heb je vragen over dit soort projecten of hoe het is om bij Schuberg Philis te werken, neem dan een kijkje op Ervaring werken bij Schuberg Philis.
Om een beter beeld te krijgen van de werkzaamheden van het Schuberg Philis-team bij PostNL, sprak Tweakers met twee mission critical engineers uit het team: Mark Reijn (mreijn) en Tony Abidi (tonyynot). Mark is binnen het team tech lead en het technisch aanspreekpunt voor PostNL. Tony is mission critical engineer en gespecialiseerd in publicclouddiensten.
Honderdprocentsgedachte
"We hebben de applicaties doorgelicht met een honderdprocentsgedachte in het achterhoofd", vertelt Mark. "Het bleek dat de applicaties tijdens drukke periodes niet automatisch konden upscalen, maar dat dit handmatig moest gebeuren. Dan heb je vaak al uren last van te veel volume en ben je te laat."
Het Schuberg Philis-team migreerde de applicaties naar een vernieuwde infrastructuur die alle bouwblokken bevat om te kunnen innoveren. Deze actie vond eind 2017 plaats, vlak voor de piekmomenten Black Friday, sinterklaas, kerst en Nieuwjaar.
"In het afgelopen jaar hebben we een aantal kritische applicaties gemigreerd en ingezet, iets wat we nu met een druk op de knop kunnen", zegt Mark. "Het doel is dat we ook alle tests automatiseren en de kwaliteit van de software zichtbaar maken."
"De hele releasecyclus is nu zo geoptimaliseerd dat het mogelijk is om binnen vijf minuten nieuwe apps vrij te geven en eventueel binnen datzelfde tijdsbestek terug te gaan naar de oude app, iets wat PostNL heel wendbaar maakt", zegt Tony.
Stateless
Het doel van het team is de applicaties stateless te laten worden, waardoor er verscheidene naast elkaar kunnen draaien, zoals een nieuwe en een oudere versie van dezelfde applicatie. "In dat geval is het ook makkelijk om ab-tests te doen en de kwaliteitslat steeds een stukje hoger te leggen", zegt Mark. Als voorbeeld geeft hij applicaties waaraan Tony werkt en die allemaal nog state hebben, ofwel applicaties die geïsoleerd informatie vasthouden zonder die te delen met andere applicatieservers. Vanuit de expertise van Schuberg Philis probeert het team de klant ertoe over te halen om applicaties schaalbaar en wendbaar te maken om vervolgens in de innovatiefase terecht te komen.
"Het is belangrijk dat niet alleen te doen voor nieuwe applicaties, maar ook voor oude", vult Tony aan. "Zo kunnen we autoscaling, rolling deployments en canary releases doen. Bij een canary release geef je bijvoorbeeld eerst een percentage van de gebruikers toegang tot de nieuwe applicatieversie en blijf je errors volgen in je logs. Langzaam vergroot je het aantal gebruikers tot de oude applicatie niet meer wordt gebruikt."
Cases
In dit artikel bespreken we een van de complexe ict-vraagstukken waar Schuberg Philis dagelijks mee te maken heeft. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Op deze pagina hebben we alle informatie omtrent Schuberg Philis voor je verzameld.
Schuberg Philis zorgt ervoor dat de hele cyclus wordt verkort door zoveel mogelijk van het proces te automatiseren. Het echte werk komt daarna, want pas dan is er ruimte om samen met de klant verder te innoveren. Met PostNL is overeengekomen dat er elke dag wordt gereleased en getest. Dat gebeurt onder andere door alles cloud native te maken via de twelve-factor-apps.
"Het verschil met vroeger, toen je nog applicaties op fysieke machines ergens bij moest installeren, kan dan ook niet groter zijn", zegt Mark. Tony doet zelfs uit de doeken nooit fysiek een server te hebben aangeraakt, behalve misschien een Raspberry Pi. Hij is dan ook van de generatie die opgroeide met een veelheid aan clouddiensten, zoals AWS.
Teams
Het brengt het gesprek op werken bij Schuberg Philis zelf, een plek waar technici centraal staan. Door de platte organisatie is er geen behoefte aan functieprofielen, maar ontstaan de rollen organisch. Op basis van kwaliteit en ervaring worden teams gevormd, waarbij ook ruimte ontstaat voor jong talent.
Mark was voordat hij bij Schuberg Philis kwam, actief als zzp’er en is er in gesprek met Schuberg Philis toe overgehaald om in dienst te treden. Daarvan heeft hij nooit spijt gehad. "Ik voelde me niet opgesloten en er is ook geen middle manager die iets van je vindt. Mijn naaste collega is Tony en we beoordelen elkaar in het team. Je bespreekt ook van alles met elkaar. Stel je wil een certificaat halen, dan helpt je team je dat doel te halen."
"Ik had verschillende gesprekken voordat ik binnenkwam, zowel over het technische gedeelte als over mijzelf", zegt Tony. "Je komt hier niet binnen als je alleen technisch heel goed bent; je moet ook in de cultuur passen."
De teams zijn niet alleen divers in expertise, maar ook in leeftijd. Tony is met dertig de benjamin van de groep. Hij leerde bij Schuberg Philis veel van de oudere generatie, die nog wel fysiek servers onderhoudt. Aan de andere kant leert die generatie weer van Tony. "Mensen zijn ook echt lang in dienst", zegt hij. "Sommigen werken hier al sinds de oprichting in 2003."
Persoonlijke workshop
Schuberg Philis is expert op het gebied van complexe ict-projecten. Kamp jij of kampt jouw organisatie met een ict-uitdaging, stuur dan een e-mail naar schubergphilis@tweakers.net. Wie weet maak jij kans op een persoonlijke workshop van een van de Schuberg Philis-experts bij jou op kantoor.
Schuberg Philis-meet-updiner
Dit artikel is onderdeel van een artikelenreeks in samenwerking met Schuberg Philis. Binnenkort houden we het Schuberg Philis-meet-updiner, waarbij je op kantoor een kijkje in de keuken kunt krijgen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je een uitnodiging ontvangen voor dit evenement, vul dan onderstaande poll in.