Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Bedenk de beste oplossing voor spitsdrukte en win een hackathon-trip naar Berlijn

23-03-2017 • 15:02

128

Tweakers heeft iets met treinen. Niet alleen zijn het handige apparaten vol techniek, het is ook een vervoermiddel waar veel tweakers mee reizen naar werk of opleiding. Of we gaan ermee als Tweakers Express naar de Gamescom. Deze zomer gaat weer een toffe trein rijden: de Hackatrain.

In 2015 deden we voor het eerst mee aan de Hackatrain. Dat is een reis naar het driedaagse evenement Tech Open Air in Berlijn met aan boord een hackathon. Die reis gaan we herhalen. In totaal kunnen we drie users geheel verzorgd met de Hackatrain sturen. Wel moet je iets doen om kans te maken.

Een treinreis heeft op sommige momenten iets uitdagends. Tijdens de spits zitten treinen vaak erg vol. Daar hebben de nodige knappe koppen al hun hoofd over gebogen, maar het probleem is hardnekkig. Want op de een of andere manier wil iedereen tussen acht en negen uur 's ochtends en tussen vijf en zes uur 's avonds in de trein. Daar gaat de opdracht dan ook over: hoe kun je de drukte verspreiden en de reis tijdens de spits wat aangenamer maken? Dit vraagt om een creatieve oplossing en wie kan dat beter bedenken dan onze Tweakers-community?

Natuurlijk kun je met meer rails en meer wagons problemen oplossen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De uitdaging die we bij jullie neerleggen is om een creatieve oplossing te bedenken door toepassing van moderne ict-technieken voor de reizigers in de spits. Daarbij moet het idee in de praktijk toepasbaar zijn; alle reizigers een vr-bril geven is een leuk idee, maar in de praktijk niet haalbaar.

De ideeën worden door een jury beoordeeld en de drie beste voorstellen worden beloond met een volledig verzorgde reis naar Berlijn aan boord van de Hackatrain. Je stuurt je idee in als pdf. Daarbij mag je maximaal twee A4-pagina’s gebruiken en de tekst mag niet langer zijn dan 400 woorden. De verdere invulling staat helemaal vrij; video, foto’s, een strip, schets of tekening, alles mag.

Stuur jouw idee als pdf op naar hackatrain@tweakers.net en maak kans op een volledig verzorgde deelname aan de Hackatrain naar Berlijn met bezoek aan het festival Tech Open Air. Inzenden kan tot en met 31 mei 2017.

hackatrain 2015hackatrain 2015hackatrain 2015hackatrain 2015hackatrain 2015hackatrain 2015

Spelregels:

De Hackatrain wordt georganiseerd door By Whyte. De actievoorwaarden kun je hier vinden.

Onder een volledig verzorgde reis wordt verstaan:

  • Een retour Amsterdam - Berlijn per trein
    Heenreis: 10 juli, Terugreis: 15 juli 2017. Van deze data kan niet afgeweken worden.
    Op de terugreis vindt geen evenement plaats.
  • Deelname aan het evenement Hackatrain op 10 en 11 juli 2017 (inclusief ontbijt, lunch en diner).
  • Vijf hotelovernachtingen (inclusief ontbijt).
  • Driedaagse toegangspas voor het festival Tech Open Air op 12, 13 en 14 juli 2017 (eten en drinken is op deze dagen voor eigen rekening).
  • De reis is exclusief persoonlijke uitgaven, transfers en excursies.

Reacties (128)

128
122
51
9
0
62
Wijzig sortering
Aangezien ik niet mee hoef maar wel het wel leuk vind om mee te denken hierbij mijn gedachtes:

Geef elke reiziger een uniek anoniem nummer gelinked aan de App op hun telefoon.
Kijk waar elk nummer heen moet, dit kan de gebruiker instellen in de app: Gewenste tijden & traject.
Allokeer nummers aan plekken in de trein net als in de bioscoop. De app laat de gebruiker zien waar ze moeten gaan zitten en daar mag dan ook niemand anders gaan zitten. Hier zit in verwerkt dat mensen niet allemaal in het midden instappen en daar dus moeten staan terwijl er aan de uiteinden van de trein genoeg zitplekken zijn. Zit een trein vol laat het systeem berekenen welke alternatieve tijden mogelijk zijn voor reizigers en schuif een beetje met tijden en eventueel ook trajecten (je kan via utrecht naar eindhoven of via breda tilburg vanuit denhaag/rotterdam b.v.) zodat het gemiddeld genomen per reiziger nog steeds zo optimaal mogelijk is. Zijn dan nog steeds alle plekken bezet dan heb je 2 keuzes, of je zorgt op een of andere manier voor meer capaciteit of je accepteerd staan in de trein. Een gebruiker kan aangeven in de app dat hij bereid is de hele reis (of een gedeelte) te staan als hij daardoor eerder de reis kan nemen. Ook hier geld weer, zorg dat de staplekken vastliggen en dat iedereen netjes over de trein verdeeld wordt.

Dit is even mijn eerste opzet, zal ongetwijfeld nog veel aan te tweaken zijn :P

Succes allemaal
Ik zou zeggen: ga eens naar Japan. Je kan daar kiezen uit:
-niet gereserveerd reizen (dat wordt staan tijdens spits)
-gereserveerd reizen
-gereserveerd reizen eerste klas.

Allemaal zonder raar gedeuns met apps, maar gewoon met personeel achter een balie en een gecentraliseerd reserverings systeem, al decennia lang. Let wel, dit geldt alleen voor de "intercities".

Daarnaast zijn er nog verschillende snelheden in treinen. De bekende boemel die op elk station stopt (futsu), een versie die niet overal stop maar niet duurder is (kaisoku), en snellere variant die op nog minder station stops en duurder is (kyuko), de nog duurdere intercities (tokkyu) en dan de shinkansen (die ook weer goedkopere boemel en intercity varianten heeft).
Anoniem: 1322 @Dorank2 april 2017 21:43
Helemaal mijn gedachte: al eens naar andere landen gekeken?
Het is altijd of Nederland het wiel helemaal opnieuw moet uitvinden. Terwijl een land als Japan het veel beter voor elkaar heeft. Volgens mij kunnen we zelfs eens bij onze Duitse buren kijken want ook daar is de trein een veel aangenamere belevenis als de hell genaamd NS.
Treinen zijn in Duitsland echt niet prettiger. Misschien het zitcomfort maar 2 tot 4 uur wachten op de volgende is geen uitzondering bij vertraging.

Tevens is het reserveringssysteem van de DB totaal niet efficiënt. Een groot gedeelte van de plaatsen kunnen door mensen met een afgekocht abonnement voor niets tot een klein bedrag gereserveerd zijn zonder dat ze op komen dagen. Dat is voor een reiziger niet in te schatten omdat een gedeelte van deze reserveringen niet als BahnCard100 worden ingericht.

En dan zijn er nog naast deze ook nog "ggf reserviert"-plaatsen in iedere langeafstandstrein. ggf staat voor "indien nodig". Als je systeem gewoon klopt dan heb je geen "indien nodig"-reserveringen nodig.

Verder rijdt er van het Duitse langeafstandsverkeer ternauwernood 2/3e op tijd. Dan doet NS het beter :P

Groetjes, iemand die gisteren zonder vertraging in Oostenrijk aangekomen is met 5 overstappen ;)
Een enkele hufter kan de boel inderdaad behoorlijk verstieren. Dat zie je in de trein, in het verkeer, en als reacties onder een artikel. Het zijn niet zelden de mensen die zeggen dat we minder immigranten moeten toelaten - dat zijn immers de minst meegaande bevolkingsgroepen.

In mijn dagelijkse spitsrondes zie ik dat fileveroorzakers meestal een van de twee is:
"Zakenmannen" in grote auto's. Rijden te hard, bumperkleven, rechts inhalen, etc.
Klusjesmannen, aannemers, etc, die denken dat hun grote bus zo snel kan als de Tesla van de zakenmannen :)

In ieder geval een van die twee groepen is ook duidelijk vertegenwoordigd in de trein. En als er weinig is veranderd sinds mijn studententijd is dat ook de meest hufterige groep.
Als ik zie hoe de treinreizigers zich in België gedragen, vind ik toch dat de belgen van allochtone origine blijkbaar toch op dat vlak aardig goed geïntegreerd zijn, want ze gedragen zich ongeveer even hoffelijk en chaotisch als de rest bij het in- en uitstappen en op de rest van het traject.
Af en toe een trappistje erin doet wonderen voor de mens. :-)
Dit is exact hetzelfde idee als waar ik ook aan zat te denken, en ook wou posten (ik heb geen week de tijd om hier aan mee te doen, al zou ik het wel willen).

Op veel stations kom je op 1 of 2 plekken op het perron aanlopen; hier concentreert zich de volledige mensenmassa. Enkel sensoren in de grond en borden boven het perron kunnen de doorstroom in een trein al een hoop verbeteren! Op andere plekken is er soms nog een plekje in de trein. Ook kan je met een reserveringssysteem de massa beter spreiden over meerdere treinen.

Staanplaatsen en zitplaatsen kan je ook beter verdelen zo: je kan de eerste helft van het traject moeten staan en de tweede helft kunnen zitten, bijvoorbeeld :)
De aankomstplekken / instapplekken op stations zijn wat dat betreft, voor het verdelen wellicht ook de beste opties om iets met techniek te doen: Waarom niet een verdeling op "zitplekken" afhankelijk van je eindbestemming? Geef digitaal op het station weer waar de deuren (ongeveer) komen, en waar men in moet stappen voor welke bestemming, verdeel dit een beetje over verschillende stations, zodat iedereen die naar 't eindstation moet, verdeeld zit over de trein. Dat zijn diegenen die het langst in de trein blijven, en bij het moeten staan, ook het langst moeten staan.

Wat te denken over "efficiënter gebruik" van het spoor door (net als bussen in China geloof ik) de stoptrein bijvoorbeeld "over" de sneltrein te laten rijden, waardoor deze ineens tegelijk over het spoor kunnen. De stoptrein heeft toch een niet zo hoge snelheid, en sneltreinen zijn meer/ vaker inzetbaar, doordat ze niet "in de weg gezeten worden" door de stoptreinen.
Best goed idee,indien alle reizigers eraan meewerken...En dat is denk ik niet haalbaar.

Maar als aanvulling denk ik gelijk aan integratie met je werkagenda, Want je hoeft misschien niet altijd op hetzelfde moment te starten, en dat kan de app dan meenemen in je reisadvies/allocatie.
De app ziet dan dat je de ene dag gerust iets later kunt beginnen en de andere dag liever wat vroeger, afhankelijk van je afspraken en je planning die in je agenda staan. De app kan dan vooraf groepen tegelijk een reisadvies doen, waarop gebruikers zich dan inschrijven en zo kan de drukte voorspeld en gespreid worden.
Ik zit te denken aan een meer dynamisch tarieven systeem. Maak de drukste treinen in de spits iets duurder. En, om het opbrengst neutraal te doen, rustige treinen iets goedkoper. Stel de prijzen eens per maand vast voor de volgende maand, zodat mensen redelijk ruim van te voren nog weten waar ze aan toe zijn qua prijs.

Of... eerste klasse afschaffen bij grote drukte.

Of... mensen goed informeren over de te verwachten drukte. Dan is het je eigen keuze om nog met die trein te gaan...

Of... introduceer weer een derde klasse. Een wagon waar je altijd moet staan, zonder stoeltjes, maar tegen een lager tarief.

Of... hang cameras in de wagons, en stream de beelden naar een scherm op het aankomst perron een paar minuten voor aankomst. Dan heb je een idee waar nog wat plaats is.

Of... Maak een app waarmee reizigers elkaar op eoa kunnen informeren over de drukte in hun deel van de trein.

Of... stimuleer thuiswerken. Hoewel... dat is niet echt spreiden, dan krijg je gewoon minder reizigers.

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 24 juli 2024 12:16]

Maar is een idee met digitaal aangeven hoeveel zitplekken er zijn per ingang/treinstel dan niet handiger? Op zich kom je door te tellen ook een heel eind mbt hoeveel mensen er naar verwachting uitstappen. Combineer dat met info van de ov-chip over instap en uitstap lokaties en je kan een aardige schatting doen over hoeveel mensen er uit welk treinstel stappen en dus hoeveel plek er beschikbaar komt. Dwz er zijn in delft 100mensen ingestapt, daarbij zijn treinstellen A, B en C flink voller gelopen. Gemiddeld stappen van die 100 mensen er 70 weer in rotterdam uit en zullen treinstellen A,B,C weer leger lopen. Dat zo verwerken met alle tussenliggende stations en je kunt instappers redelijk verdelen.
Heb je ook geen app nodig. En Gereserveerde plekken lijkt me ook niet haalbaar. Immers zijn mensen gewend te kunnen zitten waar ze willen. Tenzij je een 'gereserveerd treinstel' invoert en dat langzaamaan invoert. Maar dan krijg je 1e, 2e en 3e klas als het ware..

Brainfart. Als iemand dit uitwerkt, leuk! Veel plezier in berlijn.
De app laat de gebruiker zien waar ze moeten gaan zitten en daar mag dan ook niemand anders gaan zitten.
Behalve dat je vaak niet weet waar je dan moet staan en je je een ongeluk gaat zoeken naar die plek. En ik durf te wedden dat er dan al iemand anders zit, want die boeit het niet.
Zit een trein vol laat het systeem berekenen welke alternatieve tijden mogelijk zijn voor reizigers en schuif een beetje met tijden en eventueel ook trajecten
Ik ga liever staan dan dat ik een halfuur moet omreizen. Wanneer die app het reisadvies niet op de optimale route (voor mij) weergeeft, heb ik niets aan die app.
Een gebruiker kan aangeven in de app dat hij bereid is de hele reis (of een gedeelte) te staan als hij daardoor eerder de reis kan nemen. Ook hier geld weer, zorg dat de staplekken vastliggen en dat iedereen netjes over de trein verdeeld wordt.
Klinkt alsof je als klant de hele boel moet gaan managen. Ik gok dat 90% van de gebruikers daar geen zin in heeft. Zeker als je een keer wilt afwijken van je patroon. Bovendien gebeurd het regelmatig dat ik enkele minuten overstaptijd heb. Ideaal om gewoon ergens in te kunnen stappen. Als ik dan moet gaan zoeken naar een plek aan de andere kant van het station (want alles verdelen) heb ik daar echt geen zin in. Dan maar met meer mensen bij elkaar. Normaals, ik ga niet een halfuur wachten omdat ik niet optijd bij mijn plek kan komen.

Meer spreiden helpt inderdaad. Echter gaat het voor de gemiddelde gebruiker totaal niet werken. Wanneer ik de tijd heb loop ik altijd naar een rustige plek, maar 9 van de 10 keer heb ik die tijd niet. Wat wel helpt? Elke 5 minuten een trein.
Je geeft een hoop punten aan waar jij mogelijk problemen ziet, mijn voorstel is, controleer hoeveel van jou punten daadwerkelijk een probleem zijn en in welke mate, en probeer een verbetering voor te stellen, dan zit je voor je het weet in Berlijn :D
Ik had hetzelfde idee voordat ik jouw comment uberhaupt las. Zal wel een van de meest voorkomende zijn dan :P
Tunnelen. Zorg dat je een aantal grote knooppunten hebt in de randstad en daarbuiten en connect die met een highspeed verbinding. Vanuit die knooppunten kan je dan weer verder via een metro systeem.
Dus bv een directe verbinding tussen Rotterdam en Maastricht, Maastricht - Groningen, Groningen - Amsterdam, enzovoorts.
Hetzelfde doe je met de grote snelwegen, tunnelen onder de grote steden zodat je niet die hele ring af hoeft te rijden. Die is er dan alleen voor mensen die de stad in en/of uit willen. De andere scheuren onder de stad door zonder files op de ring te veroorzaken.
Spitsdrukte is heel vaak de ervaring van de reiziger - meer dan de feitelijke situatie. Een treffend voorbeeld is hiervoor de drukte op een station: reizers stappen tegelijkertijd met honderden uit een trein en lopen het perron op en naar boven/beneden de stationshal in: iedereen heeft het idee geen ruimte te hebben. Wacht vijf minuten en het station in de spits lijkt bijna leeg in vergelijking - tegen de intuitie in - omdat de drukte in bulk komt.

In de treinen net zo: iedereen in de trein van Utrecht -> Amsersfoort weet dat op Amersfoort de trap voorin de rijrichting zit, dus iedereen zit in die coupé. Vaak staan mensen of zit de hele coupé vol daar waar treinstellen achterin leger zijn.

Oplossing: plak een RGB-Ledbalkje op het raam aan de binnenkant naast de deuren. Groen is leeg, rood is vol. Zo weet de reiziger op het perron al of de coupé voller of leger is. De data hiervoor kan goed gebruikt worden door de NS - ze investeren nu al in alternatieven om reizigers te tellen.

Technisch: gebruik een people counter (https://en.wikipedia.org/wiki/People_counter) in de ingangen en uitgangen van de coupés. Led-stripje op het eerste raam naast de ingangen/uitgangen, aangedreven door een RasPi per coupé.
Goed idee, ik weet echter niet of zo'n mensenteller verschil kan maken tussen een koffer of ander groot object en een kind bijvoorbeeld. Je kunt ook de wagon wegen, dat is nauwkeuriger, maar mogelijk duurder.
Uiteindelijk moet er een integrale mobiliteits visie komen, en moet de overheid daar naar handelen.

1: De rol van NL in Europa (belangen van Rotterdam (haven) en Amsterdam (luchtvaart). Kiezen en acteren..

2: de Randstad beschouwen als 1 grote gemeente en daar naar handelen, in plaats van 1354 kleine plaatsjes met ieder een eigen agenda.

3: Auto, trein, metro, tram, fiets, lopen zijn allemaal onderdeel van deze visie

Auto: meer asfalt aanleggen en knooppunten ontlasten, iedereen weet waar die zijn en ook waarom. In de file vebruikt mijn auto meer brandstof dan bij 100 km/u en iedereen aan de Tesla heeft ook impact op het milieu.

Trein - ophouden met die lange ritten van Den Helder naar Maastricht. Kortere trajecten, vaker overstappen. Kleinere impact van uitval. Kan eventueel zelfs onbemand op termijn.

We hebben genoeg data beschikbaar om anoniem statistieken op te lepelen van welke trajecten het meest benut worden. kunnen daar dus ook op plannen (en we hebben ook data voor speciale gelegenheden, feesten, weersomstandigheden etc). Kunnen daar prima predictive analysis op loslaten.

Verder - betere parkeer (veilig) gelegenheid bij stations om een switch makkelijker te maken en bezwaren weg te nemen. Camera bewaking maar ook bewakingspersoneel. Biedt kansen aan auto bedrijven om klein onderhoud op locatie te doen (ruit schades, banden wisselen etc).

Metro / tram - prima hand off voor in de steden, al vind ik de tram persoonlijk onhandig en een relatief grote impact op de stad hebben (spanningsleidingen, rails). Onder de grond wellicht niet voor alle steden haalbaar zonder bijbehorende Noord-Zuid ellende, maar ook hier een keuze voor de toekomst in plaats van angstvallug vasthouden aan wat er is.

Fiets - betere voorzieningen bij stations (ook bij Busstations) - vaak nu alleen in de grote steden goed geregeld. Zorg dat mensen die fiets droog kunnen stallen. Dit zal wellicht meer mensen aanspreken die anders de auto zouden pakken.

Bedrijven: betere spreiding van bedrijven, wellicht bepaalde type bedrijven uit het centrum van een stad halen en naar de rand verplaatsen (en dan niet iedereen op dezelfde plek :-) )

Er staan tevens voldoende lege kantoorpanden die of omgebouwd kunnen worden of gesloopt, legio voorbeelden te vinden van succesvolle transformaties (of aangelegde buitenruimte voor iedereen)
Zolang de meerderheid voor 10 uur op kantoor moet zijn, lost geen enkele optie de spitsdrukte op.
Maar waarom MOETEN die dat dan? Want voor zover ik kan zien is het voor de meesten echt geen probleem om later te beginnen op het werk of zelfs helemaal niet op het werk aanwezig te zijn. Even thuis werken en dan weggaan, of eerder naar huis om thuis nog wat af te maken, dat kan met de techniek van tegenwoordig prima.

Zelf ga ik meestal rond 9u weg en dus ook later weer naar huis toe, waarbij de rest van het team gewoon weet dat je dus niks voor 9.30 moet plannen want dan ben ik er gewoon niet.

Verder is men echt veel teveel bezig met vergaderen waarbij iedereen zijn plasje overal overheen moet doen, voordat er wat kan gebeuren, waardoor die vergaderingen gewoon zoveel tijd kosten dat hele agenda's al weken van tevoren helemaal vol zitten. Efficienter met tijd om gaan, kan veel bedrijven ook ontzien.

Helaas zijn dat allen geen IT oplossingen, dus ook onzinnig voor een dergelijke hackathon. En ik vraag me dan ook af of de bedachte oplossingen wel echt het probleem aanpakken en niet de gevolgen. Zo kun je ook autonoom rijden als argument brengen, maar dat laat zich niet in 1 hackathon vangen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 12:16]

Een truc betreft de vergaderingen, staand vergaderen lost een groot deel van het tijdsverlies op. In mijn team hebben we een dagelijkse meeting, sinds we zijn gaan staan bij deze meetings is de tijd van ongeveer een uur per meeting naar een half uur gegaan. Gewoonweg omdat je staat en je dan toch net wat sneller klaar wilt zijn.
Een dagelijkse meeting van een half uur is nog veel teveel. Zeker als je ook nog eens een Daily Scrum meeting bedoeld.
Waar heb ik het gehad over een scrum meeting? En dat veel te veel ligt er net aan wat je wilt bereiken met de meeting.
Daily standups zijn idd een hele goede manier om kort te overleggen wat je gedaan hebt, wat je gaat doen en wat je van iemand nodig hebt.
Maar waarom MOETEN die dat dan?
Misschien heeft het mee te maken met dat we nog steeds vasthouden aan het oude "winkeltijden" 9 uur gaan de winkels open en om 18:00 sluiten ze(ook rijksoverheden trouwens). Terwijl manlief aan het werk gaat is vrouw de huis aan het doen, winkelen en boodschappen doen.
Winkels willen liever niet open gaan als mensen niet komen en ze moeten beschikbaar zijn.

Heel veel industrie kan 24-7, bezorging kan dat ook, levering is wat lastiger tenzij je het ophaalt.

Files zouden kunnen vermeden of vermindert worden als wij zelf ook moderniseren.
Even gek gezegd, 's nachts om 3:00 even boodschappen doen bij de appie. Erg onhaalbaar voor nu lijkt mij. Maar je kan wel online bij appie bestellen.
Of even naar de elektronica winkel. Als we als maatschappij winkels variabele tijden kunnen geven en ons niet vast blijven houden aan 9 - 17 zou het kunnen.
polthemol Moderator General Chat @goovy7523 maart 2017 19:21
ik werk behoorlijk veel thuis (2 tot 4 dagen in de week). Ik woon in limburg, standplaats is amsterdam. Dingen als boodschappen zijn vloeibaar. Soms ga ik om 0800 het smorgens boodschappen doen of ik doe het onder de middag, vooral omdat ik nadat ik het savonds klaar ben met werken weinig zin heb om naar de supermarkt te gaan.

Je hebt nog eens geen 24-7 industrie nodig volgens mij dus: gewoon flexibele uren en thuiswerken is ruim voldoende, dan zoeken mensen het zichzelf wel uit voor de rest :)
Deels ook omdat het in ons bioritme zit, weinig mensen die graag in het donker willen leven. Kijk maar naar gebieden waar het winters niet licht wordt overdag, relatief veel problemen met psyche, maar ook alcohol verslaving. Dus zo raar is die 9 tot 5 niet, al kan dat best wel wat flexibeler...
Er zijn best wel veel mensen die het prima vinden om deels in het donker te leven, veel avondmensen. En "leven": door 9 tot 5 op kantoor of in de fabriek zijn de meeste mensen juist weinig buiten tijden de lichtste tijden. Als mensen wat meer op donkere uren zouden werken, zouden ze (vooral in de winter) wat meer vrije tijd in lichte uren kunnen doorbrengen, waarin ze naar buiten zouden kunnen, of in elk geval door de stad fietsen om boodschappen te doen en bij vrienden langs te gaan.
het probleem is dat we 'moeten' werken :)

moeten tussen haakjes omdat je ook prima zonder kan, maar de meeste mensen zijn niet zelfvoorzienend. Dus eigenlijk is dat het probleem

[Reactie gewijzigd door AOC op 24 juli 2024 12:16]

Maar waarom moet dat allemaal op locatie? Dat mensen graag van 9 tot 5 werken is prima, maar hoe je dat invult kan erg flexibel en een grote groep kan prima een hele of halve dag thuis werken.
Ik vermoed dat het een stukje acceptatie is vanuit werkgever kant en werknemer. Volgens mij is het in Japan/China bijvoorbeeld de gewoonte om niet eerder weg te gaan dan je baas,
De gemiddelde kantoor miep kan prima vanuit thuis werken. Daar zijn legio oplossingen voor.
Wat weerhoud ons dan daarvan? De baas! Blijkbaar vinden we dat iedereen in het oog gehouden moet worden of ze hun werk wel of niet doen. Dit probleem kun je ook prima aanpakken met die oplossingen als logbestanden. Er wordt gedacht dat je thuis sneller afgeleid bent van werk. EN misschien zal dat ook best voor sommige mensen gelden. Maar ook dat kun je managen en verbeteren. De meeste mensen zullen daar dan ook best aan kunnen wennen en gewoon productief zijn.
in de gaten houden met logfiles? Thanks but no thanks. Mijn baas kijkt maar naar de resultaten, dat is in the end het enige wat telt :) De werkgever moet misschien eens leren dat hij als baas niet nodig is, als facilitator echter wel.

In de gaten houden dmv logfiles ed. is haast smeken om ermee te fucken
Daar ben ik het geheel mee eens, maar het is een mogelijkheid. inloggen op de server en daarvan de logs bewaren zoals het al oude 'insteekkaart' waar bedrijven mee werken.

Die wijzigingen moeten ook gemaakt worden op management vlak. En dat is moeilijk.
mwah meer en meer bedrijven gaan wel om naar het concept "je bent er als je er echt moet zijn, als je maar levert". Controles via logfiles ed. is gewoon onzin, thuiswerken en die zaken moeten trustbased zijn. Controleren via logfiles is per definitie niet trust based, dat is wantrouwen en dat betekend ook dat een vrij concept simpelweg geen kans van slagen zal hebben
Klopt, ben ik geheel met je eens hoor. Alleen zie ik in mijn omgeving nog veel bedrijven die juist aan dat oude model hevig vasthouden. Controleren van de werknemers. Dat is inderdaad heel jammer en moet veranderen!
Dat is wellicht een generatie kloof gerelateerd issue

Voldoende "ouder" management, dat wil gewoon mensen op de werkvloer zien en heeft moeite met output based effort. Ouderwets kopjes tellen. Thuiswerken kan voor 9 uur en na 18.00

Vergaderen gaat prima remote, zijn genoeg tools voor. Gaat alleen niet voor alle functies op helaas, maar de helft remote is al enorme winst denk ik..
Dan bestond er ook geen spits.
Er zijn gewoon te veel mensen. Geboortebeperking instellen en over 2 generaties plukken we daar de vruchten van. :+ Hebben er ook minder mensen honger en is er water genoeg.
Zoiets werkt alleen als je het globaal oplost, anders krijg je het gevolg dat er mensen uit andere plekken van de wereld verhuizen naar plekken met een geboortebeperking (waar nog wel een sociale zekerheid bestaat, juist door die geboortebeperking).
De bevolking van Nederland is al aan het vergrijzen, als je dan ook nog een geboortebeperking invoert dan wordt het helemaal onmogelijk om iedereen een fatsoenlijk aow te geven, de groep mensen die belasting betaalt wordt dan te klein. ;)
Ja dan is er niemand om voor je te zorgen als je bejaard bent.
Dat roep ik al jaren!
Probleem is alleen dat we teveel uit eigen belang handelen, zonder verantwoordelijkheidsgevoel... want WIJ willen perse kinderen omdat we daar het woordje 'geluk' aan koppelen, maar met wat voor toekomstproblemen we onze kinderen vervolgens opschepen, tja daar denken we maar niet over na.
(ach, dat zien we dan wel weer, als we NU maar gelukkig zijn)
Maar ook daar zijn problemen mee. Want kun je iemand van hier, het westen, vergelijken met iemand uit zeg Namibië? Wij hebben toch een groter 'footprint' dan die mensen. En dat is ook een van de problemen. Natuurlijk kun je prima zeggen max 2 kinderen per gezin. Maar geografische verschillen spelen zeer zeker mee. Neem China waar ze dit hadden en de problemen die dat gaf.

Thuiswerken, verschillende uren etc zullen denk ik eerder werken dat iets als een geboortebeperking.Want laten we wel wezen hoeveel 4+ gezinnen zijn er nog in Nederland.
True... maar alle beetjes helpen, nietwaar?
Limiet-vrij (en met name ondoordacht) fokken - wat we nu doen - helpt al sowieso niet mee aan een betere wereld, en dat weten we allemaal... toch doen we niks met die wetenschap.
Het is natuurlijk maar een gedeelte van de oplossing, maar wel een relatief makkelijke, maar als we zelfs zoiets simpels nog niet bereid zijn te doen... tja, hoe moeten we andere oplossingen dan wel waarmaken?
en wordt niet "doorgefokt" :) De bevolking zal echter nog wat stijgen omdat we vooral ouder worden (genoeg uitleg te vinden waarom je een stijging krijgt in aantallen terwijl het eigenlijk al stagneert).

De groei voor de rest heeft dus weinig te maken met dat fokken, je slaat de plank royaal mis.

(ps. ipv een limiet hoef je mensen slechts wat welvaart te geven, het aantal kinderen is rechtsstreeks te linken aan welvaart).
Thuiswerken, verschillende uren etc zullen denk ik eerder werken dat iets als een geboortebeperking.Want laten we wel wezen hoeveel 4+ gezinnen zijn er nog in Nederland.
200% voor thuiswerken in dit geval, maar geboorteperking moet er toch echt komen. Onze planeet kan de huidige hoeveelheid mensen gewoon niet aan. Of we beperken onszelf, of de natuur doet het over niet al te lange tijd voor ons..
Ja, maar bazen willen graag zien dat jij wel werkt die tijd dat je uitbetaald wordt. Dat is ook een probleem en moet gelijktijdig aangepakt worden. Als je per week een checklist zou hebben waarvoor je betaald wordt met de woorden "zie dat het tegen vrijdag af is" is dat geen probleem en kan dat op best een aantal sectoren werken. Als je alles op de maandag af hebt, prima; ben je de rest van de week vrij. En of je dit nu thuis/op kantoor of als hipster in de starbucks doet..

Geboortebeperking, ja misschien is dat nodig. Maar hoe wil je dat verdelen op geopolitiek niveau? En wat is de max aan kinderen? als je zegt 2 kinderen laat je dan iedereen castreren/steriliseren? Want ook al gebruik je een condoom een ongeluk kan gebeuren en daar is dan nummer drie! oei, in overtreding gaan we dat kind dan moedwillig verwijderen of laten we het zitten?
Zoals je in China gezien hebt is dat hele idee ook niet zo goed gegaan want iedereen wilde een jongen en meisjes waren minder waard. Dan had je ook nog kinderen die niks van bestaansrecht hadden omdat ze zo ge zegt niet bestonden. Ik vind dat op meerdere vlakken een heel moeilijk onderwerp.

Natuurlijk krijgen we problemen met het klimaat! En daardoor nog meer vluchtelingen. Misschien is het in de niet al te verre toekomst Nederlanders die vluchten door het water.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 juli 2024 12:16]

Geopoliltiek is niet moeilijk; overal dezelfde regels. Hoe je dat praktisch voor elkaar krijgt weet ik niet. Waarschijnlijk niet, totdat het water aan de enkels staat.

In china ging het voornamelijk fout doordat daar maar 1 kind was toegestaan. Een tweede kind kreeg geen subsidie en vaak een boete. Grote nadeel was inderdaad dat iedereen een jongen wilde.
Met 2 kinderen max heb je daar al minder last van en als je als overheid het bestaan van alle inwoners waarborgt (basisinkomen & pensioen) dan is er geen noodzaak om enkel jongens te krijgen.
Je zal met de gebruikelijk anticonceptie moeten werken en ouders zullen gaan kiezen welk geslacht hun kinderen moeten hebben.

Die boete moet de stok achter de deur zijn, en na rato van inkomen. Is er een ongewenste zwangerschap dan een abortus of die boete. Dat zal in een groot deel van de wereld religieus onbespreekbaar zijn, maar wederom, het alternatief is dat de natuur (of de god van je keuze) de keuze maakt.
Welkom in dystopian future :Y) Kiezen welk geslacht je kind heeft. ja oké dat is enigszins te beïnvloeden met hoelang voor de eisprong je seks hebt. uit mijn hoofd zijn 'meisjes' zaadjes iets langzamer maar sterker dan 'jongens' zaadjes. Maar moeten we serieus die kant op? Maak er dan gelijk de hele optie lijst bij: kleur van ogen/haar, lengte, IQ, huidkleur, etc etc etc.
Daar ben ik op tegen.

Daarnaast kun je echt niet alle landen hetzelfde behandelen wan wij hebben veel grotere afdruk dan vele Afrikanen. Dus dat gaat zeker niet werken. Een boete kan werken en ik kan me enigszins vinden in je denkwijze maar heel veel succes dat erdoor te krijgen :X

Ik snap ook zeker dat er dingen moeten gebeuren en dat geboortebeperking kan helpen. Maar ik zou eerst de andere opties bekijken die ervoor kunnen zorgen dat het OV een goed alternatief is ten opzichte van de auto. Dat je makkelijker thuis kunt werken voor de sectoren waar dat kan. Langere in en uitvoeg mogelijkheden bij kruispunten. Goede wegen en scheid doorgaand en lokaal verkeer.
Tja, die opties kan je op tegen zijn, maar laten we wel wezen; die gaan wel gebeuren, ongeacht de hele overbevolkingsdiscussie. Geslacht kiezen kan in sommige landen al, en ze zijn bezig met het weghalen van ziektes uit het DNA van het ongeboren kind.

We mogen wel een grotere millieuafdruk hebben dan de afrikanen maar zij krijgen meet kinderen, en er gaan er meer dood, en hebben minder vruchtbaar land. Juist voor de Afrikanen zelf zou het beter zijn.
Ik zie het allemaal niet gebeuren maar ALS het moet gebeuren dan maakt een simpele -niemand op de wereld meer dan 2 kinderen-regel de meeste kans. Begrijpelijk, maar vooral zonder het risico te verzanden in politieke discussies.

Any way, inderdaad veel te ver off-topic, maar wel interessante discussie.
Inderdaad behoorlijk off-topic xD
Ik denk dat autonoom rijden files zeker zal doen afnemen. oor geklooi in het verkeer ontstaan files.

Kwa overbevolking, je weet dat we al gestagneerd zijn kwa bevolking? De babyboomers worden oud en de mensen erna hebben veelal minder kinderen ik dacht dat het gemiddelde op 2.3 kind ligt. Natuurlijk heb je dan mensen aan elk van de uitersten. Maar we groeien als samenleving door vluchtelingen/nieuwkomers en niet echt van onze eigen geboortes.
Reuze loopbanden :+ op en afstappen waar en waneer je wil. Je moet alleen geen haast hebben. :z
Maar even serieus, er is geen oplossing zolang mensen en bedrijven allemaal op een kluitje gaan zitten.

[Reactie gewijzigd door Finger op 24 juli 2024 12:16]

Reuze loopbanden :+ op en afstappen waar en waneer je wil. Je moet alleen geen haast hebben. :z
Meerdere loopbanden naast elkaar. Werk aan beide kanten van buiten (traag) naar binnen (snel). Des te sneller de loopband, des te breder deze is.

Met een snelheidsverschil van ~5 km/h is lopend overstappen goed te doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 12:16]

Ik hoor een Asimov lezer...
Ik hoor iemand die niet When The Sleeper Awaker/The Sleeper Awakes van H.G. Wells heeft gelezen.
Er IS geen oplossing voor het file-probleem. De reden: verkeer is een verhaal van vraag en aanbod, waarbij vraag de reizigers/vracht (vervoersbewegingen) zijn, en het aanbod het maximale aantal vervoersbewegingen.
Als op wat voor manier het aanbod (maximaal aantal vervoersbewegingen) vergroot wordt, stijgt de vraag vrijwel onmiddellijk mee, totdat de bestaande balans (met overvragen van de capaciteit) hersteld is. De filedruk is dus een inherent onderdeel van die balans, en KAN niet weggenomen worden. Op geen enkele manier, tenzij je met 'oneindigen' gaat werken, maar dat voldoet niet aan het realiteits-criterium.

Het is dus een onmogelijke opdracht.
Er is wel een oplossing maar dat willen we nog niet.

Thuis werken.
Geen auto's meer alleen vervoer zoals bijv. in de film( I Robot) proef auto zonder bestuurder.
De hyperloop.
Meer bullet trains.
Geen fysieke winkels meer maar online bestellen.
Wij mensen moeten af van het geloof om ergens zo laat te zijn en zo laat te stoppen.


Allemaal KAN het maar geeft de huidige maatschappij in deze vorm enorme kosten.
Mensen op straat omdat winkels er niet meer of nog minder zijn.
We moeten als maatschappij een enorme omslag maken in ons cultuur.
Bedrijven en regeringen missen inkomsten(geen boetes meer, geen wegenbelasting e.d.)
De redenatie van Chrisboers is vanuit een economisch en wiskundig oogpunt een hele realistische. Bijvoorbeeld wanneer het personenvervoer verminderd wordt dan zal onmiddellijk dat gat opgevuld worden door het vrachtvervoer.
Als je er even bij stil staat dan kom je waarschijnlijk tot de conclusie datelke oplossing, wat dan ook, weer ruimte zal opleveren dat weer door een nieuwe behoefte opgevuld wordt.
Als er gekeken wordt naar de "theory of constraints" vanuit supply chain management kan je ook naar de beperkende factor. Door dit proces te stroomlijnen en de traagste factor de snelheid te laten bepalen wordt er veel efficiënter gewerkt. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen bewerkstelligen door alle voertuigen bijvoorbeeld 90km/pH te laten rijden (vrachtwagen) of deze net als luxe wagens 120 te laten rijden.

Edit:

Dit om een zogeheten "bullwhip effect" te voorkomen. Remmen, gas geven, vertraging =file

[Reactie gewijzigd door syphx op 24 juli 2024 12:16]

Ja, er zal altijd file blijven. Bij minder files hebben mensen de neiging om verder van hun werk te gaan wonen omdat ze dan in een prettiger omgeving kunnen wonen (rustiger en/of goedkoper).

De neiging tot een balans is niet perfect, want dan zou het verschil tussen spits en rust maar klein zijn. Misschien moeten we de opdracht daarom lezen als: Zoek een technische oplossing om de huidige wegcapaciteit beter te benutten en/of om de huidige onbalans tussen spits- en rustdrukte te verkleinen.
De oplossing: https://www.youtube.com/watch?v=Lf8Ig2M3Zq0

Serieus, er is geen oplossing zolang grofweg de meeste moeten starten tussen 7-10 uur in de ochtend en na acht uur weer naar huis gaan. Ga je verspreiden, dan krijg je weer knelpunten op andere momenten.

En over thuiswerken zijn de meningen verdeeld. En niet iedereen kan thuis werken omdat er kids thuis rondlopen (of partner) of het werk niet toelaat (bijvoorbeeld je werkt in de detail of als verkoper ben je steeds onderweg). Alleen beperkt aantal begroepsgroepen zouden thuis kunnen werken en als die thuis werkt, lost het probleem niet op.

En zolang de economie aantrekt, wordt dit alleen maar erger. Meer files en OV die voller raken.

En plus dat sommige niet met het OV willen omdat met de auto de reistijd soms wel meer dan de helft dan met het OV korter is.

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 24 juli 2024 12:16]

Nouja, ook als de economie niet aantrekt wordt het drukker. Al 70 jaar lang haalt Nederland extra mensen binnen :) dat is qua drukte ook niet zeer bevorderlijk voor zo'n klein land.
Nouja, ook als de economie niet aantrekt wordt het drukker. Al 70 jaar lang haalt Nederland extra mensen binnen :) dat is qua drukte ook niet zeer bevorderlijk voor zo'n klein land.
Die mensen voegen ook niets toe aan de economie /wilders :+
Wat bedoel je met binnenhalen? Actief mensen werven voor onze kenniseconomie zoals bij Unilever, MDD (verkocht), Philips, NXP, ASMI, ASML, Shell, etc.? Of bedoel je het passief: mensen uit oorlogsgebieden die huis en haard verlaten om een veilig heenkomen te zoeken?

De natuurlijke aanwas sinds 1995 bestond er uit dat er het aantal levend geborenen varieert tussen 206.619 (2000) en 170.510 (2015), het aantal sterfgevallen al die tijd stabiel is op ongeveer 135.000 per jaar. Dus de autonome groei is grofweg 35.000-65.000 per jaar.

Qua immigratie was het hoogste aantal in 2016 van 229.563, qua emigratie 149.509 in 2015. Het immigratiesaldo wisselde tussen 13.904 (1995) en 88.081( 2016). Tussen 2003 en 2007 was het immigratiesaldo zelfs negatief.
http://statline.cbs.nl/St...HDR=T,G1&CHARTTYPE=1&VW=G

http://statline.cbs.nl/St...HDR=T,G1&CHARTTYPE=1&VW=G
er is geen oplossing zolang grofweg de meeste moeten starten tussen 7-10
Huh! Wat? Het probleem is juist dat er geen spreiding is tussen 7 en 10, maar dat het overgrote gedeelte om uiterlijk 08:30-09:00 op een bepaalde plek moet zijn. Als er meer spreiding zou zijn zoals tussen 7-10 dan is er nauwelijks nog een probleem (behalve dat met het openbaar vervoer ergens om 07:00 moeten zijn een uitdaging is).

Ik werk al jaren vanaf 10:00 en ga de weg op net na 09:00, ik heb normaal gesproken geen last van spitsdruke. Behalve in het geval van ongevallen maar aangezien ik niet met een auto reis maar met een motor is een file hooguit irritant maar vrijwel nooit een grote vertrager.
Ik probeer juist uiterlijk om 7:30 op mijn werk te zijn en dan ben ik de ochtenddrukte net voor. Ik ga soms om 16:00 weer naar huis (ben ik de avondspits net voor) of rond 18:30 (zit ik net achter de avondspits).
En plus dat sommige niet met het OV willen omdat met de auto de reistijd soms wel meer dan de helft dan met het OV korter is.
Dat inderdaad.
Ik zou graag met de trein gaan. Koffie erbij, laptop open en gaan; ik vind het super relaxed. Punt is alleen dat het me al een half uur kost om alleen maar op het station te komen. En ik woon niet eens in de middle of nowhere, ik woon in Amersfoort.

En op de plaats van bestemming is het meestal vergelijkbaar. En ik ben net als zovelen niet bereid 1u+ extra op te offeren aan dit gemak.
Twee A4-pagina's? Voor- en achterkant dus :+

#creatief

Gave actie hoor, kan er helaas niet aan meedoen.. Success met het bedenken van oplossingen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.