Door Femme Taken

Architect

Mentiontag - XL community-pick iteratie #100

07-02-2017 • 10:25

62 Linkedin

Onze developers hebben zojuist de eerste functie voor de extra grote community-pick van iteratie #100 opgeleverd. De functie betreft een mentiontag met bijbehorende notificatie, waarmee je een andere gebruiker makkelijk kunt aanhaken in een forumtopic.

Om te vieren dat we momenteel bezig zijn met het bouwen van onze honderdste sprint sinds we halverwege 2011 zijn begonnen met werken volgens de scrummethode, doen we in deze iteratie een extra grote community-pick. Met de community-pick geven we je de mogelijkheden om te stemmen op featurerequests, waarvan de functie met de meeste stemmen wordt gebouwd. Normaal gesproken hebben we vijf punten beschikbaar voor de community-pick. Om onze honderdste sprint te vieren, stellen we maar liefst twintig punten beschikbaar. Het puntenaantal staat voor de complexiteit van een ticket. Een halve punt staat gelijk aan een eenvoudige tekstaanpassing en twintig voor een complexe user story of technische taak.

In de .plan over de release van iteratie #99 hebben jullie gestemd op de eerste functie die in de beschikbare twintig punten wordt gebouwd. De mentiontag en -notificatie om een andere gebruiker aan te haken in een forumtopic won nipt van het gedeeltelijk kunnen citeren van forumposts door middel van het selecteren van de te citeren tekst.

De mentiontag kun je gebruiken door de volgende tag in een forumpost te plaatsen:

[~username]

Als een gebruikersnaam spaties of blokhaken bevat, moet hij tussen aanhalingstekens worden geplaatst.

[~"[user name]"]

De gebruiker die via de mentiontag wordt genoemd in een forumpost, ontvangt een notificatie. De ontvangst van dit type notificatie kan uitgezet worden in de notificatie-instellingen. In de forumpost wordt de mentiontag weergeven als '@username'. De gebruikersnaam linkt naar het profiel van de genoemde gebruiker.

Volgende community-pick

Het bouwen van de mentiontag heeft dertien punten gekost. Omdat we tickets schatten volgens de Fibonacci-reeks blijven er afgerond nog acht punten over in de XL community-pick. Tot woensdagochtend 09.00u kun je stemmen op de volgende functie die we in iteratie #100 gaan bouwen. Nieuw ten opzichte van de vorige poll is een suggestiefunctie voor de mentiontag, waarmee je na het typen van een @-teken suggesties krijgt voor gebruikersnamen. Zo kun je snel en foutloos een [~username]-tag maken.

XL community-pick iteratie #100

Welke functie wil jij het liefst laten bouwen binnen het budget van acht punten? Als er punten overblijven, volgt na oplevering van de functie een nieuwe poll.

Suggestiefunctie voor gebruikersnamen om makkelijk mentiontag te maken (8 punten)
49,5%
Knuffel-troostsmiley toevoegen (2 punten)
12,3%
Koper en verkopen duiden in Vraag & Aanbod-beoordelingen (5 punten)
11,5%
Filteren op ouderdom in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
11,1%
Filteren op conditie in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
7,0%
Meer rml-tags aanzetten in productreviews voor meer opmaakmogelijkheden (3 punten)
5,3%
Filteren op garantieduur in Vraag & Aanbod-listings (8 punten)
3,4%

Aantal stemmen: 1.183. Deelname gesloten op 08-02-2017 09:00. Stemmen is niet meer mogelijk.

Reacties (62)

Wijzig sortering
Ik ga voor de "Suggestiefunctie voor gebruikersnamen om makkelijk mentiontag te maken (8 punten)", want als je daar dan toch mee bezig bent, dan maar direct goed. ;)
Goed werk, al vind ik de implementatie Mwoah. Op veel plaatsen is het @username, op t.net is het wiel opnieuw uitgevonden.
We pakken dit agile op, dus in plaats dat we in één keer de perfecte uitwerking van een feature bouwen doen we dat in stappen. Anders was hij te groot geweest voor deze community pick en was er helemaal geen mentiontag geweest.

@username als tag is niet handig in verband met gebruikersnamen waar een spatie in voorkomt. Vandaar dat we @Anoniem: 8307 / @user name als tag gebruiken. Je kunt in de poll stemmen op een feature om een mooie suggestfunctie te bouwen als frontend voor de @Anoniem: 8307 tag. De suggestfunctie moet na het intypen van een @ een lijstje met matchende gebruikersnamen tevoorschijn toveren. Je kunt dan dus gewoon @username typen om de tag te creëeren en de lezer ziet ook @username in de post.

Nog een stap verder is om het ook aan te zetten in reacties. Dat zou er weer eentje voor een volgende community pick kunnen zijn als de complexiteit van deze wens niet te groot is.
Vraagjes:
- Werkt deze tag ook met userid's?
- En wat gebeurd er met de tag als iemand van username veranderd?
- En krijg je meerdere notificaties als de tag meerdere keren binnen dezelfde post wordt gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Zeror op 7 februari 2017 11:49]

Werkt deze tag ook met userid's?
Nee
En wat gebeurd er met de tag als iemand van username veranderd?
De notificatie is dan al lang een keer verstuurd, dus dat maakt niet uit :P Bij een eventuele herparsing van de content kan dan alleen de username niet meer gevonden worden, en zal dan dus ook geen link naar het profiel meer zijn.
En krijg je meerdere notificaties als de tag meerdere keren binnen dezelfde post wordt gebruikt?
Nee, de mentions worden 'uniek' gemaakt per mentioned gebruiker in een post, dus je krijgt maar 1 notificatie :)
De notificatie is dan al lang een keer verstuurd, dus dat maakt niet uit :P Bij een eventuele herparsing van de content kan dan alleen de username niet meer gevonden worden, en zal dan dus ook geen link naar het profiel meer zijn.
Under the hood werken met user-ID's is toch veel logischer? Kun je tenminste herparsen (want de usernames veranderen wél in de topics zelf bij het herparsen, een loze @tag staat dan wel erg raar..) Of ben ik nu dom? :P
Werken met userid's is alleen technisch makkelijker, maar wel weer een stuk minder gebruiksvriendelijk. Als @crisp wordt omgezet naar @3333 dan is immers voor jou als poster ineens niet meer makkelijk te herkennen wie je nu eigenlijk gementioned had ;)

Overigens gebruiken we vaker usernames in gegenereerde content in plaats van id's, zoals bij quoten van reacties ("crisp schreef op dinsdag 7 februari 2017 @ 12:29:") Ook daar hebben we het nooit nodig gevonden om met userid's te gaan werken.
Je kan het toch bij de verwerking van het request omzetten naar een userId en deze gebruiken om de juiste username op te halen?
De originele user-input moet je zo min mogelijk manipuleren, zodat je als een gebruiker zijn content wil aanpassen je zijn originele invoer weer kan voorschotelen.

Verder is het imo ook geen (groot) probleem, zelfs bij een eventuele nickchange, dus waarom dan naar oplossingen zoeken?
Je kan natuurlijk (wat ik al bedoelde in mijn vorige post) dat als de user het aan wilt passen het weer omgezet word naar een naam, gebruikers zien alleen de naam, de backend werkt met een id.
Ja, maar dat blijft nodeloze extra complexiteit voor iets wat nauwelijks een probleem is. Dat is een beetje mijn punt ;)
Kan je dan niet userids plaatsen en die parsen en vervangen door username bike content load?
Het meest gebruiksvriendelijke zou zijn dat hij middels een autocompletelijst met het intikken van een @ en enkele tekens van de gebruikersnaam een tag aanmaakt, met daarin de userid. Dan is de koppeling er ook nog mocht iemand van nickname veranderen. Een beetje zoals je iemand tagt op facebook (deel van naam intypen en persoon selecteren).

Verder mooie functie! :) kudo's en credits voor de crew
We pakken dit agile op, dus in plaats dat we in één keer de perfecte uitwerking van een feature bouwen doen we dat in stappen. Anders was hij te groot geweest voor deze community pick en was er helemaal geen mentiontag geweest.
Hmmm, staat dat niet een beetje los van de definitie van de mentiontag?
@username als tag is niet handig in verband met gebruikersnamen waar een spatie in voorkomt. Vandaar dat we @Anoniem: 8307 / @user name als tag gebruiken.
Ik neem aan dat je hier @~[user name] bedoelt wanneer er een spatie in zit, zoals in het artikel staat?
Het voelt wel raar, alsof er twee methoden zijn (uitzonderingsmethode als er een spatie in staat)

Waarom niet gewoon [@user name] ?
Eenvoudig, herkenbaar, afgebakend, spatie-tolerant...
Ik neem aan dat je hier @~[user name] bedoelt wanneer er een spatie in zit, zoals in het artikel staat?
Het voelt wel raar, alsof er twee methoden zijn (uitzonderingsmethode als er een spatie in staat)
Het tweede voorbeeld in het artikel is voor een gebruikersnaam met blokhaken of spaties. [@user name] en @user name hebben hetzelfde probleem als er spaties in voorkomen. De parser kan daar niet mee overweg. Het probleem is er niet meer als er een mooi suggestiefunctie komt, dan kun je gewoon @usern... typen en je krijgt suggesties voor relevante en matchende gebruikersnamen.
@user naam met spaties is voor de parser geen probleem, alleen blokhaken zijn een probleem.

Quotes in een gebruikersnaam zouden ook een probleem zijn, maar die zijn gelukkig niet toegestaan in gebruikersnamen ;)
Op zich had een @"naam net spatie" dan ook wel gekund. Al vind ik de reactie van consolefreak ook wat raar. Genoeg plekken waarbij je het nu ook al met een tilde doet. De @ is niet de standaard, maar gewoon een standaard
Hoe doet Facebook dit dan? Ik weet niet hoe de implementatie van het invulmechanisme van forms eruit ziet, maar kun je de cursor niet locken op het invullen van een naam totdat Enter of Escape of Delete ingeduwdworden?
Kan je ook ergens zelf community picks voorstellen?
Je kunt een feature-request doen in Mooi Features en als er veel opgestoken duimpjes. Er is een lijst met meest gewaardeerde featurerequests die gebaseerd is op het aantal opgestoken duimpjes op de startpost van een featurerequestopic. Die lijst helpt ons bij het stellen van prioriteiten. Voor een community pick is het tevens van belang dat het verzoek niet te complex is.
Mja @username werkt goed als usernames geen spaties of andere spannende tekens mogen bevatten. Helaas mag dat op t.net wel ;)
Slecht excuus, dat hoeft geen probleem te zijn. Zie dat op verschillende plekken gewoon werken. Desnoods kan het via het suggestie script opgepakt worden.
In dat laatste geval kan dat prima ja, maarja dat zit er nog niet in.

Achja, 't blijft t.net :P
@JapyDoogee zo proeft het beetje wel (halve functie) doe dan volledig :+
@himlims: Ik denk dat het alleen op het forum werkt :P
@JapyDooge helemaal mee eens (en dat het werkt in reacties) :P

[Reactie gewijzigd door Jelv op 7 februari 2017 10:36]

Niemand die het opvalt dat er staat "Om onze honderdste sprint te vieren stellen we maar liefst twintig punten beschikbaar."

"Het bouwen van de mentiontag heeft dertien punten gekost, zodat er nog acht punten overblijven in de XL community-pick."

13 + 8 = 21 punten
Dit komt voort uit de Fibonacci reeks, waarop de schattingen voor deze punten gebasseerd zijn.
1-2-3-5-8-13 etc.

Hoe groter de effort voor de werkzaamheden, hoe minder nauwkeurig de schatting is. Vandaar dat er van dit Poker Planning systeem gebruik gemaakt wordt.

Er kunnen dus helaas geen User Stories met een waarde van 7 punten zijn. De ene punt meer of minder op deze schatting gaat geen groot verschil maken, vandaar dat T.net er waarschijnlijk voor gekozen heeft om in deze iteratie ook User Stories met 8 punten als Community pick toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door Farmir op 7 februari 2017 10:44]

Is ook, maar waarom dan niet meteen 21 pakken als toch de meeste combinaties daarop uitkomen
Nee, de Sprint Velocity is wat het team heeft bewezen op te kunnen leveren aan Story Points.
Dat getal is bij elk team anders, en stabiliseert zich pas na enkele sprints.

Bij Tweakers.net is dat blijkbaar gestabiliseerd op 20, maar de Sprint Velocity heeft niets te maken met fibonacci.

https://www.google.nl/web...e=UTF-8#q=sprint+velocity

De uitdaging is om User Stories dusdanig van omvang te maken dat ze binnen de Sprint Velocity passen, dat is wat Femme hierboven als reactie ook uitlegt.
Soms betekent dat, dat je User Stories opknipt in delen om die per Sprint wel volledig te kunnen realiseren (want niets is ontmoedigender dan iets niet afronden).

(Ik ben kartrekker van de Agile Community bij Enexis)

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 7 februari 2017 11:00]

Ik heb het niet over wat er daadwerkelijk uitgevoerd wordt, maar gewoon in de tekst vermelden dat 21 punten opgepakt kunnen worden. Ik snap dat velocity meer is dan alleen dat cijfer, maar het ziet er gewoon raar uit als je zegt 20 punten op te kunnen pakken en je doet er gewoon makkelijk 21
De punten binnen de poker planning zijn gebasseerd op de Fibonacci reeks.
Aangezien het lastig rekent met getallen als 21, 34, 55 en 89, wordt er door veel organisaties gekozen om gebruik te maken van 20, 40 en 100.
Is ook, maar waarom dan niet meteen 21 pakken als toch de meeste combinaties daarop uitkomen
Omdat we het leuker vinden om tijdens iteratie 100 vaker te releasen en meerdere keren een poll te draaien. Het is nog agile ook want er is nu de stemoptie bijgekomen voor uitbreiding van de nieuwe mentiontag :) .
Bedankt allen voor de uitleg. Dan is het opzich logisch dat het zo geschreven staat in de tekst.
Buiten dat hebben ze het over iteratie 100 voor de volgende keer, terwijl dit ook iteratie nummertje 100 is. Lijkt me dus dat dat 101 moet zijn :p.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 7 februari 2017 11:05]

Nee, we zitten tussen 2 iteraties. De eerste community pick is opgeleverd en nu vragen ze achter een volgende die ook nog in iteratie 100 kan opgenomen worden.
Lijkt een fibonacci puntje: ze zullen een story 8 punten willen geven omdat die 'ongeveer' binnen de Sprint Velocity valt van 20 punten, en '8' een getal is bij Planningpokeren.
Gokje hoor.
Klopt! Bij het schatten van tickets, bestaat het punten aantal 7 niet (wel bijvoorbeeld 1,3,5,8,13,20...) dus we doen een extra puntje cadeau als er een feature van 8 punten wordt gekozen ;)
Leuk die RML tags voor meer opmaak mogelijkheden.. Maar waar kan ik een duidelijk overzicht vinden van alle tags zoals die bij reviews en op het forum gebruikt kunnen worden?
Voor het forum: https://gathering.tweakers.net/forum/faq/ubb

Binnen reviews kan gebruik worden gemaakt van een subset van de beschikbare RML-tags, plus een aantal specifieke tags zoals [toc] (genereerd een table of contents op basis van gebruikte headings). Er is echter geen centraal overzicht van welke tags binnen welke content gebruikt kunnen worden...
Ik neem dan aan dat dat iig al op de to-do lijst staat? ;)
Ik zie dat niet als development taak, dus in ieder geval niet op de mijne... :P
Zie hier: https://gathering.tweakers.net/forum/faq/20 (FAQ: Overzicht van UBB-codes)

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 7 februari 2017 12:37]

top, is uitgebreider dan ik in mijn herinnering had.. gelijk even copy paste gedaan.
Zit er ook nog een limiet op het aantal mensen die aangehaakt kunnen worden? Want anders voorspel ik aardig wat spam met veel mentiontags.
Hoe dan ook. Die troost smiley moet komen O-)
Fijn zeg, die nuttige functies die we krijgen (in een vrij korte tijd). Ik denk dat dit één van de meest community-gerichte manieren is. Ik ben dus groot van de community pick. Van mij mag dat vaker! M'n complimenten aan de developers.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 7 februari 2017 11:13]

Leuk, maar vooral handig die nieuwe functionaliteit. Zoals hierboven ook al gezegd, dan maar gelijk doorpakken. Dus ook ik heb gestemd op "Suggestiefunctie voor gebruikersnamen om makkelijk mentiontag te maken".

Valt me overigens wel op dat er erg veel V&A gerelateerde zaken in de lijst staan, wat meer diversiteit zou wel leuk zijn. :+
Weer een mooie update en een mooie functie!

Ik hoop alleen wel dat bij een eventuele verbetering de brackets wegvallen. Op mijn telefoon zijn die brackets helemaal weggestopt in het toetsenbord, waardoor het alsnog veel gemakkelijk is om gewoon op 'quote' te drukken.

Heb het net even getest en het is helaas niet mogelijk om jezelf te taggen :p. Wel wordt er bij het gebruik van bijv. @rens-br automatisch @rens-br van gemaakt.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 7 februari 2017 11:56]

Een auto-complete voor de mention-tag zou ik zeker waarderen. Het zou dan helemaal mooi zijn dat je standaard de auto-complete krijgt van alle usernames die in een topic gepost hebben. Als je dan doortypt dat hij dan gewoon de andere usernames erbij pakt die niet in het topic zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee