Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers zoekt een stagiair voor de nieuwsredactie

07-12-2016 • 13:37

52 Linkedin

Volg jij een studie journalistiek of een aanverwante opleiding en wil je je bekwamen op het gebied van internetjournalistiek? Meld je dan aan en wellicht kom je op een van de leukste stageplekken van Nederland te werken. Je kunt dan in het eerste kwartaal van 2017 het nieuwsteam versterken, maar een latere datum is in overleg ook mogelijk.

Wie zoeken we?

We zoeken in principe een stagiair die een hbo- of universitaire opleiding journalistiek volgt. Studenten die een opleiding met journalistieke raakvlakken volgen, mogen uiteraard ook reageren. De start en de duur van de stage worden in overleg met de opleidingsinstantie bepaald. Je komt volledige werkweken op het kantoor in Amsterdam meedraaien met de redactie.

Wat verwachten we van je?

Aangezien je op de nieuwsredactie komt is het wel zo handig als je een beetje een nieuwsfreak bent. Je vindt de telefoon niet eng en ziet er een uitdaging in om in rap tempo 'eigen' nieuws te maken en berichten zo volledig en correct mogelijk te schrijven. Je bent gemotiveerd om mee te lopen op een tech-webredactie dus je hebt affiniteit met de onderwerpen waar Tweakers over schrijft en je vindt het leuk te schrijven voor een community, met alles wat daar bij komt kijken. Enige geekiness moet je niet vreemd zijn.

Wat bieden we?

Ten eerste hanteert Tweakers een marktconforme stagevergoeding. Daarnaast bieden we begeleiding bij je stappen op het journalistieke pad: je leert zo veel op het gebied van taal, omgaan met bronnen, het dagelijkse werk op een redactie, fact finding, enzovoorts.

Het doel is dat je uiteindelijk volledig mee gaat draaien met de redactie. Je belt met contacten, kunt naar persconferenties en mag in de pauze meedoen met de dagelijkse Mario Kart-competitie (maar winnen levert je geen extra hoge beoordeling op).

Meld je aan

Lijkt het je wat om als stagiair bij het Tweakers-hoofdkantoor aan de Mt. Lincolnweg 40 in Amsterdam aan de slag te gaan? Meld je dan aan door je motivatie en relevante achtergrondinformatie, zoals je studie en interesses, te sturen naar nieuwsposter@tweakers.net.

Reacties (52)

52
51
33
2
1
1
Wijzig sortering
Ik ben de huidige stagiair bij de nieuwsredactie. Ik kan iedereen een stage bij Tweakers van harte aanbevelen. Ik heb in de afgelopen drie maanden dat ik hier werk ontzettend veel lol gehad, maar natuurlijk ook veel geleerd. Ik vind het jammer dat het er over twee maanden alweer op zit.

Voor mensen die klagen over het loon: Rijk zul je er niet van worden, maar ik kan prima rondkomen en vind maar eens een stage waar je met zulke leuke mensen werkt als hier.

In ieder geval: Houd je van techniek en heb je een beetje taalgevoel? Schrijf je in! Zoveel aanmeldingen zijn er niet, want mensen die een journalistieke studie doen en kennis van techniek hebben, zijn blijkbaar erg zeldzaam. Zorg er wel voor dat je alvast een beetje gaat oefenen in Mario Kart. Je zult het nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door faraga op 7 december 2016 14:35]

zou minder goed zijn voor je beoordeling als je hier opeens een negatieve stage review zou geven ;)

leuk om te horen dat het bevalt!
En over twee maanden komen de verhalen dat je alleen maar koffie moest halen en de wc's stond te schrobben. Wordt je ook nog gedwongen om een positieve reactie te schrijven ;)
De loon? RLY? Ja, dat taalgevoel zit er bij jou wel in. :O
Stiekem praten we hier allemaal straat. :D
Nja dan wil ik deze zin uit bovenstaand ''artikel'' ook wel even erbij vermelden:
Daarnaast bieden we begeleiding bij je stappen op het journalistieke pad: je leert zo veel op het gebied van taal, omgaan met bronnen, het dagelijkse werk op een redactie, fact finding, enzovoorts.
Zoveel mogelijk of moet er nog iets achter deze zin komen?

Kan uiteraard via het knopje feedback maar goed nu jullie het er toch over hebben, deze ''vreemde'' zin hoort dan ook wel in de categorie straattaal.
Je moet hem lezen als "Je leert [op deze manier] veel op het gebied van taal". Volgens mij is er niks mis met de zin en waarom het straattaal zou zijn weet ik ook niet.
Mogelijk / op deze manier, dat maakt het inderdaad iets logischer :D
Als je het op die manier moet lezen, dan zou het ook op die manier vermeld moeten staan.. Uiteraard kan het ook gewoon aan mij liggen (drukke dag achter de boeg!, excuses moi).
Twee keer knipperen als ze je onder schot houden terwijl je dit schrijft.
Ik heb bij de grootste studenten stage plaatser gewerkt (besturen noemen ze dat: door studenten, voor studenten). Zodoende duizenden hbo en universitaire stages gezien, opgesteld en ingevuld.

Stage vergoedingen binnen Nederland zijn erg wisselend. Banken, Big4 en M&A gerelateerde bedrijven betalen meestal het meest met €850-€1100 per maand. Maar die vragen dan ook zeker 60u van je werkweek waarin je veelal simpel en standaard werk doet (hoi Powerpoint).

Veruit de meeste bedrijven geven rond de €400-€600. Ook zijn er de nodige die niets geven, maar dat zijn meestal geen bedrijven die aan de lopende band stagaires hebben.

Dan is er ook nog een groot verschil tussen scriptiestages en meewerkstages. Eerstgenoemde voegt meestal minder waarde toe voor een bedrijf maar soms ook juist helemaal niet: een bedrijf wil iets heel specifieks grondig uitgezocht hebben.

Wetgeving is aangepast door hoe bedrijven als Unilever te werk gaan. Die hebben in zijn totaal het hele jaar door tientallen stagaires tegelijk lopen voor een mooi stagetarief €900-€1100, maar die wel volwaardig werk doen. Deze stagaires runnen hele afdelingen. Toch komen ze gemakkelijk aan hun studenten, want AEX bedrijf op je CV voor mooie stagevergoeding lonkt wel.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 7 december 2016 14:26]

Beste ding wat Tweakers een stagiair te bieden heeft: In de pauze mee mogen doen met de Mario Kart competitie :+
Of met de devvers een potje tafeltennissen...
Bedoel je niet pong?
Dat kan al (als je de easter egg op de frontpage weet te vinden) ;)
TOF!!! :D

[Reactie gewijzigd door MuVo op 7 december 2016 14:50]

Leuk dat jullie stagiaires de kans geven. Ben zelf geen journalist maar lijkt mij wel een leuke stage!
Geachte sollicitatiecommissie,
Reagerende op uw advertentie waarin u personeel vraagt, overwegende en aanvaardende zulks door u omschreven, mede overwegende voetnoot 2 van uw vacature, en wel zodanig dat derhalve concluderende als ondergetekende een dergelijke functie te ambiëren, verblijf ik.

Hopende dat ik hiermee een sollicitatiebrief heb geschreven, teken ik,

In afwachting van uw afwijzing,
Een stagevergoeding is er normaliter voor om van en naar je stageplek te kunnen reizen en er eventueel een zakcentje aan over te houden. Primair gaat het om de kennis die je op doet. Kennis die je later bij een andere werkgever goed kan gebruiken. Positieve referenties overhouden aan je stage is ook iets waar je veel baat bij kan hebben.
Precies. Stagevergoeding is leuk, maar heeft niet de prioriteit. Een goede stageplaats waar je echt iets kan leren is super belangrijk.

Het gaat te vaak mis tijdens stageperiodes. Studenten komen terecht in omgevingen waar ze niks te doen hebben en moeten van de stageplaats werkzaamheden gaan uitvoeren die totaal niks met hun opleiding te maken heeft.
Klopt, ik liep stage in de zorg. Je wordt gewoon op dingen gezet die hun uitkomen, meegerekend in de bezetting, je opdrachten en leerproces is vaak bijzaak.
Heb het zelf meegemaakt. Stage als Systeem beheerder? Nou alles draait prima hoor. Aan de server(ruimte) mag je niet zitten want je bent stagiair. :') Ga maar lekker die kabeljungle netjes maken.
Haha en ik dacht dat ik het slecht had.. Ik mocht elke ochtend een back-up ronden doen (min 45 min lopen van server ruimte naar server ruimte) om daar de diskettes te vervangen, tot slot mocht ik mij bezig houden met images op nieuwe systemen zetten. Met een beetje geluk belde iemand dat de printer het niet deed.
Dan had ik wel een leuke uitzondering, en dat was elke vrijdag de toners verwisselen.
Uiteraard zo nu en dan een computer omwisselen...

De kabels waren al gedaan door de vorige stagiaire :D
Oh los van het back uppen moest ik dat ook zovaak doen tijdens diverse stages. Op zich leuk maar daar leer je helemaal niks van.

Daarom ga ik gewoon lekker de volgende keer bij professionele IT bedrijven solliciteren. Lekker op een helpdesk ofzo, waar je constant bezig met technische support.

Gewoon vragen of je vragen of je scripts mag maken o.i.d. In je vrije tijd, best leuk :)
Precies. De uren die een stagebedrijf stopt in het begeleiden van jou kosten daarnaast ook gewoon salaris.
Maar ook om gederfde inkomsten te compenseren imo. Ik heb toentertijd voor een stage een betalende baan moeten opzeggen omdat ik die uitvoerde tijdens kantoortijden.
In België krijgt je nooit betaald voor stages... Ik heb 3 maanden bij een bedrijf "gratis" moeten werken als onderdeel van mijn studieopleiding. Dat is hier algemeen aanvaard. Op je laatste dag trakteer je zelfs je collega's omdat je voor hen mocht werken.

edit: Trakteren is een woord dat doorgaans gebruikt wordt als benaming voor het uitdelen van een lekkernij ter gelegenheid van iets.

[Reactie gewijzigd door biglia op 7 december 2016 14:19]

edit: Trakteren is een woord dat doorgaans gebruikt wordt als benaming voor het uitdelen van een lekkernij ter gelegenheid van iets.
Die betekenis is ons 'Ollanders niet geheel onbekend. :+
Ik heb in Nederland ook nooit betaald gekregen voor mijn stages (in de life sciences). 1 stage in Cambridge (Engeland) gedaan en daar 55+ uur per week gewerkt zonder vergoeding (wel beurs van de EU maar niet van het instituut zelf). Het gaat meer om de ervaring die je krijgt dan het geld. Doe je het voor het geld ben je niet slim bezig.
Persoonlijk voorbeeld;
Oude klasgenoot koos zijn stage op basis van hoe hoog de vergoeding was. Allemaal leuk en aardig, maar hij was een half jaar na zijn diploma-uitreiking nog werk aan het zoeken.

Ik heb totaal niet naar de vergoeding gekeken en een leuke stageplek gezocht. Resultaat; na mijn stage daar kunnen gaan werken en inmiddels ongeveer 5,5 jaar in dienst! :)

Leuk dat hij in dat half jaar stage een paar euro meer had, maar de ervaring en eventuele kans om te blijven is een stuk belangrijker lijkt mij!
ik heb dan het mazzel bij 4 verschillende stages, een vergoeding te hebben gehad en na 2 jaar ergens anders te hebben gewerkt een uitnodiging gekregen voor bij mijn laatste stage te komen werken, maar het is inderdaad beter dan die paar euro
Je moet maar net de juiste stage voor jezelf kunnen vinden.

Mijn 3e jaars stage was bijvoorbeeld makkelijk gevonden, nauwelijks vergoeding, super team... maar gewoon weg niks geleerd omdat ze geen tijd aan mij konden besteden.

Voor mijn afstuderen; Groot bedrijf, goede sollicitatie afgeleverd (nooit verwacht dat ik aangenomen zou worden voor het afstuderen), top vergoeding, lease auto om naar werk te komen, super veel geleerd. Alleen wilde ik zelf graag een andere kant op dan dat zij mij konden aanbieden.

Ondanks dat zat ik in de goede branch waardoor ik wel snel een baan vond na mijn afstuderen.

Zoals je zelf aangeeft; het is allemaal persoonlijk. Maar ik vind dat het allemaal bij jezelf begint, met name HOE sta jij er in.

[Reactie gewijzigd door pauluzmuller op 7 december 2016 15:11]

Daar Anoniem: 256386 we weer een keer. :z Zullen we deze keer de vacature eens laten staan zonder discussie over de vergoeding of de ethiek van het in dienst hebben van een stagiair?

[Reactie gewijzigd door zeef op 7 december 2016 14:07]

Tja, ik zou als stagiair toch ook graag iets meer willen weten over de vergoeding dan "marktconform".

Dat zegt helemaal niks namelijk. Ik heb marktconform van 200 tot 600 euro gezien tijdens het stagelopen bij bedrijven. Dan kan ik nog zo'n leuke tijd hebben bij dat bedrijf van 200, maar als student ga ik dan toch liever met het bedrijf van 600 in zee.

En natuurlijk zijn eventuele contacten en een verdere loopbaan belangrijk, maar vaak komt het voor dat je bedrijf A en bedrijf B allebei ziet zitten. Ik vroeg bij een kennismakingsgesprek steevast naar de vergoeding. Niet omdat ik een geldwolf ben, maar omdat ik ook gewoon lasten heb, en omdat ik als stagiair soms ook kon kiezen tussen meerdere opdrachtgevers.

Als ze dan komen aanzetten met "marktconform", dan vraag ik me af: "Waarom zeg je het niet gewoon?" Als je iemand aanneemt voor een functie, dan ga je er toch ook niet blind in qua salaris?
Als je stage loopt om dik knaken te verdienen moet je verder zoeken. Bij ons gaat het om het leren van de praktijk. Zie verder wat onze huidige stagiair te vertellen heeft.
Als je dat uit mijn reactie haalt, dan gaat er toch iets grondig mis.
Nee hoor, je krijgt alleen niet het antwoord dat je zoekt. ;)
Ik was niet op zoek naar een antwoord.

Slechts een reminder dat stagiaires ook gewoon werknemers zijn, en dat je werknemers ook niet afscheept met een "marktconforme" vergoeding.

Volgens mij is dat juist een van de valkuilen in het topic hier op GoT over recruitertactieken.

Als jullie als redactie liever vasthouden aan vage termen, dan mag dat natuurlijk. Uit jouw reactie haal ik dat je denkt dat bedrijven die wél communiceren over hun vergoeding opeens niets kunnen leren over de praktijk, of geen leuke stage kunnen bieden.

Het lijkt wel óf te moeten zijn, terwijl én ook gewoon kan.
Een stagiaire is een student die werkervaring op doet en er hopelijk op die manier achterkomt dat er toch nog best een groot gat zit tussen de volledig uitgedokterde voorbeeldsituaties van school en de echte praktijk.
Als een stagiaire een plek zoekt zal er ergens (ik gok vooraf?...) een gesprek plaats vinden, daar zullen dan misschien wel dingen besproken worden en wie weet worden er inhoudelijke afspraken besproken ;)
Zo zou een stagiaire kunnen zeggen 'Ja ik ben hier om te leren' of 'Nee ik wil liever 2K per maand, daar draait het me om', waarom Tweakers hier dan met een specifiek loon moet adverteren wat ook nog eens hoger moet zijn dan alle andere bedrijven ontgaat me dan ook...
Volgens mij had niemand het over een loon wat hoger ligt dan alle andere bedrijven?

Punt is dat je nu gewoon geen idee hebt waar je naar solliciteert qua inkomen. Gezien de studiefinanciering verdwenen is, is een redelijke vergoeding dan welkom.

Maar laten we inderdaad blijven doen alsof het altijd een keuze is tussen kwaliteit van stage en hoogte van vergoeding, en alsof er geen bedrijf bestaat wat allebei kan bieden. En als je vantevoren wil weten wat de vergoeding is, dan ben je puur en alleen uit op het geld. God forbid dat je rekening moet houden met een bijbaan die je doordeweeks niet meer kan uitvoeren, waardoor je inkomen flink daalt.
Ja ik ken dat niet, heb nooit hoeven werken en studeren natuurlijk +)
Als je stageplekken sorteert op vergoeding doe je het inderdaad heel fout en ben je iig teveel uit op een vergoeding.
Je sorteert op welke plek je het liefst wil (als er al meerdere plekken zijn...) en gaat dan eens kijken of 5 uur reizen niet te ver is en dan valt stageplek A dus af, als je een plek heel erg ziet zitten ga je er eens een goede brief naar sturen/mailen en hoor je vanzelf wel of je een leuke vergoeding krijgt of niet.
Heb zelf een 40u stage week gehad jaar lang en daarnaast vier dagen in de week bijverdienen in de supermarkt, elk prikbord volgehangen met 'ik fix uw pc' advertenties en een jaar lang noodles gegeten :P Je hoeft niet twee auto's op je oprit te hebben tijdens het studeren...
Tja, dan zat ik vast in een luxe positie, maar ik had op een gegeven moment 3 mogelijke plekken in dezelfde stad, met voor mij gelijkwaardige kwaliteiten.

Dan blijft er weinig over om op te sorteren.
ging mij om het woordje: marktconform

heb ik een Pavlov-reactie voor ontwikkeld :+
je blijft een stagiair, het moet juist een eer zijn om bij 1 van de top bedrijven te mogen stage lopen. Staat goed op je CV! De artikels die je zal schrijven zullen beter bekeken worden dan jou lokale kerk krantje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee