Kortgeleden is een groot bestand met e-mailadressen en wachtwoorden van LinkedIn publiekelijk beschikbaar gekomen. Dit is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat gegevens uitlekken, zo vrezen we. Na het beschikbaar komen van de inadequaat ‘gehashte’ wachtwoorden en e-mailadressen, zagen we verdachte login-activiteiten op onze systemen.
Daarop hebben we het uitgelekte bestand geanalyseerd. Een groot deel van de gehashte wachtwoorden konden we in enkele minuten terugrekenen naar het origineel. Daarna hebben we met deze accounts een loginpoging gesimuleerd op een aparte omgeving van Tweakers. We hebben de eigenaren van deze accounts op de hoogte gebracht, de accounts tijdelijk op slot gezet en in het bericht uitleg gegeven over het opnieuw instellen van hun wachtwoord. Voordat we de berichten verstuurden, hebben we alle bij onze analyse gebruikte bestanden vernietigd, op de verzendlijst na.
Ook al is de potentiële kans op schade klein, niets doen met deze kennis vonden wij, net als onder andere Facebook, Amazon en Netflix, geen optie. Als Tweakers zijn we immers al een paar jaar bezig met het project wachtwoordbewust.nl. Daarmee proberen we het brede publiek duidelijk te maken wat de gevaren van voorspelbare of identieke wachtwoorden zijn. Samen met Radar hebben we de wachtwoordtest gemaakt, waarbij we tips geven voor veilig wachtwoordgebruik.
We willen benadrukken dat de wachtwoorden van Tweakers niet in plaintext zijn opgeslagen en ook op geen enkele manier zijn te herleiden. Wees je echter bewust van de gevaren van het hanteren van identieke wachtwoord- en e-mailcombinaties op verschillende sites, wissel met enige regelmaat van wachtwoord en gebruik een wachtwoordhulp. Zo voorkom je dat je account door een derde wordt gebruikt. Ook raden we aan de notificatiedienst van Have I Been Pwned te gebruiken, zodat je bij een relevant datalek snel op de hoogte bent.