Bètaversie Drupal 8-cms komt deze week uit

Op de DrupalCon in Amsterdam is de eerste bèta van Drupal 8 aangekondigd. Het opensource-cms is volgens de makers beter geschikt voor mobiele apparaten. Ook is in de basis van het cms-framework html5 geïntegreerd en diverse populaire modules zijn in de basis opgenomen.

Drupal, dat naast WordPress en Joomla een van de meest gebruikte opensource-cms-pakketten is, is in versie 8 flink op de schop gegaan. Zo biedt het cms voortaan standaard responsive templates aan, waardoor websites zich automatisch aanpassen aan de gebruikte browser. Deze feature moet sites die op Drupal draaien beter geschikt maken voor het oprukkende gebruik van mobieltjes en tablets. Overigens is ook de onderliggende themes engine volledig op de schop gegaan.

In Drupal 7 vormde xhtml nog de boventoon, maar in Drupal 8 is html5 breed geïmplementeerd. De stap naar het modernere html5 moet er onder andere toe leiden dat content beter gestructureerd is. Ook maakt het web-apps mogelijk en samen met de stap naar responsive templates worden mobiele apparaten opnieuw beter ondersteund. Bovendien is de toegankelijkheid op basis van de ARIA-standaard geïmplementeerd.

Een belangrijke integratie in Drupal 8 is de Views-module. Views wordt breed gebruikt in Drupal 7 en zijn voorgangers, omdat de module het relatief eenvoudig maakt om content uit een database te halen en deze in een gewenste lay-out op een website te tonen.

Ook de Translations-module is in Drupal 8 standaard te vinden. Het opensource-cms biedt zo standaard ondersteuning voor 150 talen en nieuwe vertalingen kunnen automatisch worden binnengehaald. Bovendien kunnen blocks, contentcontainers die deel uitmaken van vrijwel alle Drupal-sites, voor bepaalde talen wel of niet worden getoond. Om het eenvoudiger te maken om content in te voeren in Drupal, is ook de populaire CKEditor als wysiwyg-editor aanwezig, zonder dat verdere installatie nodig is.

De basiscode van Drupal 8, die in php is geschreven, is flink is opgeschoond en gemoderniseerd. Volgens de makers is dit uitgevoerd op basis van Symfony, een framework dat object georiënteerd programmeren voorstaat. Dankzij de optimalisaties presteert het opensource-cms ook beter door slimmere caching. Zo zal Drupal 8 alleen de modules inladen die voor een bepaalde pagina nodig zijn. Omdat Drupal 8 compatibel is met de zogeheten REST-architectuur, kan het cms volgens de Drupal-ontwikkelaars ook beter data uitwisselen met andere applicaties.

Aan Drupal 8 is ruim drie jaar gewerkt. De bètaversie moet deze week beschikbaar komen. Door het uitbrengen van de bèta hoopt Drupal het opensource-cms klaar te stomen voor een snelle officiële release. Zodra deze is uitgebracht zal overigens ook de support voor versie 6 grotendeels stoppen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-09-2014 • 15:54

54 Linkedin

Reacties (54)

54
53
37
3
0
8
Wijzig sortering
Waarom zou iemand Drupal boven Wordpress verkiezen eigenlijk?
Of ben ik nou een beetje gek
Goede vraag! Sinds 2007 ontwikkel ik webwinkels in Drupal, en sinds vorig jaar maak ik incidenteel websites in Wordpress. Zowel WordPress als Drupal hebben hun sterke kanten:

In 2007 zocht ik een geschikt CMS voor webwinkels. Ik had vrij veel ervaring met osCommerce, en één ding was duiddelijk: osCommerce is niet meer van deze tijd. Magento bestond toen nog niet, óf het was ongeschikt voor Europa ivm. BTW. Ik heb toen Drupal 5 gekozen, en ik ben nog altijd verbaasd wat een goede keuze dat was. Vorig jaar was ik bezig met twee eenvoudige min-of-meer statische sites voor een klant (in Drupal). Rond dezelfde tijd ben ik wezen experimenteren met WordPress, en ik was zo onder de indruk van het gebruiksgemak voor de eindgebruiker, dat ik die twee sites direct heb omgefietst van Drupal naar Wordpress. Daar staat tegenover dat ik er niet aan moet denken om een webwinkel in WordPress te bouwen. Ook al zijn er waarschijnlijk wereldwijd meer webwinkels met WordPress (WooCommerce-plugin) dan met Drupal (Übercart & Drupal Commerce-modules).

Het klopt inderdaad dat Drupal een stuk professioneler is dan bv. WordPress. Dat is tegelijkertijd het probleem: Je hebt zware hosting nodig; Drupal is lastig te configureren, en tot en met Drupal 7 was er geen ingebouwde WYSIWYG-editor, en configureren van de CKEditor was altijd een probleem (gek genoeg niet in Drupal 5, maar wel in Drupal 6). Deze drempel kon je goed terugzien in de statistieken toen een paar jaar geleden Joomla! zich afsplitste van Mambo: Even kwam er een piek in de gebruiksstatistieken van Drupal, tot die nieuwelingen tot de conclusie kwamen dat Drupal te lastig was.

Twee voorbeelden van de 'professionele' kwaliteiten van Drupal:
  • Je kunt je eigen datatypes creëren. Erg handig voor attributen bij producten in een webwinkel, of voor het flexibel weergeven van wat voor informatie dan ook
  • Met de Drush-module kun je Drupal configureren vanaf de command line. Dat is heel krachtig, vooral voor lastige onderhouds- of configuratieproblemen
Dit zijn beide voorbeelden van iets dat WordPress in principe niet kan. Met de nadruk op 'in principe': Voor alles is er wel een oplossing, maar het voelt vaak geforceerd aan. Zo is er een workaround om in WordPress toch je eigen datatypes te creëren (ik ben de naam kwijt van de betreffende plugin). Het grootste voordeel van WordPress: De grote hoeveelheid ontwikkelaars (en lichtgewicht en laagdrempelig).

Het verschil tussen Drupal en WordPress lijkt op het verschil tussen IBM en Microsoft aan het eind van de jaren '80/begin van de jaren '90: IBM maakte super-apparaten, die het altijd deden, waar niemand aan kon tippen, en waar je de hoofdprijs voor betaalde. Toen kwam Microsoft, met bijeengeraapte zooi, waar IBM om lachte. Tot ze te laat bemerkten dat die Microsoft-zooi wel degelijk voldeed aan een behoefte. Het was goed betaalbaar, en blijkbaar was het voor gebruikers geen probleem dat ze hun computer twee keer per dag moesten herstarten. IBM is daarmee niet opgehouden te bestaan: Ze doen nog steeds min-of-meer waar ze in de jaren '80 en '90 goed in waren: Zware bedrijfskritische systemen. Net Drupal. Microsoft heeft de massa voor zich gewonnen, met producten die vooral laagdrempelig zijn. Net WordPress.

Een inventaris van CMS'en dat ik regelmatig bijwerk: http://devliegendebrigade.nl/wiki/index.php/CMS

[Reactie gewijzigd door strompf op 30 september 2014 16:53]

Goed verhaal, maar je kan gewoon, sinds versie 3.0 eigen post types (of data types) maken in Wordpress.

Ik zie hier veel Wordpress gezeur, ook van anderen, terwijl veel beschreven functionaliteit standaard in Wordpress zit.

Ik ontwikkel inmiddels zo'n 4 jaar Wordpress thema's voor onze klanten en ik zou niets anders willen qua flexibiliteit. We maken ook zo min mogelijk gebruik van plug-ins, op een aantal na die we standaard installeren (zoals Yoast SEO). Maar geen zaken die iets met het template doen, dat ontwikkelen we zelf.
In WordPress kan je gewoon nieuwe post types en taxonomies toevoegen, waarmee je alle content kan creeëren die je nodig hebt. Als je dat combineert met Advanced Custom Fields kan je oneindig veel data blijven opslaan en weergeven hoe je wilt.
Ik ben weer een stukje slimmer geworden, waarvoor dank. ;)
Voor een webshop ben ik laatst overgestapt naar Magento.. Wat een supersysteem is dat, zeer compleet en flexibel!
Nou geweldig. Probeer eens een pagina aan het topmenu toe te voegen? Dan moet je een categorie misbruiken om er een static block aan te hangen.
Alles in Magento gebruikt gelukkig ook erg weinig geheugen en queries.
Ik geloof dat de lege default shop al 24MB en 100 queries nodig heeft voor het tonen van de frontpage. Dat onder andere door het overdreven gebruik van hun EAV model.

Only use Magento if:

- You are being given large sacks of money
- You must
- Enjoy pain
Met wordpress kun je wel data-types / content-types (in wordpress custom post types genoemd) maken en ook is er een CLI voor wordpress. Deze is al stable en wordt binnenkort in de core geintegreerd.

Wat nog niet kan , maar waar hard aan gewerkt wordt, is meta-taxonomies.
Dus als je een datatype boeken aanmaakt, dan kun je een taxonomy auteur toevoegen in wordpress. Als je vervolgens aan de taxonomy auteur een taxonomy geboorteplaat-van-de-ateur wil plakken, dan kan dat niet. Er zijn wel work-arounds voor, maar echte integratie voor taxonomy-meta komt wsl in 2015.
Het klopt inderdaad dat Drupal een stuk professioneler is dan bv. WordPress. Dat is tegelijkertijd het probleem: Je hebt zware hosting nodig; Drupal is lastig te configureren, en tot en met Drupal 7 was er geen ingebouwde WYSIWYG-editor, en configureren van de CKEditor was altijd een probleem (gek genoeg niet in Drupal 5, maar wel in Drupal 6).
Ik snap goed dat veel mensen WYSIWYG belangrijk vinden, maar als je een beetje SEO belangrijk vindt, dan geef je de code liever zelf in zodat je zeker bent dat de juiste tags gebruikt worden en er ook geen alt en title tags worden vergeten.

<i>, <code>, <em>,... zien er op het scherm misschien allemaal ongeveer hetzelfde uit, maar voor bv. een zoekrobot is dit niet hetzelfde. Je zou ook alle mogelijke html-codes in de WYSIWYG-editor stoppen, maar erg overzichtelijk zal die dan niet worden en je zal dan langer zoeken naar de juiste knop dan dat je de html-code manueel hebt ingetikt.
Wordpress is wat makkelijker out-of-the-box, maar met Drupal kun je veel ingewikkeldere systemen maken en je kunt veeel meer dingen aanpassen.

Als ik een snelle blog site wil, die in de toekomst ook simpel blijft, zou ik Wordpress kiezen. Maar zodra je ook maar iets meer wilt zou ik voor Drupal gaan.

Ook voor de website-eigenaars vind ik Drupal veel beter dan Wordpress of Joomla, omdat het backend veel gebruiksvriendelijker is (imho).

[Reactie gewijzigd door Menesis op 30 september 2014 18:44]

Mag je totaal niet met elkaar vergelijken.
Wordpress is een zooitje bij elkaar geraapte code.

Drupal is veel robuuster en beter maintained.
Drupal wordt ook veel meer commercieel gebruikt als basis CMS dan Wordpress.

edit @tijme123, vergeleken met... Wordpress of in het algemeen....

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 30 september 2014 16:06]

Als ik de source van drupal bekijk ziet het er nou ook niet echt top uit. Ik vind Joomla dan persoonlijk nog betere code hebben als je het zou moeten vergelijken met drupal of wordpress.
Zo zie je maar dat dit verschilt per project of developer, ik heb juist altijd gevonden dat Joomla vreselijk lelijke source genereert. Kan natuurlijk ook weer liggen aan gebruikte template / plugins.
Anoniem: 486428
@Zoop30 september 2014 16:36
Ik vind de code van deze 3 systemen sowieso niet mooi, maar als je dan toch moet kiezen.

Joomla is in ieder geval d.m.v oop geschreven. Dit is bij wordpress zeker niet het geval. Drupal werk ik zelf niet veel in, maar volgens mij is dit ook niet allemaal oop.

Het ligt er inderdaad maar aan wat je makkelijk vindt / goed kent.
Drupal 6 en 7 zijn inderdaad niet OOP, Drupal 8 echter wel. Ook Wordpress is OOP, maar daar ligt een abstractielaag overheen die van methodes in objecten gewoon weer "normale" methodes maakt, d.m.v (sommige delen) door static aanroep van methodes.
Totaal met je eens met Joomla v.s. Drupal, hoewel Joomla weleens doorslaat met de verschillende versies blijf ik toch liever bij Joomla.
Zowel Wordpress als Drupal heb ik in gebruik. Wordpress leent zich voor basissites zonder enige vorm van user roles. Wordpress is snel en makkelijk in gebruik en bied een robuuste basis als start CMS. Drupal daarentegen kan veel meer de diepte in en bied veel meer functies out of the box. Drupal heeft ook een langere leercuve.

Beide Content Managment Systemen hebben zo hun voor en nadelen maar zijn beide goed te gebruiken in een groot scale van projecten.

Joomla vind ik het weeskindje wat net tussen wal en schip valt. Maargoed, dat is mijn eigen mening. :D
Drupal 8 is wat dat betreft wel stukken vooruit gegaan door grote delen van Symfony2 te gaan gebruiken
Joomla, Drupal maar ook rotzooi als PHPNuke, allemaal bagger. Te sterk organic gebouwd, weinig planning en requirements engineering, en alleen de laatste paar jaren goede tracking enz. maar nog steeds erg slechte code en zelf heel veel opnieuw uitgevonden wielen gebruiken. Nee, dan liever iets als Concrete5, Plone of zelfs Silverstripe.
Silverstripe ziet er netjes uit. Kende ik niet :)
Het Witte Huis gebruikt ook Drupal, net als onze overheid het veel gebruikt
Anoniem: 112442
@DeluxZ30 september 2014 16:26
Het Witte Huis gebruikt ook Drupal, net als onze overheid het veel gebruikt
Dit is een hele lijst van Drupal gebruikers.
En tweede link.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 30 september 2014 16:28]

Het Witte Huis kan je ook gewoon binnen lopen, als je over het hek klimt...
Ik zou een CMS of CMS framework nooit kiezen a.d.h.v. gebruikers, maar zelf onderzoeken wat de features zijn en hoe het met beveiliging/gebruik/community zit.
Onze overheid gebruikt ook veel Hippo CMS, o.a. politie, rijksoverheid, diverse waterschappen. Is ook open source maar java-based i.p.v. php-based.
En dus?
Het witte huis gebruikt ook het imperiale systeem, als een van de weinige landen in de wereld...
Anoniem: 112442
@JAVE30 september 2014 16:36
En dus?
Het witte huis gebruikt ook het imperiale systeem, als een van de weinige landen in de wereld...
IMO is dit een zinloze opmerking.
Wat heeft Drupal met het imperiale systeem systeem te maken?

Drupal is het geesteskind van de Belg, Dries Buytaert .
Wel, het werkt, handig is het niet...
Drupal had niet echt symantische plekken voor dingen, volgens mij moest je een extra stylesheet via een config/ini file inladen. Hoop toch voor ze' dat ze dit een betere plek hebben gegeven.
Anoniem: 112442
@raxon30 september 2014 21:49
Wel, het werkt, handig is het niet...
Drupal had niet echt symantische plekken voor dingen, volgens mij moest je een extra stylesheet via een config/ini file inladen. Hoop toch voor ze' dat ze dit een betere plek hebben gegeven.
Ik vind dat helemaal geen nadeel, je theme's zijn sowieso ook zaken die je via je editor bouwt.
Ik vind niet dat alles via de gui/webinterface gedaan zou moeten worden.
JAVE zegt daarmee dat niet alles wat het Witte Huis gebruikt, persé beter is.
Het lastige met vergelijken van CMS'en is dat het zoveel tijd kost om lekker met een systeem te kunnen werken waardoor de meeste stervelingen er slechts één echt goed beheersen. In dit licht kun je de discussies hierover het beste met een korrel zou nemen.

Dit gezegd hebbende: ik werk zelf weinig meer met WordPress en voor kleine (en soms best grote) projecten liever met Bolt vanwege de flexibiliteit en de controle over de front-end code. Omdat Drupal8 net als Bolt gebruik maakt van Twig templating, overweeg ik om ook maar eens mee te gaan experimenteren om te kijken hoe Drupal8 bevalt.
Drupal is véél flexibeler, Wordpress is een blogging tool, geen volwaardig CMS. Moest je nu nog Joomla vernoemen, dan was er waarde tot discussie :), maar Wordpress en Drupal zijn (bij normaal gebruik) een totaal verschillende wereld.

//OT: Ik kijk hier echt naar uit, persoonlijk vind ik dat de tijd tussen major versies in Drupal soms wat lang is, maar het resultaat is er dan ook naar.

[Reactie gewijzigd door Lord_Palethorn op 30 september 2014 16:01]

Wordpress is wel degelijk een volwaardig CMS alleen is het van origine een blogging tool. Wat je in Wordpress met code moet doen zoals het maken van taxonomies, post types en dat soort dingen kun je in Drupal gewoon via het admin paneel. Daarbij leunt Drupal ontzettend op modules en dat is voor beginners vaak lastig te begrijpen en te gebruiken, Wordpress heeft onzettend veel in de core zitten. Het zijn dus twee hele verschillende systemen met niet alleen verschillende achtergronden maar ook met een verschillende insteek van "modulair" zijn, lichte basis met veel kleine modules of grote basis met weinig plugins.

Persoonlijk kijk ik ook erg uit naar Drupal 8 en ben ik aan het twijfelen wat ik voor een paar komende projecten ga doen. Weinig zin om een productie website op beta code te laten draaien maar upgraden van 7 naar 8 zal erg lastig worden denk ik. Symfony is een uitstekende keuze geweest om als basis te gebruiken en heb het zelf ook in vele andere projecten gebruikt .

Laten we hopen dat ze snel die beta doorlopen en een stable release online knallen.
Zelfde verhaal als met Joomla denk ik.

Wordpress is primair een blog systeem, waar Joomla en Drupal eerder al CMS systemen zijn. Echter zijn er zoveel plugins, extensies etc te vinden voor Wordpress, dat het gemakkelijk ook als CMS systeem gezien kan worden.

Uiteindelijk verschillen ze qua functionaliteit niet zo heel erg veel, zal grotendeels met persoonlijke voorkeur te maken hebben. Ik heb ervaring met de meeste opensource CMS systemen, en ik zou WP verkiezen boven al het andere, puur omdat er het meest voor te vinden is.

Edit: Ligt er natuurlijk grotendeels aan wat voor functionaliteit je zoekt, voor de meeste doorsnee website's is een blog systeem voldoende.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 30 september 2014 16:04]

Anoniem: 112442
@Zoop30 september 2014 16:05
Wordpress is primair een blog systeem, waar Joomla en Drupal eerder al CMS systemen zijn.
IMO kun je Drupal echt niet met Joomla vergelijken. Joomla is een CMS waar je sneller resultaat in hebt, maar direct ook veel minder flexibel.

IMO heeft Drupal als opensource concurrent alleen Typo3.

Mijn voorkeur gaat uit naar Drupal boven Typo3.
CMS Systeem
Content Management System Systeem?

[Reactie gewijzigd door Mr. Awesome op 30 september 2014 19:24]

Ja spreektaal, slaat inderdaad nergens op :p
Iemand die atlijd met Drupal heeft gewerkt en geen zin heeft om met Wordpress aan de gang te gaan?
Iemand die atlijd met Drupal heeft gewerkt en geen zin heeft om met Wordpress aan de gang te gaan?
1 keer in de zoveel tijd kijk ik altijd even bij de grootste Drupal-concurrenten. Zodra ik geen fatsoenlijke field-* of views-support zie lach ik een keer goed en blijf gewoon bij Drupal, ook al is de media-library nog steeds om te janken.

*) Het genereren van php omdat ergens te plaatsen is geen field-support.
WordPress is toch een stuk beperkter in functionaliteit dan b.v. Joomla of BartCMS.
In ieder geval van wat ik tot nu toe van genoemde systemen ervaren heb.

Drupal valt onder dezelfde catergorie als Joomla en BartCMS als ik mij niet vergis
Dat mensen Wordpress kiezen dat vind ik dan weer gek. Zo heeft iedereen voorkeur voor iets anders.
Hoezo bevooroordeeld? Zie reacties op het artikel. Als je vertelt dat WordPress een smalle basis biedt die makkelijk uitgebreid kan worden met plugins, en drupal een brede basis biedt waarbij je plugins kunt toevoegen is er al een groot gedeelte van het artikel samengevat. Joomla is meer een twijfelaar, een speler tussen die twee.

Ook zijn er veel gratis WordPress plugins te vinden, in tegenstelling tot wat het artikel suggereert.
Dankzij de plugins, ook wel widgets genoemd binnen Wordpress, (..)
Als je niet snapt dat een plugin iets anders is dan een widget, heb je WordPress niet begrepen.
Ik vermoed dat het systeem, vanwege de vele aanpassingen, niet backwards compatible is met Drupal 7? Ben sowieso benieuwd wanneer de belangrijkste plugins beschikbaar gaan komen voor deze nieuwe versie. Ik begreep dat er bepaalde zaken wel naar de core zijn gehaald, zodat deze plugins/modules sneller en beter in sync blijven?
Kenmerkend voor Drupal: Er is geen backwards compatibility. En dat heeft voor- en nadelen: Veel nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten omdat elke versie opnieuw wordt samengesteld. Nadeel: Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van modules.

Er worden steeds twee Drupal-versies tegelijkertijd ondersteund. Dat is nu Drupal 6 en Drupal 7. Zo snel Drupal 8 uitkomt, houdt de ondersteuning voor Drupal 6 op. Althans, in theorie: Drupal 6 lijkt de Windows XP te worden van Drupal: Er zijn zo veel Drupal 6-sites actief, dat er een constante roep is om Drupal 6 toch langer te voorzien van security-updates. Ook al is Drupal open-source, ik begreep dat het security team wel degelijk uit betaalde krachten bestaat.
Mijn vorige job was een Drupal shop - waar ik ook Android development deed - en eerlijk gezegd ik vond het een verschrikking. Je hebt de concepten en patterns die een Symfony, Laravel , CakePHP, Django, ... en eigenlijk de rest van de industrie hanteren en dan heb je "The Drupal way" (tm). En soms was die weg echt crimineel achterlijk.

Hier in België heeft men dan nog eens de neiging - want het is de geesteskind van een Belg - Drupal te eisen voor projecten die veel beter af zijn in andere frameworks. De lokale overheden hebben er trouwens ook een handje in weg. Bij mijn huidige werkgever zitten we zo op een project die men initieel in Drupal heeft gedaan bij een andere firma en waar ze zich zo aan verbrand hebben.

Er is hier recent een tamelijk groot lokaal web bedrijf (die al 18 jaar bestond) over kop gegaan en naar wat ik heb opgevangen ligt het deels aan het feit dat ze al hun eieren in het Drupal mandje hebben gelegd. Pas op er zijn cases waar het wel voor voldoet en zeker niet slecht is, maar ken evengoed veel verhalen waar het veel meer slecht deed dan goed.

Ik heb zo een groot vermoeden dat niet iedereen de overstap naar Drupal 8 goed zal verteren. Niet elke goeie Drupal developer is een goeie developer, althans dat is het beeld die mij is bijgebleven van dat wereldje.

Vorig jaar was ik rond dezelfde periode op Drupalcon in Praag en als je weet dat er veel tegenstand was tegen Drupal 8 omdat het "te professioneel" was, dan weet je het wel. De oude pagina van de fork backdrop gaf zelf als bestaansreden dat D8 "te enterprise" was.

De eerlijkheid gebied mij wel om te zeggen dat wat ik van Drupal 8 - men bouwt o.a. op de bouwstenen van een Symfony 2 - al heb gezien, het al een heel stuk beter is dan de vorige iteraties!

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 30 september 2014 17:32]

Hier worden ook een aantal code veranderingen besproken: https://www.acquia.com/bl...e-7-code-changes-drupal-8
De nieuwste wordpress versie is toch echt wel super hoor. In combinatie met de visual composer plugin is het maken van website een piece of cake. Nu kan je gewoon in wordpress je webdesign on the fly maken.

Heb even met drupal gewerkt maar de gebruiksvriendelijkheid van wordpress is voor mij echt een winnaar.
Wat ik nog niemand heb horen zeggen is dat Drupal veel meer een platform is voor het bouwen van webapplicaties dan een CMS (Zoals het op Drupal.org staat: "Drupal is an open source content management platform".) De focus ligt wat Drupal betreft meer op de developer dan op de eindgebruiker. En bij het ontwikkelen van applicaties die ingewikkelder zijn dan een simpele website, is dat zeker een pré. Drupal is een krachtige toolkit voor de web developer; de ontwikkelaars die de kracht ervan hebben geproeft, zijn er vaak enorm enthousiast over.

Voor Wordpress gaat het bovenstaande allemaal wat minder op. Wordpress daarentegen is goed in z'n eigen ding: het leveren van een laagdrempelig systeem voor vooral eindgebruikers die een gebruikersvriendelijke website willen. En dat heeft ook zijn publiek; de reden waarom Wordpress een stuk groter is dan Drupal en ook een grote fanbase heeft.

[Reactie gewijzigd door peaceful_turing op 30 september 2014 22:27]

Toch jammer dat veel mensen nog steeds denken dat Wordpress een blog systeempje is. Dit is echt al lang niet meer zo. Wordpress heeft als voordeel dat het nog steeds wel lekker lightweight is.
Ik gebruik Drupal al 8 jaar sinds versie 4.7 als hobby en ik vind het nog steeds een fijn CMS om mee te werken (erg flexibel, veel modules beschikbaar, grote community). Ik ben benieuwd naar Drupal 8. Met Drupal 7 was het lang wachten tot modules die ik in Drupal 6 gebruik beschikbaar waren.

Wel heb ik met één website problemen met upgraden van Drupal 6 naar 7. De Image module wordt niet meer ondersteund en ze hebben daar wel een conversie naar Fields voor beschikbaar, maar die werkt niet (afbeeldingen verdwijnen van de server en krijg een rare foutmelding). Dan maar zonder ...

[Reactie gewijzigd door Zidane007nl op 1 oktober 2014 15:23]

Drupal 8.0.0 beta 1 released
https://www.drupal.org/drupal-8.0.0-beta1
En daar hebben we de release.

[Reactie gewijzigd door dragonflyslayer op 1 oktober 2014 12:13]

Anoniem: 414833
30 september 2014 16:43
Mijn ervaring is al jaartje Joomla gewerkt niet zo altijd mooi en rommelig.
Heb ik op moment baan en daar werkt alleen met Drupal gelukkig kon ik het ontwikkelen en beheers,
tot toen vond ik het beste Drupal aangezien zoveel mogelijkheid en uitbreiden zoals Blok, Column, Node, Views dan Joomla.

Fijn om te weten dat nu uitgebracht Drupal 8 beta versie.

Wordpress kan ik niks vertellen omdat heb ik nooit dit geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 414833 op 30 september 2014 16:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee