Onderzoekers maken slimme armband om in en uit te loggen bij computers

Onderzoekers van het Dartmouth College in de Amerikaanse staat New Hampshire hebben een armband gemaakt die gebruikers kan inloggen op computers en ze vooral weer kan uitloggen als ze weggaan. Dat laatste lost volgens de onderzoekers een beveiligingsprobleem op.

De bedoeling is dat gebruikers de armband dragen om hun pols en de computer hen zo constant kan identificeren als ze achter de computer zitten. In de armband zitten een gyroscoop, kantelsensor en mogelijkheid voor een draadloze verbinding. Als de gebruiker opstaat en weggaat, kan de armband dat doorgeven aan de computer, die de gebruiker vervolgens uitlogt, schrijven de onderzoekers in hun paper.

De authenticatie verloopt via bluetooth. De sensoren houden vervolgens vijfhonderd keer per seconde de beweging van de gebruiker bij. Volgens de onderzoekers is de armband ook bruikbaar voor andere toepassingen waarbij gebruikers input leveren met de handen, zoals een afstandsbediening voor de tv. Daarbij gaat het minder om beveiliging dan om gebruiksvriendelijkheid. Er zijn geen afbeeldingen van de armband, die de wetenschappers Zero-Effort Bilateral Recurring Authentication noemen, afgekort ZEBRA.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-09-2014 • 08:30

112 Linkedin

Reacties (112)

112
112
57
2
0
51
Wijzig sortering
Huh grappig, ik dacht dat dit al super lang bestond? Ik had jaren geleden een usb stick die dit ook deed? En ik snap echt al die sensoren niet. Gyro?? Het is toch voldoende om 'gewoon' te meten of hij binnen het bereik zit van een meter ofzo? :P

edit: voor de duidelijkheid, die usb stick hoefde je niet in te pluggen he, in de buurt zijn was voldoende ;)

[Reactie gewijzigd door BaRF op 24 september 2014 08:34]

Dit is met bluetooth, maar ik geloof dat dat ook al een tijdje bestaat.... :

Vooral met telefoons, maar een bluetooth armband /smartwatch werkt ook...
het idee van je accelerometer / gyroscoop is idd niet zo slecht (telefoon naast je pc laten liggen...)

Blueproximity voor linux (getest werkte goed)
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=702372

en voor windows
http://btprox.sourceforge.net/
etc etc
http://www.gkchain.com/
Het is toch voldoende om 'gewoon' te meten of hij binnen het bereik zit van een meter ofzo?
Nee, als je de armband naast de computer zou leggen kan je weglopen en laat je de computer onbeveiligd achter. Door continu te controleren of de gebruiker de armband nog wel om heeft hopen ze zeker te weten dat de gebruiker nog achter de computer zit.

[Reactie gewijzigd door Equator op 24 september 2014 08:40]

Misschien moeten dit soort gebruikers maar een onderhuidse chip krijgen. Je laat toch geen armband naast je computer liggen wanneer de bedrijfsveiligheid daarmee in het geding komt?
Mwah.. Mensen die te lui zijn om op Windowstoets+L te drukken als ze weglopen zullen die armband ook wel laten slingeren.
Mwah.. Mensen die te lui zijn om op Windowstoets+L te drukken als ze weglopen zullen die armband ook wel laten slingeren.
Dat zijn dezelfde personen die de sleutels op de buitendeur en in het contact van de auto laten zitten.

Daar werkt geen beveiligingsapparaatje tegen, alleen een ontslagbrief.
Of vergeten aan te doen als ze naar hun werk gaan ;)
De Gemiddelde gebruikers binnen grote bedrijven weten nieteens waar de windows toetsen zitten! laat staan een combinatie van deze toets :P
Een armbandje daarintegen kent iedereen en hierdoor zal het makkelijker worden mensen te wijzen op dat ze deze altijd bij zich moeten dragen = uitloggen als ze weggaan = veiliger
Wow, die shortcut wist ik niet eens.

Ik doe altijd CTRL+ALT+DELETE - ENTER. Dat lijkt meer moeite maar je rammelt eigenlijk gewoon van links naar rechts op je toetsenbord in een vloeiende beweging :)
Dit soort hulpmiddelen gebruiken werkt alleen als er voldoende reden is om het hulpmiddel mee te nemen.
Een smartcard waarmee je in moet loggen combineren met een proximity kaart voor het verlaten van de gang om naar het toilet te gaan bijvoorbeeld. Als er geen reden is om het hulpmiddel mee te nemen maak je de bedrijfsveiligheid er alleen maar slechter op.
Inderdaad, het is veel logischer om bestaande middelen in te zetten dan nieuwe/extra middelen te introduceren.

Je hebt hier (maar ook bij eerdere banen hetzelfde gehad, dus generaliseer een beetje):
- Pas voor gebruik faciliteiten (snacks, koffie, kantine, printer..)
- Dezelfde pas draag je aan je riem met foto/ID ter identificatie
- Dezelfde pas gebruik je voor toegang (open gaan deuren, terrein betreden etc)

Simpelweg dus zorgen dat je daarmee ook inlogt en dan hoef je maar aan 1 onderdeel te denken en dat altijd bij je te hebben. Vergeet je het bij je PC, dan kun je ook gelijk niks meer (gangen niet op, kantoor niet binnen...), en hoef je dus niet de persoon zelf te checken.
Dan hoef je niks ingewikkelds te maken met checks/scans/communicatie, maar gebruik je gewoon bestaande middelen die al gebruikt worden en waar men aan gewend is.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 24 september 2014 10:53]

Bij het vinden van die pas en als monteur of schilder het pand betreden heb je dus ook toegang tot de systemen...
Daarvoor heb je 2 factor authentication :z
Bij het vinden van die pas en als monteur of schilder het pand betreden heb je dus ook toegang tot de systemen...
Ja, want de backend kan maar één ding ....
Die rare PC's van tegenwoordig, schijnen meer dingen tegelijk te kunnen doen, dan alleen "aan-uit"

De gemiddelde firma die deze zaken in gebruik heeft, heeft ook gelijk zijn sleutelbeheer eraan gekoppeld, wie mag in welke ruimte's, wie krijgt er 2 koffie en wie onbeperkt.
Sterker nog, de fabriek waar ik werkte konden de mensen hun machine's niet eens bedienen zonder de juiste keycard, geen productie - geen salaris. ( met als nadeel, dat eventuele gemiste minuten ook zichtbaar waren in het overzicht, en werden misbruikt in hun functioneren. )
Lijkt me inderdaad veruit het beste systeem.

Werk zelf in beveiliging en hebben een overheidsdienst die zo werkt.
Dan erbij nog aantal malen per jaar bliksemkontrole overdag duidelijke, afgesproken, draagwijze en gebruik van badges.
Badge los op buro, dan mag je je volgende dag melden bij afdelingschef.
Ook kontrole op juiste badge, gebruik van noodbadge registreren en kontroleren met systeem van badge-uitgifte (receptie).
Ook aantal malen per jaar kontrole gelijk na werktijd op slingeren van vertrouwelijke documenten op buro, buro korrekt afgesloten, PC korrekt afgesloten etc.

Zonder kontrole blijft van maatregelen vaak niets over.
Het is maar net hoe je het bekijkt.
In jouw situatie werken de controle's
Ik heb helaas vaak genoeg meegemaakt dat de beveiliging gezien word als nodzakelijke last, en dat de verantwoording helemaal weggewuift wordt.

Poortcontrole's waren verplicht, 5% van de passerende personeelsleden moesten worden gecontroleerd op uitvoer van producten.
Maar waag het niet dat je de auto's aanpakt die naar buiten gaan, want dat waren "binnenparkeerders" die waren belangrijk.
Nee, alleen de fabrieksmensen die te voet door de poorten liepen.
Met als gevolg dat je zo nu en dan een rolletje snoep aantrof, of een zakje suikergoed ( snoepfabriek ).
Maar de plaats was te klein toen er 10 laptops vermist waren .... want "wij" letten niet goed op
ik kan me nog herinneren dat ik dit een tijdje heb gebruikt op een bedrijfpc maar dan in combinatie met bluetooth op je telefoon, werd het signaal zwakker dan lockte de pc zich automatisch. zelfde principe in een ander jasje wat mij betreft.
Oke, het is minder veilig dan zo'n armband (de range is een stuk groter verwacht ik) maar na een meter of 10 uit de buurt van je pc lockte deze zichzelf wel automatisch.

edit:
ow ZeroSect0r heeft het ook al over zoiets

[Reactie gewijzigd door mesm90 op 24 september 2014 09:44]

"Door continu te controleren of de gebruiker de armband nog wel om heeft hopen ze zeker te weten dat de gebruiker nog achter de computer zit"

Uuhhhhrrr???
En als iemand anders die armband oppakt en om doet, hoe weten ze dan dat het de rechtmatige gebruiker is?
Waarschijnlijk met two-factor authentication.. anders zou ik het ook niet weten inderdaad.
Combineer het met zon smartwatch, dan hou je zon ding om je arm lijkt mij?
De onderzoekers willen dat het product niet alleen in de buurt moet zijn maar dat er ook daadwerkelijk gewerkt wordt. Die USB stick kon je gewoon op je desktop leggen en weglopen. Als de armband niet beweegt dan wordt je uitgelogd.

Overigens vind ik `slimme` armband wel een tikkeltje overdreven en een devaluatie van het woord slim. Deze armband doet niets anders dan een beweging registreren en een signaaltje uitzenden.

[edit] Voor de mensen die bang zijn dat je het signaal kan dupliceren, het inloggen gaat nog steeds op de ouderwetse manier, het is voornamelijk bedoeld voor het automatisch uitloggen als een gebruiker niet meer werkt.

De software op de PC bekijkt of de bewegingen van de armband overeenkomen met de user-input en alleen dan blijf je ingelogd. De armband op een schommeltje leggen zal dus niet helpen.

[Reactie gewijzigd door emnich op 24 september 2014 08:46]

Overigens vind ik `slimme` armband wel een tikkeltje overdreven en een devaluatie van het woord slim. Deze armband doet niets anders dan een beweging registreren en een signaaltje uitzenden.
Dat is toch een stuk meer dan een traditionele armband kan?
Een traditionele armband registreert ook bewegingen. Alleen zend hij ze niet uit. :)
Nee, een traditionele armband beweegt. Dat is iets anders dan die bewegingen vervolgens registreren.

Je zou hooguit kunnen stellen dat hij de bewegingen juist wél uitzendt door middel van licht- en geluidsgolven. Zoals ieder fysiek object.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 24 september 2014 09:31]

De onderzoekers willen dat het product niet alleen in de buurt moet zijn maar dat er ook daadwerkelijk gewerkt wordt. Die USB stick kon je gewoon op je desktop leggen en weglopen. Als de armband niet beweegt dan wordt je uitgelogd.
Dus als ik volgens de armband niet hard genoeg werk (mijn polsen blijven redelijk stil als ik typ) dan word ik automatisch uitgelogd?

Kleine stap om dat dan ook even onmiddellijk naar het kantoor van HR te registreren, dan kunnen ze zien hoeveel uurtjes iemand echt effectief 'werkt'...

Aan de andere kant is het ook een prima middel om de wettelijk verplichte pauzes tegen RSI af te dwingen.
Anoniem: 561095
@BaRF24 september 2014 08:41
Als je nou even het artikel leest, wijsneus:
Several solutions are based on user proximity, but these are not sufficient: they only confirm whether the user is nearby but not whether the user is actually using the terminal
Daarnaast kaarten ze aan dat:

- bij meerdere gebruikers van 1 computer (ziekenhuis bv) proximity-based authenication, de computer niet weet wij hij moet authenticaten (2 chips in de buurt)- terwijl bij de armband hij daadwerkelijk weet wie de computer gebruikt

- proximity-based onbetrouwbaar blijkt mij sommige praktijktests (het in de hal langs je kantoortje lopen deed de computer soms al aanslaan) en dan m.n. in de drukke omgevingen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 561095 op 24 september 2014 08:49]

Daarnaast kaarten ze aan dat:
- bij meerdere gebruikers van 1 computer (ziekenhuis bv) proximity-based authenication, de computer niet weet wij hij moet authenticaten (2 chips in de buurt)- terwijl bij de armband hij daadwerkelijk weet wie de computer gebruikt
Nou, het is een heel erg kleine stap van het delen van je wachtwoord naar het afgeven van je polsbandje.
Technisch is het leuk bedacht, vooral de bewegingssensor, maar het grootste probleem, namelijk menselijk handelen/falen, wordt hiermee natuurlijk niet opgelost.

offtopic: je zal maar een (epileptische) aanval krijgen. Waar is Henk? Oh die zit gewoon nog te werken, hij is nu heel hard aan het typen....
Juist hier lijkt mij een vinger afdruk scanner in het toetsenbord (bijvoorbeeld) handig om een gebruiker te authenticeren (in een ziekenhuis).
Juist hier lijkt mij een vinger afdruk scanner in het toetsenbord (bijvoorbeeld) handig om een gebruiker te authenticeren (in een ziekenhuis).
Dat ligt er maar net aan waar. In ziekenhuizen heb je ook vaak handschoenen aan.
Twee nadelen: in ziekenhuizen is het vaak niet toegestaan om armbanden om te hebben - juist zij zouden van deze oplossing dus geen gebruik kunnen maken.

Daarnaast vraag ik me af hoe zinvol zo'n bewegingssensor is. Zeker, als ik typ bewegen mijn polsen wel, maar als ik lees niet echt.
Zeg dat wel, het zou niet handig zijn dat de MRI aan het eind van iedere week van het veld moet, om alle bandjes er vanaf te peuteren :+
Bij mijn Alienware M17x R4 zit dit idd al in de standaard Bluetooth module.
Pair hem met je mobiel en als het aan staat wordt de computer vergrendeld als de connectie te zwak wordt of weg valt.

Heb er zelf echter nooit gebruik van gemaakt, omdat ik die laptop nooit onbeheerd achter laat.
(Bij mensen die ik dus vertrouw dat ze geen gekke dingen doen)
Lijkt me minder handig als je last hebt van een chronisch lege batterij :+
Dit bestaat inderdaad al langer, en beter: de Nymi-armband is al zo goed als 'af', en voegt ook nog een biometrische controle toe of de armband niet van persoon is gewisseld.
Anoniem: 415197
@BaRF24 september 2014 13:34
het is toch voldoende om 'gewoon' te meten of hij binnen het bereik zit van een meter ofzo?
Je kunt natuurlijk als aanvaller het signaal van de bluetooth versterken over een afstandje, waardoor het lijkt alsof de gebruiker nog achter de computer zit. Dan moet je weer gaan werken met heel nauwkeurige metingen waardoor een gyro misschien wel makkelijker is (?)
Dit kan toch makkelijk geintergreerd worden in de smartwatches/fitness wearables die we (uiteraard) allemaal 1 hebben in de toekomst.
Ja want die schudt je op een duidelijke manier wanneer je achter de pc werkt?...
Het met bluetooth verbinden om in te loggen/uit te loggen bestaat al jaren, een telefoon of stick die zodra ie dichtbij genoeg is de pc inlogt.
Deze armband gaat er juist over dat bewegingen worden geregistreerd waarmee voorkomen wordt dat je de armband/telefoon op de pc legt en koffie gaat halen terwijl de pc denkt dat je er nog naast zit...

Edit: (Ik had kunnen bedenken dat er natuurlijk ook gewoon een sensor in de smartwatch kan om exact dit te bereiken............... |:( )

[Reactie gewijzigd door RGAT op 24 september 2014 09:58]

want jou hypothetische wearable (een smartwatch ofzo) doe je ook zo vaak af gedurende de dag? En om nou nog een armband naast je smart watch te dragen is ook zo dubbelop.

Volgens mij hebben die smartwatches ook allemaal sensoren en bluetooth. Ze kunnen zelfs je hartslag controleren, dus als je sterft word ook automatisch je pc gelocked ;)
... koffie gaat halen terwijl de pc denkt dat je er nog naast zit...
Dat is meteen een probleem, een pc denkt niet. Vandaar ook alle misbruik en foefjes.

Dat moeten bewegen zint me niet. Afhankelijk van de tijdslimiet gaat dat bij mij niet werken.

[Reactie gewijzigd door stresstak op 24 september 2014 11:23]

Niet iedereen wil een armband. Misschien dit inbouwen in een smartphone?
Idd. Met muis en tobo werken en gegelijkertijd een horloge dragen vind ik zeer vervelend. Als het dan ook nog eens zo'n opzichtig lelijk plastic 'Fitwatch' ding is lijkt het me nog afstotelijker.

Maar goed, zoals je zegt zijn er meer manieren om dat toe te passen.
En dan met één hand je smartphone beethouden terwijl je typt zodat je telefoon weet of je actief aan het werk bent zeker?
Niet iedereen wil een armband. Misschien dit inbouwen in een smartphone?
Inderdaad en waarom niet gelijk integreren in een smartwatch? Straks heb je een smartwatch aan je ene arm en een slimme armband aan de andere arm. Lijkt me een beetje overbodig om hier een apart device voor te ontwikkelen.
Moet makkelijk kunnen met de Apple Watch, die heeft tenslotte ook bluetooth EN kan op basis van de hartslagsensor detecteren of je 'm nog om hebt (gebruiken ze ook voor betalingen, als je 'm afdoet moet je eerst je PIN code weer intoetsen).

Lijkt me handig dit te combineren anders loop je straks met 10 verschillende armbanden rond.
Niet iedereen wil een armband.
Niet iedereen wil - is geen argument. Bedrijfsveiligheid gaat vaak voor. Of bedrijfsregels en -voorschriften. Draag een uniform, draag een stropdas, draag een identificatiekaart, ... draag een armband.

Kun je de niet-actieftijd ook aanpassen ? Ik kan tijdenlang stilzittten en toch acttief computeren. Naar een film kijken, uitzendinggemist of zo. Ga je koffie halen, is je computer uit.
Als je koffie gaat halen moet je je (werk)pc natuurlijk sowieso vergrendelen!
Moet ik uitloggen zien als je computer locken? Verder ben ik wel benieuwd naar wat de afstand is waarop de computer de user uitlogt zodra deze opstaat en weggaat. Vooral in situaties waar je samenwerkt met anderen en even naar de overkant van de tafel loopt voor een vraag oid.
Zolang hij dan ook weer inlogt als je weer gaat zitten is er niets aan de hand :)
"Touchless entry" zou ik zeggen, vergelijkbaar met keyless entry bij auto's.
De volgende versie is een onzichtbaar, onder de huid geimplanteerd chippie.. Ik kan niet wachten :\
Daar gaat het uiteindelijk wel naartoe. Inclusief NFC betalingen, OV e.t.c. Super "makkelijk" want je kunt hem nooit verliezen, veel veiliger e.t.c. En dan opeens wordt het verplicht gesteld en zitten we er letterlijk aan vast!
Wacht, welk precedent is er voor de verplichting van medische ingrepen?
De overheid? De EU? Die krijgen toch langzaam aan meer macht over onze privacy.
Dat zijn instanties, geen precedenten. Ik vroeg om een precedent. Als in: een voorbeeld van een eerder geval waarin een medische ingreep verplicht werd gesteld.
Dat is sinds de jaren 50 al niet meer toegepast.
Dat is sinds de jaren 50 al niet meer toegepast.
Jammer eigenlijk.

Maar mochten de Islaamse Sadisten van Isis aan de macht komen dan wordt in elk geval besnijdenis verplicht voor iedereen.
Dan krijgen er ipv tasjes roof dat je chip er ff met grof geweld uitgehaald wordt om alsnog je poen te stelen. Of het kan op de een of andere manier toch gekopieerd worden. Het wordt zogenaamd allemaal makkelijker en veiliger maar naar mijn idee maakt het steeds complexer maken het juist helemaal niet veilig.
Anoniem: 345198
24 september 2014 08:35
Ik gebruik hier al een ruime tijd Bluetooth voor op mijn telefoon, die meestal in mijn broekzak zit.
Welke tool gebruik je hier dan voor?
Eerste link die ik vind op google:
https://www.google.com/se...ogin+windows+7&gws_rd=ssl

Heb het net even geinstalleerd. Locken gaat perfect, unlocken nog niet.
net btproximity geprobeerd en werkt echt goed unlocken en locken doet het gewoon (unlocken moet je wel je credentials invullen maar dat lijkt me logisch) de tijden wat aangepast naar een 45 seconden pingen en na 1 ping die niet werkt locken en is echt vrij direct, net hetzelfde voor unlocken dit werkt verrassend snel!
Ah, inderdaad handig om te vermelden 8)7 . Ik gebruik Bluetooth Unlock, uit de Appstore (OSX)
Beetje incompleet artikel. het is een extra input. er wordt nog steeds op de oude manier ingelogd. alleen hiermee wordt je pc, als je wegloopt gelocked.
Dus wat er in werkelijkheid gaat gebeuren is dat mensen die armband naast de computer neerleggen.
Nee, dat is juist het idee. De armband moet bewegen anders werkt het niet.
Nee, dat is juist het idee. De armband moet bewegen anders werkt het niet.
Continu bewegen ? Als ik dit artikel lees ligt mijn arm stil. Of ik leun met mijn hoofd en kin op mijn hand. terwijl de andere hand af en toe het muis"wiel" aait.

Het is geen wiel het is een veegstripje op en MS Sculpt Touch muis
De bewegingen van jouw hand/arm moeten overeenkomen met de input op de pc. Dus als jij niets doet is er niets aan de hand (er zal wel een time-out op zitten). Maar als er tekst wordt getikt of de muis beweegt zonder dat de armband beweegt dan zit er waarschijnlijk iemand anders achter de PC en wordt het uitgelogd.
Maar als er tekst wordt getikt of de muis beweegt zonder dat de armband beweegt dan zit er waarschijnlijk iemand anders achter de PC en wordt het uitgelogd.
Ah, dus als ik bij iemand iets uitleg en op het bord rammel, dan moet zij wapperen met haar armbandje..

Eens zien hoe we dat gaan tackelen :)
Ik dacht dat het kon detecteren of je wegloopt of juist blijft zitten. lijkt mij dat idd als je typt of muist dat de software dan de bewegingen negeert, maar zodra er geen input is aan de hand van de gegevens van de sensoren bepaald hoe de armband ligt e.d. tenslotte ga je niet met zo'n pootje omhoog weglopen...
Dus dat bandje zend een (bluetooth) signaal uit? Kan dit signaal dan niet gedupliceerd worden? En dus inloggen op de computer met een gehackt signaal?
Nee, de software op de PC vergelijkt de bewegingen van de gebruiker met de input die de gebruiker levert (toetsaanslagen, muis beweging). Als dat overeenkomt dan blijf je ingelogd. Die informatie wisselt dus elke seconde (of ms) en is daarom niet te dupliceren. Ik ga er ook maar even vanuit dat de informatie encrypt verstuurt wordt.
Nee, de software op de PC vergelijkt de bewegingen van de gebruiker met de input die de gebruiker levert (toetsaanslagen, muis beweging). Als dat overeenkomt dan blijf je ingelogd.
Ah, dus als ik bij iemand iets uitleg en op het bord rammel, dan moet zij wapperen met haar armbandje..
Even mezelf herhaald.

Ik moet het nog zien.
Het zal wel niet bedoeld zijn voor Truus op de administratie maar voor functies waar wat meer veiligheid nodig is. Die zullen ook niet zo veel uitleg nodig hebben ;)

En als het toch voor Truus is, dan moet je het even uitleggen op een manier die ze snapt zodat zij het kan doen..
Het zal wel niet bedoeld zijn voor Truus op de administratie maar voor functies waar wat meer veiligheid nodig is.
O, dan komt mijn andere opmerking weer van pas. Strenge acties, maatregelen en gevolgen voor de overtreders. Geen armbandjes nodig. Three strikes, fired.

Geen medelijden, nooit gehad ook.
En een enkelband?
Niet iedereen heeft alle handen beschikbaar.
Niet iedereen heeft enkels beschikbaar. Op een gegeven moment zal een product zich onvermijdelijk op slechts een deel van de mensheid moeten richten.
Anoniem: 453240
@XRayXI24 september 2014 09:52
Leuk voor de digitale criminelen die thuis hun straf uit moeten zitten.
Leuk voor de digitale criminelen die thuis hun straf uit moeten zitten.
Moet je wel blijven bewegen. In je bed gaan liggen is dan uit den boze.
En een enkelband?
Niet iedereen heeft alle handen beschikbaar.
... en dan gaat het niet altijd om bijvoorbeeld een handicap, maar er zijn genoeg bedrijfssituaties waarin je gewoon je handen niet vrij hebt of ze op dat moment gewoon niet gebruikt (of niet kan gebruiken).

Denk bijvoorbeeld aan een dodemansknop die je met 2 handen moet bedienen, dan bewegen je handen écht niet...
Jaren geleden een POC gedaan met wat software gekoppeld aan een telefoon;

Bluetooth in puter; telefoon gekoppeld.

An sich werkte het wel ware het niet dat bluetooth pas op een paar meter buiten bereik is en de puter vervolgens een aantal seconden probeert om de verbinding te herstellen; dat liep (toendertijd) op tot wel 30 seconden.


mogelijk dat ze hier met die gyro functie detecteren dat je opstaat en vervolgens een lock/logoff signaal naar de machine versturen ?>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee