Qualcomm neemt Nederlands bedrijf voor beeldherkenningstechnologie over

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm heeft een Nederlands bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in beeldherkenning overgenomen. Het is onbekend wat de chipmaker betaalt voor de spinoff van de Universiteit van Amsterdam.

Qualcomm maakt de overname bekend in een tweet. De chipmaker kreeg EUVision in beeld dankzij QPrize, een competitie die de Amerikaanse chipmaker zelf opzette. EUVision maakte afgelopen jaren onder meer de app Impala, waarmee gebruikers hun foto's automatisch kunnen laten selecteren op bijvoorbeeld weergave van voedsel.

Het is onbekend wat Qualcomm betaalt voor EUVision, dat inmiddels al meer dan tien jaar bestaat. Het bedrijf zegt dat overheidsinstanties zijn technologie ook kunnen inzetten voor het herkennen van kinderporno, ook beeldmateriaal dat niet in een database staat. Daarnaast werkt de technologie ook met video.

EUVision gaat na de overname op in Qualcomm, die de technologie vermoedelijk wil gebruiken voor zijn mobiele processors. Wanneer daarvan de effecten te zien zijn, is onbekend.

Impala van EUVision

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-09-2014 • 11:11

10

Submitter: naitsoezn

Reacties (10)

10
10
7
0
0
0
Wijzig sortering
Qualcomm timmert lekker aan de weg de laatste tijd. Ze profiteren o.a. van de verkoop van Android en Windows phones.

Hardwarematige ondersteuning voor beeldherkenning is natuurlijk een geweldige toevoeging die nu eigenlijk nog Science Fiction is. Niet alleen bij het maken van foto's of filmpjes maar ook voor een scala aan beveiligings toepassingen.
Hardwarematige ondersteuning voor beeldherkenning is natuurlijk een geweldige toevoeging die nu eigenlijk nog Science Fiction is.
Hoezo sience fiction? Als het in Software kan, kan het ook in hardware.

Er moet wel iemand zijn die daar brood in ziet natuurlijk. Een chip ontwerpen en bakken is niet goedkoop.
Dus de chip in je smartphone wordt competent voor het analyseren van je foto's?

Misschien leuk voor google, maar als consument zie ik het nut niet.
Anoniem: 415735 @3x312 september 2014 11:36
Het nut voor de consument is dat je zelf niet meer je foto's en videos hoeft te taggen en/of organiseren. Hoe groter je bibliotheek , hoe groter het nut... Bovendien handig als je content verspreid is over meerdere bibliotheken (oa phone, cloud, htpc, etc.). Voeg nog een api naar Bing/Google images toe en je bent (bijna) klaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 26 juli 2024 08:21]

Verbeterde zoekopdrachten in foto's lijkt me niet gek hoor. Hoeveel mensen hebben duizenden foto's met soortgelijke bestandsnaam ? Best irritant om alle foto's van Pietje van de afgelopen 2jr handmatig op te zoeken en op een rij te zetten.
Ik heb voor m'n studie ooit deelgenomen aan een pilot om te kijken of het aan de hand van foto's mogelijk was bepaalde plant soorten te identificeren. Hier komt behoorlijk wat bij kijken, maar de technologie is al behoorlijk ver. Dit kan in heel veel vakgebieden echt super handig zijn.
Are you kidding me!

Er is niks makkelijker tegenwoordig dan 100de fotos te maken van vanalles en nog wat. Dan wordt het allemaal zonder moeite naar de cloud gestuurd zodat ik het nooit meer kwijt ben. Kost allemaal niks.
Maar een dienst die me helpt met het selecteren van kwaliteitsfoto's, foto's die daadwerkelijk de moeite waard zijn om te bewaren. Dat zou voor mij echt ideaal zijn.
Ik denk dat figuren als Kim Kardashian dit wel op prijs stelt. Kan ze haar selfies automatisch in een folder laten plaatsen. ;)
Ik denk dat Qualcomm de software eerder gaat integreren in zijn eigen argumenten reality/ beeld herkenning dienst Vuforia.
Zal wel met wat patenten te maken hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.