Google: Nederland heeft hoogste tablet- en laptopgebruik

Nederland heeft het hoogste percentage mensen dat een tablet of laptop gebruikt, volgens onderzoek van Google. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders vaker online zijn dan Europese buurlanden als Duitsland en België.

Maar liefst 76 procent van de Nederlanders gebruikt momenteel een laptop en 51 procent gebruikt een tablet, claimt Google op basis van het Connected Consumer-onderzoek, dat het zoekbedrijf door onderzoeksbureau TNS liet uitvoeren. Dat is meer dan Duitsland, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.

Andere landen staan niet op de bij het onderzoek behorende infographic, maar volgens Joris Merks, hoofd van Branding Solutions Google, heeft Nederland met 51 procent de hoogste tablet-penetratie ter wereld. Met een percentage van 65 procent ligt het aantal smartphonegebruikers achter bij bijvoorbeeld Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Nederlanders hebben ook veel apparaten met een scherm in huis, gemiddeld 3,6.

Google Connected Consumer 2014

Waar in 2012 en 2013 nog 81 procent van de Nederlanders aangaf dagelijks online te zijn, is dat in 2014 gestegen naar 84 procent. Daarmee behoort Nederland tot de top van Europa. In het VK ligt het percentage op 83 procent, terwijl het in Spanje op 78 procent en in Duitsland 74 procent ligt. Ten opzichte van andere landen wereldwijd, blijken Nederlanders ook fervente internetkopers: 65 procent van de Nederlanders koopt minimaal een keer per maand via internet. In Duitsland is dat 64 procent en in Spanje is dat 41 procent. Er zijn echter landen waar een hoger percentage online consumenten is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-07-2014 • 08:08

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Kijk dit is goed nieuws van na gisteravond!

Toch vraag ik me af hoe kan het zo zijn dat in de zuid-Korea minder tablets/laptops wordt gebruikt?
In Korea, maar ook in bijvoorbeeld Hong Kong zijn phablets veel populairder dan hier. Vrijwel iedereen loopt daar rond met een telefoon met minimaal een 5 inch scherm. Vaak Galaxy Notes of klonen daarvan (zeker in Hong Kong). Hierdoor is de behoefte voor een tablet denk ik ook minder. Daarnaast zijn de mensen daar veel langer 'op straat' dan hier (dus minder vaak thuis). Buitenshuis eten is de normaalste zaak van de wereld daar. Dan sjouw liever ook niet altijd een tablet met je mee.
Misschien meer desktops daar?

Daarnaast moet je ook serieus afvragen hoe wenselijk het is dat we per persoon zo veel verschillende apparaten gebruiken. Wel lekker dat we het allemaal kunnen betalen, maar hoeveel tijd moeten we dan wel niet gemiddelt achter die schermen toebrengen om die "investeringen" te rechtvaardigen. Dat zal dan ook wel een stuk meer zijn dan in die andere landen.
Je moet je vooral afvragen WAAROM iedereen zo'n ding heeft als je loopt te klagen over crisis.

Als je dit zo ziet is er geen crisis. Ook Spanje staat hoog hoe komen mensen aan het geld? De oude PC/Laptop doet het toch ook prima.
Crisis uit zich niet zo sterk in dit soort aankopen, dat is één. Mensen willen altijd nieuwe spullen kopen en we hebben zelfs gezien dat men bereid is daarvoor schuld op te bouwen, getuige de vele kredieten en schuldlasten waar mensen mee lopen.

Verder is het natuurlijk gewoon zo dat er in Nederland op allerlei manieren met deze apparaten gestrooid wordt. Bij een thuisstudie, bij je energiecontract, bij talloze andere abonnementen worden tablets weggegeven. De Kruidvat heeft tablets in het schap liggen naast de Libelle en de Margriet... het is gewoon overal. Net zoals het 'gratis mobieltje' nog steeds overal is. Dat we daar nu eigenlijk gewoon voor betalen en dat ook die 'gratis' tablet niet gratis is, daar is niet iedereen zich voldoende van bewust. Ook op die manier gaan maandlasten omhoog.

Als laatste, maar dat werd al genoemd, is de pijn van de crisis voelbaar in de vaste lasten, niet in dit soort eenmalige uitgaven. De loonstijging is nihil maar de vaste lasten stijgen wel waardoor er minder ruimte is voor die uitgaven, dus zijn mensen geneigd om dingen op afbetaling te kopen waardoor de vaste lasten nog verder stijgen...
incidentele uitgaven staan in geen verhouding tot verhoogde maandelijks terugkerende lasten... mensen willen nog steeds spullen kopen, de keren DAT ze zo'n ding kunnen kopen wordt gewoon minder.. minder geld op de bank (die schuld is aan dit alles) aan het eind van de maand betekent niet een verminderde behoefte aan informatie/entertainment/luxe-voorziening.
Maar een tablet is in crisis tijd overbodige luxe wanneer je nog een werkende pc/laptop hebt.
Mijn PC is inmiddels al weer bijna 6 jaar oud (i7 920 op 3.7GHz met een Nvidia 660GTX, 256GB SSD 2x2TB in RAID0 en 12GB tripple-channel), maar hier doe ik nog alles mee.. tuurlijk kan het zuiniger en sneller, maar ik heb nog nooit zo lang plezier gehad van een machine voor dat geld (800 euro ofzo).

YouTube kijk ik toch echt 't liefst op m'n tablet, en niet op m'n PC.. al was het maar dat ik op dat moment ook nog tijd met de andere mensen in huis kan doorbrengen, of in ieder geval in dezelfde ruimte aanwezig kan zijn... als vader zijnde heb je niet de luxe om je constant maar terug te trekken op zolder in je mancave.

Gelukkig heb ik de luxe dat ik dankzij m'n skillset ook in tijden van economische crisis het werk bijna in m'n schoot geworpen krijg, dus kan ik me inderdaad luxe zoals een tablet veroorloven (alhoewel ik me afvraag hoe 'luxe' een tablet van 225 euro is (Nexus 7)).

Ja, natuurlijk moeten wat dingen laten.. ik zou wat vaker op vakantie willen, en ik zou ook wat vaker met m'n betere wederhelft lekker uit gaan eten, maar zolang ik nog steeds m'n kinderen een jaar abbo op de dierentuin en een pretpark kan geven en met m'n oudste The Sims 3 en andere games kan spelen die ik koop tijdens mega-sales op Steam/G2play/Origin, en Netflix en YouTube kan gebruiken wanneer ik dat wil, vind ik het allemaal nog wel meevallen.

Crisis? Misschien.. vallen er al doden van de honger? nee.. en zo ver komt het hopelijk ook niet... en tegen die tijd heb ik ook niks aan m'n luxe, dus tot die tijd geniet ik er gewoon nog van.
Toch knap dat je pc 6 jaar oud is terwijl de 660 gtx pas twee jaar geleden werd gelanceerd, en ook 256gb ssd's had je toen nog niet(betaalbaar). Maar zo zie je maar dat pc's tegenwoordig lang mee kunnen met af en toe een kleine upgrade.

Tablet's zijn daarentegen wel sneller afgeschreven, en veel mensen hebben daarnaast ook al een smartphone. Ik beschouw een tablet dan ook zeker als luxe artikel, ongeacht de aanschafprijs. Maar het verschilt gewoon per situatie, heb zelf ook mensen in de familie die de tablet gebruiken om regelmatig in contact te blijven met opa/oma, en waarschijnlijk worden tablets ergens in de toekomst toch een vereiste in het(basis) onderwijs.

Overigens ben ik het eens met de rest van je verhaal, alhoewel ik persoonlijk geen tablet meer in huis heb sinds het overstappen op een grotere smartphone(galaxy s4). En ook de desktop gaat binnenkort de deur uit voor een overstap naar de laptop.
Uiteraard heb ik van tijd tot tijd het e.e.a. geupgrade.. maar het basissysteem (moederbord, cpu, geheugen, kast) heeft me 550 euro gekost... de upgrades die ik er later aan toegevoegd heb waren allemaal tegen inkoopprijzen of gekregen hardware (zoals de SSD).

Ik zal nooit volledig overstappen naar een laptop, omdat laptops simpelweg niet de bang-for-bucks verhouding hebben die een desktop kan bieden, en ik toch wel erg verknocht bent aan de privacy van een mancave, 24" monitor(en), koptelefoon versterker, speakersets en alle overige randapperatuur...

Als aanvulling op jouw opmerking dat tablets sneller zijn afgeschreven: We hebben momenteel een Nexus 7 uit 2012 die nog prima functioneert voor draagbaar internet / youtube / netflix / NAS-video-player / simpele games.. het is vast niet zo snel als een modernere variant, maar afgeschreven is het ding zeker nog niet.

[Reactie gewijzigd door cappie op 10 juli 2014 17:00]

In dit geval is het waarom in Zuid-Korea wel te verklaren: nieuws: Zuid-Korea gaat tablets invoeren in onderwijs

Dat is dan ook een mooie ontwikkeling. Geld zegt overigens niets, een b-merk tablet heb je in veel landen al voor een paar tientjes. Zo kan ik me voorstellen dat ze in landen als Spanje niet allemaal met een Asus of iPad onder hun arm lopen.
Volgens het grafiek is het percentage tablet erg laag, terwijl het een vrij welvarend land is, die ook veel elektronica als tablets e.d. maakt.
Ook Spanje staat hoog hoe komen mensen aan het geld?
Het gaat om het aantal apparaten per huishouden. Misschien dat ze in het (katholieke) Spanje gemiddeld grotere gezinnen hebben en daarom relatief veel apparaten per huishouden? Dat oudere kinderen vanwege de crisis het ouderlijk huis nog niet verlaten zou ook nog mee kunnen "helpen".

En het is nou ook weer niet zo dat Spanje een ontwikkelingsland is. Alsof ze in Spanje zich geen telefoons kunnen veroorloven omdat ze al hun centjes moeten opsparen voor tulpenbollen...
Vergeet niet dat de PC-markt (met name desktops) de afgelopen jaren al flink gekrompen is. De tabletverkoop mag dan gestegen zijn, maar een bruikbare tablet is veel goedkoper dan een bruikbare PC. Dus dat is een besparing. Misschien niet geheel toevallig in crisistijd...
Komt wellicht omdat veel mensen een tablet een veel hogere prio geven dan een PC of laptop. Mijn PC gaat al 7+ jaar mee (core componenten behalve HDD/SSD en GPU) in diezelfde periode heb ik al twee keer een prijzige tablet gekocht. Eentje voor de 'crisis' een flinke impact op mij had en eentje erna. Ik merk nu ook dat je een tablet kan krijgen bij mobiele abo's. En vergeet niet dat niet iedereen een €900 iPad koopt, maar er ook tablets van €200 zijn (en nog goedkoper).
Een 900 euro iPad? Typfoutje hoop ik?
De duurtste iPad air (Wifi + mobile, 128GB) kost officieel €870 dus zo vergezocht is het niet...
Het gros van de mensen kiest echter de goedkopere variant van €479, wat overigens helemaal niet zo duur is vergeleken met concurrerende producten welke doorgaans slechtere prestaties leveren voor meer geld!
Bedrijven moeten investeringen terugverdienen. Consumenten niet. In een overvloedige maatschappij als de onze is dit een logische ontwikkeling. Je ziet overvloed op zoveel plaatsen dus ook op dit gebied. Of het wenselijk is is een tweede vraag, maar ik denk dat we er vrijwel allen aan deelnemen.
Ook consumenten verkopen dingen die ze nooit of vrijwel nooit gebruiken. Een dergelijke transactie verhoogt het aantal tablets in totaal niet.
Uiteraard is dit anders dan bij een bedrijf, maar juist in het krenterige Nederland lijkt me dat juist ook een redelijk vaak voorkomend fenomeen
Waarschijnlijk doen ze daar meer met hun smartphones. Daar hebben ze een hogere verzadigingsgraad van dan wij.
Dat denk ik dus ook, als je kijkt hoeveel fabrikanten daar een smartphone uitbrengen waaronder; Lenovo bijvb.
Smartphones. En vooral grote smartphones zijn daar heel erg in trek.
Klopt,


Bijvb; LG G pro 2 is alleen in zuid-Korea uitgebracht, wat overigens jammer is dat zulke toestel niet de Europese tak binnen komen.
Waarom is het goed nieuws dat een gemiddelde Nederlander een bult aan elektronika heeft?
Dit hoeft inderdaad niet per sé goed nieuws te zijn. Waarschijnlijk gooien we dan ook de meeste mobiele electronica weg en zijn we het minst efficient in het gebruik. VK doet het ook heel aardig in het gebruik van mobiele apparaten maar kan het met een half apparaat per huishouden minder af. Dit betekent meer gedeeld gebruik en geld over voor andere dingen.
Ik denk omdat de meeste mensen daar een telefoon hebben die al bijna zo groot als een tablet is, dan wordt dat een beetje overbodig..

[Reactie gewijzigd door LFA op 10 juli 2014 08:26]

Daar doen ze alles via grote smartphones denk ik ipv een tablet
Anoniem: 223207
@aygul1234510 juli 2014 11:15
Waarschijnlijk zijn er meer leuke dingen op TV in Zuid-Korea dan in Nederland.
Ik ben heel benieuwd of de Nederlandse markt nu ook een beetje meer aandacht van Google zal krijgen... Er wordt altijd gezegd dat features en apparaten als eerst in "grote" landen word uitgerold omdat daar zogezegd de meeste en/of belangrijkste groep gebruikers zit. Dit onderzoek ontkracht dat enigszins.

Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als we binnenkort een volledig functionerend Google Now tot onze beschikking krijgen. :)
Ondanks de procentuele voorsprong die we hebben, is Nederland in absolute cijfers dus nog steeds heel klein; het totaal aantal tablets, bijvoorbeeld, is aanzienlijk lager dan de UK of Duitsland.

Daarnaast, en dat is Google niet aan te rekenen, kan ik niet 1-2-3 terugvinden welk merk of welk OS we in Nederland graag gebruiken voor onze mobiele apparaten. Stel nou dat dat 94% iOS is, 4% Android en 2% Microsoft, dan is het voor Google natuurlijk helemaal niet interessant om "ons" voorrang te geven bij het uitrollen & testen van features.
Interresant, de vervolg vraag (vind ik als webdeveloper), hoeveel procent van Nederlandse websites spelen hierop in door bijvoorbeeld gebruik te maken van een responsive design? Ik denk (vermoeden gebaseerd op gevoel) dat dit nogal laag is namelijk.

Zouden wij Nederlanders dan toch zo flexibel zijn dat we daar wel omheen werken, storen wij ons er minder aan, of zijn we gewoon zo stug dat we die mooie nieuwe apparaten van ons zo graag willen gebruiken dat we alsnog naar de mobiele telefoon / laptop grijpen. Ook al is het design dan maar wat minder geschikt? Of is mijn gevoel gewoon incorrect en zijn de websites welke we dagelijks willen bezoeken dan toch tablet/mobile compatibel?

[Reactie gewijzigd door Whinger op 10 juli 2014 08:22]

Hoeveel procent van de websites gebruikt maakt van responsive design weet ik niet te vertellen.

Maar ik denk dat het de gemiddelde gebruiker echt helemaal niks uit maakt. Natuurlijk letten wij (mensen in het vak) er op, dit merk ik ook op werk, maar in mijn privesfeer kan ik mijn niet voorstellen dat mensen er ook maar enige aandacht aan besteden.

Website niet responsive? Twee keer tikken, inzoomen en het werk prima.

Heel eerlijk gezegd vind ik veel websites die niet responsive zijn vaak juist nog overzichtelijker!!
Bij een smartphone krijg je bij een responsive design meestal maar een heel klein deel van de website te zien + vaak een knop voor een verborgen menu. Terwijl je bij een normale website de hele website overziet en vervolgens met een simpele dubbelklik inzoomed naar het gedeelte welke je nodig hebt. Dit geldt natuurlijk niet voor alle sites, nieuwssites begin je bijvoorbeeld vaak toch bovenaan te lezen, maar toch merk ik het regelmatig.

Maar nogmaals, dat is iets waar wij op letten maar de gemiddelde gebruiker volgens mij totaal niet.
Responsive design is iets wat zeker door designers vol gedragen wordt, het levert weer wat extra werk op met een mooi verkooppraatje. Als no-nonsense webdesigner wijs ik daarom mijn klanten altijd op de expliciete voordelen, maar ook nadelen. Zoals hieronder al terecht wordt aangegeven, als je zorgt dat je frame solide in elkaar zit, dan worden ook 'gewone' websites prima weergeven. Het is dan vooral de vraag of de doelgroep van de klant de meerwaarde ook ziet, en of dat tegen de extra investering afweegt. Eerlijk gezegd is 5 van de 10 keer een responsive site overkill. (mijn ervaring)
Maar het heeft ook zeker voordelen en het ziet er (soms) leuk uit.

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 10 juli 2014 13:23]

3,6 apparaten met een scherm vind ik wel erg weinig.

Wij zijn thuis met zijn vieren, de jongste is 16. Ik zat net ff te tellen en ik kwam op 22 apparaten met scherm die in gebruik zijn.(TV's, mobieltjes, tablets, e-readers, PC's, Laptops enz.)
Dan tel ik de settopboxes, thermostaat, oven, inverter en ander apreaten met een klein scherm niet mee)

Ik snap echt wel dat wij boven het gemiddelde zitten maar een huishouden met zijn tweeën heeft toch ook al snel een TV, Computer twee smartphones, tablet, e-reader....

Ook mijn ouders en schoonouders zitten duidelijk boven de 5.
Dat betekent in jouw gezin dus 5,5 beeldschermen per persoon(!). Echt iedereen zijn eigen smartphone(s), tv, laptop, tablet en e-reader dus.
Zelf probeer ik dat hier toch wel aan banden te leggen hoor, al was het maar uit financiële overwegingen. Maar ook uit sociaal oogpunt maar één tv in huis en een smartphoneverbod tijdens eten, huiswerk, etc.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 10 juli 2014 10:14]

Dat smartphone verbod tijdens het eten, oké dat kan ik begrijpen. Maar één tv in huis, en dat met het huidige aanbod aan (commerciële) tv zenders, lijkt mij uit sociaal oogpunt juist vragen om conflicten,onenigheid over naar welk programma er nou wel of niet gekeken zal worden. Dat lijkt me nou niet echt gezellig, wanneer een paar gezinsleden zitten te kijken naar een programma, dat ze maar niks vinden, tja, dan is de toevlucht naar de smartphone, vanzelf een beter alternatief. Oké drie vier tv's is misschien iets te veel van het goede, ook wat de energie rekening betreft, maar één extra tv,vindt ik toch wel handiger, de meeste huishoudens hebben tegenwoordig minimaal 2 tv's, dat is tegenwoordig de heel gewoon. En wanneer iedereen het zelfde programma leuk vindt, blijft die tweede tv gewoon uit. zoiets ongeveer...
Wanneer je zegt verbod, is dat uit noodzaak of begrijpen ze zo ook wel dat je tijdens een maaltijd met het gezien niet asociaal op je smartphone hoort te prutsen?
Ik begrijp ook wel dat dit veel is.
Ik heb zelf al vier schermen van mijn werkgever. Als ik thuiswerk gebruik ik tocht echt liever mijn PC. Het toetsenbord scherm en vooral toutchpad van een laptop blijft behelpen. Het toetsenbord van een tablet is een ramp en scherm te klein.

dus Smartphone = bellen en korte mailtjes lezen.
Tablet = Mail lezen en korte aantekeningen
Laptop = behelpen op een andere locatie of op de zaak met docking station en extra scherm toetsenbord.
PC met 22"scherm of groter kun je goed op werken ook met meerdere VM's
e-reader = lezen
TV = TV/Film kijken
Ik heb ook een TV bij mijn PC staan (was erg handig met voetbal gister kon ik wat beters kijken)
Dan heeft ook mijn audio streamer nog een eigen scherm zodat de TV niet aan hoeft en dit werkt toch beter als de tablet als afstandbediening

Zodra een laptop een goed 50"+ scherm heeft (mag ook virtueel) een beter keyboard en muis en zo draagbaar als een kleine smarphone en snel genoeg om meerdere VM's (5+) te draaien om een goede demo te kunnen geven ga ik waarschijnlijk over naar één device.

Maar op dit moment heeft ieder apparaat zijn eigen toepassing. Als ik keuzes moet maken gaan de Tablet, smartpone, e-reader en laptops als eerste weg. Mijn baas zal niet blij zijn met de bijbehorende afname in productiviteit.
Een 50" laptop? Dat wordt leuk om mee te sleuren :P
Hoe bedoel je virtueel?
Nu nog even een Oculus Rift en later mind injection of the collective.
Hmmm. Tot nu toe de OR enkel bekeken als game device. Benieuwd hoe lang het gaat duren tot het wat kan gebruikt worden voor andere dingen (werk en zo)...
Indie is geen land. Wordt hiermee India bedoeld? (of misschien Indonesie?)
Dat is wel een grove fout in google translate zeg.

Indië (regio) is namelijk de historische naam van een groot gebied in (vooral koloniaal) Azië.

Terwijl india een land is in Zuid-Azië.
Eerste keer dat ik dat hoor. Maar na wat googlen lijkt het wel zo. Wel raar dat in de oude atlassen vroeger (hier althans) altijd Indië stond bij het land, en ook in school het altijd Indië genoemd werd. Samen met Indische ipv Indiase (in school, in de atlas zou dit dan wel weer kloppen omdat het op de regio slaat, Indische oceaan e.d.)
Desktop en smartphone, That's all. Oh, en een klein laptopje voor de kids.
Nederland is wel een beetje koopziek volgens mij. Er worden geen goede afwegingen gemaakt of een bepaald device écht wat toevoegt.
Ik deel deze mening. Heb me hier wel eens eerder over geuit tot grote verontwaardiging van vele Tweakers maar ik zie echt de meerwaarde van een tablet niet. Voor mij persoonlijk is de combinatie smartphone + desktop PC/laptop/HTPC meer dan genoeg om alles te doen wat ik wil doen. Het lijkt er welhaast op dat tablets een beetje gehypet zijn en dan krijg je zo'n situatie van "hé Joop moeten wij ook niet zo'n ding?".
Anoniem: 562563
10 juli 2014 09:22
Zelf gebruik ik alleen mijn desktop PC voor al mijn computer gebruikt (Heb niet eens een tablet of smartphone). Zelf snap ik nog steeds het nut van de tablet (nog) niet.

Maar dit geeft wel aan dat Nederlanders dus sneller aanpassen aan nieuwe mogelijkheden op technisch gebied.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562563 op 10 juli 2014 09:40]

He zou denken dat nu ik in Duitsland woon de online per dag statistiek moet omslaan en Nederland van de eerste plek drukken... Hehehe gemiddeld ben ik tussen de 12 en 16 uur online per dag...
Ik heb een MacBook Air. Die gebruikte ik onwijs veel. Tot ik een fatsoenlijke iPhone had om de makkelijke dingen mee te doen. En tot ik een iPad had om er uitzendingen op terug te kijken.

Ik denk dat we steeds meer richting phablet gaan, naast de notebooks.
Merk op dat India ineens Indië heet bij Google. Indië is onze oude kolonie Nederlands-Indië.

Wellicht is het een Belg die het heeft opgesteld, want daar wordt iemand (of bijv. een gerecht) Indisch genoemd waar wij Indiaas tegen zeggen omdat Indisch, wederom, teruggrijpt naar Nederlands-Indië.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee