1) Je link spreekt over de vetzuren met een korte en middellange keten, maar geeft grif toe dat de langere verzadigde vetzuren wel degelijk schadelijk zijn. Helaas is zuivel een bron van beide en vlees zelfs vooral rijk aan de lange ketens. Kokosolie scoort wat beter dan je puur op basis van verzadigd/onverzadigd zou verwachten, maar hoeveel kokosolie eet jij? (voor alle duidelijkheid: kokosolie en palmolie zijn totaal verschillend!)
2) Je link kraamt een hoop onzin uit:
"Lange keten vetzuren als olijfolie, zonnebloemolie en soja olie hebben meer tijd nodig voor de vertering en om omgezet te worden in energieleveranciers. Deze lange keten vetzuren zijn te groot om direct in de darmwand te worden opgenomen en moeten eerst worden verkleind. De opname is langzamer en het vetzuur kan minder snel gebruikt worden om energie te leveren."
En waarom is dat precies een gezondheidsvoordeel? Lang of kort, het vet moet eerst geoxideerd worden en eventueel gebruikt worden voor gluconeogenese. Geen enkel vet is een echt snelle energiebron.
"De MCT’s hoeven niet eerst te worden opgeslagen in vetdepots, maar kunnen direct als brandstof dienen."
Alle vetten worden opgeslagen als er een energie-overschot is. Overigens kunnen ook suikers worden omgezet tot vet om overschotten te compenseren via derivaten van de Krebscyclus.
"Het is inmiddels wel algemeen bekend dat verzadigde vetten voor energie zorgen, helpen bij de opbouw van celmembranen, de productie van hormonen en de organen voorzien van zachte beschermlagen. "
De hoeveelheid vet die daarvoor nodig is, is miniem. Zelfs de meest die hard veganist krijgt genoeg vetten binnen. Overigens kunnen we op enkele plantaardige vetten na ook alle vetzuren gewoon zelf maken mits genoeg enerige (uit koolhydraten of andere energiedragers).
"Er is zoals wel vaker geen zwart-wit antwoord op de vraag of kokosolie geschikt is of niet, mede gezien het feit dat er nog maar weinig relevant onderzoek is gedaan, waaruit zowel de voordelen als nadelen onomstotelijk bewezen werden. Tevens kan je een product vanuit onze visie niet het stempel van “goed” of “slecht” geven zonder gekeken te hebben naar de rest van het voedingspatroon waarin een dergelijk product geïntegreerd wordt."
Er is genoeg relevant onderzoek om aan te tonen dat verzadigd vet schadelijk is. In bescheiden hoeveelheden heeft het een plaats in een gezond dieet, maar niet in de hoeveelheden die voorkomen in een typisch westers dieet.
"Wat voor de een “goed” kan zijn, kan voor de ander minder geschikt zijn en vice versa. Doe wat werkt voor jou!"
Onzin, tenzij je een specifieke aandoening of allergie hebt. De balans van nutriënten die een persoon nodig heeft is zeker niet uniek voor een persoon.
3) Je verwijt de vorige poster te veel uit te gaan van het gezondheidscentrum (één bron, maar wel een bron die zich baseert op honderden primaire studies), maar citeert wel zelf een link geschreven door iemand zonder enige kennis van biochemie, zonder adequate bronvermelding en vol fouten.
Ga maar uit van wat het gezondheidscentrum zegt en niet van dit soort websites...
[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 24 juli 2024 17:25]