Inzamelingscampagne voor horloge met atoomklok van start gegaan

Een horlogemaker in de Amerikaanse staat Hawaï heeft een horloge op basis van een atoomklok ontwikkeld die consumenten kunnen krijgen als ze een bedrag van 6000 dollar toezeggen via Kickstarter. Het gaat om zes prototypes die aan de grote kant zijn.

Het horloge van het bedrijf Bathys Hawaii bevat een compartiment met een chip-scale atomic clock, waarvan de werking is gebaseerd op het metaal Cesium 133. Een Cesium 133-oscillator zorgt voor 9.192.631.770 trillingen per seconde, waarmee de seconde overeenkomt met de internationale standaard. Vorig jaar begon het team van Bathys aan het combineren van de csac-chip met het analoge Ronda 509-quartz-loopwerk dat het bedrijf al gebruikt voor horloges. In september was een prototype gereed.

Door al deze apparatuur is het horloge wel aan de grote kant, aangezien er ook nog een lithium-accu bij moest om alles draaiende te houden. Het horloge gaat 36 uur mee op een volle accu en is accuraat tot op 1 seconde per duizend jaar.

Alternatieve modellen 'atoomhorloges' hebben het mechanisme om een accurate seconde te verkrijgen niet daadwerkelijk zelf in de behuizing. Deze hebben radioapparatuur aan boord om signalen te ontvangen van atoomklokken en houden op deze manier de juiste tijd bij. Voordeel van dit soort modellen is dat de batterijen langer meegaan en ze een stuk kleiner zijn. Dr. John Patterson, de man achter het horloge, is zich van het formaat van zijn ontwerp bewust. "Het is ook best grappig. Hij is inderdaad heel groot, maar het is een prototype. De eerste mobiele telefoons waren ook gigantisch." De Kickstartercampagne is deze week begonnen en loopt nog een korte maand. Op moment van schrijven heeft nog niemand de 6000 dollar toegezegd om een van de zes te produceren prototypes te verkrijgen.

Het lijkt niet om het allereerste horloge met geïntegreerde chip-scale atomic clock te gaan. Ook Hoptroff’s No. 10 heeft dit bijvoorbeeld. De prijs van dit kleinere en mooiere ontwerp is echter 'op aanvraag' en het gaat hier om een zak- in plaats van polshorloge.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-04-2014 • 12:16

105 Linkedin

Reacties (105)

105
105
64
3
0
3
Wijzig sortering
Door al deze apparatuur is het horloge wel aan de grote kant
55 bij 133mm dus.
Inderdaad nogal groot.

Bron: uit artikel
Nogal groot? Dat lijkt me een redelijk understatement: het is verdorie zo'n beetje de maat van mijn telefoon.. en die wil ik echt niet om mijn pols moeten dragen.. :+
9.192.631.770 trillingen per seconde

Als ik zulke dingen lees heb ik hetzelfde gevoel als bij de afstanden in het heelal, ik kan er gewoon met mijn hoofd niet bij.
Dit genoemde getal is van toepassing op Cesium-133 bij 0K.
Lijkt me interessant om te zien hoe dat in stand gehouden wordt in deze relatief kleine(!) behuizing.
Een toelichting lijkt me op zijn plaats...
Uit de link van de andere fabrikant:
The most accurate ‘pendulum’ yet discovered is the wavelength of light emitted or absorbed during an electron’s transition between higher and lower energy states. The No.10’s physics package measures the atomic transitions of Caesium gas held in a tiny vial. An oven heats it to a constant 130°C to ensure that temperature changes do not affect the sensors. A laser pumps the electrons into transition, and a microwave resonator then locks onto the transition frequency. A digital signal processor then counts 4,596,315,885 such transitions to determine that a second has elapsed.
Overigens is het deze chip:

http://www.microsemi.com/...ale-atomic-clock#overview

Die kun je voor ongeveer $1500 kopen. Leuk voor in een eigen thuis lab als je echt nauwkeurig tijd wilt meten.
Toen ik dit project op kickstarter zag staan was ik al verbaast hoe knullig het opgezet was. Gewoon staal gebruiken en er na 2 dagen achter komen dat het roest gaan niet echt samen met een atoomklok ontwikkelen.

Nu met de link (van PuzzleSolver ) naar de datasheet van de chip snap ik het beter.
Alles zit al in die chip. Alle software en zelfs de RS232 communicatie.
De chip heeft alleen een voeding (batterij) nodig en geeft 1 puls per sec af. Daar sluit je het spoeltje van een ouderwets kwartshorloge op aan en klaar is de atoomklok/horloge.

4000 euro winst per horloge. Dat doen ze dan wel weer goed.
Weet niet hoe nauwkeurig je wilt meten, maar je kan veel goedkoper een GPS klok kopen, die zitten rond de 50ns precisie en dat is voor een thuislab (beter nog, voor de meeste gewone labs) meer dan voldoende.
Weet niet hoe nauwkeurig je wilt meten, maar je kan veel goedkoper een GPS klok kopen, die zitten rond de 50ns precisie en dat is voor een thuislab (beter nog, voor de meeste gewone labs) meer dan voldoende.
Een GPS klok is ook niets anders dan een chip die signalen oppikt van een rijtje atoomklokken op afstand.
Dat is het gedeeltelijk, maar de 1PPS uitgang van een GPS receiver zit niet in de ns range, er moet nog wel wat post processing gedaan worden op het signaal. Groter voordeel is dat je er meteen ook tijd bij krijgt!
Interessant. Wat ik me nu afvraag, als je dat ding voor zomertijd of schrikkeljaar moet verzetten, hoe krijg je 'm dan precies op die fractie van een seconde juist? En als dat niet lukt, wat heb je er dan aan?
Die moet je me even uitleggen... bij 0K is er toch helemaal geen beweging meer?
Bij 0 Kelvin is er een grondtoestand waar entropie nog steeds werkt. De 'trillingen' worden gemeten door middel van de overgangen tussen kwantumtoestanden van de elektron en de nucleus van de atoom. Hier komt het verhaal van 'negatieve' temperatuur ook vandaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 11 april 2014 14:41]

"entropie nog werkt", het is me niet heel duidelijk wat je daarmee bedoeld. Bij 0K is de thermodynamische entropie S = 0, alsook de mechanische entropieen zoals de Boltzmann entropie S = kB ln(W) ... Ook meer statistische entropieen zoals de Shannon entropie gaan dan naar nul (delta distributie) ... Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Third_law_of_thermodynamics
Uiteraard heb je geen diepvries aan je pols.

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Second#Modern_measurements:
The definition of the second was later refined at the 1997 meeting of the BIPM to include the statement

This definition refers to a caesium atom at rest at a temperature of 0 K.

The revised definition seems to imply that the ideal atomic clock contains a single caesium atom at rest emitting a single frequency. In practice, however, the definition means that high-precision realizations of the second should compensate for the effects of the ambient temperature (black-body radiation) within which atomic clocks operate, and extrapolate accordingly to the value of the second at a temperature of absolute zero.
Formeel heb je gelijk (in ieder geval in de klassieke mechanica) Toch is de definitie gesteld op het genoemde aantal cycli bij 0K. In werkelijkheid gaat het om een temperatuur naderend aan 0K.
Je moet even eens googlen naar het Heisenberg principle. In dit geval stelt dat je niet met zekerheid tegelijk de positie en de snelheid kan weten. Hoe exacter je 1 waarde kent, hoe onnauwkeuriger de andere waarde is.

Je kan dus niet zeggen dat bij 0K de beweging stopt of de snelheid dus exact 0 is, aangezien je dan helemaal niets meer weet over de positie.

Dus door het Heisenberg principle kan een deeltje nooit helemaal stil staan.
Dat klopt!
Maar het gaat waarschijnlijk om een getal als 0.01k denk ik.
in 4e jaar natuurkunde heb ik ooit geleerd dat niemand het geflikt heeft echt daadwerkelijk 0k voor elkaar te krijgen. (dat is nu 4 jaar geleden dus wie weet zit ik er naast)
Dat kan kloppen, volgens mij is het wetenschappelijk bewezen dat mensen getallen groter dan een paar miljoen niet meer kunnen bevatten. Natuurlijk weten we dat 9 miljard gewoon 9000 keer een miljoen is, maar als je ditsoort getallen zou moeten uittekenen ofzo, dan loop je gewoon vast.
Offtopic, maar over miljarden, zo kan je 7 miljard 'vatten'
Als je een foto van elke mens ter wereld zou willen bekijken gedurende 1 seconde, ben je 221 jaar bezig, non-stop zonder slaap. :|
Of de milimeter streepjes op een rolmaat,

bedenk een rolmaat van 1 kilometer, dat zijn 1 miljoen streepjes.

Een rolmaat van Amsterdam naar Toulouse, 1 miljard streepjes :)
Tis veel, maar als je bedenkt dat het 9 GHz is, dan relativeert dat wel weer wat.
als je het afleest van een wijzerplaat slaat het helemaal nergens op.
Ik kan er met mijn hoofd niet bij hoe overweldigend NUTTELOOS dit hele ding is.

Het hele idee van een atoomklok is dat hij super nauwkeurig is voor super kritieke tijdsweergave..

"Het horloge gaat 36 uur mee op een volle accu en is accuraat tot op 1 seconde per duizend jaar." Zolang je niet vergeet hem tijdig op te laden en zodra de accu -op- is en je die vervangt moet je hem sowieso al opnieuw gelijkzetten.

En dan is ie ook nog eens lomp groot, zwaar en lelijk.
Zelfs als super-exclusive gadget heeft het ding nog geen bestaansrecht.

Echt, wat een faalding. :+
Helemaal mee eens. En dan ook nog eens aflezen met een wijzerplaat... |:(
Ik heb nog even extra de datum van dit artikel gecheckt, het had zomaar van 1 april kunnen zijn...
Los van het feit dat de klok afwijkt wanneer je een afstand met het vliegtuig aflegt. Sterker nog, het feit dat je hem op polshoogte draagt en er mee rondloopt zorgt al voor een (zeer minimale) afwijking. Inderdaad volledig nutteloos zelfs als je dergelijke precisie nodig zou hebben.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 13 april 2014 22:31]

Dat is ook natuurkunde :) je snapt het wel of niet :)

Zelfde als door electrode brandstof uit water gehaald kan worden :)
jij bedoelde elektrolyse
Ja idd :) ... kon er ff niet opkomen :P
Het is ook zinloos, hoeveel keer is de afgelopen 1000 jaar niet de definitie van seconde veranderd.
Hoe zit dat precies. Als de batterij 36 uur meegaat en je vergeet hem op te laden. Dan loopt je tijd dus niet meer goed, en heb je weinig aan de 1 seconde afwijking per duizend jaar neem ik aan?
Die afwijking slaat op de verloop van tijd, niet op de tijd zelf. Een atoomklok kan je niet vertellen hoe laat het is, alleen hoeveel seconde er verstreken zijn. Je moet 'm dus zelf gelijk zetten.
Zover was ik ook inderdaad, maar als jij elk jaar je horloge twee keer opnieuw moet instellen omdat je vergeten was aan de lader te leggen een nacht, dan heb ik liever een horloge dat ik twee keer per jaar even een seconde of vijf moet afstellen.
Het is dan ook een erg zinloze vinding. Een horloge dat ieder uur (?) even polst hoe laat het is via de atoomklok in Duitsland is accurater omdat hij niet qua snelheid de tijd goed bijhoudt, maar gewoon ieder uur (?) op tijd wordt gezet en een afwijking per uur heeft die compleet verwaarloosbaar is.

Dit horloge kan alsnog de verkeerde tijd aangeven, maar dan wel heel consequent verkeerd, iedere dag van het jaar, als je hem netjes blijft opladen 8)7 En dan hebben we het nog niet eens over tweemaal per jaar aanpassen aan zomer-/wintertijd, waar je al je nauwkeurigheid alweer verliest.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 11 april 2014 12:33]

Dan moet je natuurlijk wel binnen het bereik van een dergelijke zender vallen.
De hele VS en praktisch heel Canada wordt door WWVB van NIST (National Institute of Standards and Technology) in Boulder, Colorado, voorzien van een dergelijk signaal en praktisch heel Europa (op IJsland en het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland na) wordt door DCF77, vlak onder Frankfurt bediend. En zo zijn er wereldwijd tientallen atoomklokken met radiosignalen. De kans dat je NIET onder een dergelijk servicegebied valt en TOCH dit horloge kunt betalen, is uitermate klein. Mensen die in dergelijke uithoeken wonen hebben doorgaans niet het salaris dat benodigd is om dit soort speeltjes te kopen ;)
Canarische Eilanden... geen radioklok in de buurt en toch niet meteen en uithoek. Heb meer vertrouwen in GPS.
Offtopic: Volgens mij vallen die ruim binnen de 3500km range van de atoomklok in Allouis in Frankrijk :)
Ja maar... Atoomklok... Aan je pols.. Kom op, dat is toch gaaf? Tenminste dat is de achterliggende gedachte. Het gaat niet om het praktisch nut, het gaat om het feit dat het kan...
Als ik al zoveel geld aan een horloge zou uitgeven, zou ik wel een mooi horloge willen. Ik kan de techniek echt wel waarderen, maar ik waardeer de techniek in een mechanische Breitling (bijvoorbeeld) veel meer. Dat ziet er ook nog eens mooi uit. Dit is echt een heel groot blok om je pols.

De techniek is eigenlijk nog niet klaar om in een horloge gestopt te worden en het lijkt de maker meer te gaan om als eerste zo'n horloge op de markt te brengen dan echt een nuttig product op de markt brengen. Als je het filmpje op de Kickstarter-website bekijkt merk je die houding ook heel erg "kijk ons eens, zelfs de grote jongens uit Zwitserland hebben dit nog niet", terwijl het volgens mij volkomen helder is waarom merken als Rolex en Breitling niet met een dergelijk product komen (maximaal eens als prototype, maar niet als verkoopstunt): het ziet er gewoon niet elegant uit. Het past niet in hun productengamma.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 11 april 2014 13:05]

Wat us er mis mee om als eerste zo'n dingetje op de markt te brengen. Niets alels hoeft een nuttige functie te hebben, sommige mensen (niet ik) vinden het idee gewoon gaaf..

Een dure breitling heeft ook weinig nut boven een goedkope seico, allebei geven redelijk accuraat de tijd aan. Maar waar sommigen slechts de tijd willen zien, willen anderen het imago van een duur horloge, het uiterlijk, of de techniek. Anderen willen een atoomklok om hun pols of een smartwatch.

Niet alles moet perse nuttig zijn om door mensen gewild te zijn.
Er is niks mis mee met als eerste iets te maken, maar ik zal ook de eerste zijn die met een scooterhorloge op de markt komt, scooter die als horloge kan dragen lomp, lelijk en onhandig maar wel de eerste..
Het punt is dat het een atoomklok is die extreem accuraat... totdat je accu van 36 uur op is... Het is onpraktisch, het is nutteloos (wie maakt er gebruik van een polshorloge die tot een miljoenste seconde accuraat is?), hij is lelijk en erg duur voor een horloge dat lijkt op een enkelband van justitie. En als je moet vliegen kan je hem lekker thuis laten. Nogmaals 1 sec op de 1000 jaar accuraat maar een accu van 36 uur, vergeet je hem een keer op te laden dan kan je hem weer opnieuw instellen met een tijd die relatief is aan de tijd die de persoon hem dan instelt (inaccuraat, tenzij je thuis ook een atoom klok hebt).
Als je een Omega koopt dan zal hij misschien een seconden per maand/week afwijken, maar je bent te druk bezig met die mooie meid aan je pols om de tijd te zien :+
Tsja, het is duidelijk dat jij niet in de doelgroep valt en dat is ook niet erg, maar kun je werkelijk niet inzien dat er wel degelijk mensen zullen zijn die het klokje wel aanspreekt, hun nutteloos of lelijk dan ook (nogal subjectieve opmerkingen, of niet?)

En ik heb geen klokje nodig om een mooie meid aan te trekken ;)
Ik kan niet snappen dat een iemand dit wel aanspreekt. Het enige waarvoor je een atoomklok zou willen is dat ie altijd accuraat is. Maar dat gaat al niet op omdat je hem iedere 36 uur moet opladen.

Dus we sommen op:

Voordelen:
  • Redelijk uniek
Nadelen:
  • Lelijk (smaak)
  • onhandig (te groot)
  • Duur
  • Iedere 36 uur opladen
  • Je moet alsnog de tijd corrigeren.
Ik heb geen horloge nodig die tot 1 seconde in 1000 jaar accuraat is en mensen zeggen altijd dat uiterlijk subjectief is terwijl dat helemaal niet het geval is, we hebben genetisch bepaald gekregen wat we mooi of lelijk vinden alleen de marge tussen lelijk en mooi is subjectief.
(objectief valt te bepalen of iets of iemand lelijk is, b.v. de symmetrie van een persoon bepaald in een mate of iemand als mooi wordt ervaren etc zo zijn er nog meer objectieve kenmerken, het zelfde verhaal met objecten en zelfs muziek)
Of een product iemand aanspreek heeft niks met nut of uiterlijk te maken, het heeft met het beeld te maken dat een product projecteert en dat is wat Grrrrrene eigenlijk ook zei door iets als eerste op de markt te plaatsen, zodat je als eerste persoon een horloge kan hebben die tot 1 sec in 1000 jaar accuraat is. Dat is inderdaad voor een zeer kleine doelgroep aantrekkelijk maar dit zegt niks over uiterlijk, want de meeste mensen zullen het uiterlijk van dit gedrocht... vul zelf in :)
En als een mooi horloge mooie meiden aantrok had ik er 10 om mijn pols, in totaal een stuk goedkoper dan een meid het hof maken :) Maar ja ik heb me geld al verbrand aan een meid dus ik kan alleen maar advies geven aan de volgende generatie :+
Voor de duidelijkheid: een atoomklok om je pols is ook gewoon gaaf, gewoon omdat het kan, maar dit is een lelijk ding dat niemand, maar dan ook echt niemand om zijn pols draagt als hij in zijn Italiaanse maatpak naar een feestje gaat.

Wat deze mensen hebben gedaan is een stukje elektronica inkopen waarvan iedereen kan zien dat het te groot is voor in een horloge, dat _toch_ in een horlogekast proppen en het dan aanprijzen als een horloge dat ooit in een museum zal liggen en dus best een goede investering is. Verder komt hij met een sneer dat "de Zwitsers" dit nog altijd niet kunnen, terwijl er helemaal niks aan te kunnen is: de techniek is gewoon ingekocht! Zijn video zit vol met dat soort opmerkingen, omdat dat, naast het feit dat de techniek gewoon gaaf is, de enige reden is om dit horloge te kopen. Niet de gebruikelijke reden om veel geld uit te geven aan een horloge: een mooi horloge met een mooi stukje techniek.

Dit is alsof iemand een jaar voor de eerste draagbare mobiele telefoon een apparaat van 150kg levert die je aan de trekhaak van je auto kunt verbinden, zodat je "mobiel kunt bellen". Iedereen ziet dat het een compleet zinloos apparaat is, veel te onhandig, maar het is wel de eerste mobiele telefoon en zal waarschijnlijk, vanwege de zeer kleine oplage, decennia later veel geld waard zijn en in een museum liggen.

Maar ik geef gewoon mijn mening, er zijn blijkbaar meerdere mensen die wel 6k voor een afzichtelijk lelijk horloge over hebben. Veel geld en smaak gaan wel vaker niet samen :+
Anoniem: 415197
@Fly-guy11 april 2014 13:10
Het probleem is dat de atoomklok alleen correct de tijd weergeeft in jouw frame-of-reference. Door de relativiteitseffecten zal de klok (in het algemeen) niet meer gelijk lopen met die van een vriend, zodra jullie je op verschillende manier door het heelal bewegen.

Zie tweeling-paradox.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweelingparadox

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 11 april 2014 13:11]

Dit geldt voor elke klok, of beter gezegd, voor elk proces en heeft nul komma nul te maken met dit project.

Het idee is dat het kan, dat men tegenwoordig een klokje kan maken met een atoomklok erin. Niets meer, niets minder, relativistische fenomenen ten spijt.
Dan heb je een chip die het tijdsverloop enorm accuraat aangeeft, en dan laat je dat aan iemand zien op een heel klein analoog klokje, waardoor je uiteindelijk niet preciezer bent dan een willekeurig horloge met een normaal kristal.
Voeg daarbij een batterij die nog geen halve week meegaat, en het is iets volslagen zwakzinnig.

Dat moet je niet via een kickstarter gaan proberen aan de man te brengen. Je zou het als prestige-object kunnen maken als grote speler op de horloge markt; dan kan je er waarschijnlijk nog een paar verkopen ook (Ik heb de meest nauwkeurige Rolex ooit, en hij was zo duur dat ik wel succesvol moet zijn als ik hem draag)
Anoniem: 415197
@Fly-guy11 april 2014 21:59
Ik zeg alleen dat je er een zooi versnellingsmeters bij nodig hebt om uitspraken over tijd en tijd-verschillen te doen.
Anoniem: 306919
@Grrrrrene11 april 2014 18:27
Je verliest geen nauwkeurigheid ook niet als hij niet gelijk loopt.
Als je weet wat de afwijking is dan weet je ook (heel nauwkeurig )wat je bij de afwijking op moet tellen of aftrekken om exact op tijd te lopen
Met zomer en wintertijd je doe je dat sowieso. Echter, mensen kopen ook mechanische horloges, terwijl quartz inherent nauwkeuriger is. Naast nauwkeurigheid zijn er zoveel redenen om een horloge te kopen.
Met zomer en wintertijd je doe je dat sowieso. Echter, mensen kopen ook mechanische horloges, terwijl quartz inherent nauwkeuriger is. Naast nauwkeurigheid zijn er zoveel redenen om een horloge te kopen.
Niet per definitie, koop eens een quartz horloge van €10,- en kijk hoe nauwkeurig die is, een mechanisch horloge van een redelijk merk en goed uitgevoerd loopt nauwkeuriger.
Het gaat in dat geval vooral om de uitvoering, zelf draag ik geen horloges maar wanneer ik al een horloge ging kopen werd het een waarschijnlijk een mechanische. Al was het maar vanwege de mooie techniek en het ontbreken van batterijen.

Een horloge die, bijvoorbeeld, synchroniseert met DCF77 in Duitsland loopt in de praktijk goed op tijd, afhankelijk van het quartz loopwerk, en instellen van zomer/wintertijd is dan ook niet nodig.

Een horloge zoals dit zie ik dan ook als "omdat het kan", en daar is niks mis mee en vind ik wel leuk eigenlijk...
Je snapt toch ook wel dat dit een prestigeproject is en geen project wat ook daadwerkelijk dit soort horloges naar elke consument wil brengen is.
De klok loopt denk ik wel door alleen kan je de tijd niet uitlezen.
Als het goed is gaat het juist om het tijdsverlies over een bepaalde periode van tijd. Denk aan de 1 seconde op 1000 jaar. Bij een quantum klok is het bijvoorbeeld 1 seconde op de nog véél meer jaar verschil. De tijd kan je natuurlijk altijd weer gelijk zetten...toch?
Ze kunnen inderdaad beter een horloge gaan ontwikkelen toegespits op hoe oud een mens wordt. Als een batterij 100 jaar mee gaat en er is in 1 seconden afwijking in 100 jaar. Dan is dat veel zinvoller.
Dit is wel echt iets voor een heel select publiek... Een groot horloge dat maar 36 uur accutijd heeft en geen speciale features behalve heel nauwkeurige tijdsweergave. Voor het algemene publiek is dit niet aantrekkelijk en mensen die graag een (behoorlijk) nauwkeurige tijdweergave hebben kunnen ook een 'radio controlled' horloge nemen dat synchroniseert met een atoomklok.
Horloges zijn dan ook voor een groot deel status symbool.
Hoe meer het nieuws de wereld in gaat wat voor bedrag je voor zo'n klokje neer legt, hoe groter de kans dat een gek het gaat betalen. Oplage van zes stuks helpt daar ook bij =).
Probleem van dit horloge is eigenlijk dan nog dat de weergave van de tijd juist dusdanig onaccuraat is (met de wijzers die je zelf goed moet zetten), dat het hele principe dat de snelheid van die wijzers precies goed is totaal onzinnig is.
De meesten mensen hun smartphone synchroniseren ook met tijd-servers, dat gelijk lopen / dat hun data halen van de atoomklokken.

Deze horloge is een uitvinding om iets nutteloos uit te vinden, alternatieven:

* Horloges dat via radio verbindingen synchroniseren. Meer batterij levensduur, en kleine mechanisme.

* Smartphones ... synchroniseren via internet / mobiele verbinden / wifi met tijd servers.

* Je PC, doet hetzelfde ...


En zijn "alternatief" kost $6000, batterij gaat plat na 36h. En die batterijen gaan geen 10 jaar meegaan, gevolg is, om de x aantal jaren, batterij vervangen = moet je manueel terug synchroniseren met atoomklok. Dan heb je nog de zomer / winter tijd hier, dat je je klok moet updaten. En als je eens vergeet op te laden ... hup ...

Alle ja, ... ziet niemand er echt een nut voor in deze dagen? Sure, na een "Atoomoorlog" / "Zombie invasie", en er is geen externe bron meer om te synchroniseren, dan zou zo een horloge nog "nut" hebben. Maar in zo een geval heb je toch geen elektriciteit meer, en ... who cares voor de tijd te weten tot op de second exact in zo een scenario.

Lijkt me echt gemikt voor een speelgoedje voor rijke ( of zonder verstand ) mensen of zo. Voor $6000, koop je een rolex, en dan heb je ook een enorme accurate tijd.
Anoniem: 567735
@Wulfklaue11 april 2014 13:35
Alle ja, ... ziet niemand er echt een nut voor in deze dagen? Sure, na een "Atoomoorlog" / "Zombie invasie", en er is geen externe bron meer om te synchroniseren, dan zou zo een horloge nog "nut" hebben. Maar in zo een geval heb je toch geen elektriciteit meer, en ... who cares voor de tijd te weten tot op de second exact in zo een scenario.
Nou, in zo'n geval heb je altijd nog de tijd van GPS (of andere navigatiesystemen gebaseerd op satelliet), en het lijkt mij superhandig om in zo'n scenario goed te kunnen navigeren.

De levensduur van een GPS-satelliet is volgens mij iets van 12-15 jaar, hopelijk kunnen ze rondjes blijven draaien zonder ingreep van de bodem.
Als de batterij opraakt, staat die dan alsnog stil? :D
Ja, dan staat hij stil, zo'n horloge is misschien een aardige gadget, als je toch geld teveel hebt. Maar ja,zo was het ook begonnen bij de ontwikkeling van eerste gsm telefoons, die dingen waren indertijd ook van die, bij wijze van spreken logge koelkasten.
Hoe zit het met de radioactiviteit van dit product? Is het wel veilig daarmee om je pols te lopen? En mag dit product wel geëxporteerd worden naar bv Noord-Korea?

En dan al die moeite met een eigen atoomklok, om het vervolgens niet eens met een fraaie digitale weergave tot op de 1000ste seconde weer te geven maar met een middeleeuwse wijzerklok met de precisie van één seconde.
Welke radioactiviteit? Cesium-133 is de enige stabiele isotoop van cesium, dus geen verval.
De prijs op zich is geen issue... de combinatie met het uitzicht is dat wel. Dit spreekt geen horloge-liefhebber aan (voor wie de prijs geen issue is), maar het spreekt eerder de tech-enthousiast aan, die wel zijn bedenkingen zal hebben bij de prijs.

[Reactie gewijzigd door Herr_Boogie op 11 april 2014 12:27]

Ik hoop dat een tech-enthousiast (is dat überhaupt Nederlands? :P) snapt dat het een compleet zinloze aankoop is. Je tech-collega's gaan je eerder uitlachen om je bizar grote horloge ("Heb je nou een smartphone om je pols?") en het debiele bedrag dat je eraan hebt uitgegeven om een honderste seconde nauwkeuriger te weten wanneer de werkdag over is dan je collega met z'n swatch van 5 tientjes :+
Anoniem: 120539
@Grrrrrene11 april 2014 12:57
Ik denk dat een echte tech-enthousiast (wat inderdaad geen correct Nederlands woord is maar we begrijpen wat er bedoeld wordt.) juist erg opgewonden(!) wordt van dit horloge.
Het is natuurlijk technisch gezien gewoon erg gaaf en bizar dat je een atoomklok om je pols kunt hebben. Elke nerd (beter woord?) zal ook begrijpen dat het een compleet nutteloos object is, maar als je alleen voor functionaliteit (redelijk nauwkeurig weergeven van de actuele tijd) gaat is zelfs een Swatch overpriced.

Ik zou hem best willen hebben, om het hebben. Maar ik zou er in geen 6000 jaar 6000 US$ voor over hebben...
"Het is ook best grappig. Hij is inderdaad heel groot, maar het is een prototype. De eerste mobiele telefoons waren ook gigantisch."
Ja, maar mobiele telefoons waren dan ook revolutionair. Deze horloge is dat niet, voor de eindgebruiker is er totaal geen verschil met een horloge dat synchroniseert via radiosignalen (of eigenlijk wel: deze moet je zelf gelijk zetten, een gesyncte horloge doet dat zelf). Het is wellicht leuk voor de heb, meer niet.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 april 2014 12:22]

Het is zelfs zo dat de seconde gedefinieerd is als de duur van dat aantal oscillaties.
Staat er toch ook? ;)
waarmee de seconde overeenkomt met de internationale standaard
Volgens het gelinkte artikel kost de Hoptroff zo'n 50000 pond. :) Wel een mooi klokje!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee