Samsung introduceert variant Ativ Book 9 met nepleer

Samsung heeft een variant op zijn Ativ Book 9-laptop aangekondigd waarbij de behuizing is voorzien van nepleer. Verder heeft de fabrikant weinig veranderd aan het 15,6"-model. Over de prijzen en releasedatum kon Samsung nog niets zeggen.

Het nieuwe model in de Ativ Book 9-serie werd door Samsung kort voor de start van de Cebit-beurs in Hannover onthuld. De fabrikant stelt dat de Ativ Book 9 Style wordt getoond op de beursvloer, maar Engadget kreeg al een engineering sample in handen. De grootste vernieuwing is de behuizing, die van gestikt nepleer is voorzien. Met de aankondiging bevestigt Samsung eerdere geruchten die er over het model bestonden.

Verder lijken de specificaties van de Ativ Book 9 Style overeen te komen met bestaande modellen in de laptopserie. Zo bedraagt de schermdiagonaal 15,6" met een resolutie van 1920x1080 pixels en is er een Core i5-processor uit de Haswell-serie aanwezig. Het goedkoopste model wordt geleverd met een 128GB-ssd en 4GB ram. De laptop is leverbaar in zwart en wit.

Het is niet het eerste product van Samsung dat wordt voorzien van nepleer. Eerder deed de fabrikant dit bij de Galaxy Note 3-smartphone en de Galaxy Tab Pro. Ook de Chromebook 2 werd voorzien van nepleer. Het is onduidelijk wanneer de Ativ Book 9 Style uitkomt en welke prijs er aan hangt.

Door RoD

Admin Mobile

09-03-2014 • 11:14

72 Linkedin

Reacties (72)

72
66
47
5
0
3
Wijzig sortering
Zul je zien dat de prijzen minimaal 500,- zijn en dan vraag je je toch af waarom er voor die prijs alsnog een nepleren cover zit... Afschuwelijk, doe het dan goed.
wat bedoel je met 'goed'?

Je wilt dat ze echt krokodillenleer gebruiken? Of een stukje pandavacht?

Ik ben geen vegetariër, maar ik durf je te garanderen dat als het echt leer zou zijn, er een community over zou vallen dat jij met echt leer aan je laptop loopt.

Zeker als het gaat om producten die toch wel van de lopende band af komen, vind ik dat het werkelijk onverantwoord is om grootschalig leer toe te passen.
(Als het om 'honderden' producten per jaar gaat is dat geen probleem, maar als er 100.000 laptops per maand uit de machine rollen, dan vind ik dat je als bedrijf de verantwoordelijkheid hebt om hier bedachtzaam mee om te gaan.)
Dat is geen goede combinatie met de marketingkreten die ze hebben dat ze 'inpsiratie uit de natuur' halen. Gelukkig zijn ze wel slim bij Samsung...


P.S. Ik wil m wel hebben trouwens. Ziet er mooi uit, en weer wat anders dan metallic.

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 9 maart 2014 12:48]

Leer is een bijproduct van de vleesindustrie.
Er werden in NL alleen al vorig jaar bijna 2 miljoen runderen, 13 miljoen varkens en 500 duizend schapen geslacht. En die beesten bezitten allemaal een huid waar men leer van maakt. En omdat de gehele westerse wereld bestaat uit voornamelijk vleeseters, zullen er dus over de gehele wereld een veelvoud van deze dieren naar de slacht gaan. En ik vind dat als je vlees eet, je zoveel mogelijk van een dier moet gebruiken, en het leer van zo'n dier gebruiken hoort daar ook bij. Dus een met leer beklede lapton zou moeten kunnen, al zou ik er geen hoeven, ik heb liever (brushed) aluminium.
Het blijft een kwestie van smaak natuurlijk, maar inderdaad: Leer wordt weliswaar van dieren gemaakt, maar om het nou controversieel te noemen gaat me echt wat te ver.
Dat Samsung 'nepleer' in plaats van echt leer gebruikt heeft alles te maken met enerzijds de kosten van het materiaal zelf en anderzijds het fabricageproces. Echt leer implementeren is behoorlijk prijzig.

Het 'nepleer' van Samsung is trouwens meer een glanzende softtouch coating op plastic met een leernerfprofiel. Het blijft onder de streep gewoon hard plastic.
Mee eens, maar vrijwel alle schoenen bestaan uit leer. M.a.w. er wordt al heel veel leer gebruikt. Daarom heb ik heel bewust gekozen voor de bewoording "dat je als bedrijf de verantwoordelijkheid hebt om hier verantwoord mee om te gaan". Vleeseters of niet, dit lijkt me een heel gezond uitgangspunt. Daarmee keur ik het niet af, maar gedoog ik persoonlijk een 'fair-use' beleid, als ik het even zo mag noemen.

Desondanks blijft het goede zaak dat ze nepleer hebben gebruikt, hopelijk wordt dat productieproces wat schoner.

Samsung heeft als reclame leus "Inspired by Nature". Je laten inspireren door de natuur is heel wat anders dan "Oogsten uit de natuur" c.q. "kapitaliseren van de natuur".

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 11 maart 2014 10:44]

Naast dat het onderscheidend is, lijkt het me ook materiaal dat lastig krast... Vind het daarom ook wel een ideale oplossing voor ieder apparaat dat je een beetje netjes wil houden. Had het ook wel aan de onderkant willen zien. Al zit er dik in dat dat me het oog op de koeling geen optie is.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 9 maart 2014 17:22]

Net zoals er een community is die valt over leer in schoenen en kleding, leer als bekleding van banken en stoelen, leer in auto's etc? :+
Buiten het gegeven dat die er inderdaad zijn, is dat natuurlijk wel wat anders. Immers bestaat er traditie waarin we dergelijke materialen gebruiken in dit soort producten, en dat hier ook niet speciaal dieren voor gekweekt worden en op basis van de kwaliteit van hun huid geselecteerd worden. Dat stelt het gebruik van dergelijke materialen daarmee in een heel ander licht.

Voor Samsung is het zaak om er zoveel mogelijk van te verkopen, dus waarom zouden ze dan het risico nemen om kritiek te krijgen op hun bedrijfsethiek?
Je koopt zo'n laptop voor jezelf en het is je eigen keuze om dat te doen. Ik laat mij de les niet lezen door zo'n "community", die mogen gaan klagen bij de overheid die lederen producten toe laat. Maar van andermans spullen blijf je af. Zolang dit legaal te koop is en zolang we dagelijks nog bergen vlees weggooien om kleinigheidjes terwijl daar miljoenen varkens en koeien voor lijden zie ik geen probleem in een mooi natuurproduct als leer. Alsof synthetisch zo milieuvriendelijk is...
Leer is en blijft een natuurproduct. Duur en niet perfect, dus dat maakt een produkt waarin het verwerkt is arbeidsintensief en duur. En dat terwijl de eigenschappen van synthetische imitaties vaak beter zijn. Dat een fabriek voor een massaprodukt voor synthetish leer kiest vind ik volkomen logisch. Zelfs in de kledingbranche wordt vaak voor imitatieleer gekozen omdat het goedkoper, praktischer en zo goed als onderhoudsvrij is.
Behalve dat het hier gaat om plastic met een leer structuur. Geen leerachtige stof dus.
Mee eens, mijn collega en ik hadden allebei de leren smartcover voor de iPad 3 gekocht in het zwart. die van hem was prachtig, mooie structuur terwijl die van mij er heel wat lelijker uit ziet.
ga maar van het 2- of 3-voudige uit gezien het scherm en het feit dat er een ssd in zit...
Wel, ikzelf zou nooit iets kopen van echt leer.
Jouw schoenen of wat voor kledingstuk dan ook is nooit voor een deel van leer!?

[Reactie gewijzigd door STFU op 9 maart 2014 16:03]

die nepleren cover vind ik persoonlijk juist een pluspunt, vind dat het wel wat meer klasse geeft
Het is PLASTIC met een texture, geen extra "vel" van wat dan ook. Als ze echt leer zouden gebruiken, zou het de laptop alleen maar dikker maken, leer heeft geen stevigheid, zou dus een vel zijn dat geplakt zou zijn op een plastic/metalen paneel.

Een glad stuk plastic is erg vlek en kras gevoelig, de "leren" struktuur is gewoon om vlekken/glans te verkomen, en wat beter vast te houden en beter bestand te zijn tegen krassen.

Ze hadden ook een ruitjes structuur of wat dan ook kunnen kiezen. Maar het is Samsung, dus wansmaak heeft gewonnen.

Vindt het zelf ook foei lelijk.
Zul je zien dat de prijzen minimaal 500,- zijn en dan vraag je je toch af waarom er voor die prijs alsnog een nepleren cover zit... Afschuwelijk, doe het dan goed.
Waar slaat dat op, gaat toch geen koe doden, zodat er op je laptop een stukke leer zit, doe toch normaal.
Alsof er 1 koe wordt gebruikt voor die ene laptop en de rest gooien ze weg he.. En voor je zulke uitspraken gaat doen ga eens kijken wat er voor elk stukje materiaal wel niet 'geofferd' word je laptop
Slijt nepleer niet best snel?
Ja, en dan heb je van die vreselijk lelijke scheur plekken.
Anoniem: 181786
@Mizgala289 maart 2014 11:32
Ik ben idd zeer benieuwd hoe dit er na een jaartje (of korter al) eruit ziet bij normaal gebruik van een laptop voor een student bijvoorbeeld. Laptop in en uit de tas, soms even per ongeluk langs een rits heenhalen enz enz. Dan liever een hard plastic ding waar ook wel krasjes inkomen maar waarbij het nauwelijks opvalt.
Het is gewoon kunststof met een leer patroon, zoals de note3. Is helemaal niks mis mee, heb die van mij sinds de launch en heb nog geen krasje of deukje kunnen ontdekken :) vind het dan ook op deze laptop helemaal niet misstaan.
Het is sowieso een plus punt over glad plastic. Het krast bijna niet, en het ziet er beter uit. Het gaat dan ook om de structuur.. en dat deze toevallig op leer lijkt is toch alleen maar mooi?
De laatste versie van de Samsung Galaxy S4(Black) heeft ook een neplederen achterkant. Het maakt in ieder geval wat mij betreft de look & feel van de S4 een stuk minder plastic achtig. In iedergeval geeft het materiaal vooralsnog geen krimp. Dus ben er niet rouwig om dat het erop zit.
Ik denk dat het gewoon ordinair Samsung-plastic is (waar meestal niets mis mee is) waar ze nu een structuurtje in geperst hebben om het op nepleer te laten lijken. Ik betwijfel of het écht nepleer is zoals het spul waar men schoenen van maakt :?
Er zit wel degelijk gewoon een laag overheen. Zoals bij de Note 3 o.a. het geval is.
Ik ken me sowieso geen proces indenken waarbij je van plastic iets kan maken dat ook maar lijkt op nepleer.
De achterkant van een Note 3 is anders gewoon keihard plastig. Het is echt niet meer dan een leernerfpatroon in het plastic met zo het lijkt wel iets van een soort soft touch coating er op.
Is Samsung nu niet een beetje aan het doorslaan met die ''leather look''? Op de Note 3 vond ik het redelijk geslaagd en ook op de Note tablet was het niet lelijk. Ik zou zelf alleen nooit een laptop kopen met zo'n cover.
Weer eens wat anders dan het saaie grijs/zwarte plastic en aluminium vind ik zelf.
Volgens het artikel is dit een variant en zijn de overige modellen dus nog steeds te koop.
Ze geven je dus een keus of je dit model wilt kopen of een ander model zonder nepleer.
Ik vind het wel gewaagd van Samsung dat ze dit durven te doen, of het tactisch is, is een beetje de vraag. En misschien in het nepleer van betere kwaliteit, en gaat het een stuk langer mee.

Nog maar afwachten op de prijs, als die wel aantrekkelijk is kan het altijd nog een leuk machientje zijn.
prijstechnisch is de reden, echt leer gaat zowat een leven lang mee, maar is gewoon fors duurderen de verwerking ervan ook.
Gelukkig hoeft een laptop geen leven lang mee te gaan en is de keuze voor kunstleer dan ook zeer logisch. Waarom een gebruiksvoorwerp duurder maken dan strikt noodzakelijk is. Daarvoor kun je prima bij andere merken terecht.
Het is geen 'kunstleer', maar plastic waar een structuurtje in is verwerkt (incl. nep-stiksel) wat het op leer moet laten lijken. Ik vind dat in dezelfde categorie vallen als plastic randjes met zilver-verf, om een illusie van 'chroom' te geven.
Samsung heeft imo echt een enorm tacky styling. Heb zelf de Ativ book 8. Sowieso is de bouwkwaliteit vereleken met andere laptops in die prijsklasse ondermaats. Maar "cutting corners"lijkt ook betreft styling hun handelsmerk te worden. Dure telefoons met nepchromen randjes, plastic achterkantjes, nepleren achterkantjes met nep stitching, nepleren lapop covers, zwart flimplastic op hun tv's.

Dit kan veel beter.
Anoniem: 16328
@Sn0wblind9 maart 2014 14:00
Ik vond een paar producten met nepleer nog leuk. Een hele lijn hiermee vind ik een beetje te veel worden. Komt nog eens bij dat de prijs/kwaliteit verhouding van Samsung laptops helemaal zoek is. Ze vragen veel te veel geld voor te weinig specificaties. Zet dit design af tegen hun grootste concurrent (in eigen ogen) Apple en kies wat je het mooiste vindt. Het lijkt me logisch dat 9 van de 10 mensen voor het Apple design kiezen.
Ik vind het wel wat hebben, Samsung onderscheid zich ook echt van andere fabrikanten met deze stijl.
Ik zou de laptop echter nooit kopen, want de prijzen die Samsung rekent voor dit soort producten vind ik absurd.
Al een jaar of 2 kan je Clevo's kopen met Leather finish, de P150sm series hebben dat, voelt erg prettig aan in het gebruik, het is niet koud / warm als de notebook warm wordt en het geeft net even wat meer uitstraling mee. :)
Samsung probeert duidelijk een nieuwe huisstijl te introduceren... Of die aanslaat bij het publiek is nog wat anders. Ik vind het nepleer afschuwelijk, maar ik neem aan dat er mensen zijn die het mooi vinden...
Los van het feit of het nep is of echt, het is nep dat staat er gewoon.
Feit is dat er jaarlijks 10tallen miljoenen beesten dood gaan voor ons, dus blijft ook de huid over die voor je bank gebruikt is of je mooie jas, of iets simpels als een cover voor je tel of tabl.
Of het nu koeien of varkens zijn, maakt niet uit. je mooie auto waar leer inzit. waarom niet alles gebruiken als het beest toch al dood is? zonde van dat leer.

gegroet

ps
dit is helemaal offtopic van het onderwerp.
Had graag echt leder er op gezien. Maar ik denk dat dat te duur wordt
Uberhaupt is dat raar, nepleer en laptop gaan niet echt samen sowieso zelfs de Asus Lamborghini laptops vond ik lelijk daardoor en die had echte leer.

Ik vraag mij af of die power wel nodig is voor een licht systeem als Chrome OS, een i5 is niet echt noodzakelijk want de dingen waar het van pas komt toch niet mogelijk zijn op een Chromebook.
Gelukkig draaien deze laptops dan ook Windows en niet chrome OS.
Er staat niks over Windows en Samsung is gestopt met notebooks met Windows, ze focussen zich alleen nog op Chromebooks.
Anoniem: 424711
@Mizgala289 maart 2014 12:43
Bij samsung heten alle windows producten 'Ativ' net als deze dus, android producten heten Galaxy's. er zit eigenlijk wel een logica in :D

ontopic
vind het best wel mooi maar ja smaken verschillen, is wel leuk dat er keuze is.
prijs zal waarschijnlijk wel te hoog zijn, net als bij de standaard versie...
Wat ik begrepen heb is dat Samsung voor het lagere segment de focus op Chrome OS gaat leggen, maar in het hogere segment gewoon Windows op de laptops blijft zetten. Zoals je zelf zegt heeft Chrome OS niet veel baat bij zulke hardware, en dat zal Samsung ook heus wel weten.

Verder vind ik de leer-look wel iets hebben, maar omdat het sneller (en lelijker) slijt dan plastic of aluminium blijf ik daar toch liever bij. Het prijskaartje voor deze laptop zal ook niet mals zijn..
Het nepleer is van plastic, dus hoe kan het sneller slijten dan plastic. Beetje rare argumentatie niet?

[Reactie gewijzigd door Chris Smoove op 9 maart 2014 11:53]

Dit kan doordat er bijvoorbeeld een ander soort plastic is gebruikt. Daarnaast zorgt dit nepleer voor meer frictie (schuureffect) tussen de laptop en eventuele tassen. Verder is de gestikte afwerking ook kwetsbaarder voor slijtage.
Nee en nee, door de structuur van het nepleer vallen krasjes totaal niet op en blijft het er onverandert uit zien. En het lijkt misschien op een gestikte afwerking, maar dit is gewoon een onderdeel van het plastic. Geen losse draadjes of wat dan ook.
Bron: eigenaar van een Note 3

OT: Fijn dat er keuze is qua design.
Vind het normale design van de Ativ 9 een stuk mooier, maar meer keuze is altijd beter. Kan dit dus alleen maar toejuichen.

[Reactie gewijzigd door Stitch! op 10 maart 2014 09:45]

Er wordt met geen woord gerept over Windows, maar het zou me verbazen dat dit Chromium OS draait. Heel de Samsung 9 Series zijn toch nette afgewerkte Windows laptops? Chromebook van +€1000?
...

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 10 maart 2014 11:09]

Euh wat? Samsung is gestopt met Windows netbooks en niet notebooks ;)

En ja dit is een Windows notebook. Anders had het een chromebook geheten.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 9 maart 2014 11:32]

Er zit een 128GB SSD in. Op ChromeOS heb je daar geen ene moer aan. Alles staat immers op internet. Op Windows installeer je alles lokaal waardoor die SSD meer sense maakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee