Universiteiten blijven last hebben van wifi-problemen

Studenten en medewerkers van een aantal Nederlandse universiteiten kampen al wekenlang met storingen op het Eduroam wifi-netwerk. Technici van Cisco hebben de oorzaak nog niet gevonden, maar mogelijk dat de problemen met iOS 7 te maken hebben.

De problemen met het wifi-netwerk, waarbij RuG-studenten en -medewerkers geen werkende internetverbinding kunnen krijgen op het zogeheten Eduroam-netwerk, spelen al sinds eind september, zo meldt de Ukrant. Het Centrum voor Informatie Technologie, verantwoordelijk voor het beheer van het netwerk, zou samen met hardwareleverancier Cisco al geruime tijd naar de precieze oorzaak hebben gezocht maar deze nog steeds niet hebben gevonden. Technisch directeur Haije Wind zegt: "We kunnen zien wanneer het fout gaat, maar niet waardoor. Nu kan maar de helft van de normale populatie gebruik maken van het netwerk."

Er worden soortgelijke problemen gemeld op de Universiteit Twente. Daar meldt de technische dienst dat er 'pakketjes wegvallen' tussen de dhcp-server en de clients. De dhcp-server zou verder geen problemen vertonen, maar ip-pakketjes zouden om onduidelijke redenen wegvallen. Studenten wordt aangeraden om voorlopig een lan-kabel mee te nemen naar de universiteit.

Er zouden ondertussen bij de Universiteit van Amsterdam aanwijzingen zijn gevonden dat iPhones die op het onlangs uitgebrachte iOS 7 draaien de mogelijk oorzaak van de wifi-problemen zouden kunnen zijn, maar dat is nog allerminst zeker. De Nederlandse universiteiten wisselen inmiddels kennis uit over de situatie. De RuG heeft zijn hoop nu gevestigd op een Amerikaanse netwerkexpert van Cisco die nog deze week de problemen onder de loep moet gaan nemen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-10-2013 • 18:23

202

Reacties (202)

202
194
155
9
1
6
Wijzig sortering
Volgens mij hebben de problemen niets te maken met ios7, immers zijn er bij de UvA en HvA op piek momenten meer dan 23000 (!) concurrent devices actief waarvan heel veel ios7 devices. Vooralsnog heb ik nog geen prio1 van onze directeur ontvangen. Iemand heeft waarschijnlijk mijn blog niet goed gelezen en/of verkeerd geïnterpreteerd :"Update eerst je profiel : WiFi aanpassing noodzakelijk na update Apple iOS 7" zie ook www.scharloo.eu

Problemen met ios7 zijn gerelateerd aan de verandering die Apple heeft doorgevoerd in de controle van de certificaten(chain / subordinate CA)' Hierdoor moeten de onderwijsinstellingen de juiste netwerkprofiel (.mobileconfig) aanbieden" “The latest iOS7 release is known to cause issues for organizations that have a server certificate that was issued by a subordinate CA
certificate: The fix is to select the entire chain in your Network profile settings.“ > Heel veel van deze configuratie profielen worden niet correct aangeboden aan de studenten(unsigned and no (radius)servername)! Als je eduroam verbinding niet meer werkt na het upgraden van ios6 naar ios7 moet je dus je netwerkprofiel vernieuwen. Daarna werkt het weer als een zonnetje(!) (bij de UvA en HvA)

Heb ik iets gemist, zijn er echt zoveel problemen bij de universiteiten? Volgens mij zijn 'de problemen' gerelateerd aan onvoldoende capaciteit t.a.v. radius, dhcp, verkeerde WLC releases(bugs) (gebruik van ipv6, geen gebruik maken van dhcp-proxy) etc. etc. En ja, je moet een aantal tweaks doorvoeren om het goed te laten werken : (DNAv4, RFC 4436 = config network ip-mac-binding disable) Maak geen gebruik van "Client Band-select" en ' Client Load Balancing' want dit is vragen om problemen....

Het is wel heel makkelijk om Cisco de schuld te geven! Wie kan ik helpen om de problemen te ' isoleren' Via SIGN en UWDC weten de edu-collega's mij te vinden...
Na het upgraden heb je kans dat de intermediate CAs store is gecleaned. Dat kan er voor zorgen dat de chain niet meer compleet is en de iOS7 devices zullen dan TERRECHT niet een trust relatie op kunnen bouwen naar de RADIUS omgeving. Erg handig als de RADIUS server in kwestie ook niet geconfigureerd is om alles goed mee te sturen. Wellicht niet het geval bij de UvA, maar wel een vaker voorkomend probleem aan de kant van de RADIUS.
In het artikel zie ik een opmerking dat er problemen zijn met de DHCP server voor roaming op het eduroam network en dat de communicatie tussen (uiteindelijk) de client die wil eduroamen (als je al van 'willen' kan spreken) en de dhcp server mis gaat doordat er blijkbaar packets gedropt worden.
Maar dan zou je verwachten dat er alleen problemen zijn als een client een ip adres aanvraagt of zijn lease wil verlengen; niet dat (bestaande) verbindingen op grote schaal wegvallen (tenzij lease termijn zo kort is dat het om de haverklap zijn lease moet vernieuwen).
Eventueel zou er nog communicatie tussen (uiteindelijk) client en dhcp server nodig kunnen zijn als client hopt van een bepaald AP naar een andere (hoewel dat in meeste gevallen lokaal door het locale WiFi network zonder wijziging/vernieuwing van IP adres nodig is) afgehandeld moeten worden.
Ik ken de implementatie van eduroam niet en ben professioneel alleen bekend met Aruba/Powerconnect W-series netwerken (en dus niet Cisco) en ben me bewust van complexiteit van Wifi netwerken en roaming (ook wired) in het algemeen: Omdat vele unis verschillende (locale) WiFi implementaties hebben neem ik aan dat de problemen in de eduriam backbone zitten- en dus niet echt WiFi implementatie problem is tenzij zou blijken dat er alleen issues zijn als het (locale) wifi network van vendor xxx (bijv. Cisco) is en niet bij andere platformen. Maar in alle gevallen geldt dat het op grote schaal wegvallen van bestaande verbindingen vanwege problemen met dhcp server mij een te simpel antwoord lijkt: maar wellicht dat iemand eea kan verduidelijken. (PS: Mijn werk laptop vertikt NL spellinscontrole en staat mij niet toe spellingchecker blijvend uit te zetten: excuses derhalve voor typos in de txt als gevolg hiervan) :-(

[Reactie gewijzigd door tonkie_67 op 24 juli 2024 19:19]

Als ik het goed begrijp van reacties hier, dan is het klaarblijkelijk geen backbone probleem. Lijkt me al nogal stug, aangezien de client niet veel invloed kan uitoefenen op wat er achter de schermen gebeurt voorbij het AP.

Er zijn eduroam sites die totaal geen probleem hebben met iOS7 devices op eduroam. Klinkt als een probleem ergens tussen iOS7 en backend van de wifi-controller ter plaatse.
aah leuk een probleem die nog niemand kan oplossen!! en zelfs de experts zijn er mee bezig!
Tijd om zelf een gooi te geven.
Wat al zoiezo een probleem was met mobieltjes is dat er een ip adres wordt verkregen van een dhcp server en dat deze dan wordt behouden. vervolgens verloopt de dhcp lease en kan voglens de router het ip adres opnieuw uitgedeeld worden. op dit moment zijn er dus 2 wifi aparaten die hetzelfde ip adres hebben. dit probleem is nog nooit echt goed verholpen, en het enigste wat hier goed in een thuis netwerk aan te doen is om statische leases te doen die gebonden zijn aan MAC adress.

Waarom ik denk dat het probleem hiermee te maken heeft komt neer op 2 punten. 1 ios7 (ze proberen het beter te maken, dus agressiever, en dit kan dus heftige gevolgen hebben) 2. ze geven aan dat het netwerk opzichzelf in orde functioneert en dus echt van ios7 afhankelijk is. waarbij ik dus terug koppel aan de mobieltjes in een wifi netwerk.

Lees: "Er worden soortgelijke problemen gemeld op de Universiteit Twente. Daar meldt de technische dienst dat er 'pakketjes wegvallen' tussen de dhcp-server en de clients. De dhcp-server zou verder geen problemen vertonen, maar ip-pakketjes zouden om onduidelijke redenen wegvallen."

dhcp die packetjes laat wegvallen naar clients toe. dat wifi packet loss heeft okeej. maar dan gooit de wifi er gewoon een pakketje achteraan totdat hij goed aankomt. dus daar kan het probleem niet zitten.
Waar het probleem wel kan zitten is dat dhcp wordt ontvangen maar ondertussen iemand anders op hetzelfde ip adres zit. dan is het dus wie er als eerste het pakketje binnen heeft die wint soort van.

Affijn dit lijkt mij een goede voorbode om meteen overal het dhcp probleem op te lossen, in de zin dat ip + mac adress gekoppelt is bij iedere pc ipv alleen maar ip adres.

kijken wat de rest van de tweakers hiervan vind.

Groeten SteZZz
Flauwekul lijkt mij. DHCP is iets wat in menig netwerk voor vrijwel alle clients wordt gebruikt. Of ze nou aan wifi of aan een kabeltje met dat netwerk zijn verbonden maakt niet uit. Als men voor alle clients een dynamisch adres gebruiken en voor een aantal (die het nodig hebben zoals testopstellingen o.i.d.) een vast ip-adres uitdelen gaat je verhaal al niet op.

Het iOS7 verhaal geeft aan dat ze er bij de UvA een wel heel simplistische kijk erop nahouden (zie link in het Tweakers.net artikel):
Kuipers: ‘Je gaat kijken wat het verschil is tussen vóór de zomervakantie, toen alles nog goed liep, en nu. We zien alleen dat het aantal verzoeken dat we krijgen van iPhones die het netwerk op willen enorm is toegenomen. Bij de UvA hebben ze geconstateerd dat het toestellen met iOS7 zijn. Dat zoeken we nu ook hier uit.’
Mja, je moet ergens beginnen. Ow en ze merken ook het volgende terecht op:
We moeten eerst uitzoeken of de problemen bij andere universiteiten inderdaad dezelfde problemen zijn als hier.
Dat er nu een aantal onderwijsinstellingen zijn die problemen hebben is vers 1. Er kan best sprake zijn van een gemene deler maar die zul je eerst moeten vinden. Het betekent echter ook dat er een mogelijkheid is dat er geen gemene deler is. Als je in de storingsagenda van de ICT dienst van de Universiteit Twente kijkt (je moet even wat doorklikken op de link die in dit artikel staat) dan stamt de melding van 30 september. Een paar weken na de release van iOS7 en hebben ze ook vpn problemen waardoor het wat minder voor de hand ligt dat iOS7 er wat mee te maken zou hebben. Bij de RuG stamt de melding van 3 oktober.

Zonder enige kennis van de infrastructuur van de diverse onderwijsinstellingen heeft het geen enkele zin om er iets zinnigs over te zeggen. Alleen al daarom is hetgeen je roept flauwekul. Het enige wat nu duidelijk is: er zijn problemen met eduroam en niemand heeft een idee hoe of wat. Alle opties liggen open en als ik het zo lees lijkt men dat ook niet uit te sluiten. Dan is het niet zo slim om iets te gaan roepen over een bepaald apparaat, stuk software, etc.

[Reactie gewijzigd door ppl op 24 juli 2024 19:19]

Het iOS7 verhaal geeft aan dat ze er bij de UvA een wel heel simplistische kijk erop nahouden (zie link in het Tweakers.net artikel):

Kan iemand mij vertellen waar dit vandaan komt? Na de release van ios7 was er bij de UvA een netwerk-profiel update noodzakelijk. Niet meer en niet minder. Er waren dus geen wlan problemen bij de UvA. Lees ook www.scharloo.eu ps. De UvA en HvA bedienen 23000 clients zonder problemen.....
Inderdaad ik zit op de HvA en wij hebben nergens last van? iedergeval hoor bij mij op de opleiding niemand klagen over dat het internet niet goed werkt.
En ook hier word Eduroam gebruikt met Cisco wifi apparatuur.

Het enige wat ik wel eens heb is dat als je connect die beperkt verbinding noemt, dan disconnect je gewoon weer en opnieuw connecten en t probleem is verholpen. Ik zie niet waarom je dan je studenten moet oproepen voor een kabel meenemen als dit ook t probleem is daar? Maar ik zie dit probleem meer als een bijkomend voorval van grotere netwerken en vorig schooljaar kwam dit ook vaak genoeg voor.

Ik werkte al sinds mei met de ios 7 beta en had toen helemaal geen profiel update nodig (wel ff profiel opnieuw er op zetten), ook toen ik van de beta naar de normale ios7 ging had ik geen profiel update nodig op mijn iphone 5.
Anoniem: 58834 @SteZZz15 oktober 2013 20:17
Nope, een IP-adres heeft gewoon een geldigheidsduur. Zo lang een lease nog geldig is wordt dat IP niet opnieuw uitgegeven door de servers, maakt niet uit of de client nog op het netwerk is of niet. Er zijn geen conflicten in de adrestoewijzing.

Door packet captures van clients en centrale DHCP servers te vergelijken is geconstateerd dat een deel van de packets van de DHCP-servers niet terugkomen bij de client. Soms bereikt ook DHCP-verkeer van de client de servers niet. De loss lijkt met bursts op te treden.

Het aantal gelijktijdig verbonden clients is daarnaast een stuk kleiner dan het aantal unieke MAC-adressen dat per dag gezien wordt. Een dedicated IP reserveren voor ieder MAC dat een keer op het netwerk is gezien is daardoor ontzettend inefficient. Met leasetijden van ongeveer een uur heb je een aardige balans, zodat je geen achterlijk grote adrespools nodig hebt en toch altijd genoeg IP-adressen hebt om je clients te bedienen.
Als ze de lease dan op meer dan een dag (vb 6 dagen mits voldoende ruime address-space) zetten zou het probleem vanzelf moeten weggaan. Als het een DHCP-probleem zou zijn vermoed ik dat ze dat al wel geprobeerd hebben.
Wat al zoiezo een probleem was met mobieltjes is dat er een ip adres wordt verkregen van een dhcp server en dat deze dan wordt behouden. vervolgens verloopt de dhcp lease en kan voglens de router het ip adres opnieuw uitgedeeld worden. op dit moment zijn er dus 2 wifi aparaten die hetzelfde ip adres hebben.
Nee, zodra een DHCP lease verloopt gebruikt ook een smartphone dat IP-adres niet meer. Je hele premise is dus onjuist.
Anoniem: 411873 15 oktober 2013 18:26
.. ook op de Universiteit Antwerpen BE problemen.

Edit: Deze blijken niet gerelateerd aan het hier geschetste probleem. Zie Anoniem: 548251 in 'nieuws: Universiteiten blijven last hebben van wifi-problemen'

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411873 op 24 juli 2024 19:19]

Hier ook op de Hogeschool Windesheim!
De verbinding valt weg en ook wanneer je verbonden bent kan je niet altijd internetten. Het lijkt me sterk dat dit aan iOS7 ligt. Heel sterk! Ik ben in het bezit van een Windows Phone en een Windows 8 laptop, maar ze hebben beide last van dit fenomeen. Ook op de Nexus telefoons en de iPhones is dit probleem aanwezig. Dit kan echt niet aan iOS7 liggen maar aan het brakke netwerk van Eduroam. Er staat verder in het artikel geen enkele bron dat het ook aan iOS7 kan liggen dus voorlopig hoeven we dit ook niet te geloven.
Er wordt hier geimpliceerd dat iOS het probleem veroorzaakt. Dat wil niet zeggen dat het netwerk dan werkt op andere apparaten. De iOS7 devices zouden bepaalde netwerkfuncties kunnen laten crashen, waardoor niemand (ook met Android en Windows devices) kan connecten.
Had IOS7 niet een extensie op het TCP protocol waarbij verbindingen via zowel WiFi als 3G konden verlopen? Mogelijk geeft dit een probleem met een (firewall) filter op een Cisco? Ik ken niet de details van de extensie, maar ik kan mij voorstellen dat als de packet count niet opvolgend is, routers continue missende packets opvragen en dat op een gegeven moment de input queue gewoon vol is en nieuwe verbindingen niet meer mogelijk zijn.

Daarbij als je vermoed dat IOS7 mogelijk de oorzaak van het probleem is, is het toch niet zo lastig om even een apart test WiFi netwerk op te zetten en vervolgens een iPhone met IOS7 van een student te lenen voor het testen en vervolgens met een tool vergelijkbaar met tcpdump (Ik heb alleen ervaring met Linux Firewalls/routers) de packet streams te controleren? Om het probleem te kunnen repareren, moet je het eerst kunnen reproduceren. Blijkbaar is dat nog niet gelukt aangezien het artikel aangeeft dat ze nog niet waren WAAROM er geen verbinding kan worden opgebouwd..
Die extensie kon een DHCP server op z'n kop laten gaan. Dat is dacht ik een van de problemen ermee.
Anoniem: 58834 @analog_16 oktober 2013 09:14
Heb je daar ook bronnen van?
De 'extensie' is Multipath TCP zodat je meerdere netwerkpaden kunt benutten om je data op te halen en, als extra bonus, seamless zou moeten kunnen roamen tussen 3G en WiFi etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multipath_TCP

DHCP zit nog voor IP en TCP, je client gaat broadcasten en vragen om een lease, desbetreffende DHCP server antwoord dan (eventueel) met een lease en vanaf dat moment heeft een client IP connectivity.

Het feit dat iOS 7 en Mac OS 10.9/Mavericks een TCP stack hebben die multipath aan kan lijkt me geen oorzaak van een falende DHCP server. Ja er zijn extra DHCP opties zoals mp-avail die een client kan meegeven en waar een server mee kan antwoorden om aan te geven dat ze een multipath TCP stack draaien. Bovendien zegt de Universiteit Twente vrij duidelijk dat de DHCP servers geen problemen hebben maar dat er later wel IP pakketjes wegvallen wat eerder zou suggereren dat routers/gateways in het netwerk de kluts kwijtraken, wellicht als gevolg van MultiPath TCP maar dat hoeft niet.
Anoniem: 58834 @Daenney18 oktober 2013 12:52
Juist vanwege de layering kon ik ook niets bedenken waardoor MPTCP enige invloed kon hebben op DHCP servers en was ik benieuwd naar bronnen. Maar die zijn er dus niet :-)

Oh, inmiddels kan ik (namens de UT) wel zeggen dat er ook issues zijn met de DHCP servers, maar op LAN is dat vrijwel onmerkbaar.

Laatste stavaza met de DHCP-servers is dat sommige DHCPDISCOVER packets wel op de fysieke server aankomen (gezien met tcpdump) maar niet worden gelogd door dhcpd. We hebben wat buffertuning gedaan en zijn nu met diverse tools aan het kijken waar in de kernel packets gedropt worden.
Grappig waar je elkaar tegenkomt, ik vroeg me al af of je die JvI was.

Het begint wel een interessant verhaal te worden dit zo. Ik vraag me nog steeds af of het daadwerkelijk ook maar iets met iOS 7 te maken heeft. Timing is natuurlijk wel een beetje verdacht maar daar kun je je snel op verkijken en compleet de verkeerde kant door opgestuurd worden.

Ben benieuwd waar het uiteindelijk op gaat uitmonden.
Anoniem: 58834 @Daenney21 oktober 2013 11:25
Grappig waar je elkaar tegenkomt, ik vroeg me al af of je die JvI was.
Ack, ik ben de JvI die jij wel kent als JvI_work op IRC, UT-netwerkbeheerder :-)

Ik zie nog steeds geen relatie met iOS 7. Wel hebben we een klein performance-probleem met de DHCP servers geconstateerd wat we aan het oplossen zijn. Daarnaast zijn de wireless controllers sinds begin september steeds meer gaan loggen over volle broadcast/multicast queues en dat ze daar packets droppen. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de werking van DHCP op wireless, dus die meldingen laten we verder uitzoeken door de leverancier.
Gisteren of de dag ervoor op reddit gelezen in r/sysadmin. Kan hem zelf niet meer terugvinden :x, k'trek het dus terug.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 24 juli 2024 19:19]

Ja ze hebben multipath tcp-netwerkprotocol geïmplementeerd voor siri:
nieuws: Apple past multipath tcp-protocol toe in iOS 7
Even een iPhone met ios7 lenen en testen gaat dus niet zomaar.

het probleem werd ook niet meteen veroorzaakt door de eerste ios7 telefoon op het netwerk.
maar ik denk dat het als een soort ddos is, als er 1 telefoon op het netwerk zat was het geen probleem en kan de server de fouten opvangen maar als (ik zeg maar wat) 50% opeens een iPhone met ios7 heeft gaat het fout.

dus even testen is ook moeilijker dan dat jij zegt met een iPhone lenen.
Een server zoals DHCP zou geen probleem mogen hebben met clients die 'slecht' zijn. Het blijft een bug in de server/service.
Dat is het ook wanneer het aan iOS ligt, de server zou dan namelijk over z'n gier gaan omdat het simpel gezegd niet kan omgaan met de discrepantie in de packet numbers.
Dat was mijn eerste gedachte ook.

Kijk ook maar eens op het forum, ook daar lees je vaak dat mensen thuis problemen hebben met wifi op de telefoon maar ook de Ipad.
Ook veel vragen lees je waarbij andere computers thuis minder goed werken als iets van Apple ook aanstaat, zet men het uit dan werkt het ineens weer.

Toen ik dat soort vragen vaak tegenkwam had ik al het idee wat is dat toch met dat Apple gedoe dat die dat veroorzaken op de een of andere manier. maar ja je mag er weer niets van zeggen want Apple, nu gaat het niet om Apple maar wel frappant dat het met hun spullen gebeurd en wat is dat nu dan precies.

Hopen dat ze er nu wel wat kunnen uithalen omdat het op grotere netwerken voorkomt, bij de thuis gebruiker ligt het namelijk "altijd aan de router" :+
Er staat verder in het artikel geen enkele bron dat het ook aan iOS7 kan liggen dus voorlopig hoeven we dit ook niet te geloven.
1e bron link van UKrant.
http://www.ukrant.nl/nieuws/storing-wifi-netwerk-houdt-aan

Staat het wel in. Zoals hier al meer gemeld wordt zou het best aan nieuwe IOS7 TCP implementaties kunnen liggen waar het netwerk van Eduroam niet goed mee omgaat en er routing info o.i.d. kapot gaat zodat iedereen er daarna last van heeft.

edit:
"zo meldt de Ukrant" het woordje "meld" in de tekst. leid naar de bron

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 24 juli 2024 19:19]

Bedankt voor de bron, misschien iets voor tweakers om erbij te zetten dan?
Ik ga het morgen weer testen op het T-gebouw. Tot nu toe nog geen enkel probleem gehad en ik zit er toch 2 keer per week voor langere tijd.
Vanmorgen heb ik een email gehad dat ze campusbreed wijzigingen hebben doorgevoerd.
Er waren schijnbaar heel veel klachten over de afgelopen weken geweest.
Ik moet zeggen, in het T-gebouw vandaag, had ik prima internet, geen een keer weggevallen.
Overigens, had ik persoonlijk en andere mensen last van al voordat iOS7 uitgerold werd.

[Reactie gewijzigd door mjoey op 24 juli 2024 19:19]

Ik zit nu net weer op T4, met mijn 10.6.8. systeempje. Wifi doet het prima.
Ik zit er elke dag van half tien tot half 4... :( misschien de ene wel en de andere niet dan?
Heb het gehad in het X gebouw niet in T erg vaag het viel opeens weg en kwam niet meer terug
Op de Universiteit Leiden is er vooralsnog geen mogelijkheid om met WP8 op Eduroam te komen. Inloggen is onmogelijk via de wifi-instellingen. Hoe is het jou gelukt?
Ik weet niet hoe het is met Windows Phone 8, ik heb zelf Windows Phone 7.8. Ik ken wel mensen uit mijn klas met Windows Phone 8 maar die kunnen er wel op. Ik weet wel dat er wordt ingelogd als:

Studentnr@windeheim.student.nl
"@student.windesheim.nl", correctie.
Anoniem: 487963 @valpa15 oktober 2013 22:15
Ik moet zeggen dat ik niet weet wat WP8 is, maar ik had maandag gewoon internet op de uni... (in Leiden)
WP8 = Windows Phone 8, het mobiele besturingssysteem van Microsoft.
Nee, het kan dus zijn dat toestellen met iOS7 voor de storingen zorgen, niet dat alleen gebruikers met iOS7 er last van zouden hebben..
Zet alle iOS7 telefoons uit en je weet het.
Hier op de TU Delft zijn er ook aardig wat gevallen van het wegvallen van een verbinding. Vooral mijn telefoon (HTC One) vertoont kuren terwijl mijn laptop het wel gewoon doet. Eigenaardig.
Waar zit jij dan? Want ik heb met mijn galaxy s3, galaxy note 10.1 en asus n56 nog nooit problemen gehad op LR
3mE en DW. Ook constante problemen in de UB.
Bij CiTG momenteel altijd verbinding, en er lopen genoeg mensen rond met iOS 7. Lijkt me raar dat het dan niet bij ons voor zou komen...
En zo ook voor anderen scholen in Antwerpen. Wel vreemd dat het door een bug in IOS7 zou komen, al lijken er wel meerdere klachten te zijn.
De problemen op de univ in Antwerpen werden veroorzaakt door een tekort aan IPadressen in de dhcp server maar dat is opgelost. Uni Antwerpen heeft een Aruba wireless netwerk, geen cisco...
Voorlopig geen weet van eduroam problemen hier, studenten connecteren normaal met eigen universiteits SSID. Bezit zelf Iphone met IOS7, voorlopig geen problemen. Studenten met problemen gelieve zich te melden bij de helpdesk of netwerkdienst
Deltion College in Zwolle ook. Regelmatig kunnen we niet op het netwerk, ook de leraren niet. Het speelt trouwens al vanaf begin september. Sinds toen hadden we al problemen met het verbinden met het netwerk, het is alleen maar erger geworden de afgelopen tijd. |:(

EDIT:Typo

[Reactie gewijzigd door Crazy4ever op 24 juli 2024 19:19]

Ook op de Howest in Kortrijk.
Ik heb nochtans nog geen problemen gehad op de UA...

Over heel de campus altijd verbinding, nog nooit internet dat weg viel.
Studenten wordt aangeraden om voorlopig een lan-kabel mee te nemen naar de universiteit.
Handig voor de mensen die een laptop hebben waarop een dergelijke poort ontbreekt of puur het netwerk op willen met een tablet/telefoon.
de studenten uit twente hebben dikwijls de laptop die wordt aangeboden via de universiteit en die bezit gewoon een dergelijke poort.

als student aan de RuG kan ik getuigen dat het echt heel irritant is, waar ik aan het begin van het jaar nog wel verbinding kon krijgen lukt het tegenwoordig zelden nog om te verbinden.
ja dan mogen de laptops wel eens waar de aansluiting wel hebben maar geloof mij maar dat een lan kabel meenemen naar de UT weinig zin heeft als je in vrijwel geen één college zaal een lan poort hebt om die in te prikken.
ik heb ze in ieder geval nog nooit gezien, met uitzondering van practicum zalen maar daar heb je een desktop tot je beschikking mocht de wlan moeilijk doen.
studenten aan de Utwente zijn al heel lang afhankelijk van de wlan.
dus als die moeilijk doet is dat echt een probleem voor de studenten.
ik heb inderdaad al bij meerdere mensen hier problemen mee gezien.
Vanochtend werden er op de UT zelfs officieel opdrachten uitgesteld omdat het internet het gewoon niet wilde doen. Wat ik wel gemerkt heb is dat de kabel het gewoon doet, de docenten hebben tijdens de 'Internetcrisis' gewoon toegang tot bekabelt internet wat het gewoon blijft doen. De studenten zelf hebben bijna geen toegang, slechts in enkele vergaderzalen of bij hun studievereniging, tot het 1 gbit bekabelt netwerk. Niet te doen voor de ruim 9000 studenten, dit bezwaard het studeren. Wat ik wel gemerkt heb, is dat ik nog niemand met een iphone gezien heb waarbij het internet het deed. Op gegeven moment deed het internet het op mijn Android een poosje. Het probleem speelt al weken, sinds dit jaar. Vorig jaar waren er zo goed als helemaal geen problemen. Nu staat er dat hij verbonden is, en vervolgens moet je steeds weer opnieuw inloggen (ondertussen heeft het internet het dan nog niet gedaan), hij prompt hem steeds terug naar het inlogscherm. Als je daar dan na een flinke tijd doorheen bent dan laadt hij geen pagina. Hij doet verder niets. Vervolgens is er nog een gastnetwerk. Daar kom je in, en vervolgens houd hij het bij 1 pagina die hij laadt, met een inlogscherm en wat knoppen en zo. De standaard pagina. En als je daar dan je gegevens invoert dan doet hij verder niets. UTguest heet het netwerk, dat doet tenminste iets, niet dat ik ping krijg als ik daarop 'verbind' (ik heb gedaan: cmd -> ping google.com). Dit is wel interessant, ik zou niet weten of het twee separate systemen zijn, maar ze werken beide niet. Dus misschien is de infrastructuur het probleem, en ik neem aan dat deze voor niet alle universiteiten verschillend is. Op de universiteit Twente werd eerst vermoed dat de problemen kwamen door de grote toestroom aan nieuwe studenten, maar nu dit ook op andere universiteiten zo blijkt te zijn, is een overbelasting eigenlijk uitgesloten.
Bij de UU hebben we bij de servicebalie voor zulke gevallen een doos met ethernet kabels liggen :P.
Maar wat je zegt aan het begin van het jaar is het veel drukker op de uni's, aan het einde van het jaar zijn er meestal minder netwerk problemen.

Maar ik merk vaak dat mensen met IOS apparaten niet op wireless kunnen komen, ook al zijn alle instellingen correct. Als ik zulke mensen moet helpen dan kan ik me soms echt ergeren aan de simpliciteit van een IOS apparaat, je kan werkelijk niks instellen en als er iets fout gaat dan weet je ook niet wat er fout gaat.
Wil niet zeggen dat het bij Windows altijd goed gaat maar daar kan je meestal nog een netwerk driver deinstalleren/installeren.

Als ik een lijstje moet maken van ease of use van networking (als er wat fout gaat) dan is dat het volgende:
Windows
Windows ( 8 )
Linux
Android (je kan al meer dan op IOS yay)
IOS

Het probleem met mobiele apparaten is dat je gewoon te weinig kan.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 24 juli 2024 19:19]

Het aantal laptops zonder ethernetpoort zijn echt wel in de grote minderheid en ook zij kunnen via usb verbinding maken met een fysiek netwerk.
Moet er wel een fysiek netwerk zijn opengesteld!
Het probleem zal eerder zijn dat er te weinig aansluitingen zijn. Op de hogeschool utrecht zitten er meestal 2 of 4 in een lokaal. Ik merk trouwens ook op de HU dat ik vaak geen verbinding kan maken. Maar meestal kom ik na een paar keer proberen te verbinden wel op het netwerk.
Neem een portable access point mee. Dan kun je met een halve klas op een enkele netwerkpoort.
Moet de eerste laptop nog tegenkomen die geen netwerk port heeft.. En nee niet die van vroeger ;)

[Reactie gewijzigd door Brummetje op 24 juli 2024 19:19]

Ultrabooks hebben veelal geen netwerkpoort. Deze zijn ook in het middensegment te verkrijgen en dus niet allemaal boven de € 1000,-. Al met al een laptop die je ook steeds meer ziet en het dus wel aan een netwerkpoort ontbeert.
Bij mijn Zenbook van Asus kreeg ik een USB to ethernet adapter meegeleverd. Weet niet hoe dit is bij andere fabrikanten/modellen..
Moet de eerste laptop nog tegenkomen die geen netwerk port heeft.. En nee niet die van vroeger ;)
Macbook Pro Retina? Macbook Air? Apple's lan-adapters worden niet standaard meegeleverd.
Of je gaat over op het wifi netwerk van de school/universiteit zelf. Op het Saxion zijn er twee wifi netwerken, zowel het eduroam als het "Saxion" netwerk.
Ik ben zelf student op de UvA en ik weet bijna zeker dat het niet aan IOS7 kan liggen... Ik kan al sinds het begin van het schooljaar, september dus, niet goed connecten met Eduroam, of het valt steeds uit. IOS7 kwam (pas) uit op 18 september en daarvoor waren de problemen eral.. Ik verwacht dus niet dat het daaraan kan liggen... het zou in ieder geval vreemd zijn.. :+
Heb jij je problemen gemeld via draadloos-ic@uva.nl en/of aan de balie je problemen kenbaar gemaakt? In welk pand heb je problemen. Wellicht kan ik iets voor je betekenen.....
Nee nog niet moet ik eerlijk bekennen :X Ik zit altijd in het pand Science Park en ben niet de enige die er last van heeft, iedereen die ik ken die op het Eduroam netwerk zit heeft er last van. Een iemand heeft een mac en kan op het UVA (5GHZ) netwerk en heeft nergens last van maar mijn telefoon die op Android draaid dan wel weer... Ik weet niet of dit je voldoende informatie geeft?
SciencePark 904 zal voor het eind van het jaar opnieuw ingemeten worden. Het is bekend dat dit draadloos netwerk t.a.v. 2,4GHz niet optimaal functioneert. Met een 5GHz adapter zou je geen problemen mogen ervaren. Alle overige panden op de locatie SciencePark moet je zonder problemen kunnen werken. Loop anders eens naar een ander pand om dit te controleren... Heb je je configuratie van je android device via https://wifiportal.uva.nl geconfigureerd ?
Het gaat inderdaad om SciencePark 904, ik zal eens kijken of die app helpt om mijn verbinding op mobiel stabiel te houden. Als ik de kans krijg om naar een van de andere gebouwen te gaan zal ik dat ook even proberen, al heb ik daar niet altijd tijd voor;) In ieder geval bedankt voor de hulp en informaite!
Op Avans Hogeschool merk ik hetzelfde, hoewel ik betwijfel of het aan een paar telefoons kan liggen....
Waarom zou het niet kunnen dan?
Als in die specifieke update andere "protocollen" (of op een andere manier gebruikt worden als dat dat netwerk verwacht) kan het best dichtslaan.

Heb het @ home ook, als ik mijn zusje over de vloer heb met haar iphone, knallen allemaal van wifi af. Heb zelf trouwens ook een iphone die ik niet heb geupdate...

[Reactie gewijzigd door Ting87 op 24 juli 2024 19:19]

Hier nog niks gemerkt (Breda)
Hoi Melvin,

Locatie Lovensdijk wordt momenteel verbouwd zoals je misschien gemerkt hebt :-) Ik stuur je een email om te kijken of ik er iets aan kan doen (paar APtjes bijplaatsen). Ben benieuwd of je op de Hogeschoollaan (als je daar wel eens bent) dezelde problemen hebt.

De uni's hebben imho vooral last van enorme Wi-Fi groeistuipen die in de backend (radius, ldap, dhcp) voor capaciteits en performance problemen zorgen.

Met vriendelijke groet, @rovinguser
In de spiegelzaal (Lovensdijk 63) is het internet vaak slecht, daar mag je wel is naar kijken :P

Rare is dat niet iedereen er last van lijkt te hebben (maybe 2.4Ghz vs 5Ghz)
Ok, ik zal er naar kijken. Ik denk dat daar nog a/g AP's hangen ( dus geen 11n)
In de ruimte zelf hangt niks volgens mij

Succes en bedankt _/-\o_
Vandaag ff beetje creatief geweest, ik ben benieuwd wat je ervan vindt :*)
Ja ik heb gemerkt dat ze op de lovensdijkstraat de boel flink aan het verbouwen zijn,
echter ben ik vooral op nummer 61 en hier merk ik dezelfde problemen als worden aangegeven in het artikel.
Ikzelf heb een android phone (voorheen HTC desire) nu een Sony Z1.

Email heb ik ontvangen, ik ga het in de gaten zodra ik weer aanwezig ben ;)
Ok, super. Kijken wat we tijdens de verbouwing kunnen verbeteren. Bij de oplevering van Lovensdijk gaat er het beste in wat we kunnen leveren op netwerk (en dus ook Wi-Fi) gebied.
Uit het artikel blijkt niet echt wat nou het probleem is, iPhones met iOS7 zouden de oorzaak zijn, maar welke apparaten hebben daadwerkelijk problemen?

Het eduroam netwerk op de HRO is ook om te janken, wifi verbinding word om de haverklap verbroken; daarbij maakt het OS weinig verschil, al lijkt het op Windows 7 apparaten minder erg te zijn en op Windows 8.1 juist veel erger. Er is wel een soort workaround om handmatig een netwerkprofiel aan te maken met een bepaalde certificaat instelling, maar dat werkt niet op Windows 8.1.

Daarentegen lijken mobiele apparaten totaal geen last te hebben van verbroken verbindingen, dus ook iPhones met iOS7 niet.
Anoniem: 120693 @NSG15 oktober 2013 18:54
Uit het artikel blijkt niet echt wat nou het probleem is,
Omdat ze het nog niet weten (heb je het artikel gelezen)? Ze zijn nu mensen van Cisco aan het inschakelen.

Je hebt Tweakers wel hoog zitten als je denkt dat een artikel een probleem kan oplossen wat de staff op de uni's zelf niet kan oplossen!
Ik doel met apparaten op de apparaten die verbinding maken met het wifi netwerk, niet op de apparatuur die de verbinding regelt (mocht je dat denken). Er zijn toch geen Cisco specialisten nodig om te onderzoeken welke apparaten verbindingsproblemen hebben :S
Mijn Android op de HRO disconnect wel eens, maar zo erg als via een notebook, tablet of pc is het niet.
Zelfs de internetzuil beneden in de hal heeft er last van.

En niet alleen het inloggen is een probleem. Ook de gehele internetverbinding valt weg of werkt heel vaag. Voorbeeld: Ik heb downloadsnelheid van 30KB/s en mijn studiegenoot naast me 528Bytes/s.
Daarbij maakt gedeelte van het gebouw weinig tot niets uit...
Hier werkt het gebruik van een LAN kabel ook niet. (Utwente)
Anoniem: 58834 @DaveAEP15 oktober 2013 20:09
Meld het even als het nog steeds niet werkt (via PB of bij voorkeur via IRC: netwerk IRCnet, kanaal #snt). Wired zou probleemloos moeten werken.

Voor wireless worden vanavond een serie wijzigingen doorgevoerd om het vaste en draadloze netwerk wat verder van elkaar los te koppelen, zodat de domeinen waarin we moeten foutzoeken weer overzichtelijker worden.
Hmm, klaarblijkelijk werken een groot deel van de ethernetpoorten gewoon niet, en een select aantal wel.
Anoniem: 58834 @DaveAEP18 oktober 2013 12:57
De universiteit heeft veel meer "poortjes in de muur" dan er switchpoorten beschikbaar zijn; het is veel te duur om alle ongebruikte outlets verbonden te houden met een switchpoort.

- Als je geen link krijgt dan krijg je ook geen IP-adres :-)

- Als je regelmatig op dezelfde locatie zit, je PC/laptop heeft link en krijgt soms geen IP-adres: dat is de moeite van het debuggen waard.

- Als je incidenteel ergens inplugt waarvan je niet zeker weet dat de poort bedoeld is voor jouw gebruik of gastgebruik, je krijgt wel link maar geen IP: dat kan heel goed "by design" zijn op die specifieke poort...
Dat zou gewoon moeten werken. Dit probleem geldt alleen voor eduroam (en dus alleen voor wifi). Waarschijnlijk heb je een ander probleem.
Heb je je machine wel geactiveerd in DAS?
dit lijkt mij behoorlijk irritant aangezien studenten voornamelijk van internet afhankelijk zijn tegenwoordig (met name informatica studenten)

hoewel cisco hoog bij mij aangeschreven staat heb ik laatst een nieuw modem gekregen hier thuis.. met hetzelfde probleem.. (natuurlijk is dit niet te vergelijken) maar het is wel behoorlijk irritant continu wegvallende verbindingen of pagina's die niet laden..

bij kenissen met hetzelfde modem is het precies hetzelfde dus het zou aan het modem moeten liggen lijkt mij..
Of aan de rand apparatuur
Zoals te lezen kan het aan IOS7 liggen, het is in deze setting moeilijk te zeggen dat je "hetzelfde" probleem hebt, al is het alleen maar omdat je een cisco modem hebt.

Hier geen (verklaarbare) issues, draai zakelijk en prive diverse Cisco device's en WiFi is de ene keer perfect, de andere keer zo bagger als door een fijne zeef.
Wat ik wel ga bekijken nu, of de iPhone van de buurman, die zo nu en dan ineens zijn kop opsteekt op mijn wifi een oorzaak kan zijn ...
@eehbiertje & @FreshMaker :

Cisco consumer & low budget business producten zijn LinkSys producten met een Cisco label op, hebben bitter weinig te maken met de 'echte' Cisco producten..
Draaien ook geen IOS overigens (ios van cisco, niet van apple)
(niet dat ik een cisco fan ben ofzo, absoluut niet zelfs)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.