Verkoop prepaid-telefoons in Nederland keldert

De verkoop van prepaid-telefoons zit in een vrije val. Waar een jaar geleden bijna een op de drie verkochte telefoons in een prepaid-pakket zat, is dat nu nog maar iets meer dan een op de zes. De verkoop van losse toestellen neemt wel toe.

SimkaartDaarmee worden nu meer losse toestellen verkocht dan prepaid-telefoons, concludeert Nu.nl op basis van Gfk-cijfers over alle verkopen in Nederland. De verkoop van prepaid-telefoons zakte in een jaar tijd met bijna 40 procent. De verkoop van losse toestellen steeg juist van 26 procent naar 35 procent. Het aantal verkochte telefoons in combinatie met een abonnement bleef ongeveer gelijk, net onder de 50 procent.

Waarom de verkoop van prepaid-telefoons zo is ingezakt, is onduidelijk. Vermoedelijk vinden veel mensen de simlock die vaak gepaard gaat met een telefoon in een prepaidpakket hinderlijk. Ook zou het kunnen dat er minder of minder aantrekkelijke toestellen in prepaid-pakketten zitten.

Gfk houdt alle verkopen van fysieke en onlinewinkels bij en kan daardoor een overzicht geven van de markt. Omdat de verkoop van rapporten met die cijfers de bron van inkomsten is, zet Gfk die cijfers niet openbaar online.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-07-2013 • 13:17

66

Reacties (66)

66
65
32
4
0
18
Wijzig sortering
Even een gok: Steeds meer, goedkopere en betere sim-only aanbieders?
Dat i.c.m. lease-contracten voor telefoons bij abonnementen waardoor mensen met een simpel rekensommetje inzien dat die mooie nieuwe Galaxy of iPhone misschien toch wel erg duur wordt?

Kan het niet met cijfers of onderzoeken onderbouwen maar ik denk echt dat bovenstaande 2 punten de oorzaak moet zijn.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 16:55]

Telefoons met een simlock voor de prijs van een losse telefoon, dat is het vaak. Niet gek dat dit de consumenten absoluut niet aan trekt. Je betaalt evenveel en je krijgt een stuk minder. Daarnaast is het voor mensen die een tweede telefoon voor zakelijk gebruik willen ook enorm onhandig om met een simlock te zitten.

Bovendien nemen velen tegenwoordig een goedkoop simonly abonnement, dat is kostentechnisch vaak een stuk goedkoper en bied meer zekerheid.
Het is tegenwoordig immers normaal dat je mobiel bereikbaar bent, dat was vroeger nog niet zo. Mensen willen zekerheid dat ze bereikbaar zijn en anderen kunnen bereiken (het nut is discutabel). Zo heeft mijn familie vrijwel allemaal een simonly, dan kunnen ze in probleemgevallen gewoon bellen tegen een iets duurder tarief zonder dat ze constant op hoeven te letten of het prepaid tegoed nog wel voldoende is of dat het niet al verlopen is.

Daarnaast nemen steeds meer mensen smartphones, daar wil je toch data mee kunnen verstoken en dat is via simonly een stuk aantrekkelijker dan prepaid. Vrijwel mijn gehele vriendengroep is eindelijk aan de smartphone (dat was twee jaar geleden wel anders) en dat zijn voornamelijk losse telefoons (al dan niet tweedehands) in combinatie met een simonly pakket. Dat soort telefoons ga je toch niet prepaid kopen?
Anoniem: 405779 @Tsurany12 juli 2013 14:00
Prepaid toestellen zijn altijd goedkoper. In dat prijssegment is 30,00 soms wel 25% van de prijs. Dus dat verklaart niet de 'vrije val'.

De verklaring zit hem meer in kosten die ook een prepaid beller heeft. Deze zijn vrijwel even hoog als wanneer je voor een paar euro een simonly abo neemt al dan niet incl. databundeltje.

Ik heb overigens al minstens een jaar of 8 een los toestel met een "prepaid" sim-kaartje van simyo (destijds lowcall) . Ideaal want ik betaal achteraf zonder abo netjes gefactureerd per gesprek en zit op het KPN netwerk. Best of both worlds.

De drang naar een databundel zie ik vooralsnog niet. 90% van de dag heb ik altijd wel Wifi in de buurt. De overige 10% ben ik onderweg.
Volgens mij is de verklaring nog simpeler. Steeds meer mensen nemen een smartphone. Echter een losse S4, 920 of One bij een prepaid SIM is natuurlijk een rare combinatie.

Anders gesteld, mensen willen steeds meer een high-end toestel, en dan kun je beter zelf kopen (SIM lock vrij) of voor een aanschaf bij abbonement gaan, want de hoofdreden om prepaid te gaan (lage kosten) is dan eigenlijk automatisch al weg.
want de hoofdreden om prepaid te gaan (lage kosten) is dan eigenlijk automatisch al weg
Deze uitspraak verdient meer nuance.

Kosten zijn een gegeven feit. Wil je een high end smartphone, dan betaal je daar gewoon voor. Het grote voordeel om de koop van het toestel en je toegang tot een telefoonnetwerk los te koppelen is dat je kosten transparant worden.

Voor het toestel kan je gaan shoppen om de meest uitgekiende deal te krijgen zonder gedwongen te zijn om ook de kwaliteit en het dienstenpakket van de netwerkprovider in de vergelijking te moeten meenemen.

Op dezelfde wijze kan de netwerkprovider worden gekozen puur op de prijs/kwaliteits verhouding van de netwerkdienst. Afhankelijk van je bel/internet gedrag wordt dan het onderscheid tusse abo, prepaid en mengvormen heel subtiel.

Eigenlijk is het me een raadsel dat nog zo veelmensen de telefoon en de netwerktoegang in een transactie gekoppeld afsluiten. Voor mij komt dat over als een soort blindvliegen, teveel variabelen, te weinig helderheid. Misschien om om de zoveel tijd een nieuw toestel te kunnen uitzoeken. Nou, die toestellen komen ook niet uit de lucht vallen en moeten ook betaald worden. Ontkoppelen is daarom onherroepelijk goedkoper.
Sommige mensen die het omdat ze geen hoog bedrag ineens willen betalen. Die mensen zouden dan soms voordeliger af zijn door gewoon een persoonlijk crediet bij hun bank af te sluiten, maar goed, je weet hoe mensen zijn.

Andere mensen doen het omdat bepaalde koppelverkopen in totaal goedkoper zijn dan een vergelijkbare telefoon plus abonnement los te nemen. In zulke gevallen is het wel rationeel voor de koper, hoewel niet voor de maatschappij.
Precies, Simyo prepay zit wat dat betreft net tussen sim-only en prepaid in (achteraf factureren, automatisch opwaarderen bij te laag tegoed en geen belachelijke prepay tarieven). En niet bellen = geen kosten. Dat is IMO het grote nadeel van sim-only bij laag of infrequent belgedrag: je betaalt dan ongebruikte minuten.
Voor (mijn sporadisch) data gebruik ik *Bliep in een MiFi, ook best of both worlds.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 22 juli 2024 16:55]

Ik heb ook bliep prepaid met een simlockvrije telefoon. De voorwaarden zijn gunstig je kan alleen geen smsjes versturen bij het 0 tarief. Bijna overal heb ik wifi en voor de enkele keer dat ik onderweg wil internetten is 50 cent wel te doen voor een dagje.
Ik moet alleen niet het mobile internet thuis laten aanstaan dan is de telefoon in een nacht leeg anders red ik 4 dagen. Het netwerk is van t-mobile en dat is thuis niet best. Ik kan de GSM mast zien maar ik denk niet dat ze daar ook op uitzenden.
Als Nederlander kan ik niet anders dan het met je eens zijn. Ik wist niet dat SIM-locks in België al (terecht) verboden zijn. Telefoonmaatschappijen moeten concurreren op prijs, snelheid, en qualiteit, niet op dingen die consumenten afleiden van de hoofdzaak, zoals bepaalde toestellen, die door heel andere bedrijven gemaakt worden. Daarnaast moeten consumenten zoveel mogelijk vrijheid hebben als tegenwicht tegen het oligopolie der telefoonmaatschappijen, dus zeker geen SIM-locks.
Uit cijfers van het ACM blijkt dat het aantal prepaid aansluitingen in een jaar tijd met 10% gedaald is tot 5,4 miljoen. Het is vooral de prepaidmarkt die aan het krimpen is. Wel interessant om te zien dat het aandeel mensen dat hun nieuwe toestel met abonnement combineren ook gegroeid is, van 45% tot 47%. Het is slechts een kleine groei, maar geeft wel aan dat nieuwe toestellen nog steeds veelvuldig gecombineerd worden met een abonnement. De toename van sim only moet dan dus vooral komen uit mensen die een tweedehands toestel kopen, of langer met hun smartphone zijn gaan doen.

Overigens zal het aandeel met prepaid simkaart nog wel verder gaan dalen, nu T-Mobile sinds 1 juli prepaid pakketten weer is gaan simlocken.
Het gaat vooral om de bijna 100% adoptie van Smartphones tegenwoordig. Prepaid is interessant in het segment 'feature phone' en lager. Maar wanneer het om betaalbare smartphone gaat kan prepaid te weinig extra bieden (vaak prijs) om een los toestel uit de weg te ruimen.

Daarnaast heb je ook nog eens een simlock.

Kijk overigens ook naar de concurrentie op de Sim only markt, er zijn aanbieders (Ben, Youfone, simpel) die nu al zo laag gaan dat een prepaid abonnement bijna onverantwoord is.
Is het niet zo dat prepaid telefoons tegenwoordig ook geregistreerd op naam moeten staan. *Iets met minder aantrekkelijk voor criminelen*
Nee, dat is niet zo, niet in Nederland althans. Registratie is nog steeds vrijwillig, waar een beloning voor staat in de vorm van extra beltegoed.
Niet zo? Jaren terug ging ik bij een winkel een prepaid kaart halen. Geen verkoop, tenzij ik naam en geboortedatum en de hele resem afgaf. "Zo werkt het systeem meneer."
En nu is de eerste keten al alleen pinnen, waarbij de sim ook prima te herleiden valt naar de persoon die hem gebruikt, want laten we wel wezen, meer dan 90% van de mensen die de prepay koopt is de persoon die hem gebruikt.
Anoniem: 445817 @lezzmeister12 juli 2013 15:49
Zeker niet zo. Bestel regelmatig pre-paid kaartjes online voor bevriende toeristen en hoef daar niks verifieerbaars voor in te vullen. Gewoon Jan Jansen op mijn adres.
Maar dus wel op jouw adres, da's toch wel redelijk verifiëerbaar ;)
Tja, als hij ze wil laten verzenden.

De verkopers online willen wel eens moeilijk doen met "2e boom, links achter de rozenstruik"

Verder kun je gewoon kaartjes / setjes kopen bij winkels, zonder probleem idd
Anoniem: 454685 @lezzmeister12 juli 2013 14:48
Zeker niet. Ik heb sinds m'n eerste telefoon (~9-10 jaar geleden) prepaid en heb nooit een naam of wat dan ook hoeven opgeven.
als die winkelier tegen jouw zegt 'zo werkt het systeem", dan zeg je gewoon vlakaf terug; geen probleem meneer; ik ga wel even snel om de hoek bij uw concurrent kopen, daar hebben ze het normale systeem dat men gewend is hier in nederland. Ik geef met plezier mijn geld daar wel uit als u het niet hoeft. Ik dacht eerst nog om hier te kopen omdat u zo'n mooie winkel had maar blijkbaar bedriegt de schijn hier"

moet je dan z'n kop eens zien, je wacht 5 seconden tot hij het heeft begrepen (want hij verwacht geen zo'n antwoord natuurlijk) en je kijkt nog eens rustig in z'n ogen om te kijken of hij nog een weerwoord wil bieden (wat dan alleen maar kan zijn dat hij terug komt op zijn eerste eis om jou dat toestel mét credentials te verkopen); en als hij niets zegt wandel je rustig buiten...
gegarandeerd blijft dat hangen, en gegarandeerd wordt daar een nota van opgemaakt! (en gaat het hogerop; want die persoon weet dat hij hierdoor nu geld verliest)

In belgie zou het geen waar zijn... (ik ken jullie wetgeving niet voldoende); ik zou gewoon zeggen dat hij mijn cash geld niet kan en mag weigeren. En als hij echt een scene wil, dat hij die kan krijgen, dan laat ik gewoon de politie komen en laat ik hen vaststellen dat de winkelier zonder reden mijn cash geld niet wil aannemen bij aankoop van een toestel dat hij aanbiedt. Eens kijken of hij graag politie in z'n winkel heeft staan waarbij hij het zélf mag uitleggen (dus niet voor een dief die ze oppakken). Baar geld is nog altijd een wettig betaalmiddel en moet voor aankopen tot 5000€ verplicht aanvaard worden in acceptabele coupures (dwz; niet met 1 eurostukjes betalen als het 400€ kost; dan neem je briefjes van 50 € of 100€ / 200€)
vanaf 5000€ mag men verplichten om het met een kaart / banktransfer te betalen.... uit veiligheidsoverwegingen natuurlijk (én omdat de staat "zwart" geld wil gaan traceren, gaat men het zelfs verplichten om alle aankopen boven 5000€ digitaal te verrichten... briefjes van 500€ worden zo totaal nutteloos in de handel als je het mij vraagt)
Dan vraag ik me af, bel jij ook de politie omdat je je abonnementskosten alleen kan betalen via een automatisch incasso (en dus niet via een envelopje met geld elke maand opsturen). En bel je de politie omdat de webshop alleen maar creditcard betalingen accepteert? Natuurlijk mag een winkel ervoor kiezen om alleen pinbetalingen te accepteren.

Zo kan ik nog tal van voorbeelden verzinnen, waarbij de ondernemer voor een bepaalde betaalwijze kiest en andere niet accepteert. Dat jij vervolgens ergens anders je cash (zwart, waarom er anders zoveel problemen over maken?!) geld uit wil geven dat is natuurlijk aan jou, maar daar de politie voor bellen is waanzin. Ik weet niet hoe het met de politie in belgie zit, maar ik kan me zo voorstellen dat ze wel iets beters te doen hebben.

Als medewerker van een telecom winkel (van een grote keten) juich ik pin-only alleen maar toe. Vaak zat werken we maar met 2 mensen (en bij andere telecomwinkels/ketens is dat niet anders) en je bent dan gewoon een TE makkelijk doelwit. Ik ben liever geen beroving ervaring rijker.
Niet zo? Jaren terug ging ik bij een winkel een prepaid kaart halen. Geen verkoop, tenzij ik naam en geboortedatum en de hele resem afgaf. "Zo werkt het systeem meneer."
N=1 (1 persoon, 1 moment, 1 winkel) is niet representatief om daarmee iets te zeggen over de populatie.

Hier een andere beperkte ervaring. Dit jaar kocht ik een prepaidtelefoon voor een specifieke toepassing (alleen testen van een specifieke dienst via SMS via een eigen, uniek nummer). Deze betaalde ik contant en dit was gewoon bij een grote, bekende telefoonwinkel. Het kan dus wel, en volgens mij kan hetzelfde ook gewoon in supermarkten.

Natuurlijk staat je gezicht wel op video. Wacht een half jaar met gebruiken. De beelden zijn daarna zeer waarschijnlijk gewist. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:55]

Niet zo? Jaren terug ging ik bij een winkel een prepaid kaart halen. Geen verkoop, tenzij ik naam en geboortedatum en de hele resem afgaf. "Zo werkt het systeem meneer."
En nu is de eerste keten al alleen pinnen, waarbij de sim ook prima te herleiden valt naar de persoon die hem gebruikt, want laten we wel wezen, meer dan 90% van de mensen die de prepay koopt is de persoon die hem gebruikt.
Dat zijn uitzonderingen.

Als een winkel alleen pin accepteerde, ga ik sowieso er niet naartoe.
Verder kan je bij elke AH en witgoedketen prepaid toestellen en kaartjes halen.

Ik vermoed dat het ligt aan de aangeboden toestellen, meestal zijn dat de 'basic' modellen, Nokia modellen die ook los "maar" 20 / 30 euro kosten.
Duurdere toestellen ( zijn / lijken ) al goedkoper met een voordelig abo bij de providers.
Anoniem: 382732 @lezzmeister12 juli 2013 14:56
Als mensen dan ook hun gegevens geven is het een goede verkoper. :-)

Maar ik heb de afgelopen tijd voor mij kinderen prepaidsetjes gekocht en ik heb daarvoor geen persoonlijke gegevens hoeven geven.
Anoniem: 114278 @kakanox12 juli 2013 23:41
In feite dalen alle verkopen.

Consumenten zitten op hun geld, record aantal bedrijven failliet met als gevolg een stijgende werkeloosheid en dus meer kosten van de overheid die wederom op de burger verhaald worden.

Accijnzen die maar blijven stijgen en burgers die zoveel mogelijk via de omringende landen aankopen, gevolg minder belastinginkomsten en wederom minder verkopen voor bedrijven in NL en meer faillissementen en weer stijgende werkeloosheid.

De BTW verhoging naar 21% heeft ook weinig goeds gebracht, de bedrijven die smeken om verlaging naar het oude tarief en weer de burger die daar koopt waar de BTW nog laag is.

Een vicieuze cirkel die als die niet doorbroken wordt in staat is om Nederland op de rand van de afgrond te brengen.

Eind van het jaar gaan we dan ook een ongekende cijfers zien van bedrijven die failliet zijn gegaan en de werkeloosheid zal wederom toenemen.

Hopelijk wordt deze regering op tijd wakker en gaat zij een slimme koers varen.

Edit typo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 22 juli 2024 16:55]

Anoniem: 103465 @kakanox13 juli 2013 13:59
Toestellen zijn gewoon duurder dan bijvoorbeeld 5 jaar geleden toen Apple de duurste was en veel fabrikanten zijn tegen de steeds duurder iphone;s gaan zitten. Klanten willen gewoon een toestel die duur is en populair omdat iedereen zo'n toestel heeft en daarom kopen de mensen dat toestel maar los omdat je meestal toestellen tot 250 euro ziet in prepay verpakking en die kun je vaak ook los kopen voor het zelfde bedrag mede omdat de klant al een nummer heeft.

Ook winkels als dixons, mediamarkt hebben gewoon toestellen als losse verkoopprijs staan op de schappen zonder dat daar een provider is gekoppeld. Dit maakt het steeds normaler om een toestel los te kopen omdat men ook de laatste 5 jaar ook losse verkoop prijzen ziet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 22 juli 2024 16:55]

Anoniem: 444402 @kakanox13 juli 2013 23:21
Dit i.c.m. mensen die al een pre paid hebben, een "nieuw" toestel kopen via marktplaats?
In principe zegt dit niet veel. Mensen hebben pre-paid en willen geen nieuwe provider en hetzelfde nummer dus kopen ze een los toestel zonder pre-paid kaartje er bij (heb ik dit jaar ook gedaan). Het is ook redelijk logisch. Iemand die al een pre-paid kaartje heeft en daarmee tevreden is zal eigenlijk niet een nieuw pre-paid kaartje nodig hebben. De markt is dus redelijk verzadigt en nieuwe aanschaffen van pre-paid zijn ofwel mensen die overstappen van abbonoment naar pre-paid, overstappen van provider of nieuwe gebruikers zijn. (kinderen die van hun ouder een pre-paid krijgen bijvoorbeeld).

Daarnaast hebben veel pre-paid bundels toch niet de telefoons die veel gebruikers willen. Dat klinkt misschien vreemd maar ook pre-paid users willen gewoon een high-end smartphone van tijd tot tijd en niet de wat oudere modellen.Dus zijn ze aangewezen op losse toestellen of abbonementen waar een high end smartphone bij zit vaak en dat willen ze nou net vaak niet.
Ik ben van een prepaid naar een sim-only overgestapt. Paar euro per maand en ik ben bereikbaar. Bellen doe ik toch weinig. Uiteindelijk goedkoper dan af en toe een prepaid kaart halen.

Voor de telefoon zelf kocht ik prepaid pakketten en liet die telefoon gelijk unlocken bij de belwinkel, of ik had een afdankertje. Nu haal ik spotgoedkope telefoons uit China. Prima specs, zacht prijsje.
Wellicht is de rede "de onbetaalbare tarieven" die gehanteerd worden voor pre-paid bellen en sms-en. Immers: Het is toch logisch als je van te voren betaald (!) dat je "meer" moet betalen dan achteraf ?!? |:( zucht van sarcasme. Telco's zijn zo van het pad af ...

Off-topic - "Omdat de verkoop van rapporten met die cijfers de bron van inkomsten is, zet Gfk die cijfers niet openbaar online." Ik krijg echt rillingen over mijn lijf als ik dit lees ... Mijn verlangen naar een resource based economy blijft groeien.
Wellicht is de rede "de onbetaalbare tarieven" die gehanteerd worden voor pre-paid bellen en sms-en. Immers: Het is toch logisch als je van te voren betaald (!) dat je "meer" moet betalen dan achteraf ?!? |:( zucht van sarcasme. Telco's zijn zo van het pad af ...

Off-topic - "Omdat de verkoop van rapporten met die cijfers de bron van inkomsten is, zet Gfk die cijfers niet openbaar online." Ik krijg echt rillingen over mijn lijf als ik dit lees ... Mijn verlangen naar een resource based economy blijft groeien.
Abo's betaal ook vooraf, alleen de gemaakte extra kosten zijn achteraf
Anoniem: 445817 @FreshMaker12 juli 2013 16:14
Niet helemaal waar. Rond de 19e krijg ik de factuur met de abo kosten van de huidige maand en de verbruikskosten van de vorige maand. Vervolgens wordt dit pas in de laatste week van de huidige maand afgeschreven.

Het grootste deel van mijn abo kosten, op enkele dagen na, zijn dus wel degelijk achteraf betaald.
je betaald een abonnement normaal altijd achteraf hoor. vindt het heel raar dat jij je abonnement voor de komende maand betaald en niet voor de voorbije maand.dan heb jij namelijk per definitie een prepaid en geen postpaid
Het probleem met prepaid is, vind maar is prepaid bellen en 1 GB per maand internet (dat zo voor mij het voordeligst zijn). Dat is er niet. Dan dien je wel naar sim-only te gaan.
https://www.vodafone.nl/s...ox/web-sms-bel-blox.shtml

1GB - 200min - 5000sms €34,50

Voldoet prima. Maar ik neem zelf meestal een simonly met sterke aanbieding voor 2jr. anders zijn de simonly's ook niet zo goed (zoals de 10GB F&F aanbieding van Vodafone).
Zo'n F&F abo van Vodafone...wat moet je zijn/doen om daarvan gebruik te kunnen maken? Het lijkt erop dat nogal wat gebruikers hier het hebben.
Iemand 'kennen' die OF bij VF werkt, en zo'n code wil aanmaken,
OF een zakelijke relatie die dat kan, volgens mij kunnen zakelijke klanten 5 of 10 van die FF code's per jaar aanmaken.

( of GOT in de gaten houden, de 10GB is daar snel gegaan, binnen 12u was het uitverkocht ;)
Anoniem: 445817 @RobbyTown12 juli 2013 16:15
Mijn pre-paid SIM van Mobile Vikings bied 1.5GB per maand voor 15 euro. Maar goed, zij verkopen altijd zonder toestel.
prepaid waar je per maand voor1.5 GB moet betalen is gewoon een abonnement.
niet helemaal: groot verschil is namelijk dat je je geld nooit kwijt bent. een maand niet bellen? je geld gaat gewoon naar de volgende maand. bij een abonnement ben je het kwijt.

bij een abonnement betaal je vaak geld voor niets en vaak tot het dubbel omdat je een drukke maand hebt. vroeger met abonnement betaalde ik 15 tot 70 euro per maand naar gelang de drukte. nu bij mv 15 euro per maand en nooi meer dankzij die buffer die je opspaart
Je beltegoed neem je mee, maar de databundel is na een maand verlopen. Dat vind ik het probleem van prepaid mobiele data: de bundels zijn maar een maand geldig. Ik ben nog geen aanbieder tegen gekomen waar dat niet zo is.
Als je data wel zou kunnen meenemen zou ik sterk overwegen naar prepaid te gaan, nu wordt het weer een goedkope sim-only.
Anoniem: 382732 12 juli 2013 14:58
Wat ook nog kan is dat de traditionele doelgroep voor prepaidsetjes het meeste last heeft van de crisis (onderkant van de arbeidsmarkt) en daarom geen nieuw toestel koopt.
^dat zou goed kunnen. Bovendien sterft de traditionele doelgroep ook uit: ouderen die voorzichtig aan een eerste mobieltje beginnen, dat zijn er steeds minder, de meeste hebben al zo' n ding.

Kinderen zijn er mee opgegroeid, er zijn steeds minder eerste instappers.
Providers als Vodafone en helemaal KPN hebben dan ook een erbarmelijk assortiment van Prepaid telefoons. Alleen T-Mobile heeft een leuk assortiment met goede prijzen.

Ander probleem is dat veel mensen denken dat de telefoons een simlock hebben. Wat tegenwoordig niet altijd meer het geval is, en terecht ook.

Maar op zich is de verschuiving niet zo van belang. Of mensen nu een prepaid telefoon kopen en de simkaart weggooien, of gewoon een los toestel kopen, dat maakt niet echt uit.
Waarschijnlijk vinden veel mensen een sim-only abonnement i.c.m. los toestel aantrekkelijker dan een prepaid toestel. Meer keuze uit toestellen en goedkoper bellen.
Nou, laten we even eerlijk zijn, bepaalde tarieven voor prepaid zijn ook absurd. Terwijl er een maximum tarief voor SMS'en in heel europa is van 0,09EU, hanteert KPN bijvoorbeeld voor prepaid nog steeds 0,16EU. Terwijl internet per MB in europa tegenwoordig rond de 60 cent mag kosten, kost het bij KPN prepaid 1,02EU.

Met dit soort belachelijke tarieven en als enig alternatief, de mogelijkheid bieden om 'bundels' te kopen die beperkt houdbaar zijn, zou ik never nooit willen overstappen naar (KPN)Prepaid.

Bron: http://www.kpn.com/prive/mobiel/tarieven/Prepaid.htm


Edit: In welk opzicht is dit bericht off-topic/Irrelevant? Topic gaat over kelderende prepaid telefoons, ik heb het hier over een mogelijke reden daarvoor. Zelfs de link gaat over Prepaid.

[Reactie gewijzigd door Maistah op 22 juli 2024 16:55]

Ik mis in het verhaal of de verkoop van sim-only prepaid pakketten is gedaald of niet?
Want die prut toestellen die er vaak bij worden geleverd willen de mensen vaak niet hebben. Het zelfde toestel los is vaak net zo duur...maar dan zonder simlock.
Ik heb zelf een dualsim telefoon en wilde dus alleen een los simkaartje prepaid.

Is bijvoorbeeld het totaal aantal prepaid gebruikers ook gedaald?
Anoniem: 256386 12 juli 2013 14:13
Prepaid biedt niet de keuze. Veel consumenten nemen een smartphone uit topsegment.
Weinig willen bloatware en logos van de providers. Ook zijn de updates nog trager dan al via de fabrikant.
maar is dat dan opeens dit jaar zo gekomen? was er tot een jaar geleden nog geen bloatware en logo's en simlock s???

volgens mij is dat er allemaal al jaren een jaren....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.