HP komt met fanless-tablet met Haswell-processor

Fabrikant HP heeft te kennen gegeven te werken aan een tablet die beschikt over een Haswell-processor. De tablet heeft geen ventilator nodig om de temperatuur binnen de perken te houden. Verdere details van de tablet ontbreken nog.

Dat meldt Engadget op basis van uitspraken van HP. Volgens het bedrijf wordt de Haswell-tablet 'binnenkort' wereldkundig gemaakt, maar verdere details omtrent de aankondiging ontbreken. Welke Haswell-processor precies wordt gebruikt in de HP-tablet, is eveneens onduidelijk. Wel geeft HP dus aan voor het koelen van de processor geen ventilator nodig te hebben.

HP is een van de eerste fabrikanten die aankondigen een Haswell-processor voor een tablet te gebruiken. Op Intel gebaseerde tablets en smartphones bezitten doorgaans processors in de Atom-serie, omdat deze relatief weinig stroom verbruiken en dus weinig van de accu vragen en niet veel warmte ontwikkelen. Intel heeft zich met zijn nieuwe Haswell-serie vooral op energiebeheer gericht, waardoor concepten zonder ventilator zoals dat van HP gemakkelijker te produceren zijn geworden.

Behalve Haswell heeft Intel met de Merrifield-Atom nog een nieuwe processorgeneratie aangekondigd. De Merrifield is wel specifiek bedoeld voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, en moet eveneens zuiniger met energie omspringen dan zijn voorganger, de Medfield. Ook komt Intel met Bay Trail, een processorgeneratie die bedoeld is voor goedkope laptops, maar die ook voor tablets gebruikt zal worden.

Door RoD

Admin Mobile

07-06-2013 • 12:45

36 Linkedin

Reacties (36)

36
35
15
2
0
11
Wijzig sortering
Anoniem: 474132
7 juni 2013 12:50
Zit er ook geen DVD drive in het tablet?
Je kan wel sarcastisch reageren, maar dit is weldegelijk belangrijk nieuws. Vrijwel (als niet helemaal) elke tablet die tot nu toe met een Ivy Bridge of Sandy Bridge processor is uitgekomen, die heeft wel een fan nodig gehad. En een fan in een tablet is een groot nadeel, want het houdt in dat hij wat meer stroom verbruikt, geluid maakt, en veel slijtagegevoeliger is.

Verder kan je met een tablet zonder fan wat grover omgaan, dan eentje met. Zo is het bijvoorbeeld heel fout om een tablet met fan bijvoorbeeld op het strand te gebruiken (zand in de fan -> tablet kapot), terwijl het bij eentje zonder ook niet erg slim is, maar er minder vaak consequenties zijn. Ook zijn fans erg gevoelig voor stof en andere kleine deeltjes.
Ik ben ook niet zo fan van fans op het strand. :+

Maar gelijk heb je inderdaad, maar lijkt mij dat juist doordat die nieuwe haswell met beter powermanagement en geintegreerde GPU minder hitte creëert.
Ik zou me echt kapot schamen als ik dit wereldkundig had moeten maken zeg. Ik zit me nu ook echt te verbazen dat er inderdaad tablets zijn met een Fannetje. Hoe krijgen ze het verzonnen. Dat is toch belachelijk of niet dan? Gebruik dan een andere processor, maar ga alsjeblieft niet met ventilatoren lopen kloten.
Aan de andere kant heb je nu wel te maken met het gebrek aan warmte afvoering als je in de zon zit. Ik zou liever een tablet zien waarvan de fan gewoon niet aan hoeft te slaan tot het echt nodig is.

Sowieso moet je je een beetje gaan afvragen bij dit soort producten of je het als een volwaardig tablet moet gaan gebruiken of meer als een laptop/tablet hybride. Eigenlijk is hij "te krachtig" en zwaar voor een tablet en daarom draait er ook een volwaardig OS op terwijl een tablet juist een versimpeld OS aan boord heeft voor licht gebruik.

Maar dit is natuurlijk allemaal speculatie, misschien die is die Haswell wel zó koel dat hij en snel en koel genoeg is voor elke situatie.
In welke tablet zit die wel.. en dan niet convertable laptops mee tellen.
Verwacht dan een nieuwe generatie HP elitepad tablets:)
misschien had ie het bordje 'sarcasme' op moeten houden xD
... ik snap ook niet waarom mensen die 1ste post niet snappen... het eerste wat je als tweaker denkt is toch. .. goh welke tablet heeft een fan? (ventilator)

Maar idd het gaat meer om dat er een tablet is met die Intel core welke geen fan nodig heeft hier...
goh welke tablet heeft een fan? (ventilator)
Volgens mij heeft de Surface Pro een fan. Ik kan me vergissen...
Het merendeel van de Windows 8 (Pro) tablets waar geen Intel Atom in zit ;)
Volgens de laatste geruchten zal deze tablet wel over een display beschikken! Al weet ik niet of dat al bekend gemaakt mocht worden!
hoe vet zou het zijn als je op vakantie je dvdtjes of blu-rays er zo in kunt drukken
Dat doe je van te voren op de interne opslag, scheelt een hoop gesleep met CD/DVD hoesjes.
Zolang er geen floppy drive in zit koop ik geen tablet. En uiteraard ook een los toetsen en muis, beide met PS/2 aansluiting. En een Centronics printerpoort. Als die andere dingen zijn hypes die wel overwaaien.
Dit toont toch nog maar eens aan hoe hard Intel zich vergist heeft in de opkomst van mobiele apparaten.
Het is pijnlijk om vast te stellen dat Intel in 2013 er voor het eerst in slaagt om een toestel van een krachtige CPU te voorzien zonder dat hierbij een overvloed aan warmte wordt geproduceerd.
Iets waar Apple en co toch al zo'n slordige 5 jaar succesvol mee bezig zijn.

Intel zat te lang vast in de jarenlange race (versus AMD) om meer rekenkracht waarbij energieverbruik van ondergeschikt belang was. Enkel dankzij hun heerschappij op de traditionele CPU-markt leven ze nog.
En het is net door die dominantie dat het voor hen nooit echt een argument was om het energieverbruik terug te dringen.

Dus al die keren dat je een pijnlijke schouder had van die zware laptoptas was dit de schuld van Intel die het gebruik van zware laptopbatterijen noodzakelijk maakte.
Ergens volg ik je redenering maar wat versta je onder een "krachtige CPU"? De kracht van de ARM-socs die vandaag in allerlei mobiele toestellen te vinden zijn, komen niet in de buurt van een Core-i3 processor van de eerste generatie, laat staan een Core-i7 van de 4de generatie (Haswell).

Het is sowieso appelen met peren vergelijken. Architecturaal steekt ARM helemaal anders in elkaar dan x86. Ik ben benieuwd wie uiteindelijk de 'strijd' zal winnen. Intel is in ieder geval goed bezig om met elke tick-tock het energie-verbruik drastisch te verminderen zonder aan rekenkracht te moeten inboeten. Anderzijds worden ARM-socs ook wel steeds krachtiger maar ter gelijke tijd stijgt ook het energieverbruik...
De kracht van de ARM-socs die vandaag in allerlei mobiele toestellen te vinden zijn, komen niet in de buurt van een Core-i3 processor
Onzin natuurlijk: http://www.phoronix.com/s...amsung_exynos5_dual&num=3

Architecturaal doen ze exact hetzelfde: fetch - decode - execute...

Stroomverbruik valt mee (<10W Exynos 5), 35W voor i3 330M

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 8 juni 2013 01:53]

Moet je me toch vertellen wat er in een vergelijkbare apple zit. Is volgens mij toch een intel processor. En een ipad telt niet want daar zit een niet te vergelijken ARM in.
als je er vanuit gaat dan intel een andere benadering heeft om uiteindelijk het zelfde te bereiken nl. snelheid/rekenkracht en energiezuinig.
ik kan je gedachten wel volgen overigens :-)
HP is nu de eerste met een Haswell aankondiging in een tablet. Hier hebben ze natuurlijk al tijden aan gewerkt net zoals andere fabrikanten. Ik ben benieuwd naar de specs en wat er van de andere grote leveranciers op stapel staat.
Had MS niet al aangekondigd van Haswell gebruik te gaan maken in de nieuwe Surface Pro?
.edit: nee dat zijn nog slechts geruchten (maar waarschijnlijk wel waar).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 juni 2013 12:54]

Misschien dat er een vorm van vloeibaar metaal of andere chemicaliën inzitten die snel hitte opnemen en afgeven en net door het temperatuurverschil in beweging blijven van warme naar koude zones in het toestel?
Je bedoelt heatpipes?
Een CVE zonder fans? Dan zal de verkoop ook wel tegenvallen.
Voor wie 'm niet snapt: fan als in "fan zijn van", niet als ventilator. Gewoon ventilatorloze processor, Engelse term is niet nodig.
Geeft HP aan dat de CVE geen koeling nodig heeft? Hoe hebben ze dat gedaan? Rook- of lichtsignalen? HP heeft het vermeld of gezegd, niet "aangegeven".

Maar terug naar het onderwerp:
Maar ik kijk uit naar het moment waarop men het stroomverbruik en hitte van de sterkere CVE's en GVE's zo ver terug kan dringen dat passief koelen veel sneller mogelijk is. :*) Ben mijn stofzuiger van een computer namelijk een beetje beu :+

@Barryke
Beter lezen: er staat "sterkeRE" CVE's en GVE's. Dus niet perse de typen die de grens opzoeken. Wat de rest van je commentaar overbodig maakt.

@lange
Yup, want voor zover ik weet hebben wij er in Nederland geen afkorting voor. In dat geval is de Engelse benaming gerechtvaardigd.

Met dank aan jeroen_loeffen voor de Nederlandse afkorting van CPU en GPU O-)

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 7 juni 2013 16:24]

Dat moment komt nooit. Zoals je zegt, de "sterke CPU's en GPU's" zoeken de grens op en dat is actieve koeling.

Enige mogelijke uitzondering op de regel kan zijn dat er ooit een moment komt dat de actieve koeling onredelijk veel power vraagt t.o.v. de gekoelde chips, maar in deze gevallen waar low power belangrijk is zijn er vaak al andere praktische redenen die een passieve koeling eisen en daarmee de chips beperken.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 7 juni 2013 13:18]

gpu en cpu zijn ook engelse afkortingen, snel de nederlandse verkr***chtigengen erbij zoeken!


met iets minder sarcasme; persoonlijk vind ik nederlandse vertalingen van engelse uitspraken/termen vaak bijzonder krom, lelijk en niet toepasselijk (de boodschap komt vaak niet over). daarnaast word de wereld steeds kleiner, dus een beetje samensmelting van talen en culturen lijkt me helemaal niet verkeerd. waarom kwampachtig vast houden aan iets wat ooit was, stilstand is achteruitgang zullen we maar zeggen..

genoeg offtopic weer ;-)

vind het eerlijk gezegd opmerkelijker dat er tablets bestaan (los van de eerste pre productie modellen) met fan, dan nu eentje zonder.
@lange
Yup, want voor zover ik weet hebben wij er in Nederland geen afkorting voor. In dat geval is de Engelse benaming gerechtvaardigd.
Ik kan me toch echt informaticaboeken herinneren waarin de CVE als afkorting voor de centrale verwerkingseenheid werdt gebruikt, in die lijn is de GVE dan ook vrij snel gevonden...

Ik ben overigens, als het over computers gaat, fan van engelse termen en van mierenn**ken als het over taal gaat.
ik heb vorig jaar informativa examen gdaan met CVE GVE. niks oude termen, gewoon nederlands
Volgende week krijgen we de melding dat er een 240-rad in zit :+
Volledig off-topic maar toch kan ik het niet laten even te melden.

In plaats van "sarcasme", gebruikt in een aantal berichten hierboven, behoort "ironie" gebruikt te worden.

https://sites.google.com/...sknip/stijlfiguren/ironie

@Boy
@Niet Henk
@lange
Ik ben serieus benieuwd :) Ik hoop ook dat HP slim genoeg is om hier geen 1366x768 paneel in te zetten, maar een mooi 1080p of beter paneel. Ik denk dat ik voorlopig nog maar geen Acer W700 moet kopen :P
Een mooie ontwikkeling! Ik ben erg benieuwd hoe de GPU van de Haswell-processor zich weerhoudt t.o.v. de reguliere tablet GPU’s. Dit kan weleens een erg krachtige tablet worden, alleen ben ik bang dat dit wel ten koste van het formaat (dikker) en de accuduur zal gaan.
Tablets worden juist dunner met redelijke accu-tijd of dikker met goede accu-tijd. 10 uur op een tablet moet mogelijk zijn.
Ja, prachtige IGP's waarmee de niet-power-user uitstekend mee uit de voeten kan (vanaf HD2000)

Edit, BvZ zegt dat Intel geen GOEDE GPU's heeft geleverd, mijns inziens is er met de relatief courante HD IGP helemaal niets mis, ze zijn niet zo krachtig als AMD's paradepaardjes maar voor 2d toepassingen ruim voldoende.

(echt fantiek gamen doet de betere tweaker toch op een dedicated GPU ;))

Daarnaast vraag ik me af in hoeverre Intel nog achterloopt als je de Iris pro vergelijkt met een A10.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 7 juni 2013 13:38]

Krachtig is toch t.o.v.? als je het vergelijkt met AMD heeft Inltel problemen met een GPU bouwen... de CPU heeft intel dan wel echt beter door (AMD volgens mij iets mee voor minder geld)
De gpu van intel is prima voor basic doeleinden, dat klopt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee