Samsung presenteert Galaxy Tab 3-tablets met 8"- en 10"-scherm

Samsung heeft twee nieuwe tablets gepresenteerd, waarvan de Galaxy Tab 3 10,1" de eerste 10"-tablet van Samsung met een fysieke Home-knop is. De tablets zullen vanaf deze zomer in Nederland te koop zijn voor nog onbekende prijzen.

Waar Samsungs 10"-tablets tot nu toe softwarematige knoppen op het touchscreen zelf hadden, heeft de fabrikant ervoor gekozen de knoppenlayout van zijn smartphones en kleinere tablets door te voeren op de 10"-tablet. Daarbij wordt de fysieke Home-knop geflankeerd door aanraakgevoelige Menu- en Terug-knoppen. De knoppen onder het scherm bevinden zich aan de lange zijde van de tablet. Bij kleinere tablets zitten die juist onder het scherm in portrait-modus.

De Galaxy Tab 3 10,1" heeft een dualcore 1,6GHz-processor. Samsung zegt tegen Tweakers dat de tablet op een Intel-processor draait. Waarschijnlijk gaat het om de Atom Z2560-soc. De Intel XMM6360-baseband op die chip heeft echter geen ondersteuning voor 4g, waar de Tab 3 10.1" dat wel heeft. Verder heeft het werkgeheugen een grootte van 1GB.

Het scherm in de tablet is een 10,1"-lcd met een resolutie van 1280x800 pixels. De camera aan de achterkant kan foto's maken met een maximale resolutie van 3MP, die aan de voorkant met 2MP. De accu heeft een capaciteit van 6800mAh. De tablet meet 243x176.1x7.95mm en weegt 510 gram.

Samsung Galaxy Tab 3 8"

De 8"-variant uit de Galaxy Tab 3-serie heeft een dualcore-processor in de vorm van een Exynos 4 Dual van Samsung zelf op een kloksnelheid van 1,5GHz en een werkgeheugen ter grootte van 1,5GB. De soc komt overeen met die van de Galaxy S II van twee jaar geleden. De gpu is een Mali 400MP4 van ARM. Het scherm is een lcd met een resolutie van 1280x800 en een diagonaal van 8".

De tablet meet 210x124x7.4mm en weegt 314 gram. De camera kan plaatjes maken met een maximale resolutie van 5MP. De accu heeft een capaciteit van 4450mAh.

De Tab 3-serie bestaat daarmee inmiddels uit drie tablets. De eerste die is gepresenteerd is de 7"-variant. De Tab 3's met 8"- en 10,1"-scherm komen beide deze zomer uit. Samsung heeft geen prijzen bekendgemaakt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-06-2013 • 11:04

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
39
2
0
1
Wijzig sortering
De design willen zij dus gelijktrekken met hun Galaxy-S serie. Ik snap hun punt, zodat het wat duidelijk wordt dat het 1 grote familie is. Maar of fysieke knoppen beter werken dan de standaard softwarematige knoppen in Android betwijfel ik. De knoppen van Samsung lijken ook te dicht op elkaar te liggen voor een tablet.
De design willen zij dus gelijktrekken met hun Galaxy-S serie. Ik snap hun punt, zodat het wat duidelijk wordt dat het 1 grote familie is. Maar of fysieke knoppen beter werken dan de standaard softwarematige knoppen in Android betwijfel ik. De knoppen van Samsung lijken ook te dicht op elkaar te liggen voor een tablet.
Ja inderdaad, je wilt eigenlijk helemaal geen knoppen op de randen, de fysieke knoppen zijn dan nog wel te doen, maar aanraak gevoelige knoppen zijn echt vervelend, je raak geregeld de knoppen aan als je tablet even anders vastpakt of neerlegt en weer oppakt of zo. Ik vind dit echt een achteruitgang tegenover oude model. Randen zijn voor vast te pakken, niet om aanraakgevoelige knoppen op te plaatsen. Wil je toch knop toevoegen ivm met toegang krijgen tot firmware of bootloader doe het dan in verzonken knopje zoals reset of zo, of verzonken knopje zoals powerbottons vaak zijn bij nokia telefoon en dergelijke.
Ik vind de software button juist een vooruitgang. Het mooie ervan is dat ze visueel extra feedback geven en natuurlijk dat ze met de gebruiker mee kunnen denken.Bij een film of game kunnen ze verdwijnen en als je je toestel draait, draaien je knoppen mee. Iedereen pakt zijn tablet vast aan de zijkanten, of het nou in landsscape is of portrait. Door middel van on screen knoppen zorg je er dus voor dat je knoppen zich altijd onder aan het scherm bevinden, zodat je ze niet per ongeluk aanraakt. Vooral sinds 4.2 waar de knoppen zich altijd midden onder bevinden is het me nog nooit gebeurd dat ik die dingen per ongeluk aanraak.

Google kan trouwens nog veel meer doen met die knoppen, zo zouden ze de terugknop bijvoorbeeld veranderen op het moment dat die knop een app zou afsluiten. Je ziet nu al dat die knop verandert in een pijlje naar beneden als je het toestenbord open hebt staan, maar ze zouden er eigenlijk veel meer mee moeten doen!
In dat kader is het dan wel weer raar dat ze de 8" staand maken de 10" liggend.
Als je alles qua design gelijk wilt trekken was het logischer geweest als ze allemaal staand waren.

Aan de andere kant is het zo wel weer duidelijk anders dan de Ipad :D
Ik denk dat ze heel goed naar gebruikers-ervaringen hebben gekeken.

Ik merk dat ik mijn Tab2 7" hoofdzakelijk in portrait gebruik, terwijl ik de enkele keer dat ik een 10" in handen heb, meer de neiging heb om die in landscape te gebruiken. Ik zie dit ook bij andere gebruikers terug, omdat er toch een verschil is in het doel waarvoor de verschillende maten tablet over het algemeen gebruikt worden.
Ik gebruik mijn ipad 3 vrijwel altijd in portraitstand zodat ik veel verticale ruimte heb. Het scherm heeft dan 1536 pixels over de breedte, waardoor webpagina's keurig netjes scherp getoond worden. Bij 800 pixels breed wordt dit een ander verhaal.

Hardwarematig ben ik niet onder de indruk van deze tablets, had dan toch wel de nieuwe generatie quadcores verwacht en een 1080p scherm, deze tablet biedt weinig meerwaarde over bijv. een tegra3 tablet voor m'n gevoel.
Dit is inderdaad een beetje kansloos. 1280x800 op 10,1 inch? De meeste telefoons die nu uitkomen hebben al 1080p op 5 inch. En minimaal 2GB RAM zou ik ook wel verwachten.
Mag hopen dat deze Tab 3 voor weinig geld in de markt gezet gaat worden, anders erg oninteressant.
Dat kansloos zijn zullen de cijfers bewijzen dat het niet kansloos is.
Sterker nog, ik denk dat deze überhaupt niet sneller zal zijn dan een Tegra 3 :P Het is wel erg vreemd dat Samsung zulke lage specs gebruikt voor de Tabs maar dat komt waarschijnlijk ook omdat de Tabs eigenlijk de goedkope lijn is en de "Note" serie de dure en exclusieve voor zover ik weet :P
Wat ik vooral raar vindt is dat de 10" variant 1 GB werkgeheugen heeft en de 8" de helft meer (1.5 GB). Over het algemeen heeft de grotere tablet meer werkgeheugen en een snellere/betere SoC (weet niet of dat hier het geval is, vind ARM vs Intel lastig te vergelijken).
Ja, die werken weldegelijk beter, want dan heb je tenminste niet zo'n zwarte balk in scherm bij een full-screen app of spel.

Als ik nu Carmageddon speel op m'n nexus 7 dan heb ik onder een zwarte balk van met de Android knoppen, echter gezien zowel het spel als het scherm 16:9 zijn, heb ik dus links en rechts ook zwarte balken.

Met fysieke knoppen heb je dit probleem niet.
Anoniem: 470811
@knirfie2443 juni 2013 14:35
Dat ligt meer aan het spel. Speel maar eens een youtube hd 16:9 film af met de Youtube app. Deze is, als het goed is, dan echt gewoon fullscreen.
Lijkt mij een beetje een vreemde plaats om die knop onderaan in het midden te zetten op dat 10" model :/ , zal even wennen zijn als je van een andere tablet komt denk ik.
Dat denk ik ook. Ik merk ook dat ik mijn tablet veel draai en dan zijn de meedraaiende knoppen en de oriëntatie onafhankelijkheid en groot voordeel. Ook bizar dat ze nog steeds tablets afleveren met deze resolutie.
Waarom is dat bizar? Volgens mij is dit geen high-end tablet serie, dat was de tab 2 serie namelijk ook niet.
Er schijnt nog een tab 3 plus versie op de planning te staan met een 2560x1600 scherm dus ik neem aan dat dat een high-end tablet wordt.
Dit is inderdaad geen high-end serie, maar dat was het vorig jaar ook niet met de Tab 2 serie. Ik denk zelf dat de Tab 3 plus gewoon de Galaxy Note 2 10.1 wordt, of in ieder geval in de Note-serie terecht gaat komen en dat deze de specificaties van een high-end tablet gaat krijgen.
Dat is softwarematig, en dit hardware, oftwel het zal er altijd zitten.
Mwa weet niet of dat zo raar is. Google heeft in haar laatste versie van Android (4.2) er namelijk zelf ook voor gekozen om de navigatieknoppen van linksonder naar middenonder te verplaatsen. Dus die keuze is nog te rechtvaardigen.
tja, ik denk precies hetzelfde, maar dat zal ook wel met de nieuwere android te maken hebben die blijkbaar ook ineens zn navigatie/home knoppen in het midden heeft zitten ipv op de met de duimen bereikbare links/rechts posities...
Jammer van de resolutie. Ze kunnen wel full HD in de Galaxy S4 proppen, maar een device met een 4 keer zo hoog schermoppervlak krijgt een lagere resolutie?
Ik geef toe dat schermruimte ook veel goed maakt, maar als ik aan het browsen ben op de Nexus 10 of de HTC one vind ik de hoge resolutie toch wel erg rustgevend voor mijn ogen.
Jammer van de resolutie. Ze kunnen wel full HD in de Galaxy S4 proppen, maar een device met een 4 keer zo hoog schermoppervlak krijgt een lagere resolutie?
Ik geef toe dat schermruimte ook veel goed maakt, maar als ik aan het browsen ben op de Nexus 10 of de HTC one vind ik de hoge resolutie toch wel erg rustgevend voor mijn ogen.
Denk dat de gekozen SoC 1080p niet zo leuk vindt, video's afspelen gaat uiteraard makkelijk op die resolutie maar de interface renderen en met alle animaties/effecten en games lijkt me dat onwenselijk...

Daarbij zal de prijs er ook naar zijn, en er waarschijnlijk een device met hogere prijs komt die wel 1080p of zelfs 2560*1600 heeft zoals de Nexus 10...
Inderdaad teleurstellend dat die resolutie niet wordt opgekrikt. Ik heb de Tab 1 (10.1) en deze bevat dezelfde resolutie. In mijn ogen dus zeker niet upgrade waardig, ik blijf nog even bij de oude :)
Precies. Moet wel een behoorlijke budgettablet worden dan, anders is het niet interessant denk ik en legt hij het af tegen de iPad.
Waarom zitten die speakers nu weer aan de zijkant?!! Da's hèt grote nadeel van de eerste Galaxy Tab. Bij de Tab2 en Note 10.1 zitten ze lekker aan de voorkant en zijn groter, en nu zul je wederom het geluid moeten 'ombuigen' met je handpalm of zoiets.
Design over functionaliteit noemen ze dat :) Anders had deze niet goed in het nieuwe design gepast...

Ben het met je eens dat het jammer is, niet eens omdat je het geluid moet ketsen (je kan hem ook gewoon harder zetten :D), maar meer omdat je andere meer stoort doordat het geluid nu niet direct naar de gebruiker wordt gestuurd...
Samsung kennende zal het eerder een productietechnische afweging zijn. Het verplaatsen van de speakers zal wel complexer zijn om te produceren. En dan is de zijkant niet eens zo belabberd: samsung heeft genoeg telefoons waarbij de speaker aan de achterkant zit 8)7
Tot nu toe teleurstellend in bijna alle opzichten kijkend naar de specs. Heb uitgekeken naar deze tablet, maar de processor en resolutie valt vies tegen. Ze mogen dan wel met een erg lage prijs komen en anders wacht ik echt op een betere. Ben benieuwd naar de review hier op Tweakers.
Op de accuduur na lijkt het me dat je net zo goed een Yarvik kan nemen: pricewatch: Yarvik TAB10-201 Xenta 10" Zwart
Anoniem: 256386
3 juni 2013 11:37
Ik wacht nog steeds op de 10.1 inch 2560*1440.
Samsung lijkt dit maar continue uit te stellen.
Asus heeft een nieuwe tablet aangekondigd met deze specificaties :)
De 8"-variant uit de Galaxy Tab 3-serie heeft een dualcore-processor in de vorm van een Exynos 4 Quad van Samsung zelf
Klopt dit niet of doen ze hetzelfde truucje als AMD?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 juni 2013 11:11]

Anoniem: 512552
3 juni 2013 11:31
Ben benieuwd naar de prijzen. De vorige 8" leek me wel wat maar niet voor 399 euri, dat is echt te fors.
Beetje teleurstellende resolutie als je al een tijdje ervaring hebt op kunnen doen met de productie van de Nexus 10. Maar wellicht bewaren ze dat voor de refresh van de Note 10.1
Ik snap wel waarom ze voor fysieke knoppen gekozen hebben (waarschijnlijk i.v.m. de ruimte die software matige knoppen innemen op het scherm) maar dit lijkt me heel erg verwarrend werken in portrait mode bij de 10.1 versie en in landscape bij de 8.0 versie. Het is waarschijnlijk niet zozeer de homebutton die het probleem is (werkt namelijk prima bij een iPad) maar de twee capacitieve knoppen lijken me het probleem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee