Sony introduceert nieuwe Vaio Fit-laptops voor instapsegment - update

Sony heeft nieuwe Vaio-lijnen van laptops uitgebracht. De Vaio Fit-modellen zijn voor mensen met een kleinere portemonnee en komen in varianten met een 14"- en 15,6"-scherm. Met de naamgeving hoopt Sony zijn productportfolio eenvoudiger te maken.

Sony's aanduidingen voor zijn Vaio-lijnen blinken normaliter niet uit in duidelijkheid: het Japanse bedrijf brengt Vaio E-, C-, S-, T- en Z-modellen op de markt. Nieuwere producten hebben vaak een minder abstracte naam, zoals de Vaio Duo 11 en de Vaio Tap 20. Sony zet nu deze lijn door naar zijn instap-laptops met de komst van de Vaio Fit-lijn. Wat een beetje afbreuk aan de duidelijkheid doet, is dat Sony naast de reguliere Fit-modellen met goedkopere Fit E-modellen komt.

De 15,6"-modellen van de Vaio Fit-lijn krijgen schermen met resoluties van 1920x1080 pixels, terwijl de 14"-laptops het met eem maximale resolutie van 1600x900 beeldpunten moeten doen. In beide gevallen komen er versies met touchscreens uit, maar modellen met een resolutie van 1366x768 zullen er dus niet komen. De webcamera's in de laptops hebben Sony's eigen Exmor R-sensor aan boord, de behuizingen zijn van aluminium en er is onder andere ondersteuning voor nfc aanwezig. Ook beschikken de Vaio Fit-laptops over een verlicht toetsenbord.

De Vaio Fit 14E- en 15E-varianten hebben een vergelijkbaar ontwerp maar kunststof behuizingen en een maximale resolutie van 1600x900. Voor alle modellen geldt dat ze met de meest recente Intel Core-processors geleverd gaan worden, dat de optioneel met Nvidia's GeForce 740M-gpu's uitgerust worden en dat er de keuze is uit hdd's, hybride hdd's of ssd's. De Nederlandse introductiedata en -prijzen zijn nog niet bekend, maar in de VS, waar de Vaio Fit-lijn is aangekondigd, komen de Fit 14 en 15 beschikbaar voor startprijzen van respectievelijk ongeveer 649 en 699 dollar, terwijl de 14E en 15E startprijzen van respectievelijk 549 en 579 dollar krijgen.

Tenslotte heeft Sony zijn Vaio T 15-ultrabook een upgrade gegeven. De laptop met 15,6"-touchscreen met resolutie van 1920x1080 komt in de zomer verkrijgbaar met Intels nieuwe Haswell-processors en met hybride hdd's.

Update, donderdag, 11.00: Sony bevestigt tegen Tweakers dat in de VS alle Vaio's een hogere resolutie dan 1366x768 pixels krijgen. In andere regio's kan dat anders zijn, aldus de fabrikant.

Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit Sony Vaio Fit

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-05-2013 • 14:37

35 Linkedin

Submitter: wjvds

Reacties (35)

35
34
20
3
1
10
Wijzig sortering
Inmiddels heeft CNET de laptops gereviewed en kwamen ze tot deze conclusie:

"The Sony Vaio Fit 14 is an all-around excellent laptop for the money that will satisfy the basic demands of everyday use for many people and look good doing it."
http://www.cnet.com/lapto...4505-3121_7-35757138.html

Deze laptops zijn zonder Haswell, dus is de GT740M geen overbodige toevoeging.

Er staat trouwens een kleine incorrectheid in het artikel:
Alleen de E-varianten kunnen met een 740M worden uitgerust. de gewone variant gaat tot GT735M.

Het lijkt erop dat deze Sony een goede laptop is en veel waar biedt voor je geld. Je krijgt er niet alleen design voor.

[Reactie gewijzigd door niektb op 7 mei 2013 15:20]

Dus de lager gespecde laptops (de Fit E's) hebben een betere grafische kaart? Lijkt mij een bizarre beslissing :-s. Ik hoop (maar vrees) dat het een vergissing van CNET betreft, en niet Tweakers.
Ik leef in de veronderstelling dat de Vaio's van Sony een beetje overpriced zijn. En dat Sony probeert met Vaio's om een markt aan te spreken van mensen die hun zinnen hebben gezet op design.

Bij deze Fit-lijn heb ik het gevoel dat de prijzen meer aansluiten bij de "prijs vs kwaliteit"-verhouding, omdat de prijzen van de Fit-lijn met ongeveer dezelfde specs gelijk liggen met die van de concurrenten.

Klopt mijn beeld? Of is dit alleen maar mijn perceptie?
Daar ben ik het niet mee eens. Naar mijn weten zijn er weinig tot geen high-end laptops die meer waar voor je geld bieden dan de 15" Vaio S modellen. Deze bieden een 1080p IPS scherm, redelijk tot goede Intel processoren en een degelijke GPU (GT640, welke met 100% kan worden overclocked naar het niveau DDR3 GT650), allemaal in een dunne (2cm), lichte (<2kg) en ja, mooie, behuizing welke alsnog alle poorten bevat. (Inclusief ethernet, VGA en DVD/Blu-ray.) Dit allemaal vanaf zo'n 800 euro.

Al hangt dat natuurlijk wel van je wensen af. Er zijn natuurlijk ook mensen die een IPS scherm, dikte en gewicht niets boeit en gewoon iets wat krachtig is willen. Dan zijn er inderdaad betere alternatieven.
Dan mag je mij toch eens zeggen waar je die laptop voor 800 euro vindt :) Als ik eens kijk kost deze €900, geen 800. En dat is met een i5 3210M.
Voor dat geld krijg je (weliswaar met andere beperkingen) laptops met een i7 36xxm en een gt 650m (met gddr5), die je eveneens kan overklokken.
Enfin, dit is zeker geen slechte laptop voor zijn geld maar je aannames kloppen niet helemaal.

Als ik de laptops filter op "Sony" en "1080p" schermen krijg ik dit, toch wel vrij magertjes.

[Reactie gewijzigd door bertp1 op 7 mei 2013 20:59]

De Vaio s15 is de enige echt portable (1.9kg) powerhouse met daadwerkelijk een zeer goede koeling, goede ergonomie, goede accuduur, bouwkwaliteit die top is en daarnaast een veel lagere prijs ten opzichte van de alternatieven die de andere bedrijven aanbieden. Daarmee is het ook de enigste in zijn segment in zijn prijsklasse waarbij er een IPS scherm aangeboden word op een Full HD resolutie. Niet voor niets is deze laptop 1 van de populairste onder de tweakers op het GOT forum.

Daarnaast vergeet je nog iets: www.sony.nl waar je je laptop kunt configureren en gebruik kunt maken van studentenkorting en andere zaken.
Design heeft altijd wel snor gezeten bij Sony. Prijs niet overigens, Sony is meestal niet goedkoop.
Wat mij altijd een beetje tegenhoudt om Sony te kopen is hun eigen technologien die niet compatibel zijn met de rest.

Zover niets nieuws dus.
Die tijd van eigen, niet compatibele technologien is wel voorbij toch. Je had natuurlijk zaken als ATRAC, MemoryStick etc maar wat is daar nu nog van over? Alles wat belangrijk is, is tegenwoordig wel gestandaardiseerd (gelukkig).

Ik ben zelf trouwens al jaren een tevreden gebruiker van Vaio laptops. Heb al bijna 4 jaar een 18,4'' staan die er nog uit ziet en nog draait als de dag dat ik hem kocht. De (bouw) kwaliteit staat wat mij betreft op een stuk hoger plan dan vele andere concurrenten en de prijs is tegenwoordig concurrerend te noemen. Meer dan aantal jaren geleden, toen waren ze inderdaad wel aan de prijzige kant (hoewel ik dat prijsverschil ook wel terecht vond/vind).
Dat klopt inderdaad wel een beetje. In het high-end segment is Sony idd aan de dure kant. Maar nu proberen ze door een aantrekkelijk design en een scherpe prijs meer consumenten te lokken. Al gaat dat wel een beetje ten koste van de specs en de kwaliteit van de Vaio-serie vermoed ik.
Sony heeft altijd met de laptops geprobeerd iets meer te focussen op design (en kwaliteit, maar dat kan ik niet zo goed plaatsen altijd in dit geval).

Als je een van de weinige bedrijven bent die daar op focust, mag dat natuurlijk best wat extra kosten. Als je puur kijkt naar specs is Sony nooit de beste keuze geweest.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 7 mei 2013 14:48]

Van mij mag een laptop gerust duurder zijn, als er ook gekeken word naar de design en bouwkwaliteit. Ik heb altijd Vaio's gehad, Sony is het enige Windows laptopbouwer die zich kan meten met de Macbooks. Duur product maar wel elegant en stijlvol.
Daar kan ik me in vinden. Heb ooit eentje uit de Z-serie gehad (me pa stapte over op een dell en gaf de z aan mij, een jaar later naar een hp, een jaar na de hp overgestapt op een mac, en kort daarna vroeg hij me of hij aub die 'ouwe' sony weer terug mocht).

Heb ook bij twee vroegere medestudenten ooit gezien dat de een een laptop had uit de F-series (welke prima z'n werk deed) en de ander zo nu en dan problemen had met een C-series laptop.

De service die ze leveren (alhoewel ik ook wel eens andere dingen hoor hier en daar) kan ik persoonlijk iig alleen maar toejuichen.. me broertje heeft eens een keer bij een bestelling die een week vertraagd werd een cadeaubon gekregen voor in de Sony-store voor €50,- met een excuusbriefje derbij! :*) )
De 15,6"-modellen van de Vaio Fit-lijn krijgen schermen met resoluties van 1920x1080 pixels, terwijl de 14"-laptops het met eem maximale resolutie van 1600x900 beeldpunten moeten doen. In beide gevallen komen er versies met touchscreens uit, maar modellen met een resolutie van 1366x768 zullen er dus niet komen.
Dit kan ik alleen maar toejuichen! :D
Anoniem: 426269
@segascope8 mei 2013 15:44
Daar kan ik me niet in vinden. Bij de huidige E-serie vind ik de bouwkwaliteit abominabel. Mijn Vaio E had mijn Asus laptop van 2 jaar geleden moeten vervangen maar ik heb vanwege de bouwkwaliteit en de fan toch echt mijn Asus gehouden en de Sony meteen weer de deur uit gedaan. Wellicht dat het met deze nieuwe Vaio's wel weer goedkomt.
Ik heb geen problemen met mijn Vaio SB. Enkel de HDD vervangen voor een SSD, ik geniet nog steeds met volle teugen van het ding en je kan gewoon je fan op "silent/normal/performance" zetten. Na bijna 2 jaar nog geen krassen of slijtage te vinden... Nee qua hardware niet de top, maar het is wel ijzersterke kwaliteit naar mijn mening.
Wat ik mezelf afvraag is of deze GT740M wel een nuttige bijdrage levert aan de grafische prestaties aangezien Intel veronderstelde dat de nieuwe HD5200 IGP dezelfde prestaties zou leveren als een GT650M.

Of de GT740M moet dus veel beter worden dan de GT650M (wat ik in twijfel trek).
Of worden deze laptops geleverd zonder haswell processors?
Anoniem: 515838
@Qon10 mei 2013 23:46
Let er wel op dat intel hier hun beste Desktop geïntegreerde graphics vergelijkt met de gt650m, de mobiel variant van intel hd graphics zal echt minder krachtig zijn. Daarnaast hebben niet alle haswell chips deze geïntegreerde graphische chip, zo is er ook een hd 4600 die dus weer minder krachtig is. Uiteindelijk denk ik dat die 740m wel prima is, ik ben wel heel benieuwd welke gpu er in de gewone vaio fit's komt, als er in de e-serie een 740m zit zou je toch verwachten dat het duurdere model wat beters krijgt.
Dat geldt dus alleen voor de Vaio Fit-lijn en niet voor de Vaio Fit E-lijn. Het is dus niet alsof Sony die resolutie geheel op straat zet, zoals het stuk op The Verge suggereert.
Volgens het Tweakers artikel, tenminste. In het Sony persbericht wordt met geen woord specifiek over de resolutie van de Vaio Fit E-schermen gesproken. Hoewel uit het weglaten van deze (belangrijke) informatie alsnog een conclusie te trekken valt...

Ik gok dat het Tweakers hier dus correct is, ondanks dat dit het citaat van de VAIO product manager tegen lijkt te spreken.
In dit interview doet Sony ook bepaalde uitspraken over de scherm resoluties, zoals
"Sony is going big on resolution for summer"
"We're not going to offer 1366x768, we've killed that"
"The lowest res we have is 1600x900"
Dit zijn volgens Sony dus de resoluties:
- Vaio Fit 14E: 1600x900
- Vaio Fit 15E: 1920x1080
- Vaio Fit 14: 1600x900, 1920x1080 als optie
- Vaio Fit 15: 1920x1080


De rest van het interview is zeker de moeite waard om te bekijken als je in een Fit model geïnteresseerd bent!
Bedankt voor de link naar dat interview! Ik ben in één keer ook een van de geïnteresseerden. Deze Vaio Fits zal ik zeker in de gaten houden de komende tijd. Die resolutie en het design bevallen me wel. En de specificaties klinken ook niet slecht. Nou maar hopen dat ze ook in Nederland goed verkrijgbaar worden. :)
Kan iemand me uitleggen wat je met NFC in een laptop moet doen? Voor een telefoon kan ik verschillende toepassing bedenken, maar je gaat je laptop toch niet over een NFC reader halen?

En als je voor het instapmodel op kosten wil besparen, waarom is NFC dan belangrijk genoeg om wel meegenomen te worden?
Anoniem: 80466
@Condor707 mei 2013 16:04
Kan iemand me uitleggen wat je met NFC in een laptop moet doen?
Connecten met je smartphone of tablet?
Smartcard beveiliging?
Connecten met beveilidgde flashdrives of andere randapparaten ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 7 mei 2013 16:04]

One Touch Mirroring naar je TV. Zoals de Xperia Z tablet, je NFC compatibele TV's afstandbediening tegen je laptop houden, en je beeld wordt gemirrord. Pure gok he.

Je zou bijvoorbeeld ook van je smartphone dan meteen bestanden kunnen overzetten, of stel je voor dat je jouw laptop alleen kan unlocken door je smartphone er tegen aan te houden.

Met een smarttag kan je ook je bureau aanduiden of een andere ruimte, waar je laptop dan meteen weet 'geluid af, scherm dimmen, minder verbruiken' of dergelijke.

Mogelijkheden zijn vrij uitgebreid van NFC :) , of ze allemaal even nuttig zijn daarentegen moet je zelf uitmaken.

Wat ik mij momenteel afvraag is het volgende: als de Fit (E)-lijn de E en T deels moet vervangen, wat gebeurt er dan met de S? Komt er daar ook nog een aankondiging voor?
En het beste nieuws:
WE'RE NOT GOING TO OFFER 1366 X 768. WE'VE KILLED THAT.
Bron: http://www.theverge.com/2...ineup-entry-level-laptops
Moet ik dit dan zien als de opvolger van de E serie? of komt er ook een nieuwe E serie?
Het komt dichterbij dat een 1080p scherm een low end standaard begint te worden.
Sony probeert alle apparaten die ze maken (Bravia Tv's, headsets, mobiele telefoons) zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten. Tenminste, dat gevoel krijg ik hierbij...
Anoniem: 428562
7 mei 2013 14:58
Ik hoop dat het non glare schermen zijn ...
Ik heb nog geen matte touchscreens gezien.
Voor eens en altijd mensen: de claim van Intel dat "de Haswell IGP's" even snel gaan zijn als een gt650M is gewoon "goede" marketing.

Waar Intel het over had was:
- Een full voltage DESKTOP igp. Blijkbaar ben ik fout, het is wel een notebook 4xxxm chip die vergeleken wordt met de 650m.
[De notebook versie (met m achtervoegsel) is trager, logisch gezien het lagere vermogen. De ultrabook versie (U) nog trager.]
- De versie met eDRAM, welke erg duur gaat worden. Ga je wrs niet in notebooks < 900 euro vinden (aanname), en enkel op i7's.
- Benchmarks die hun goed uitkwamen.
En dit kwam 2x sneller uit dan de 650m.

Wat je dus van de igp van de core i4xxx mag verwachten, is dat de igp's TOT 2x zo snel (volgens Intel's eigen slides, wederom die zijn zo gemanipuleerd dat ze zo mooi mogelijk uitkomen zonder ronduit te liegen, lees de kleine lettertjes) zijn als de gelijkwaardige igp's EN ENKEL indien uitgerust met eDRAM. De 'normale' versies zijn trager.
Zie Anandtech voor meer info.

OT: zien er mooie notebooks uit voor een goede prijs. Nu hopen dat er geen fatale drawbacks zijn (geen verwijderbare batterij komt imho al dicht in de buurt). Applaus voor het gebruik van hogere resoluties, ik hoop (net zoals zowat iedereen hier :p) dat hogere kwaliteitsschermen nu ook gemeengoed worden in het segment < €1000.

[Reactie gewijzigd door bertp1 op 7 mei 2013 20:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee