Developer zet broncode van Cobian Backup te koop

Luis Cobian, de ontwikkelaar van de populaire backuptool Cobian Backup, heeft de broncode in de etalage gezet. De developer zegt dat hij wil stoppen met de ontwikkeling van de freeware en dat het nu voor hem hoog tijd is om financieel beloond te worden voor zijn creatie.

Cobian Backup bestaat inmiddels dertien jaar en Luis Cobian heeft inmiddels elf major versies van zijn multithreaded backupsoftware uitgebracht. Het pakket groeide uit tot een populair backupprogramma voor Windows-gebruiker dankzij uitvoerige configuratiemogelijkheden en het feit dat het pakket ook voor commercieel gebruik gratis te gebruiken was. Daarnaast werd de broncode van versie 7 als opensource door Cobian op SourceForge geplaatst.

Na de jarenlange ontwikkeling van Cobian Backup heeft de developer aangekondigd dat hij niet langer zin heeft om het programma te onderhouden en daarom de broncode van de backuptool in de verkoop zet. De koper zou de gehele broncode van de backuptool in handen krijgen. Het grootste deel is volgens Cobian geschreven in Delphi, terwijl het onderdeel wat verantwoordelijk is voor de volume shadow copy-functie met C# is gebouwd. Verder zou hij alleen een externe zip-bibliotheek gebruiken voor Cobian Backup. Cobian belooft de eventuele koper te helpen bij het bouwen van zijn eerste builds.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

16-04-2013 • 17:01

33

Submitter: DMT

Reacties (33)

33
31
25
5
0
2
Wijzig sortering
Anoniem: 238040 17 april 2013 09:45
Zelf heb ik dit programma jaren lang gebruikt, ook in een commerciële omgeving. Ongelofelijk eigenlijk dat dit gewoon gratis was. Je kan er zo'n beetje alles mee wat je met betaalde en vaak dure producten ook kon. Het was stabiel en betrouwbaar. Voor de mensen die zich negatief uitlaten over Luis Cobian... hij is altijd erg betrokken geweest bij zijn community. Om te beginnen een applicatie van deze kwaliteit en mogelijkheden gratis aanbieden, regelmatig updates uitbrengen. Netjes antwoorden op supportvragen. Luisteren naar de wensen van gebruikers etc. Daarnaast had hij veel meer tools op zijn website, die óók gratis waren. Ik gun het de beste man om hier een leuk bedrag voor te krijgen. Gewoon dik verdient.
"Het grootste deel is volgens Cobian geschreven in Delphi"

Dat schrikt de meeste potentiële kopers waarschijnlijk al af, Delphi wordt door de meeste ontwikkelaars tegenwoordig gemeden.

Wellicht dat iemand het wil overnemen voor de naamsbekendheid maar als hij perse geld wil zien kan hij mijns inziens beter vaste fees gaan vragen voor zakelijk gebruik en voor privé gebruik naggen voor donaties.
Er bestaat een open source variant van Delphi

=> Lazarus ( IDE ).

http://www.lazarus.freepascal.org/

Is multi platform, je kan code schrijven voor zowat alle mogelijk platforms omdat de compiler heel wat ondersteund.


Dephi heeft gewoon een slechte naam gekregen wegens hoe de firma omging met de ontwikkeling, en de firma dat de boel overgenomen heeft, heeft er echt een klucht van gemaakt.
Het overzetten van niet-triviale code (eerstejaars programmeerpractica) van Delphi naar Lazarus is (of, in elk geval, was) nog best veel werk. Het hele Pascal gebeuren wil nog wel, maar de form designer en een stel libraries werken toch net even wat anders.

Ik heb geen ervaring met Cobian Backup, maar de omschrijving klinkt alsof het heel erg "niet-triviale" code is. Dat overzetten naar Lazarus zal nog een flinke kluif worden...
In Lazarus zit er een Conversie module in, dat Delphi code / compatibiliteit voor een deel kan overzetten.

Natuurlijk zijn er verschillen, zoals specifieke Windows API, dat nu apart zit in andere units.

Ik heb de test gedaan met een oude project van mij. Koste me een uur om de basis functionaliteit terug operationeel te krijgen, met maar 3 functies dat ik moeten uitschakelen heb, omdat ik het antwoord niet direct vond.

Als ik dit vergelijk met XE, de "nieuwe" Delphi dat zit samengeweven met een hoop andere troep ( en dan de kostprijs er nog boven op ). Grondig gezichtverlies vind ik voor de nieuwe eigenaars van het Delphi "merk".

Vanuit het standpunt als iemand een nieuw project begint, kom je eigenlijk niets tekort.

Het is idd jammer dat Delphi / Pascal het moeten afleggen hebben, vooral wegens de firma's eigen domheden, want ik herinner me nog een vrij grote & levendige community rondom Delphi.
Wat jammer is, want Delphi was toch altijd wel een fijne taal. Toendertijd.
Anoniem: 405779 @!null16 april 2013 20:53
Waarom was?
Er komt elk jaar nog een nieuwe versie uit.
Delphi beweegt zich steeds meer richting multi platform. Voorlopig zie ik Delphi niet verdwijnen.
Delphi is geen taal: het is een tool en een framework. De taal is Object Pascal.
Denk niet dat dit de manier is om nog even financieel beloond te worden. Tis inderdaad Delphi en dus redelijk einde life-cycle. De koper zal er dus flink aan moeten verbouwen of de nadelen van legacy software op de koop toe nemen.

Hij had waarschijnlijk beter een flink aantal jaren geleden eens na kunnen over een goede manier om hier geld uit te slaan. Denk dat het vragen om een donatie als je het programma veel gebruikt al redelijk wat opgeleverd zou hebben. Ik doneer zo nu en dan ook aan freeware developers als ik hun programma's veel gebruik.
Anoniem: 369847 @sys6473816 april 2013 18:41
Op de website staat al een donatieknop. Die optie heeft hij dus al geadopteerd.

Het gaat hier meer om het "in leven houden" van het programma voor nieuwe versies van Windows, zonder dat hij er zelf nog aan mee-ontwikkelt. De investering van tijd en energie gaat op een gegeven moment een last worden, terwijl hij dit beter kan stoppen in andere projecten die hem daadwerkelijk geld opleveren.

Zeker gezien de tijd die er al in zit, vind ik het verkopen van de volledige broncode een logisch plan. Dit heeft ook gewerkt met Sygate's firewall software, wat door Norton werd opgekocht, en Syntrillium's Cool Edit Pro, wat nu als Adobe Audition verder leeft.
Er komen nog steeds fraaie nieuwe versies van Delphi uit hoor. 64 bits native code, ontwikkeling van apps voor iOS en Android en nog veel meer. Niet zo wijdverspreid als bijvoorbeeld C# met Visual Studio maar het blijft nog steeds een elegante, betrouwbare en efficiente taal met tools om de zwaardere desktop- en serverapplicaties mee te maken.
Ja, fraai dat wel maar als iOS en android apps gewoon phonegap applicaties zijn vind ik het geld toch niet waard, een wrapper om een wrapper..... Had op zijn mist wel verwacht dat daar native code uit voort zou komen ipv van slechte geproduceerde HTML (want dat is het, zitten behoorlijk wat fouten in). iOS native is gewoon niet mogelijk vanwege de policy van Apple.

Ik vind Delphi echt geweldig maar gebruik nog steeds Delphi 5 vanwege geproduceerde software dat leunt op de object inspector en RTL code dat niet meer beschikbaar is na deze versie. .Net heb ik zowiezo nooit in gelooft. Het is zo met Delphi dat het concept buitengewoon briljant is en ook de tools (vele malen beter dan dat Microsoft spul) alleen op sommige vlakken laten ze steken vallen. Dat is zo ontzettend jammer.
iOS native mag van apple gewoon, er zijn ge org bedrijven / producten die dat bieden. (En genoeg die alleen een maffe wrapper on een webview heen gooien, helaas, bagger is dat, om nog maar te zwijgen over de vendor-lockin die sommige bedrijven er in frutten, waardoor je volledig afhankelijk bent voor een aantal dingen op hun servers)
Cobian Backup in de begintijd (2003 - 2004) gebruikt voor het backuppen van PST bestanden. Werkte best aardig. Tegenwoordig zijn er zoveel (gratis) backup / sync applicaties, ik vraag me af of hij een koper gaat vinden..
Anoniem: 423265 @Senser16 april 2013 17:30
Cobian Backup heeft een grote schare trouwe gebruikers, juist omdat dit programma, door zijn vele 'professionele' functies, zich onderscheidt van al die andere gratis backup/sync-applicaties van tegenwoordig. Het is te hopen dat de verdere ontwikkeling van dit programma behouden blijft, desnoods voor een schappelijk bedrag.
Hoeveel zou dit nou opleveren? Iemand een ruwe schatting?
Tussen de 10 en 100.000 euro schat ik (ruwe schatting)
@mike, zijn programma werkt alleen voor backups op harde schijven en naar directories. Hij voegt geen CRC's toe noch overhead om te recoveren van fouten en hij kan ook niet naar tapes schrijven (behalve raw gok ik wat nutteloos is) en ook niet multiple volume zo lijkt 't laat staan dat 't werkt met tape robots.

Voor dat laatste wordt met name bacula gebruikt.

Kortom het werkt eigenlijk alleen voor single computer systems en/of netwerkverbindingen die uitermate betrouwbaar zijn.

Wat dan wel nuttig is, is dat hij werkt met FTP protocol.

Echter da's security van niks natuurlijk, daarvoor wil je TLS/SSL gebruiken, met name TLS. Al sinds 1995 is dat er dus echt nieuw is de security van TLS ook weer niet.

Kortom ik zie het als nuttig enkel enalleen voor data die niet erg belangrijk is, waar je gewoon "een" backup van wilt hebben zonder je zorgen te maken over die backup zelf.

Dat drukt de waarde enorm joh, want het is dan eigenlijk alleen een goed in elkaar geknutselde schil.

Dus ik schat 't op zo'n 40k euro als het een Nederlandse developer is.

Nu zit de man in Sint Petersburg, dat drukt de waarde nog meer. Zo'n factor 5. Dan vermoed ik zit het zo op de 8000 euro.

Wat nog steeds natuurlijk een jaarsalaris of 2 is voor 'm.
Ik zie dat je wat verkeerd aangeeft, hij woont namelijk in Zweden sinds 1996.

Bron: http://www.cobiansoft.com/about.htm
Maak het dan gewoon open source, dan blijft het programma behouden.
"en dat het nu voor hem hoog tijd is om financieel beloond te worden voor zijn creatie."

Dan verdient hij er toch nog steeds niets mee?
@techni , jawel je zou verbaast staan.

Als je eigenaar bent van open source dan komen er altijd heel veel bedrijven op gegeven moment bij je bedelen om dit of om dat; de auteur mag namelijk de code wel commercieel maken, maar iemand anders die die code gebruikt mag dat niet en moet dus ook wijzigingen releasen (uitgaande van normale GPL license).

Nu hebben de meeste bedrijven een broertje dood aan dingen legaal regelen, met name in de financial sector zijn enorme misstanden aldaar. Soms gebeurt het dat er een manager voorbij komt die de zaak wat legaler wil regelen. In zo'n geval dienen ze zaken te doen met de auteur.

Dus ook al zijn er honderden backup programma's en eigenlijk maar 1 echt professioneel OPENSOURCE programma voor meer gecompliceerde bedrijfsbackups (bacula - installeer dat maar NIET als je niet totaal kritieke data hebt binnen een bedrijf want het is heel lastig te configureren - maar het werkt ook prima met taperobots en kan rmachines prima backuppen over het netwerk), dan is er altijd wel een businesscase voor dit soort code.
Bacula lastig? Met 1 a 2 daagjes rustig lezen en configureren heb je dat echt wel draaiende hoor.
Gewoon eerst beginnen met lezen uit welke componenten het bestaat, en dan eigenlijk van A-Z de handleiding doorlezen, daarna gaan configureren.
Ik gebruik het om mijn werkstations te back-uppen, ik ken het dus ondertussen wel, en dan is het gewoon in 15-30 minuten opgezet.
Een keer uitzoeken en daarna puppet gebruiken voor uitrollen naar nieuwe systemen. Bacula is super handig, mede dankzij de pre en post scripts kun je er echt alles mee uitvreten.
Anoniem: 419058 @SvMp16 april 2013 17:20
Ik kan de reactie "gewoon open source" op zijn uitspraak "nu voor hem hoog tijd is om financieel beloond te worden" niet echt plaatsen.

Ik zeg niet dat er geen geld is ter verdienen met open source maar kennelijk verdiend hij momenteel onvoldoende. Nu kan ik het goed begrijpen dat hij na 13 jaar wel toe is aan iets anders. Als hij hoopt te cashen door het verpatsen van zijn broncode mijn zege heeft ie.
Uh? Heb je het goed gelezen? Er staat Freeware niet open source.

Hij heeft alleen versie 7 ooit open source gemaakt en online gezet. Dit betekend niet gelijk dat het volledig open source is of ooit zal zijn...
Koop het zelf, of met meerdere(kickstarter?) -> open source het, iedereen blij.

Ik gebruik het niet en heb ook geen tijd om het te onderhouden maar wil best wel een tientje doneren voor het goede doel.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 23 juli 2024 22:11]

Wauw, ik geloof niet dat ik ooit zo'n misplaatste reactie heb gezien. Deze man heeft voor niets, in z'n vrije tijd, dertien jaar lang een programma van de grond af opgebouwd, onderhouden en support geleverd. Zonder daar ooit iets voor te vragen. Nu heeft hij daar geen tijd en/of zin meer in, en daarom biedt hij de broncode te koop aan aan wie deze verder wil ontwikkelen -- en jij noemt dat arrogant en vindt dat deze man daar het recht niet toe heeft? |:(

Het is al ongelooflijk gul dat Cobian zo lang binaries ter beschikking heeft gesteld, en daarbij heeft hij ooit ook nog eens de source code openbaar gemaakt. Jij doet alsof hij de community nog méér moet 'terug'geven. Daarmee sla je de plank echt volledig mis. Deze man hoeft helemaal niks 'terug' te geven -- hij geeft al dertien jaar lang.

[Reactie gewijzigd door Cocytus op 23 juli 2024 22:11]

@Pisang
Mag het, na 13 jaar (!) gratis...
Hoor je mij niet zeggen, ik reageer op de FP ;)

[Reactie gewijzigd door Pisang op 23 juli 2024 22:11]

Denk niet dat dit de manier is om nog even financieel beloond te worden. Tis inderdaad Delphi en dus redelijk einde life-cycle. De koper zal er dus flink aan moeten verbouwen of de nadelen van legacy software op de koop toe nemen.

Hij had waarschijnlijk beter een flink aantal jaren geleden eens na kunnen over een goede manier om hier geld uit te slaan. Denk dat het vragen om een donatie als je het programma veel gebruikt al redelijk wat opgeleverd zou hebben. Ik doneer zo nu en dan ook aan freeware developers als ik hun programma's veel gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.